TIMO TOLKKI - Öt éven belül már nem lesz Stratovarius

Tolkki átmegy Nostradamusba és kiosztja volt társait

2012. február 12. (vasárnap) 09:16

A finn Stratovarius egykori főnöke, Timo Tolkki gitáros decemberben jelentette be a visszavonulását egy nyílt levélben, amelyben a zeneipar jól ismert problémái mellett betegségére, mániás depressziójára is hivatkozott. A görög Rock Overdose-nak adott friss interjújában néhány további adalékkal szolgált, de még régi csapatával kapcsolatban is súlyos jóslatokba bocsátkozott. Tolkki szerint öt éven belül a Stratovariusnak vége lesz.
"Egyszerűen annyit mondtam, hogy a jelen piaci helyzetben, profi zenészként nem lehet bevételhez jutni. A karrierem során több mint 20 évet töltöttem a Stratovariusban, nem is beszélve az egyéb munkáimról. Ez szimplán egy racionális döntés volt. A középkategóriás bandák közül a következő 3-5 évben sokan el fognak hullani, mert maguk a kiadók is haldoklanak. Elveszik még az utolsó darabkákat is, ami csak tovább nehezíti a helyzetet. Ugyanez volt az ábra a Revolution Renaissance-nél is. A zeneipar előbb unalmassá vált és kiszámíthatóvá, majd elkezdett haldokolni.
Jelenleg nem csinálok semmit és elképzelhető, hogy kereskedelmi céllal soha többet nem fogok felvételeket készíteni. Meg kell várni, hogy mit hoznak a következő évek."

Bizonyos pletykák szerint néhány régi Stratovarius zenész egy Strato nevű csapatot akar létrehozni. Megkerestek téged is, hogy zenélj velük?

"Ez valóban igaz. Az utóbbi két évben sokszor találkoztunk. Tuomo Lassilával (alapító dobos) és Antti Ikonennel (billentyűs 1988 és 1995 között) együtt mentünk el Roger Waters Helsinkiben adott The Wall koncertjére, és beszélgettünk egy új album elkészítéséről is Return To Dreamspace címmel. Írtam a Stratovariusnak, és megkérdeztem őket, hogy kizárólag erre az egy albumnál használhatnánk-e a Stratovarius nevet, hiszen az alapító tagról van szó, a zenekarnév kitalálójáról. Az ügyvédtől érkezett válasz gonosz volt és az állt benne, hogy ha ezt megtesszük ezt, azonnal pert kapunk a nyakunkba. Ebből jól látható a hozzáállásuk. Szomorú azt látni, hogy egy valamikor élettel, lélekkel teli csapat ma már csak egy márkanév. Egy pénzcsináló gépezet, amit egyébként az ipar helyzete épp úgy sújt. Jörg Michael (dobos) ki is szállt, mert nem tetszett neki a zene és az irány, amerre a csapat tart. Azt hiszem, hogy most valami görög zenekarban játszik. Öt éven belül már nem lesz Stratovarius."Elmesélnéd, hogy 2008-ban végül is miért döntöttél végül a kilépésed mellett? Nagy meglepetést okoztál ezzel a rajongóknak!

"Egy sor dolog vezetett el ide. Nem éreztem a korábbi támogatást a társaim részéről, ami a dalokkal kapcsolatos elképzeléseimet illeti. Nagyon negatív energiákat kaptam. Közben éppen felépülőben voltam a 2004-es idegösszeroppanásomból, amikor is egyetlen zenekari tag sem látogatott meg a kórházban. Szóval a bejelentésem előtti évek nagyon nehezek voltak. A Stratovarius Black Diamond válogatását (2006) lényegében egyedül raktam össze a stúdióban, a többiek bárminemű támogatása nélkül. Szóval nagyon magányosnak éreztem magam. Johannson (Jens Johansson billentyűs) szerint mindez csak a képzeletem műve, de én most tényekről beszélek neked.

Nehéz volt részt vennem ebben a cirkuszban. Bipoláris zavarban szenvedek és ez egy bonyolult betegség, de sok zenész küzdött ezzel, mint például Beethoven vagy Kurt Cobain. A 2006-os turnén csakis súlyos antipszichotikus gyógyszerekkel tudtam játszani. Ezt el sem mondtam a csapatnak. De nem volt egy könnyű szituáció.

Aztán persze ott volt az a reklámfogás is, amiben az egész banda részt vett, és amit a Stratovarius menedzsere, Antje Lange valósított meg, aki akkor a Sanctuary kiadó berlini irodájának volt a főnöke (Tolkki itt arra utal, hogy 2004 januárjában Timo helyére egy énekesnő állt, Miss K., aki végül úgy került ki a csapatból, hogy egyetlen felvétel sem készült vele, de akkortájt röppent fel az a hír is, hogy Tolkkit megkéselték egy bulin - a szerk.). Csak ő és a banda tudott arról, hogy ez egy reklámfogás. Nevetséges, hogy ezért egyedül engem tesznek felelőssé, noha akkoriban mindannyian benne voltak. Senki sem szállt ki belőle. Mondjuk azt, hogy én vagyok Hitler, Johansson Göbbels, Kotipelto pedig Göring. Mind benne voltunk. De vajon Göbbels és Göring ártatlan? Vagy ha Hitlernek bipoláris zavara lett volna, akkor ebben az esetben Göbbels és Göring volna a hibás? Ezek helyénvaló, jó kérdések.

Voltak persze más dolgok is. Tudod, 1996 és 2003 között nagyon sikeresek voltunk, mert a zenei fejlődés is működött. De mint minden csapatban, nálunk is voltak erős és gyenge pontok. Kotipelto volt a Stratovarius leggyengébb pontja. Ha sikerült volna rábeszélnem Michael Kiskét, hogy csatlakozzon a Stratovariushoz, akkor az egy egészen más csapat lett volna. Különösen a koncerteken egyre jobban csalódtam Kotipelto énekében és zavartak a frontemberi hiányosságai is. Számos alkalommal megkérdeztem tőle, hogy mi van vele, mert annyira borzalmasan énekelt. De nem tudott mit válaszolni. Ha megnézel egy mai Youtube felvételt, vagy egy akármikori Youtube felvételt, az élő ének 90 százaléka abszolút borzalmas.

Amikor Kotipelto beszállt a csapatba, roppant nehéz volt felvenni a 4th Dimension albumot, mert zöldfülű volt, korábban sosem járt stúdióban. Az Episode felvétele már jobban ment. Azon a lemezen volt a legjobb formában a hangja. Utána már jött a lejtő. Nem szabad elfelejteni, hogy nagyjából 200 dalnál voltam az énekfelvételeinek irányítója, producere. Az Elements albumnál egy hónapon át tartott az ének felvétele, mert minden sort külön kellett rögzítenünk. Összesen vagy kétezer sort kellett újra meg újra felvennem. És ez időbe telik.

A legrosszabb természetesen az volt, amikor megpróbáltunk koncertalbumot vagy DVD-t készíteni. Mit lehet ilyenkor tenni az énekkel? Minden más jó volt vagy éppenséggel kiváló, de az énekből mindig hiányzott az erő, az energia és mindig hamis is volt. Elég szomorú, hogy a kiadó arra kényszerített minket, hogy készítsünk egy élő albumot, amit a Rodon Clubban vettünk fel. Az éneket teljes egészében újra kellett rögzítenünk a stúdióban. Mindenki emlékezhet a koncert energikus jellegére. És mégis újra fel kellett vennünk az éneket. Ha netán valaki nem hinne nekem, ott vannak a buli kalózfelvételei. Elég összevetni az ott hallható éneket a végső változattal.

Két másik koncertet is így kellett rögzítenünk, a Sao Paulo-it és a milanóit. De nem voltam hajlandó megtenni, amit a Visions Of Europe-nál. A többiek azonban megtették volna, ami nagyjából 80 ezer eurós költség. De én már képtelen voltam erre. Mármint arra, hogy a Finnvoxban újra felvegyük az éneket. Szerinted Ronnie James Dio valaha is újraénekelte az élő felvételeit? Vagy Kiske? Ők még jobbak is voltak a színpadon, mint a stúdióban!

Szóval az összetevők egyike az volt, hogy csalódott voltam a rossz ének miatt. Amikor a harmadik szólóalbumomon (az első Revolution Renaissance album, ami 2008-ban jött ki New Era címmel - a szerk.) dolgoztam Kiskével és Tobias Sammettel, valósággal felszabadultam, mert nem kellett gyötrődnöm az énekkel. Pontosan hozták, amit kellett. Pokoli könnyen ment.

Szóval nagyjából ezek voltak a döntésem okai. Úgy éreztem, hogy nem kedvelnek, hogy nem akarnak, hogy nincs már szükségük rám, és én sem akartam már ott lenni. Amikor átadtam nekik a tulajdonomban levő Stratovarius nevet (amit egyébként jogszerűen tudnék visszaszerezni, ha akarnám), azt tiltakozásból tettem. Nélkülem és Jari nélkül folytatták a Stratovariust. Ugyancsak tiltakozásból adtam át nekik az összes Strato album jogait, még az olyanokét is, mint a Dreamspace vagy a Fright Night, amelyeken nem is játszottak. Ezt azért tudni kell. Tiltakozás volt a részemről, nem pedig ajándék.

Ma pedig láthatod, hogy mi történik. Jörg Michael kiszállt, és már csak két régi tag maradt (Jens Johansson és Timo Kotipelto). És mit csinálnak most? Esküsznek a folytatásra. Nem mintha bármi másra számítottam volna, de ez annyira gagyi így, és mutatja azt is, hogy mennyire nincsenek tekintettel a Tuomo Lassila és általam 1984-ben elindított Stratovarius örökségére, méltóságára."
 

 

 

Hozzászólások

[009537]
raul75
Szegény,az évek során azért szépen lecsúszott...Kár,mert nagy tehetség (volt?).
[009533]
velocyraptor
Ilyen nincs...Szopatja magát, és emiatt a többiekre haragszik.
Tiltakozásképpen lemondani a zenekar nevéről és az összes Staro album jogairól, azt jelenti, hogy nyaktól fölfelé az agyburok alatt valami k...vára nem stimmel nálad, Timo! Szarul is nézel ki, szedd már össze magad, b...meg!
Nem a rosszindulat, csak az aggodalom mondatja ezeket velem.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ARCHAIC - Ismerkedj meg a Kalapács feldolgozásukkal: Dühös nemzedék
2020. október 19. (hétfő) 17:44

Világvégre címmel november 6-án jön majd ki az új Kalapács stúdióalbum, de lesz mellé jó néhány nagyon érdekes meglepetés is, amelyekről kicsit bővebben is olvashatsz, ha lejjebb görgetsz. Ismerkedj meg a meglepetéshez kapcsolódó legfrissebb felvétellel, a thrasher Archaic zenekar Kalapács feldolgozásával, amelyben Köhler Ági (InSeason) a különleges vendég. A Dühös nemzedék című dal eredetileg a Kalapács zenekar 2010-ben kiadott Dühös nemzedék albumán jelent meg.   ARCHAIC feat. Köhler Ági - Dühös nemzedék (Kalapács feldolgozás - Kikalapált dalok album 2020) AZ ARCHAIC ZENEKAR ÜZENETE: Kikalapált dalok CD 2020. Hammer Records (HMR Music Kft.) Feldolgozás album a Kalapács zenekar 2020-as, 20 éves fennállása alkalmából. Világvégre (új Kalapács stúdióalbum) és Kikalapált dalok (Tribute lemez) előjegyzés: kalapacs.net   Kalapács...

CORONER - Hivatalos: keményen dolgoznak egy új anyagon!
CORONER - Hivatalos: keményen dolgoznak egy új anyagon!

A thrash metal progresszív ágát képviselő svájci Coroner még 1995-ben oszlott fel, de 2010 óta ismét aktív a csapat. Ron Royce basszer/énekes és Tommy T. Baron gitáros mellé Diego...

ARTILLERY - Dal született az egy éve elhunyt Morten Stützer gitáros emlékére: The Last Journey
ARTILLERY - Dal született az egy éve elhunyt Morten Stützer gitáros emlékére: The Last Journey

Tavaly októberben hunyt el a dán thrasher Artillery egyik alapítója, Morten Stützer gitáros, a Stützer gitárduó egyik fele, Michael Stützer testvére. Morten emlékére egy The Last...

EDDIE VAN HALEN - Az Olympique Marseille fantasztikus megemlékezése a legendás gitárosról
EDDIE VAN HALEN - Az Olympique Marseille fantasztikus megemlékezése a legendás gitárosról

Szombat este a marseille-i Orange Vélodrome-ban csapott össze az Olympique Marseille és a Bordeaux a Francia Bajnokság keretében, a pandémia miatt üres stadion lelátóján pedig egy...

AZARATH - Dalpremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Sancta Dei Meretrix
AZARATH - Dalpremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Sancta Dei Meretrix

Saint Desecration címmel november 27-én jelenik meg a Behemoth dobosaként ismert Inferno másik csapatának, a blackes death metalt nyomató lengyel Azarath új album. A 2017-es In Extremis...

ORDEN OGAN - A korona velük is kiszúrt, az új album csak márciusban jön majd ki
ORDEN OGAN - A korona velük is kiszúrt, az új album csak márciusban jön majd ki

Eredetileg úgy volt, hogy a power metalos német Orden Ogan szeptemberre tervezett új albuma a járvány miatt csak november 13-án lát majd napvilágot, most azonban egy még újabb kiadási...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS