HÁLA A ZENÉSZNEK! - Angyal Gyula barátunk gondolatai

Elhangzott január 14-én, a 2. Országos Zenész Utószilveszteren

2012. február 10. (péntek) 17:28

Angyal Gyula barátunk küldte az alábbi üzenetet:

"Sziasztok! Január 14-én egy megtisztelő felkérést teljesíthettem veszprémi költő barátommal, Kotroczó Mátéval. Mi ketten indítottuk a Második Országos Zenész Utószilvesztert a budapesti Aranytíz Kultúrházban, megnyitóbeszéddel és ütős versekkel. A megnyitóbeszéd és a versek nagyon tetszettek a szervezőnek, Szick Gergelynek (Motoroshang.hu Rockrádió, Ezüst-Patak zenekar), akinek felvetettem, hogy a beszédet elküldeném a rockmédia képviselőinek közzététel céljából, mivel felhívja a figyelmet a rockszíntér ellentmondásaira és kiutat javasol. Egyetértett. A dokumentumot 'Hála a zenésznek' címmel mellékeltem is.
Az ügy jó, a céljaink közösek, szóval ha gondoljátok, tegyétek közzé. Éljen a rock!"

Hála a zenésznek!


Kedves zenészek, zenerajongók! Amikor kisfiú koromban édesapám egyik bakelitlemezén meghallottam a Black Sabbath: Paranoid dalát, megmozdított bennem valamit. Valamit, ami később engem a rockzene hívévé tett. Valamit, ami miatt később örömmel vásároltam kazettákat, cd-ket, rockmagazinokat és szívesen jártam koncertekre. Amikor egy költő lehetőséget kap arra, hogy egy zenei rendezvényt, egy nagybetűs ÜNNEPET nyisson meg, akkor két út kínálkozik előtte.

Az egyik széles, sima, csillogó, a másik szűk, göröngyös és árnyékos. A széles út a költészeti eszközök öncélú villogtatását jelenti, fittyet hányva a hallgatóság lelki szükségleteire. A szűk út pedig az, hogy a beszélő lelkesedése legjavával élteti a zenét, tisztelettel adózva a zenészeknek. Mert a zenészek legtöbbje is az őszinte, lelkes kultúra szűk, göröngyös, árnyékos útját járja.


Jól tudja ezt minden zenész, járjon bármilyen műfajban, legyen az akár blues, punk rock vagy black metal. A zene számukra szenvedély, szép függőség, ami időt, energiát, PÉNZT igényel. Az ihletett zenész pedig, belső hangok zengésétől hajtva, hajlandó ezekre áldozni. Ez nemes áldozat, ami tiszteletre méltó. A zene nemcsak hobbi, hanem, rendszeres koncerteket adva, albumokat felvéve és árusítva, örömmel végzett munka is. Az áldozatos, jó munkáért pedig a zenész jogosan reméli, hogy a tapson kívül más elismerésben is részesül. Sajnos sokszor ez elmarad, vagy nem éri el azt a szintet, ami elégedettségre ad okot.

Évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt a zenészek számára még nem adatott meg, hogy hanghordozókon megörökítsék zenéjüket. Csak az élőzenei itt-és-most létezett. Aki zenét akart hallani, csak élőben tehette. A zenészek között pedig rendkívül kevés volt, aki művészetéből megélt. De valamennyit a többieknek is fizettek a zenéért. A hanghordozók megjelenése és megvásárolhatósága már azt jelentette, hogy a művészt megtisztelik. Az élő koncertek pedig nem egyszerűen rendezvények voltak, hanem szeánszok! A zene szentségét, a lélek alkotóerejét ünnepelték!

Az 1990-es évek végén pedig megjelent a Napster és rengeteg ember szerezhetett ingyen rengeteg zenét, csak ekkor már egyre kevesebb zenész örült neki. Manapság pedig, a torrent korában még kevesebben. Ezzel együtt lecsökkent a koncertre járók száma is, és nőtt a számítógép előtt ülő júzerek száma. Persze megértem, hogy kényelmes dolog a lakás melegében csücsülni, a koncerten álldogálás helyett. De valahogy az aktív rocker mennyiségénél nagyobb lett a passzív „júzer”. A júzer pedig, kedves barátaim, bizony lúzer.

Valami fogyni látszik a zenéből. Ez pedig a zene és a zenészek iránti tiszteletnek az a része, ami pénzben nyilvánul meg. Fogyni látszik a koncertre járó valódi rockerek tömege is. Szinte hallom a választ hogy „kevés a pénz”. De ha annyi olcsó, vagy ingyenes album és olcsó, vagy ingyenes koncert van, akkor mi a valódi ok?

Az, hogy sokan vágynak a jóra, de kevesen akarnak tenni érte. Sokan „jólétben” élnek, csak nem értik. Nem értik, hogy a jólét nem csak gazdagságot jelenthet, hanem könnyen, olcsón elérhető javakat, nagy mennyiségben.

Rengeteg koncert van 3-5 csapattal, 500 ft belépővel hirdetve. Egy doboz cigaretta ára, barátaim. Lehet a technikát használva letorrentezni 100 albumot, de azok együtt sem tesznek senkit olyan gazdaggá, mint egyetlen eredeti, dedikált lemez. Tudja valaki, mennyibe kerül egy pár dobverő? 1000-1500 Ft körül. Egy dobos koncertenként elhasznál egy párat. Ugyanennyi körül van egy magyar rock-album ára. 2-3 doboz cigaretta ára. A rockzene beteg, mert nem kapja meg a létfenntartásához szükséges pénzt. Vajon mi használ jobban a rock egészségének? A bagó, vagy az albumok és koncertjegyek vásárlása? Válasszunk jó jövőt!

Hála azoknak a rockereknek, akik koncertre járással, vásárlással támogatják a zenét! Hála a kiadóknak, producereknek, hangmérnököknek, akik megadják a lehetőséget hogy a zene meg legyen örökítve. Hála a koncertszervezőknek, fesztiválszervezőknek, nyomtatott és netes sajtósoknak, rádiósoknak, tévéseknek, akik megismertetik velünk az értéket. És igen, leginkább hála a zenésznek, aki lelke legmélyéből hajszolja ki a zenét, dacolva a pénzhiánnyal, időbeosztással, családi nehézségekkel, egyszerűen csak kitépve a szívét minden koncerten és felajánlva, hogy legyen közkincs! Aminek értéke van, amit érdemes kifizetnünk, mert gazdagok leszünk általa!
Válasszuk ezt a gazdagságot, válasszuk ezt a jövőt!

Angyal Gyula

Hozzászólások

[009524]
apolo
Egyetértek.Némileg ide kapcsolódó hír,hogy a Szentkoronarádió facebook oldalán megy egy szavazás,ahol a hallgatók arról voksolhatnak,hogy szerintük mely Magyar rock zenekarok nem kaptak eddig lehetőséget a rádióban,aki úgy érzi,szavazzon.
[009523]
vinylfanatic
Gyula, minden tiszteletem a tiéd.Jó,hogy vannak még emberek akik így gondolkodnak!!!!!
[009522]
AngyalGyula
Köszönet a közzétételért, urak!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ARCHAIC - Ismerkedj meg a Kalapács feldolgozásukkal: Dühös nemzedék
2020. október 19. (hétfő) 17:44

Világvégre címmel november 6-án jön majd ki az új Kalapács stúdióalbum, de lesz mellé jó néhány nagyon érdekes meglepetés is, amelyekről kicsit bővebben is olvashatsz, ha lejjebb görgetsz. Ismerkedj meg a meglepetéshez kapcsolódó legfrissebb felvétellel, a thrasher Archaic zenekar Kalapács feldolgozásával, amelyben Köhler Ági (InSeason) a különleges vendég. A Dühös nemzedék című dal eredetileg a Kalapács zenekar 2010-ben kiadott Dühös nemzedék albumán jelent meg.   ARCHAIC feat. Köhler Ági - Dühös nemzedék (Kalapács feldolgozás - Kikalapált dalok album 2020) AZ ARCHAIC ZENEKAR ÜZENETE: Kikalapált dalok CD 2020. Hammer Records (HMR Music Kft.) Feldolgozás album a Kalapács zenekar 2020-as, 20 éves fennállása alkalmából. Világvégre (új Kalapács stúdióalbum) és Kikalapált dalok (Tribute lemez) előjegyzés: kalapacs.net   Kalapács...

CORONER - Hivatalos: keményen dolgoznak egy új anyagon!
CORONER - Hivatalos: keményen dolgoznak egy új anyagon!

A thrash metal progresszív ágát képviselő svájci Coroner még 1995-ben oszlott fel, de 2010 óta ismét aktív a csapat. Ron Royce basszer/énekes és Tommy T. Baron gitáros mellé Diego...

ARTILLERY - Dal született az egy éve elhunyt Morten Stützer gitáros emlékére: The Last Journey
ARTILLERY - Dal született az egy éve elhunyt Morten Stützer gitáros emlékére: The Last Journey

Tavaly októberben hunyt el a dán thrasher Artillery egyik alapítója, Morten Stützer gitáros, a Stützer gitárduó egyik fele, Michael Stützer testvére. Morten emlékére egy The Last...

EDDIE VAN HALEN - Az Olympique Marseille fantasztikus megemlékezése a legendás gitárosról
EDDIE VAN HALEN - Az Olympique Marseille fantasztikus megemlékezése a legendás gitárosról

Szombat este a marseille-i Orange Vélodrome-ban csapott össze az Olympique Marseille és a Bordeaux a Francia Bajnokság keretében, a pandémia miatt üres stadion lelátóján pedig egy...

AZARATH - Dalpremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Sancta Dei Meretrix
AZARATH - Dalpremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Sancta Dei Meretrix

Saint Desecration címmel november 27-én jelenik meg a Behemoth dobosaként ismert Inferno másik csapatának, a blackes death metalt nyomató lengyel Azarath új album. A 2017-es In Extremis...

ORDEN OGAN - A korona velük is kiszúrt, az új album csak márciusban jön majd ki
ORDEN OGAN - A korona velük is kiszúrt, az új album csak márciusban jön majd ki

Eredetileg úgy volt, hogy a power metalos német Orden Ogan szeptemberre tervezett új albuma a járvány miatt csak november 13-án lát majd napvilágot, most azonban egy még újabb kiadási...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS