ORIGIN - Kedden a Dürerben lép fel a technikás death banda

5 kérdés - 5 válasz

2012. február 6. (hétfő) 09:49 | utoljára módosítva: 2012. február 6. (hétfő) 10:13

Február 7-én, azaz kedden egy irgalmatlanul zúzós death/grind buli kerül megrendezésre a Dürer Kertben az amerikai Origin, a tasmániai Psycroptic, a belga Leng Tch'e, a francia Ite Missa Est és a hazai Kill With Hate közreműködésével.
Az Occupy Europe 2012 turné főbandája a kansasi Origin, egy 1997-ben alakult technikás death brigád, akik Entity című ötödik albumukat tavaly hozták ki a Nuclear Blast kiadónál. A Paul Ryan gitáros vezette formáció 1998 májusában adta első koncertjét a Suffocation előzenekaraként, majd az A Coming Into Existence demónak köszönhetően a Relapse kiadóhoz szerződtek, ahol az évek során négy sikeres albumot is készítettek - az utolsó 2007-ben jött ki Antithesis címmel.
Az Antithesis turnéját követően két fontos tagcsere is történt, újra kiszállt a bandából Jeremy Turner gitáros és James Last énekes, így a tavaly nyáron kiadott Entity lemezt hármasban rögzítette a csapat, azaz Paul Ryan gitáros, Mike Flores basszer és John Longstreth dobos. Az Entity dalaiban Paul és Mike énekelt, majd bevették maguk közé az ex-Skinless vokalista Jason Keysert, és azóta is ebben a négyes felállásban turnéznak.
A keddi koncert kapcsán a gitáros Paul Ryannel készítettünk egy villáminterjút.


 

ORIGIN (b-j):
Mike Flores basszer/énekes,
John Longstreth dobos,
Jason Keyser énekes,
Paul Ryan gitáros/énekes
1. Meglepett, hogy az Entity kiadása után nem pótoltátok Jeremy Turnert egy másodgitárossal. Nem is volt ilyen tervetek?


"Éppenséggel, ha felbukkant volna egy olyan gitáros a környezetünkben, aki minden szempontból passzol közénk, akkor akár be is vettük volna. Tehát nem egy lefektetett alapszabály, hogy csakis négyesben léphetünk színpadra.

Azonban ez a szituáció nem új számunkra, hiszen már 2006-tól kezdve is koncerteztünk négyesben és ez soha semmilyen problémát nem jelentett. A közeljövőben tehát nem várható változás ezen a téren.

Tudod, jöhetnek és mehetnek a zenészek, de az Origin magját hárman alkotjuk. Mi hárman pedig már egy jó évtizede együtt muzsikálunk. Jeremy és James már korábban is kiléptek egyszer az Originből, mert úgy gondolták, hogy másutt zöldebb a fű. Aztán amikor kiderült, hogy mégsem így van, visszajöttek egy időre, de aztán megint kiszálltak. Aki nem akar itt játszani, azt nyilván nem fogjuk erővel itt tartani.

Jamesnek például egészen más elképzelései voltak a banda működtetésével kapcsolatban, mint hármunknak. Neki nem volt kedve turnézni, mi viszont szeretünk játszani. Egy ideig megpróbáltuk kivasalni a problémákat, de amikor ez már a zene rovására ment, inkább külön utakat választottunk."ORIGIN - Entity (ízelítő a tavalyi lemezből)
2. Miért éppen az ex-Skinless énekes Jason Keysert választottátok a frontembernek?

"2010 táján még úgy volt, hogy ráakadtunk James utódjára, és Mica Meneke sokat is koncertezett velünk, de pár héttel az Entity felvétele előtt személyes okok miatt kiszállt. Akkor már nem volt lehetőségünk arra, hogy egy új énekest illesszünk a rendszerbe, meg aztán volt egy sor egyéb feladatunk is a lemezzel, az új dalokkal, a szövegek újraírásával, átgyúrásával. Tudtuk, hogy az éneket a stúdióban simán megoldjuk majd ketten, azaz Mike és jómagam. Jason pedig egy régi ismerős, akinek a színpadi munkája már a Skinlessben is nagyon bejött, ráadásul John játszott is vele a bandában, és ő is csupa jót mondott róla.

Jó lett volna, ha Jason már az albumon is énekel, de az idő rövidsége miatt ezt nem lehetett megoldani. Másrészt még suliba is járt, tehát neki sem volt elegendő szabadideje. Aztán kijött az Entity és ő is a csapatunk részévé vált. Gyilkos hangja van, a színpadon maximális teljesítményt nyújt, egy igazi frontember. Nem is lehetnék elégedettebb a felállásunkkal. A tavalyi amerikai turné a Hate Eternal, a Vital Remains és az Abysmal Dawn társaságában is tökéletesen futott. Az európai bulikat pedig alig várjuk!"
3. Mi az, amiben szerinted az Entity album leginkább különbözik az Antithesistől?


"Túl azon, hogy az Antithesis ötös felállásban készült, az új album pedig trióban, elég sokban, már ami a felkészülést illeti. A zene továbbra is death metal, gyors, komplex és brutális, de most jóval kidolgozottabbak a dalok. Zeneibbek, dinamikusabbak, izgalmasabbak. Többet is melóztunk velük.

Az Antithesis felvétele előtt mindössze 9 napon át tudtunk próbálni, az Entity esetében azonban vagy egy hónapon keresztül próbáltunk és finomítottuk a dalokat. John is sokkal inkább meg tudta most mutatni, hogy mire is képes.

A nóták alapjait én írtam meg otthon, de úgy, hogy komplett demókat készítettem, aztán átküldtem ezeket Mike-nak, hogy ő is javasoljon ezt-azt. Amikor kialakult a végeredmény, hármasban is nekiláttunk a további pofozgatásnak és ez aztán oda vezetett, hogy a nótaszerkezetek sokkal profibbak lettek. Az Antithesis dalai valahogy befejezetlenek maradtak, még sok mindent alakíthattunk volna rajtuk, ha lett volna több időnk. Most viszont mindent belepakoltunk a nótákba, ami csak tőlünk telt.

Igaz, hogy egy technikás death metal banda vagyunk, de igyekeztünk úgy megformálni a nótákat, hogy ne csak azok élvezhessék a koncertjeinket, akik a hangszerkezelésre koncentrálva állnak a színpad előtt. Így aztán születtek egészen rövid, két-három perces nótáink is, ahol a riffek akadálytalanul úsznak át egymásba, de vannak hosszabb, kifejtősebb dalok is. Összességében azonban van jó pár igazán komplikált téma is az Entity lemezen, az eddigi legnehezebb témáink ezek, de igyekeztünk olyan számokat írni, amelyek nemcsak a sebességről és a technikás játékról szólnak."
A Facebook esemény linkje
4. Az a tény, hogy az Entityt már a Nuclear Blast számára készítettétek, változtatott valamit a hozzáállásotokon?


"Semmit. Igazából nagyon jól éreztük magunkat a Relapse-nél - jó ideig. De aztán azt vettük észre, hogy a banda továbbfejlődéséhez, az újabb lehetőségekhez már egy másik partnerre volna szükség. Fiatal csapatként a Relapse óriási segítséget jelentett, de csak egy adott szintig. Ez egyébként nemcsak nálunk volt így, egy sor más zenekar is a Nuclear Blastnél kötött ki, akik korábban a Relapse-nél dolgoztak. A nóták megírásakor azonban ez a szempont semmilyen szerepet nem játszott. A mi zenénk sosem lesz a mainstream része, ez ahhoz túl agresszív, túl komplex, túl vad. És ezen nem is áll szándékunkban változtatni.

A változás, a fejlődés alapvetően jó dolog, meg hasznos is. A srácok is azt várják egy-egy csapattól, hogy mindig valami újat mutassanak. De azért ezzel óvatosan kell bánni! (nevet) Ott van például a Cryptopsy, akik kipróbáltak néhány új dolgot, a rajongótáboruk meg személyes sértésnek vette a változást. De említhetném a tavalyi Morbid Angel abumot is, amit egyáltalán nem tartok akkora elrugaszkodásnak, amekkora hűhót csaptak körülötte a neten.

Maximálisan megértem, ha egy zenész igyekszik minél többet megmutatni önmagából  egy-egy új albumon, még akkor is, ha a rajongók egy része ezt túl radikálisnak érzi. Szűk ez a mezsgye, óvatosan kell mozogni..."5. A technikás death metal színtér egyik igazán elismert gitárosa vagy. Milyen zenei hatásoknak köszönhetően kötöttél ki ennél a világnál?


"Kissrácként is imádtam az akkori legdurvább, legbrutálisabb zenéket. Én voltam az a srác Slayer pólóban, a hátamon egy Cryptic Slaughter felvarróval! (nevet) De szerettem a tekerős gitárosokat is, különösen Yngwie Malmsteen játékát. Talán ennek a két világnak az ötvözése volt az, ami kezdetben inspirált. De nagy kedvenceim voltak az olyan csapatok is, mint a Carcass, a Death, a Deicide, a Bolt Thrower vagy a Suffocation. 13 évesen kezdtem gitározni, de már korábban is doboltam, illetve brácsáztam, leginkább annak köszönhetően, hogy a mamám is muzsikus volt. Mindig támogatta az elképzeléseimet, noha ez a zenei világ elég távol áll tőle! (nevet)

Ami pedig az elismeréseket illeti, azok természetesen jól esnek, noha nem tartom magam a világ technikásabb gitárosának. Szeretek tekerni, szeretek riffelni, szeretek agyafúrt dolgokat játszani, de a lényeg úgyis az, hogy mennyire jó dalokat tud írni az ember és hogy a színpadon milyen teljesítményt mutat. Számomra sokkal fontosabb, hogy a srácok úgy menjenek haza egy Origin buliról, hogy egy kib...ott jó bandát láttak, amelyik tövig gyalulta az agyukat. Ez sokkal jobb, mintha azt mondanák, hogy rendben volt a csapat, korrekt módon játszottak, de az a gitáros csóka az igazi ász. Ilyen dicsőségre nem vágyom. Számomra az Origin sikere az, ami igazán számít."ORIGIN - Wrath Of Vishnu (Seattle, 2011/06/24)


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HINAYANA - Dal- és klippremier a melodikus death-doom csapattól: Cold Conception
2020. július 7. (kedd) 17:44

Death Of The Cosmic címmel augusztus 28-án jelenik meg a melodikus death / doom vonalas texasi Hinayana új EP-je. A Napalm kiadóhoz szerződött csapatot a frontember Casey Hurd indította el még 2014-ben, az első album pedig 2018-ban jelent meg Order Divine címmel. Az új EP lesz az első kiadványuk a Napalmnál, első előzetesként pedig itt a klippel kísért Cold Conception dal, amelyben vendégként a Tengger Cavalry tavaly júniusban elhunyt énekese, frontembere, Nature Ganganbaigal játszik kéthúros, mongol lófejes hegedűn. Casey Hurd: "Ez a dal arról a céltalan, hideg, modern világról szól, amit az ember egyrészt létrehozott, másrészt valahogy belekeveredett. Ez a felgyorsult utazás eljutott már arra pontra, ahonnan nincs visszatérés, ahol a múltban számos civilizáció összeomlott. Megtiszteltetés, hogy a halála előtt együtt dolgozhattunk Nature Ganganbaigallal, aki izgatott és lelkes volt a projekt kapcsán..."  ...

THE WHATEVERS - Az első dal a nyári bemutatkozó albumról: Step Back
THE WHATEVERS - Az első dal a nyári bemutatkozó albumról: Step Back

Egy Step Back című klippel kísért dallal vezeti fel júliusra, de legkésőbb augusztusra várható bemutatkozó albumát a budapesti The Whatevers zenekar. "A banda 2016 júniusában...

GAEREA - Dal- és klippremier a portugál black hordától: Conspiranoia
GAEREA - Dal- és klippremier a portugál black hordától: Conspiranoia

Limbo címmel július 24-én lát majd napvilágot a portugál black metal színtér egyik friss alakjának számító Gaerea második nagylemeze, harmadik előzetesként pedig már lehet is...

PSYCROPTIC - Még a járvány előtt született az új klipjük: Beyond The Black
PSYCROPTIC - Még a járvány előtt született az új klipjük: Beyond The Black

As The Kingdom Drowns címmel még 2018 novemberben jelent meg a technikás death metalt játszó tasmániai Psycroptic hetedik albuma, amellyel hozzánk is eljutottak tavaly februárban. A...

DESOLATOR - Pusztító death metal Svédországból, dalpremier: Creatures Of Habit
DESOLATOR - Pusztító death metal Svédországból, dalpremier: Creatures Of Habit

Sermon Of Apathy címmel szeptember 4-én jelenik meg a death metalt hagyományos módon megközelítő svéd Desolator második albuma. Az Unearthly Monument című debütáló albumuk még...

CAROLINA REAPER - Szöveges videóval a veszprémi csapat új dala: Romlás virága
CAROLINA REAPER - Szöveges videóval a veszprémi csapat új dala: Romlás virága

Romlás virága címmel egy új dallal jelentkezett a modern metalos Carolina Reaper. A 2019-ben alakult veszprémi csapatban Bodnár Juci énekesnő, Stefanics Dávid basszusgitáros, Németh...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS