ÉLŐ FÉM - Omen és Akela a PeCsában

2012. január 21. - Budapest, PeCsa Music Hall

2012. február 6. (hétfő) 13:34

Pár hónapja már voltak, akik temetni kezdték a Petőfi Csarnokot, de a legendás koncertek színhelye, az 1985-ben megnyílt PeCsa mindössze üzemeltetőt váltott, így idén januárban már minden akadály elhárult az elől, hogy a színpadot újra elárasszák a Marshall ládák és a riffekre gerjedő muzsikusok.
Jelzésértékű lehet, hogy az újra beindult nagyterem első komoly rendezvénye egy több zenekaros januári metal akciózás lett a Dreyelands, a Long Road, az EGO Project, az Akela és a régóta várt új album kiadására készülő Omen fellépésével.
Már hetek óta vártam ezt a bulit! Hiszen magam is az Omen és az Akela lemezeivel nőttem fel, olyan zenék ezek, amelyek örökké velünk lesznek.
Az újranyitás óta mi is először jártunk a PeCsa Music Hallban, és túl nagy változásokat nem véltünk felfedezni, azon kívül, hogy a nagyterembe is telepítettek egy bárpultot, ami a koncertek alatt megkönnyítheti az utánpótlás beszerzését. Az is meglepett, hogy a terem bal oldalán padokat sorakoztattak fel, viszont az nagyon jó, hogy végre bent is le lehet ülni. A legelőremutatóbb ötlet viszont a 'repohár' volt! Végre nem kell bokáig járni az eldobált poharakban... A pohár formája picit ugyan fura volt, de meg lehet szokni. Reméljük, hogy valóban beindul a PeCsa, és olyan teltházas bulikat láthatunk majd a nagyteremben, mint korábban!A prog metalos DREYELANDS kezdte az estét, dicséretes pontossággal. Meg nem mondom, hol láttam őket utoljára, mert az bizony nem tegnap volt, de arra világosan emlékszem, hogy amit láttam tőlük pár éve, az kifejezetten tetszett. Ez most is így volt.

A progos, technikás, komplex hangszerelésű dalok nem adták meg magukat elsőre - bár a hangzásuk egyáltalán nem volt rossz. Sajnos nem ismertem a Dreyelands dalokat, így nem is mernék mélyebb elemzésbe bocsátkozni, de az biztos, hogy mielőbb meg kell hallgatnom a finn Lion Musicnál megjelent 2010-es lemezüket, a Rooms Of Revelationt!Második fellépőként a Long Road következett volna, de egy váratlan csere miatt az EGO PROJECT lépett színpadra. Szimpatikus a Kalapács tagokat is felvonultató banda, jól nyomják ezt a hol zúzósabb, hol lassabb, de leginkább talán vegytiszta heavy metalként kategorizálható zenét. Az ezer más formációból, többek között az Iron Maidnemből is ismert Kiss Zoli erőteljes hangja jól visszaadja a magyar szövegű dalok mondanivalóját, megtölti őket erővel, élettel.


Elmondták, hogy új lemez van készülőben, erről is elhangzott egy-két nóta, amelyek alapján várható, hogy nem fognak óriási meglepetést okozni - ugyanakkor csalódást sem. Az eddig megkezdett, egyébként jó irányú utat járják továbbra is. Az EGO az egyik legaktívabb, legpörgősebb zenekar, rendszeresen koncerteznek, ami a mai világban elég dicséretes és azt gondolom, meglehetős elszántságot tükröz.

Remélem, megmarad bennük ez a lelkesedés, meg az, hogy kívülről legalábbis úgy látszik, nem feszülnek bele, hogy ők legyenek a Világ Leghíresebb Zenekara, hanem csak élvezik, hogy színpadon vannak és együtt zenélhetnek.A LONG ROAD zenekarról korábban nem hallottam, és a név alapján egy ötvenes éveiben járó, bluesos, rockos zenét nyomató bandára számítottam, de itt szó sem volt ilyenről. Sőt, igazából úgy festett az egész, mintha egy zenesuli végzős hallgatói álltak volna össze egy koncertre. Az átlagéletkor - szerintem - 20 év alatt lehetett, de a budapesti banda tagjai teljesen korrekt hangszeres és zenei tudással rendelkeztek.

A repertoár felesben állt saját, illetve feldolgozás nótákból. Előkerült például Ossian, Pokolgép, meg némi István a király is, de még a Piramistól is a Becsület. Ebből azt gondolom, nagyjából le lehet vonni, hogy milyen vonalat követnek a srácok. Az énekesi poszton náluk is egy kiváló adottságokkal rendelkező fiatalember áll, mint később kiderült, ez családi vonás lehet... A Nachladal famíliánál tuti, hogy belekerült valami az ivóvízbe... A Long Road frontembere ugyanis az ifjabb Nachladal, egy újabb Nahi, aki amúgy a Tamás névre hallgat, és azt kell mondjam, hogy cseppet sem hoz szégyent a család nevére. Kicsit mélyebb a hangfekvése, mint az ex-Wisdom torok tesóé, de nagyon ügyes a srác. Remélem, látjuk még őket, és minél gyakrabban!Ezután következett az AKELA, úgyhogy rendesen be is indult az 'Akela-Akela' kórus. A rajzolt farkasmesés és animált háttérvetítések nagyon jók voltak, Katona Főnök pedig valahogy nem tud hibázni a zenészekkel. Ez volt ugyanis a sokadik búcsúkoncert után az első buli az új felállással, és most is feszes volt az új albumon dolgozó zenekar.

A programjuk gerince a Farkastörvényekre és a Fekete Bárányra épült. Előkerült pár szerzemény a későbbi időkből is, de bevallom, ezeket már nem annyira ismerem, csak bulikon szoktam hallani Viszont a régi nóták sütöttek, jó volt őket hallgatni! Hihetetlen, hogy ezeket a dalszövegeket az ember már sosem felejti el, akármilyen ritkán és régen hallotta őket.


Számomra az est fénypontját az OMEN jelentette és teljesen egyértelmű, hogy ez a mai Omen felállás, Koroknai Árpival és Szupermennel, a legütőképesebb a Kalapácsos időszak óta. Nagyon egyben vannak a srácok, látszik, hogy jól összeillik/összeszokott ez az öt ember. Mint általában a koncerteken, most is vegyesen jöttek a klasszikus dalok és az utóbbi albumok nótái.


Ezen a koncerten nem nagyon kockáztattak: a nagy slágereket vették elő kezdésnek, rögtön a Pokoli évek és a Könnyű szívvel volt a kezdő duó. Utóbbi abszolút megunhatatlan örök kedvenc. Pár éve még nem mertem volna sokat tenni arra, hogy ezt a nótát valaha is értékelhető formában hallom majd élőben. És mégis! Aztán jöttek még olyanok, mint az Anarchia, a Csillaga hívja, a Szólj, ha vagy, és a kihagyhatatlan lassú nóta is... (Na vajon, melyik?). Persze voltunk Padlón is, és felzabált minket a Vámpír város.

Koroknai Árpi hangja zseniálisan illik ezekhez a dalokhoz, de úgy érzem, hogy frontemberként még mindig lenne hova fejlődnie. A korábbi koncerteken látottakhoz képest már sokat javult, de még mindig nem érzem konferálás közben azt az átütő erőt, ami egyébként a dalokban jelen van, és amit Árpi is simán megugrik, akár régi, akár újabb nótáról van szó. Igaz ez az egészen új, még megjelenés előtt álló dalokra is, mert szerencsére abból is bemutattak kettőt. Ha az egész új lemez ilyen lesz, mint amit itt hallhattunk, akkor végre-vééégre egy kiváló Omen album kerülhet a kezeink közé április elején! Épp ideje ennek, én már nagyon várom!

Az utóbbi időben minden elérhető Omen koncerten ott voltam, és azt kell mondjam, nem tudtak rossz bulit adni, legyen szó akármilyen körülményekről, akármennyi nézőről. Köszönjük!


Ihárosi Wiktor

Fotók: Zolika (Omen), T.Erika (EGO), Nagy Olívia (Dreyelands)
OMEN - Várom a napot (PeCsa Music Hall, 2011/01/21)
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HINAYANA - Dal- és klippremier a melodikus death-doom csapattól: Cold Conception
2020. július 7. (kedd) 17:44

Death Of The Cosmic címmel augusztus 28-án jelenik meg a melodikus death / doom vonalas texasi Hinayana új EP-je. A Napalm kiadóhoz szerződött csapatot a frontember Casey Hurd indította el még 2014-ben, az első album pedig 2018-ban jelent meg Order Divine címmel. Az új EP lesz az első kiadványuk a Napalmnál, első előzetesként pedig itt a klippel kísért Cold Conception dal, amelyben vendégként a Tengger Cavalry tavaly júniusban elhunyt énekese, frontembere, Nature Ganganbaigal játszik kéthúros, mongol lófejes hegedűn. Casey Hurd: "Ez a dal arról a céltalan, hideg, modern világról szól, amit az ember egyrészt létrehozott, másrészt valahogy belekeveredett. Ez a felgyorsult utazás eljutott már arra pontra, ahonnan nincs visszatérés, ahol a múltban számos civilizáció összeomlott. Megtiszteltetés, hogy a halála előtt együtt dolgozhattunk Nature Ganganbaigallal, aki izgatott és lelkes volt a projekt kapcsán..."  ...

THE WHATEVERS - Az első dal a nyári bemutatkozó albumról: Step Back
THE WHATEVERS - Az első dal a nyári bemutatkozó albumról: Step Back

Egy Step Back című klippel kísért dallal vezeti fel júliusra, de legkésőbb augusztusra várható bemutatkozó albumát a budapesti The Whatevers zenekar. "A banda 2016 júniusában...

GAEREA - Dal- és klippremier a portugál black hordától: Conspiranoia
GAEREA - Dal- és klippremier a portugál black hordától: Conspiranoia

Limbo címmel július 24-én lát majd napvilágot a portugál black metal színtér egyik friss alakjának számító Gaerea második nagylemeze, harmadik előzetesként pedig már lehet is...

PSYCROPTIC - Még a járvány előtt született az új klipjük: Beyond The Black
PSYCROPTIC - Még a járvány előtt született az új klipjük: Beyond The Black

As The Kingdom Drowns címmel még 2018 novemberben jelent meg a technikás death metalt játszó tasmániai Psycroptic hetedik albuma, amellyel hozzánk is eljutottak tavaly februárban. A...

DESOLATOR - Pusztító death metal Svédországból, dalpremier: Creatures Of Habit
DESOLATOR - Pusztító death metal Svédországból, dalpremier: Creatures Of Habit

Sermon Of Apathy címmel szeptember 4-én jelenik meg a death metalt hagyományos módon megközelítő svéd Desolator második albuma. Az Unearthly Monument című debütáló albumuk még...

CAROLINA REAPER - Szöveges videóval a veszprémi csapat új dala: Romlás virága
CAROLINA REAPER - Szöveges videóval a veszprémi csapat új dala: Romlás virága

Romlás virága címmel egy új dallal jelentkezett a modern metalos Carolina Reaper. A 2019-ben alakult veszprémi csapatban Bodnár Juci énekesnő, Stefanics Dávid basszusgitáros, Németh...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS