A 2011-ES ÉV KÉPEKBEN - Réti Zsolt fotós kedvenc 10 fotója

Zsolt képeit a rockstation.blog.hu oldalon találod meg

2011. december 30. (péntek) 14:49 | utoljára módosítva: 2013. január 3. (csütörtök) 17:29

Igaz, Réti Zsolt fotográfus csak áttételesen kollégánk, ugyanis a rockstation.blog.hu hivatalos fotósa, de amellett, hogy fanatikus Újpest szurkoló (ezt megbocsátjuk neki, senki sem hibátlan...), mániákusan készíti a képeket a legkülönfélébb koncerteken. Zsolt azon fotósok közé tartozik, akiknek a képei gyakran többet elmondanak egy-egy buli hangulatáról, mint a több flekkes beszámolók, ezért felkértük őt, hogy válogassa össze kedvenc idei koncertes fotóit és fűzzön is hozzájuk néhány személyes mondatot. Íme:
"Először is köszönöm a lehetőséget, hogy ha csak pár perc erejéig is, de bepillantást tudok nyújtani a 2011-ben lezajlott bulikba. Koncertfotósként a Rockstationnel rengeteg zenei eseményen vagyunk jelen és minden koncertnek megvan a maga varázsa, mindegyiknek van olyan pillanata, amikor a fotós és közönség is elismerően bólogat.
Nehéz fába vágtam a fejszémet, amikor elvállaltam, hogy megmutatom az idei évet mindössze 10 képben. De ha Lizzy Borden még most is nyalogatja a fejszéjét, akkor gondoltam, én is kézbe fogom a sajátomat...
A koncertfotózás nagyon összetett és nehéz feladat. Nem is untatnék senkit a rejtelmek elbeszélésével... De van egy fontos tényező. Azaz ti, a közönség, a nézők, mindazon arcok, fazonok, egyéniségek, akik a színpadok előtt élnek. Ugyanolyan részei vagytok a koncerteknek, mint a mennydörgő dob, vagy a vijjogó gitár!
Ha ismered ezeket az embereket, netán szóba állnak veled, vagy urambocsá' barátságosan viszonyulnak a hülyeségeidhez, akkor szerencsés és boldog lehetsz. Ezt az összeállítást pont ezért egy rockernek ajánlom, Iminek, akivel mindig és mindenhol találkozhatsz, ha jól figyelsz. Aki már nem tinédzser, de bőrben, zenekaros pólóban bukkan fel a bulikon, ahol jár a lába és headbangel. És egy sokat látott, tapasztalt arc. Ilyen szeretnék lenni én is és szeretném a nagy össznépi masszában azt látni, hogy tele vagytok leendő Imrékkel. Legyen ennek az összeállításnak ő az emblémája… na gyerünk!"1. RAMMSTEIN - Budapest, Sportaréna, 2011. november 10.


"Kezdődjék a show! Ha látvány, akkor Rammstein. Nagy a kihívás. A turné elején vagyunk még, nincs képekkel elárasztva a világ. Rajtad a világ szeme… azaz. A fotózáshoz kell a felkészülés is. Képek, videók, setlist. Mi, mikor, melyik számban, hogyan. Szerencsém van, jön a segítség. Levi (savafan) fanatikus, kint volt Zágrábban is két nappal korábban. Annyira lelkes, hogy a 3 fotózható számon kívül leírja a fél koncertet. Eljön a nap, a koncert napja. Eligazítás és egy kósza mondat. Számokat cseréltek fel az elején. Ki tudja, mit dob a gép és lehet, hogy elúszott a felkészülés. Jön is a második szám az íjjal. Mint Levi írta, pörgés lesz és tűzeső. Lefordítom. Fényözön és mozgás. Gyors kapcsolgatás és a kép megfogása… Spontán módon nem ment volna."


2. APOCALYPTICA - Budapest, PeCsa, 2011. február 23.


2. "Mindig ezt mondják a beengedésnél: 'Jó szórakozást!' Régen még vitatkoztam. Ma már csak vállat vonok. A koncertek többségét nem hallom, a számokat nem ismerem fel a koncentráció miatt. Bevallom mindenkinek, az Apocalypticát nem szeretem, sőt tőlem a legtávolabb helyezkedik el. Gondoljátok, így nehéz? Persze, az. De a kompozíció megmarad és még nekem is tetszik."3. RAGE - Budapest, MetalFest, 2011. június 5.


"A MetalFestnek van egy hangulata, nagy kár, hogy jövőre nálunk nem lesz. De ez a miénk volt és Csillebérc egy külön hangulati elem. Ez a kép sajtófotó-győztes is lehetne. De nem jött még fény hátulról. Próbáljatok meg szappanbuborékot fotózni. Mondjuk úgy, hogy állsz az árokban, a zene ledönt a lábadról, a kordont rád akarják borítani. Majd jön három szappangolyóbis. Megvan, a gitáros is, nem mozog, sötét van... na villanjon be hátulról a szín! Mindenre van fél másodperced. Otthon próbáljátok ki steril körülmények között..."


 
4. ROGER WATERS: THE WALL - Budapest, Sportaréna, 2011. június 22.


"Fura beosztás: az első és a hatodik szám között kétszer kell kijönni és három számot lehet fotózni. Beállás és ránk gyújtják a színpadot. Összerezzenés, elfordulás, lebújás. Semmi vész, Belgrádnál és a Crvena Zvezdánál azért nem keményebb. Itt nem dobálnak tüzekkel, hanggránátokkal. Hazai pálya. Csináljunk jó képet! Ennek a fotónak bőven van amerikai utóélete is. A pirotechnikát készítő és a showt tervező cég is felhasználja. Amerikában ugyanis az első szám az első szám… nem az intro. Fura, de nem a magyarok szúrták el… de nekik köszönet a képért!" (nevet)5. BOYSETSFIRE - Budapest, A38, 2011. június 14.

 

"Álljon itt az év stagedivingja. A Nova Rock után vagyunk. Boysetsfire volt a nagyszínpadon. Mindenképpen látni kell. Leragadunk és bámulunk. Éjjel aztán autóba ülünk, irány Budapest. Még aznap Boysetsfire az A38-on. Azt mondják a hozzáértők, ezt bizony látni kell. 'De a Nova Ro…' - idáig jutok, amikor közbevágnak: 'Nézd meg klubkoncerten és utána beszélünk!' Év koncertje háromba kúszott be az esemény a Letlive színpadi produkciójával megspékelve. Egy profi ugrik, tudni kell, ki ő. Nem, nem bedől a tömegbe. Ez akkora ugrás volt, hogy az énekes Nathan kinézett a turnémenedzserre, mert nem kapott levegőt. Azt még tegyétek hozzá, hogy gyakorlatilag üres volt a terem. Lett is utóélete az ugrásnak, de azt már fedje a jótékony homály..."

 

6. SLAYER - Budapest, Sportaréna, 2011. április 8.


"Portré az kell. Az egy műfaj. Az arc, a kifejezés, a közelség művészete. Ja, hogy a mélynyomók miatt ellent kell tartani, mintha szembe-viharban mennél fel egy hegyre. Az iszonyatos hangerőn túl még a súlyos láncok csörgését is hallani lehet? Mi ez? A pokol? Nem. Csak a Slayer és Kerry King."7. JUDAS PRIEST - Budapest, Sziget, 2011. augusztus 11.


"A küzdelem. Soha nem szabad feladni és mindent be kell vetni. Eltökéltség, semmi más. A Szigeten a nulladik napi Geszti-féle Gringosztáron kell feliratkozni a Judas Priestre. Ingerültség, érvelés, határozott fellépés. No és kell a profi rendezőség, aki átlátja és egy kicsit tesz érted, ha igazad van. Utolsó pillanatban bejutás. A Sziget maga a gyomorgörcs. De hát mondjátok meg, a legendákért nem megéri?"8. FORGÓSZÉL A NOVA ROCKON - Nova Rock 2011, Ausztria.


"Metal vihar. A Nova Rockon örökké rohansz. Amikor egy időben lép fel pl. a Motörhead és az Alter Bridge, mondjuk délután, akkor idegbajos vagy. A legrövidebb úton sietek a kisebbik színpadhoz, ami így is nagyobb és jobban felszerelt, mint a Sziget nagyszínpada. Egyszer csak forgószél. Gép felkap 3mp és 6db kép... és már el is tűnik. El is felejtem. Itthon hívom a viharfotós barátom. Te hülyeee! Ez a világon minden újságba bekerülne, olyan ritka! A fél karom adnám érte, mondja ő, aki képes egy képre 4-5 villámot is fotózni. Így mivel aktualitása nincs, csak a Blikk veszi meg és az RTL Klub érdeklődik..."METALFEST 2011 - Budapest, Csillebérc, 2011. június 3-4-5.


"Mégiscsak a Hammer keresett meg ennek a listának az ötletével. Ismerős arc a Nova Rockon. De hiányos az öltözéked! Hol van a csuklószorító? Elvették a bejáratnál, jött a válasz. De azért nektek megmutatom a csuklószorítót. Itthon a MetalFesten."10. KARMA TO BURN - Budapest, A38, 2011. július 11.


'A végére pedig jöjjön az év koncertje - a saját nézeteim szerint. Karma To Burn, A38 tetőterasz. Kb. 120-150 ember. Mi bajunk lehet? Egy koncert és kész. Amikor harmincon túli emberek másznak a tető csöveken... Az első sorok beesnek a színpadra. Amikor az ember felmegy és a zenétől vezérelve bukfencezik egyet majd lejön. Amikor 'egy kib...ott Messiás' dobol… ott az ember agyába, szívébe ég bele a hangulat, a zene hatalma."
"Gyorsan le is zárom, mert pár perc és újabb listát csinálok. Áthúzom az előzőt. Ez folyamatosan változik, ahogy az emlékek előtörnek. Szép évünk, szép évetek volt. A showk, mint a Rammstein, Roger Waters The Wall-ja, a Scorpions, a minőség, mint a Slayer, a Dream Theater, az őrület, mint a Karma To Burn, a Hatebreed, a Bring Me The Horizon, vagy a Suicidal Tendencies, az érzelmek, mint a Corrison Of Conformity, a God Is An Astronaut, a Mr. Big, valamint Wino (ld. a képen Zsolttal), de lehetne még sorolni és újra átélni.
De hát új évet kezdünk, új élményekkel. Így már csak az marad hátra, hogy megköszönjem a fotós kollégáknak, kollegináknak - kiemelve a hammeres hangulati, képi megjelenítőket, Werát, Ferit és a többieket. Köszönve az inspirációkat. Mindenkinek, aki mellett, között állunk és alkotunk. A közönségnek. Természetesen Imrének a rockernek. Akikért mindig érdemes csinálni…" 
 


Imre, a rocker a Karma To Burn bulin


 


Mi is köszönjük Zsoltnak a személyes Top 10-t és az összes idei képet! Találkozunk jövőre is a bulikon! Metalban és remek fotókban gazdag, boldog új évet kívánunk!

És köszönet a rockstation.blog.hu-nak is! Zsolt képeit itt is megnézheted a flickren!

Hozzászólások

[009299]
bloodyroots
Zsír képek és most jut eszembe, hogy Nova Rockon csináltál is rólunk képet :DD
[009293]
AngyalGyula
Kegyetlenül jó képek, gratula!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ATAVISTIA - Hozzánk is jönnek majd a Finntroll és a Skálmöld társaságában
2020. augusztus 12. (szerda) 10:40

Egészen friss, tegnapi hír, hogy a szeptember 18-án megjelenő Vredesvävd (Wrath-woven) albumának jövő tavaszi Európa-turnéjával Budapestre is eljön a Finntroll. A koncert a Dürer Kertben lesz 2021. április 6-án. Jó hír az is, hogy a turnéra két remek banda kíséri el a Finntrollt, a viking/folk vonalas izlandi Skálmöld, valamint a melodikus, szimfonikus death metalt játszó kanadai Atavistia. A kanadai banda Matt Sippola énekes/gitáros saját projektjeként indult, a 2017-ben kiadott debüt, a One Within The Sun lemez 9 tételének java még instrumentális volt és lényegében mindent Matt jáűtszott fel, a pár hónapja kiadott második albumot (The Winter Way) azonban már egy komplett zenekar káészítette el. A Wintersun világával rokon anyaggal érdemes megismerkedni.     www.facebook.com/officialfinntroll A koncert Facebook oldala Matt Sippola: "Hihetetlenül boldogan jelentjük be, hogy jövő...

TALES OF EVENING - Megvan az új basszusgitáros, már készül a klip egy friss dalhoz
TALES OF EVENING - Megvan az új basszusgitáros, már készül a klip egy friss dalhoz

Az elmúlt hét végén forgatta le legújabb dalának videoklipjét a szimfonikus metalt játszó Tales Of Evening. A Csak én látom című szerzemény a 2021-ben megjelenő ötödik nagylemez...

ARMORED SAINT - Ősszel érkezik John Bushék új albuma, az első dal: End Of The Attention Span
ARMORED SAINT - Ősszel érkezik John Bushék új albuma, az első dal: End Of The Attention Span

Punching The Sky címmel október 23-án jelenik meg a legendás amerikai power metal banda, az Armored Saint új stúdióalbuma, a 2015-ös Win Hands Down lemez utódja. Máris meghallgatható az...

MACHINE HEAD - Hivatalos szöveges videó az egyik új dalukhoz: Bulletproof
MACHINE HEAD - Hivatalos szöveges videó az egyik új dalukhoz: Bulletproof

Még június közepén egy 2 dalt tartalmazó digitális kislemezzel jelentkezett a Machine Head. A Civil Unrest címet viselő single A oldalára a Stop The Bleeding dal került, amelyben a...

HAMMERFALL - Októberben masszív koncertanyag jön, videópremier: Never Forgive, Never Forget
HAMMERFALL - Októberben masszív koncertanyag jön, videópremier: Never Forgive, Never Forget

Live! Against The World címmel október 23-án egy új koncertanyaggal jelentkezik a Hammerfall, első előzetesként pedig máris itt a Never Forgive, Never Forget dal felvétele a svéd metal...

FINNTROLL - Jövő áprilisban visszatérnek Budapestre, jön az új lemez is
FINNTROLL - Jövő áprilisban visszatérnek Budapestre, jön az új lemez is

Vredesvävd (Wrath-woven) címmel  nem az eredetileg tervezett időpontban, augusztus közepén, hanem szeptember 18-án jelenik meg a Finntroll hetedik albuma. A finn folk mesterek hét éve...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS