TONY MACALPINE - Márciusban nálunk is fellép a virtuóz mester

A klasszikus 1986-os lemezt teljes egészében elő fogja adni

2011. december 20. (kedd) 16:12 | utoljára módosítva: 2011. december 20. (kedd) 16:13

A neoklasszikus metal úttörőinek egyike, a zongorán és gitáron egyaránt páratlan módon játszó Tony MacAlpine jövő márciusban újra Magyarországon lép fel!
A koncert a Club 202-ben lesz március 4-én és hivatalosan az idén kiadott új Tony MacAlpine album turnéjának részeként valósul meg, de az Aquiles Priester dobossal (Hangar, Angra), Bjorn Englen basszerrel (Malmsteen, Uli Jon Roth) és Nili Brosh gitárossal színpadra lépő MacAlpine mester azt ígéri, hogy az új és régi favoritok mellett a műsorában sort kerít majd arra is, hogy elejétől a végéig előadja 1986-os debütáló mesterművét, az Edge Of Insanity albumot.
A Nightwish címlapos december-januári HammerWorld magazin Hangerőmű rovatában egy exkluzív interjút találsz a virtuóz mesterrel, és ebből a Danev György által készített beszélgetésből most néhány érdekes részletet itt is elolvashatsz.

Az 1960-ban született Tony MacAlpine a '80-as években kiadott albumaival alapjaiban határozta meg a neoklasszikus, virtuóz instrumentális metal arculatát. Az azóta eltelt negyedszázad során MacAlpine progresszív és fúziós jazz közegben is bizonyította sokoldalúságát, megfordult többek között Steve Vai csapatában, Mark Boals énekes társaként a Ring Of Fire-ben, illetve a CAB és a Planet X soraiban is.
Az eredetileg zongoristaként indult amerikai muzsikus valódi terepe azonban mégiscsak a hangszeres rockmuzsika.
 Tavaly a Seven The Hardway projekttel adtál ki egy énekes albumot, és őszi európai koncerteket is meghirdettetek, majd hirtelen meghiúsult az egész turné. Mi történt pontosan?

"Semmi dráma nem állt a háttérben, mindössze az új instrumentális szólóalbumomat szerettem volna befejezni, ehhez viszont időre volt szükségem. Úgy döntöttem, hogy inkább a szólókarrieremre fogok összpontosítani."


TONY MACLAPINE - Serpens Cauda (a 2011-es Tony MacAlpine albumról, dobos: Virgil Donati)
10 év telt el a legutóbbi két szólómunkád meg­je­lenése között. Minek volt köszönhető az évtizednyi kihagyás?

"Más dolgokkal foglalatoskodtam az elmúlt 10 évben. Steve Vai zenekarában például évekig játszottam, de a CAB projektre is jelentős energiákat fordítottam. Másfél évvel ezelőtt viszont elérkezettnek láttam az időt arra, hogy ismét egy instrumentális szólóalbumot készítsek, az ötletet pedig sikerült viszonylag gyorsan megvalósítani."Másképp közelítettél most a stílushoz, mint 10 évvel ezelőtt?

"Szerintem tisztán hallatszik, hogy ez az új lemez egy másik, modernebb kor szülötte. A változás sok mindenben tetten érhető; összetettebb, progresszívebb módon közelítek a zenéhez manapság, de a felhasználható eszközök palettája is bővült, gondolok itt elsősorban a 8-húros gitárokra."


TONY MACALPINE - Wheel Of Fortune (az 1986-os Edge Of Insanity albumról, dobos: Steve Smith, basszer: Billy Sheehan)

Azt magam is észleltem, hogy a 8-húros gitár nagyban változtatott a gondolkodásmódodon…

"Egyetlen album alapján azért ezt nehéz megítélni. Ez a lemez a zenei világomnak csupán egy bizonyos szegmensét láttatja. Számos olyan kiadatlan témám van, amelyek nem illenek ebbe a képbe. A 8-húros gitár valóban új lehetőségeket biztosított, hiszen a mély fisz húrnak köszönhetően olyan hangtartományokat is kiaknázhattam, amiket korábban nem, a dalok pedig így hihetetlenül súlyossá váltak."Mintha a klasszikus elemeket kissé háttérbe szorítottad volna. Ezúttal még Chopin-etűdöt sem találni…

"Szándékosan alakítottam így a dolgot, ugyanis jelenleg egy klasszikus zenei anyagon is dolgozom. Az ilyen jellegű témákat megtartottam ahhoz a lemezhez."


TONY MACALPINE - Chopin: Prelude 16, Opus 28 (az 1986-os Edge Of Insanity albumról)
Mint zongoristára, Cho­pin nagy hatással volt rád egyébként?


"Egyáltalán nem. A múltban azért nyúltam előszeretettel Chopin-darabokhoz, mert sok olyan rövid művet komponált, melyeket egyrészt egyedül is előadhattam a zongorán, másrészt pedig illettek a lemezeim képviselte világhoz."Kihívást jelent Chopin-etűdöket zongorázni?


"Tudod, ezek a rendkívül muzikális darabok alapjában véve nehezek, de nem erre kell fókuszálni, hiszen egy zenész azért gyakorol egy életen át, hogy ezek interpretálása ne jelentsen problémát. Olyan ez, mint a beszéd. Senkinek nem okoz gondot, ha azon a nyelven kell kommunikálnia, amit egész életében használt. A nehézségek akkor kezdődnek a zenében, ha olyasmit kell eljátszani, amihez nem képes megfelelőképpen idomulni a muzsikus. Én élvezem mind a billentyűs-, mind a gitárjátékot, szóval a hangszerkezelésre nem ilyen módon tekintek."Annak idején volt valami konkrét oka annak, hogy a zongorázás mellett gitározni is elkezdtél?

"Öt évesen kezdtem zongorázni, majd 12 éven keresztül klasszikus zenét tanultam a springfieldi konzervatóriumban, de még ezt követően is folytattam a tanulmányaimat, többek között a hartfordi egyetemen. Gitározni menetközben kezdtem el, úgy 12-13 évesen, amikor ez a hangszer valahogy izgalmasabbnak tűnt, mint a zongora! (nevet) Már kisgyerekként is zenész akartam lenni, és mivel a bátyám elkezdett gitározni, hamarosan én is követtem a példáját. De a zongorázást eszem ágában sem volt abbahagyni."Kit tartasz az abszolút kedvenc zenészednek?

"Ez egy durva kérdés! (nevet) Hangulattól függ, hogy éppen ki érint meg jobban. De mindig is nagyon szerettem Johnny Wintert, George Bensont, Steve Vai-t. És még sorolhatnám holnapig..."


A teljes interjút a december-januári HammerWorldben olvashatod el.

A magazint ezen a mailcímen tudod megrendelni: rendeles@hammerworld.hu


TONY MACLPINE - Tears Of Sahara (az 1987-es Maximum Security albumról)  


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NAGAARUM - Elkészült a Covid Diaries lemez limitált CD-verziója is
2020. augusztus 3. (hétfő) 19:05

Még májusban jött ki az új Nagaarum lemez, a Covid Diaries, a CD-verzió pedig pár napja látott napvilágot. Ez a projekt tizenkilencedik hanganyaga, sorlemezként pedig a tizenhetedik. "Egy hosszabb szervező és átszervező munka eredményeként végül megjelent a koronavírus járvány generálta rendkívüli közrend alatt komponált lemez fizikai változata. Az NGC Prod és az Aesthetic Death közös kiadványaként 300 darabra limitáltan érhető immár el a digisleeve CD. Az első 44 darabhoz jár egy hatoldalas leporelló, ami az eredeti magyar szövegeket tartalmazza - ezt nevezhetjük die-hard verziónak." 'Utólag visszatekintve, azért is érdekes számomra a lemez, mert hazánkat lényegében elkerülte a járvány. Érdekes figyelni a különböző emberek véleményét az okokról, az idejében meghozott intézkedésekről, vagy a mások által emlegetett elhazudott adatokról, a lakosság fegyelméről, vagy hogy ez az egész csak egy átverés,...

DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz
DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz

Eredetileg úgy volt, hogy június 21-én jelenik meg az új Deep Purple album, a Whoosh!, április elején azonban bejelentette a legendás hard rock csapat, hogy a lemez csak augusztus 7-én jön...

INCANTATION - Klippel a nyár végi album harmadik előzetes dala: Entrails Of The Hag Queen
INCANTATION - Klippel a nyár végi album harmadik előzetes dala: Entrails Of The Hag Queen

Sect Of Vile Divinities címmel augusztus 21-én jelenik meg az 1989 óta aktív amerikai death metal brigád Incantation tizenegyedik albuma, a 2017-es Profane Nexus lemez folytatása. Az...

KALT VINDUR - Új klipes dal a lengyel black metal csapattól: Eyes Ov Gods
KALT VINDUR - Új klipes dal a lengyel black metal csapattól: Eyes Ov Gods

.​.​.​And Nothing Is Endless címmel augusztus 7-én jelenik meg a black metalos lengyel Kalt Vindur második albuma, a 2017-es Delusions lemez utódja. A 2015 óta aktív csapat második...

BYPASS OF ANGER - Videoklip a debreceni csapattól: Pokol az Édenből
BYPASS OF ANGER - Videoklip a debreceni csapattól: Pokol az Édenből

Pokol az Édenből címmel júniusban jelent meg a Beholder tagokból 2016 végén alakult debreceni Bypass Of Anger bemutatkozó EP-je, a címadó dalhoz pedig most egy hivatalos klip is...

ANTI-MORTEM - Hat év után feltámadt a southern metal csapat, az első új dal: Old Wishita
ANTI-MORTEM - Hat év után feltámadt a southern metal csapat, az első új dal: Old Wishita

Hat év után új felállásban éledt fel az oklahomai southern metalos Anti-Mortem, az Old Washita című első friss dalukkal máris megismerkedhetsz. A banda 2014-ben adta ki első és eddig...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS