PAUL BALOFF - Különleges koncert a néhai Exodus énekes emlékére

Februárban lesz 10 éve annak, hogy Paul Baloff elhunyt

2011. december 19. (hétfő) 09:59 | utoljára módosítva: 2011. december 19. (hétfő) 10:01

2012. február 2-án lesz 10 éve annak, hogy elhunyt Paul Baloff, a korai Exodus legendás énekese, akire egykori zenésztársai, kollégái, cimborái egy különleges koncerttel fognak megemlékezni február 4-én az oaklandi Metro Operahouse-ban.
A Bonded By Baloff: A Decade Of Remembrance elnevezésű bulin az alábbi bandák lépnek majd színpadra:
Főszínpad:
Exodus
Possessed
Forbidden
Heathen
Mad At Sam
Második színpad: Angerhead, Mudface, The Venting Machine, Hellfire, Hysteria.


Paul Baloff 1981-ben csatlakozott a Bay Area thrash úttörő csapatához, az Exodushoz, miután egy házibulin összeismerkedett Kirk Hammett gitárossal, aki két évvel később beszállt a Metallicába. Paul nemcsak az 1982-es Exodus demón énekelt, hanem a zenekar klasszikus debütalbumán is, az 1985-ben megjelent Bonded By Bloodon, ám az 1987-es Pleasures Of The Flesh lemezen már Zetro Souza (ex-Legacy, a későbbi Testament) énekes vette át a helyét. Baloff ugyan három dalban is társszerző volt a kettes Exodus lemezen, de személyes és zenei nézeteltérések miatt távoznia kellett, és csak 1997-ben tért vissza az Exodus soraiba. Akkor született meg az Another Lesson In Violence című koncertalbum, amelynek kiadása után a csapat feloszlott, és csak 2001-ben alakult újjá, a mikrofonnál ismét Paullal. Az első Exodus-érát követően Baloff olyan zenekarokban frontemberkedett, mint a Piranha, a Hirax és a Heathen.
2002 január 31-én az egyébként egészséges Paul Baloff olyan súlyos agyvérzést kapott, hogy kómába esett, és az orvosok agyhalált, visszafordíthatatlan agykárosodást állapítottak meg nála, így február 2-án lekapcsolták a lélegeztetőgépről.
Paul Baloff halálát követően Kirk Hammett így emlékezett meg az énekesről:

"Amikor úgy 18 éves lehettem, szerettem volna létrehozni egy olyan zenekart, amelyik a kedvenc hard rock bandáimon alapszik, mert akkoriban a heavy metal még igazából nem is volt heavy metal. Akkortájt ezt még hard rocknak hívtuk, mert nem nagyon voltak olyan csapatok, akiket heavy metal bandákként ismertünk volna, inkább a hard rock zenekar elnevezés ment. Egy olyan csapatot szerettem volna összehozni, ami a kedvenc zenekarom, a UFO hatásán alapszik és olyan zenészeket kerestem, akik ugyanazokat a cuccokat szeretik mint én... UFO, Iron Maiden, Motörhead, Judas Priest, Venom. Egy este egy Berkeley-beli házibulin megláttam egy fickót, akinek Iron Maiden jelvénye volt, így odamentem hozzá és megkérdeztem, hogy szereti-e Maident? Azt felelte, hogy király a csapat, mire én megkérdeztem, hogy hívják, ő pedig azt mondta, hogy Paul Baloff. Hallottál már a UFO-ról? - kérdeztem, mire azt válaszolta, hogy igen, hallott már a UFO-ról, majd elkezdte énekelni a Rock Bottom dalt. És ez volt az egyik olyan nóta, amit szívesen feldolgoztam volna a zenekarommal.

Úgyhogy azt mondtam neki, hogy adja meg a számát és majd jammelünk. A számot meg is adta és másnap már le is jött, hogy az Exodus korai verziójával énekeljen, és igen, a Rock Bottom nótát is elénekelte. És tudod, nem neki volt a legjobb hangja a világon, de tele volt karizmával, a világ legviccesebb fickója volt, ismerte a zenét és tudta, hogy mi a célunk... és nekem ennyi elég is volt.

Paulban az volt az óriási, hogy amikor az első bulinkat adtuk, ami egy Metal Hétfőn történt az Old Waldorfban, és mellesleg akkor játszottunk először a Metallicával, teljesen levett a lábamról azzal, ahogy megdolgozta a színpadot. Úgy értem, hogy annak ellenére, hogy milyen csekély zenekari vagy színpadi tapasztalattal rendelkezett, nagyon tudta, hogy mit csinál és rettentő otthonosan mozgott a színpadon. Egyszerűen egy óriási frontember volt, és ahogy már mondtam is, ami hiányzott nála az éneklés terén, azt színtiszta karizmával pótolni tudta. A legviccesebb dolgokat mondta a színpadon és általában is az egyik legmókásabb figura volt, akit csak ismertem.

Azt hiszem, hogy a Paullal kapcsolatos egyik legkedvesebb emlékem az, amikor egy éjjel a kocsijában vodkát iszogattunk, egyenesen az üvegből, miközben Venomot és Mercyful Fate-et hallgattunk. Jól berúgtunk és azt mondogattuk, hogy mennyire szeretjük egymást, és hogy milyen hatalmas dolog, hogy végre van egy banda, amelyik azt a zenét nyomja, amit játszani akartunk. És hirtelen eldöntöttük, hogy ezt a pillanatot megőrizzük az örökkévalóságnak, így valaki előkapott egy pengét és elkezdtük felvagdosni a karunkat. A sebhely még most is megvan. Itt, látod? A lényeg, hogy megvágtam a karom, Gary Holt is, Tom Hunting is és Paul Baloff is, majd összedörgöltük a vért és így már a vér is összekötött minket... nem sokkal később pedig megszületett a Bonded By Blood nóta.

No igen, ez a sebhely most már Paul Baloffra emlékeztet. Egy óriási fickó volt, egy hatalmas forma. Egyike volt a legextrémebb frontembereknek vagy talán azt kéne inkább mondanom, hogy a metal egyik legextrémebb frontemberévé nőtte ki magát. Ha nem voltál totálisan metal, Paul a színpadról közösített ki. Volt, hogy rámutatott egyes emberekre és azt mondta, hogy 'egy köcsög vagy, kifelé innen a pokolba!' vagy azt, hogy "az a fickó nem bangel, rúgjátok szét a seggét!'. Lényegében azt a hozzállást képviselte, hogy legyél igazán extrém, Paul a metalért élt.

A múlt pénteken azzal hívott fel a sógorom, hogy Paul kórházban van, így megcsörgettem a kórházat. Rick Hunolttal sikerült beszélnem, aki Gary Holt mellett az Exodus másik gitárosa (volt). Ő mesélte el, hogy Paul épp egy bringázásból tért vissza, és mire a barátnője lezárta a bringákat, Paul már nem volt eszméleténél. Kihívta a mentőt, azonnal kórházba is szállították, de amikor Rickkel beszéltem, Paul agya már nem működött. Szóval akkor már nagyjából tudtam, hogy nincs visszatérés, csak egyetlen út létezik.

És tudod, ez egy nagy veszteség, legalábbis az én életemben, mert bizonyos szempontból Paul indított el az utamon. Az első metal bandámban ő volt a hiányzó láncsszem és miután rátaláltam, egyből azt gondoltam, hogy innentől már csak felfelé lehet menni. Egy káprázatosan vicces fickó volt, aki nagyon intelligens, nagyon lojális, és aki bármit megtett a barátaiért.

Gyalázat, hogy ennek így kellett történnie és nagyon fog hiányozni nekem, de legalább itt van nekünk az első Exodus album, hála Istennek!

Az egyik kedvenc Paul idézetem az, ahogy a legutóbbi koncertlemezen felvezet egy nótát, valahogy így: 'Ez a dal öregebb a szarnál és súlyosabb az időnél!' Szerintem ez annyira hatalmas szöveg! Így szeretnék visszaemlékezni rá... mint aki súlyosabb az időnél.
Viszlát, Paul!"
 
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
VOLBEAT - Premier a decemberi DVD-ről, az új dal: The Everlasting
2018. november 20. (kedd) 15:52

Let's Boogie! Live From Telia Parken címmel egy koncert DVD-vel jelentkezik december 14-én a dán Volbeat. 2017. augusztus 26-án egy különleges bulit adott a banda, az első dán zenekarként tudták telepakolni a Telia Parkent, ami egy hatalmas stadion Koppenhágában, és ezt 48 ezer 250 embernek adott koncertet örökítették meg. Ráadásul olyan vendégeik is voltak a színpadon, mint Lars Ulrich a Metallicából, Mille a Kreatorből, a bokszoló Mikkel Kessler, Barney a Napalm Deathből, avagy Danko Jones. A 26 dalos kiadványról (Blu-ray/2CD, DVD/2CD, 2CD, 3LP és digitális) máris megnézheted az új daluk, a The Everlasting felvételét. A Volbeat már javában dolgozik a 2019-es stúdióalbumán. Michael Poulsen: "Egy álom vált valóra azzal, hogy főbandaként játszhattunk a Telia Parkenben, és megtiszteltetés, hogy a Volbeat családból ilyen sokan eljöttek megnézni minket, és hogy együtt ünnepelhettünk! Izgatottak vagyunk, hogy megoszthatjuk majd...

SMASH INTO PIECES - December elején a Dürerben két másik svéd csapattal
SMASH INTO PIECES - December elején a Dürerben két másik svéd csapattal

Evolver címmel jött ki a múlt hónapban a a látványos koncertjeiről és azonnal ható dalairól ismert svéd Smash Into Pieces negyedik albuma, december 2-án pedig a Dürer Kertben lépnek...

RAMMSTEIN - "Nem hinném, hogy még egy Rammstein albumon dolgozni fogok"
RAMMSTEIN - "Nem hinném, hogy még egy Rammstein albumon dolgozni fogok"

A hónap elején jelentette be a Rammstein a 2019 nyári turnédátumait, az új stúdióalbum pedig tavaszra várható. Richard Kruspe gitáros december közepén Los Angelesben lesz a lemez...

BULLETS AND OCTANE - Holnap a Robotban: mocskos sleaze/punk és rock'n'roll Dél-Kaliforniából
BULLETS AND OCTANE - Holnap a Robotban: mocskos sleaze/punk és rock'n'roll Dél-Kaliforniából

Májusban már beszámoltunk arról, hogy öt éve nem jelentkezett új albummal a Dél-Kaliforniában székelő Bullets And Octane, de a sleaze, punk, rock'n'roll négyes eredetileg 2017-re...

LINDÁM - Kabátban, mezítláb: nyers és őszinte lett a bemutatkozó lemez
LINDÁM - Kabátban, mezítláb: nyers és őszinte lett a bemutatkozó lemez

Első stúdióalbumával jelentkezik a Lindám, a zenészszakmában már régóta ismert Pacziga Linda által vezetett zenekar. A Kabátban, mezitláb album már elérhető az online áruházakban,...

BEATRICE - Könyv jelent meg Miklóska Lajos életéről
BEATRICE - Könyv jelent meg Miklóska Lajos életéről

A napokban könyv jelent meg Miklóska Lajosról, a Sakk-Matt, a Korong, a Syrius és a Beatrice legendás basszusgitáros-énekes dalszerzőjéről. "Lajos a beatkorszakban amatőr...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS