PAUL BALOFF - Különleges koncert a néhai Exodus énekes emlékére

Februárban lesz 10 éve annak, hogy Paul Baloff elhunyt

2011. december 19. (hétfő) 09:59 | utoljára módosítva: 2011. december 19. (hétfő) 10:01

2012. február 2-án lesz 10 éve annak, hogy elhunyt Paul Baloff, a korai Exodus legendás énekese, akire egykori zenésztársai, kollégái, cimborái egy különleges koncerttel fognak megemlékezni február 4-én az oaklandi Metro Operahouse-ban.
A Bonded By Baloff: A Decade Of Remembrance elnevezésű bulin az alábbi bandák lépnek majd színpadra:
Főszínpad:
Exodus
Possessed
Forbidden
Heathen
Mad At Sam
Második színpad: Angerhead, Mudface, The Venting Machine, Hellfire, Hysteria.


Paul Baloff 1981-ben csatlakozott a Bay Area thrash úttörő csapatához, az Exodushoz, miután egy házibulin összeismerkedett Kirk Hammett gitárossal, aki két évvel később beszállt a Metallicába. Paul nemcsak az 1982-es Exodus demón énekelt, hanem a zenekar klasszikus debütalbumán is, az 1985-ben megjelent Bonded By Bloodon, ám az 1987-es Pleasures Of The Flesh lemezen már Zetro Souza (ex-Legacy, a későbbi Testament) énekes vette át a helyét. Baloff ugyan három dalban is társszerző volt a kettes Exodus lemezen, de személyes és zenei nézeteltérések miatt távoznia kellett, és csak 1997-ben tért vissza az Exodus soraiba. Akkor született meg az Another Lesson In Violence című koncertalbum, amelynek kiadása után a csapat feloszlott, és csak 2001-ben alakult újjá, a mikrofonnál ismét Paullal. Az első Exodus-érát követően Baloff olyan zenekarokban frontemberkedett, mint a Piranha, a Hirax és a Heathen.
2002 január 31-én az egyébként egészséges Paul Baloff olyan súlyos agyvérzést kapott, hogy kómába esett, és az orvosok agyhalált, visszafordíthatatlan agykárosodást állapítottak meg nála, így február 2-án lekapcsolták a lélegeztetőgépről.
Paul Baloff halálát követően Kirk Hammett így emlékezett meg az énekesről:

"Amikor úgy 18 éves lehettem, szerettem volna létrehozni egy olyan zenekart, amelyik a kedvenc hard rock bandáimon alapszik, mert akkoriban a heavy metal még igazából nem is volt heavy metal. Akkortájt ezt még hard rocknak hívtuk, mert nem nagyon voltak olyan csapatok, akiket heavy metal bandákként ismertünk volna, inkább a hard rock zenekar elnevezés ment. Egy olyan csapatot szerettem volna összehozni, ami a kedvenc zenekarom, a UFO hatásán alapszik és olyan zenészeket kerestem, akik ugyanazokat a cuccokat szeretik mint én... UFO, Iron Maiden, Motörhead, Judas Priest, Venom. Egy este egy Berkeley-beli házibulin megláttam egy fickót, akinek Iron Maiden jelvénye volt, így odamentem hozzá és megkérdeztem, hogy szereti-e Maident? Azt felelte, hogy király a csapat, mire én megkérdeztem, hogy hívják, ő pedig azt mondta, hogy Paul Baloff. Hallottál már a UFO-ról? - kérdeztem, mire azt válaszolta, hogy igen, hallott már a UFO-ról, majd elkezdte énekelni a Rock Bottom dalt. És ez volt az egyik olyan nóta, amit szívesen feldolgoztam volna a zenekarommal.

Úgyhogy azt mondtam neki, hogy adja meg a számát és majd jammelünk. A számot meg is adta és másnap már le is jött, hogy az Exodus korai verziójával énekeljen, és igen, a Rock Bottom nótát is elénekelte. És tudod, nem neki volt a legjobb hangja a világon, de tele volt karizmával, a világ legviccesebb fickója volt, ismerte a zenét és tudta, hogy mi a célunk... és nekem ennyi elég is volt.

Paulban az volt az óriási, hogy amikor az első bulinkat adtuk, ami egy Metal Hétfőn történt az Old Waldorfban, és mellesleg akkor játszottunk először a Metallicával, teljesen levett a lábamról azzal, ahogy megdolgozta a színpadot. Úgy értem, hogy annak ellenére, hogy milyen csekély zenekari vagy színpadi tapasztalattal rendelkezett, nagyon tudta, hogy mit csinál és rettentő otthonosan mozgott a színpadon. Egyszerűen egy óriási frontember volt, és ahogy már mondtam is, ami hiányzott nála az éneklés terén, azt színtiszta karizmával pótolni tudta. A legviccesebb dolgokat mondta a színpadon és általában is az egyik legmókásabb figura volt, akit csak ismertem.

Azt hiszem, hogy a Paullal kapcsolatos egyik legkedvesebb emlékem az, amikor egy éjjel a kocsijában vodkát iszogattunk, egyenesen az üvegből, miközben Venomot és Mercyful Fate-et hallgattunk. Jól berúgtunk és azt mondogattuk, hogy mennyire szeretjük egymást, és hogy milyen hatalmas dolog, hogy végre van egy banda, amelyik azt a zenét nyomja, amit játszani akartunk. És hirtelen eldöntöttük, hogy ezt a pillanatot megőrizzük az örökkévalóságnak, így valaki előkapott egy pengét és elkezdtük felvagdosni a karunkat. A sebhely még most is megvan. Itt, látod? A lényeg, hogy megvágtam a karom, Gary Holt is, Tom Hunting is és Paul Baloff is, majd összedörgöltük a vért és így már a vér is összekötött minket... nem sokkal később pedig megszületett a Bonded By Blood nóta.

No igen, ez a sebhely most már Paul Baloffra emlékeztet. Egy óriási fickó volt, egy hatalmas forma. Egyike volt a legextrémebb frontembereknek vagy talán azt kéne inkább mondanom, hogy a metal egyik legextrémebb frontemberévé nőtte ki magát. Ha nem voltál totálisan metal, Paul a színpadról közösített ki. Volt, hogy rámutatott egyes emberekre és azt mondta, hogy 'egy köcsög vagy, kifelé innen a pokolba!' vagy azt, hogy "az a fickó nem bangel, rúgjátok szét a seggét!'. Lényegében azt a hozzállást képviselte, hogy legyél igazán extrém, Paul a metalért élt.

A múlt pénteken azzal hívott fel a sógorom, hogy Paul kórházban van, így megcsörgettem a kórházat. Rick Hunolttal sikerült beszélnem, aki Gary Holt mellett az Exodus másik gitárosa (volt). Ő mesélte el, hogy Paul épp egy bringázásból tért vissza, és mire a barátnője lezárta a bringákat, Paul már nem volt eszméleténél. Kihívta a mentőt, azonnal kórházba is szállították, de amikor Rickkel beszéltem, Paul agya már nem működött. Szóval akkor már nagyjából tudtam, hogy nincs visszatérés, csak egyetlen út létezik.

És tudod, ez egy nagy veszteség, legalábbis az én életemben, mert bizonyos szempontból Paul indított el az utamon. Az első metal bandámban ő volt a hiányzó láncsszem és miután rátaláltam, egyből azt gondoltam, hogy innentől már csak felfelé lehet menni. Egy káprázatosan vicces fickó volt, aki nagyon intelligens, nagyon lojális, és aki bármit megtett a barátaiért.

Gyalázat, hogy ennek így kellett történnie és nagyon fog hiányozni nekem, de legalább itt van nekünk az első Exodus album, hála Istennek!

Az egyik kedvenc Paul idézetem az, ahogy a legutóbbi koncertlemezen felvezet egy nótát, valahogy így: 'Ez a dal öregebb a szarnál és súlyosabb az időnél!' Szerintem ez annyira hatalmas szöveg! Így szeretnék visszaemlékezni rá... mint aki súlyosabb az időnél.
Viszlát, Paul!"
 
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
KILL THE LIGHTS - Dalpremier az ex-Bullet For My Valentine dobos csapatától: Watch You Fall
2019. február 16. (szombat) 07:59

Kill The Lights névre hallgat az az új banda, amelyben a Bullet For My Valentine alapító dobosa, a zenekarból hivatalosan 2017 decemberében távozó Moose, azaz Michael Thomas egyesítette erőit James Clark énekessel (Throw The Fight), Jordan Whelan (Still Remains) és Travis Montgomery (Threat Signal) gitárosokkal, valamint Davey Richmond dobossal (Glamour Of The Kill). A klippel kísért bemutatkozó daluk a The Faceless volt, most pedig már a második dal is meghallgatható, ennek Watch You Fall a címe "A Watch You Fall annak megtanulásáról szól, hogy kizárhatod az életedből azokat a mérgező embereket, akik csak negatív gondolatokra képesek és csakis önmagukra gondolnak. Lépj hátra egyet és csak nézd, ahogy a karma elvégzi a feladatát, ahogy ezek az emberek megkapják, amit megérdemelnek. Ki mint vet, úgy arat..."   Kill The Lights a Facebookon   KILL THE LIGHTS - Watch You Fall (a 2019-es bemutatkozó album...

NOMAD - Hivatalos klip született A Dalban szereplő számukhoz: A remény hídjai
NOMAD - Hivatalos klip született A Dalban szereplő számukhoz: A remény hídjai

Januárban A Dal 2019 első élő előválogatóján a Nomad zenekar is továbbjutott A remény hídjai című számmal, amelyhez most egy hivatalos klip is született. Holnap (szombaton) ismét...

FALLUJAH - A második dal az új énekessel: Dopamine
FALLUJAH - A második dal az új énekessel: Dopamine

Undying Light címmel március 15-én jelenik meg a technikás, progos extrém metalt nyomató kaliforniai Fallujah negyedik albuma, a 2016-os Dreamless lemez folytatása, amelynek második...

VOLUMEFEEDER - Albumpremier a hódmezővásárhelyi triótól: The Element Of Fire
VOLUMEFEEDER - Albumpremier a hódmezővásárhelyi triótól: The Element Of Fire

The Element Of Fire címmel megjelent és meghallgatható, de le is tölthető a hódmezővásárhelyi VolumeFeeder trió első albuma. "Hölgyek és Urak! Megjelent az új albumunk!...

AVANTASIA - Klippremier: Candice Nighttal a Moonglow
AVANTASIA - Klippremier: Candice Nighttal a Moonglow

Moonglow címmel a mai napon jelent meg a Tobias Sammet vezette Avantasia új albuma, a 2016-os Ghostlights folytatása, és máris itt a címadó dal hivatalos videoklipje. A dalban a Blackmore's...

SPIRITS OF FIRE - Dal- és klippremier Ripper Owens és Chris Caffery új csapatától
SPIRITS OF FIRE - Dal- és klippremier Ripper Owens és Chris Caffery új csapatától

Az már tavaly nyáron kiderült, hogy egy Spirits Of Fire nevű új bandában fogott össze Tim "Ripper" Owens énekes (ex-Judas Priest, Iced Earth, Charred Walls Of The Damned), Chris...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS