PAUL BALOFF - Különleges koncert a néhai Exodus énekes emlékére

Februárban lesz 10 éve annak, hogy Paul Baloff elhunyt

2011. december 19. (hétfő) 09:59 | utoljára módosítva: 2011. december 19. (hétfő) 10:01

2012. február 2-án lesz 10 éve annak, hogy elhunyt Paul Baloff, a korai Exodus legendás énekese, akire egykori zenésztársai, kollégái, cimborái egy különleges koncerttel fognak megemlékezni február 4-én az oaklandi Metro Operahouse-ban.
A Bonded By Baloff: A Decade Of Remembrance elnevezésű bulin az alábbi bandák lépnek majd színpadra:
Főszínpad:
Exodus
Possessed
Forbidden
Heathen
Mad At Sam
Második színpad: Angerhead, Mudface, The Venting Machine, Hellfire, Hysteria.


Paul Baloff 1981-ben csatlakozott a Bay Area thrash úttörő csapatához, az Exodushoz, miután egy házibulin összeismerkedett Kirk Hammett gitárossal, aki két évvel később beszállt a Metallicába. Paul nemcsak az 1982-es Exodus demón énekelt, hanem a zenekar klasszikus debütalbumán is, az 1985-ben megjelent Bonded By Bloodon, ám az 1987-es Pleasures Of The Flesh lemezen már Zetro Souza (ex-Legacy, a későbbi Testament) énekes vette át a helyét. Baloff ugyan három dalban is társszerző volt a kettes Exodus lemezen, de személyes és zenei nézeteltérések miatt távoznia kellett, és csak 1997-ben tért vissza az Exodus soraiba. Akkor született meg az Another Lesson In Violence című koncertalbum, amelynek kiadása után a csapat feloszlott, és csak 2001-ben alakult újjá, a mikrofonnál ismét Paullal. Az első Exodus-érát követően Baloff olyan zenekarokban frontemberkedett, mint a Piranha, a Hirax és a Heathen.
2002 január 31-én az egyébként egészséges Paul Baloff olyan súlyos agyvérzést kapott, hogy kómába esett, és az orvosok agyhalált, visszafordíthatatlan agykárosodást állapítottak meg nála, így február 2-án lekapcsolták a lélegeztetőgépről.
Paul Baloff halálát követően Kirk Hammett így emlékezett meg az énekesről:

"Amikor úgy 18 éves lehettem, szerettem volna létrehozni egy olyan zenekart, amelyik a kedvenc hard rock bandáimon alapszik, mert akkoriban a heavy metal még igazából nem is volt heavy metal. Akkortájt ezt még hard rocknak hívtuk, mert nem nagyon voltak olyan csapatok, akiket heavy metal bandákként ismertünk volna, inkább a hard rock zenekar elnevezés ment. Egy olyan csapatot szerettem volna összehozni, ami a kedvenc zenekarom, a UFO hatásán alapszik és olyan zenészeket kerestem, akik ugyanazokat a cuccokat szeretik mint én... UFO, Iron Maiden, Motörhead, Judas Priest, Venom. Egy este egy Berkeley-beli házibulin megláttam egy fickót, akinek Iron Maiden jelvénye volt, így odamentem hozzá és megkérdeztem, hogy szereti-e Maident? Azt felelte, hogy király a csapat, mire én megkérdeztem, hogy hívják, ő pedig azt mondta, hogy Paul Baloff. Hallottál már a UFO-ról? - kérdeztem, mire azt válaszolta, hogy igen, hallott már a UFO-ról, majd elkezdte énekelni a Rock Bottom dalt. És ez volt az egyik olyan nóta, amit szívesen feldolgoztam volna a zenekarommal.

Úgyhogy azt mondtam neki, hogy adja meg a számát és majd jammelünk. A számot meg is adta és másnap már le is jött, hogy az Exodus korai verziójával énekeljen, és igen, a Rock Bottom nótát is elénekelte. És tudod, nem neki volt a legjobb hangja a világon, de tele volt karizmával, a világ legviccesebb fickója volt, ismerte a zenét és tudta, hogy mi a célunk... és nekem ennyi elég is volt.

Paulban az volt az óriási, hogy amikor az első bulinkat adtuk, ami egy Metal Hétfőn történt az Old Waldorfban, és mellesleg akkor játszottunk először a Metallicával, teljesen levett a lábamról azzal, ahogy megdolgozta a színpadot. Úgy értem, hogy annak ellenére, hogy milyen csekély zenekari vagy színpadi tapasztalattal rendelkezett, nagyon tudta, hogy mit csinál és rettentő otthonosan mozgott a színpadon. Egyszerűen egy óriási frontember volt, és ahogy már mondtam is, ami hiányzott nála az éneklés terén, azt színtiszta karizmával pótolni tudta. A legviccesebb dolgokat mondta a színpadon és általában is az egyik legmókásabb figura volt, akit csak ismertem.

Azt hiszem, hogy a Paullal kapcsolatos egyik legkedvesebb emlékem az, amikor egy éjjel a kocsijában vodkát iszogattunk, egyenesen az üvegből, miközben Venomot és Mercyful Fate-et hallgattunk. Jól berúgtunk és azt mondogattuk, hogy mennyire szeretjük egymást, és hogy milyen hatalmas dolog, hogy végre van egy banda, amelyik azt a zenét nyomja, amit játszani akartunk. És hirtelen eldöntöttük, hogy ezt a pillanatot megőrizzük az örökkévalóságnak, így valaki előkapott egy pengét és elkezdtük felvagdosni a karunkat. A sebhely még most is megvan. Itt, látod? A lényeg, hogy megvágtam a karom, Gary Holt is, Tom Hunting is és Paul Baloff is, majd összedörgöltük a vért és így már a vér is összekötött minket... nem sokkal később pedig megszületett a Bonded By Blood nóta.

No igen, ez a sebhely most már Paul Baloffra emlékeztet. Egy óriási fickó volt, egy hatalmas forma. Egyike volt a legextrémebb frontembereknek vagy talán azt kéne inkább mondanom, hogy a metal egyik legextrémebb frontemberévé nőtte ki magát. Ha nem voltál totálisan metal, Paul a színpadról közösített ki. Volt, hogy rámutatott egyes emberekre és azt mondta, hogy 'egy köcsög vagy, kifelé innen a pokolba!' vagy azt, hogy "az a fickó nem bangel, rúgjátok szét a seggét!'. Lényegében azt a hozzállást képviselte, hogy legyél igazán extrém, Paul a metalért élt.

A múlt pénteken azzal hívott fel a sógorom, hogy Paul kórházban van, így megcsörgettem a kórházat. Rick Hunolttal sikerült beszélnem, aki Gary Holt mellett az Exodus másik gitárosa (volt). Ő mesélte el, hogy Paul épp egy bringázásból tért vissza, és mire a barátnője lezárta a bringákat, Paul már nem volt eszméleténél. Kihívta a mentőt, azonnal kórházba is szállították, de amikor Rickkel beszéltem, Paul agya már nem működött. Szóval akkor már nagyjából tudtam, hogy nincs visszatérés, csak egyetlen út létezik.

És tudod, ez egy nagy veszteség, legalábbis az én életemben, mert bizonyos szempontból Paul indított el az utamon. Az első metal bandámban ő volt a hiányzó láncsszem és miután rátaláltam, egyből azt gondoltam, hogy innentől már csak felfelé lehet menni. Egy káprázatosan vicces fickó volt, aki nagyon intelligens, nagyon lojális, és aki bármit megtett a barátaiért.

Gyalázat, hogy ennek így kellett történnie és nagyon fog hiányozni nekem, de legalább itt van nekünk az első Exodus album, hála Istennek!

Az egyik kedvenc Paul idézetem az, ahogy a legutóbbi koncertlemezen felvezet egy nótát, valahogy így: 'Ez a dal öregebb a szarnál és súlyosabb az időnél!' Szerintem ez annyira hatalmas szöveg! Így szeretnék visszaemlékezni rá... mint aki súlyosabb az időnél.
Viszlát, Paul!"
 
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
U.D.O. - Újabb zenésztárs távozik, ezúttal Fitty Wienhold
2018. szeptember 20. (csütörtök) 07:54

Három hete sincs annak, hogy megjelent a U.D.O. zenekar új albuma, a remekül sikerült Steelfactory, a legfrissebb hír pedig az, hogy a csapatból kiszállt Fitty Wienhold basszusgitáros, aki 1996 óta zenélt az egykori Accept frontember, Udo Dirkschneider társaként. Fitty utódjáról egyelőre nincs hír, ahogy arról sem, hogy ki veszi át a tavasszal távozott Bill Hudson gitáros (Circle II Circle, Trans-Siberian Orchestra) helyét. Fitty utolsó koncertje a csapattal október 19-én lesz Mallorcán. A szeptemberi HammerWorld magazinban egy alapos interjút is találsz Udo Dirkschneiderrel. Fitty: "22 év után úgy döntöttem, hogy új utat választok az életemben és kiszállok a zenekarból. 22 éven át voltam a U.D.O. basszusgitárosa, dalszerzője, motivátora és még ki tudja mi mindene, valamint 22 éves barátság fűz Udo-hoz, de nem hagyom el a U.D.O. családot, mert ez sokkal több volt, mint pusztán üzleti kapcsolat. Ott leszek, amikor szükség van...

KISS - Tévés tehetségkutatóban jelentették be az utolsó turnéjukat
KISS - Tévés tehetségkutatóban jelentették be az utolsó turnéjukat

Arról már a nyár elején beszámoltunk, hogy Gene Simmons a svéd Expressennek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a KISS egy 3 éves turnéra készül, amelynek startja 2019...

AWS - Előrendelhető az új album, friss dal és klip: X/0
AWS - Előrendelhető az új album, friss dal és klip: X/0

Fekete részem címmel október elsején jelenik meg az új AWS album, amely máris előrendelhető a csapat honlapján - akár férfi/női pólókkal, sapkával együtt is. A Hol voltál? című...

APEY & THE PEA - "Pont azért imádom a metal színteret, mert a legbefogadóbb közösség"
APEY & THE PEA - "Pont azért imádom a metal színteret, mert a legbefogadóbb közösség"

A Recorder magazin nemrég megjelent 65. számának címlapján az Apey & The Pea szerepel, a lap fókusztémája pedig ezúttal a metalzene hazai története nagyinterjúkkal, történeti...

WARKINGS - Klipes dallal mutatkozik be az új epikus power metal csapat: Gladiator
WARKINGS - Klipes dallal mutatkozik be az új epikus power metal csapat: Gladiator

Reborn címmel jelenik meg november 16-án az epikus power metalt játszó Warkings debütáló albuma. A Napalm kiadóhoz nyáron szerződött csapatról egyelőre nem sokat tudni, viszont a...

ESPERFALL - Hallgasd végig a budapesti csapat első EP-jét: A Leap Of Faith
ESPERFALL - Hallgasd végig a budapesti csapat első EP-jét: A Leap Of Faith

A Leap Of Faith címmel augusztus elején jelent meg a 2016-ban alakult budapesti Esperfall bemutatkozó EP-je. A frontlányos szimfonikus metalt játszó banda 5 tételes EP-je végighallgathat, a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS