ÉLŐ FÉM - Morbid Angel a Club 202-ben

2011. november 27. - Morbid Angel, Necrophobic, Benighted, Nervecell - Budapest, Club 202

2011. december 17. (szombat) 09:56 | utoljára módosítva: 2011. december 17. (szombat) 10:03

Már két órával kapunyitás előtt megérkeztem a klubhoz és meglepve konstatáltam, hogy rajtam kívül mindössze egy szál emberke toporgott a hidegben. Gondoltam, hogy később csak megérkezik a rajongók hada, de nem,  háromnegyed 7-kor nagyjából 30-an mentünk be a klubba.
Végül is saccra úgy negyedház jöhetett össze, amelynek véleményem szerint (egyik) oka a floridai death metal veteránok idei, a rajongótábort alaposan megosztó, Illud Divinum Insanus műve lehetett. Feltételezem, sokan azt hitték, hogy a csapat erre a lemezre fekteti majd a hangsúlyt, amolyan lemezbemutató buli lesz, pedig nem az volt.
Egy-egy nagyágyú előtt hálátlan szerep nyitó zenekaré, főleg, ha egy relatíve ismeretlen csapatról van szó. Annak ellenére, hogy a dubai illetőségű Nervecell még 1999-ben alakult, igazából csak idén került be az európai underground köztudatba a Psychogenocide című második lemezüknek köszönhetően.
Roppant kevesen voltak rájuk kíváncsiak, ettől függetlenül a kvartett mindent megtett annak érdekében, hogy maguk mellé állítsák a fanatikusokat, illetve, hogy megalapozzák a buli alaphangulatát.
Brutális, technikás, floridai és európai hatásokkal egyaránt tűzdelt death metaljukat viszonylag hosszú dalok (pl. All Eyes On Them, Vicious Circle Of Bloodshed) formájában vezették elő, úgyhogy annak, aki először látta őket (mint jómagam is) feladták a leckét a zene befogadását illetően. Az mindenképpen lejött, hogy felkészült, technikás zenészek alkotják a tagságot, Rami H. Mustafa és Barney Ribeiro gitárosok az intenzív riffeket itt-ott dallamokkal, szaggatott témákkal kombinálták, amúgy meg egy feszes, precíz, pontos műsort vezettek elő. Jó benyomást tettek rám. (D.L.)

 

A nyári Brutal Assault után most újra élvezhettem a francia death/grind Benighted akcióját. Hiperintenzív darálást adtak elő, a riffek között thrash/crust/death/grind-jellegűeket egyaránt találtam, s ezek mind eggyé váltak a nagy zajos, de nem élvezhetetlen masszában. Julien Truchan nem egy elveszett ember a színpadon, a tipikus death hörgéseket a (gore)grind körökben olyannyira kedvelt disznóvisításokkal tette még változatosabbá. Egy egész estét nem biztos, hogy végignéznék ilyen csapatokkal tele, de egy jó félóra erejéig jó szórakozás az ilyesmi, legalábbis, ha olyan szinten művelik, mint a Benighted teszi.
A nyári Brutal Assault után most újra élvezhettem a francia death/grind Benighted akcióját. Hiperintenzív darálást adtak elő, a riffek között thrash/crust/death/grind-jellegűeket egyaránt találtam, s ezek mind eggyé váltak a nagy zajos, de nem élvezhetetlen masszában. Julien Truchan nem egy elveszett ember a színpadon, a tipikus death hörgéseket a (gore)grind körökben olyannyira kedvelt disznóvisításokkal tette még változatosabbá. Egy egész estét nem biztos, hogy végignéznék ilyen csapatokkal tele, de egy jó félóra erejéig jó szórakozás az ilyesmi, legalábbis, ha olyan szinten művelik, mint a Benighted teszi.

Most már biztos, hogy a svéd Necrophobic is azon zenekarok sorába tartozik, amelyek lemezen hallgatva élvezetesek, azonban koncertezniük nem kellene. Ugyanis ez az előadás csak a nimbuszuk lerombolására volt alkalmas. A csapat már 1989 óta játssza a black metallal fertőzött death metalt, s e bő két évtized leforgása alatt komoly underground hitelt szereztek. Pusztán a lemezek alapján. Azonban egy ilyen koncert képes a felépített mű totális nullifikálására.Ennek a rossz hangzású műsornak se íze, se bűze nem volt; nemhogy egy efféle zenekarhoz kötelezően járó baljós hangulatot nem tudták előteremteni, de már a szedett-vedett külső megadta a negatív alaphangot. Főleg, ami Tobias Sidegard férfiatlan megjelenését illeti. De a nagy orrkarikájával felettébb idétlenül kinéző, s egykedvűen pengető Alex Friberg bőgős se festett sokkal jobban. Azonban mindennél rosszabb volt, hogy a kiváló, s tipikusan svéd stílusú (Entombed/Carnage alapokon nyugvó) death nóták erejéből, atmoszférájából semmi se maradt. Szégyen ez egy ilyen régi bandától.

A Masters Of Rock téli kiadásán egy nappal korábban is elcsíptem a Morbid Angelt, és a kiváló előadás ismeretében nagy kedvvel vártam őket. Bő egy nap után újra az Immortal Rites-szal kezdett. Egymást követték az első albumok klasszikusai; a Fall From Grace, a Rapture, a Day Of Suffering, a Blasphemy vagy a Maze Of Torment nem igényel hosszas bemutatást. A death metal alapkövei ezek, egyúttal tökéletes metal-dalok – nem merő témahalmok –, kiváló szerkezettel, felépítéssel.A régi darabokat újak követték, az Illud Divinum Insanus album leginkább death metal-kompatibilis szerzeményei, vagyis az Existo Vulgoré és a Nevermore. Nálunk nem volt I Am Morbid, viszont olyan meglepetésekkel szolgáltak, amelyek előző nap nem voltak terítéken – fesztiválfellépés lévén, a csehországi koncert rövidebb volt.
Szinte a tenyerükből etették a zenekar régi híveit, ugyanis eljátszották a Where The Slime Live-et, a Blood On My Hands-et, a God Of Emptinesst, a World Of Shit (Promised Land)-et (doomos nyitótémája zseniális), s a Bil Ur-Sag-ot is egyetlen Tucker-korszakbeli dalként. Remélhetőleg később több nóta is előkerül majd az F-G-H-albumokról.Tökéletes best of-program volt ez, melynek előadása közben a csapat is jól érezte magát. Különösen Vincenten látszott, hogy szinte lubickol, hogy újra a legendás csapat élén bömbölhet/énekelhet és pengethet, de Tim Yeung is észbontó játékot mutatott be. Nemcsak precízen hozta Sandoval témáit (blastbeatjei talán gyorsabbak is Pete-éinél), de igen látványosan is ütött. Ráadásul aznap volt a születésnapja.Trey mostanában visszafogottabban viselkedik a színpadon, s Destructhor is pókerarccal játszott, de a riffelés, ahogyan a szólókat előadták, s ahogyan hangszereik szóltak, az bizony élményszámba ment. Némi szünet után a Sworn To The Black és a Chapel Of Ghouls zárótételeivel mutatták meg, hogy még ennyi év után sem ingott meg vezető pozíciójuk a death metalban.
M. P.

MORBID ANGEL - Bp, Club 202 (2011/11/27)

01. Immortal Rites
02. Fall From Grace
03. Rapture
04. Day Of Suffering
05. Blasphemy
06. Maze Of Torment
07. Existo Vulgoré
08. Nevermore
09. Angel Of Disease
10. Lord Of All Fevers And Plague
11. Where The Slime Live
12. Bil Ur-Sag
13. Blood On My Hands
14. God Of Emptiness
15. World Of Shit (The Promised Land)
---
16. Sworn To The Black
17. Chapel Of Ghouls

 
Köszönjük a képeket Réti Zsoltnak! (rockstation.blog.hu)

További Réti Zsolt képeket itt nézhetsz meg:

Dávid László kollégánk koncertbeszámolóját itt olvashatod el.

Hozzászólások

[009249]
EvaTunde
Ha nemcsak ilyen világ végén lévő helyekbe jönnének az együttesek, talán akkor is többen lennének :)Tudom, nincs túl sok hely a metalosoknak, sajnos... de reménykedjünk, hogy tényleg újra nyitják a PeCsa-t :)
[009246]
vinylfanatic
Teljesen egyetértek veled apolo.Szomorú ez a helyzet,de itthon sajnos borzasztó kevés az elhivatott metal rajongó.A cigire piára senki nem sajnálja pénzt,viszont a lemezekre cd-re koncertjegyre senki nem akar költeni.
[009236]
apolo
Semmi bajom D.L. koncertbeszámolójával,de egy dologgal vitába szállnék,mégpedig hogy az utolsó M.A. lemez miatt voltak kevesen a koncerten.Aki esetleg így tett,az nem M.A. fan.A koncerten nyílván best of programot adnak elő.Szimplán a rockerek-tisztelet a kivételnek-,szarnak az egészbe,vadul torrentelnek,koncertjegyet nem vesznek,aztán csodálkoznak hogy nem jőnnek errefelé a bandák.Meg nincs rockmaraton/metalfest.Némi áldozatot nekünk is kellene hoznunk.Havonta 1-2 eredeti cd/vinyl megvétele-a legkedvesebb bandánktól- nem okoz egzisztenciális összeomlást,meg egy jó koncert megnézése hetekre feltölthet energiával.Amúgy a Morbid Angel gyilkos volt.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
KYLFINGAR - Klippremier: Istenek hangja
2020. augusztus 5. (szerda) 18:00

Új videoklipet készített a Kylfingar zenekar a Világok határán című legutóbbi albumuk két éves évfordulója alkalmából az Istenek hangja dalhoz. Egyúttal az első lemezen hallható Helheim daluk is átesett egy korszerűsítésen, akárcsak a remaszterizált Istenek hangja. "Az Istenek hangja című számunkhoz régóta tervben volt egy harci jelenetekkel megtűzdelt, nagyszabású klip, viszont a megvalósításához sokáig nem találtuk meg a megfelelő partnereket. Szerencsére megismerkedtünk az Aurora Borealis hagyományőrző egyesület és a Flokken csapatának vezetőjével, Sebő Bélával, aki nyitott volt az együttműködésre. Egyébként már a 2019-es Rockmaratonon is ők emelték a bulink hangulatát a színpadon. Az operatőrünket, Regős Bálintot is Béla ajánlotta, Bálint pedig nagy lelkesedéssel és szakértelemmel segített kidolgozni a klip jeleneteit. A kisfilm történetének alapja, hogy egy fiatal viking harcos egy talizmánt kap...

SÓLSTAFIR - Az első dal a novemberben érkező új albumról: Akkeri
SÓLSTAFIR - Az első dal a novemberben érkező új albumról: Akkeri

Endless Twilight Of Codependent Love címmel november 6-án jelenik meg az izlandi pagan metalos Sólstafir hetedik albuma, a 2017-es Berdreyminn lemez utódja. A friss anyagról máris itt az...

METALLICA - Nyár végén jön ki az S&M² koncertfelvétel, premier: Moth Into Flame
METALLICA - Nyár végén jön ki az S&M² koncertfelvétel, premier: Moth Into Flame

S&M²: Metallica And San Francisco Symphony Together Again. Live címmel augusztus 28-án jelenik meg a Metallica új kiadványa, a tavaly szeptemberben a San Francisco-i szimfonikusokkal...

GOJIRA - Négy év után új dal érkezett a francia metal mesterektől: Another World
GOJIRA - Négy év után új dal érkezett a francia metal mesterektől: Another World

Another World címmel, egy animációs klip kíséretében mutatta be új dalát a francia Gojira. A 2016-os Magma lemez óta ez az első friss nótájuk, a producer maga a frontember Joseph...

MONEYROLL - Dalpremier a debreceni P. Box tagok új zenekarától: Mitől jó?
MONEYROLL - Dalpremier a debreceni P. Box tagok új zenekarától: Mitől jó?

Pár héttel ezelőtt mutatta be első dalát az a MoneyRoll nevű új csapat, amelyet a debreceni P. Box zenészei alapítottak, most pedig itt a folytatás, a második nótájuk, a Mitől jó?,...

THE DEAD DAISIES - Januárban új album Glenn Hughes-zal, februárban magyar koncert!
THE DEAD DAISIES - Januárban új album Glenn Hughes-zal, februárban magyar koncert!

Az még tavaly nyár végén lett hivatalos, hogy a The Dead Daisies-ből távozott John Corabi énekes (ex-Mötley Crüe, ex-The Scream) és a basszusgitáros Marco Mendoza, a helyüket pedig a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS