MIKE PORTNOY - Nem akar háborút kirobbantani...

De azért szívesen odapörköl volt társainak

2011. december 16. (péntek) 12:14

A Dream Theater ex-dobosa, Mike Portnoy a napokban írta alá két új bandája, az Adrenaline Mob és a Flying Colors lemezszerződését. Az előbbiben többek között a Symphony X énekesével, Russell Allennel zenél együtt, az utóbbiban pedig Neil Morse-szal, Steve Morse-szal, Dave LaRue-val és Casey McPhersonnal. Mindkét formáció új anyaga a jövő év elején lát majd napvilágot, de ugyancsak jövőre várható Mike Portnoy és az ex-Whitesnake, Thin Lizzy, Blue Murder gitáros John Sykes közös bandájának bemutatkozása is, amelynek producere talán éppen Bob Rock lesz.
A hiperaktív dobos mindezek mellett arra is szakított időt, hogy odapörköljön egy jó nagyot régi társainak, a Dream Theater tagjainak, miután a csapat legnagyobb nem hivatalos fórumán, a DreamTheaterForums.org-on az egyik felhasználó kifejtette, hogy az új DT album egyik dala, a Build Me Up, Break Me Down nagyon emlékezteti őt az amerikai keresztény rockbanda Red idei stúdióalbumának nyitótételére, az Until We Have Faces-re. A februárban kiadott harmadik Red lemez a Dream Theater gitáros John Petrucci idei Top 10 albumlistájának élén található.
Mike Portnoy a saját fórumára kipakolt hozzászólásában így fogalmazott:
"Hallgassátok meg a kedvenc albumának első dalát... Hűha, a felépítés és a hangszerelés szörnyen ismerős! Ez biztosan csak valami szándékos 'aranyrög' lehet a rajongók számára... Az nem lehetséges, hogy nyilvánvaló plagizálás volna, nem igaz...?? Muszáj nevetnem..."
Miután Portnoy fenti megjegyzései sokak rosszallását kiváltották és többen azt is megjegyezték, hogy a banda zenéjére akkor is hatottak más csapatok, amikor ő még a Dream Theaterben dobolt, Mike egy újabb hozzászólást fogalmazott meg:
"Sziasztok... Nem akarok háborút kirobbantani... És valóban totálisan boldog vagyok az életemmel és a karrieremmel... Pusztán az észrevételeimet írtam le és helyeztem el őket a saját fórumomon, ahogy tettem korábban is és ahogy tenni fogom a jövőben... Ha bárki is fel akarja ezt fújni, az rajta áll... nem rajtam!
És utóirat gyanánt - azért, hogy megvédjem a zenét, amelyben társszerző voltam (mivel ez a téma is felmerült itt), van különbség az inspiráció, a bizonyos hangulat átvétele, valamint egy már létező dal vagy formula részletről részletre történő nyilvánvaló újraírása között...
Nem vagyok bolond... csupán megosztok egy hallgatói megfigyelést... sajnálom, de amikor meghallottam a Red dalát, ez a dolog azonnal kiugrott és elég nyilvánvaló volt."


Már szeptemberben is történt egy hasonló eset. Akkor egy brazil DT rajongó és zenész/producer azt fejtette ki a neten, hogy az új Dream album, az A Dramatic Turn Of Events zeneileg és szerkezetileg szerinte megdöbbentően hasonlít az 1992-es Images And Words albumra. Portnoy akkor is egyetértő, helyeslő megjegyzéseket tett a fórumán. Amikor a témával kapcsolatban az ultimate-guitar.com megkérdezte Petrucci véleményét is, a gitáros így válaszolt:


"Szerintem a rajongóink élvezettel elemzik ki a zenénket, mikroszkóp alá helyezve a dolgokat, és ez a szenvedély szintjét mutatja mindaz iránt, amit csinálunk. Alaposan megnézik a dolgainkat és tudni akarják, hogy mi is történik. Minden albumnál igyekeznek rátalálni a rejtett üzenetekre, azu új értelmezésekre, a titkos aranyrögökre, meg a hasonlókra. Mindig is keresték az ilyesmit a zenénkben. Ez is csak azt mutatja, hogy mennyire érdekli őket, akár ilyen részletekbe menően is.

Mi igazán szeretjük a zenét. Van egy bizonyos cél, amit szeretnénk zeneileg megvalósítani, egy bizonyos hangzás, amitől mi magunk vagyunk. Ezek a Dream Theater alapelemei, ezek vagyunk mi, mi így zenélünk. Ezek az elemek felismerhetők, beazonosíthatók. Ettől lesz a bandának saját hangzása, ez biztosítja, hogy továbbra is megmarad a banda saját arca."

Miután az interjú során konkrétabb választ is kértek Johntól, ezt mondta: "Nem írnánk meg újra egy albumot, nem. Ilyesmit nem tennénk."


RED - Feed The Machine (a kérdéses dal a 2011-es Until We Have Faces lemezről)

DREAM THEATER - Build Me Up, Break Me Down
(a 2011-es A Dramatic Turn Of Events albumról)


 

Hozzászólások

[009242]
benijozsef
ÁÁÁ... Ez már az irigység.Semmi köze a Red számhoz.
Portnoyt eddig bírtam-tam-tam.
[009218]
farkaslaci
Nem akarom elhinni, hogy Petrucci kedveli ezt a zenét. Semmi eredeti nincs benne. És most még elég lágyan fogalmaztam. Portnoy dolgaihoz pedig már nem is tudok hozzászólni. Az új DT album egy érett, kiforrott alkotás, állni fogja a kritikákat.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MAGOR - Dal- és klippremier: Túl késő
2020. augusztus 9. (vasárnap) 19:54

Túl késő címmel egy videoklippel kísért új dallal jelentkezett a harmadik albumára készülő Magor zenekar. "Ez az első dalunk, amit Mile Gyula gitárosunk visszatérése óta együtt alkottunk. A sokadik klipünk, amelyet a Medusa Pictures stábjával forgattunk, viszont ez az első, amelyben nem vagyunk benne. (Na jó, egyikünk feltűnik pár másodpercre.) A főszerepeket két kiváló barátunk, Farkas Dani és Breszkó Bence alakította. A közeljövőben lesz két bulink is: augusztus 15-én a szülővárosunkban, Jászberényben játszunk, augusztus 23-án pedig a Barba Negra Trackben."   www.facebook.com/magorzenekar MAGOR - Túl késő (2020)     A Magor a 2020-as évben újra a klasszikus felállásban robog tovább, hiszen visszatért a zenekar szólógitárosa, Mile Gyula akivel a csapat két nagylemez anyagát rögzítette. A visszatérést az Otthon című klipes dal örökítette meg,...

GOAT STALKER - Hazai grind, új klip született: Periosteum Peeler
GOAT STALKER - Hazai grind, új klip született: Periosteum Peeler

Hellucination Pt​. ​1 címmel még májusban egy 10 tételes új albummal jelentkezett a budapesti Goat Stalker, azaz Szakács Bence (Brygmus, Grrrmba, ex-Father Bluebeard, ex-Jack, ex-My First...

BATUSHKA - Az új EP-t hallottad már?
BATUSHKA - Az új EP-t hallottad már?

Új Ep-vel jelentkezett az ortodox szakralitást extrém hangzásvilágban újraértelmező lengyel Batushka. Az 5 tételes EP címe Раскол / Raskol, már végig is hallgathatod a teljes...

ALESTORM - "Ezt a zenét nem is lehet kategorizálni szerintem"
ALESTORM - "Ezt a zenét nem is lehet kategorizálni szerintem"

Bodor Máté már öt éve tagja az eredetileg Skóciában megalakult Alestormnak, amely a jelenkori színtér egyik legszórakoztatóbb, egyben legmegosztóbb csapata, de a gitáros a mai napig...

AGNOSTIC FRONT - Elhunyt a volt basszusgitárosuk, Alan Peters
AGNOSTIC FRONT - Elhunyt a volt basszusgitárosuk, Alan Peters

Elhunyt az Agnostic Front volt basszusgitárosa, Alan Peters, aki 1987 és 1990 játszott a legendás New York hardcore bandában. Agnostic Front: "Ez egy nagyon szomorú nap. Elveszítettük a...

LIONVILLE - AOR, melodikus rock albumpremier: Magic Is Alive
LIONVILLE - AOR, melodikus rock albumpremier: Magic Is Alive

Magic Is Alive címmel megjelent s végig is hallgatható az AOR, dallamrock vonalas olasz Lionville negyedik albuma. A csapatot 2010-ben indította el a dalszerző, gitáros, énekes Stefano...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS