FIVE FINGER DEATH PUNCH - Exkluzív interjú Bathory Zolival

Az interjú második részét megtalálod a december-januári Hammerben

2011. december 15. (csütörtök) 13:47 | utoljára módosítva: 2011. december 15. (csütörtök) 13:58

Már csupán néhány állomás van hátra a Five Finger Death Punch nagyszabású amerikai turnéjából, a Share The Weltből, amely szorosan kapcsolódik az októberben megjelent harmadik albumhoz, a Billboard lista harmadik helyén startolt American Capitalist lemezhez és annak sokat vitatott tematikájához.Ma már talán csak kevesen vannak a hazai metal színtéren, akik nem tudják, hogy a jelenkor egyik legsikeresebb amerikai metal bandáját, a 2005-ben indult Death Punchot egy magyar gitáros srác hozta össze. Bathory Zoli a '90-es évek közepén hagyta el Magyarországot, hogy a tengerentúlon a nulláról építsen fel egy metal bandát. Az akkoriban lehetetlennek tűnt vállalkozás maximális sikerrel járt, ezt jól példázza a mostani önálló turné is, amelynek legtöbb állomása teltházas.
A Nightwish-címlapos új HammerWorld magazinban egy exkluzív interjút találsz Zolival az új album fogadtatásáról, a 'kemény csávós' kritikákról, az új albumhoz készült bulizós klip hátteréről, és egy sor egyéb érdekességről, a Lénárd László által készített beszélgetés első része, amely a novemberi HammerWorldben jelent meg, mostantól itt a honlapon is elolvasható.
FIVE FINGER DEATH PUNCH (b-j):
Jason Hook gitáros
Bathory Zoltán gitáros
Ivan Moody énekes
Jeremy Spencer dobos
Chris Kael basszusgitároswww.facebook.com/fivefingerdeathpunch

www.fivefingerdeathpunch.comFIVE FINGER DEATH PUNCH - Intro + Under And Over It All (NYC, 2011/11/23)
 

 

Gratulálunk a Billboard listás 3. helyhez, ez valami döbbenetes eredmény! Számítani lehetett ekkora sikerre? Ráadásul egy független kiadónál...

„Köszi! Azért idáig egy igen hosszú út vezetett el, bár ezt neked nem kell különösebben ecsetelnem. Ami a konkrét Billboard eredményt illeti, az ilyesmi nem történik csak úgy, valami hasonlóra azért számítani lehetett. Már az Under And Over It kislemez is bekerült a Top 5-ba, a nyár folyamán pedig hatalmas fesztiválokon játszottunk főbandaként. Mindez már jelezte, hogy elértük a következő szintet, hogy átléptük a küszöböt. Ugyanakkor nem felejtjük el azt sem, hogy honnan is jöttünk. Minden siker elsődlegesen a lojális rajongóknak köszönhető.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az üzenetünk, a karakteres kiállásunk miatt egy igen aktív táborral rendelkezünk. Büszkén állnak oda mögénk, amikor pedig kijön a lemezünk, elmennek megvenni és nem csak úgy letöltik valahonnan. Birtokolni akarják a CD-t, mert ez fontos számukra. Jelzi a hovatartozásukat. Ezért is van az, hogy még a mai időkben is számottevő lemezt adunk el. Akárhogy is nézzük, amikor egy magunkfajta súlyos csapat felbukkan a listán a pop szupersztárok és a hip hop arcok között, az a metal műfaj számára is csak hasznos."Ez a siker egyben azt is jelenti, hogy mostantól már ti is a Korn, Slipknot, SOAD, Pantera ligában "fociztok"?

„Mi azért még 'új' bandának számítunk és nehéz bennünket összevetni az olyan csapatokkal, akik még a 2000-es évek előtt, azaz a zeneipar összerogyása előtt indultak el. Azok a zenekarok még lemezmilliókat adtak el, mert nem ment ez a kalózkodás. Azok a példányszámok ma már elérhetetlenek. És ez mindenkire igaz a műfajon belül. Manapság már a megabandák sem nagyon jutnak aranylemezhez. (Ez 500 ezer példányt jelent az USA-ban - L.L.) Minden drasztikusan megváltozott. De ettől függetlenül most eljött a mi időnk.

Van két aranylemezünk és most már az arénákat is csordultig töltjük. És ennek pokolian élvezzük is minden pillanatát! (nevet) Számomra ma is megtiszteltetés, ha valaki egy mondatban emleget a nagy bandákkal. Azokkal, akik ma már a barátaim is. Sosem felejtem el, hogy milyen volt autóstoppal kijutni Magyarországról Németországba, hogy láthassam az egyik kedvenc csapatomat, az Anthraxéket. Pár napja meg előttünk játszottak az egyik bulin... Szédítő még belegondolni is! Scott 'Fucking' Ian és Joey Belladonna a színpadon, és mi voltunk a záróbanda! De azt sem fogom soha elfelejteni, hogy épp nekik is köszönhető, hogy ma itt lehetek. Óriási hatással voltak mindenre, amit ma csinálok. Csakis tiszteletet érzek, ha találkozom velük."


FIVE FINGER DEATH PUNCH - Under And Over It
(az első klip a 2011-es American Capitalist albumhoz)

Az életed alaposan megpördülhetett az első lemez óta. Te miben érzed a legnagyobb változást? Még nagyobb ház? Még nagyobb kocsi? Mi nálad a siker fokmérője?


„Házak, autók, kocsik, repülők... meg a többi hasonló dolog... Ez mind szép és jó, de számomra nem ezek jelentik a sikert. Ugyanakkor az nagyon nem lenne 'kapitalista' tőlem, ha azt mondanám, hogy nem élvezem a siker nyújtotta előnyöket. De ez mind csak tartozéka, velejárója a sikernek. Vannak olyan célok és nagy eredmények az életben, amelyeknek nincs anyagi vonzatuk. Egy űrhajós például sosem gazdagszik meg, számomra mégis sikeres az élete.

Az én életem viszont a zenéről, a zenekarról szól, nálam a siker ehhez kötődik. Az a siker, ha valami gigafesztiválon mi lehetünk a főbanda és hallom, ahogy 30 ezer ember énekli a dalainkat. Vagy ha elindulunk egy turnéra, mint most is, és olyan showt pakolunk oda, ami még hónapok múltán is beszédtéma. Én ettől érzem magam boldognak. Ekkor érzem azt, hogy valóban elértem valamit. De amilyen munkamániás vagyok, mindig a következő feladat hajt, képtelen vagyok hátradőlve élvezni, amit éppen elértem."Két éve azt mondtad, hogy még egy döglött tengeri szivacsod sincs, de most már van két spéci macskád, láttam a fotókat... Nősülni, megállapodni még nem akarsz?


"Nincs még sem gyerekem, sem feleségem és ma sincs aranyhalam! (nevet) Minimum 300 napot úton töltünk egy évben és számomra mindig a banda az elsődleges. A legtöbb nő ezt nehezen viseli el, nem is beszélve az aranyhalakról! (nevet) Nehéz így komoly párkapcsolatot fenntartani. Még azok az ázsiai leopárdok is a régi barátnőmnél élnek, annak idején tőlem kapta őket ajándékba.

Ha hazamegyek Las Vegasba, mindig meg is látogatom őket, bár a nőstény nagyon haragszik, hogy már nem csicsikálhat a mellkasomon. A legutóbb elég csúnyán meg is marta a kezemet. Tökéletes figyelmeztetés volt számomra, hogy mi van akkor, ha nem törődöm eleget a hölgyekkel!" (nevet)Mesélj egy kicsit erről a nagy vitákat kiváltott Ameri­can Capitalist lemezcímről is! Én úgy érzem, hogy tévúton jár, aki politikai üzenetet lát benne. Számodra mit jelent, mit jelképez a lemezcím?

„Szeretjük megpiszkálni az embereket... Tudtuk, hogy jó páran megorrolnak majd miatta. Sok minden rejlik mögötte, nem kevés szarkazmus is, de az sem gond, ha mindenki a saját elképzelése szerint értelmezi. Egyrészt benne van az az ironikus gondolat, hogy sokan mennyire szeretnek azon háborogni, hogy a metal bandák sosem kerülnek a reflektorfénybe, azonban ha mégis odajut egy-egy csapat, azaz elér egy magasabb szintre, abban a pillanatban megkapják, hogy eladták magukat.

De utalunk azokra az arcokra is, akik mindig a tehetőseket csesztetik, közben meg mindent, de tényleg mindent elkövetnek, hogy közéjük kerülhessenek. Legalábbis megpróbálkoznak ezzel. Aztán ott vannak azok az arcok, akik gyűlölik a 'rendszert', ugyanakkor sosem mennek el szavazni. Azon túl, hogy szájalnak, semmit sem tesznek a változás érdekében, még a saját környezetükben sem. És ha megkérdezed tőlük, hogy okés, akkor mi az, amit meg kéne változtatni, egy összefüggő értelmes mondat nem hagyja el a szájukat. Azt meg pláne hiába várnánk tőlük, hogy végigvegyék a lehetséges gazdasági és politikai rendszerek mellett, és azok ellen szóló valós érveket. Ez egy fájdalmasan ostoba hozzáállás, mi meg vagyunk olyan pimaszok, hogy erre rá is mutatunk.

Anélkül, hogy részletesebben belemennék a lemezcím elemzésébe, teljesen igazad van abban, hogy ez nem egy politikai állásfoglalás, sokkal több köze van a társadalomhoz, az egyén túléléshez való jogához, ahhoz, hogy mindenkinek jogában áll sikeresnek lenni, prosperálni. Az evolúció törvénye is ezt diktálja. Az evolúciót nem mi találtuk ki, az a természet törvénye. Benne van a génjeinkben a folyamatos harc a túlélésért. Erről szól a természetes kiválasztódás is. Maga a kapitalizmus a szabad versenyen alapszik, és mint ilyen, precízen tükrözi a természet megkerülhetetlen törvényeit. Csak az erősek maradnak életben...

Bármi és bárki lehet belőled, ha hajlandó vagy eleget dolgozni, tenni érte, nagyon sok mindent feláldozva. Ezzel csak a gyengéknek van problémájuk. Neked nem kell elmagyaráznom, hogy honnan jöttem, milyen háttérrel rendelkeztem. Nem akarom, hogy arrogánsnak tűnjön, amit mondok, de én vagyok az élő példa arra, hogy az álmok tényleg valóra válthatók. Csak meg kell dolgozni érte, áldozatot kell hozni, kitartónak, céltudatosnak kell lenni. Ez rengeteg lemondással is jár, de valamit valamiért..."


Más téma... Tavaly miért kellett megválnotok Matt Snell basszusgitárostól?


„Mert elitta előlünk az összes sört! (nevet) Ezt a gyalázatos dolgot egyszerűen nem tűrhettük tovább! Ezért aztán feladtunk egy hirdetést, hogy egy olyan bőgőst keresünk, aki allergiás az árpára... (nevet) Az a helyzet, hogy mind felelősek vagyunk a másikért is, hiszen bármit teszel vagy mondasz a nyilvánosság előtt, az kihat a zenekarra, a többiekre. És szimplán az volt az ábra, hogy nem tudtuk már elfogadni Matt viselkedését. Úgy éreztük, hogy nem megfelelően képvisel minket, a zenekart, emiatt váltanunk kellett."


FIVE FINGER DEATH PUNCH - The Way Of The Fist (rajongói videó a 2011-es turnéról)
Milyen tervekkel álltatok neki a dalírásnak? Volt ezúttal valami meghatározott irány?


„Azt hiszem, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert nagyon korán kialakult a saját hangzásunk, zenei világunk, úgyhogy szimplán csak tovább kellett haladnunk ezen az úton. Egyenesen előre. Dalszerzőként persze folyamatosan fejlődik az ember, hiszen az egész életünk a zenélésről szól, úgyhogy szeretném azt hinni, hogy egyre jobb és jobb dalokat írunk. Akinek tetszett az első két lemez, annak szerintem ez is bejön. Dallamos formában játsszuk a heavy metalt, azt a zenét, amit szeretünk, és áldásnak tekintjük, hogy kismillió embernek van hozzánk hasonló zenei ízlése. De a dolog lényege szerintem az, hogy jó dalokra van szükség. Ez az alap.

Lehet bizarr, művészkedő dalokat is összerakni, nem olyan bonyolult dolog az... Jöhetnek a képtelenül technikás riffek és a fura ritmusok... Tudnánk ilyen zenét írni? Simán! De én mondom neked, hogy ennél sokkal nehezebb olyan dalokat írni, amelyek valóban milliókat érintenek meg. Ha olyan könnyű lenne, akkor mindenki ezt csinálná. Mindig is arra szoktam figyelmeztetni az embereket, hogy ne dőljenek be annak, hogy vannak sikerreceptek és csak követni kell az ostoba trendeket.

Az egy nagyon szakmaiatlan szöveg, hogy a siker megvásárolható, elég egy gigantikus PR-kampány. Ez hülyeség. Az embereknek vagy tetszik egy adott zene, vagy nem. Ha nem jön be nekik, akkor adhatod akár ingyen is, akkor sem érdekli őket. Sosem fogják meghallgatni. És ez tény. Elég csak egy kicsit belegondolni. A lényeg mindig magukban a dalokban rejlik, és abban, hogy milyen kapcsolatot alakítasz ki a rajongókkal."

Cicás fotó: Fred Morledge
 

Hammer TV

 
BOKASSA - Hullafestés és művér... Itt az új dal és klip: Burn It All (P.T.S.D.E.A.D)
2021. július 27. (kedd) 17:56

Molotov Rocktail címmel szeptember 3-án jelenik meg a stoneres, punkos rockot nyomató norvég Bokassa trió harmadik albuma, második előzetesként pedig a klippel kísért Burn It All (P.T.S.D.E.A.D) dallal lehet ismerkedni. 2019 nyarán a Metallica és a Ghost társaságában turnézott Európa legnagyobb koncerthelyszínein a Bokassa trió, majd 2019 végén önálló klubbulit is adtak Budapesten. A legutóbbi lemezük a 2019 nyarán megjelent Crimson Riders volt. "A Burn It All... egyszerűen egy nagyszerű dal - szerintünk. Tökéletes, tempós és igazi Bokassa. A stoneres főrifftől a dallamos verzéken és refréneken át a bridge-ben hallható metal riffelésig... Az egyik kedvencünk az új albumról. És valószínűleg az eddigi legmenőbb szólónkat is ez a nóta tartalmazza. A klip forgatása is rohadt szórakoztató volt, bár 30 fokban, pokoli sok szúnyog közepette nem ajánljuk a hullafestést és a művért!"    ...

VOLBEAT - Videót is kapott a Metallica feldolgozásuk: Don't Tread On Me
VOLBEAT - Videót is kapott a Metallica feldolgozásuk: Don't Tread On Me

Videót is kapott a dán Volbeat reggel bemutatott Metallica feldolgozása, a Don't Tread On Me, amely a The Metallica Blacklist tribute lemezen jön majd ki. A Blacklist szeptember 10-én jelenik...

METALLICA - 1990-es próbafelvételről és a Volbeat feldolgozásában is: Don't Tread On Me
METALLICA - 1990-es próbafelvételről és a Volbeat feldolgozásában is: Don't Tread On Me

Amellett, hogy a Metallica a 30 éves jubileum alkalmából szeptemberben kihozza a 30 millió eladott példány felett járó Fekete Album nagyszabású deluxe újrakiadását, elkészült a The...

METAL CHURCH - Elhunyt Mike Howe énekes
METAL CHURCH - Elhunyt Mike Howe énekes

55 éves korában elhunyt a Metal Church énekese, Mike Howe. A halál okát nem hozták nyilvánosságra. Metal Church: "Mélységes sajnálattal kell bejelentenünk testvérünk, barátunk és...

ALVIN ÉS A MÓKUSOK - 23 év után távozik a csapatból Csoma Viki
ALVIN ÉS A MÓKUSOK - 23 év után távozik a csapatból Csoma Viki

23 év után távozik az Alvin és a Mókusok basszusgitárosa, Csoma Viki, viszont a nyarat még végignyomja a csapattal. A búcsúkoncertje a Barba Negrában lesz szeptember 4-én....

HOODED MENACE - Dal- és klippremier a finn doom/death csapattól: Those Who Absorb the Night
HOODED MENACE - Dal- és klippremier a finn doom/death csapattól: Those Who Absorb the Night

The Tritonus Bell címmel augusztus 27-én adja ki hatodik albumát a doom/death vonalas finn Hooded Menace, és a 2018-as Ossuarium Silhouettes Unhallowed lemez utódjáról már itt is van a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS