AMORPHIS - 5 lemez, ami megváltoztatta a gitáros Esa életét

A Deep Purple-től a Metallicáig

2011. december 12. (hétfő) 13:03 | utoljára módosítva: 2017. április 10. (hétfő) 08:54

Ami a koncerteket illeti, a 2012-es évünk is jól indul majd, hiszen a finn Amorphis január 8-án a Fehérvári úti Club 202-ben lép fel. A zord észak hangulatát megidéző bulinak két vendégcsapata is lesz, a norvég Leprous (ők kísérik mostanában Ihsahnt), valamint a finn The Man-Eating Tree.

 A death metal vonalon elindult Amorphis 1990-ben alakult, de már a nagy áttörést jelentő 1996-os Elegy album előtt is elkezdtek flörtölni a folkos dallamokkal, a tiszta énekkel, és a csapat ezen korai időszaka óriási hatást gyakorolt a mai folk metal színtér legsikeresebb bandáira is.

Az évek során egyre progosabb irányba fordult Amorphis 2005 óta egy új frontemberrel dolgozik, Tomi Joutsennel, akivel azóta már négy stúdióalbumot is kiadtak. A legutóbbi lemezük idén tavasszal jött ki The Beginning Of Times címmel és azonnal a finn listák élére került.

A csapat egyik alapító gitárosa, Esa Holopainen a Noisecreepnek így fogalmazott arról az öt albumról, amelyek megváltoztatták az életét.

DEEP PURPLE
Perfect Strangers (1984)


"Úgy 12-13 éves lehettem, amikor ez a lemez megjelent. Az egyik barátom hozta be a suliba, együtt néhány másik lemezzel, amelyek azóta szintén klasszikussá értek. Ez a Purple album azonnal megfogott. Van valami különleges ebben a gyilkos és hatalmas egókkal telepakolt Mark 4 felállásban Ritchie Blackmore-ral, Ian Gillannel, Ian Paice-szel, Jon Lorddal és Roger Gloverrel. Teljesen beleőrültem például a Knocking At Your Back Door nótába, bár sejtelmem sem volt, hogy miről is szól. A címadó dal pedig egyike az örök kedvenc Deep Purple számaimnak."

DEEP PURPLE - Perfect Strangers (klip az 1984-es album címadó dalához)


LED ZEPPELIN
IV (1971)


"Abban a kivételezett helyzetben voltam, hogy néhány gyerekkori cimborám csakis a klasszikus rockanyagokért lelkesedett. Amikor együtt lógtunk a Led Zeppelin volt az egyik olyan banda, amelyik rendszeresen dörgött a hordozható sztereókból. Kezdetben nem szerettem őket annyira, mert nekem túl rockos volt és inkább az idősebb arcok bírták a rockos vonalat. Olyan bandákra gondolok, mint a Stray Cats, a Matchbox - és kissé zavart ez az asszociáció. De valójában nem lehet ellenállni a Led Zeppelinnek. Szerintem ez a zenekar bárki életét képes megváltoztatni, ha meghallgatja az olyan dalokat, mint a When The Levee Breaks vagy a Stairway To Heaven. Totálisan ott volt a hangzás, a felkészültség..."


LED ZEPPELIN - When The Levee Breaks (az 1971-es IV albumról)


IRON MAIDEN
Powerslave (1984)


"Ezeknek az arcoknak köszönhetem, hogy az lettem, ami ma vagyok. Amikor a Powerslave turnén Helsinkiben megnéztem őket - ami egyébként az egyik legelső koncertélményem volt - egyből tudtam, hogy rocksztár akarok lenni! (nevet) Amikor az ember ilyen fiatal és naiv, igazából bele sem gondol abba, hogy ez mennyire valószínűtlen. Forma 1-es pilótaként vagy profi hokijátékosként talán könnyebb lett volna érvényesülni Finnországban, mint saját zenével megpróbálni. Valahogy azonban mégis összehoztuk, a saját utunkat járva, és azóta sem sajnálom, hogy a zene vált a hivatásommá. Szóval ez a lemez óriási hatást gyakorolt rám és zenei szempontból is ez az abszolút kedvenc Iron Maiden albumom, mind a mai napig."
 


IRON MAIDEN - Back In The Village (az 1984-es Powerslave albumról)PINK FLOYD
Echoes (2001)


"Fiatalabb koromban igyekeztem eljutni minden létező koncertre Finnországban. Túl sok turné egyébként nem jutott el hozzánk akkoriban, mert nem nagyon voltak megfelelő helyek, de logisztikai okok is közrejátszottak. Viszont a Pink Floyd útba ejtette Finnországot a Momentary Lapse Of Reason turnéval és az a show teljesen megváltoztatta az életemet. Akkoriban már elkezdtem gitározni és David Gilmournak valami hihetetlen soundja volt. Nincs még egy gitáros, aki ilyen feelinget tenne a szólóiba, aki ilyen befolyást tudna gyakorolni a hallgatóira. Később az Echoes válogatás lett a kedvenc Pink Floyd albumom. Noha minden egyes anyaguk egy-egy klasszikus, erre a lemezre jammeltem a legtöbbet, így ebből tanultam a legtöbbet."


PINK FLOYD - Comfortably Numb
(a 2001-es Echoes válogatásról, eredetileg az 1979-es The Wall egyik központi tétele)METALLICA
Master Of Puppets (1986)


"A korombeliek mind  ide válogatnák ezt a lemezt. Mit is lehet mondani róla, ami még újdonság? A Master Of Puppets az egész metal színteret megváltoztatta. Cliff Burton volt a király és sajnos a banda lelke is elhalványult, miután életét vesztette a balesetben. Volt egy olyan pletyka is, hogy a Leper Messiah dal néhány Dave Mustaine riffet is rejt. Akárhogy is, ez az album egy klasszikus. Jó néhányszor meg is vettem, mert vagy elhagytam a korábbi példányokat, vagy összekarcolódtak, vagy ronggyá hallgattam őket."


METALLICA - Damage Inc. (az 1986-os Master Of Puppets albumról)


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NAGAARUM - Elkészült a Covid Diaries lemez limitált CD-verziója is
2020. augusztus 3. (hétfő) 19:05

Még májusban jött ki az új Nagaarum lemez, a Covid Diaries, a CD-verzió pedig pár napja látott napvilágot. Ez a projekt tizenkilencedik hanganyaga, sorlemezként pedig a tizenhetedik. "Egy hosszabb szervező és átszervező munka eredményeként végül megjelent a koronavírus járvány generálta rendkívüli közrend alatt komponált lemez fizikai változata. Az NGC Prod és az Aesthetic Death közös kiadványaként 300 darabra limitáltan érhető immár el a digisleeve CD. Az első 44 darabhoz jár egy hatoldalas leporelló, ami az eredeti magyar szövegeket tartalmazza - ezt nevezhetjük die-hard verziónak." 'Utólag visszatekintve, azért is érdekes számomra a lemez, mert hazánkat lényegében elkerülte a járvány. Érdekes figyelni a különböző emberek véleményét az okokról, az idejében meghozott intézkedésekről, vagy a mások által emlegetett elhazudott adatokról, a lakosság fegyelméről, vagy hogy ez az egész csak egy átverés,...

DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz
DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz

Eredetileg úgy volt, hogy június 21-én jelenik meg az új Deep Purple album, a Whoosh!, április elején azonban bejelentette a legendás hard rock csapat, hogy a lemez csak augusztus 7-én jön...

INCANTATION - Klippel a nyár végi album harmadik előzetes dala: Entrails Of The Hag Queen
INCANTATION - Klippel a nyár végi album harmadik előzetes dala: Entrails Of The Hag Queen

Sect Of Vile Divinities címmel augusztus 21-én jelenik meg az 1989 óta aktív amerikai death metal brigád Incantation tizenegyedik albuma, a 2017-es Profane Nexus lemez folytatása. Az...

KALT VINDUR - Új klipes dal a lengyel black metal csapattól: Eyes Ov Gods
KALT VINDUR - Új klipes dal a lengyel black metal csapattól: Eyes Ov Gods

.​.​.​And Nothing Is Endless címmel augusztus 7-én jelenik meg a black metalos lengyel Kalt Vindur második albuma, a 2017-es Delusions lemez utódja. A 2015 óta aktív csapat második...

BYPASS OF ANGER - Videoklip a debreceni csapattól: Pokol az Édenből
BYPASS OF ANGER - Videoklip a debreceni csapattól: Pokol az Édenből

Pokol az Édenből címmel júniusban jelent meg a Beholder tagokból 2016 végén alakult debreceni Bypass Of Anger bemutatkozó EP-je, a címadó dalhoz pedig most egy hivatalos klip is...

ANTI-MORTEM - Hat év után feltámadt a southern metal csapat, az első új dal: Old Wishita
ANTI-MORTEM - Hat év után feltámadt a southern metal csapat, az első új dal: Old Wishita

Hat év után új felállásban éledt fel az oklahomai southern metalos Anti-Mortem, az Old Washita című első friss dalukkal máris megismerkedhetsz. A banda 2014-ben adta ki első és eddig...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS