MOBY DICK - 5 lemez, ami megváltoztatta Mentes Norbert életét

Az AC/DC-től Marty Friedmanig

2011. december 4. (vasárnap) 18:59 | utoljára módosítva: 2017. június 21. (szerda) 07:25

Mentes Norbert az 1979/1980 táján megalapított soproni Moby Dick jól ismert gitárosa, aki társaival együtt ott bábáskodott a hazai heavy metal élet megszületésénél, de a hazai thrash vonal alapműveinek elkészítésében is meghatározó szerepet játszott.

 A kereken 30 éves Moby Dick idén egy kiváló albummal tért vissza, és 'A holnapok ravatalán' címet kapott lemezt szombaton, december 10-én a budapesti Club 202 színpadán mutatják majd be egy nagyszabású buli keretében. Norbert a '90-es évek közepén a Brazzil zenekarban is gitározott, 2006 óta pedig a Hungarica zenekart is irányítja, mi több, a negyedik Hungarica lemez holnap lát napvilágot Robotok: Rabszolgák címmel.
A dupla esemény kiváló apropót szolgáltatott ahhoz, hogy felkérjük Norbit egy kis múltidézésre, azon lemezek felsorolására, amelyek gyökeresen változtatták meg az életét.


"Nehéz a feladat, ráadásul a lexikális tudásom sem valami jó! (nevet) Sajnos jellemző rám, hogy nem archiválom a dolgaimat, a régi kazettáim és lemezeim is szanaszét hevernek, a pincétől a padlásig... De még a zenekaraimról írt cikkeket is nehéz lenne előbányásznom, így hozzám ne is forduljon senki, ha valami régi fotót vagy cikket keres!

Ráadásul a régi kedvenc bakelitjeim nagy részét elfelejtették visszaadni a haverok elfelejtették visszaadni... De azért megpróbálom annak alapján sorrendbe rendezni a legnagyobb kedvenceket, hogy zenészként, gitárosként a kezdetektől fogva milyen zenék, zenekarok hatottak rám a legjobban."
AC/DC
Highway To Hell single (1979)


"A legelső zenei hatásaimat a Beatles rockosabb dalai jelentették, majd amikor rokonlátogatáson voltunk az akkori Nyugat-Németországban, azaz az NSZK-ban, bevittek egy lemezboltba, ahol valami kemény rock lemezt kértem tőlük. Egy AC/DC kislemez volt a zsákmányom, még Bon Scott énekessel, a Highway To Hell. Azt már meg nem mondom, hogy melyik daluk szerepelt a kislemez másik oldalán (If You Want Blood (You've Got It) - a szerk.).

Persze, akkor még lemezjátszóm sem volt és amikor az egyik ismerősnél végre meghallgattuk, annyira hülyék voltunk, hogy azt sem tudtuk, hogy a kislemezt más fordulatszámon kell feltenni, mint a normál nagyemezt! (nevet) De az AC/DC még lelassítva is nagyon jó volt!"AC/DC - Highway To Hell (1979-es fellépés az "NSZK" tévében - az 1979-es Highway To Hell albumról)
MOTÖRHEAD
Ace Of Spades (1980)


"Az AC/DC után a Led Zeppelin és a Black Sabbath következett nálam, de ami igazán komoly hatást gyakorolt rám, az két másik banda volt. 1981 tájékán lehetett, hogy a haveri körből valaki megszerezte a Motörhead koncertlemezét, a No Sleep 'Til Hammersmith albumot, valamint a Judas Priest élő anyagát, az Unleashed In The Eastet. Na, ezek alapján éreztem rá igazán, hogy mi is az a heavy metal! Gyorsan be is szereztem - szintén az NSZK-ból - a Motörhead Ace Of Spades lemezét, amit azóta már rég elkunyeráltak tőlem és elfelejtettek visszaadni.

Jellemző rám és a memóriámra, hogy ezekhez az infókhoz segítségül kellett hívnom Rózsit, azaz Rozsonits Tamást, az egykori Moby Dick dobost, akinek velem ellentétben kiváló a memóriája és hatalmas lexikális tudással bír a klasszikus hard rock, metal vonalról! (nevet) Akkoriban még nem is gitárosként hallgattam a zenéket, és ahogy Lemmy 'énekelt', az nagyon bejött! De Rob Halford hangját is azonnal megszerettem, pedig pont az ellentéte volt Lemmynek, minden szempontból."
 


MOTÖRHEAD - Ace Of Spades (az 1980-as Ace Of Spades albumról)


HOBO BLUES BAND
Vadászat (1984)


"Gitározni egyébként már valamikor az általános iskola ötödik osztálya táján elkezdtem, és a Mesterem, Tujmer 'Suba' Géza bácsi mindig azt mondta, hogy a szólógitározás lényege, hogy tudjak improvizálni… Ezt viszont sosem fogom elfelejteni! (nevet) Az improvizálást pedig a blues zenére lehet a legjobban gyakorolni és a magyar zenék közül a Hobo Blues Band volt az egyik korai kedvencünk.

Nem véletlen, hogy a Moby Dickkel később fel is dolgoztuk a Gazember dalukat. Nagyon nagy hatással voltak rám azok a HBB lemezek, amelyeken már Tátrai Tibor gitározott, különösen az 1984-es dupla lemez, a Vadászat."
 


HOBO BLUES BAND - Hajtók dala (az 1984-es Vadászat albumról)


OZZY OSBOURNE
No More Tears (1991)


"Ez már egy későbbi nagy kedvenc. Azért is szeretem Ozzytól a No More Tears albumot, mert a jó dalok mellett Zakk Wylde gitárjátéka is nagyon megfogott. Az ő játéka is rengeteg bluesos elemet rejt. Sok gitáros életéből kimarad a blues, pedig szerintem ez az alapja a szólógitározásnak."


OZZY OSBOURNE - No More Tears (klip az 1991-es No More Tears album címadó dalához)


MARTY FRIEDMAN
Scenes (1992)


"Ha gitárosként meg kéne neveznem azt a zenészt, aki végül is az igazi nagy hatást gyakorolta rám, akkor az Marty Friedman lenne. Imádom a Megadeth lemezekre feljátszott szólóit is, mégis inkább az egyik szólólemezét emelném ki, az 1992-es Scenes albumot. Nekem Marty Friedman mutatta meg a 'lélekből' való gitározást!"


MARTY FRIEDMAN - Realm Of The Senses (az 1992-es Scenes albumról)


 

Hozzászólások

[009297]
AngyalGyula
Klassz összeállítás!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
VARG - Újra felvették az első lemezüket, premier: Das alte Feuer
2019. április 19. (péntek) 11:56

Újra feljátszotta az eredetileg 2007 tavaszán még egy kis kiadónál napvilágot látott bemutatkozó albumát a pagan, death, black metalos német Varg. A Wolfszeit lemez új verziója a Wolfszeit II címet kapta, június 7-én lát majd napvilágot, és most már azt is meghallgathatod, hogy milyen lett a Das alte Feuer daluk friss verziója. Készül persze egy vadonatúj Varg album is, előbb azonban jelezni akarták, hogy visszatérnek a zenei gyökereikhez. Októbertől a Varg és az Ektomorf együtt turnézik majd Németországban.   www.facebook.com/VargOfficial     VARG - Das alte Feuer (szöveges videó a 2019-es Wolfszeit II albumhoz)  

CELLAR DARLING - Animációs klippel egy új dal az ex-Eluveitie zenészektől: Freeze
CELLAR DARLING - Animációs klippel egy új dal az ex-Eluveitie zenészektől: Freeze

The Spell címmel nemrég jelent meg a második albuma annak a Cellar Darling névre hallgató progos folk rock csapatnak, amelyben a svájci Eluveitie-ből 2016-ban kivált Anna Murphy...

RAMMSTEIN - Borító és dallista a májusi albumhoz
RAMMSTEIN - Borító és dallista a májusi albumhoz

A Rammstein klipes dalát, a Deutschlandot nyilván ismered, de most már a május 17-én érkező új stúdióalbum borítójával és a komplett dallistával is lehet ismerkedni. A hetedik...

ACCEPT - Egy vadonatúj dal: Life's A Bitch
ACCEPT - Egy vadonatúj dal: Life's A Bitch

Egy Life's A Bitch című vadonatúj és máris meghallgatható dallal jelentkezett a német-amerikai metal legenda Accept. Az új nótát kislemezen is kiadták, a B oldalán a Restless And Wild...

SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: Divine Serenity
SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: Divine Serenity

Még tavaly januárban jelent meg a dallamos death metalt nyomató budapesti Symmetry Of Void első nagylemeze, a folytatáson pedig nem mással dolgoznak, mint a finn Wolfheart főnökével,...

VÁMOS ZSOLT - Jubileumi koncert, számos vendéggel: 50 év Lélekjelenlét
VÁMOS ZSOLT - Jubileumi koncert, számos vendéggel: 50 év Lélekjelenlét

Vámos Zsolt idén áprilisban tölti be az 50. életévét, valamint 30. éve, hogy koncerteken és lemezeken is egyaránt találkozhatunk gitárjátékával, szerzeményeivel. A kerek...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS