MOBY DICK - 5 lemez, ami megváltoztatta Mentes Norbert életét

Az AC/DC-től Marty Friedmanig

2011. december 4. (vasárnap) 18:59 | utoljára módosítva: 2017. június 21. (szerda) 07:25

Mentes Norbert az 1979/1980 táján megalapított soproni Moby Dick jól ismert gitárosa, aki társaival együtt ott bábáskodott a hazai heavy metal élet megszületésénél, de a hazai thrash vonal alapműveinek elkészítésében is meghatározó szerepet játszott.

 A kereken 30 éves Moby Dick idén egy kiváló albummal tért vissza, és 'A holnapok ravatalán' címet kapott lemezt szombaton, december 10-én a budapesti Club 202 színpadán mutatják majd be egy nagyszabású buli keretében. Norbert a '90-es évek közepén a Brazzil zenekarban is gitározott, 2006 óta pedig a Hungarica zenekart is irányítja, mi több, a negyedik Hungarica lemez holnap lát napvilágot Robotok: Rabszolgák címmel.
A dupla esemény kiváló apropót szolgáltatott ahhoz, hogy felkérjük Norbit egy kis múltidézésre, azon lemezek felsorolására, amelyek gyökeresen változtatták meg az életét.


"Nehéz a feladat, ráadásul a lexikális tudásom sem valami jó! (nevet) Sajnos jellemző rám, hogy nem archiválom a dolgaimat, a régi kazettáim és lemezeim is szanaszét hevernek, a pincétől a padlásig... De még a zenekaraimról írt cikkeket is nehéz lenne előbányásznom, így hozzám ne is forduljon senki, ha valami régi fotót vagy cikket keres!

Ráadásul a régi kedvenc bakelitjeim nagy részét elfelejtették visszaadni a haverok elfelejtették visszaadni... De azért megpróbálom annak alapján sorrendbe rendezni a legnagyobb kedvenceket, hogy zenészként, gitárosként a kezdetektől fogva milyen zenék, zenekarok hatottak rám a legjobban."
AC/DC
Highway To Hell single (1979)


"A legelső zenei hatásaimat a Beatles rockosabb dalai jelentették, majd amikor rokonlátogatáson voltunk az akkori Nyugat-Németországban, azaz az NSZK-ban, bevittek egy lemezboltba, ahol valami kemény rock lemezt kértem tőlük. Egy AC/DC kislemez volt a zsákmányom, még Bon Scott énekessel, a Highway To Hell. Azt már meg nem mondom, hogy melyik daluk szerepelt a kislemez másik oldalán (If You Want Blood (You've Got It) - a szerk.).

Persze, akkor még lemezjátszóm sem volt és amikor az egyik ismerősnél végre meghallgattuk, annyira hülyék voltunk, hogy azt sem tudtuk, hogy a kislemezt más fordulatszámon kell feltenni, mint a normál nagyemezt! (nevet) De az AC/DC még lelassítva is nagyon jó volt!"AC/DC - Highway To Hell (1979-es fellépés az "NSZK" tévében - az 1979-es Highway To Hell albumról)
MOTÖRHEAD
Ace Of Spades (1980)


"Az AC/DC után a Led Zeppelin és a Black Sabbath következett nálam, de ami igazán komoly hatást gyakorolt rám, az két másik banda volt. 1981 tájékán lehetett, hogy a haveri körből valaki megszerezte a Motörhead koncertlemezét, a No Sleep 'Til Hammersmith albumot, valamint a Judas Priest élő anyagát, az Unleashed In The Eastet. Na, ezek alapján éreztem rá igazán, hogy mi is az a heavy metal! Gyorsan be is szereztem - szintén az NSZK-ból - a Motörhead Ace Of Spades lemezét, amit azóta már rég elkunyeráltak tőlem és elfelejtettek visszaadni.

Jellemző rám és a memóriámra, hogy ezekhez az infókhoz segítségül kellett hívnom Rózsit, azaz Rozsonits Tamást, az egykori Moby Dick dobost, akinek velem ellentétben kiváló a memóriája és hatalmas lexikális tudással bír a klasszikus hard rock, metal vonalról! (nevet) Akkoriban még nem is gitárosként hallgattam a zenéket, és ahogy Lemmy 'énekelt', az nagyon bejött! De Rob Halford hangját is azonnal megszerettem, pedig pont az ellentéte volt Lemmynek, minden szempontból."
 


MOTÖRHEAD - Ace Of Spades (az 1980-as Ace Of Spades albumról)


HOBO BLUES BAND
Vadászat (1984)


"Gitározni egyébként már valamikor az általános iskola ötödik osztálya táján elkezdtem, és a Mesterem, Tujmer 'Suba' Géza bácsi mindig azt mondta, hogy a szólógitározás lényege, hogy tudjak improvizálni… Ezt viszont sosem fogom elfelejteni! (nevet) Az improvizálást pedig a blues zenére lehet a legjobban gyakorolni és a magyar zenék közül a Hobo Blues Band volt az egyik korai kedvencünk.

Nem véletlen, hogy a Moby Dickkel később fel is dolgoztuk a Gazember dalukat. Nagyon nagy hatással voltak rám azok a HBB lemezek, amelyeken már Tátrai Tibor gitározott, különösen az 1984-es dupla lemez, a Vadászat."
 


HOBO BLUES BAND - Hajtók dala (az 1984-es Vadászat albumról)


OZZY OSBOURNE
No More Tears (1991)


"Ez már egy későbbi nagy kedvenc. Azért is szeretem Ozzytól a No More Tears albumot, mert a jó dalok mellett Zakk Wylde gitárjátéka is nagyon megfogott. Az ő játéka is rengeteg bluesos elemet rejt. Sok gitáros életéből kimarad a blues, pedig szerintem ez az alapja a szólógitározásnak."


OZZY OSBOURNE - No More Tears (klip az 1991-es No More Tears album címadó dalához)


MARTY FRIEDMAN
Scenes (1992)


"Ha gitárosként meg kéne neveznem azt a zenészt, aki végül is az igazi nagy hatást gyakorolta rám, akkor az Marty Friedman lenne. Imádom a Megadeth lemezekre feljátszott szólóit is, mégis inkább az egyik szólólemezét emelném ki, az 1992-es Scenes albumot. Nekem Marty Friedman mutatta meg a 'lélekből' való gitározást!"


MARTY FRIEDMAN - Realm Of The Senses (az 1992-es Scenes albumról)


 

Hozzászólások

[009297]
AngyalGyula
Klassz összeállítás!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CANDLEMASS - Dalpremier a svéd doom legendától: Splendor Demon Majesty
2019. február 16. (szombat) 09:51

The Door To Doom címmel február 22-én jelenik meg a svéd doom metal legenda Candlemass új albuma, amelyet a csakis a legelső lemezükön, az 1986-os Epicus Doomicus Metallicus-on (vendégként) szereplő énekessel, Johan Langquisttel készítettek el. Az évek során Johan alkalmanként fel-fellépett a csapattal, az pedig tavaly szeptemberi hír volt, hogy átvette Mats Levén helyét. A csapat szerint elkészült "az új Epicus", a korábban már bemutatott Astorolus - The Great Octopus dalban pedig nem más, mint a Black Sabbath gitárosa, Tony Iommi a vendég. Harmadik lemezelőzetesként most az album nyitódalával ismerkedhetsz meg, a címe: Splendor Demon Majesty.   www.facebook.com/candlemass CANDLEMASS - Splendor Demon Majesty (a 2019-es The Door To Doom albumról) The Door To Doom by CANDLEMASS Tony Iommi: "A Candlemass a skandináv heavy rock színtér egyik meghatározó csapata, és mindig is hirdették, hogy mekkora...

IN FLAMES - Új előzetes a márciusi albumhoz
IN FLAMES - Új előzetes a márciusi albumhoz

Az új In Flames album I, The Mask címmel jön majd ki március 1-jén, a négy előzetes dal után pedig most egy friss beharangozó videót nézhetsz meg. A csapat pár napja Észak-Amerikában...

KILL THE LIGHTS - Dalpremier az ex-Bullet For My Valentine dobos csapatától: Watch You Fall
KILL THE LIGHTS - Dalpremier az ex-Bullet For My Valentine dobos csapatától: Watch You Fall

Kill The Lights névre hallgat az az új banda, amelyben a Bullet For My Valentine alapító dobosa, a zenekarból hivatalosan 2017 decemberében távozó Moose, azaz Michael Thomas egyesítette...

NOMAD - Hivatalos klip született A Dalban szereplő számukhoz: A remény hídjai
NOMAD - Hivatalos klip született A Dalban szereplő számukhoz: A remény hídjai

Januárban A Dal 2019 első élő előválogatóján a Nomad zenekar is továbbjutott A remény hídjai című számmal, amelyhez most egy hivatalos klip is született. Holnap (szombaton) ismét...

FALLUJAH - A második dal az új énekessel: Dopamine
FALLUJAH - A második dal az új énekessel: Dopamine

Undying Light címmel március 15-én jelenik meg a technikás, progos extrém metalt nyomató kaliforniai Fallujah negyedik albuma, a 2016-os Dreamless lemez folytatása, amelynek második...

VOLUMEFEEDER - Albumpremier a hódmezővásárhelyi triótól: The Element Of Fire
VOLUMEFEEDER - Albumpremier a hódmezővásárhelyi triótól: The Element Of Fire

The Element Of Fire címmel megjelent és meghallgatható, de le is tölthető a hódmezővásárhelyi VolumeFeeder trió első albuma. "Hölgyek és Urak! Megjelent az új albumunk!...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS