SUPERBUTT - 5 lemez, ami megváltoztatta a gitáros Kovács Attila életét

A Genesistől a Watch My Dying-ig

2011. december 2. (péntek) 06:57

A manapság leginkább a Superbutt sorait erősítő Kovács Attila gitáros annak idején még az 1996 legvégén megalakult agyas/prog metalos miskolci Varso soraiban kezdte a szisztematikus zajongást, majd beszállt a Watch My Dyingba, de mellette a Nervekiller tagja is volt.
A WMD-ben töltött évek után a Nihilak néven is ismert fűrészmester a Sear Blissben kötött ki, majd nem sokkal ezután Vörös András hívására a Superbuttba is beszállt. A Sear Bliss 2009 nyarán bekövetkezett kettészakadása nyomán Attila is alapítója lett az I Divine-nak, és ha ez még nem lenne több, mint elegendő, a gitáros egy időben a Cadavereshez köthető Bloodiest projekt munkálataiban is részt vett.
A Superbutt nemrég adta ki Music For Animals című új dupla albumát, Attila pedig egy belga/német miniturnéról hazaesve nagy örömmel szedte sorba a hammerworld.hu számára azt az öt albumot, amelyek megváltoztatták az életét.


"Elöljáróban annyit mondanék, hogy irtózatosan nehéz feladat volt az öt lemez kiválasztása. Kapásból fel tudnék sorolni még több tucatot is ezeken kívül, hiszen valamennyire minden jó lemez, vagy akár egy dal is képes megváltoztatni az ember életét. Most azokat próbáltam összeszedni, amelyekről azt gondolom, hogy talán a legfontosabb hatással voltak rám zeneileg, bár jellemző, hogy még ezektől a zenekaroktól is minden nap más lemezt tartok a legjobbnak."


GENESIS
A Trick Of The Tail (1976)


"A legkorábbi kedvenceim a régi Edda, a Guns N’Roses és az Iron Maiden voltak. Az A Trick Of The Tail-t először apámnál hallottam 13 éves koromban, és néha még ma is elcsodálkozom azon, hogy ez az 1976-os lemez a mai napig is mennyire kortalan tudott maradni, és milyen zeneiséget rejt magában. Ez volt a Genesis első olyan anyaga, ami már a karizmatikus frontember Peter Gabriel nélkül készült, a dobos Phil Collins énekével. De egyáltalán nem az I Can’t Dance világára kell gondolni, ugyanis ez itt a szó igazi értelmében vett progresszív rockzene. Steve Hackett gitározása (itt is) élmény, akárcsak a hangszerelés, amit sejtésem szerint leginkább Tony Banks billentyűsnek köszönhetünk. Ez az album azt is megmutatja, hogy a maga idejében egy igazán kitűnő dobos volt az öreg Collins! Naphosszat hallgattam ezt a lemezt, és ha igazán szép zenére vágyom, mostanában is sokszor bekerül a lejátszóba. Egyben hallgatva a legjobb - bár ez manapság sajnos már nem igazán divat."

GENESIS - Dance On A Volcano  (az 1976-os A Trick Of The Tail albumról)


ECLIPSE
Soft Orange (1997)


"Az Eclipse számomra mindig is a legjobb magyar zenekar marad. Tizenévesen a legtöbb koncertjükön vadállatként zúztunk ezekre a számokra a Varso-beli lókötőkkel, és sosem titkoltuk, hogy ők voltak a legnagyobb példaképeink. Emellett kis túlzással a mai napig abból élek gitárosként, amit Barna Tamásnál tanultam azokban az években. A világ szégyenének tartom, hogy ennyire kevesen ismerik őket. A Soft Orange 1997-ben jelent meg, és mai füllel hallgatva valami cefet rosszul szól, ennek ellenére az egyik legfontosabb (egyben legalulértékeltebb) magyar metal lemeznek tartom. Mindenkinek csak ajánlani tudom, pláne, hogy a zenekar honlapjáról az összes anyaguk ingyen letölthető. Hibátlan dalok vannak rajta és rettentően hangulatos."


ECLIPSE - Childhood's End (az 1997-es Soft Orange albumról)


MORBID ANGEL
Domination (1995)


"A Morbid Angel minden lemeze hibátlan a maga módján (igen, az új is!), de ezen játszott először együtt a két kedvenc death metal gitárosom, Trey Azagthoth és Erik Rutan. (A harmadik Pat O’Brien a Cannibal Corpse-ból! :-)) Nagyon szeretem az olyan lemezeket, ahol két jól felismerhető gitáros EGYÉNISÉG ugyanakkora szerephez jut, ez itt maradéktalanul meg is valósult. Azagthothot mindig egy bolond zseninek tartottam, viszont ezen a lemezen az akkor még új fiúnak számító Rutan is rendesen kivette a részét a dalszerzésből. Az általa írt számokban már ott van a későbbi Hate Eternal stílusa, a Hatework meg konkrétan megelőzte a korát, ilyen megoldások évekkel később a Nile lemezein köszöntek vissza. A gitározást már meg sem említem, és Pete Szandokán játékára is fölösleges szót vesztegetni, aki nem tudja, hogy miről beszélek, annak fölöslegesen magyaráznám. "


MORBID ANGEL - Hatework (az 1995-ös Domination albumról)


VOIVOD
Phobos (1997)


"A Voivodot Snake-kel is nagyon szeretem, de koromból adódóan már Eric Forresttel ismertem meg őket. Amikor a Phobos megjelent (vagyis végre eljutott Miskolcra...), már vagy két hónapja jártam a helyi lemezboltosok nyakára, hogy mikor lesz már belőle?! A Voivod az egyik legeredetibb, leginvenciózusabb metal zenekar, a Phobos pedig az egyik legjobb metal lemez, ami valaha is megjelent, bár manapság méltatlanul kevés figyelmet kap ez a korszakuk. A dalszerkesztés és a gitárjáték egyaránt utánozhatatlan, Piggy egy zseni volt, ehhez kétség sem férhet. Az Almássy téren láttam ezt a felállást, amikor a Neurosis-szal közösen turnéztak. Életem egyik nagy élménye volt, akárcsak az idei bulijuk. Remélem, hamarosan hallunk tőlük valami friss anyagot, az új gitárossal is nagyon jók!"


VOIVOD - Phobos (az 1997-es Phobos albumról)

WATCH MY DYING
Klausztrofónia (2004)


"Talán beképzeltségnek tűnhet, hogy egy olyan zenekart is feltettem a listára, ahol több évig játszottam, de ezt a lemezt még abszolút kívülállóként ismertem meg, szóval remélem, mindenkinek világos, hogy nem a saját vállamat veregetem. Amikor először hallottam a Klausztrofóniát, épp a saját death metal lemezemet akartam megírni, és megdöbbentő volt számomra, hogy Magyarországon így, ilyen színvonalon is lehet extrém zenét játszani. Bori Sanyi irtózatos nagy számokat írt erre a lemezre, később nagyon sokat tanultam tőle a közösen eltöltött években - gitárjáték, hangszerelés és megszólalás terén. Gaobr szövegei meg már akkoriban is külön szintet képviseltek. Nem túlzás azt mondani, hogy ez a lemez igazán megváltoztatta az életemet!" (nevet)


WATCH MY DYING - Túladagolt idő (a 2004-es Klausztrofónia albumról)


 

Hozzászólások

[009296]
AngyalGyula
A Genesis és az Eclipse említése meglepetés volt számomra, de ha ebből lett a cserebogár, akkor megérdemli a figyelmet. A Soft Orange-linket köszönöm, már töltöm is :-)
[009120]
shownomarcy
Épp most nyáron láttam eclipse-t Miskolcon gyárfeszten:)
http://www.youtube.com/watch?v=yEkU6EBcdmA
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HEATHEN - Ősszel jön az új lemez, itt a második dal: Empire Of The Blind
2020. augusztus 7. (péntek) 18:21

2010 elején egy méregerős albummal (The Evolution Of Chaos - 18 év kihagyás után) tért vissza a Heathen, a Bay Area egyik kultikus thrash/speed csapata, idén pedig jön majd a folytatás, az új lemezük címe Empire Of The Blind lesz. Az album szeptember 19-én lát majd napvilágot, második előzetesként pedig itt a címadó nóta - szöveges videóval. Vendégek is lesznek a lemezen: Gary Holt (Exodus), Rick Hunolt (ex-Exodus) és Doug Piercy (ex-Heathen), a borítót pedig Travis Smith készítette. A Heathen soraiba az utóbbi év során két új arc érkezett: Jason Mirza basszer (aki már évek óta koncertezik a csapattal) és Jim DeMaria dobos (Toxik), aki Sasha Horn helyét vette. Sasha és Jason Viebrooks basszer az Exhorderbe igazolt át a koncertfronton kevésbé aktív Heathenből.   www.facebook.com/heathen.official   HEATHEN - Empire Of The Blind (szöveges videó a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz) HEATHEN...

SKELETAL REMAINS - Új dal és klip a kaliforniai death metal brigádtól: Congregation Of Flesh
SKELETAL REMAINS - Új dal és klip a kaliforniai death metal brigádtól: Congregation Of Flesh

The Entombment Of Chaos címmel szeptember 11-én jelenik meg a kaliforniai death metal gépezet Skeletal Remains negyedik albuma, a 2018-as Devouring Mortality lemez folytatása, második...

VITRIOL - Klippremier a portlandi death metal brigádtól: Hive Lungs
VITRIOL - Klippremier a portlandi death metal brigádtól: Hive Lungs

A death metal vonalas portlandi Vitriol tavaly szeptemberben adta ki a debütáló albumát To Bathe From The Throat Of Cowardice címmel, idén márciusban pedig visszatértek volna Budapestre a...

JOHN PETRUCCI - 10 év után újra együtt dolgozott Mike Portnoy-jal, itt az új szólólemez első dala
JOHN PETRUCCI - 10 év után újra együtt dolgozott Mike Portnoy-jal, itt az új szólólemez első dala

Digitális verzióban augusztus 28-án, CD-n és LP-n pedig majd október 30-án jelenik meg a Dream Theater gitáros, John Petrucci új szólóalbuma, a Terminal Velocity, amely azért is érdekes...

METALLICA - Maszkban és négyesben, videón ahogy már együtt próbálnak
METALLICA - Maszkban és négyesben, videón ahogy már együtt próbálnak

Egy nyúlfarknyi videót tett közzé a Metallica arról, ahogy San Rafaelben, a főhadiszállásukon végre együtt jammelhetnek - maszkokban. Hetfielden ugyan nincs maszk, de hát neki énekelnie...

MOBILMÁNIA - Dal- és klippremier: Holnap a roncsokból
MOBILMÁNIA - Dal- és klippremier: Holnap a roncsokból

A zenekartagok otthonaiban, találkozás nélkül készült el a Holnap a roncsokból című, legújabb Mobilmánia dal. A friss szerzeményhez drónos, otthoni és stúdiós felvételekből...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS