SUPERBUTT - 5 lemez, ami megváltoztatta a gitáros Kovács Attila életét

A Genesistől a Watch My Dying-ig

2011. december 2. (péntek) 06:57

A manapság leginkább a Superbutt sorait erősítő Kovács Attila gitáros annak idején még az 1996 legvégén megalakult agyas/prog metalos miskolci Varso soraiban kezdte a szisztematikus zajongást, majd beszállt a Watch My Dyingba, de mellette a Nervekiller tagja is volt.
A WMD-ben töltött évek után a Nihilak néven is ismert fűrészmester a Sear Blissben kötött ki, majd nem sokkal ezután Vörös András hívására a Superbuttba is beszállt. A Sear Bliss 2009 nyarán bekövetkezett kettészakadása nyomán Attila is alapítója lett az I Divine-nak, és ha ez még nem lenne több, mint elegendő, a gitáros egy időben a Cadavereshez köthető Bloodiest projekt munkálataiban is részt vett.
A Superbutt nemrég adta ki Music For Animals című új dupla albumát, Attila pedig egy belga/német miniturnéról hazaesve nagy örömmel szedte sorba a hammerworld.hu számára azt az öt albumot, amelyek megváltoztatták az életét.


"Elöljáróban annyit mondanék, hogy irtózatosan nehéz feladat volt az öt lemez kiválasztása. Kapásból fel tudnék sorolni még több tucatot is ezeken kívül, hiszen valamennyire minden jó lemez, vagy akár egy dal is képes megváltoztatni az ember életét. Most azokat próbáltam összeszedni, amelyekről azt gondolom, hogy talán a legfontosabb hatással voltak rám zeneileg, bár jellemző, hogy még ezektől a zenekaroktól is minden nap más lemezt tartok a legjobbnak."


GENESIS
A Trick Of The Tail (1976)


"A legkorábbi kedvenceim a régi Edda, a Guns N’Roses és az Iron Maiden voltak. Az A Trick Of The Tail-t először apámnál hallottam 13 éves koromban, és néha még ma is elcsodálkozom azon, hogy ez az 1976-os lemez a mai napig is mennyire kortalan tudott maradni, és milyen zeneiséget rejt magában. Ez volt a Genesis első olyan anyaga, ami már a karizmatikus frontember Peter Gabriel nélkül készült, a dobos Phil Collins énekével. De egyáltalán nem az I Can’t Dance világára kell gondolni, ugyanis ez itt a szó igazi értelmében vett progresszív rockzene. Steve Hackett gitározása (itt is) élmény, akárcsak a hangszerelés, amit sejtésem szerint leginkább Tony Banks billentyűsnek köszönhetünk. Ez az album azt is megmutatja, hogy a maga idejében egy igazán kitűnő dobos volt az öreg Collins! Naphosszat hallgattam ezt a lemezt, és ha igazán szép zenére vágyom, mostanában is sokszor bekerül a lejátszóba. Egyben hallgatva a legjobb - bár ez manapság sajnos már nem igazán divat."

GENESIS - Dance On A Volcano  (az 1976-os A Trick Of The Tail albumról)


ECLIPSE
Soft Orange (1997)


"Az Eclipse számomra mindig is a legjobb magyar zenekar marad. Tizenévesen a legtöbb koncertjükön vadállatként zúztunk ezekre a számokra a Varso-beli lókötőkkel, és sosem titkoltuk, hogy ők voltak a legnagyobb példaképeink. Emellett kis túlzással a mai napig abból élek gitárosként, amit Barna Tamásnál tanultam azokban az években. A világ szégyenének tartom, hogy ennyire kevesen ismerik őket. A Soft Orange 1997-ben jelent meg, és mai füllel hallgatva valami cefet rosszul szól, ennek ellenére az egyik legfontosabb (egyben legalulértékeltebb) magyar metal lemeznek tartom. Mindenkinek csak ajánlani tudom, pláne, hogy a zenekar honlapjáról az összes anyaguk ingyen letölthető. Hibátlan dalok vannak rajta és rettentően hangulatos."


ECLIPSE - Childhood's End (az 1997-es Soft Orange albumról)


MORBID ANGEL
Domination (1995)


"A Morbid Angel minden lemeze hibátlan a maga módján (igen, az új is!), de ezen játszott először együtt a két kedvenc death metal gitárosom, Trey Azagthoth és Erik Rutan. (A harmadik Pat O’Brien a Cannibal Corpse-ból! :-)) Nagyon szeretem az olyan lemezeket, ahol két jól felismerhető gitáros EGYÉNISÉG ugyanakkora szerephez jut, ez itt maradéktalanul meg is valósult. Azagthothot mindig egy bolond zseninek tartottam, viszont ezen a lemezen az akkor még új fiúnak számító Rutan is rendesen kivette a részét a dalszerzésből. Az általa írt számokban már ott van a későbbi Hate Eternal stílusa, a Hatework meg konkrétan megelőzte a korát, ilyen megoldások évekkel később a Nile lemezein köszöntek vissza. A gitározást már meg sem említem, és Pete Szandokán játékára is fölösleges szót vesztegetni, aki nem tudja, hogy miről beszélek, annak fölöslegesen magyaráznám. "


MORBID ANGEL - Hatework (az 1995-ös Domination albumról)


VOIVOD
Phobos (1997)


"A Voivodot Snake-kel is nagyon szeretem, de koromból adódóan már Eric Forresttel ismertem meg őket. Amikor a Phobos megjelent (vagyis végre eljutott Miskolcra...), már vagy két hónapja jártam a helyi lemezboltosok nyakára, hogy mikor lesz már belőle?! A Voivod az egyik legeredetibb, leginvenciózusabb metal zenekar, a Phobos pedig az egyik legjobb metal lemez, ami valaha is megjelent, bár manapság méltatlanul kevés figyelmet kap ez a korszakuk. A dalszerkesztés és a gitárjáték egyaránt utánozhatatlan, Piggy egy zseni volt, ehhez kétség sem férhet. Az Almássy téren láttam ezt a felállást, amikor a Neurosis-szal közösen turnéztak. Életem egyik nagy élménye volt, akárcsak az idei bulijuk. Remélem, hamarosan hallunk tőlük valami friss anyagot, az új gitárossal is nagyon jók!"


VOIVOD - Phobos (az 1997-es Phobos albumról)

WATCH MY DYING
Klausztrofónia (2004)


"Talán beképzeltségnek tűnhet, hogy egy olyan zenekart is feltettem a listára, ahol több évig játszottam, de ezt a lemezt még abszolút kívülállóként ismertem meg, szóval remélem, mindenkinek világos, hogy nem a saját vállamat veregetem. Amikor először hallottam a Klausztrofóniát, épp a saját death metal lemezemet akartam megírni, és megdöbbentő volt számomra, hogy Magyarországon így, ilyen színvonalon is lehet extrém zenét játszani. Bori Sanyi irtózatos nagy számokat írt erre a lemezre, később nagyon sokat tanultam tőle a közösen eltöltött években - gitárjáték, hangszerelés és megszólalás terén. Gaobr szövegei meg már akkoriban is külön szintet képviseltek. Nem túlzás azt mondani, hogy ez a lemez igazán megváltoztatta az életemet!" (nevet)


WATCH MY DYING - Túladagolt idő (a 2004-es Klausztrofónia albumról)


 

Hozzászólások

[009296]
AngyalGyula
A Genesis és az Eclipse említése meglepetés volt számomra, de ha ebből lett a cserebogár, akkor megérdemli a figyelmet. A Soft Orange-linket köszönöm, már töltöm is :-)
[009120]
shownomarcy
Épp most nyáron láttam eclipse-t Miskolcon gyárfeszten:)
http://www.youtube.com/watch?v=yEkU6EBcdmA
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
PROSECTURA - 30 éves a banda, novemberben jubileumi koncert jön
2019. augusztus 18. (vasárnap) 12:20

1989-ben alakult a Prosectura és ebből könnyedén kiszámolható, hogy az ország egyetlen önkéntes tűzoltó- és lendületzenekara éppen 30 éves. A csapat fennállásának eddigi legfontosabb koncertje, azaz a születésnapi bál a Dürer Kertben lesz, november 9-én. Vendégként az éppen negyedszázados Macskanadrág lép fel. "30 év... Aranylemezek, kurvák, kábítószer, fotómodellek, gigapartik... Egy zenekar 30 éve általában erről szól. Mi büszkén számolhatunk be több ezer fagyasztott hamburgerről benzinkúton, néhány lightos tanyabuliról Szekszárdon, valamint egy színpadra dobott bugyiról még '93 -ban a Fekete Lyukból, és persze pár sírva röhögős, ám szalonképtelen történetről fél-, vagy akár tök részegen! Rendkívül büszkék vagyunk magunkra, úgyhogy ünnepelni fogunk! Legszebb éveinket adtuk Nektek, ezért ünnepeljünk együtt november 9-én a Dürerben. Utána átvonulunk egy benzinkútra és behambizunk...

FOR THE FALLEN DREAMS - Last minute metalcore-zúzda a Dürer Kertben
FOR THE FALLEN DREAMS - Last minute metalcore-zúzda a Dürer Kertben

Egy elég súlyos last minute buli kerekedett a Dürer Kert 041 termébe augusztus 22-re, csütörtökre: 11 év után visszatér a michigani metalcore fogat, a For The Fallen Dreams, ráadásul...

MAGOR - Új dalok, vendégek és különleges látvány - szerdán a Barba Negra Trackben
MAGOR - Új dalok, vendégek és különleges látvány - szerdán a Barba Negra Trackben

A Magor zenekar éppen a harmadik nagylemezén dolgozik, az első önálló szabadtéri koncertjük pedig szerdán, augusztus 21-én lesz a Barba Negra Track kisszínpadán, a Phoenix RT...

GATE69 - Új videoklip a fiatal debreceni rocktriótól: Cold Coffee
GATE69 - Új videoklip a fiatal debreceni rocktriótól: Cold Coffee

A Cold Coffeee című dalhoz készült el a 2016-ban alakult debreceni Gate69 új videoklipje. Ez a szám a 2018 februárjában megjelent bemutatkozó EP-n szerepelt, a Hungry-n, április óta...

HÁRSH - Instrumentális post-rock, egy kis noise-zal, az első album: Vénkert
HÁRSH - Instrumentális post-rock, egy kis noise-zal, az első album: Vénkert

Vénkert címmel megjelent és végig is hallgatható az instrumentális post-rock trió, a 2016-ban alakult budapesti Hársh 8 tételes bemutatkozó albuma. "Egy 3 tagú, 2016-ban alakult pesti...

KÁRPÁTIA - Új album népzenei átdolgozásokkal, itt a Bujdosó II. lemez
KÁRPÁTIA - Új album népzenei átdolgozásokkal, itt a Bujdosó II. lemez

Megjelent és végig is hallgatható a Kárpátia új lemeze, a Bujdosók II, amelyet a Pittyendáré zenekar közreműködésével készítettek el. A CD megrendelhető a zenekar online...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS