AMON AMARTH - A svéd vikingek ma este Budapesten lépnek fel

5 kérdés - 5 válasz

2011. november 21. (hétfő) 08:22

Ma este a Fehérvári úti Club 202-ben lép fel a death metalt északi dallamokkal és vikinges tematikával elővezető svéd Amon Amarth, akik ezúttal meglepő társaságban keltek útra, hiszen az amerikai As I Lay Dying egy keresztény metalcore csapat. Ha zenei szempontból van is a két csapat esetében közös nevező, hiszen a 10 éves jubileumot ünneplő As I Lay Dying most kiadott Decas lemezén Judas Priest és Slayer feldolgozások is szerepelnek, az valószínűsíthető, hogy közös Biblia-felolvasásokat nem tartanak a turnébuszon...
A turné harmadik csapata pedig egy kultikus görög death metal formáció, a SepticFlesh, amely pár évvel még öregebb is az Amon Amarthnál, hiszen amíg a svédek első demója csak 1993-ban jött ki, a SepticFlesh debütáló EP-je már két évvel korábban megszületett. A 2003-ban feloszlott, majd 2007-ben újjáalakult görög banda ma már szimfonikus elemekkel vegyíti az okkult death metal zenét, legutóbbi két albumukat a Prágai Filharmonikusok közreműködésével készítették el.

A mai koncert menetrendje:
19:00 - kapunyitás
19:30 - SepticFlesh
20:15 - As I Lay Dying
21:30 - Amon Amarth


A koncert kapcsán az Amon Amarth frontemberével, Johan Heggel készítettünk egy villáminterjút.
Az Amon Amarth tegnap este a budapesti Sir Lancelot lovagi étteremben

 


1. Viking death metal - mit jelent ez a kifejezés?

"Ma már nem sokat! (nevet) De amikor 1993-ban az első demónkhoz szórólapokat készítettünk, úgy gondoltuk, hogy ez elég figyelemfelkeltő lehet. Akkoriban leginkább csak az Unleashed és a Bathory szövegeiben lehetett vikingekkel találkozni, és mi hozzájuk képest is kicsit másképp fogalmaztunk. Egyébként az egész viking téma onnan jött, hogy amikor beszálltam a már létező bandába, írtam egy Thor Arise című egyszerű, de annál nyersebb szöveget, és az nagyon hamar kiderült, hogy ezek a mitológiához kapcsolódó témák jól passzolnak a zenei elképzeléseinkhez."


2. A vikinges témák tehát megmaradtak, de mi a helyzet a death metallal?

"Ma már az Amon Amarth nem nevezhető death metal csapatnak, ez tény. Legalábbis nem olyan értelemben, ahogy death metal a Deicide, a Morbid Angel vagy a Hate Eternal. Ha jobban belegondolok, talán a 2001-es The Crusher volt az utolsó lemezünk, amire valóban azt lehet mondani, hogy az death metal. Az egy évvel későbbi Versus The World dalaiban már érezhetően ott volt a heavy metalos riffelés, azóta pedig egyre inkább jellemző ránk ez a tradicionális metal riff-írás. Persze azért a mélyre hangolás megmaradt, akárcsak a hörgős, bömbölős éneklésem. Számomra az a lényeg, hogy amint meghallod valamelyik dalunkat, azonnal tudd, hogy ez az Amon Amarth. Ez sokkal fontosabb annál, hogy magunkra ragasszunk bármilyen címkét is."


AMON AMARTH - Destroyer Of The Universe (a 2011-es Surtur Rising albumhoz)

3. Mit szólsz ahhoz a kritikához, hogy az utóbbi időben túl mereven ragaszkodtok a kialakult stílusotokhoz?


"Való igaz, hogy a zenénk nem az állandó változásról, kísérletezésről szól. Mindig vannak új dolgok, új ízek, de túl sokat nem változtunk az utóbbi években. Az alap mindvégig ugyanaz maradt. Én úgy látom ezt, hogy mindig is ilyesmi zenét akartunk játszani és az évek során mindig azt a zenét toltuk, amit mi magunk is szívesen hallgatunk. Szerencsére ez sokaknak bejön, úgyhogy ostobaság lenne, ha komolyan vennénk a kritikákat. Nem is éreznénk jól magunkat, ha most hirtelen nekiállnánk valami mással kísérletezni.

Vesd össze mondjuk a Slayert és a Metallicát! Az egyik banda többé-kevésbé ugyanazt játssza a korai időktől fogva, a másik pedig olyan lemezeket adott ki, mint a Load és a ReLoad. Nem akarom becsmérelni ezeket, maradjunk annyiban, hogy én a Kill, Ride, Master vonal híve vagyok. De akkoriban a Metallica úgy érezte, hogy valami egész mást kell csinálnia. Az ő dolguk. Hozzáteszem, hogy a Death Magnetic lemezük nekem nagyon tetszik. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy aki változtat, kísérletezgetni kezd, az is kaphat egy rakás szart a nyakába. Azt kell játszani, amit az ember belülről őszintének érez, amivel azonosulni tud."

4. Egy jó félévvel a megjelenése után mi a véleményed a Surtur Rising albumról?


"Ugyanaz, mint tavasszal, amikor kijött az album. Összességében talán az eddigi legjobb, legkerekebb lemezünk. Azt ugyanakkor készséggel elismerem, hogy nincs rajta olyan azonnal ható sikerszám, mint amilyen a legutóbbi lemez címadója volt, a Twilight Of The Thunder God. De ha valaki többször is nekifutott a lemeznek, szerintem még jobban is szereti, mint a Twilightot. Ez egy komolyabb, mélyebb anyag, a dalok szerkezete is izgalmasabb, nem annyira kiszámítható, nem sablonos. És a hangzás is jóval brutálisabb, mint legutóbb. Pontosan ilyennek is akartuk."


AMON AMARTH - Twilight Of The Thunder God (klip a 2008-as album címadó dalához)
5. Szerinted mi a legnagyobb közkeletű tévedés a vikingekkel kapcsolatban?

"Az, hogy brutális vad figurák voltak, akik csak az öldökléshez, az erőszakhoz, a rabláshoz értettek. Nagyon is nyitottak voltak a más kultúrák, a más hiedelmek irányában. És okos, bátor emberek voltak. Különben nem is tudták volna uralni az óceánt, eljutni megannyi helyre. Ehhez alapos csillagászati ismeretekkel kellett rendelkezniük. Nem azt mondom, hogy minden viking egy kiművelt úriember volt, erről szó sincs! (nevet) De a legtöbbjük nem gyilkos volt, hanem kereskedő. Ebből éltek. Évszázadokon keresztül a vikingek, avagy az északi emberek a létező legrosszabb megítélés alá estek. Holott volt saját művészetük, kultúrájuk, gazdasági rendszerük, és egész Európát tekintve is az elsők közé tartoztak, akik a polgári jog és az igazságszolgáltatás területét is rendszerbe foglalták.

A történelem, ahogy ma ismerjük, egyértelműen a keresztény felfogást tükrözi, és ez rendkívül torz. De vannak tudományos kutatások a kereszténység előtti korokból is. Összevetették például az akkori csontvázok méretét a mai skandinávok méretével és az akkori emberek alig voltak kisebbek, mint a maiak. Viszont a keresztény hódítás utáni csontvázak jóval kisebbek, aminek egyedüli magyarázata az lehet, hogy kevesebb volt az élelem. Vajon miért? Mert a keresztény egyház lenyúlt mindent. Közben pedig a szegények megsegítéséről papoltak és papolnak ma is."


AMON AMARTH - Guardians Of Asgaard (live at Wacken 2009)


 

Hozzászólások

[009055]
apolo
az biztos hogy nem voltak "kispályások" a vikingek,ha csak földrajzi távolságban vesszük norvégiát,aztán vinlandot(mai usa/kanada),ahova eljutottak,aztán bizáncot,amit megsarcoltak,majd a kijevi rusz-t,amit tulajdonképpen megalapítottak.közben kapcsolatba kerültek az arabokkal és a kalandozó magyarokkal is.később pl,taksony,géza,istván testőrségét is vikingek(ruszok/varégok)alkották,akik a mai napig létező és róluk elnevezett oroszvár(ma szlovák megszállás alatt)falut kapták szolgálatukért.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SKYBLOOD - Jön Mats Levén énekes első szólólemeze, dalpremier: The Voice
2019. szeptember 21. (szombat) 07:59

Skyblood névvel és címmel jelenik meg november 22-én a Mats Levén énekes (Malmsteen, Candlemass, Therion, Krux, At Vance stb.) első szólóalbuma, amelyről máris meghallgatható az első dal, a The Voice. Mats Levén: "Skyblood - ez vagyok én. A Skyblood egyenlő a büszkeséggel, az empátiával és a haraggal. A The Voice dal magasra emeli ezt a zászlót. Harc az igazság ügyéért."   www.facebook.com/SkybloodM   SKYBLOOD - The Voice (szöveges videó a 2019-es Skyblood albumhoz)  

DANKO JONES - Klippremier: Fist Up High
DANKO JONES - Klippremier: Fist Up High

Pár nap múlva a Volbeat vendégeként indul Európa-turnéra a kanadai punk'n'roll mester Danko Jones, az áprilisban kiadott A Rock Supreme című album Fists Up High dalához pedig elkészült...

TURBO - Magyar nyelvű dalokkal jön az új album, videotrippel az első szám: Túl a fényen
TURBO - Magyar nyelvű dalokkal jön az új album, videotrippel az első szám: Túl a fényen

Új album kiadására készül a Turbo zenekar, mégpedig csupa magyar nyelvű dallal, melyek közül az elsőt egy videóval tette közzé a 2015 óta csupán szórványosan koncertezett. Lesz...

SAXON - Biff sürgős szívműtétje miatt elmarad minden idei koncert
SAXON - Biff sürgős szívműtétje miatt elmarad minden idei koncert

A brit metal legenda Saxon lemondani kényszerült minden további idei koncertjét, mert a frontembermek, Biff Byfordnak azonnali szívműtétre van szüksége. Az operáció utáni lábadozás...

PHIL CAMPBELL - Alice Cooper és a Motörhead-gitáros közös dala: Swing It
PHIL CAMPBELL - Alice Cooper és a Motörhead-gitáros közös dala: Swing It

A legendás Motörhead gitáros, Phil Campbell első szólóalbuma október 25-én lát majd napvilágot Old Lions Still Roars címmel, és most megérkezett a második előzetes nóta, a szöveges...

EDENBRIDGE - Dal- és klippremier a szimfo-metal csapattól: On The Other Side
EDENBRIDGE - Dal- és klippremier a szimfo-metal csapattól: On The Other Side

Dynamind címmel jelenik meg október 25-én a Sabine Edelsbacher énekesnő és Lanvall gitáros/billentyűs vezette Edenbridge tizedik albuma. A linzi szimfo-metal csapattól máris itt a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS