PRIMORDIAL - Nemtheanga a metal kiheréléséről

5 kérdés - 5 válasz

2011. november 19. (szombat) 12:47 | utoljára módosítva: 2011. november 19. (szombat) 12:49

Az idei MetalFesten is fellépett ír Primordial frontembere, a 36 éves Alan Averill Nemtheanga nem egy tipikus metal frontember. A Dublin északi részén felnőtt zenész, aki 2008-ban a helyi egyetemen újságírói végzettséget is szerzett, nem azért lett énekes egy bandában, mert csajozni akart, vagy a sztárságot kereste volna, Alannek mondanivalója volt és keményen oda akart vágni az egész világnak. A '90-es évek eleji black metal mozgalomból kinőtt Primordial különlegességét egyfelől Alan gondolatébresztő szövegei adják, másrészt a nyers, karcos epikus metalt átszövő kelta és tradicionális ír hangulatok.Nemtheanga a Primordial mellett a 2010-ben egy debütáló albummal jelentkezett Blood Revolt soraiban is felbukkant, de ő az énekese annak a Twilight Of The Gods nevű Bathory tribute csapatnak, amelyben az ex-Mayhem, ma Ava Inferi gitáros Blasphemer mellett megtalálható Frode az Einherjerből, Patrik Lindgren a Thyrfingből és az ex-Cradle/Dimmu, ma Lock Up dobos Nick Barker is. A Twilight Of The Gods nemrég azt a meglepő bejelentést tette, hogy egy saját dalos albummal jelentkezik majd 2012 folyamán a Season Of Mist kiadónál.
Villáminterjúnk Nemtheangával készült.


1. Miért döntöttetek úgy, hogy a Twilight Of The Gods nevű Bathory tribute csapattal nekiálltok saját dalokat is írni?


"Így hozta az élet. Eredetileg a németországi Ragnarok fesztiválon léptünk volna fel utoljára, még tavasszal, legalábbis nem voltak későbbre lekötött dátumaink. Azt mondjuk sosem zártuk ki, hogy újabb bulikat vállaljunk el valamikor a jövőben. Ez az egész projekt abból indult ki, hogy egy fiatalabb generációnak is meg akartuk mutatni ezeket a jó 20 éves dalokat, amelyek számunkra sorsfordítóak voltak annak idején. Ez persze nem mindenkinek tetszett, még azt is kitalálták páran, hogy csak a pénz miatt csináljuk. Mintha bármelyikünkre is jellemző volna az ilyen hozzáállás. Szerintem a Primordial eddigi karrierje is jól példázza, hogy mennyire nem hajlunk semmilyen kompromisszumra, mennyire nem játszik szerepet nálunk a kereskedelmi szempont. Ha játszana, meg tudnánk élni a zenélésből... Szóval, nyugodtan feldughatja magának a véleményét bárki, aki szerint minket a pénz mozgat!

Ami pedig a saját dalokat illeti, egyszerűen túl jó köztünk a kémiai kölcsönhatás ahhoz, hogy ezt figyelmen kívül hagyjuk. Októberben nekiláttunk összerakni néhány ötletet Portugáliában, majd a Season Of Mist, miután hallott néhány felvételt, felajánlotta, hogy kiadná a lemezünket. Ennyi történt. Korábban is kaptunk ajánlatokat, de azok Bathory dalok újbóli felvételéről szóltak, illetve koncert DVD-kről, ezeket pedig sorra elutasítottuk. Nem pénzt akartunk csinálni a Bathory-hagyatékból, hanem tájékoztatni, informálni, kedvet csinálni. Egy kis világosságot gyújtani a fejekben. Aki ezt nem látja, azt a tömény rosszindulat vezérli.

A zene pedig komor, sötét hangulatú heavy metal lesz, néhol epikus vagy éppen a '70-es évekre utaló részekkel. Mindenféle egyéb címke nélkül. Egyébként sem szeretem a skatulyázgatást. Egyikünk sem játszott még ilyen direkt, egyenes vonalú heavy metalt korábban, úgyhogy ez mindenképpen egy érdekes kaland. A konkrét felvételre a jövő év elején kerül majd sor."2. Ezek szerint az is zavar, ha pagan bandának mondják a Primordialt?

"Nem vagyunk pagan banda, nyers metalt játszunk, persze a magunk módján. És nem is szeretem a pagannak mondott bandák zenéjét, talán az Enslaved az egyetlen kivétel. Emberileg nagyon jól kijövök a Finntroll vagy a Korpiklaani tagjaival, de a zenéjük nem tetszik. Amikor annak idején ez a pagan vonal elindult, a korai csapatok mind a black metalból jöttek, mint a Hades Almighty vagy akár az Enslaved. Nekünk is a black metalig vezetnek el a zenei gyökereink. De a komorabb, karcosabb bandák népszerűsége messze alulmarad a vidám, partizós csapatokéhoz képest. Ha közösen játszunk mondjuk a Korpiklaanival, sok rajongójuk kimegy a teremből, mert nem érdekli a Primordial, ránk nem tudnak táncolni, ugrándozni.

És azt kell mondjam, hogy ez a generáció általában nem is érti a heavy metalt. Nem ismerik a történelmét, a fejlődését, sem a régi bandákat, és nem is akarnak tájékozódni. Épp elég nekik pár ökölrázós, csujjogatós sláger. De a mi törzsrajongóink sem tudják elfogadni ezeket a naivan vidám zenekarokat. Én azonban úgy gondolom, hogy még mindig jobb, ha a zenekarok vidáman danolnak a hagyományokról, a kultúráról, mintha zombikról, szörnyetegekről vagy perverz gyilkolászásokról énekelnének. Semmi bajom a goregrind bandákkal, de eltékozolt lehetőségnek tartom az ilyen értelmetlen, bugyuta szövegeket."

3. A mai metalt nagyon különbözőnek látod a klasszikus idők világától?

"A kettő köszönőviszonyban sincs egymással. Amikor a '80-as években Dublinban metalt kezdtünk hallgatni, ha valaki metalos volt, az úgy kéthetente biztosan utcai verekedésekbe keveredett, mert ki kellett állnia önmagáért. Az egy végtelenül agresszív időszak volt, mi pedig a létező legagresszívebb zenékért rajongtunk, ami akkoriban a thrash volt. Alig akadt olyan szombat éjjel, amikor a punkokkal az oldalunkon ne keveredtünk volna bele valami utcai csetepatéba. A mai világ egészen más. Most az számít, hogy király nyaktetkód legyen, az aktuális trendbe passzoló frizurával, kell a divatos cipő, a divatos nadrág... Annak idején viszont épp azok hallgatták a Maident meg a Metallicát, akik nem akartak vagy nem tudtak igazodni a többséghez."


TWILIGHT OF THE GODS - Blood Fire Death (a 2010-es svájci MetalFesten)

4. Egy interjúdban azt olvastam, hogy kiheréltnek tartod a mai metal színteret. Ezt hogy kell érteni?


"Ez ugyanaz a téma, mint amit az előbb fejtegettem. Régen a heavy metal a melósok zenéje volt, ma pedig az elsődleges táborát a középosztálybeli fehér srácok alkotják, és ez Európára különösen igaz. A mostanában népszerű csajos bandáknak esélyt sem adtunk volna annak idején, mert azok a szövegek és szép dallamok egyszerűen nem szólítottak volna meg bennünket. A mai srácok azonban már a popkultúra fogyasztói, akik gyorsan akarnak bezabálni mindent. Ez a Google-generáció semmi mást nem akar csak ugrálni, majd jó gyorsan eljutni az együtténeklős kórushoz. Ami ma a metalban még érdekes, az mind az undergroundban zajlik.

Ezek a csajos, gótikus bandák a szép dallamaikkal teljesen kiherélték a metalt. De ez nem véletlen, ez szorosan összekapcsolódik a társadalom változásaival. Erre van most igény, és nem a komor, komoly mondanivalóra. Számomra a metal sosem a menekülésről vagy az álmodozásról szólt, hanem az agresszív erőről, a bosszúvágyról, az elidegenedésről. Mindarról, ami a társadalom igazi problémáit jelentik. És Írország is tele van problémákkal, ahogy Európa egésze, vagy akár az USA.

A nyakunkon itt ül az IMF, ők diktálnak mindent. Felvesszük a kölcsönöket, amik aztán szépen eltűnnek a bankok fekete lyukjaiban meg a külföldi bankszámlákon. A fiatalok jövőkép nélkül lézengenek és ezrével hagyják el az országot. Az egészségügy katasztrofális állapotban van, az ország pedig tele üres házakkal, ahonnan az embereknek az anyagi problémáik miatt ki kellett költözniük. A felvett hitelek rabszolgává tették az ország lakosságát. Mindenki vedel, mindenki drogozik, mert nem létezik értelmes cél... Marad a 'bulizás'... Ami persze menekülés a valóság rémképe elől."5. Milyen érzés azt hallani egy-egy rajongótól, hogy számára példaképnek számítasz?

"Nem hinném, hogy bárkinél is különb lennék. Sőt... Bennem is ugyanúgy ott lakozik egy vadállat, egy ördög, akivel folyamatos harcban állok. Erről szól egyébként a legutóbbi lemez Lain With The Wolf dala, amit egy Hermann Hesse könyv, az 1927-es Steppenwolf inspirált. Én is képes vagyok hazudni, csalni, lopni, másokra ok nélkül rátaposni, vagy akár megdugni más barátnőjét. Ha olyanom van, akkor már reggel whiskyvel kezdem a napot és olyan dolgokat csinálok, amiket nem kéne. Én is csak egy kib...ott emberi lény vagyok. És nem is akarok emiatt elnézést kérni.

Ezzel a dallal is csak annyit akartam elmondani, hogy tisztában vagyok a valósággal... Nem hinném, hogy túl jó példakép lennék. De annak örülök, hogy a rajongóink többsége érti a szándékainkat, értik mindazt, amiről énekelek. Amikor valaki Primordial pólót húz, azt nem divatból teszi, hanem a tiltakozását fejezi ki ezzel. Egy Primordial póló azt jelenti, hogy b... meg magát ez az egész műanyag, üres mainstream világ, ahol a tehetség, a találékonyság, a művészi kifejezés mindig alulmarad a banális hülyeségekkel szemben."   
PRIMORDIAL - Lain With The Wolf (a 2011-es Redemption At The Puritan's Hand albumról)

 
 


 

Hozzászólások

[009045]
apolo
primordial táplálékot fogyasztóknak ajánlom a szintén ír altar of plagues zenekar csodálatos muzsikáját.
[009042]
AngyalGyula
"A nyakunkon itt ül az IMF, ők diktálnak mindent. Felvesszük a kölcsönöket, amik aztán szépen eltűnnek a bankok fekete lyukjaiban meg a külföldi bankszámlákon. A fiatalok jövőkép nélkül lézengenek és ezrével hagyják el az országot. Az egészségügy katasztrofális állapotban van, az ország pedig tele üres házakkal, ahonnan az embereknek az anyagi problémáik miatt ki kellett költözniük. A felvett hitelek rabszolgává tették az ország lakosságát." Ezzel az idézettel osztottam meg FB-on a linket és hozzátettem, hogy ezt nem egy magyar közgazdász mondja Magyarországról, hanem egy ír metalénekes mondja Írországról. A jelenség általános.
[009039]
PetiFilth
Én meg majdnem azt hittem hogy megint egy sima trve-nem trve vita megy majd (azt utálom). Mondjuk amit a mai metálról mond azzal nem feltétlenül értek egyet, de összességében nagy gondolatai vannak.
[009036]
apolo
remek interjú,köszönöm.a primordial kétségkívűl a mai metal színtér egyik legjobb zenekara.és végre képes valaki mellébeszélés nélkül,valós dolgokról,konstruktívan szólni.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CODE ORANGE - Maguk rendezték az új animációs klipjüket: Autumn And Carbine
2021. január 26. (kedd) 14:53

Underneath címmel még tavaly tavasszal jött ki a hardcore punk/metal vonalas amerikai Code Orange negyedik albuma, amelynek Autumn And Carbine dalához most egy videoklip született. A csapat 2017 januárjában kiadott Forever lemeze Grammy-jelölést is kapott, az ötös 2018-as The Hurt Will Go On EP-jének The Hunt dalában pedig a Slipknot, Stone Sour frontember, Corey Taylor volt a vendég. Az Underneath album producere Jami Morgan dobos/énekes és Nick Raskulinecz volt, valamint Will Yip, de Chris Vrenna (NIN, Manson, U2, Metallica stb.) is segítette a munkát programozással, a keverést pedig Yip és a  Code Orange gitárosa, Eric ‘Shade’ Balderose végezte. Jami Morgan: "Az Underneath az önmagunk kettősségével és a társadalom kettősségével való szembesülésről is szól ebben a túlzsúfolt, túlexponált, mindent elfogyasztó digitális nirvanában. Mindenki mondhatja a magáét és úgy tűnik, senki hangja nem számít..."  ...

BUTCHER BABIES - Klippremier: Sleeping With The Enemy
BUTCHER BABIES - Klippremier: Sleeping With The Enemy

Végül nem egy új album, hanem egy EP lesz a Butcher Babies következő kiadványa, az idei év közepére várható anyag második előzetese a Sleeping With The Enemy nóta, amelyhez most a...

REMORSE - 12 év után jön a Kohó album, az ózdi thrasherek első friss dala: Hazudnak
REMORSE - 12 év után jön a Kohó album, az ózdi thrasherek első friss dala: Hazudnak

Kohó címmel hamarosan megérkezik majd az ózdi thrasher Remorse friss stúdióalbuma, a februári HammerWorld magazin egyik extra CD-mellékleteként. A 12 év után, január 29-én...

WARBRINGER - Új szöveges videó a kaliforniai thrasherektől: Power Unsurpassed
WARBRINGER - Új szöveges videó a kaliforniai thrasherektől: Power Unsurpassed

Weapons Of Tomorrow címmel még tavaly tavasszal jött ki a kaliforniai thrasher Warbringer hatodik nagylemeze, a 2017-es Woe To The Vanquished album folytatása. A Power Unsurpassed dalhoz most...

EKTOMORF - "Szinte sírrablónak lettem kikiáltva Kovácsházán"
EKTOMORF - "Szinte sírrablónak lettem kikiáltva Kovácsházán"

Reborn címmel két napja jött ki az új Ektomorf album, a csapat első lemeze a Napalm Records-nál, az 'újjászületés' cím pedig azt jelzi, hogy ez egy új fejezet a zenekar...

BLACKMORE'S NIGHT - Már két dal is meghallgatható Ritchie Blackmore-ék márciusban érkező lemezéről
BLACKMORE'S NIGHT - Már két dal is meghallgatható Ritchie Blackmore-ék márciusban érkező lemezéről

Már a karácsonyi EP idején tudni lehetett, hogy Ritchie Blackmore (Rainbow, ex-Deep Purple) és Candice Night énekesnő közös zenekara, a Blackmore's Night tavasszal egy új lemezzel...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS