AVATAR - Saját szavaikkal a Szívünkbezárva album

A novemberi HammerWorld extra CD-mellékleteként jelent meg

2011. november 14. (hétfő) 12:53 | utoljára módosítva: 2011. november 14. (hétfő) 12:57

A James Hetfield címlapos novemberi HammerWorld extra CD-melléklete a dallamos hard rockot játszó Avatar zenekar második albuma, a Szívünkbezárva, amelyről a hardrock.hu így írt:
"A banda egy új irány felé kormányozta magát, amelyben sokkal inkább dominál a klasszikus, amerikai AOR, mint a magyar dallamos hard rock színtér '80-as évekbeli hősei. De most nem napjaink tucat melodikus rockzenéjére gondolok, hanem olyan nevekre, mint a Journey vagy a Foreigner. És bár ezen zenei örökség továbbvitele nehezebb feladat, az Avatar mégis sikeresen hajtotta végre a misszióját...
...a srácok bátran léptek a változások mezejére. Ami maradt a régi, az a mindenre kiterjedő figyelmük. A jelenkor zenei trendjeihez és a hazai stúdiókörülményekhez képest maximális munkát végeztek - figyelemreméltó az az aprólékos finomság és igényesség, amivel felturbózták a zenéjüket. Női háttérvokálok, szaxofonszóló, óriási közös refrének..."
Az új Hammerben az elsőrangú melodikus rock, AOR album mellett egy alapos interjút is olvashatsz a csapattal.
Az Avatar most szombaton, november 19-én tartja lemezbemutató koncertjét a Crazy Mamában és ez lesz egyben az 5 éves szülinapi partijuk is, amelyre Kalapács Józsi és a Rubicon gitáros Horváth Imi mellett meghívtak régi tagokat és más zenészbarátokat is. A három és fél órásra tervezett monstre koncertre nem kell belépőt váltani, a buli ingyenes lesz!
A Szívünkbezárva album dalait most a csapat tagjai mutatják be a 'Saját szavaikkal'.


AVATAR (b-j):
Moldován György Szabolcs (Szaszkó) énekes + akusztikus gitár, vokál
Szebényi Dániel billentyűs
Gellér Tamás gitáros/énekes + vokál
Paróczi Bence basszer + vokál
Paróczi Krisztián (Chris) dobos


www.avatarzenekar.com

www.facebook.com/avatarzenekar
 

 

 

AVATAR - Szívünkbezárva
(Avatar/Hammer)

01. Mire vársz még?
02. Álszent angyal
03. Szívod a vérem
04. Tiéd a pillanat
05. Őrült játék
06. Reménysugár
07. Eddig tart
08. Külön utakon (Journey)
09. Menj békével
10. A gyertyák csonkig égnekA novemberi HammerWorld magazint és az extra CD-mellékletet, az Avatar albumát országszerte megtalálod az újságosoknál, de itt meg is rendelheted, mindössze 990 Forintért.

AVATAR - Mire vársz még? (a 2011-es Szívünkbezárva albumról)


MIRE VÁRSZ MÉG?

Chris: "Az intróban szívdobogás hallható, majd szép lassan bekúsznak a hangszerek és elindul a bólogatós, középtempós nóta. Tomi hozta a zenei részt, a szöveg pedig az olyan 'ha a az enyém nem lehetsz, akkor másé sem' típusú csajokról szól, akiktől az ember nehezen tud megszabadulni. Nemcsak lemezen, koncerten is ideális nyitónóta!"

Tomi: "Ezt a riffet sokáig körbe-körbe játszottam, végül így alakult ki ez a dal. Imádom az ilyen gőzmozdonyosan húzó tempójú dalokat! Az olyan riffelős bandák, mint a Dokken, a korai Def Leppard, vagy a Bonfire igen nagy hatást gyakoroltak rám, és ez ennél a dalnál is tagadhatatlan! (nevet) A dúros refrén tökéletesen ellenpontozza a nótát - koncerteken is robban!"

Szaszkó:
"Az egyik legkedvesebb dalom az új lemezről. Különösen a verzék alatt támad tőle igazi lüktetős érzésem. Amikor először meghallottam az első riffet, azonnal azt éreztem, hogy nem érhet baj ezzel a dallal! Nekem csak annyi dolgom maradt, hogy az énekdallamokat kicsit átformáljam saját ízlésemre. A többit már érzitek ti is!" (nevet)
ÁLSZENT ANGYAL

Chris: "Talán az első lemez Hontalanul dalához tudnám hasonlítani a gyors tempó és a duplázós kíséret miatt - ebben a dalban én 'sportolok' a legtöbbet! (nevet) Ez a szöveg az olyan emberekről szól, akik folyamatosan osztják az észt, kioktatnak, ítélkeznek mások felett, ahelyett, hogy körbenéznének a saját házuk táján."

Tomi: "Billentyű és dob dominál ebben a nótában, de olyan szinten, hogy a gitárszólót már soknak is éreztem benne, így Danika jutalomjátéka lett. Olyan 'északi' lett, szerintem ez az eddigi 'legsvédebb' dalunk! (nevet) A közepén hatodik fokozatba kapcsolunk, így füstölhet Danika keze a billentyűkön!"

Szaszkó: "Első hallásra még nem tudtam átérezni,de miután összeállt az egész nóta és megírtuk hozzá a vokálokat is, attól fogva már csak egy meglepetést tartogattak nekem a kedves Avatarock: a stúdióban vettem csak észre, hogy az utolsó refrén alatt fölfelé moduláltak a kedves zenészek! (nevet) Minden jó, ha jó a vége - ez lett a másik nagy kedvencem!"
SZÍVOD A VÉREM


Chris: "Ezt a dalt eddig bárki hallotta, mindenki egyből rámondta, hogy tiszta Bikini! (nevet) Ricsosz (az Avatar régi billentyűse) hozta az alapot még régebben, rá nagy hatással volt a Bikini is természetesen. A szövege kicsit kapcsolódik a 'Mire vársz még?'-hez: egy ember, aki folyamatosan szívja a vérünket, megpróbál lejáratni lépten-nyomon, és az istenért sem tudjuk levakarni magunkról. Ismerős?"

Tomi: "Nagyon jó kis koncertnóta! Már játsszuk egy ideje és eléggé jól vizsgázott. Büszke vagyok a gitárszólóra, igyekeztem kicsit más megoldásokat alkalmazni, mint ami tőlem megszokott."

Szaszkó: "Ez egy jó kis laza nóta... Nem is kellett mást csinálnom, mint feltolni érzésből!"
TIÉD A PILLANAT

Tomi: "Ez a legeslegelső dalom, még 17 éves koromban írtam, valami félkamu angol szöveggel. Ha jól emlékszem, akkor 'I Can't Let Go' volt a címe... Már szerepelt a Forog a gép című 2006-os demónkon is, de mindenképp azt szerettük volna, ha egy sokkal jobb hangzással jóval több emberhez is eljut. Arra is emlékszem, hogy amikor megírtam, a hangzás és egy elképzelt klip már előbb a fejemben volt, mint maga a téma... Egyértelműen a nagyívű refrénből született az egész nóta."

Chris: "Az én ötletem volt a nótában hallható szaxofon, de a háttérvokálos lányok 'alkalmazása' is. Egyszerűen a dal hangulata megkívánta ezeket. Bár csak egy dobos vagyok, nem csupán a hangszerem, hanem a zenei oldal felől is közelítek a dalainkhoz, ezért tevékenyen részt is vettem most a zenei rendezői, hangszerelési munkálatokban.
Egy olyan emberről szól ez a szám, aki tele van vágyakkal, érzésekkel,de ugyanakkor kilóg a sorból, és éppen ezért fél kimutatni az érzéseit, mert nem akarja, hogy sebezhetővé váljon. Azt hiszem, nem ritka az ilyen és mindannyiunknak voltak ilyen korszakai, hosszabb-rövidebb ideig."AVATAR - Őrült játék (a 2011-es Szívünkbezárva albumról)
ŐRÜLT JÁTÉK


Chris: "Ez Szaszkó dala - előjött az apró székely emberből a p...vadász énje! (nevet) Pofonegyszerű rock’n’roll, ami ezúttal nem az egyedüllétet boncolgatja, hanem pont az ellenkezőjét, azaz a testi szerelem kimeríthetetlen témáját. Kedvencem a középrész, ahol a vokálos lányok 'állapotba kerülnek'. Természetesen ez is az én ötletem volt, de a megvalósításban sajnos nem vettem részt. Ez van, mindig lemaradok a lényegről!"

Tomi: "Imádom ezt a dalt! Rettenetesen elkaptuk ott a 'fílinget', Szaszkó lehozta a dalt és kábé 10 perc alatt össze is állt. A szóló is ott egyből felment, minden teljesen ösztönszerűen jött! Közös kedvenc is lett belőle."

Szaszkó: "Ez a dal utolsó befutóként került a lemezre. Saját gyermekemnek érzem, hiszen ez az első dalom, ahol a szöveget is én írtam. Az egyik reggel munkába menet jött ez a 'furcsa érzés' és gondolom, hogy az egyből kiderül a dalból, hogy nem a főnököm járt az eszem! (nevet) Először a refrén született meg, aztán jöttek a verzék is, amiket Tomi bővített ki. A végleges formáját már csak a stúdióban nyerte el, még próbán sem hallottuk egyben. Tomi rálökött egy jó kis riffet, és kitalálta a több helyen megtört akkordmenetet... És íme, egy jó kis ösztönrock lett belőle!"
REMÉNYSUGÁR

Chris: "Danika és Tomi írták ezt a dallamos, AOR-os, 'naplementébe autózós' nótát. Érdemes megfigyelni a hangszerelést és a vokálokat a refrénben. Az az egyik különlegessége, hogy Danika énekli, aki végre megmutathatta, hogy nemcsak a zongora húrjait kalapálja kiválóan, de a hangszálaival is mesterien bánik.
A szöveg alapját én írtam, majd ezt Tomi egészítette ki. Egy olyan időszakban született, amikor nagyon padlóra kerültem. Alapvetően nem vagyok egy 'hurráoptimista' srác, ezért is csodálkoztam, hogy ilyen pozitív szöveggel rukkoltam elő!"

Tomi: "Nekem egyértelműen ez a legkedvesebb dal a lemezen! Nagyon sokat agyaltam a gitársávokkal, próbáltam megközelíteni azt a hangzást, ami nem nagyon jellemző a magyar rockbandákra. Ez egy sokkal dallamosabb oldalunk, ami a régi csapat miatt azelőtt el volt nyomva.
Dani énekhangja is új színt hozott a zenénkbe, a dallamvilág pedig tökéletesen jellemzi kettőnk ízlését. Ahogy Chris is említette, egy utazós nóta lett, tele a lelki szabadság legszebb gondolataival. Nagyon kíváncsi vagyok az erre érkező véleményekre, szerintem igazi megosztó dal lesz!"
EDDIG TART

Chris: "Ez a dal a legrégebbi az új nóták között, bő egy éve folyamatosan játsszuk a koncerteken is. Egy jó kis húzós nóta, telepakolva kétlábdobos fikcsikkel. A dalt még Ricsosszal alakítottuk ki, a szöveg egy nem túl távoli, és nem igazán derülátó világba kalauzol el, ahol vagy behódolsz és alkalmazkodsz, vagy meghalsz."

Tomi:
"Ha megfigyelitek, ez a dal több külön részből áll, és itt is párbajozik a billentyű meg a gitár, híven a régi jó Avatar hagyományokhoz. Az egyik 'legjuróposabb' szólómat játszom ebben a dalban."

Szaszkó: "Ez a dal a régebbi korszakot idézi, megtalálható benne a megszokott Avataros megosztott éneklés. A vokálok felépítése is ugyanezt az érzést hozza, igazán jó kis tombolós dal lett belőle."KÜLÖN UTAKON (Journey feldolgozás - Separate Ways)

Tomi: "Már régebben találtam ki azt, hogy pár közös kedvencre írhatnánk magyar szöveget és játszhatnánk őket koncerteken is. Nos, itt annyira jól sikerült a fordítás, hogy a többiek elkezdték követelni, hogy tegyük fel a lemezre is, én meg nem ellenkeztem! (nevet) Maga a dal, de még a szöveg is abszolút és a szöveg követi az eredeti nótát. A Journey közös kedvencünk, viszont itthon nagyon alulértékelt a banda, sajnos. Számunkra óriási megtiszteltetés, hogy lemezre tehettük az egyik dalukat! Jó lenne, ha ez a típusú amerikai melodikus rock, AOR zene - amely Észak- és Nyugat-Európában reneszánszát éli - bekerülhetne egy kicsit a magyar rockzenei életbe is!
Ez sokkal inkább tiszteletadás, mint feldolgozás egyébként, a szöveg is az eredetihez hű maradt, tehát a szakítás, elválás, visszavágyás, két szék közé esés helyzetét járja körül. Egy fantasztikus dal egy olyan fantasztikus zenekartól, amit senkinek sem lenne szabad kihagynia! Hallgassatok sok Journeyt!" (nevet)
MENJ BÉKÉVEL!

Tomi: "Ez a szám folyamatosan alakult az elmúlt másfél évben, tehát még Ricsosszal kezdtük el formálni. Nagy ívű, építkezős, felemelő dallamokban gazdag ballada, nekem az egyik nagy kedvencem a lemezen!"

Chris: "Leheletfinom zongora-gitár témával kezdődik, monumentális, együtténeklős refrénnel, végül pedig egy hangos finálé zárja. Búcsú egy korszaktól, búcsú emberektől... egyfelől egy új időszak kezdetére mutat, másfelől a lemez mottója is."

Tomi: "Tökéletes záródal koncerten és lemezen is! Vége a dalnak, de még megy a fejedben tovább a téma. Az Eddás bulikon tavasszal ezzel zártunk, és lehetett látni, hogy borzasztóan bejött a közönségnek! Az utolsó hangoknak a dalban még komoly szerepet szánunk, de csak később..." (nevet)


AVATAR - A gyertyák csonkig égnek (a 2011-es Szívünkbezárva albumról)
A GYERTYÁK CSONKIG ÉGNEK


Chris: "Érdekes módon - bár nem szerepelt az első lemezen - ez lett a legnézettebb dalunk a Youtube-on, és sok fejtörést okozott, hogy milyen formában is kéne újra felvenni ezt a demós dalt. Aztán Danikával az egyik próbánk előtt a kocsiban hallgattuk a Crown And The Ring-et a Manowartól, és egyből jött az ötlet, hogy valami hasonlót kéne csinálni! Nos, ez végülteljesen más lett, de az alapötletet ez adta. Danika hangszerelte át nagyzenekarra."

Tomi: "Ez egy 'kvázibónusz' dal, tehát a lemez alapvetően lezárul a Menj békével számmal, viszont szerettük volna, ha a Gyertyák... is megkapja a megfelelő hangzást és köntöst, így tehát most már ez a számunk is elérhető hivatalosan. Az Avatar első korszaka ezzel tényleg lezárult.".  
 

Hozzászólások

[009085]
danzamacabra91
Nagyon bejön ez az album. Bár e CD kapcsán hallottam először a zenekart,mégis megtetszett,és bátran merem állítani,ez a lemez(és persze a zenekar) lett a legújabb kedvencem!
[009015]
horvathfefe
Nekem két dolgot leszámítva,nagyon tetszik a lemez. Az egyik az Őrült játék szövege,ami nem jön be. Az ilyen szöveget meg kell hagyni a Sex Actionnek. Egyébként sem bírom az ilyen típusú szövegeket a zenében. A másik,ami nem tetszett az a Reménysugár vége. Sosem szerettem,ha egy számot így fejeznek be. Ha lekeverik. Nálam jelenleg 8-9 között mozog a pontszám.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HEATHEN - Ősszel jön az új lemez, itt a második dal: Empire Of The Blind
2020. augusztus 7. (péntek) 18:21

2010 elején egy méregerős albummal (The Evolution Of Chaos - 18 év kihagyás után) tért vissza a Heathen, a Bay Area egyik kultikus thrash/speed csapata, idén pedig jön majd a folytatás, az új lemezük címe Empire Of The Blind lesz. Az album szeptember 19-én lát majd napvilágot, második előzetesként pedig itt a címadó nóta - szöveges videóval. Vendégek is lesznek a lemezen: Gary Holt (Exodus), Rick Hunolt (ex-Exodus) és Doug Piercy (ex-Heathen), a borítót pedig Travis Smith készítette. A Heathen soraiba az utóbbi év során két új arc érkezett: Jason Mirza basszer (aki már évek óta koncertezik a csapattal) és Jim DeMaria dobos (Toxik), aki Sasha Horn helyét vette. Sasha és Jason Viebrooks basszer az Exhorderbe igazolt át a koncertfronton kevésbé aktív Heathenből.   www.facebook.com/heathen.official   HEATHEN - Empire Of The Blind (szöveges videó a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz) HEATHEN...

SKELETAL REMAINS - Új dal és klip a kaliforniai death metal brigádtól: Congregation Of Flesh
SKELETAL REMAINS - Új dal és klip a kaliforniai death metal brigádtól: Congregation Of Flesh

The Entombment Of Chaos címmel szeptember 11-én jelenik meg a kaliforniai death metal gépezet Skeletal Remains negyedik albuma, a 2018-as Devouring Mortality lemez folytatása, második...

VITRIOL - Klippremier a portlandi death metal brigádtól: Hive Lungs
VITRIOL - Klippremier a portlandi death metal brigádtól: Hive Lungs

A death metal vonalas portlandi Vitriol tavaly szeptemberben adta ki a debütáló albumát To Bathe From The Throat Of Cowardice címmel, idén márciusban pedig visszatértek volna Budapestre a...

JOHN PETRUCCI - 10 év után újra együtt dolgozott Mike Portnoy-jal, itt az új szólólemez első dala
JOHN PETRUCCI - 10 év után újra együtt dolgozott Mike Portnoy-jal, itt az új szólólemez első dala

Digitális verzióban augusztus 28-án, CD-n és LP-n pedig majd október 30-án jelenik meg a Dream Theater gitáros, John Petrucci új szólóalbuma, a Terminal Velocity, amely azért is érdekes...

METALLICA - Maszkban és négyesben, videón ahogy már együtt próbálnak
METALLICA - Maszkban és négyesben, videón ahogy már együtt próbálnak

Egy nyúlfarknyi videót tett közzé a Metallica arról, ahogy San Rafaelben, a főhadiszállásukon végre együtt jammelhetnek - maszkokban. Hetfielden ugyan nincs maszk, de hát neki énekelnie...

MOBILMÁNIA - Dal- és klippremier: Holnap a roncsokból
MOBILMÁNIA - Dal- és klippremier: Holnap a roncsokból

A zenekartagok otthonaiban, találkozás nélkül készült el a Holnap a roncsokból című, legújabb Mobilmánia dal. A friss szerzeményhez drónos, otthoni és stúdiós felvételekből...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS