ROAD - Nem akartunk öncélúan vérfröcskölős dolgokat...

5 kérdés - 5 válasz

2011. november 7. (hétfő) 19:45

Október 31-én éjfélkor mutatta be legfrissebb klipjét a Road zenekar. A tavalyi Emberteremtő album címadó dalához készült el egy borult, sötét hangulatú, horrorjelenetekben sem szűkölködő filmecske, amit a csapat kimondottan óvatosan, visszafogottan vezetett fel, mintha maguk sem lennének biztosak a dolgukban.
A klipet a Téveszme zenekar frontembere, Nagy Viktor rendezte, rögzítette, vágta, effektezte - minimál cuccon, minimál pénzből, de nagy-nagy lelkesedéssel. Meg is lett az eredménye.
Villáminterjúnkban a Road énekes/bőgőse, Máté beszél a forgatásról, a videó alapötletéről, a kedvező fogadtatásról, és persze azt is elmondta Lénárd Lászlónak, hogy a múlt hétvégén startolt Subscribe-Road közös turné pénteki budapesti állomására miért érdemes mindenkinek elmennie.
 

ROAD - Emberteremtő (a 2010-es Emberteremtő albumhoz)

Mihaszna Film Produkció 2011

Rendező, operatőr, vágó, after effects, digitális utómunkák, smink, story ötlet:
Nagy Viktor és Felföldi Gábor (Mihaszna Team)

Köszönet a ruhák, jelmezek, kellékek egyéb segítségekért:
Ferenczi Imre, Gyurkó Péter, Tóth Zoltán

A felvételek készültek: Egerszólát / Gyöngyössolymos 2011 július-augusztus

 
 1. Gratulálok az új kliphez! Nem is értem, hogy miért szabadkoztatok már jó előre, hogy ez egy kísérleti meg ilyen-olyan videó, kisfilm lesz. Honnan jött amúgy a kapcsolat ezzel a Mihaszna Produkcióval?

"Egerben, a tetoválómnál ismerkedtem meg Viktorral, a Mihaszna agyával, aki épp akkor jött be valami kisfilmet forgatni. Egy stúdióhoz akart jelentkezni egy másfél perces, aftereffektes kis horrorcuccal, amiben végül én is szerepeltem. A stúdióhoz ugyan nem vették fel, de maga a kisfilm tök jól sikerült. Körbe is küldtem a zenekarnak, hogy mi volna, ha egyszer dolgoznánk majd a sráccal. Jó ötletnek tűnt, hogy a Viktor-féle borult, horror dolgokat keverjük egy picit a mi világunkkal.

Aztán egyre konkrétabb lett az egész, és mivel az Emberteremtő lemezünkön vannak olyan dalok is, amelyek abszolút alkalmatlanok egy ilyen képi megjelenítésre, végül a címadó számot választottuk ki. Én pedig még megfejeltem ezt azzal, hogy legyen a klip annyira durva, hogy valóban másutt ne is lehessen látni, csak a youtube-on és társain. De nem egy öncélúan vérfröcskölős dolgot akartam, nyilván. Csak azt, hogy legyen olyan, hogy egyetlen televíziós csatorna se akarja és merje műsorára tűzni. Mintha korábban ez nem így ment volna... (nevet)

Viktor erre megírt egy jó kis sztorit, merítve a népi hiedelmekből, mint például Hany Istók legendája... De elmesélte a lángoló csiga sztoriját is... Szóval merített mindenhonnan, a klasszikus horrorfilmekből is, emiatt vannak a klipben ilyen Fűrészre utaló képek, de akár Hitchcock mozzanatok is. A lényeg, hogy az elképzelés maga mindenkinek nagyon tetszett, aztán már a forgatás nem annyira..."2. Ahogy nézem a klipet, a forgatás során elég rendesen kaptátok a feladatokat... Melyik volt a legnehezebb?

"Nem is csak a feladatok miatt aggódtunk, bár azok között is voltak durvák. Valahogy az egésznek olyan gagyi jellege volt, és el nem tudtuk képzelni a három nap során, hogy ebből valami jó is kisülhet! (nevet) Viktornak egyetlen középkategóriás fényképezőgépe volt, egy Canon, amivel tudott HD minőségben videókat is rögzíteni, aztán néhány optikája is, valamint két akkumulátor... Ennyi! (nevet) De hozott sínrendszert is, amit házi körülmények közt barkácsolt, hegesztett, csavarozott össze, de végül is nagyon profin működött.

Ilyen kaliberű munkája azonban még nem volt, egyedül a saját csapatának, a Téveszmének készített korábban egy klipet, az apja 6x8 méteres garázsában, amit amúgy halálosan jól berendeztek erdőnek! (nevet) Nem kis potenciál van a srácban, én azt mondom! Mióta a klipünk megjelent, már két zenekar is elkérte tőlem a számát.

Goyának volt talán a legnehezebb dolga a forgatás során, őt ugyanis a feje búbjától a talpáig be kellett kenni ezzel a fehér festékkal, amit a black metalosok is használnak. De Erik is kapta rendesen, őt ugyanis konkrétan sárral kellett bekenni. Ástunk egy gödröt, öntöttünk bele vizet, és abba a dagonyába kellett belefeküdnie. És persze ahogy a nap szárította kifelé, mindig újra kellett kenni rá a sarat... Elég hűvös is volt aznap, úgyhogy nem nagyon élvezte a hideg sarat! Olyan 6-8 órán keresztül saraztuk, majd el is temettük a hideg földbe...

Ehhez képest én könnyen megúsztam, mert csak mezitláb kellett gyalogolnom jó sokat. Mondtam is, hogy inkább szerzek juhász subát meg bármit, csak ne szívjak ennyit! (nevet) Egyébként is migrénem volt aznap, úgyhogy nem én voltam a party-arc, az tuti! Látszólag Iminek is egyszerű dolga volt, csak sétálnia kellett az erdőben, de több kilométert kellett mennie, fel egy domboldalra, ahol még ugrált is. Esős nap volt, úgyhogy másfél órán keresztül térdig vizesen gázolt át mindenen..."3. Saját finanszírozású ez az Emberteremtő klip?

"Egy olyan megállapodást sikerült kötnünk Viktorral, hogy nagyon sok pénzt nem kellett befektetnünk, bár nem is nagyon lett volna miből. Meg hát ezt eleve ilyen youtube-cuccnak szántuk. De Viktor is úgy látta, hogy ez számára referencia munka lehet, így megvolt a közös nevező. És szerintem ez most mindkét fél számára jól is alakult. Én legalábbis még komoly oltást nem láttam sehol a klip kapcsán.

Annak pedig, hogy ilyen óvatosan vezettük fel a klipet, az a magyarázata, hogy noha nyáron, a munka kezdetén mindannyian egy óriási dobásnak véltük ezt a filmet, de menetközben, tehát a forgatás közben, valamint a screenshotok megnézése után úgy kezdtük érezni mind a négyen, hogy jaj ne! Vagyis, hogy nem ilyesmit szerettünk volna... Ami végül is a végeredmény lett, az már a 0070-es verzió... Elképzelheted, hogy hányszor vágattuk újra a cuccot. Hozzáteszem, hogy nem Viktor, vagy a munkája miatt, hanem a saját úgymond színészi teljesítményünkkel kapcsolatban voltak erős fenntartásaink! (nevet) Goya még úgy ahogy benne van az ilyesmiben, sokat segített a félrészeg állapota... de nekünk ez nagyon nem ment, és ahol ez különösen látszott, azt ki akartuk hagyni a végső változatból. Szerencsére Viktor nagyon türelmes típus...

Egy-másfél hónappal korábbra terveztük a klip bemutatását, de rendesen elúsztunk a vágásokkal, újravágásokkal. Nagy-nagy szerencse, hogy végül ez a Halottak napjához igazított bemutató összejött, mert így úgy néz ki, mintha mindig is ez lett volna a tervünk!" (nevet) Összességében egy kész csoda, amit Viktor kihozott a Canon gépéből, néhány jópofa optikából meg a középerős számítógépéből... Mi sem vártuk, hogy ennyire jól sikerül a klip, ezért is tűnhetett úgy, hogy előzetesen már elkezdtünk magyarázkodni!" (nevet)

Azért is örülünk a jó visszajelzéseknek, mert ez a nóta nem egy tipikusnak mondható Road szám, ezzel a klippel megtámogatva meg pláne nem az. Sokan most fedezik fel újra, épp a videó kapcsán. Ez persze nem jelenti azt, hogy el akarunk mozdulni egy ilyen komorabb, rémisztőbb vonalba, a Road marad, ami mindig is volt. Tehát mindig lesznek lazább, rock'n'rollosabb dalaink is, de ez a nehezebb vonal is bele kell, hogy férjen. Szeretjük is a 'pálinka, fröccs, hangos zene' stílust, de nem baj, ha itt-ott megjelenik a Road egy másik, komolyabb arca  is. Ez a jövőben sem lesz másképp."4. Ha már Goya kapcsán említetted a piálást, hány liter Road-típusú házipálinka fogyott el a forgatás három napja alatt?

"Ehhez csak annyit tudnék javasolni, hogy mindenki nézze meg a nyári Gyár-fesztiválhoz készített beharangozó filmecskénket, abban látni lehet egy-két olyan jelenetet, ami a forgatás végén készült... Délután hat órakor, Goya és Erik, már nem nagyon szomjas állapotban, Egerszólát falu főutcáján, tök meztelenül mosakszik... (nevet) Ezekből a képekből lehet következtetni az elfogyasztott pia mennyiségére..."


ROAD - Beharangozó a Gyár fesztiválhoz...
5. A hétvégén elindult a közös turnétok a Subscribe-bal, most pénteken pedig a pesti buli következik a Barba Negra klubban. Milyen volt Fehérvár és mi várható pénteken?

"Igen, a tényleges turnénk most szombaton indult el a fehérvári Fezen klubban. Erről csak annyit, hogy vasárnap hajnalban mind SubiMiki, mind jómagam kaptunk egy-egy sms-t a Fezen szervezőjétől, Tónitól, hogy micsoda jó nézőszámot, micsoda jó bulit és micsoda jó hangulatot csináltunk! És hogy köszöni nekünk... Nem volt telt ház, de majdnem. Megjegyzem ahogy a koncert közben konferáltam, pont eszembe jutottál, mert a nyári Fezen-fesztiválos koncertünket nem nagyon dicsérted meg... Örülök is, hogy most nem jöttél el, mert így egy nagyon remek kis koncertet adtunk! (nevet) Pénteken a Barba Negrában játszunk, oda sem muszáj eljönnöd... (nevet)

A program egyébként úgy néz ki, hogy a Subliminal Merger kezd, aztán jövünk mi egy 80-90 perc körüli programmal, majd ugyanennyit játszik a Subscribe is. Néhány városban azonban mi játszunk majd utoljára A Barba Negrában még sosem jártam, de jókat olvasok, hallok a helyről, és Miki értékítéletében is maximálisan megbízom, aki a nyári szemrevételezés után azt mondta erről az új klubról, hogy nekünk itt KELL játszanunk. Úgyhogy mi is kíváncsian várjuk a pénteket, lesz LED-fal is meg minden jóság, és aki bulizni akar egy jó nagyot, semmiképpen ne maradjon otthon! Tudod mit, gyere el te is nyugodtan..."


www.road.hu


www.facebook.com/roadzenekar
 


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MACHINE HEAD - Hivatalos szöveges videó az egyik új dalukhoz: Bulletproof
2020. augusztus 11. (kedd) 18:44

Még június közepén egy 2 dalt tartalmazó digitális kislemezzel jelentkezett a Machine Head. A Civil Unrest címet viselő single A oldalára a Stop The Bleeding dal került, amelyben a Killswitch Engage frontembere, Jesse Leach a vendég, a B oldalra pedig egy Bulletproof című nóta. Mindkét dal az amerikai rendőri brutalitásra reflektál, a nóták a nemrég történt események után pár nappal születtek meg. A Stop The Bleeding dalhoz készült videót már akkpor bemutattuk, most pedig megszületett egy hivatalos szöveges videó a Bulletproofhoz is.   Akárcsak a Stop The Bleeding, a Bulletproof dal is Jared és Carlos segítségével került rögzítésre 2018 decemberében. Robb Flynn: "A Bulletproof szövege nem csupán annak nyomán született, hogy fehér felsőbbrendűséget hirdetők megölték Ahmaud Arberyt (februárban), de annak nyomán is, hogy a világunk teljesen kifordult önmagából. A világjárvány őrülete és a...

HAMMERFALL - Októberben masszív koncertanyag jön, videópremier: Never Forgive, Never Forget
HAMMERFALL - Októberben masszív koncertanyag jön, videópremier: Never Forgive, Never Forget

Live! Against The World címmel október 23-án egy új koncertanyaggal jelentkezik a Hammerfall, első előzetesként pedig máris itt a Never Forgive, Never Forget dal felvétele a svéd metal...

FINNTROLL - Jövő áprilisban visszatérnek Budapestre, jön az új lemez is
FINNTROLL - Jövő áprilisban visszatérnek Budapestre, jön az új lemez is

Vredesvävd (Wrath-woven) címmel  nem az eredetileg tervezett időpontban, augusztus közepén, hanem szeptember 18-án jelenik meg a Finntroll hetedik albuma. A finn folk mesterek hét éve...

STARDUST - Dal- és klippremier a Frontiers kiadó első magyar zenekarától: 2nd Hand Love
STARDUST - Dal- és klippremier a Frontiers kiadó első magyar zenekarától: 2nd Hand Love

Az AOR, melodikus rock vonalas budapesti Stardust még 2019 elején kötött szerződést az olasz Frontiers kiadóval, amely jelenleg az egyik legjelentősebb nemzetközi hard rock/metal...

AT NIGHT I FLY - Új karanténklip készült az Afterlife dalhoz
AT NIGHT I FLY - Új karanténklip készült az Afterlife dalhoz

Újabb élő karantén-videót készített az At Night I Fly zenekar, hasonlóan a májusi The Pit videóhoz. Ezúttal is különböző helyszíneken, de élőben játszották el a decemberben...

EiLEMA - Klip született a komolyabb, grunge-osabb Mother dalukhoz
EiLEMA - Klip született a komolyabb, grunge-osabb Mother dalukhoz

Uzseka Norbert szerint a budapesti EiLEMA 2019 egyik legjobb dalát adta ki Mother címmel a bemutatkozó EP-jén, a tavalyi Take Wingen. Most ehhez a nótához egy klip is született. "Ezúttal...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS