IRON MAIDNEM - Ma este szülinapi gigakoncert!

Kultikus metal csapatok is visszatérnek erre az estére

2011. november 4. (péntek) 08:30 | utoljára módosítva: 2011. november 4. (péntek) 16:42

Ma este a budapesti Barba Negra klubban tartja 15 éves születésnapi koncertjét hazánk egyik legjobb és legaktívabb tribute csapata, az Iron Maidnem.
A Cserfalvi Töfi Zoli gitáros és Kiss Zoltán énekes vezette Maiden-fanatikus formáció ezúttal sem aprózza el a dolgot, ugyanis a 2000 forintos belépő mellé - ajándék gyanánt - egy komplett koncert DVD-t adnak Brave New Tour 2010 címmel, továbbá négy olyan csapatot is láthatsz a Maidnem mellett, amelyek ezer szállal kötődnek Töfiékhez.
A bulit Kiss Zoli régi zenekara, a Belfegor nyitja, majd a Maidnem tagok saját dalos heavy metal csapata, a Chronology lép színpadra a The Eye Of Time album dalaival, aztán jön a negyedszázados szolnoki kult power metal banda, a Lady Macbeth és a szintén kult, szintén szolnoki, ám thrashes powerben erős Exit.
A több mint kétórás Iron Maidnem koncerttel megfejelt teljes program így fest:

20.30 - Belfegor
21.10 - Chronology
21.50 - Lady Macbeth
22.40 - Exit
23.30 - Iron Maidnem


A speciális 'reunion' bulikat adó két szolnoki csapat, a Lady Macbeth és az Exit ráadásul egy-egy dupla CD-t is kiad az este alkalmából. Az Exit dupla CD-jére a csapat mindhárom lemeze felkerült, bónuszdalokkal, remaszterizálva, a Lady Macbeth pedig az első két lemez tette fel a dupla CD-jére, szintén számos bónusztétellel és ugyancsak remaszterizálva
A ma esti gigakoncert kapcsán Szilvás Gergő beszélgetett az Iron Maidnem mellett a Macbethben is érdekelt Töfivel, valamint Lakai "Csiga Lászlóval, a Lady Macbeth alapító gitárosával.


Iron Maidnem - Brave New Tour 2010 DVD - megrendelhető a metalshop.hu oldalon

Exit - Együtt a szeméttel/A család szégyene 2CD -
megrendelhető a metalshop.hu oldalon

Lady Macbeth - Lady Macbeth/Javíthatatlan selejt -
megrendelhető a metalshop.hu oldalon

IRON MAIDNEM - Maiden-mix

Idén már 15 éves az Iron Maidnem - ezt nem hittem volna annak idején...


Töfi: "Én sem! (nevet) Anno ez a csapat szimpla örömzenélésnek indult, ráadásul '96 környékén úgy tűnt, hogy már sosem fogjuk élőben hallani azokat a nagyszerű dalokat, amiket a Maiden a '80-as években megírt. Egyfajta 'hiánypótlás' is volt ebben. Tudom, a rajongók egy része ugyanúgy szerette a Blaze-korszakot is, de nekünk igencsak hiányzott a klasszikus felállás. Akkor még csupán távoli remény volt, hogy Bruce egyszer talán visszatér..."November 4-én tartjátok a szü­linapi nagy bulitokat. Az 5 évesen számos vendég bukkant fel, a 10 évesen pedig öt teljes Maiden albumot adtatok elő egy mostre koncert keretében. Most mire lehet számítani?


Töfi: "A 10 éves bulit nehéz megfejelni! (nevet) Csaknem 5 órán át tartott a koncert, ami szerte a világon is egyedülálló volt a Maiden tribute-zenekarok történetében. Még Rod Smallwood (Iron Maiden menedzser) is teljesen elképedt az ajándékba kapott DVD számlistája láttán! (nevet) 'Oh my god!' - mondta és a fejét csóválta... De Adrian Smith is igen kíváncsian nézegette a borítót! Nem kizárt, hogy komplett idiótának tartanak minket! (nevet)

A 15 éves jubileumra ismét új koncepciót találtunk ki: a Maidnem-tagok egyéb, saját zenét játszó zenekarai lesznek a vendégek. Kiss Zoli hozza a hajdani Belfegort, ahol amúgy nem énekelt, hanem gitározott. Én jövök a Lady Macbeth-tel, ami egyébként idén 25 éves, Miska meg hozza az Exitet. Ôk szintén a 25. szülinapjukat ünneplik, ráadásul 15 éve nem álltak együtt a színpadon! Természetesen a Chronology sem maradhatott ki a buliból, így összességében megint 5 óra körül lesz a koncertek hossza. De új díszlettel is készülünk. Nagyon bízunk abban, hogy a fiatalok mellett a régi Lady Macbeth, Exit és Belfegor rajongók is tudomást szereznek erről az eseményről. Szeretnénk egy nagy közös ünneplést!"A kultikus Lady Macbeth újjáélesztése már évek óta a levegőben lógott. Most tehát tényleg összejön - ez óriási!

Csiga:
"Én azért mindig bíztam benne! Pár éve még rendszeresen próbáltunk is rá, a dobos Gomba (Nagy István), a másik gitáros, Lakai Zoli, valamint jómagam. Sőt, írtam új számokat is! Próbáltuk a basszer Szép Tivadart és az énekes Matos Zolit is bevonni a munkába, de egy idő után be kellett látni, hogy az egyéb elfoglaltságaik miatt ez nem megy. Mivel Gomba és Zoli nem akart új tagokat, így nem láttam értelmét a további próbáknak. Ezután alapítottam meg Urbán Gabival a The Moorders-t, egy Gary Moore Tribute Bandet. Azóta is ott játszom, és nagyon szeretem!" Értem, de akkor milyen felállásban fog fellépni a Lady Macbeth?

Töfi: "Az ős-Lady Macbeth játszik majd, velem kiegészülve. Gomba, Lakai Zoli és Csiga mellé felsorakozott Zombori Sanyi basszer, valamint az eredeti énekes, Cica, azaz Balogh Laci, aki ma az Időgép frontembere. De szeretnénk, ha Matos Zoli és Bozsik Patrik is beugrana egy-egy dal erejéig."

Csiga: "Remélem, hogy erre sokan felkapják a fejüket. Amikor '99 környékén a Pokolgépben játszottam, nem volt buli, ahol ne jöttek volna oda azzal, hogy mi van a Lady Macbeth-tel. Hozták dedikáltatni az első kazettát..."


LADY MACBETH - Örökre eltűnök
(régesrégi felvétel az ős-Macbeth-tel, az énekes Balogh "Cica" Laci)

LADY MACBETH - Örökre eltűnök (a királyi tévében már Matos Zolival, konferál Vágó István!)
És mi az ábra a szintén tervezett CD-s újrakiadással?

Töfi: "Most elkészül! Évek óta szedem össze az anyagokat, de sosem volt idő ráfeküdni. Most viszont éles lett a helyzet, így nincs több piszmogás!" (nevet)

Csiga:
"A valaha megírt összes Lady Macbeth szám kiadásra kerül most. Gomba a nagy gyűjtő, ő kereste elő a régi cuccokat, Töfi pedig újramasztereli őket."

Töfi: "Az első lemezre egészen korai demók kerülnek bónuszként, a másodikra pedig az akkori dalok demóverziói Matos Zolival. Ez a két lemez együtt jön ki egy dupla tokban. De Gomba előásott egy  DVD-nyi videófelvételt is. Ez a DVD a most készülő Best Of CD mellé kerül. Olyannyira új anyagról van szó, hogy a gitárfelvételek most is folynak nálam a Denevér Stúdióban."


LADY MACBETH - Skócia lánya (az 1991-es debütáló albumról)

LADY MACBETH - Ördögi kör (az 1991-es debütáló albumról)

Új Lady Macbeth anyag?!

Töfi:
"Eredetileg is az volt a tervem, hogy ha egyszer megjelenik ez az antológia, akkor újra felveszünk pár régi dalt, esetleg egy-két újat is. Most azt mondtam Csigának, hogy rakjunk össze egy teljes lemezanyagot részben régi dalokból, részben újakból. Összeírtam a saját kedvenceimet, ő meg leokézta... Ezen a Best Of-on a régi tagok is játszanak majd, de azt hiszem, nem mindenki ugyanazt érti a régi tagság alatt. Cica, azaz Balogh László fog énekelni, aki alapító tag volt, vele készültek a korai demók. Ezután jött ki az első Lady Macbeth lemez Matos Zolival, majd később a második, már Bozsik Patrikkal.

Most ugye újra kiadásra kerül ez a két lemez, és úgy gondoltuk helyesnek, ha Cica is lehetőséghez jut. Zombori Sanyi is alapító tag volt, de az első lemezen szereplő Tiva is játszik egy dalban, de még Retek és Szebi is előkerült az Exitből, hiszen egy ideig ők is zenéltek velünk. A lemezt amúgy végig három gitárral toljuk: Lakai Zoli, Csiga, meg én. Néhány dalt egész konkrétan az ős-felállás játszik el, velem kiegészülve. A többieket pedig szeretnénk elhívni vokálozni, így mindenki szerepelni fog a lemezen, aki valaha is megfordult a Macbethben. Sőt, kicsit többen is leszünk, mert a lemez egy részét a Maidnem basszer Boros Béla játssza fel, pár dalt pedig feldobolt a dobosunk, Krisztián is, aki egyébként Cica fia!" (nevet)


EXIT - Légy átkozott! (Az 1991-es Együtt a szeméttel anyagról - Bevíz Miska és Fehér Géza gitárosok, Ratkai "Retek" Miklós dobos, Szeberényi Attila basszer, Tombor Zoli énekes)
A jó hírek után térjünk még vissza a Maidnemhez! Az egyik legprofibb látvánnyal dolgozó Maiden tribute vagytok, talán világviszonylatban is. De azért ez ma is elsődlegesen egy hobbi, igaz?


Töfi: "Egy ilyen zenekar nem kevés áldozatot kíván, de szerencsére legalább annyi sikerélményt is ad. Összességében nem lehet okunk panaszra. Részben ugyan hobbinak tekinthető, de az évek során egyre komolyabbá vált minden. Arra gondolok, hogy a kis klubokból pár év alatt eljutottunk oda, hogy nagy fesztiválokon is játszhatunk sok-sok ezer embernek. Ez pedig arra sarkallt minket, hogy próbáljuk meg még magasabb szintre helyezni a produkciót. Azaz ne csak a zenei részével foglalkozzunk, hanem a látvánnyal is.

Ehhez persze rengeteg pénzre volt szükség. Eddie-t például egy profi filmes maszkmester készítette el, nagyon komoly technológiával, úgyhogy sejtheted, ez igen költséges volt. A 10 éves szülinapi koncertünk teljes bevételét felemésztette a díszlet és Eddie, sőt jó néhány más buli bevételét is erre fordítottuk. Önerőből nem egyszerű ezeket véghez vinni. Ehhez kicsit őrültnek is kell lenni, de imádjuk csinálni! (nevet) Sosem felejtem el, amikor a főpróbán Eddie először felsétált mellénk a színpadra! Az valami elképesztő élmény volt! Vigyorogtunk, mint a kisgyerekek Disneylandben!" (nevet)


IRON MAIDNEM - The Loneliness Of A Long Distance Runner (2006, Bp)
Itthon vagy külföldön játszotok többet?

Töfi:
"Nagyjából fele-fele. Az utóbbi években külföldön már fesztiválokra is elhívnak minket főzenekarnak, aminek nagyon örülünk. Természetesen klubozni is szeretünk, de egy-egy ilyen több ezer fős koncert mindig óriási élmény. Az eddigi legnagyobb fellépésünk a belgrádi sörfesztiválon volt, 10-12 ezer ember előtt. Talán mondani sem kell, hogy ez volt életünk egyik legnagyobb élménye!"A Maiden dobosa, Nicko McBrain hamarosan egy több állomásos német dobshow-körutat tart, és úgy hallottam, volt olyan tervetek, hogy összehoztok kint egy Maidnem bulit valamelyik német városban, ahová elhívnátok őt is. Összejöhet ez a dolog?


Töfi:
"Eredetileg még nagyobbat ál­­modtunk, magára a szülinapi koncertre akartuk elhívni, de nem sikerült. Akkor még nem is tudtunk erről a dobos körútról, pedig azt is el lehetett volna hozni Pestre. Amikor kiderült, azonnal megpróbáltunk aznapra lekötni egy frankurti bulit, de minden klub foglalt volt. Sajnos a többi városban sem jártunk sikerrel. De volt már olyan is, hogy a régi Maiden-gitárossal, Dennis Strattonnal játszottunk volna, és arról is lecsúsztunk. Nem jutottunk el a genovai fesztiválra, mert lerobbant a kocsink... Mire új autó érkezett volna, már lekéstük volna a bulit, így szomorúan hazaevickéltünk a hibás mikrobusszal. Nagyon csalódottak voltunk... Még névre szóló Maidnemes pálinkát is csináltunk Dennisnek! Remélem, egyszer lesz alkalmunk átadni neki és együtt megisszuk!" (nevet)Terveztetek egy szimfonikus fellépést is a Maidnemmel. Abból mi lett?

Töfi: "Készül a szimfonikus átiratokat tartalmazó CD-nk. Az átiratokat Lakai Zoli készíti, aki nemcsak nagyszerű gitáros, hanem hegedűművész, karmester és zeneszerző is. Szóval ennél jobb kezekben aligha lehetne a produkció! A stúdiómunkát is hamarosan elkezdjük. Legkorábban a jövő év végére lehetünk készen, és csak azután lehet majd szervezni az élő koncertet, amit a MüPában szeretnénk összehozni. De nem is akarok sietni. Ez egy aprólékos, nagyon komoly és összetett munka. Egyébként évekkel ezelőtt csináltunk egy kísérleti demót az Alexan­der The Great-ből."


IRON MAIDNEM - Alexander The Great (szimfonikus verzió)
Két tribute lemezt is kiadtatok már, az utóbbit ráadásul világszínvonalú booklettel, borítóval. Megéri ilyesmit csinálni egy tribute csapatnak?


Töfi: "Anyagilag semmiképpen sem, de sok elismerést kaptunk világszerte. Én mindig is fontosnak tartottam, hogy legyenek olyan felvételeink, ahol tisztán hallatszik, hogy pontosan mit is játszunk. Ha szétnézel a nagyvilágban, akkor azt látod, hogy a legtöbb tribute zenekarnak csupán amatőr felvételei vannak. Elég koszosak, maszatosak, azaz a finomabb dolgok teljesen elsikkadnak. Sokszor persze nincs is ott az a számos apróság, amitől igazán Maidenes lenne a játék. Sokak szerint nálunk viszont ott van.

Kinézetre ugyan nem hasonlítunk rájuk, ez nálunk nem is cél, de sokan mondják, hogy az összes Maiden tribute közül a mi játékunk hasonlít a legjobban az eredetire. Ennél nagyobb megtiszteltetés pedig nem is érhet egy tribute zenekart. Ezért is gondolom azt, hogy ilyesfajta igényes kiadványokkal kell megmutatnunk azt, hogy valójában mit is csinálunk. Ennek persze része az artwork is. Nem is szoktunk ezen spórolni, bár tudjuk, hogy soha nem térül meg a beleölt pénz és munka. Viszont olyan anyagokat hagyunk magunk után, amiken látszik, hogy ez a zenekar valóban komoly.

A már említett szimfonikus CD mellett jelenleg koncert DVD-ken is dolgozunk. A mostani szülinapi bulira megjelenik a tavalyi Wigwamos felvételünk, ami egy hat kamerával készült profi anyag. Ezt ajándékba megkapja mindenki a belépő mellé. De szeretnénk majd kiadni a 10 éves bulink teljes anyagát is DVD-n. Nem tudom, hogy ez mikorra készülhet el, mert iszonyatos nagy munka összerakni egy 5 órás koncertet... De egyszer majd csak a végére érünk!" (nevet)És a saját dalos csapatotok, a Chronolo­gy háza táján mi a helyzet mostanság? Úgy láttam, hogy a lemezetek mindenfelé nagyon pozitív kritikákat kapott...

Töfi: "Talán furán hangzik, amit most mondok, de mi is megdöbbentünk azon, hogy milyen jó kritikákat kaptunk az albumra. Számítottam rá, hogy lesznek emberek, akiknek tetszik majd, de volt néhány kritika és egy csomó fórumbeírás, ami valóban komoly meglepetést okozott és hatalmas örömöt is szerzett nekünk. Tehát a start rendkívül jól sikerült. Ilyenkor kéne egy jó menedzsment, hogy a zene eljuthasson még több emberhez. Akár lemezen, akár koncertek formájában. Szerencsére a Wisdom őszi, ingyenes turnéján mi is részt tudunk venni, még ha nem is az összes állomáson."


CHRONOLOGY  - The Eye Of Time (a 2011-es The Eye Of Time albumról)


 

www.ironmaidnem.hu


Iron Maidnem - Brave New Tour 2010 DVD - megrendelhető a metalshop.hu oldalon

Exit - Együtt a szeméttel/A család szégyene 2CD -
megrendelhető a metalshop.hu oldalon

Lady Macbeth - Lady Macbeth/Javíthatatlan selejt -
megrendelhető a metalshop.hu oldalon

 

Hozzászólások

[008928]
szasza666
királyi tv :):):)
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
OZZY OSBOURNE - Holnap kijön az új album, friss dal Post Malone-nal: It's A Raid
2020. február 20. (csütörtök) 13:47

Ordinary Man címmel holnap jelenik meg az új Ozzy Osbourne album, a 11 nótás lemezről pedig itt az It's A Raid dal, amelyben Post Malone a vendég. Az új Ozzy album felvételei Los Angelesben zajlottak, a dalokban Andrew Watt producer gitározik, a basszusgitárt a Guns N' Roses-ból ismert Duff McKagan kezeli, dobokon pedig a Red Hot Chili Peppers-ből Chad Smith játszik.     Ozzy korábban ezt mondta a rapperként ismert Post Malone kapcsán: "Soha nem is hallottam korábban erről a srácról. Azt akarta, hogy énekeljek az egyik dalában, a Take What You Want-ban, úgyhogy ezt meg is csináltam, aztán az egyik dolog hozta a másikat. Elkezdtem dolgozni egy új lemezen Post Malone producerével, Andrew Watt-tal. Amolyan katalizátor volt ahhoz, hogy most itt legyek. Ha nincs ez a lemezkészítés, még mindig otthon lógnék, arra gondolva, hogy örökké itt fogok heverni. Piszokil hiányzott a zene. A rajongóim annyira...

CIRITH UNGOL - CSaknem 30 év után új album a kaliforniai metal úttörőktől, az első dal: Legions Arise
CIRITH UNGOL - CSaknem 30 év után új album a kaliforniai metal úttörőktől, az első dal: Legions Arise

Forever Black címmel április 24-én jelenik meg az epikus, doomos heavy metalt játszó, eredetileg még a 70-es évek első felében elindított kaliforniai Cirith Ungol ötödik albuma. Ez lesz...

DEATHSTARS - Már egy új albummal jönnek újra Budapestre
DEATHSTARS - Már egy új albummal jönnek újra Budapestre

Eredetileg tavasszal indult volna egy új turnéra az indusztriális gót/glam vonalas svéd Deathstars, de az ötödik lemezük munkálatai miatt csak ősszel kezdik a koncertezést, viszont...

PICK DOWN - Új felállás, új EP Mezőhegyesről: Hazug szavak
PICK DOWN - Új felállás, új EP Mezőhegyesről: Hazug szavak

Hazug szavak címmel elkészült és meg is hallgatható a mezőhegyesi Pick Down új EP-je. A hat nótát már az új felállású csapat rögzítette. "A mezőhegyesi székhelyű Pick Down...

BON JOVI - Dalpremier a tavaszi albumról: Limitless
BON JOVI - Dalpremier a tavaszi albumról: Limitless

Azt már november óta tudjuk, hogy tavasszal új Bon Jovi album jelenik meg, az első előzetes dalt, a klippel kísért Unbroken be is mutattuk, most pedig itt a második előzetes szám, a...

KHYMERA - Dallamrock/AOR premier Dennis Wardtól: The First Time
KHYMERA - Dallamrock/AOR premier Dennis Wardtól: The First Time

Master Of Illusions címmel március 6-án jelenik meg a dallamos rock, AOR projekt Khymera ötödik albuma, amelynek második előzeteseként már meg is hallgatható a The First Time dal. A...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS