MESHUGGAH - Klasszikus!: a Destroy Erase Improve album

A teljes interjút a szeptemberi Hammerben olvashatod el

2011. szeptember 19. (hétfő) 10:22

Gyakran emlegetjük úgy a '90-es évek közepét, mint a metal vészkorszakát, de akkortájt is születtek remek anyagok, meghatározó lemezek. Ilyen például a 7 húros, mélyre hangolt gitárokra, és komplex, poliritmikus alapokra épülő második Meshuggah nagylemez, az 1995-ben kiadott Destroy Erase Improve, amire a manapság djentként elnevezett modern progos vonal bandái kivétel nélkül hivatkoznak.
Az 1987-ben, a svédországi Umeában megalakult Meshuggah a technikás thrash vonal felől érkezett, és hogy pontosan hogyan is született meg a Destroy Erase Improve, arról a szeptemberi Hammerben olvashatsz egy alapos beszélgetést Fredrik Thordendal gitárossal és Tomas Haake dobossal, fő szövegíróval.

Az első anyagaitok - az 1989-es debüt EP, illetve az 1991-es­­ Contradictions Col­lap­se nagylemez - még­­­­­­­ jobbára a thrash vonalon mozogtak, bár a progos, itt-ott jazzes jelleg már azokban a dalokban is megmutatkozott. Meg lehet fogalmazni, hogy mi hozta elő belőletek azt a poliritmikus megközelítést, ami a Destroy Erase Improve albumot jellemzi?


Fredrik Thordendal: "A po­­li­­rit­­­­­mi­­­kus dolgok valójában már a Contra­dictions albumon is megjelentek, ami az első anyagunk volt Tomas-szal. De nyilván még csak kezdeti formában. Fordulópontot, vagy konkrét hatást azonban nem tudnék megnevezni. Mindig is igyekeztünk annyira eredeti zenét játszani, amennyire csak lehet. És fontosnak tartottuk azt is, hogy folyamatosan fejlődjünk. A Destroy egy elég változatos anyag lett, ami talán annak is köszönhető, hogy néhány dal még 1991-ben született, de voltak olyanok is, amelyek már a stúdiózás során nyerték el a végleges formájukat."

Tomas Haake: "Szerintem Mårten (Mårten Hagström ritmus­gitáros)­ csatlakozása egy fontos állo­más volt a hangzásunk kialakulásá­ban. Amikor Jens (Jens Kidman énekes) úgy döntött 1992-ben, hogy leteszi a gitárt, és a továbbiakban csak az énekre koncentrál, szükségünk volt egy új arcra. Mårtent 6 éves korom óta ismertem, korábban egy Barophobia nevű thrash csa­patban együtt is zenéltünk. Tudtam, hogy jó gitáros és jó dalszerző is, és mivel a többiek is ismerték a régi demónkat, ők is egyetértettek azzal, hogy Mårten megfelelő lehet a Meshuggah számára. És azonnal be is vontuk a dalírásba. A legfontosabb különbség az első és a második lemez között talán az, hogy már nem azt figyeltük, mit csinálnak más bandák, hanem azt, hogy mit kezdhetünk a saját hangzásunkkal, a saját zenei világunkkal."Ennek a változásnak az 1994-es None EP volt az első kézzel fogható jele. Az a jó 30 perces, technikás anyag utólag nézve egyfajta átmenetet képviselt. Ezt ti is így látjátok?

Fredrik: "Lehet így is nézni a dolgot, bár az az igazság, hogy a None EP egyes dalai később szület­tek, mint a Destroy néhány nótája. Számunkra tehát ez a két anyag szer­vesebben összekapcsolódott. Ere­detileg mi nagylemezben gondol­kodtunk már a None-nál is, de a Nuclear Blast elsőként egy EP-t akart kiadni, így aztán kiválogattunk néhány olyan dalt, amelyekről úgy gon­doltuk, hogy jól működnének egy ilyen előhírnöknek tekinthető anya­gon."

Tomas:
"Megmondom őszintén, hogy az EP ötletét nem tartottuk valami bölcs dolognak. De utólag hasznosnak bizonyult az az extra idő, amit így nyertünk a Destroy anyagának befejezéséhez. Aztán 1995-ben kijött még egy EP, a Salfcaged, de az már tényleg a lemez felvezetése­ként szolgált, hiszen három albumos dal mellé, csak egy None EP-s nóta élő felvétele került fel rá. A Nuclear Blast már akkor is nagyon jól promotálta a kiadványait, értették a dolgukat."Mindketten elég komoly mun­­kahelyi balesetet­ szen­­­­­­­­­­­vedtetek ebben az időszakban. Nyilván ezek is szerepet játszottak abban, hogy négy év telt el a két nagylemez között...

Fredrik: "Ezek is közrejátszottak, az tény. Én akkoriban ácsként dolgoztam, és sikerült lenyesnem a bal kezemen a középső ujjam végét, amit vissza kellett varrni, Tomas kezét pedig egy esztergapad roncsolta szét. De úgy voltunk ezekkel, hogy balesetek előfordulhatnak, mit lehet tenni? A felgyógyulás után folytattuk a próbákat, a dalírást."

Tomas: "De akkoriban történt az is, hogy a próbatermünk nagyon durván beázott, így a felszerelésünk egy részét ki kellett hajítanunk. Egy csomó szarság megesett akkoriban, de egyik sem tudott padlóra küldeni bennünket."

Fredrik: "A balesetem révén még biztosítási pénzt is kaptam, úgyhogy egy csomó új cuccot tudtam venni! (nevet) Éreztük, hogy sikerült rátalálnunk valami friss hangzásra, ami rendesen felpörgetett minket. És az is fontos volt, hogy itt egy baráti társaság zenélt, közös zenei és egyéb célokkal."MESHUGGAH - Soul Burn (a djent-hangzás alapja)
Milyen fő zenei hatásaitok voltak akkoriban?


Fredrik: "Én képtelen volnék egy-két nevet kiemelni. Minden hatott ránk, amit magunk körül láttunk, hallottunk. Eleve az volt a helyzet, hogy kissrác korunk óta vonzódtunk az agyasabb zenékhez. Ami újdonság volt, ami elég kísérletezős volt, az mind érdekelt minket. A játékomban itt-ott mondjuk hallani Allan Holdsworth hatását, de egy csomó más muzsika is hatott rám. Komplex, technikás­ zenét akartunk nyomni,­ valami újat, ami u­­­gyanakkor agresszív, erőteljes és ­precíz is. Még ­nyer­­­­­­sebb, karcosabb hang­­­­­zást akartunk, mint a None EP-n, és­­­ ebben nagy segítségünkre volt Danne is (Daniel Bergstrand társproducer)."

Tomas
: "Akko­ri­ban­ rengeteg külön­féle­ zenét hallgattam,­ jazz/rock fúziós dol­gok­­tól az indusztriális zenéken át a metalig, de ha nyugisabb hangulatra vágytam, akkor Björköt, Pink Floydot, vagy filmzenéket tettem fel. Azt azonban nem tudnám kijelenteni, hogy ezek direkt hatással voltak a zenénkre."

Fredrik: "Akkoriban is épp úgy kerestük a saját világunkat, önma­gunkat, ahogy ma is tesszük."A teljes interjút a szeptemberi HammerWorldben olvashatod el.

A magazint ezen a mailcímen tudod megrendelni: rendeles@hammerworld.hu
 

Hammer TV

 
KING OF ASGARD - "Quorthon és a Bathory hagyatéka rengeteg zenén átsüt"
2021. május 15. (szombat) 09:57

Svartrviðr címmel május 28-án jelenik meg a folkos északi death/viking metalt játszó svéd King Of Asgard ötödik albuma, a 2017-es Taudr lemez utódja, amelynek producere Magnus "Devo" Andersson volt a Mardukból. A 2008-ban elindított King Of Asgard frontembere, Karl Beckmann a 90-es évek végén feloszlott Mithotyn oszlopos tagja, gitárosa, egyik fő zeneszerzője volt, a csapattal pedig egy alapos interjút is találsz a májusi HammerWorld magazinban. A két hét múlva érkező friss lemez harmadik előzetes dala a klippel kísért Ammobiærg - ismerkedj meg vele!   www.facebook.com/kingofasgard   Részlet a májusi HammerWorld magazinban olvasható interjúból:   A Sartrviðr alapján azt kell mondanom, hogy a zene jóval keményebb éllel rendelkezik az átlagos ’viking’ metalnál, s közben egy monumentális, epikus vonulata is tapasztalható. Mit gondolsz erről? "Úgy vélem, tökéletesen igazad van, ez egészen...

DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből
DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből

Archív kiadványsorozatot indított a Dream Theater, amelynek elnevezése Dream Theater's Lost Not Forgotten Archives, elsőként pedig egy 2017-es japán koncert felvételét hozzák majd ki...

BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence
BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence

Wall Of Skulls címmel augusztus 20-án lát napvilágot az Andy B. Franck énekes vezette Brainstorm új stúdióalbuma, a 2018-as Midnight Ghost lemez utódja. Első előzetesként már itt...

KÁRPÁTIA - Megjelent és végighallgatható az új album: Csatazaj
KÁRPÁTIA - Megjelent és végighallgatható az új album: Csatazaj

Csatazaj címmel megjelent és vlgig is hallgatható a Kárpátia zenekar új albuma. "A Csatazaj lemezt szerettük volna úgy időzíteni, hogy akkor már elindulhatnak a koncertek is. Bíztunk...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, friss dal és klip: My Lucky Card
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, friss dal és klip: My Lucky Card

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, legfrissebb előzetesként pedig itt a klippel kísért Ny Lucky Card dal. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben...

PAIN - Öt év után klipes új felvétel Peter Tägtgren csapatától, a póló mindent elárul
PAIN - Öt év után klipes új felvétel Peter Tägtgren csapatától, a póló mindent elárul

A Hypocrisy-vezér Peter Tägtgren másik csapata, a Pain még 2016-ban adta ki a legutóbbi albumát, a Coming Home-ot, de a banda nagyon is aktív, lesz majd új lemez is a hírek szerint, a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS