HISZTÉRIA - Továbbra is Támadni kell!

5 kérdés - 5 válasz

2011. szeptember 10. (szombat) 20:12 | utoljára módosítva: 2011. szeptember 20. (kedd) 04:29

Az 1988 táján megalakult Hisztéria a '90-es évek egyik ismert punk rock zenekara volt, akik hatalmas bulikat adtak az akkori punkhullám hasonló előadóival együtt (Üveges Csirkeszemek, Prosectura, C.A.F.B., Hétköznapi Csalódások).
A debütáló album, a Támadni kell 1991-ben jelent meg szerzői kiadásban, 1992-től azonban már Nagy Feró produkciós cége terjesztette az anyagot, és jött a következő lemez is, a Kár az életért. A csapat sikere, az országos ismertség új lemezszerződést is hozott: 1993-ban a Trottel Records segítségével jelent meg a Ne fogd be a szád! 1995-ben jött ki a Game Over nagylemez, 1996-ban pedig az X-Phobya, amit már egy új felállás rögzített.
A sikeres koncertek ellenére a Hisztéria 1998-ban feloszlott, de pár évvel ezelőtt az énekes Pataki Antal, azaz Toncsi Cox újjáélesztette a csapatot. Az új korszakot tökéletesen fémjelzi a 2009-es Tudom, hogy mit mondasz, csak nem érdekel EP, amit egy Qss zenekarral közös split anyag követett, 2010-ben pedig Modern Káosz címmel megjelent egy új nagylemez is. (A képen az új felállás látható)
Kattints a Toncsival készült villáminterjúnkhoz, ami az énekes közismert bőbeszédűsége miatt valójában nem is villáminterjú...1. Pár éve újjáalakítottad a Hisztériát - miért, kikkel, és azóta mi minden történt veletek?

"2007-ben egyeztünk meg az anno első felállású Hisztériás basszerral, Zozzóval; hogy újjáalakítjuk a zenekart - ebből igazából hivatalosan 2008 lett. És hogy miért? Sok idöt kihagytunk, bár én mindig színpadon voltam így vagy úgy... Azt hiszem, eljött az ideje... Úgy éreztem, hogy nem bírom tovább a Hisztéria nélkül, forrt a vérem rendesen, egyszerűen belém hasított, hogy nem lehet nem újjáalakítani a csapatot!
A mai napig is csodálkozom azon, hogy kibírtam ennyi ideig a Hisztéria nélkül. Valószínűleg ebben közrejátszott az is, hogy a színpadi szereplés lekötött, ám közel sem úgy, ahogy kell, így hát újult erővel elkezdtem toborozni az újkori Hisztériát. És íme...
Gőzerővel próbáltunk, nekikezdtünk a reunion turnéknak és persze elkezdtünk új dalokat is írni. Eközben a múltat lezárandó, valamint az újrakezdés jeleként megjelent egy hiánypótló összefoglaló válogatás CD+DVD formában. A CD-n az általunk legjobbnak ítélt 21 dal kapott helyet az 1989-1997-es időszakból, a DVD-re pedig felkerült az összes LP-nk, bónuszként a meg nem jelent szólólemezem, és persze rengeteg koncertanyag, videóklip, kiadatlan demó, koncert- és stúdiófelvételek, fotók, cikkek, mindez igényes multimédiás csomag formájában.

A visszatérés nem volt zökkenőmentes, mert volt aki úgy gondolta, hogy ez 'hűdejó és menni fog', de sajnos az eltelt sok év ezt mégis meggátolta, úgyhogy volt egy sor tagcsere... Próbáltunk az eredeti, 1990-es felállással is (Toncsi Cox-ének, Rákos Zoltán-basszus, Idrányi Barna-dob és Töröcsik Attila-gitár), majd jött egy gyors dobos csere: Csányi "Csáp" Péter öreg róka, aki jelenleg is oszlopos tagja a csapatnak. Aztán gitárost váltottunk, jött Kenderesi Pisti, majd az ő helyére Kiss Norbert érkezett. Ezzel a felállással megjelent egy visszatérő EP 4 vadonatúj dallal, valamint bónuszként két klippel, ez volt a 'Tudom, hogy mit mondasz, csak nem érdekel'. A címadóra forgatott klipet azóta is sok tv csatorna játssza, köztük az MTV Music is.
Ezt követte a legendás Qss zenekarral egy split LP, Qss - Hisztéria Live And Loud, Punk o Szauruszok vol.1 címmel. Közben egy jó pár válogatáson is szerepeltünk a teljesség igénye nélkül: az újra megjelent legendás Pankráción, a 7 év után megjelent Free feszt válogatáson és a Káderek feszt kompilációján... Mindezek után 2010-ben jött ki az új lemez, a Modern Káosz, 12 dallal, bónuszként pedig rákerült a visszatérő Tudom... EP is.

Közben zajlanak az események, ebben a forrongó világban mindenki keresi a megoldásokat... Zozzó, az eredeti basszer távozni kényszerült az egyik pillanatról a másikra, egy session basszeros, Kalmár Dávid állt a helyére, akivel jó pár koncertet és fesztivált nyomtunk le, majd jött egy fix tag, egy régi, jól képzett zenész megannyi zenekarral és koncerttel a háta mögött: Tonyo, azaz Dobos Gergely. Vele szinte egyszerre érkezett az új gitáros, Benedek Tamás, aki szintén egy jó, mondhatni őrült arc, és képzett zenész. Kicsit meg is változott a zenekar...
Talán idősödtünk és érettebb lett a tagállomány, ezáltal más irányt is vett a csapat, más lett a felfogás - szerintem előnyünkre változtunk. Úgy nyomtuk a koncerteket és a fesztiválokat, hogy játszottunk a régi tagokkal és közben már próbáltunk az újakkal... Egyik hétről a másikra már a mostani új felállással kezdtük járni az országot, és tesszük ezt jelenleg is: Toncsi Cox-ének, Csányi Péter ”Csáp”-dob, Benedek Tamás-gitár, Dobos Gergely-basszus."


HISZTÉRIA - Tudom, hogy mit mondasz csak nem érdekel
(a 2009-es EP címadójára készült klip)

2. 13-14 év után új album - milyen lett a Modern káosz?


"Egy sokrétű és sokoldalú lemez 12 vadonatúj dallal. A Hisztériától megszokott a stílusokon belüli kalandozás... egy kicsi ska egy kicsi hardcore és még sorolhatnám... de az alap a punk rock. Ha valaki meghallgatja mondjuk a kettes dalt, majd utána mondjuk a tizediket, nem lesz az az érzése, hogy ugyanazt a számot hallja. Egyáltalán nem lett unalmas, sőt, egy lendületes anyag, tele ötlettel, kemény riffekkel, sok vokállal, egy kis zúzással... Szóval, minden ami kell! (nevet) Szerintünk méltó folytatása lett a Tudom... EP-nek. A visszajelzések is elég jók, ugyanakkor még be kell érniük a daloknak, el kell, hogy jussanak mindenkihez..
Nem volt könnyű dolgunk, mert a visszatérő EP-vel magasra tettük a mércét, az nagyon jó kritikákat kapott. A címadó dalt az emberek még csak a netről a youtube-ról ismerhették, de bárhová mentünk, már énekelték velünk! Kiemelnék egy-két dalt a nagylemezről a teljesség igénye nélkül... Ami biztos befutó, az a Nézz rám. Erre készül is lassan egy új klip. Hisztéria egy kis ska fűszerezéssel... A Botrány egy kis street punk - odaver mint a baseballütő! (nevet) Aztán ott az Egy kurva halála, ami egy igazi magyar hangszerrel indul, magyar dudával. Ezt nagyon szereti a közönség! Van aztán a Hisztériától már megszokott kakukktojás, a Félbe vagy tépve, ez amolyan ska-punk dal odavágós szöveggel. A Ne fogd be a szád 2 pedig egyfajta tisztelgés a régi hardcore csapatok előtt, hisztériás módon... Ennek a Ne fogd be a szád lemez és dal volt az előzménye, még 1993-ban!"3. 2009-ben kiadtátok ezt a split anyagot a Qssal. Miért épp velük?


"Akkoriban sokat koncerteztünk együtt, és mivel nekik igazából nem volt elfogadható minőségű anyaguk, nálunk meg ugye készültek az új dalok... Itt volt az alkalom, hogy kiadjunk valami jó minőségű koncertanyagot... Összehoztuk. 9-9 dalt rögzítettünk, amelyek közt volt egy új is, azaz 8 régi meg 1 új dal. Mi egy teljesen új számot választottunk, a Botrányt. A válogatás érdekessége, hogy voltak dalok, amiket nagyon sokat szerepeltettünk klipben, válogatáson, koncerteken... ezeket itt mind kihagytuk... Itt említeném meg a hírhedt, és azóta is nagy slágernek számító Army'n'Rollt, azaz a Tépd szét a behívód nótát. Ezért meg is kaptuk a magunkét! (nevet) Volt, aki csak azért nem vette meg a CD-t, mert hogy mi az, hogy ez nincs rajta! (nevet) Épp ezért döntöttünk úgy, hogy ez a válogatás legyen más, mint a többi..."HISZTÉRIA - Egy kurva halála (a 2010-es Modern káosz albumról)
4. Kik járnak ma Hisztériára? Régi arcok, új arcok?


"Ez nagyon érdekes, mert fiatalok és idősebbek is vannak, sőt van aki a fiával jön... akadt rá nem egy példa. Volt egy jó pár sztori... Hozta az apuka a fiát, hogy szia, megismersz? Mondtam neki, hogy hát... így az idő haladtával nem nagyon... Erre levette a pulóverét, és volt rajta egy saját kézzel rajzolt kétoldalas Hisztéria póló! A Kár az életért lemezborító gyönyörűen... Mondta, hogy hozta a gyerekét is, hogy megmutassa neki, mit szeretett annak idején az apja, és hogy már a fia is nagy Hisztéria rajongó. Azt hiszem, hogy az ilyen dolgokért érdemes ezt csinálni!
Vagy amikor egészen fiatalokkal beszélgettünk egy koncert után, mert csodálkozva láttuk őket a bulin, ahogy énekelték az 1990-ben irt Behívót, a '96-ban írt Baj lesz még-et, meg a Tudomot is, ami ugye 2010-ben lett népszerű... Kérdeztük, hogy honnan tudják a szövegeket, és mondták, hogy innen-onnan megvan nekik... Nagyon megszerették az új dalokat és visszanéztek, hogy milyen régi lemezeink vannak, és beszerezték azokat is. De sokan vannak, akik csak a Tudom-féle újabb korszakot ismerik. Ezek az új arcok fiatalabbak, de jönnek és éneklik az új nótákat. Idővel aztán utánanéznek a dolgoknak és megszerzik a régieket is. Természetesen nem megveszik a CD-ket, mert az megfizethetetlen volna, hanem a netről letöltik... De hát elszállt az az idő, amikor mi még a lemezborítókat is egy órán keresztül tudtuk nézni..."5. Az év második felére mi mindent terveztek?

"Szeretnénk először is új dalokat írni. Elárulom, hogy már készülőben is vannak az újak! Sokkal dögösebb és talán nyersebb is lesz az új Hisztéria, valamelyest keményebb is zeneileg, ugyanakkor az éneknél a dallamvilág megmarad. Az új dalok is tartogatnak majd meglepetéseket... Nekem nagyon bejön a dolog! (nevet) Lehet, hogy páran egy kicsit furcsán fognak nézni, de a dög meglesz bennük, az tuti. Egy külföldi válogatásra is kaptunk meghívást. 3 új dallal szerepelünk majd ott, de lesz egy hazai válogatás is az év vége felé, meg egy másik külföldi válogatás is várható. Elöljáróban még annyi, hogy természetesen nem szeretnénk a hazai rajongókat megvárakoztatni. Az új tagokkal a fedélzeten gőzerővel dolgozunk, és lehetséges, hogy az év vége felé a lemez is napvilágot fog látni.
Természetesen sok koncertet is tervezünk, és ebben segítségünkre lesz Török Hajnalka, ahogy eddig is. Ha minden jól megy, akkor a környező országok közül is eljutunk egy-kettőbe. Reméljük, hogy ugyanolyan jó hangulatú bulik várnak ránk, mint az elmúlt időkben. A mostani bulikon az új tagokkal szinte megfordul a világ... Megőrülünk a színpadon, de a közönség is... Fel-le rohangálnak, ezerrel megy a stagediving, amiből persze én is kiveszem a részem! (nevet) Vagy akár a gitáros, aki nem rest bedőlni a gitárjával a közönség közé, vagy lent gitározni a tömegben... De olyan is előfordult, hogy egy színpadra dobott tangát húzott a fejére... Lenne még mit sztorizni, az biztos...
Szóval jó kis show kerekedett ki az egészből, érdemes eljönni a bulikra! A ráadásnál pedig megtelik a színpad, aki csak tud, feljön és nyomják velünk a bulit! (nevet) Megújult erővel indulunk útnak az ősszel is. A Hisztéria show folytatódik, csak még jobban! (nevet) Várunk mindenkit a bulikon és köszönjük, hogy velünk tartotok! Vigyázzatok magatokra!"


www.hiszteriazenekar.hu
Hisztéria - Facebook

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CODE ORANGE - Maguk rendezték az új animációs klipjüket: Autumn And Carbine
2021. január 26. (kedd) 14:53

Underneath címmel még tavaly tavasszal jött ki a hardcore punk/metal vonalas amerikai Code Orange negyedik albuma, amelynek Autumn And Carbine dalához most egy videoklip született. A csapat 2017 januárjában kiadott Forever lemeze Grammy-jelölést is kapott, az ötös 2018-as The Hurt Will Go On EP-jének The Hunt dalában pedig a Slipknot, Stone Sour frontember, Corey Taylor volt a vendég. Az Underneath album producere Jami Morgan dobos/énekes és Nick Raskulinecz volt, valamint Will Yip, de Chris Vrenna (NIN, Manson, U2, Metallica stb.) is segítette a munkát programozással, a keverést pedig Yip és a  Code Orange gitárosa, Eric ‘Shade’ Balderose végezte. Jami Morgan: "Az Underneath az önmagunk kettősségével és a társadalom kettősségével való szembesülésről is szól ebben a túlzsúfolt, túlexponált, mindent elfogyasztó digitális nirvanában. Mindenki mondhatja a magáét és úgy tűnik, senki hangja nem számít..."  ...

BUTCHER BABIES - Klippremier: Sleeping With The Enemy
BUTCHER BABIES - Klippremier: Sleeping With The Enemy

Végül nem egy új album, hanem egy EP lesz a Butcher Babies következő kiadványa, az idei év közepére várható anyag második előzetese a Sleeping With The Enemy nóta, amelyhez most a...

REMORSE - 12 év után jön a Kohó album, az ózdi thrasherek első friss dala: Hazudnak
REMORSE - 12 év után jön a Kohó album, az ózdi thrasherek első friss dala: Hazudnak

Kohó címmel hamarosan megérkezik majd az ózdi thrasher Remorse friss stúdióalbuma, a februári HammerWorld magazin egyik extra CD-mellékleteként. A 12 év után, január 29-én...

WARBRINGER - Új szöveges videó a kaliforniai thrasherektől: Power Unsurpassed
WARBRINGER - Új szöveges videó a kaliforniai thrasherektől: Power Unsurpassed

Weapons Of Tomorrow címmel még tavaly tavasszal jött ki a kaliforniai thrasher Warbringer hatodik nagylemeze, a 2017-es Woe To The Vanquished album folytatása. A Power Unsurpassed dalhoz most...

EKTOMORF - "Szinte sírrablónak lettem kikiáltva Kovácsházán"
EKTOMORF - "Szinte sírrablónak lettem kikiáltva Kovácsházán"

Reborn címmel két napja jött ki az új Ektomorf album, a csapat első lemeze a Napalm Records-nál, az 'újjászületés' cím pedig azt jelzi, hogy ez egy új fejezet a zenekar...

BLACKMORE'S NIGHT - Már két dal is meghallgatható Ritchie Blackmore-ék márciusban érkező lemezéről
BLACKMORE'S NIGHT - Már két dal is meghallgatható Ritchie Blackmore-ék márciusban érkező lemezéről

Már a karácsonyi EP idején tudni lehetett, hogy Ritchie Blackmore (Rainbow, ex-Deep Purple) és Candice Night énekesnő közös zenekara, a Blackmore's Night tavasszal egy új lemezzel...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS