CASKETGARDEN - Már csak a keverés van hátra...

5 kérdés - 5 válasz

2011. szeptember 9. (péntek) 12:46

Ha minden jól alakul, szeptember végére elkészül a mosonmagyaróvári Casketgarden negyedik nagylemeze, a The Estrangement Process, amelyet a legsvédesebb magyar melodeath csapat egy új felállásban és egy rendhagyó módszerrel készített el.
"A húros hangszerekkel kezdtük a stúdiózást Mosonmagyaróváron, ahol 'mankódobra' dolgoztunk, majd jött az az ének, szintén a móvári M stúdióban, a dobok felvétele pedig a munkafolyamat végére maradt, és erre már a SuperSize Recordingban került sor Varga Zoli irányításával. Ugyancsak a SuperSize-ban folyt a gitár- és basszussávok reampolása. Szerintünk egy elég erős anyag állt össze, amely inkább az első két lemezünk irányába mutat zeneileg, tehát keményebb, gyorsabb jellegű, viszont a harmadik lemez átgondoltságra és változatosságra való törekvésének tapasztalataival."
A csapat legutóbbi albuma 2008-ban jött ki Incompleteness In Absence címmel, azóta Schummel Dénes személyében új basszusgitáros csatlakozott hozzájuk, a gitáros Musitz Peti utódja pedig Csutak István lett, aki korábban a Ventar és a Depths Of Depravity zenekarokban játszott, a Zombie Holocaust egy kései felállásában viszont énekesként szerepelt.
A Casketgarden motorjának számító Tóth Balázs gitárossal készült villáminterjúnkat egy kattintás után olvashatod el.

1. Hogy álltok most az új albummal?

"A terv szerint haladunk, azaz július végére összeállt az utolsó dal is, majd augusztus elején megkezdtük a gitárok és a basszus felvételét egy mankó dobalapra. Ezután következett az ének, és rendhagyó módon csak legvégén a dob, méghozzá a törökbálinti SuperSize Recording stúdióban, aminek profi hozzáállása és berendezése láttán rendesen leesett az állam.
Érdekes egyébként, hogy amennyire fáztunk ettől a Varga Pici javasolta módszertől, annyira célszerű volt így dolgozni. Egy gitáros/dalszerző általában az utolsó pillanatig változtat a dolgokon, amelyek néha a dobtémák módosulását is jelentik. Esetünkben még a dobfeljátszás közben is előkerültek új ötletek, például hogyan lehetne még erőteljesebbé tenni egy adott részt egy más dobtémával, vagy éppen kevésbé erőteljessé, hogy az azt követő téma még brutálisabbnak tűnjön. Ilyesmik.
A gitárfelvételek során erősítetlen DI jelet vettünk, amelyet később Picivel a SuperSizeban erősítettünk újra, már a kész dobhangzás figyelembevételével. Ennek a módszernek az az előnye, hogy a kész zenében alakíthattuk ki a gitárhangzást. Megfigyelhettük, hogy a különböző jellegű riffekkel mennyire működik, és próbáltunk olyat kihozni, ami mindegyikkel üt. Varga Piciről csak annyit, hogy képes volt több órán át molyolni az alapsoundokkal... Amikor már mindegyikünk feladta, és gyakorlatilag megsüketültünk a picit különböző hangzásokkal kapcsolatban, ő még akkor is tudott jobbat és jobbat kihozni a cuccokból.
Eddig egyik lemezünknél sem volt 4 órás gitárbeállás vagy éppen 6 -7 órás dobbeállás. A dobfelvétel első napján gyakorlatilag egy hangot nem vettünk fel, ami rajta maradt volna a végleges verzión, csak a dobsoundokkal, mikrofonokkal babráltunk. Mostanra egyébként már minden felvettünk, de sajnos a napokban derült ki, hogy egy technikai probléma miatt a basszusgitársávot újra kell játszani. Aztán indulhat a keverés! Ha minden jól megy ez szeptember végére lesz meg."


CASKETGARDEN - A Machine Within (lemezelőzetes demó 2011)
2. Az előzetes demóként kihozott A Machine Within-hez képest milyen lesz a komplett album?


"A Machine Within egy lazulós szám a lemezen, és akkor talán mindent el is mondtam az anyagról! (nevet) Egyébként ez az utolsó nóta, amit még Petivel kezdtünk összerakni - szerepel is benne egy riffje. Összességében ez a lemez nem olyan elmélkedős, füllhallgatós cucc, mint az előző, az Incompleteness In Absence volt. Valahogy horzsolóbb az egész, tényleg úgy tudom jellemezni, hogy körülbelül a második lemezünk vonala, a harmadiknál szerzett tapasztalatokkal. 10 dal lesz rajta, és talán egy csendesebb átkötő szösszenet is, de még nem vagyok biztos abban, hogy szükség lesz rá."3. Mit jelent a lemezcím és mikorra várható maga az album?

"A The Estrangement Process lemezcím jelentése kb. Elidegenedési folyamat, de kivételesen nincs mögötte semmilyen koncepció. Szó van a lemez egyes dalaiban ilyesmiről, sőt megjelennek a tagcserék is átvitt értelemben, de nincs olyan egész lemezen átívelő téma, mint legutóbb. Mivel ilyen lemezünk még nem volt, most próbáltunk különálló dalokban gondolkodni. Az adott Casketgarden irányon belül mindegyik dal más és más, ezen a lemezen lesz hallható az eddigi leglassabb és a leggyorsabb dalunk is. Ha valóban sikerül lezárni a keverési/maszterelési procedúrát szeptember végéig, akkor a kiadó ígérete szerint decemberben tud megjelenni a lemez.

4. A tavalyi tagcserék miatt változott szerinted a Casketgarden világa?

"Ezt még nem tudom pontosan. Őri (ex-basszer) kiválása ilyen szempontból nem sok vizet zavart szerintem, illetve annyiban módosult a hangkép, hogy precízebb lett a basszusgitározás. Az új bőgős, Dénes gitárosként sem utolsó, úgyhogy mindenképpen egy minőségi előrelépést jelentett a bevétele, viszont eddig nem nagyon hozott témákat, így a Casketvilág általa nem változott. Peti és Csutak kérdése már egy picit más tészta, hiszen ez a zene a gitárokra épül, és nyilván a már csak a játékstílusbeli eltérés is érződni fog a zenén. Másrészt Peti, aki a kezdetektől itt volt, nagyon érezte ezt a zenét, még akkor is, ha az utolsó két lemezen egyáltalán nem volt témája.
Csutak más irányból jött, volt egy black bandája, illetve kisegített másodgitárosként egy ideig a brutal death Depths Of Depravityben, és nyilván ezek a zenék mind beépültek hatásként a játékába, így eleinte még rá kellett éreznie erre a stílusra. Ő egyébként  – ugyan csak a dalírási folyamat felénél jött a képbe - hozott egy komplett riff-fűzért, amiből már csak egy refréntéma hiányzott, amely hiányt én a képzeletbeli univerzális dallamos refréntáramból gyorsan meg tudtam oldani! (nevet)
Magyarán van egy dala a lemezen, ami valóban egy picit más, mint az eddigi Casketgarden dalok, de én örültem az új íznek, az új impulzusnak, szerintem egy igazán király koncertszám lett az ő dala, a The Minus Terminus. Hozzá kell tennem, hogy Casketpisti (énekes) nem szereti, mert nincs benne tukatuka..." (nevet)


CASKETGARDEN - The Absent (2011 Rockmaraton - a concertphotos.hu felvétele)5. Koncertek, őszi tervek?

"Mivel a háttérmunka ezen részét is én végzem, a lemez ügyei miatt nem nagyon volt esélyem koncertszervezéssel foglalkozni. Szeptemberben lesz egy mosonmagyaróvári buli (szeptember 23, Klub Gépház), illetve késő ősszel, tél elején is kinéz pár dátum: Tatabánya, Székesfehérvár, Budapest. A budapesti egyébként egy évenként megrendezett ingyenes extrém metal party a Dürer Kertben, amit még nem nevezhetek meg! (nevet) Úgy vagyok vele, hogy most már inkább a lemezmegjelenés utáni, tavaszi dátumokra gyúrok rá, csak pár 'melegen tartó' koncert lesz az ősszel. Különben is szeptemberben zajlik még a keverés, nyilván el kell még bíbelődni a borítóval is, tényleg kellene most már egy klip, és fel is kellene készülni az új számok koncertverzióból, szóval nem fog lustulással telni az ősz sem."


www.casketgarden.hu

www.facebook.com/Casketgarden

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AS KARMA BRINGS - Brutális új dal a salgótarjáni csapattól: Hate Seems Help
2019. március 24. (vasárnap) 07:46

Hate Seems Help címmel egy vadonatúj dallal jelentkezett a deathcore, extrém metal vonalas salgótarjáni As Karma Brings. A brutális új nóta a nyárra várható friss EP előzetese. Ezúttal is Diószegi Kiki (Stray Heart Records) segítségével dolgoztak, a keverés pedig Simon István (No Silence Studio) munkája. Április 5-én a Dürer Kertben el is csípheted őket, méghozzá a Sleepless, a Nest Of Plagues és a Devoid társaságában. Tari Bálint énekes: "A következő EP-nk mondanivalója nem egy igazán nagy megfejtés... Személyes tapasztalásokból eredő konklúziók töltik meg tartalommal a muzsikát. Nem áll szándékunkban utat mutatni, megmondani a frankót, vagy valami globális problémát a nyakunkba venni, mert ehhez túl kicsik vagyunk, így hétköznapi gondok, érzések kerültek terítékre, amit a Hate Seems Help dal tökéletesen példáz. Ez a szám arról szól, hogy 'mennyire utálok mindenkit'."    ...

MACHINE HEAD - Már folynak a meghallgatások, keresik az új tagokat
MACHINE HEAD - Már folynak a meghallgatások, keresik az új tagokat

Az oaklandi Sharkbite stúdióban már zajlanak a meghallgatások a Machine Headnél, Robb Flynn és Jared MacEachern basszusgitáros keresi a kilépését múlt ősszel bejelentő Dave McClain...

YNGWIE MALMSTEEN - Egy hét múlva új album, dalpremier: Blue Lightning
YNGWIE MALMSTEEN - Egy hét múlva új album, dalpremier: Blue Lightning

Blue Lightning címmel március 29-én jelenik meg a svéd gitáros legenda Yngwie Malmsteen új albuma, amelyen a blues / rock világ azon előadóiról emlékezik meg, akik jelentős hatással...

GRAND MAGUS - Dalpremier az áprilisi albumról: Brother Of The Storm
GRAND MAGUS - Dalpremier az áprilisi albumról: Brother Of The Storm

Wolf God címmel április 19-én jelenik meg az ex-Spiritual Beggars énekes, Janne "J.B." Christofferson vezette Grand Magus kilencedik albuma, a 2016-os Swords Songs lemez folytatását, és a...

JINJER - Új videoklip: Teacher, Teacher!
JINJER - Új videoklip: Teacher, Teacher!

A januárban Micro címmel kiadott EP Teacher, Teacher! dalához készült el a Tatiana Shmaylyuk énekesnő vezette Jinjer friss klipje. Ismerkedj meg vele!  ...

DEATH ANGEL - Dalpremier a május végi albumról: Humanicide
DEATH ANGEL - Dalpremier a május végi albumról: Humanicide

Humanicide címmel május 31-én jön majd ki a Bay Area thrasher Death Angel új albuma , a 2016-os The Evil Divide lemez folytatása, és máris itt az első előzetes dal, az új anyag címadó...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS