OPETH - A zenetörténelem legnagyobb csalódása?

Mikael interjú az új Hammerben

2011. szeptember 5. (hétfő) 13:03 | utoljára módosítva: 2011. szeptember 24. (szombat) 02:45

A teljesen hörgésmentes új Opeth album, a Heritage hivatalosan csak szeptember 20-án jelenik meg, de a netre kicsúszott anyag nyomán máris sokan felháborodtak a svéd prog csapat teljesen új, valóban retróba ágyazott megközelítésén. Idézet egy Facebook bejegyzésből: "Nagyon undorít ez az új lemez. Szeretem az Opethet és elfogadom a fejlődés szükségességét, de ezt Mikael projektnek kellett volna nevezni. Az énekhangot leszámítva semmi Opeth nincs benne. Nem veszem meg, és a turnét sem fogom támogatni. Szerintem ez a zenetörténelem legnagyobb csalódása."
A tizedik Opeth stúdióalbum valóban nem egy átlagos lemez, és borítékolható volt, hogy az annak idején még death metal vonalon elindult svéd prog csapat rajongói közül jó néhányan úgy fogják gondolni, hogy ezzel a mélyen a '60-es, '70-es évek zenei világában gyökerező anyaggal Mikael Åkerfeldt és társai túlságosan is eltávolodtak a saját stílusuktól.
A Porcupine Tree vezér Steven Wilson által kevert 10 tételes lemezről, a stílusváltásról a zeneszerző, producer és általános bandafőnök Mikaellel találsz egy alapos interjút az új Hammerben, de ha kattintasz egyet, a beszélgetés egy részletét máris elolvashatod!
Az Opeth-tábor eddig is hozzászokhatott ah­hoz, hogy tőletek csakis a váratlant várhatja, de ez az új album az eddigieknél is nagyobb változást jelent. Nem azt mondom, hogy teljesen szakítottatok az eddigi stílusotokkal, de mintha bizonyos kapukat tökéletesen lezártatok volna, másokat viszont egészen szélesre tártatok. Eleve egy ilyen, nagyon is '70-es évek hangzású új anyagban gondolkodtál?

"Nem, ez egyáltalán nem így volt. Ahogy korábban is, most is csak úgy nekiálltam új dalokat írni, és eleinte úgy éreztem, hogy a Watershed egyfajta folytatása, kiterjesztése lesz ez az anyag. Amikor azonban elkészültem az első két új dallal, valahogy elbizonytalanodtam. Nem éreztem azt a borzongást, azt a jól eső, kellemes elégedettséget, mint máskor. Hallgattam és hallgattam a két dalt, de egy idő után be kellett ismernem magamnak, hogy hidegen hagynak. Megírtam őket, elkészültek, ott voltak, és annyi. Mintha nem is én írtam volna ezeket a számokat, hanem valami Opeth-automata."


Milyen jellegű dalok voltak ezek?


"Opethesek, de semmi több. Mindkettő úgy 10 perc körüli lett, és nem mondom, hogy rosszak voltak, csak éppen nem volt bennük semmi különleges."


Milyen érzés volt azzal szem­be­sülni, hogy nem vagy elégedett az új témáiddal? Egyáltalán ilyesmi előfordult már veled korábban is?


"Ilyen extrém módon még sosem. Nyilván vannak az embernek olyan pillanatai, vagy akár napjai, amikor úgy érzi, hogy mindaz, amire képes, tulajdonképpen szart sem ér. De ezek múló dolgok. Jön egy új nap, jönnek új ötletek, új témák, új inspirációk, és az élet megy tovább. Most azonban ennél komolyabb volt a problémám. Sokkal komolyabb. Még az is megfordult a fejemben, hogy feloszlatom a zenekart. Eléggé el voltam veszve. Aztán megmutattam ezt a két dalt Martinnak (Martin Mendez, basszusgitáros), és az ő reakciója volt az, ami végül is ráterelt a helyes ösvényre. Konkrétan megmondta, hogy ha ilyen lesz az új album, az számára hatalmas csalódást fog okozni."


És erre hogy reagáltál?


"Mondhattam volna azt is, hogy tessék, akkor írj jobb dalokat, de magam is nagyon bizonytalan voltam. Martinban pedig nagyon szeretem, hogy keveset beszél, de ha mond valamit, arra oda kell figyelni. Ez sokkal jobb, mintha bólogatóemberekkel lennék körülvéve, akik csak dicsérik, amit megmutogatok nekik. És tudtam, hogy ha Martin is azt érzi a két dal hallatán, amit én, akkor tényleg baj van. Úgyhogy hazamentem, kikukáztam ezt a két dalt, és kezdtem mindent elölről.
Emlékszem, ekkortájt beszéltem Devin Townsenddel, és amikor elmeséltem neki, hogy mi az ábra nálunk, és hogy újrakezdem az egész melót, csak annyit mondott, hogy 'Szeretlek!' Tetszett neki, hogy volt merszem kidobni a két dalt. Ez a beszélgetés is erőt adott, és még aznap megszületett két teljes nóta. Két olyan tétel, amelyekkel már elégedett voltam. Mintha valaki hirtelen felkapcsolta volna a villanyt! Megkönnyebbültem, mert megvolt az irány, amerre elindulhatok. És nagyjából hat hónappal később már a kezemben volt a kész lemezanyag."


OPETH - The Devil's Orchard (a 2011-es Heritage albumról)

Az új dalokban egyáltalán nincs hörgés. Nem is kísérleteztél ilyesmivel a házi demók elkészítése közben?

"Egyáltalán nem. Nem is passzoltak volna ezekhez a zenékhez, meg aztán, és ezt határozottan vállalom, elegem lett belőle. Jelenleg az van, hogy egy kissé unom az üvöltést. 37 éves vagyok, egy kétgyermekes családapa, aki nem akar senkinek megfelelni, csakis önmagának. Elég időt töltöttem ebben a metal közegben ahhoz, hogy kimondhassam, most valami másra vágyom. És itt nem csupán a hörgésről van szó, hanem arról is, ahogy manapság készülnek a heavy metal lemezek. Egy egészen más megközelítést akartam. Ez nem egy extrém metal anyag. Intenzív, de másképpen az."


A teljes interjút a szeptemberi HammerWorldben olvashatod el.

A magazint ezen a mailcímen tudod megrendelni: rendeles@hammerworld.hu

 

Hozzászólások

[008530]
Anark
Nincs semmi gond az albummal. Jók a dalok, ez is az Opeth.
[008526]
ghalghalu
sztem egyik opeth album sem üt elsőre. sőt, sztem akkor lenne vele baj, ha elsőre hatna...
[008524]
RozsaTomi
Szerintem meg kegyetlen jó az új Opeth!
Előző album annyira nem nyerte el a tetszésemet.
De nálam még mindig a Ghost meg a Damnation a best Opeth!
De ez is meglesz véve és a polcomon lesz mert JÓÓÓÓÓÓÓÓ
[008522]
tomacsek
A "régi" zenei irány megtartását, újraismétlését (mégha sok is benne az új ötlet) egy zenekartól sem lehet reálisan elvárni. Aki így gondolkodik, az egy adott korlátozottságot vár el, aminek mi magunk sem felelünk meg. Nem szeretjük, ha korlátok közé szorítanak, akkor miért tesszük ezt némely zenekar lényegére, tevékenységére vonatkozón (ld. Queensryche). Szerintem amit itt hallani és érzékelni lehet Mikael szavaiből, az egy természetes folyamat része - ezért tudok vele nagyon is azonosulni.
[008518]
morningrise
The Devil's Orchard című számmal továbbra sem tudok mit kezdeni(talán jobb lett volna a lemez végére tenni). A többi szám viszont zseniális !!!! A Damnation idején én inkább valami ilyesmi zenét vártam . "A zenetörténelem legnagyobb csalódása." ?!?! Nem metál anyag ez biztos(és sajnos), de a minőségbe nem lehet belekötni , tele van friss ötletekkel ! Természetesen nem kell egyetérteni velem , ez csak az én véleményem !
[008516]
thrillseeker
Mondtam én, hogy szólólemezként kellett volna megjelentetnie!

Amúgy nem csak az a gond a lemezzel, hogy eltávolodtak a stílusuktól, a Damnation is eltávolodott, mégis tökéletes az első hangtól az utolsóig. A Watershed is távol van a régi Opethtől, mégis egy jó kis album. Ezen a lemezen viszont alapjában véve a dalok sem jók. Vontatott és unalmas, bár még többször meg kell hallgatni, de ha egy Opeth anyag nem üt be elsőre ott hiba van!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HEATHEN - Ősszel jön az új lemez, itt a második dal: Empire Of The Blind
2020. augusztus 7. (péntek) 18:21

2010 elején egy méregerős albummal (The Evolution Of Chaos - 18 év kihagyás után) tért vissza a Heathen, a Bay Area egyik kultikus thrash/speed csapata, idén pedig jön majd a folytatás, az új lemezük címe Empire Of The Blind lesz. Az album szeptember 19-én lát majd napvilágot, második előzetesként pedig itt a címadó nóta - szöveges videóval. Vendégek is lesznek a lemezen: Gary Holt (Exodus), Rick Hunolt (ex-Exodus) és Doug Piercy (ex-Heathen), a borítót pedig Travis Smith készítette. A Heathen soraiba az utóbbi év során két új arc érkezett: Jason Mirza basszer (aki már évek óta koncertezik a csapattal) és Jim DeMaria dobos (Toxik), aki Sasha Horn helyét vette. Sasha és Jason Viebrooks basszer az Exhorderbe igazolt át a koncertfronton kevésbé aktív Heathenből.   www.facebook.com/heathen.official   HEATHEN - Empire Of The Blind (szöveges videó a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz) HEATHEN...

SKELETAL REMAINS - Új dal és klip a kaliforniai death metal brigádtól: Congregation Of Flesh
SKELETAL REMAINS - Új dal és klip a kaliforniai death metal brigádtól: Congregation Of Flesh

The Entombment Of Chaos címmel szeptember 11-én jelenik meg a kaliforniai death metal gépezet Skeletal Remains negyedik albuma, a 2018-as Devouring Mortality lemez folytatása, második...

VITRIOL - Klippremier a portlandi death metal brigádtól: Hive Lungs
VITRIOL - Klippremier a portlandi death metal brigádtól: Hive Lungs

A death metal vonalas portlandi Vitriol tavaly szeptemberben adta ki a debütáló albumát To Bathe From The Throat Of Cowardice címmel, idén márciusban pedig visszatértek volna Budapestre a...

JOHN PETRUCCI - 10 év után újra együtt dolgozott Mike Portnoy-jal, itt az új szólólemez első dala
JOHN PETRUCCI - 10 év után újra együtt dolgozott Mike Portnoy-jal, itt az új szólólemez első dala

Digitális verzióban augusztus 28-án, CD-n és LP-n pedig majd október 30-án jelenik meg a Dream Theater gitáros, John Petrucci új szólóalbuma, a Terminal Velocity, amely azért is érdekes...

METALLICA - Maszkban és négyesben, videón ahogy már együtt próbálnak
METALLICA - Maszkban és négyesben, videón ahogy már együtt próbálnak

Egy nyúlfarknyi videót tett közzé a Metallica arról, ahogy San Rafaelben, a főhadiszállásukon végre együtt jammelhetnek - maszkokban. Hetfielden ugyan nincs maszk, de hát neki énekelnie...

MOBILMÁNIA - Dal- és klippremier: Holnap a roncsokból
MOBILMÁNIA - Dal- és klippremier: Holnap a roncsokból

A zenekartagok otthonaiban, találkozás nélkül készült el a Holnap a roncsokból című, legújabb Mobilmánia dal. A friss szerzeményhez drónos, otthoni és stúdiós felvételekből...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS