OM - Saját szavaikkal a Hammer-mellékletes Érted album

A szeptemberi HammerWorld extra CD-mellékleteként juthatsz hozzá

2011. augusztus 31. (szerda) 15:20 | utoljára módosítva: 2011. szeptember 4. (vasárnap) 21:21

Amikor 2010. őszén a Krishna-tudatú tagokból álló Mantra zenekar, amelyben korábban megfordult Fellegi Ádám és Kowalsky is, egy jó tíz éves pályafutás után leállt, a dobos Rajahamsa és a gitáros Vijaya Gauranga úgy döntött, hogy egy új csapatban folytatja a muzsikálást. Így született meg az OM zenekar Kanyó Péter basszusgitáros-énekessel.
Az OM debütáló albumán vendégként felbukkan Kowa és a Watch My Dying énekese, Gaobr is, valamint a WMD-gitáros Bori Sanyi, utóbbi szintetizátoron és szitáron (!). Az Érted címet viselő lemezt a csütörtöktől már országszerte kapható szeptemberi HammerWorld magazin CD-mellékleteként szerezheted be.
A csapat nevéről ezt mondja Vijaya Gauranga, aki egyébként az ős-thrasher Fantomban (1986 és 1988 között létezett kult csapat egyetlen demóval) kezdte a pályafutását: "Az Om, vagy Aum igazából az első hangvibráció, mantra, minden védikus himnusz ezzel kezdődik. Hatalmas ereje van, reméljük nekünk is az lesz!"
Kattints, ha érdekel, hogy Vijaya Gaurange és Kanyó Péter hogyan jellemezte saját szavaival az Érted című lemez dalait!OM (b-j):

Vijaya Gauranga das - gitáros

Rajahamsa das - dobos

Kanyó Péter - basszusgitáros/énekes
www.ommusic.hu

OM - FacebookOM - Érted
(09/01 - OM/Hammer)

01. Belső vár
02. Szívvel-lélekkel
03. Másodpercek nemzedéke
04. Újra meg újra
05. Másik út
06. Érted
07. Átma
08. Pár ezer év
09. Bálvány
10. At maradsz, ami vagy
BELSŐ VÁR

Kanyó Péter: "Rögtön nyitásnak egy a borultabb szerzemények közül. Elég nagy húzása van, és talán a legkevésbé konkrét a szövege, mégis nagyon adta magát nyitószámként, annyira belecsap a lecsóba. Egy 'remek' időszak kommentálása gyanánt született a szöveg, amikor valahogy mindent sikerült elhibázni. Nekem emiatt a magunknak megtartott gondolatok, elhallgatások és hazugságok romboló hatásáról szól. Vidám."

Vijaya: "Nekem egyértelmű volt, hogy ezzel a számmal kell kezdeni az albumot, mert ebben benne van minden. Péter egy kicsit aggódott, hogy nyitószámként kicsit nyomasztó a szövege, de én valahogy bírom, ha úgy indul egy lemez, hogy rögtön arcba tenyerel."SZÍVVEL-LÉLEKKEL


Vijaya: "Ez viszont egy vidám, pozitív dal, mind szövegében, mind zenéjében. Persze azért érdemes figyelni, mert vannak itt is komoly gondolatok."

K.P.: "Ha jól emlékszem, a legelsőként összerakott témából kerekedett ki ez a nóta. Tele van pozitív energiával és életkedvvel, nagyon szeretem! Remélem, tényleg olyan jó koncertnóta lesz belőle, mint amilyennek hallom! A szövegében van egy pici főhajtás az elődünk, a Mantra zenekar irányába is, a fő üzenete pedig talán az lehet, hogy ne illetődjünk meg semmitől, csak tapossunk a gázra, ha valami nagy és szép történik velünk, mert mindenben ott a sorsszerűség."MÁSODPERCEK NEMZEDÉKE

K.P.: "Pörgős-punkos dalnak indult, és csak egy picit lett ennél több. Egy kacsintás, hogy tudunk ilyenek is lenni, ha pont ez szalad ki belőlünk! (nevet) Arról a világról szól, amiben élünk, amiben megélni próbálunk, és ahol már letapos a siető tömeg, ha megállsz megszemlélni valami szépet. Lehet álmodozni és merengeni, de az élet ma nem szólhat erről."

Vijaya: "Tényleg egy sima 'kőparaszt' zúzásnak indult. A dobosunk, Rajahamsa bírta az ilyet régen (?), aztán gondoltam, legyen egy ilyen is, hadd örüljön. Aztán az énekfelvételeknél nagyon átértelmeződött a keleties nagy ívű vokáltémától, ami szerintem szenzációs. A másik érdekessége a szóló. Mondták a többiek, hogy kéne bele egy ilyen slayeres állatkodás. Vakargattam a fejem, mert nem vagyok egy guitarhero, felvételen utoljára felvételen 25 éve szólóztam (a Fantom demón) - vicces, hogy akkor is ilyesmit. Pont nálam volt kölcsön Bori Sanyi (WMD) tremolós gityója, és második-harmadik nekifutásra felnyomtam vele. Érdemes meghallgatni!"


OM - Érted (ízelítő az albumból)
ÚJRA MEG ÚJRA


Vijaya: "Nekem személy szerint az egyik legnagyobb kedvencem az albumról. Nem rövid, de valahogy végig repít. A refrén pedig zseniális lett!"

K.P.: "Sikerült nagyon szépet alkotni ebből a lassabb, keletiesebb dalból. A szövegében vastagon benne van a lélekvándorlás, még egy erről szóló verset is tartalmaz a Bhagavad-Gítából), a fő üzenete azonban az lehetne, hogy soha nem leszünk egyedül. Soha. Mert mindig van valaki, aki foggal-körömmel ragaszkodik hozzánk - csak azért, amik vagyunk."MÁSIK ÚT

Vijaya: "Zeneileg ez a legpopulárisabb darab a lemezen. Simán elmennének a verzék amerikai filmzenének, persze a refrén már pattogósabb. Azért érdemes figyelni a szövegre is, mert az egyáltalán nem nyál."

K.P.: A 'U2-nóta', ahogy nagyon sokáig hívtuk! (nevet) Nem egy bonyolult darab, szellős és slágeres rádiórock, a refrénje azonban eléggé beindul. Arról szól, hogy ne tapadjunk le egyféle hozzáállás mellett, mert minden perc, minden nap lehetőséget kínál arra, hogy formálódjunk, átgondoljunk és belássunk dolgokat, és ha sokat küszködünk valami miatt, igenis van arra mód, hogy kibújjunk a bőrünkből. Mert mindig van másik út."ÉRTED

Vijaya: "A címadó dal egy igazi középtempós, borult betonozás. Koncerten jókat lehet majd bólogatni rá!" (nevet)

K.P.: "Elég beszakadtra sikerült, akár még monotonnak is nevezhető. Választásról és átértékelésről szól, a határvonalon álló emberről, akit még húz vissza, ahonnan jött, ugyanakkor vonzza magához az is, ahova tart. Furcsa dal lett a végén, van benne valami hátborzongató."ÁTMA

K.P.: "Egy instrumentális utazás a lélekben, a címe is ezt jelenti szanszkritul. A samplereket Bori Sanyi (WMD) ütötte össze hozzá, és ezzel nagyon sokat hozzátett a dalhoz, remekül eltalálta a hangulatát. Személy szerint nagyon szeretem, jó arra, hogy az ember behunyja a szemét és kikapcsoljon, utazzon egy kicsit."

Vijaya: "Ez az ének nélküli tétel az 'Érted'-del egyszerre született az egyik próbán. Mivel az annyira súlyosra sikerült, Péter úgy érezte, hogy kell egy kis feloldás, levezetés, és ugyanabban a tempóban elkezdett játszani egy basszustémát. Mi csak mentünk utána, és már kész is lett!"


OM - Pár ezer évPÁR EZER ÉV


Vijaya: "Ez a szám volt az, amelyik először készült el, és egy animációs klippel fel is került a netre. Gaobr a WMD-ből szállt be itt a vokálozásba. Egyből rá gondoltunk, amikor készült a dal, mert ez a mélyre hangolt, enyhén progresszív vonulat az övék. Hogy még erősebb legyen a párhuzam, Bori Sanyi készítette hozzá a szinti- és szitárbetétet. Kevesen tudják róla, de teljesen beleszerelmesedett abba az indiai hangszerbe, amit egy-két éve még én adtam kölcsön neki."

K.P.: "Nagyon kedvenc, nagyon személyes és nagyon hengerel. Ez volt az első szám, amit teljesen összeraktunk és közzétettünk, és nagyon-nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk rá. Gaobr hatalmasat alakít benne, vele lett igazán kerek egész ez a dal. Szerintem óriási nóta lett!"BÁLVÁNY

K.P.: "Ez a keletiesebb alaptémájú dal arról az Istenről szól, akit magára hagyott az ember. Mert valahogy ez a helyzet manapság. Inkább gondolunk bármi másra, amit kapaszkodóvá vagy életünk értelmévé teszünk. De ha van Isten, gondoljunk bele, mennyire fájhat ez neki és mennyire egyedül érezheti magát a romos templomában..."

Vijaya: "Főleg Péter és Rajahamsa hozta össze a dalt, én csak mentem utánuk. Nem az a tipikus 2/4 sláger, de sokan fogják szeretni, mert nagyon hangulatos lett."AZ MARADSZ, AMI VAGY


Vijaya: "Igazi, húzós koncertkedvenc. Kowát kértük meg vendégéneklésre, aki már a demókat hallgatva is külön kérte a lehetőséget. Mi meg nem tiltakoztunk... (nevet) Az eredmény szerintem zseniális lett."

K.P.: "Nagy Black-Out rajongó voltam mindig is, ezért óriási érzés egy dalban szerepelni Kowával! Tökös, ütős rocknóta, ami egy nagyon erős pozitív lecsengést ad az albumnak, amellett, hogy nagyon fogós és bólogatós lett. Nehéz nem végigmosolyogni! (nevet) A mondanivalója pedig talán ez lehetne egy kicsit átfogalmazva: lehetsz bármilyen, érhet bármi rossz, de sose feledkezz el arról, hogy ez az egész élet nem a hibáidról és a nehézségeidről szól - hanem Rólad, a lelkedről, ami mindig is szép marad. Csak becsüld meg jól."

 

Hozzászólások

[008488]
bogar
Nem rossz kis zene.Jobb mint a Mantra.
[008441]
gyufa333
Ígéretesnek tűnik, kíváncsi leszek rá!
De az énekkel, nagyon meg kell még barátkoznom! :S
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HEATHEN - Ősszel jön az új lemez, itt a második dal: Empire Of The Blind
2020. augusztus 7. (péntek) 18:21

2010 elején egy méregerős albummal (The Evolution Of Chaos - 18 év kihagyás után) tért vissza a Heathen, a Bay Area egyik kultikus thrash/speed csapata, idén pedig jön majd a folytatás, az új lemezük címe Empire Of The Blind lesz. Az album szeptember 19-én lát majd napvilágot, második előzetesként pedig itt a címadó nóta - szöveges videóval. Vendégek is lesznek a lemezen: Gary Holt (Exodus), Rick Hunolt (ex-Exodus) és Doug Piercy (ex-Heathen), a borítót pedig Travis Smith készítette. A Heathen soraiba az utóbbi év során két új arc érkezett: Jason Mirza basszer (aki már évek óta koncertezik a csapattal) és Jim DeMaria dobos (Toxik), aki Sasha Horn helyét vette. Sasha és Jason Viebrooks basszer az Exhorderbe igazolt át a koncertfronton kevésbé aktív Heathenből.   www.facebook.com/heathen.official   HEATHEN - Empire Of The Blind (szöveges videó a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz) HEATHEN...

SKELETAL REMAINS - Új dal és klip a kaliforniai death metal brigádtól: Congregation Of Flesh
SKELETAL REMAINS - Új dal és klip a kaliforniai death metal brigádtól: Congregation Of Flesh

The Entombment Of Chaos címmel szeptember 11-én jelenik meg a kaliforniai death metal gépezet Skeletal Remains negyedik albuma, a 2018-as Devouring Mortality lemez folytatása, második...

VITRIOL - Klippremier a portlandi death metal brigádtól: Hive Lungs
VITRIOL - Klippremier a portlandi death metal brigádtól: Hive Lungs

A death metal vonalas portlandi Vitriol tavaly szeptemberben adta ki a debütáló albumát To Bathe From The Throat Of Cowardice címmel, idén márciusban pedig visszatértek volna Budapestre a...

JOHN PETRUCCI - 10 év után újra együtt dolgozott Mike Portnoy-jal, itt az új szólólemez első dala
JOHN PETRUCCI - 10 év után újra együtt dolgozott Mike Portnoy-jal, itt az új szólólemez első dala

Digitális verzióban augusztus 28-án, CD-n és LP-n pedig majd október 30-án jelenik meg a Dream Theater gitáros, John Petrucci új szólóalbuma, a Terminal Velocity, amely azért is érdekes...

METALLICA - Maszkban és négyesben, videón ahogy már együtt próbálnak
METALLICA - Maszkban és négyesben, videón ahogy már együtt próbálnak

Egy nyúlfarknyi videót tett közzé a Metallica arról, ahogy San Rafaelben, a főhadiszállásukon végre együtt jammelhetnek - maszkokban. Hetfielden ugyan nincs maszk, de hát neki énekelnie...

MOBILMÁNIA - Dal- és klippremier: Holnap a roncsokból
MOBILMÁNIA - Dal- és klippremier: Holnap a roncsokból

A zenekartagok otthonaiban, találkozás nélkül készült el a Holnap a roncsokból című, legújabb Mobilmánia dal. A friss szerzeményhez drónos, otthoni és stúdiós felvételekből...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS