SKINDRED - Interjú a holnap a Gyár Feszten játszó banda énekesével

A Gyár fesztivál augusztus 18-19-20-án lesz a miskolci Egyetemvárosban

2011. augusztus 17. (szerda) 15:07

Ha valaki szimplán ragga metalként akarja beskatulyázni az egykori Dub War frontember, Benji Webbe mai bandáját, a '90-es évek legvége óta létező Skindredet, az rendesen eltéved. A holnaptól, azaz csütörtöktől a miskolci Egyetemvárosban megrendezésre kerülő Gyár Fesztivál kedvéért újra Magyarországra érkező bulicsapat pörgős zenei kavalkádjában ott a hardcore, a punk, a jungle, a d'n'b, a dub, a Black Union címmel megjelent új albumon pedig már a dubstep is.
A Gyár fesztivál augusztus 18-19-20-án lesz a miskolci Egyetemvárosban, és a holnap színpadra lépő Skindred mellett olyan bandák lépnek még fel a három nap során, mint a svéd Soilwork vagy az amerikai A Wilhelm Scream. Nem is beszélve a számtalan magyar rock/metal csapatról. Kattints ide, ha érdekel a teljes, részletes program, illetve a kemping- és egyéb szálláslehetőség.
Napijegy: 2500 Ft, 3 napos bérlet: 7000 Ft - Infó a Facebookon.
A 2009-es Azfeszten is nagyot tarolt Skindred énekesével, Benjivel egy interjút olvashatsz a nyári HammerWorldben, amelynek egy részét megtalálod egy kattintás után!

SKINDRED - Warning (A Papa Roach énekesével a svájci Sonisphere fesztiválon, 2011)
Benji, Wales déli részén születtél, és ott is éltél egészen az utóbbi évekig. Mi vett rá arra, hogy Floridába költözz?

„A csajom! (nevet) Ez már csak így szokott lenni... Összejöttem ezzel a csodálatos amerikai lánnyal, és valami varázslattal rávett, hogy az esős, komor Newport helyett a nagyfényes Floridába tegyem át a seggem... (nevet) Nem kellett túl sokáig kapacitálni..."


Ezek szerint jól érzed ma­­gad Floridában...

„Persze, naná! De szeretek visszajönni is. Ha épp elunom magam Floridában, akkor igyekszem átrepülni Newportba, hogy lógjak egy kicsit a régi haverokkal. Ez egy ismerős környezet. Ismerem a rossz arcokat, ismerem a jó arcokat... De inkább a rosszakat!" (nevet)

Milyen volt fekete kissrácként felnőni Walesben?

„Elég kemény. Nagyon korán megtanultam, hogy ha hagyom, hogy szarakodjanak velem, akkor  nekem annyi. Mindig megkaptam, hogy én csak egy nigger vagyok, úgyhogy sokakat megtanítottam arra, hogy milyen kemény tud lenni egy nigger ökle... Szerencsére voltak nagyon jó cimboráim is, sosem hagytuk szarban egymást. Nem nagyon akarok a múlton rágódni, mert régen volt, de örülök, hogy a zene segítségével ki tudtam keveredni abból a világból. A gyerekkori haverok közül néhányan már nem is élnek, mások meg nyakig vannak az ilyen-olyan gondokban."


A Skindred a régi bandád, a Dub War egyfajta folytatásaként jött létre még a '90-es évek legvégén, de jó sokáig inkább csak az amerikai piacra koncentráltatok. Miért?

„A Dub Warral rengeteg ne­­gatív tapasztalatot szereztünk.­ Tulajdonképpen azért is lett vé­­ge a bandának, mert iszonya­­tosan összebalhéztunk az Earache kiadóval. A Skindreddel már óvatosabb akartam lenni, de a mocskos kiadók mindenütt csak átkúrták a fejünket. Két multival is rettenetesen megszívtuk, de olyannyira, hogy hozzájuk képest az Earache-balhé semmiség volt. Emiatt is haladtak olyan lassan a dolgaink.

Csaknem tíz év alatt mindössze két albumot tudtunk kihozni, és mivel amerikai menedzsmenttel dolgoztunk, Európa jószerivel azt is elfelejtette, hogy még létezünk. Még a newporti cimborák is csak lestek, amikor mondtam, hogy épp egy turnéról jöttem haza. Azt hitték, hogy a Skindred már rég nem létezik. Ezen mindenképpen változtatnunk kellett, úgyhogy kerítettünk egy brit menedzsert, és azóta már kezdenek helyreállni a dolgaink. 2009-ben a Shark Bites And Dog Fights albummal újra sínre kerültünk, most meg itt ez az új lemez, a Union Black."


SKINDRED - Warning (a 2011-es Union Black lemezről)

 

Amit ráadásul Angliában is vettetek fel. Ez is része volt a haditervnek?


„Mondhatjuk. De inkább csak arról van szó, hogy nekünk itt a helyünk. Volt olyan kiadónk korábban, amelyik mindenáron egy új Linkin Parkot akart faragni belőlünk, mondván, hogy azt lehet eladni. Sejtésem sincs, hogy mit szívhatott az arc, de a Linkin Park és a Skindred között én semmiféle párhuzamot nem vélek felfedezni. Egy olyan lemezt akartunk csinálni, ami ízig-vérig brit. Zenében, hatásokban, hozzáállásban... Mindenben."


Ha a zenét nézem, ezen az új album még több lett a hip hop és drum'n'bass hatás, mint bármikor korábban. De még a nagyon trendi dubstep dolgokba is alaposan belenyúltatok. Ez James Loughrey producernek köszönhető?

„James egy nagyon nyitott arc, aki a rocktól a death metalon át az underground dance dolgokig mindent csinált már. Pontosan rá volt szükségünk. De maga a lemezanyag már 90 százalékos volt, amikor nekiláttunk a közös munkának. Eleve az volt az elképzelésem, hogy ezen a lemezen hangsúlyosabb legyen ez a tipikus brit urbánus sound."


Mennyi idő alatt álltak össze a dalok?

„Volt egy csomó ötletem, témám, akárcsak a többieknek, aztán öt hétre kibéreltünk egy helyet Bristolban, és ott raktuk össze az anyagot, de még nagyjából fel is demóztunk mindent. Ezután jött a képbe James, aki rengeteg dance anyagon dolgozott korábban, és ez a tapasztalata sokat segített.

Ugyan a Skindred egy kimondottan súlyos hangzású banda, de mindig is olyan ritmikus dalaink voltak, amelyekre rendesen rázogathatod a seggedet is! (nevet) A mi zenénk az a heavy metal, amire csörögni is lehet. De ahogy mondtam, James nem csak ezen a vonalon van otthon. Imádja például a Slipknotot, a klasszikus Biohazardot, a Faith No More-t... Szóval, egy csomó közös kedvencünk van. Ráadásul a Skindredet is jól ismerte." 


A dubstep hatás honnan jött?

„Dan már korábban is emlegette, hogy ki kéne próbálnunk ezt a dolgot is, de engem csak múlt nyáron kapott el az érzés, amikor a cimboráim lerángattak egy partira. Rögtön tudtam, hogy ennek helye lesz a következő lemezen! A Skindred egy olyan banda, de ez igaz volt a Dub Warra is, amelyik a mában él, amelyik szereti a kurrens dolgokat kipróbálni, felhasználni. Legyen az akár valami dancehall őrület, vagy garázs, vagy  akár dubstep. Az a jó ebben a bandában, hogy nincsenek korlátok, nincsenek szabályok. Minden belefér, minden hozzáigazítható a Skindred nagyon nyitott világához. A lényeg, hogy pörögjön a dolog, hogy lehessen rá bulizni. Persze amellett, hogy lesikáljuk az agyadat is!" (nevet) 


SKINDRED - Rat-Race (a 2009-es Shark Bites And Dog Fights albumhoz)A Union Black lemezcím felfogható amolyan politikai állásfoglalásként is?


„A Skindred szerintem sosem volt egy politikus csapat. Olyan értelemben biztosan nem, hogy politikai üzeneteink lennének. Ha  állást is foglalunk társadalmi kérdésekben, az inkább csak olyan kocsmai politizálás... Tudod, mindenki hazudik, mindenki át akar verni... Ne hagyd, hogy szarakodjon veled a hatalom, ilyesmi... De mivel egy fekete srác vagyok Newportból, ez már önmagában is egyfajta üzenet. Én is vagyok olyan hazafi, mint bármelyik szélsőjobbos arc. Szeretem Angliát, és büszke vagyok a brit állampolgárságomra. Most máshol élek ugyan, de ez a hazám.

A lemezcímmel csak annyit akartunk mondani, hogy ebben az országban rengeteg különféle kultúra ötvöződik, és épp ez adja a nagyságát. A brit zászló, a Union Jack alatt rengeteg különféle ember elfér. Bárki, mindenki... Maga az ötlet egyébként onnan jött, hogy régen, amikor még a suliban rajzolgattunk, festegettünk, ha egy csomó színt összekevertél, a végeredmény először egy nagy massza lett, majd az egész feketébe váltott. Ez a cím Anglia tarkaságáról szól, sőt, pontosan azt ünnepli."


A teljes interjút a HammerWorld magazin Slipknot borítós nyári számában olvashatod el.
Két CD melléklettel megjelent lapunkat országszerte megtalálod az újságosoknál, de ezen a mailcímen meg is tudod rendelni:
rendeles@hammerworld.hu

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HEATHEN - Ősszel jön az új lemez, itt a második dal: Empire Of The Blind
2020. augusztus 7. (péntek) 18:21

2010 elején egy méregerős albummal (The Evolution Of Chaos - 18 év kihagyás után) tért vissza a Heathen, a Bay Area egyik kultikus thrash/speed csapata, idén pedig jön majd a folytatás, az új lemezük címe Empire Of The Blind lesz. Az album szeptember 19-én lát majd napvilágot, második előzetesként pedig itt a címadó nóta - szöveges videóval. Vendégek is lesznek a lemezen: Gary Holt (Exodus), Rick Hunolt (ex-Exodus) és Doug Piercy (ex-Heathen), a borítót pedig Travis Smith készítette. A Heathen soraiba az utóbbi év során két új arc érkezett: Jason Mirza basszer (aki már évek óta koncertezik a csapattal) és Jim DeMaria dobos (Toxik), aki Sasha Horn helyét vette. Sasha és Jason Viebrooks basszer az Exhorderbe igazolt át a koncertfronton kevésbé aktív Heathenből.   www.facebook.com/heathen.official   HEATHEN - Empire Of The Blind (szöveges videó a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz) HEATHEN...

SKELETAL REMAINS - Új dal és klip a kaliforniai death metal brigádtól: Congregation Of Flesh
SKELETAL REMAINS - Új dal és klip a kaliforniai death metal brigádtól: Congregation Of Flesh

The Entombment Of Chaos címmel szeptember 11-én jelenik meg a kaliforniai death metal gépezet Skeletal Remains negyedik albuma, a 2018-as Devouring Mortality lemez folytatása, második...

VITRIOL - Klippremier a portlandi death metal brigádtól: Hive Lungs
VITRIOL - Klippremier a portlandi death metal brigádtól: Hive Lungs

A death metal vonalas portlandi Vitriol tavaly szeptemberben adta ki a debütáló albumát To Bathe From The Throat Of Cowardice címmel, idén márciusban pedig visszatértek volna Budapestre a...

JOHN PETRUCCI - 10 év után újra együtt dolgozott Mike Portnoy-jal, itt az új szólólemez első dala
JOHN PETRUCCI - 10 év után újra együtt dolgozott Mike Portnoy-jal, itt az új szólólemez első dala

Digitális verzióban augusztus 28-án, CD-n és LP-n pedig majd október 30-án jelenik meg a Dream Theater gitáros, John Petrucci új szólóalbuma, a Terminal Velocity, amely azért is érdekes...

METALLICA - Maszkban és négyesben, videón ahogy már együtt próbálnak
METALLICA - Maszkban és négyesben, videón ahogy már együtt próbálnak

Egy nyúlfarknyi videót tett közzé a Metallica arról, ahogy San Rafaelben, a főhadiszállásukon végre együtt jammelhetnek - maszkokban. Hetfielden ugyan nincs maszk, de hát neki énekelnie...

MOBILMÁNIA - Dal- és klippremier: Holnap a roncsokból
MOBILMÁNIA - Dal- és klippremier: Holnap a roncsokból

A zenekartagok otthonaiban, találkozás nélkül készült el a Holnap a roncsokból című, legújabb Mobilmánia dal. A friss szerzeményhez drónos, otthoni és stúdiós felvételekből...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS