HELGRIND - 7 állomásos magyar turnéra jönnek a brit thrasherek

7 Dates Of Helgrind...

2011. augusztus 2. (kedd) 11:35

Nem nevezhető hétköznapi eseménynek, amikor egy underground brit thrash banda turnét szervez Magyarországra, pláne, ha egy évben kétszer is megteszi ezt. A 2000-ben alakult, és idén májusban már a harmadik teljes albumát kiadott Helgrind azonban komolyan veszi a dolgát, így a májusi négy magyar buli után szeptember elején visszatérnek hozzánk, ezúttal már hét koncert erejéig. A mostani kanyarra egy fiatal walesi thrash brigád, a régisulis Mutator is elkíséri őket.Némiképp érthetővé válik azonban a történet, ha hozzátesszük, hogy 2011. eleje óta Takács Miklós személyében egy magyar másodgitárossal dolgozik a csapat, igaz, Miklós már hosszabb ideje Angliában él.
Az északi mitológia nyomán elnevezett Helgrind (a név azt a kaput jelöli, amely elválasztja a holtak és az élők világát) az Inquisition címet viselő friss albumával érkezik hozzánk, és ez a szeptember 2-án Győrben startoló turné adta az apropót Boltsek Andreának, hogy kifaggassa az énekes/basszer Paul Nelsont.
Kattints a folytatáshoz!

A tavaszi turné után egy hónap múlva újra Magyarországra jöttök. Hogyhogy?


"Úgy éreztük, hogy befejezetlen ügyeket hagytunk magunk mögött az első alkalommal, ezért most muszáj újra visszamennünk hozzátok! (nevet) Eredetileg egyébként azért utaztunk Magyarországra, hogy klipet forgassunk az Evil Inside című új dalunkhoz, de aztán elhatároztuk, hogy ha már ott vagyunk, játszunk is pár helyen, hogy bemutatkozzunk nálatok is.
Lenyűgöző volt a magyarországi vendégszeretet, a magyar metal fanok pedig fantasztikus élménnyé varázsoltak minden koncertet. Valójában úgy terveztük, hogy majd 2012. tavaszán térünk vissza egy tekintélyesebb turnéval, de akkora igény mutatkozott a banda iránt, hogy úgy döntöttünk, már most ősszel újra meglátogatunk titeket. Emiatt át is szerveztük az amerikai és kanadai terveinket".


HELGRIND - Evil Inside (klip a 2011-es Inquisition albumhoz)
Mielőtt Magyarországra jöttetek, volt valami elképzelésetek a magyar metal helyzetéről, a magyar zenekarokról?

"Úgy gondolom, hogy egy kicsivel jobb rálátásunk van a magyar színtérre, mint más külföldi bandáknak. Az utóbbi 12-13 évben többször is jártam Magyarországon, sőt, az első lemezünket (Denial - 2005), valamint részben a 2007-es Fallen Prophet EP-t is Borsod megyében írtam. Akkoriban meglátogattam jó néhány metal klubot, de jártam a Szigeten is. Sajnos, az akkori helyek közül a legtöbb bezárt, vagy gazdát cserélt és hip-hop klubbá avanzsált. De még mindig adott egy masszív underground réteg, amelyik életben tartja ezt az egészet. A turné megszervezése pedig azért ment könnyen, mert Miklós személyében magyar tagja is van a zenekarnak. Nagyon jól ismeri azokat a helyeket, ahol érdemes játszani.
Ami a magyar bandákat illeti, az olyanokról, mint a Tormentor, az Akela, vagy a Blind Myself, már mi is hallottunk. Természetesen a Sziget és a Hegyalja fesztiválokkal kapcsolatban is képben vagyunk, és reméljük, hogy egyszer majd játszhatunk is ezeken."


A Helgrind még 2000-ben alakult, de igazából akkor indultak be a dolgaitok, amikor 2007-ben leszerződtetek a Casket Music-hoz. Hogyan képzeljük el egy brit thrash banda korai éveit? Sok-sok próba a garázsban?


"Nagyjából így, igen. Mi is számtalan próba során próbáltuk megtalálni a saját stílusunkat, majd jöhettek a koncertek. Észak-Londonban béreltünk próbatermet, azaz nincs saját termünk. Nehéz volt az út, a továbbjutás, mire beköszöntött az általad is említett Casket Music-os korszak. De biztos vagyok abban, hogy ez minden zenekarnál így szokott lenni, már ami a kezdeti éveket illeti. Meg kell találni az olyan embereket, akik képesek előrehajtani ezt az egészet.
Sokáig mi is ezzel a problémával küzdöttünk, még a Denial megjelenése után is. Akkor csatlakozott hozzánk a gitáros Jim Hunt, de még ezt követően is több átalakulás történt. Andy Keel 2009-ben ült be a dobok mögé, Miklóst pedig 2011. elején vettük be a csapatba. Közben megteremtettük azt a hangzást és stílust, amit már 2000 óta kerestünk. Olyan érzés volt, mint mikor a rég nem látott testvérek végre egymásra találnak. Ilyenkor egyből tudod, hogy ráleltél valami különlegesre.
A kitartás és a kemény munka végül meghozta gyümölcsét, megegyeztünk a Digital Media Records-szal (USA), valamint a Blood Flow Recordings-szal (UK), és a két új kiadó révén esélyt kaptunk arra, hogy még feljebb lépjünk."


A 2008-ban megjelent Religious Persecution lemeznek milyen volt a fogadtatása. Érezhetően kiszélesedett a bázisotok?

"Mindenképpen segített abban, hogy az Egyesült Államokban és Európában is növelhessük a rajongók számát. Valamint meg is nyitott előttünk olyan ajtókat, amelyek végül más kiadókhoz vezettek el minket. Az amerikai kiadó révén a zene világpiacára juthattunk ki az új albummal, a Blood Flow menedzsment pedig abban segített, hogy több helyre jusson el a hírünk, mint korábban. Most már több rádióadón is sugározzák a számainkat, internetes adókon is, de magazinokban, különféle webes felületeken is fel-felbukkanunk. Az idei Inquision lemez már lényegesen profibb és szélesebb körű terjesztéssel rendelkezik, mint a korábbi anyagaink."


Ez az előrelépés komolyabb CD-eladást is jelent?

"A CD-eladásaink igazából már akkor megugrottak, amikor bejelentettük a Digital Mediás megállapodást, majd az Inquisition megjelenésével még feljebb léphettünk a ranglétrán. Azt gondoltuk, hogy a letöltések korában már nincs is nagy szükség 'kézzel fogható' lemezre, de úgy tűnik, hogy még mindig vannak olyan megátalkodott metal fanok, akik ezt igénylik."


A honlapotokon azt olvastam, hogy az Inquisition, amellett, hogy brutálisabb, agresszívebb lett, a kreativitás terén is előrelépést jelent számotokra. Ezt hogy kell érteni?

"Ez az első olyan Helgrind album, amelynél mindenki hozta a saját ötleteit. Éppen ezért rendesen fel is voltunk pörgetve a felvételek során. Nyilván minden zenekar azt gondolja, hogy a legutolsó albuma a legjobb, de a mi esetünkben ez valóban így is van. Nyugodt körülmények között tudtunk dolgozni, és a munka közben mindenki őszintén elmondta a véleményét. Ami a brutalitást vagy az agresszivitást illeti, a korábbi anyagok esetén sem igyekeztünk eltávolodni a durva hangzástól. Éppen ezért most sem volt olyan célunk, hogy tegyük még agresszívebbé a dalainkat, egyszerűen csak így alakult... Mostantól ez a Helgrind világa.
A rajongóktól származó visszajelzésekben is többnyire azzal találkozunk, hogy ez az eddigi legjobb albumunk, és az is pozitívum, hogy mindenki más-más kedvenc számot nevez meg róla. Leggyakrabban talán azt halljuk, hogy minden megtalálható benne: death, black, thrash, speed... Nagyon örülünk is annak, hogy a metal más-más ágait kedvelőknek is bejön a zenénk.
A koncerteken kapott visszajelzések pedig még ennél is jobbak! A színpadon még agresszívebben nyomulunk, ami rendesen hat a közönségre is. Azt mondják, hogy élőben is jobbak vagyunk, mint eddig bármikor, sőt, a brutalitásunk már meghaladja az olyan zenekarokét, amelyek a stílusunk kialakulásakor hatottak ránk. Az Inquisitionnek köszönhetően már olyan helyeken is egyre ismertebbek vagyunk, ahol korábban úgy éreztük, hogy nincs túlzottan komoly táborunk, szóval nagyon jól a szénánk!" (nevet)


A két utóbbi albumotok borítóját igazán figyelemreméltónak találtam.Fix arccal dolgoztok?


"Nem. A Religious Persecution borítója eredetileg egy XIX. századi francia művész, Gustave Doré alkotása, az Inquisitionnél pedig Jumali Kantanival dolgoztunk, aki egy szingapúri metal grafikus. Valószínűleg a következő anyagunknál is meg fogjuk bízni ezzel a feladattal."


Mit vártok az őszi magyar turnétól?

"Nincsenek irreális elvárásaink. A tavaszi visszajelzések megleptek minket, de tisztában vagyunk azzal is, hogy az emberek még csak most kezdik megismerni a nevünket. Mindenesetre az egész zenekar izgatottan várja a turnét! Egy kegyetlen jó koncertsorozatot akarunk összehozni, szoros együttműködésben a magyar metal rajongókkal!"

www.helgrind.co.uk
 
Hellgrind - Facebook oldal 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CULT OF LILITH - Pusztító death metal Izlandról, új dal és klip: Purple Tide
2020. augusztus 6. (csütörtök) 17:29

Mara címmel szeptember 4-én jelenik meg a death metalos izlandi Cult Of Lilith bemutatkozó albuma, második előzetesként pedig a klippel kísért Purple Tide dalt tették közzé. A videót egy Izlandon élő magyar srác, Puskás Dániel (Valhallartworks) készítette, a nótában a billentyűszólót vendégként Arnaldur Ingi Jónsson (Lucy In Blue) játssza. Puskás Daninak ez a második klipje, az elsőt az izlandi blacker Nyrst idei első albumának címadó dalához forgatta. A 2015-ben Reykjavíkban elindított banda eddig egyetlen EP-t adott ki (Arkanum, 2016), a Metal Blade-hez idén tavasszal szerződtek. A 2020-as lemez dobjait Chris Van Der Valk hangmérnökkel (a Grave Superior frontembere, aki a Hail Of Bullets-szel is dolgozott korábban) rögzítették, a többi felvétel az egyik gitáros, Kristján Jóhann Júlíusson (Grave Superior, Zakaz) irányításával készült. A borító Eliran Kantor műve.   www.facebook.com/cultoflilithband...

ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship
ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship

Május végén jelent meg az Alestorm új albuma, a Curse Of The Crystal Coconut, a Big Ship Little Ship című dalhoz pedig egy cseppet sem komoly videoklip érkezett most. Ismerkedj meg vele!...

ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki
ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki

25 évvel a Høstmørke lemez után egy harmadik albumot ad ki az Isengard, a Darkthrone-ból jól ismert Fenriz szólóprojektje. Az 1989 óta létező Isengard két lemezt hozott ki a 90-es...

MAYHEM - Nem októberben, hanem jövő márciusban lesz a budapesti koncert
MAYHEM - Nem októberben, hanem jövő márciusban lesz a budapesti koncert

Tavaly októberben egy Daemon című új albummal jelentkezett a black metal műfaj egészének egyik legfontosabb zenekara, a norvég-magyar Mayhem. Csihar Attila és csapata eredetileg idén...

DGM - Klippel az első dal a prog/power csapat őszi lemezéről: Flesh And Blood
DGM - Klippel az első dal a prog/power csapat őszi lemezéről: Flesh And Blood

Tragic Separation címmel október 9-én jelenik meg a prog/power-vonalas olasz DGM új stúdióalbuma, a 2016-os The Passage lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért Flesh...

AVANTGARDE - Dalpremier szöveges videóval: Súlyos átok
AVANTGARDE - Dalpremier szöveges videóval: Súlyos átok

Tavaly augusztusban alakult meg a budapesti Avantgarde zenekar, amely a neve ellenére durván tolja a metalt. Ismerkedj meg a szöveges videóval kísért harmadik dalukkal, amelynek címe:...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS