IAN GILLAN - Újabb dalok Toni Iommival? És vajon lesz új Purple?

Nincsenek tervek, de azért mégis vannak

2011. augusztus 1. (hétfő) 13:50 | utoljára módosítva: 2011. augusztus 3. (szerda) 13:35

Már tavaly ősszel lehetett híreket hallani arról, hogy a Deep Purple énekes Ian Gillan és a Black Sabbath gitáros Tony Iommi egy újabb örmény jótékonysági projekten dolgozik: egy ottani zeneiskola újjáépítését kívánják támogatni.
A májusban két dallal jelentkezett WhoCares projektben végül részt vett az egykori Purple-billentyűs Jon Lord, az Iron Maiden dobosa, Nicko McBrain, az ex-Metallica basszer Jason Newsted, valamint a HIM gitáros Mikko "Linde" Lindström is.
Gillan a BW&BK-nak adott friss interjújában arról is beszélt, hogy jövő tavasszal akár további közös munka is létrejöhet közte és Iommi között.
A páros első ízben a Born Again című 1983-as Black Sabbath albumon dolgozott együtt, 1989-ben pedig mindketten részt vettek abban a számos legendás brit muzsikust felsorakoztató Rock Aid Armenia elnevezésű jótékonysági akcióban, amely az 1988-as örmény földrengés áldozatain igyekezett segíteni.
"Nagyon lelkesen folytatnánk a dalírást, de nincsenek tervek - mondta az énekes az Iommival kapcsolatos kérdésre válaszolva. - Jövő áprilisban lesz egy kis szabadidőm, és úgy gondolom, hogy egy hétre összejöhetünk, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle. Azt nem tudom, hogy lesz-e elég időnk egy album elkészítéséhez. Ez a terv, és Tonyval igazán gyorsan megy a munka, mert ő annyira különleges. Amikor meghallom az ötleteit, azonnal tudom, hogy merre tart a nóta, és ebből következően nincs olyasmi tökölés, ami normális esetben jellemez egy dalszerzős folyamatot. Manapság ilyesmire már képtelen vagyok; ha egy dal nem kerekedik ki úgy 20 perc alatt, akkor ideje kukázni, és nekilátni valami másnak. Tonyval ez mindig így ment: tudod merre tart a dal, és már jönnek is a képek..."
Gillan szerint, ha össze is jön ez a közös munka, az nem a Born Again nevet fogja viselni, ahogy ez történt a Heaven & Hell esetében, és amíg el nem készül néhány nóta, arról sem érdemes beszélni, hogy kik lesznek a zenésztársak. Turnéra pedig a Deep Purple sűrű programja miatt biztosan nem lesz ideje.
Kattints, ha érdekel, hogy mit mondott Ian Gillan a 2005-ös Deep Purple album, a Rapture Of The Deep rég esedékes folytatásáról!
WHO CARES - Out Of My Mind (Gillan, Iommi & Friends 2011)"Értelmetlen tervekről beszélni - ez tipikus Purple-dolog. Sosem készítünk terveket, és ez a gond. Sosem tervezgettünk. Amikor van egy kis időnk - ami amúgy sosincs -, valaki előrukkol azzal, hogy 'Írjunk dalokat, új témákat', amit aztán meg is teszünk, majd minderről a következő évig meg is feledkezünk... (nevet) Aztán eltelik egy újabb év. Nem szoktunk előzetesen nótákat írni. Egy Deep Purple dalszerzős akció úgy néz ki, hogy mindenki eljön, majd irány a konyha, ahol felteszünk egy teát,és eldumálgatunk arról, hogy megvan-e még az a kutya, hogy van család, és hogy megvételre került-e az az autó, majd rátérünk a különféle focicsapatok témakörére.

Aztán jöhet a stúdió, ahol úgy dolgozunk, mint egy irodában, déltől este hatig, utána meg elmegyünk harapni valamit. Az új dalok ezekből a jammelésekből fejlődnek ki, és ami a folyamatot illeti, ilyen messzire most még nem jutottunk. Volt ugyan egy hetünk Spanyolországban, februárban, azt hiszem, és néhány téma kezdetleges formában akkor szalagra is került. Persze, nem szó szerint szalagra... Ez csak amolyan kifejezés."


Mivel a Purple basszer Roger Glover nemrég egy interjúban arról beszélt, hogy a csapaton belül sincs összhang, hogy érdemes-e új albumot készíteniük, ennek kapcsán Gillan így fogalmazott:

"Erről semmit sem tudok. Nem sokat tudok az üzleti oldalról, vagy 'az iparágról', ahogy mostanság nevezik, valójában nagy most a felfordulás. Azt azonban tudom, hogy Roger miről is beszélt, mert világosan emlékszem, amikor 1982-ben berobbant a digitális zene, majd mindenki nekilátott CD-ket gyártani. Minden megváltozott, és egy figyelemreméltó mozgalom indult el a zeneipar összes kreatív arcával, hogy keblükre öleljék ezt az egészet. Nem csupán a zenészekről beszélek, hanem a hangmérnökökről, a producerekről, a menedzsmentről, az ügynökökről, a promoterekről, a designért felelős arcokról, azaz mindenkiről.

A digitális mozgalom mindenkit felpörgetett - ez a digitális dolog akkor teljesen új volt -, és mindenki azon volt, hogy kivegye belőle a részét. Mindenki, leszámítva az ügyvédeket és a könyvelőket, akik valamiért inkább megrettentek, és igyekeztek távol tartani magukat tőle. Mindenki más és más módon közelített a dologhoz, és emiatt a zeneipar széttöredezett, különösen ami a kiadókat illeti. A vége pedig a Napster-szindróma lett, ha úgy tetszik, a Napster-paradoxon, és csak hasonlítd össze mindezt azzal, ami például a könykiadás terén végbement...

A könykiadók, a könyvelőik és az ügyvédeik mind összeültek, és kialakítottak egy szabályrendszert, amelynek folytán minden egyes könyv kapott egy digitális számot és egy könytári számot, de még abban is megállapodtak, hogy közösen fognak tárgyalni az új cégekkel, hogy kiaknázzák a könyvekben rejlő lehetőségeket. A korai időktől ez elvezetett egészen a Kindle-cucchoz, amit ma már az Amazonnél is megkapsz, meg minden máshoz. Álomszerűen működött, álomszerűen. Azért, mert nem voltak kapzsik, legalábbis nem annyira.

A zeneipar viszont magával cseszett ki, valósággal lábon lőtte önmagát, meg minden egyéb helyen is. Szóval igen, értem, amit Roger mondott. Nehéz elképzelni - egy olyan generáció részeként pláne, amelyik beleszületett ebbe -, hogy pontosan mihez is kezdesz egy befejezett projekttel. Úgy értem, hogy személyesen ezzel nincs semmi problémám. Úgy néz ki, hogy mindennek megvan a maga közvetítő médiuma, mint például a frekvenciák. Az ember elkészíti a zenét, de nem dolga, hogy el is adja, leszámítva a promóciót, amiben mi is részt veszünk.

De az is igaz, hogy én sosem így tekintettem a lemezekre, a Deep Purple esetében biztosan nem. Soha, de soha nem értettük a kereskedelmi részét ennek az egésznek. Azért készítettünk lemezeket, hogy legyen mit játszanunk a színpadon, mert mi ilyenek vagyunk, és ehhez szükség volt az új anyagokra. Nem játszottunk feldolgozásokat sem, legalábbis miután Roger és én csatlakoztunk a bandához. Egyértelműen nem akartunk feldolgozásokat, és a bandán belül bőven volt dalszerzői képesség, úgyhogy ez volt a dalszerzés célja.

Jelenleg is anyagbőség jellemez minket, ráadásul számtalan különböző módon tudjuk előadni a dalainkat. Tavaly 48 országban játszottunk, és vélhetően ez jövőre sem lesz másképp... egy feneketlen gödör mélyéről tudjuk előkapni a dalokat. Tekintetbe véve azt is, hogy a színpadon a jó sok improvizáció miatt minden este elég veszélyes lehet a helyzet, nincs rajtunk óriási nyomás azt illetően, hogy azonnal leüljünk és nekilássunk új dalokat írni."


WHO CARES - Holy Water (Gillan, Iommi & Friends 2011)
A teljes interjút itt olvashatod el.


A Deep Purple jelenleg amúgy pihenőt tart, miután júniusban az USA-ban turnéztak egy nagyzenekar kíséretében, majd július folyamán európai fesztiválokon léptek fel.
Egyelőre csak az biztos, hogy november végétől december közepéig újabb európai koncertek várnak rájuk.

11.26. Glasgow, UK - SECC
11.27. Birmingham, UK - LG Arena
11.29. Manchester, UK - Evening News Arena
11.30. London, UK - O2 Arena
12.02. Arnhem, Netherlands - GelreDome
12.03. Halle/Westfalen, Germany - Gerry Weber Stadion
12.04. Schwerin, Germany - Sport & Kongresshalle
12.07. Helsinki, Finland - Hartwell Arena
12.09. Stockholm, Sweden - Hovet
12.10. Göteborg, Sweden - Scandinavium
12.13. Oslo, Norway - Spectrum
12.15. Horsens, Denmark - Forum Horsens


 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DIVIDED - Friss klipet kapott a sunshine-sláger: Don't Turn Away
2020. augusztus 4. (kedd) 10:39

A HammerWorld magazin júliusi-augusztusi összevont számának extra CD-mellékleteként jelent meg a Divided zenekar második albuma, a Behind Your Neon Eyes. A csapat legfrissebb klipje a Don't Turn Away dalhoz született meg. Belmont énekes: "Ez egy image-klip, a Don't Turn Away pedig egy igazi retro sunshine-sláger. Amikor egy tér-idő törésnek köszönhetően nem láttuk, hogy abban az évben játszottunk-e az Eurovízión, akkor írtuk meg ezt a dalt, és neveztünk vele 2019-ben. Sajnos nem, az univerzum nem akarta oda ezt a remek számot. De most itt van, napfény, koktélok, irány a part... Don't turn away!"       www.facebook.com/dividedofficial "A Behind Your Neon Eyes lemez több hazai és nemzetközi vendéggel készült, a Soilwork és a The Night Flight Orchestra éléről ismert Björn "Speed" Strid énekes és Flo V. Schwarz (Pyogenesis) is szerepel az egyik dalban. A hangulatos albumborítót Hidrico Rubens készítette, a...

NAGAARUM - Elkészült a Covid Diaries lemez limitált CD-verziója is
NAGAARUM - Elkészült a Covid Diaries lemez limitált CD-verziója is

Még májusban jött ki az új Nagaarum lemez, a Covid Diaries, a CD-verzió pedig pár napja látott napvilágot. Ez a projekt tizenkilencedik hanganyaga, sorlemezként pedig a tizenhetedik....

DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz
DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz

Eredetileg úgy volt, hogy június 21-én jelenik meg az új Deep Purple album, a Whoosh!, április elején azonban bejelentette a legendás hard rock csapat, hogy a lemez csak augusztus 7-én jön...

INCANTATION - Klippel a nyár végi album harmadik előzetes dala: Entrails Of The Hag Queen
INCANTATION - Klippel a nyár végi album harmadik előzetes dala: Entrails Of The Hag Queen

Sect Of Vile Divinities címmel augusztus 21-én jelenik meg az 1989 óta aktív amerikai death metal brigád Incantation tizenegyedik albuma, a 2017-es Profane Nexus lemez folytatása. Az...

KALT VINDUR - Új klipes dal a lengyel black metal csapattól: Eyes Ov Gods
KALT VINDUR - Új klipes dal a lengyel black metal csapattól: Eyes Ov Gods

.​.​.​And Nothing Is Endless címmel augusztus 7-én jelenik meg a black metalos lengyel Kalt Vindur második albuma, a 2017-es Delusions lemez utódja. A 2015 óta aktív csapat második...

BYPASS OF ANGER - Videoklip a debreceni csapattól: Pokol az Édenből
BYPASS OF ANGER - Videoklip a debreceni csapattól: Pokol az Édenből

Pokol az Édenből címmel júniusban jelent meg a Beholder tagokból 2016 végén alakult debreceni Bypass Of Anger bemutatkozó EP-je, a címadó dalhoz pedig most egy hivatalos klip is...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS