2CELLOS - Most egy Guns nótával vadul a két horvát srác

Az első lemezük tegnap jelent meg

2011. július 20. (szerda) 16:41

Cselló és metal, ez ma már nem csupán a finn Apocalyptica terepe, ugyanis két fiatal horvát muzsikus, Luka Sulic és Stjepan Hauser is egyre komolyabb elismeréseket gyűjt be magának. A 2Cellos névre hallgató duó elsőként egy Michael Jackson átirathoz (Smooth Criminal) készített házi videóval lett ismert (5 millió feletti Youtube nézettség...), és hamarosan szerződtette őket a Sony Classical, majd nem sokkal később maga Elton John hívta meg a srácokat a nyári és őszi turnéjára.
A két 24 éves muzsikus legfrissebb klipje a Guns N'Roses örökérvényű nótájának dupla csellós változatára készült, és ezt június eleje óta már több, mint másfél millióan látták a Youtube-on...


2CELLOS - Welcome To The Jungle (a 2Cellos albumról)

Kattints, ha érdekel, hogy mit mondtak a srácok az aolmusic-nak adott interjúban!
2CELLOS - 2Cellos
(07/19 - Sony Classical)

01. Where The Streets Have No Name (U2)
02. Miserlou / Pulp Fiction Theme (Dick Dale)
03. Use Somebody (Kings of Leon)
04. Smooth Criminal (Michael Jackson)
05. Fragile (Sting)
06. The Resistance (Muse)
07. Hurt (Trent Reznor/Johnny Cash)
08. Welcome To The Jungle (Guns N'Roses)
09. Human Nature (Michael Jackson)
10. Viva La Vida (Coldplay)
11. Smells Like Teen Spirit (Nirvana)
12. With or Without You (U2)

A nyáron Elton Johnnal turnéztok. Milyen érzés a zenesulis évek után turnéra menni a világ egyik legünnepeltebb előadójával?

"Hatalmas megtiszteltetés, hogy egy ilyen óriási legendával és ikonnal turnézhatunk, és hogy minden nap vele tölthetjük az időnket! Hihetetlenül rendes és nagylelkű ember, annyira segítőkész, minden tekintetben, mi pedig végtelenül hálásak vagyunk neki. A nyár után is folytatódik majd a turné a világ más részein, úgyhogy ez egy pár hónapos világ körüli utazás lesz Sir Elton Johnnal! Csodás élmény!"


Horvátországban nőttetek fel mindketten, de milyen zenéken? És hogyan hasznosítjátok a klasszikus zenei képzettségeteket a népszerű dalok átdolgozásánál?

"Főként klasszikus zenéket hallgatva nőttünk fel. Azt csak később fedeztük fel, hogy a lelkünk mélyén valójában rockerek vagyunk! A klasszikus zenei képzettségünk, a fülünk érzékenysége és a finomságok iránti fogékonyság folytán képesek vagyunk másfajta és megindító mélységet, érzelmet belevinni a dalokba."


Kik a csellista ideáljaitok?

"Nos, ez a projekt valami újat jelent, így igazából nincsenek példaképeink ezen a területen. A céljainkat mindenesetre rendkívül magasra tűztük ki,és igyekszünk mindig túlszárnyalni magunkat. De a suliban természetesen rendszeresen hallgattuk az olyan óriási klasszikus csellistákat, mint Daniil Shafran, Rostropovich, Yo Yo Ma, és Jacqueline du Pré."


U2, Kings Of Leon, Nine Inch Nails és Nirvana dalokat is átdolgoztatok a lemezeteken. Kik lesznek a következő áldozatok?

"Próbáljuk majd kitejeszteni a 2Cellos koncepcióját és a következő lemeznél több hangszert is szeretnénk bevonni. Így nagyobb lesz a választási lehetőségünk, szélesebb skáláról válogathatunk. Tervezünk AC/DC, Queen, Aerosmith dalokat, és további Guns nótákat is. Valójában újra divatba akarjuk hozni a rock'n'rollt!"


Úgy néz ki, hogy tényleg rockban akarjátok nyomni! És milyen a közönségetek? Inkább ülve hallgatnak titeket, vagy állva, mint a rockbulikon?


"Mi azt szeretjük, ha teljesen megőrülnek!"


2CELLOS - With Or Without You (U2)És milyen érzés lenyomni a horvát listákon olyan előadókat, mint Lady Gaga vagy Adele?


"Elég szokatlan azt látni, hogy a médiában a cselló a fő téma! Természetesen ez amolyan személyes siker is számunkra, de azért különösen fontos, mert a cselló, mint hangszer, egyfajta forradalmát is jelenti. És reményt ad arra nézve, hogy a nagy tömegek is tudják még értékelni a minőséget."


Játék közben elég sokat headbangeltek. Klasszikus zenésznek tartjátok magatokat vagy ez annál ösztönösebb? Milyen kapcsolatban vagytok a rock'n'rollal?

"Az adott tétel hangulata szabja meg, hogy hogyan játszunk. Nem teszünk különbséget a klasszikus zene, a pop és a rock között. A zene az érzelmekről szól, és az adott dalok üzenete, illetve karaktere a legfontosabb. Ezt próbáljuk meg bemutatni előadás közben is. Természetesen, ha egy intenzív rocknótát adunk elő, szabadjára engedjük a bennünk szunnyadó vadállatot, és megőrülünk. Olyan keményen zúzunk, ahogy csak bírunk! Fiatalok vagyunk, tele adrenalinnal! We wanna rock!"


Hogy találtatok egymásra? Mi az, ami összehozott benneteket?

"Ez egy érdekes történet. Egymás legnagyobb riválisaiként tartottak minket számon, mint Horvátország két legprominensebb fiatal csellistáját. Mindenkit óriási meglepetésként ért a zenei világban, amikor úgy döntöttünk, hogy egyesítjük erőinket, és valami őrült dolgot hozunk létre. Különféle versenyeken és kurzusokon rendre összefutottunk korábban, és mindig nagyon jól éreztük magunkat együtt. Van köztünk egy jó adag feszültség, de a szükséges kémiai kölcsönhatás is adott.

Mindig is szerettünk volna együtt zenélni, káoszt okozni, de aztán Luka Bécsben tanult, én pedig Londonban voltam. Szinte sosem találkoztunk. Aztán amikor tavaly Londonba jött, hogy befejezze a tanulmányait, minden berobbant! Elkezdtünk vég nélkül együtt lógni, egész éjjel Londont jártuk és arról ötleteltünk, hogyan is forradalmasíthatnánk a csellót, még többet kihozva belőle, valami újat, valami izgalmasat, ami egy szélesebb közönséghez is eljuttatja a hangszert, különös tekintettel a fiatalokra. Karácsony táján, Skype-olva, egyetlen óra alatt elkészültünk a Smooth Criminal átiratával, és azzal indult el minden!"

Az angol nyelvű, teljes interjút itt találod meg!
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS