2CELLOS - Most egy Guns nótával vadul a két horvát srác

Az első lemezük tegnap jelent meg

2011. július 20. (szerda) 16:41

Cselló és metal, ez ma már nem csupán a finn Apocalyptica terepe, ugyanis két fiatal horvát muzsikus, Luka Sulic és Stjepan Hauser is egyre komolyabb elismeréseket gyűjt be magának. A 2Cellos névre hallgató duó elsőként egy Michael Jackson átirathoz (Smooth Criminal) készített házi videóval lett ismert (5 millió feletti Youtube nézettség...), és hamarosan szerződtette őket a Sony Classical, majd nem sokkal később maga Elton John hívta meg a srácokat a nyári és őszi turnéjára.
A két 24 éves muzsikus legfrissebb klipje a Guns N'Roses örökérvényű nótájának dupla csellós változatára készült, és ezt június eleje óta már több, mint másfél millióan látták a Youtube-on...


2CELLOS - Welcome To The Jungle (a 2Cellos albumról)

Kattints, ha érdekel, hogy mit mondtak a srácok az aolmusic-nak adott interjúban!
2CELLOS - 2Cellos
(07/19 - Sony Classical)

01. Where The Streets Have No Name (U2)
02. Miserlou / Pulp Fiction Theme (Dick Dale)
03. Use Somebody (Kings of Leon)
04. Smooth Criminal (Michael Jackson)
05. Fragile (Sting)
06. The Resistance (Muse)
07. Hurt (Trent Reznor/Johnny Cash)
08. Welcome To The Jungle (Guns N'Roses)
09. Human Nature (Michael Jackson)
10. Viva La Vida (Coldplay)
11. Smells Like Teen Spirit (Nirvana)
12. With or Without You (U2)

A nyáron Elton Johnnal turnéztok. Milyen érzés a zenesulis évek után turnéra menni a világ egyik legünnepeltebb előadójával?

"Hatalmas megtiszteltetés, hogy egy ilyen óriási legendával és ikonnal turnézhatunk, és hogy minden nap vele tölthetjük az időnket! Hihetetlenül rendes és nagylelkű ember, annyira segítőkész, minden tekintetben, mi pedig végtelenül hálásak vagyunk neki. A nyár után is folytatódik majd a turné a világ más részein, úgyhogy ez egy pár hónapos világ körüli utazás lesz Sir Elton Johnnal! Csodás élmény!"


Horvátországban nőttetek fel mindketten, de milyen zenéken? És hogyan hasznosítjátok a klasszikus zenei képzettségeteket a népszerű dalok átdolgozásánál?

"Főként klasszikus zenéket hallgatva nőttünk fel. Azt csak később fedeztük fel, hogy a lelkünk mélyén valójában rockerek vagyunk! A klasszikus zenei képzettségünk, a fülünk érzékenysége és a finomságok iránti fogékonyság folytán képesek vagyunk másfajta és megindító mélységet, érzelmet belevinni a dalokba."


Kik a csellista ideáljaitok?

"Nos, ez a projekt valami újat jelent, így igazából nincsenek példaképeink ezen a területen. A céljainkat mindenesetre rendkívül magasra tűztük ki,és igyekszünk mindig túlszárnyalni magunkat. De a suliban természetesen rendszeresen hallgattuk az olyan óriási klasszikus csellistákat, mint Daniil Shafran, Rostropovich, Yo Yo Ma, és Jacqueline du Pré."


U2, Kings Of Leon, Nine Inch Nails és Nirvana dalokat is átdolgoztatok a lemezeteken. Kik lesznek a következő áldozatok?

"Próbáljuk majd kitejeszteni a 2Cellos koncepcióját és a következő lemeznél több hangszert is szeretnénk bevonni. Így nagyobb lesz a választási lehetőségünk, szélesebb skáláról válogathatunk. Tervezünk AC/DC, Queen, Aerosmith dalokat, és további Guns nótákat is. Valójában újra divatba akarjuk hozni a rock'n'rollt!"


Úgy néz ki, hogy tényleg rockban akarjátok nyomni! És milyen a közönségetek? Inkább ülve hallgatnak titeket, vagy állva, mint a rockbulikon?


"Mi azt szeretjük, ha teljesen megőrülnek!"


2CELLOS - With Or Without You (U2)És milyen érzés lenyomni a horvát listákon olyan előadókat, mint Lady Gaga vagy Adele?


"Elég szokatlan azt látni, hogy a médiában a cselló a fő téma! Természetesen ez amolyan személyes siker is számunkra, de azért különösen fontos, mert a cselló, mint hangszer, egyfajta forradalmát is jelenti. És reményt ad arra nézve, hogy a nagy tömegek is tudják még értékelni a minőséget."


Játék közben elég sokat headbangeltek. Klasszikus zenésznek tartjátok magatokat vagy ez annál ösztönösebb? Milyen kapcsolatban vagytok a rock'n'rollal?

"Az adott tétel hangulata szabja meg, hogy hogyan játszunk. Nem teszünk különbséget a klasszikus zene, a pop és a rock között. A zene az érzelmekről szól, és az adott dalok üzenete, illetve karaktere a legfontosabb. Ezt próbáljuk meg bemutatni előadás közben is. Természetesen, ha egy intenzív rocknótát adunk elő, szabadjára engedjük a bennünk szunnyadó vadállatot, és megőrülünk. Olyan keményen zúzunk, ahogy csak bírunk! Fiatalok vagyunk, tele adrenalinnal! We wanna rock!"


Hogy találtatok egymásra? Mi az, ami összehozott benneteket?

"Ez egy érdekes történet. Egymás legnagyobb riválisaiként tartottak minket számon, mint Horvátország két legprominensebb fiatal csellistáját. Mindenkit óriási meglepetésként ért a zenei világban, amikor úgy döntöttünk, hogy egyesítjük erőinket, és valami őrült dolgot hozunk létre. Különféle versenyeken és kurzusokon rendre összefutottunk korábban, és mindig nagyon jól éreztük magunkat együtt. Van köztünk egy jó adag feszültség, de a szükséges kémiai kölcsönhatás is adott.

Mindig is szerettünk volna együtt zenélni, káoszt okozni, de aztán Luka Bécsben tanult, én pedig Londonban voltam. Szinte sosem találkoztunk. Aztán amikor tavaly Londonba jött, hogy befejezze a tanulmányait, minden berobbant! Elkezdtünk vég nélkül együtt lógni, egész éjjel Londont jártuk és arról ötleteltünk, hogyan is forradalmasíthatnánk a csellót, még többet kihozva belőle, valami újat, valami izgalmasat, ami egy szélesebb közönséghez is eljuttatja a hangszert, különös tekintettel a fiatalokra. Karácsony táján, Skype-olva, egyetlen óra alatt elkészültünk a Smooth Criminal átiratával, és azzal indult el minden!"

Az angol nyelvű, teljes interjút itt találod meg!
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BENEDICTION - Jön a Dave Ingrammel felvett új lemez, klippel az első dal: Rabid Carnality
2020. augusztus 7. (péntek) 10:34

Az még tavaly nyári hír volt, hogy a veterán death metal banda, a brit Benediction élére visszatért a régi vokalista, David Ingram, az pedig a friss infó, hogy október 16-án jelenik meg a Benediction új stúdióalbuma, a Scriptures, mi több, az első előzetes dallal, a klippel kísért Rabid Carnality-vel már lehet is ismerkedni. A birminghami csapat legutóbbi albuma a 2008 nyarán kiadott Killing Music volt, az volt a második lemezük Dave Hunt énekessel (ld. Anaal Nathrakh), aki 1998-ben vette át Ingram helyét. David Ingram a második Benediction albumon, az 1991-es The Grand Leveller lemezen mutatkozott be a csapatban, előtte Mark "Barney" Greenway (Napalm Death) volt az énekes, Ingram pedig 1998-tól 2004-ig a Bolt Thrower élén állt, később pedig énekelt a Hail Of Bullets-ben, de a Down Among The Dead Men nevű csapatával három lemezt is kiadott 2013 és 2018 között.     www.facebook.com/Benedictionband  ...

AVATAR - Új lemez a svédektől, végighallgatható a Hunter Gatherer album
AVATAR - Új lemez a svédektől, végighallgatható a Hunter Gatherer album

A svéd Avatar még 2018 elején adta ki a hetedik albumát, az Avatar Country lemez utódja pedig a mai napon jött ki Hunter Gatherer címmel. A 10 dalos új lemezt azonnal végig is...

OMEGA DIATRIBE - Klippel a második dal a szeptemberi albumról: Mirror Neuron
OMEGA DIATRIBE - Klippel a második dal a szeptemberi albumról: Mirror Neuron

Metanoia címmel szeptember 4-éln lát napvilágot az extrém groove metalos Omega Diatribe negyedik lemeze, a videóval kísért második előzetes dallal, a Mirror Neuron tétellel pedig már...

DEEP PURPLE - Albumpremier, végighallgatható a Whoosh! lemez
DEEP PURPLE - Albumpremier, végighallgatható a Whoosh! lemez

Eredetileg úgy volt, hogy június 21-én jelenik meg az új Deep Purple album, április elején azonban bejelentette a legendás hard rock csapat, hogy a Whoosh! lemez csak augusztus 7-én jön...

CARNATION - Old school death metal, új dal és klip: Iron Discipline
CARNATION - Old school death metal, új dal és klip: Iron Discipline

Where Death Lies címmel szeptember 18-án jelenik meg a régisulis death metalt nyomató belga Carnation második nagylemeze, második előzetesként pedig a klippel kísért Iron Discipne dalt...

MISERY SIGNALS - Hét év után itt az új album, eredeti felállásban, mellé pedig egy friss klip is
MISERY SIGNALS - Hét év után itt az új album, eredeti felállásban, mellé pedig egy friss klip is

Már évekkel ezelőtt visszatért a Misery Signals élére az eredeti énekes, Jesse Zaraska, de csak májusban jutottak oda, hogy bejelentsék az új albumot, amely Ultraviolet címmel jön ki a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS