ÉLŐ FÉM - Black Label Society a PeCsában

Zakk Wylde ezúttal tényleg eljött...

2011. július 7. (csütörtök) 12:34

Ha a Corrosion Of Conformity klubbulija kapcsán azt írtam, hogy na végre, itthon is, az bizony a Black Label Society esetében pláne igaz! Nehéz felejteni, hogy 2005-ben szó szerint a küszöbön állt egy pesti koncert, ám az végül elmaradt, ráadásul a mostani Európa-körúton is lemondásra került pár fellépés Zakk Wylde hangszálproblémái miatt, így rendesen megkondult az emberben a vészharang. Szerencsére most minden jól alakult, Wylde mester és csapata végre tényleg tiszteletét tehette a PeCsa színpadán.
Az érdeklődés garantált volt -borítékolhatónak tűnt a jó nézőszám. Bizony régen láttam már ilyen kígyózó sort a beengedésnél, bár teltház végül nem lett a PeCsában.
Hiába a minden eddigit felülmúló koncertdömping, ráadásul itt a fesztiválszezon is, a BLS magyar chapterjének tagjai nem átallottak kicsengetni 8-9 ezer forintot a belépőre. Az is tény, hogy ez egyben a szakma koncertje is volt: hazai zenészeket is bőségesen lehetett látni.
Jómagam még a Mafia turnén, egy olasz fesztiválon láttam őket (majd később az Ozzys Black Sabbath előzenekaraként is), azaz önálló Black Label Society koncertből számomra is ez volt az első, ennek megfelelően meg is fogalmazódott bennem nem kevés elvárás.
Fotó: Köhler Ágnes
Kattints Szilvás Gergő beszámolójának folytatásához!

A bejutás, majd a kötelező merchpult-látogatás miatt az előzenekar Archer programjának második felét is csak fél füllel, az előtérből hallottam (a kaliforniai heavy metal trió zenéje szerintem nem is annyira feküdt ehhez az estéhez), de igazából ez az nap annyira a fő produkcióra volt kihegyezve, hogy eleve nehéz lett volna másra koncentrálni.

Az Ozzy mellé egy időben már-már bebetonozódni látszott Zakk anno jó érzékkel kezdte felépíteni saját zenekarát, talán érezve, hogy semmi sem tart örökké, és az elmúlt 11-12 év során egy alapos életművet sikerült összehoznia. A fanyalgó hangok ellenére, miszerint egy ideje nem sok újat mutatnak a lemezeken, ez a csapat bármikor lazán össze tud rakni egy slágerparádé-programot.

Ha létezik zenekar, ahol 'a tartalomhoz a forma' alapelv tökéletesen érvényesül, akkor az bizony a BLS. Ez a motoros fazonú, bőrbe-láncba öltözött, és az összetartozás összes jelképét magán viselő banda olyannyira azonos ezzel az ösztönszülte súlyos zenével, hogy mindezt nem is lehet(ne) pózokból felépíteni.

Ezúttal már a szándékoltan hatásvadász intrónál jött a tarkóig futó borzongás. A színpadot eltakaró óriási BLS logós molinó még akkor is fent volt, amikor a légisziréna hangjai mellett, egy roadie üvöltő felkonfja után már tolták is a nyitó dalt, majd a lepel lehullott, és ott állt Zakk, mint Crazy Horse, egy óriási indián fejdíszben! 

A színpad felett egy tekergőző kínai sárkányokkal körbevett, vakítóan fehér BLS koponya, a tagok háta mögött pedig manowari mennyiségű fémrácsos Marshall láda… A lefelé áradó energia szinte kézzel fogható volt, és ebből bizony az utána következő Funeral Bell, majd a belassulós Bleed For Me alatt sem vettek vissza.

Ami a hangzást illeti, ha nem is volt minden száz százalékos, az első pillanattól döbbenet erősen és töményen szólt a BLS, egyedül az éneket sikerült elrejteni. Nemcsak az első pillanatokban, hanem később is volt egy olyan érzetem, mintha Zakk hangját picit hátrébb keverték volna a kelleténél. A torokproblémáknak viszont nyoma sem volt, a mára már őszülős szakállú, vaskos redneck Zakk tökéletesen hozta a sokszor Ozzy-ízű témáit. Játékára pedig abszolút nem lehetett panasz. Nem hiába generációnk egyik gitáros-talentuma…

A legtöbb szempár nyilván Wylde-ra szegeződött, ám azért fontos megjegyezni, hogy a zenekar többi tagja sem szimpla kicserélhető kellék. A másik gityós, Nick Catanese eleve már a Mafia korszak óta Zakk szárnysegédje, de a pengető nélkül játszó basszer John DeServio is kegyetlenül megdolgozott a sikerért, az új dobos, Mike Froedge pedig mindvégig példásan ütött.

Különösebb biztatás a közönségnek sem kellett, főleg, hogy az olyan slágertémák, mint például az utóbbi évek egyik legzsenibb klipjével megtámogatott Overload, vagy az új lemez másik gyöngyszeme, a Parade Of The Dead nem is igen hagyta volna lanyhulni a kedélyeket. Jellemző, hogy mindebbe a súlyos, riffelős, tökös vonulatba gond nélkül beillettek Zakk zongorás-lassulós balladái is. Aznap nálam a zongorás Darkest Days vitte a pálmát ezen a vonalon.

És hát volt még Fire It Up, kétnyakú gitárral hozott Blessed Hellride (mekkora már!), majd a legvégén a Suicide Messiah / Concrete Jungle páros (előbbibe ezúttal is besegített egy hangosbeszélővel egy technikus), majd végül a nyilván Ozzy-mentes Stillbornnal zárták az estét.

Az egész BLS koncert egyetlen negatív pontja számomra épp a gitárszóló volt, ami meglepő lehet, tudván, hogy korunk egyik legnagyobb hatású muzsikusáról beszélünk. De ennek a tekerésekből, és amúgy példaértékű sebességű ujjgyakorlatokból álló hosszúra nyúlt néhány percnek akkor sem volt se eleje, se vége, de még alja és teteje sem. A hangulatot azonban ez sem tudta leültetni.

Ez a koncert kábé tökéletes volt, és tuti, hogy helyet bérelt az év végi toplistámon is. Csak remélni merem, hogy ezentúl gyakrabban rákönyökölnek a térképen Magyarországra is, amikor a turnétervet állítják össze…

Szilvás Gergő 

 


BLS fotók: Köhler Ágnes


BLS - PeCsa, 2011/06/29

(New Religion)
Crazy Horse
Funeral Bell
Bleed for Me
Demise of Sanity
Overlord
Parade of the Dead
Born to Lose
Darkest Days
Fire it Up
Gitárszóló
Godspeed Hell Bound
The Blessed Hellride
Suicide Messiah
Concrete Jungle
Stillborn

 BLACK LABEL SOCIETY - Crazy Horse (2011/06/29 - Budapest)
 

Hozzászólások

[008021]
aftec
Nick Catanese a legelső Sonic Brew óta a másodgitáros, nem a 6. Mafia lemez óta,
[007988]
masholnap
legalább meg lehetett inni a sört közben :D így is túl gyorsan ment :D
[007987]
gabrielangel
Nagyon jó koncert volt.
Tényleg hihetetlen mennyi erő jött le az színpadról.
Zakk Wylde egy élő gitárhős, aki bármit ki tud hozni egy pentaton skálából :)
[007984]
RozsaTomi
Az,hogy kígyózott a sor....már bocsi de hülye aki beáll a végére :D
Amúgy kegyetlen jó buli volt :)
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THE DEAD DAISIES - Januárban új album Glenn Hughes-zal, februárban magyar koncert!
2020. augusztus 5. (szerda) 12:16

Az még tavaly nyár végén lett hivatalos, hogy a The Dead Daisies-ből távozott John Corabi énekes (ex-Mötley Crüe, ex-The Scream) és a basszusgitáros Marco Mendoza, a helyüket pedig a legendás énekes/basszer, Glenn Hughes (Trapeze, Deep Purple, Black Sabbath stb.) vette át. A Glenn Hughes-zal elkészült új album, a Holy Ground azonban csak 2021 januárjában jön majd ki az SPV-nél, van viszont egy friss és nagyon jó hír: 2021. februárjában nálunk is bemutatják az új anyagot. A koncert a Barba Negrában lesz február 16-án.   www.facebook.com/TheDeadDaisies A koncert Facebook oldala "A Rock Hangjával az élen koncertezik jövőre a Dead Daises Újabb fejezetéhez érkezett a Dead Daisies története, ami a korábbiaknál is kalandosabb éveket ígér. Az Ausztráliából indult rockzenekar ugyanis felfrissült tagsággal, egy új lemezzel és vadiúj turnéval tér vissza 2021-ben Magyarországra. Február 16-án...

GOTTHARD - Eddig kiadatlan felvétel a 10 éve elhunyt Steve Lee énekessel
GOTTHARD - Eddig kiadatlan felvétel a 10 éve elhunyt Steve Lee énekessel

Ma lenne 57 éves a svájci Gotthard 2010-ben elhunyt, remek hangú énekese, Steve Lee, a szülinap alkalmából a csapat pedig egy eddig ki nem adott felvételt tett közzé. Máris...

ANAAL NATHRAKH - Klippel az októberi album címadó dala: Endarkenment
ANAAL NATHRAKH - Klippel az októberi album címadó dala: Endarkenment

Szinte napra pontosan két évvel a 2018-as A New Kind Of Horror lemez után egy új albummal jelentkezik a black metal és a grindcore tökéletes vegyítésén már a '90-es évek vége óta...

MACHINE HEAD - Álmában érte a halál az első dobosukat, Tony Constanzát
MACHINE HEAD - Álmában érte a halál az első dobosukat, Tony Constanzát

52 éves korában elhunyt Tony Constanza, a Machine Head eredeti dobosa, aki a Crowbarban és a Crisis-ban is játszott. Tony Constanza nem sokkal az 1991-es megalakulás után lett Machine Head...

VENOMOUS CONCEPT - Dalpremier a grindcore, hardcore punk "szupergrupptól": Simian Flu
VENOMOUS CONCEPT - Dalpremier a grindcore, hardcore punk "szupergrupptól": Simian Flu

Politics Versus The Erection címmel augusztus 28-án jelenik meg a Napalm Death, Brutal Truth, Lock Up zenészeket felsorakoztató grindcore, hardcore punk csapat, a Venomous Concept negyedik...

NEST OF PLAGUES - Új dal a budapesti bandától, már négyes felállásban: Choke
NEST OF PLAGUES - Új dal a budapesti bandától, már négyes felállásban: Choke

Choke címmel egy szöveges videóval kísért új dallal jelentkezett a budapesti Nest Of Plagues. A csapat első nagylemeze, a gyulai No Silence stúdióban rögzített és 2018-ban kiadott End...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS