VIRRASZTÓK - Saját szavaikkal a Memento Mori! album

Élőben a pécsi Rockmaratonon láthatod őket július 4-kén

2011. június 15. (szerda) 10:15 | utoljára módosítva: 2011. június 20. (hétfő) 04:20


 

A halott melletti virrasztás régi hagyományát idézi fel a pécsi Virrasztók zenekar, amelynek második albuma, a Memento Mori! a júniusi HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként szerezhető be országszerte az újságosoknál (itt meg is rendelheted: rendeles@hammerworld.hu). A folkos, progos, de elektro-hatásokkal is tűzdelt zenét játszó, különleges hangulatú csapat már külföldön is kipróbálta magát, turnéztak többek között a Korpiklaanival, az új lemez bemutatójára pedig az idei MetalFesten került sor.
A július elején a pécsi Rockmaratonon is elcsíphető zenekart arra kértük fel, hogy saját szavaikkal mutassák be a Memento Mori! album tételeit.
Kattints a folytatáshoz!

VIRRASZTÓK (B-J):
Zsolti - dobos
Szkrobek, a Halottlátó - basszusgitáros, programok
Scrofa, a Halottidéző - énekes, tekerőlant
Becse - hegedűs, mandolinos
Tomusin, a Halottkísérő - gitáros
Orsi - énekesnő
MEMENTO MORI!
"Vagyis emlékezz a halálra, a halottakra, a mulandóságra! A Virrasztók második albumának címe akár ars poeticaként is tekinthető, hiszen éppen ezt tesszük: Megemlékezünk rég volt idők embereiről, azok haláláról, előhívunk legendákat, történeteket, és foglalkozunk az elmúlás gondolatával. Minden élőlénynek, bárhogy is alakul evilági sorsa, közös és elkerülhetetlen végzete: Egyszer befejezi útját ezen a létsíkon, és távozik. De csak fizikai értelemben, mert amíg emlékezünk rá, velünk marad.
Ez a tudat könnyebbé teszi szeretteink elvesztését, és önnön mulandóságunk tudatát is. Meggyőződésünk tehát, hogy amikor emlékezünk, pláne ha ezt közösen tesszük, a halál gondolatát természetesebbé, elfogadhatóbbá tesszük, az elhunytakat megtiszteljük, az itt maradottakat vigasztaljuk. S közben lelkiekben mindannyian tisztábbak, szebbek leszünk. Ennek a katarzisnak kívántuk tíz stációját beletenni az új albumba. Emlékezzünk hát! Memento Mori!

VIRRASZTÓK - Memento Mori!

01. Szigeti veszedelem
02. A Halálmadár
03. Kökény Anna
04. Vidróczki
05. Gyász
06. Pipás Pista
07. Édesanyám
08. A hűtlen asszony balladája
09. Jaj Istenem, vigasztalj meg!
10. Az én időm
SZIGETI VESZEDELEM


"A lemez nyitó felvétele Zrínyi Miklósról és Szigetvár hőseiről szól. 1566-ban a törökök összevonták erőiket Szigetvár alatt, esélyt sem hagyva a maroknyi védőnek. A dal a tudatosan, büszkén a halálba induló harcosok himnusza. Magasztosan, tisztán, áthallások nélkül jelenik meg benne a hazaszeretet, és az ebből fakadó önfeláldozás.

A dal zenei alapja Tomusin egy ideje fiókban őrizgetett tradicionális - mondhatni true (nevet) - témája, ami adta magát, hogy egy ilyen típusú dal szülessen belőle.. Kicsit más, mint a többi új felvétel. Ez is mutatja, hogy sokkal változatosabb lett ez az album, mint az első. Korlátok nélkül dolgoztunk. Kicsit olyan Painkilleres a hangulata, persze 'Virrasztókosított' formában! (nevet). Két lábdobbal indul, utána jön be a hamisítatlan metal riff.

Nem népies, hanem a témához illően kicsit régizenés ízt hoz Becse a mandolinos hangszereléssel. Szkrobek merész industrial-elektro alapokat tett a verzékbe, a középrészt pedig megtűzdelte elektronikus zajokkal. Újdonság még a harcosok csordavokálja, amiből a himnikusan dallamos refrén kibomlik. Jó kis nyitó nóta, koncerteken is kezdő dalként működik. Érdekes, hogy sokak kedvence lett ilyen rövid idő alatt."


VIRRASZTÓK - Szigeti veszedelem
HALÁLMADÁR


"Az egyik első dal, ami az új lemezhez született. Egy súlyos, modern metal téma, ami rázúdul az emberre. Kicsit gyorsabb, mint ami a Virrasztóktól megszokott. Eléggé fenyegető a hangulata. A szöveg alapötletét Tomusin hozta, ebből írta Scrofa ezt a barátságos történetet... (nevet) A magyar folklór halálmadara a kuvik, amiről azt tartja a néphit, hogy amely házon megszólal, ott haláleset várható. Egyébként már a dal elején fájdalmasan megszólal a kuvik hangja - effekt formájában.

A kuvikos legendát dolgozza fel a dal, aminek az is érdekessége, hogy feltűnik benne a 'zöld erdőben, zöld mezőben' kezdetű magyar népdal, illetve a 'Szól a kakas már' című jiddis dal, mindkettő új szöveggel. Továbbá ide kapcsolódik Scrofa egy népies ízű saját témája Orsi hangján, majd az egész egy - a koncerteken közönséget is bevonó - kórus-refrénben oldódik fel. A modern gitártémák között némi thrash, death hatás is fellelhető."


KÖKÉNY ANNA

"Egy későn született dal, ami elég érdekesen állt össze. Szkrobek mutatta az ötleteit, és kért rá valami riffet Tomusintól, aki a sokadik verzió után még mindig elégedetlen volt. Már majdnem feladta, amikor beugrott a fő riff: Egy kicsit rock'n'rollos a téma, némi Zakk Wylde hatással. A szóló meg a refrén jó kis elszállós prog téma, ami az űr végtelenségébe repít, a közepén meg egy jó kis Metallicás döngölés is akad, ami az oda helyezett hegedűvel akár S&M is lehetne... Becse egyik legjobb hegedűtémája a lemezen. Érdekesség még, hogy ezen a lemezen Tomusin több énekdallam-ötletet is hozott. Ezek közé tartozik az itt Orsi által énekelt népies, és talán kicsit keleties ízű verze-téma is. A Scrofa által interpretált, mondjuk így: bírói szólam pedig a zenés színház hagyományait idézi.

A sztori is elég színpadias. Az egyik oldalon Kökény Anna áll, aki már a túloldalról vádolja és átkozza meg azokat, akik halálra ítélték, a másik oldalon a boszorkánypert lefolytató bíró, aki a szűk látókörű hatalmat képviseli. Kökény Anna egyébiránt valós figura, a XVIII. század első felében tömegesen lefolytatott szegedi boszorkányperek egyik vádlottja, illetve áldozata volt, akivel az akkor szokásos módon bánt el a babonás és rosszindulatú közösség. Érdekes, hogy sok szegedi még tudja, hol is hajtották végre annak idején a Tiszaparton azokat a bizonyos boszorkány-próbákat."


VIDRÓCZKI

"Újabb valós szereplő a múltból, méghozzá a Virrasztók által már több esetben megénekelt betyárvilágból. Vidróczki Márton a Mátra híres haramiája volt, aki szép férfi és nemes lélek hírében állt. Romantikus alakja több ballada és dal ihletője. Ezek egyikét használtuk alapmotívumként. Az 'A Vidróczki híres nyája' kezdetű népdal adja a főtémát, amihez érdekes betétek társulnak a betyár és a pandúrok részéről. Drámai és jól követhető dramaturgiájú kis kamaradarab, ami Vidróczki utolsó éjszakáját mutatja be. A kusza korabeli krónikákból mi azt a változatot követtük, amelyben a betyárt szeretője adja fel a pandúroknak, de megbánja árulását, és siratja tűzharcban elesett kedvesét.

A zenei alap középtempós, jó kis szögelős téma - mintha a '80-as évekből mentettük volna át, persze új köntösben. Eleinte teljesen más, kicsit kusza volt a dal szerkezete, mígnem az egyik próbán, miközben Scrofa és Szkrobek épp küzdöttek a dallal, a késve érkező Tomusin kitalálta, hogy ebből slágert kell faragni. Ilyen egyszerűen... Ettől aztán pillanatok alatt össze is állt a dal szerkezete, egyszerű és közérthető formában. Menetelős indusztriális sampler alap, ezekre épülő részek Szkrobek szinte house-os szintitémájával, és a közepén az átkötésben pedig ott egy prog metal riff is. Az utolsó refrén pedig kiürül, és olyan, mintha Orsi valami diszkó-popot énekelne Vidróczkiról. A végén gyönyörűen kivezeti a refréntémát Becse a hegedűjével... És lőn a sláger!" (nevet)


GYÁSZ

"Tomusin és Szkrobek dala, egy igazi letargikus, szomorú, doom témával, amihez - mint a lemezen több helyen - nagyon jól illeszkedik a zongora hangja. Kicsit talán My Dying Bride-os hangulatú, de van benne némi progos hatás is. Az énekdallamot is Tomusin hozta, viszont Orsi hozzátett a végéhez egy olyan autentikus népdalt, amitől mindenkit kirázott a hideg. Ezt mintha direkt ide írták volna, Szkrobek hátborzongató témája fölé. Scrofa gyorsan továbbírta a népdalt, ez került a dal közepére, majd a népdal sztorijából kiindulva megírta ezt a romantikus, gyászos történetet a halálos szerelemről. A körösfői temetőben egy fiú siratja szerelmét, akinek a hangját már odaátról halljuk. Bazsarózsát ültet a sírra, és kedvese után indul. Egy igazán vidám kis szám..."


VIRRASZTÓK - Gyász

PIPÁS PISTA


"Pipás Pista a szegedi tanyavilág 'bérhóhéra' volt az 1920-as, '30-as években. A korabeli periratok alapján a 36-szoros emberöléssel vádolt vándor napszámost a feleségek bérelték fel részeges és erőszakos férjeik 'kiiktatására'. A sok egyforma akasztásos öngyilkosság végül szemet szúrt, így bukott le Pipás Pista, akiről csak a börtönben derült ki, hogy nő!!! Sorsáról a leírások ellentmondóak, a mi verziónkban lóg ő is, mint áldozatai. Igazi hátborzongató téma, amit Scrofa megfejelt azzal, hogy kerettörténetet írt hozzá, amiből kiderül, hogyan változott Fődi Piroska Pipás Pistává, és mit üzent a bitó árnyékából az utókornak.

A zenei alapötlet Szkrobektől származik, amire Tomusin megírta a gitártémákat, majd az elejéhez íródott egy intró, ami valójában a dal egy lelassított gitártémája, baljós haranggal megtűzdelve. Ez a rész nagyon fenyegető hangulatú, főként, hogy itt hangzik el a pszichopata főhős monológja. Mit is lehet rá mondani? Nagyon beteg lett. Ennél a témánál a sokat próbált hangmérnök Varga Zoli is csóválgatta a fejét! (nevet)

Mellesleg ez az eddigi leggyorsabb Virrasztók dal. Jó kis thrash témákkal lett fűszerezve, nagy adag Slayer hatással. Az is volt a munkacíme, hogy 'Mészáros'! (nevet) Középen a gitárriffet akár a Slayer is játszhatná. Orsi énekszólama a nóta egyik éke, amit Scrofa kifejezetten népies ízzel írt meg, mégsem népdalként, hanem szinte popzeneként működik."


ÉDESANYÁM

"Ez a dal egy igazi sirató, a hagyományos, jajgatós fajtából. A magyar népzenében és a cigánydalokban is ott van az előképe. Az intrója igazán metal koncertnyitó hangulatú, amit akár a Metallica is megirigyelhetne! (nevet) Nagyon népies, különleges énekdallamot sikerült írni a verzéhez. Az egyszerű, a versszak végére szétbomló unisono énekszólamok jól hozzák a dal fájdalmát, amely kiteljesedik a szokatlanul dallamos refrénben, amit Tomusin hozott. A kissé ipari átkötő riff alatt Becse hörgése nagyon jól alátámasztja, ellenpontozza a dallamos témát.

Ez az új lemezünk legérzékenyebb, legintimebb pontja. Kétségtelenül bátor vállalkozás egy ilyen bensőséges, és mindegyikünk által rettegett érzés megfogalmazása, mint az édesanya elsiratása. Erre talán még inkább vonatkozik az, amit általánosságban is mindig szem előtt tartunk: 'Csak tiszta szívvel, őszintén!'"


VIRRASZTÓK - Édesanyám
A HŰTLEN ASSZONY BALLADÁJA

"A dal kiinduló ötletét, a Bartók Bélai gyűjtést idéző népdal eredetijét még Bogárdi Alíz (Virrasztók ex-hegedűs) énekelte rá Szkrobek telefonjára valahol Erdélyben, a turnébuszban. Innen nőtte ki magát igazi prog metal eposszá, balladai mélységgel, sötétséggel, és hosszal. Továbbá sokrétű, váltakozó témákkal, de mégis nagyon fegyelmezett dalszerkezettel. A többi részt Tomusin hozta, aki Szkrobekkel együtt öntötte formába a dal vázát. Nagyon sokáig érlelődött a dal, kereste a vezérgondolatot, helyét a zenekar életében, aztán megtalálta egy székely népballada, a Barcsai átdolgozásaként.

Scrofa a szokása szerint ízeire szedte a nyersanyagot, újraformálta, elvett, hozzáadott.... Elkészülve az látszik, hogy a komoly, dramatikus darabban minden benne van, amit a Virrasztók az utóbbi időben csinált. Nagyon színpadias lett a végeredmény, párbeszédekkel, követhető történettel, drámai végkifejlettel. Halljuk Becsét hörögni az anyát eláruló gyerek szerepében, Orsit gramofonfelvételről énekelni, és prózát mondani (!!!) a drámai csúcsponton. Scrofa pedig végigkíséri hangjával a főhőst a nyugodt történetmeséléstől az őrjöngő tébolyig. Az egész alatt pedig ott hömpölyög egy masszív és félelmetes sötét anyag: A Virrasztók zenéje."


JAJ ISTENEM, VIGASZTALJ MEG!

"Ez Szkrobek dala, szinte teljesen készen hozta. Tomusin csak a keleties szólót tette oda az elejére meg a végére. Még a refrén énektéma alapötletét is Szkrobek írta. Erre épülnek a pszichedelikus, wah-gitáros akkordok. Van benne némi dark rock hatás is.

A súlyos hangzásra egy tragikus történet épül a halál által szétválasztott szerelmesekről. A fiúnak mennie kell, pedig minden idegszálával maradna, a lány marad e világban, fájdalmasan fohászkodik. De mert meghallgatásra nem találnak, a búcsú elodázhatatlan, halála pillanatában a fiú átkot szór a tőlük elfordult Istenre. A szívszaggató pillanatokban Becse egy hegedűszólóval remekel, megmutatva, hogy valójában mire is képes. Ezt a dalt már sokat játszottuk a korábbi koncerteken, de a végső verzió a lemezre forrta ki magát."


AZ ÉN IDŐM

"Önnön halálunk eljövetelével, az elodázhatatlan véggel való megbékélés érzésével foglalkozik az album záró tétele. Tomusin fájdalmas doom dala, némi darkos beütéssel. Az elején az a szólódallam egy nagyon meghatározó eleme a dalnak. Már nagyon korán összeállt a nóta, szinte a dalírási stádium kezdetén. Jószerivel minden magától a helyére került. Scrofa és Szkrobek is hozzátették a maguk dolgait, így lett teljes a dal.

Az énekszólamok leosztásánál Scrofa a halál beálltának fizikai jeleit tárgyilagosan kezelő, szinte már-már prózamondó szerepet osztott magának, Orsinak egy nagyon szép ívű, népies búcsúzó dalt írt, Becse a hörgő szólamával pedig - kiegészítve némi túlvilági suttogással - a halál pillanatára exponál. Ez is egy különleges darab, ami jól mutatja a Virrasztók lényegét. Lassú, hömpölygő, nagyon korszerű dal, a végén egy roppant hangulatos progresszív ízű szólóval. Szinte érezzük, ahogy a lélek kiemelkedik a testből, és tovaszáll a világmindenségbe…


A végén azért ne feledkezzünk el a dobosokról sem! Kovács Dani komoly és nagyon jó munkát végzett a dobprogramok megírásával, Bánhalmi Zsolt pedig az élő dobszólamok összerakásával.
A Memento Mori! lemez a SuperSize Recording stúdióban készült Varga Zoltán keze alatt, a dizájn és az arculat Szkrobeket dícséri, a produceri teendőket Scrofa látta el. Az igazi köszönet pedig a közönséget illeti, mert nélkülük az egész nem érne semmit."

www.virrasztok.hu
Virrasztók - Facebook
 

Hozzászólások

[007809]
RockerMartin
Nagyon jó album lett. Az év egyik legjobb albuma. Nem is értem, miért csak a 11. helyen végzett a Hammerben...
[007807]
Nunu
Nehezen hittem, hogy a kiváló Emlékezés Óráját fölül lehet múlni, de itt bizony sikerült!
Egyedül egy tétel van, amelyet néha léptetek, az Édesanyám az. Szerencsére még él nekem, de így is olyan fájdalmas az a dal...
[007782]
apolo
akit érdekel egy hosszú,érdekes interjú az énekes scrofával,itt meghallgathatja:szentkoronarádio.com>letöltések>magyar rock>beszámoló a folk n'roll fesztiválról.a beszélgetés első fele szkítia interjú. az új virrasztók tényleg remek lett!ha pedig tetszik a virrasztók,akkor ajánlanék olyan zenekarokat is,mint transylmania,palmetta,déva,szkítia,moon and the nightspirit,dobogó kő.
[007764]
Korpusz
Én is gratulálok a csapatnak. Az első album is nagy kedvenc, de ez talán még annál is jobb.
[007762]
jzsolti
A legzseniálisabb lemez, amit ebben a stílusban valaha hallottam. Amikor fáj hallgatás közben, mert bolygat amit hallok, akkor nem kell többet dumálni, mert odaüt, ahová szánták. A lelkembe.
[007759]
Trashfan
Számomra ebben az évben ez az egyik legjobb album, amihez volt szerencsém. Jó riffek, hangulatos ének, sztorik, nagyszerű hangzás.
A Halálmadár a legnagyobb kedvencem róla, minden nap meghallgatom.
Szóval gratulálok a csapatnak, nagyszerűt alkottak!
[007758]
Hobo777
Nagyon jok a gitar riffek benne!!!Csak igy tovabb.Gratulalok.
[007756]
lipibatyo
Gratulálok a csapatnak, ez a lemez az év egyik legkellemesebb meglepetése. Csak azt sajnálom, hogy a nagyszínpadi koncert miatt csak 3 számot tudtam elcsípni tőlük a Metalfeszten. Az én időm című szám hátborzongatóan jó. Gyertek Miskolcra!
[007753]
Gogsi
Év albuma gyanús... Totál leesett az állam tőle!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chymera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS