PANNÓNIA FESZTIVÁL 2011 - Csütörtökön indul a Twisted Fuckin' Sisterrel!

Idén 5 napos lesz a várpalotai buli

2011. június 6. (hétfő) 08:00 | utoljára módosítva: 2011. június 6. (hétfő) 08:05

Csütörtökön, június 9-én indul az ötödik Pannónia Fesztivál, és az idén ötnaposra bővült rendezvény egészen pünkösd hétfőig tart a várpalotai Cseri-parkerdőben.
Az összességében vagy 150 zenekart felvonultató fesztiválra a 3 napos bérlet (péntektől vasárnapig érvényes) 4.500, a 4 napos bérlet (csütörtöktől vasárnapig) 5.500, míg az 5 napos bérlet (csütörtöktől hétfőig) 6.500 forintba kerül. A hétfői bónusznapra külön is lehet jegyet vásárolni 2.900 forintért.
Idén első alkalommal egy külföldi főbanda meghívására is sor került. A '80-as évek amerikai sikercsapata, a Twisted Sister a PaFe első napján, csütörtökön lép fel, este fél kilenckor. Ez lesz Dee Sniderék második magyarországi koncertje, az első még 2004. nyarán volt a Summer Rocks fesztiválon.
A fesztivál szervezésében hosszú évek óta komoly szerepet tölt be Goreczki Szabolcs, akit a győri Auróra rajongói Kisbé, avagy Qka néven is ismerhetnek, hiszen már a '90-es évek második fele óta zenél a 28 éve létező hazai punk rock legenda soraiban. Szabolcsot az idei Pannónia Fesztivál kapcsán faggattuk ki, de nyilván szóba került az Auróra is, amelynek kapcsán beszélgetőpartnerünk egy-két igazi érdekességgel is szolgált...
Kattints a folytatáshoz!


Idén már ötödik alkalommal lehet bulizni a PaFén. Hogyan és mikor kapcsolódtál be a fesztivál szervezésébe? Mi a hivatalos megnevezésed?

"Már az első évben is segítettem a zenekarok szervezésében, de igazán akkor keveredtem bele, amikor kiderült, hogy ez a fesztivál már professzionális eszközöket kíván a nagy érdeklődésnek köszönhetően. Hivatalos megnevezésre nem törekedtem és nem is jutott rá idő, mivel mindig az éppen aktuális feladat megoldása volt az elsődleges cél. Ez nem egy vízfejű rendszer, egymás ötleteiből, kritikáiból épül évről évre a rendezvény, és ez a fontos."


Pontosan mi is a feladatod a szervezés kapcsán?

"Kezdetben a zenekarok megkeresése, szerződtetése volt a rám testálható és leginkább testhez álló feladat. De nemcsak szervezésből, hanem lebonyolításból is áll egy ilyen rendezvény, úgyhogy a helyszín adta a legtöbb kihívást. Ma már nem lehet azt mondani, hogy én csak egy bizonyos dologgal foglalkozom a PaFe kapcsán. Ahol hasznát vesszük a tapasztalataimnak, kapcsolataimnak, ott mindezt hozzáteszem a közös sikerhez. Igazából hárman vagyunk, akik teljes mélységeiben átlátják a PaFét, önálló döntéseket pedig nagyon ritkán kell hozni. Mázló Imi az anyahajó, minden ott landol..."


Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a Pannónia Fesztivált?

"Azt hiszem, hogy az emberközelisége, emberközpontúsága, az empátia, a szociális érzékenység. De igazából a látogatók teszik különlegessé a fesztivált. Ez a lehető legjobb kölcsönhatás. Ezt taníthatnák fizikából is!" (nevet)


Idén már külföldi bandátok is lesz, a Twisted Sister. Miért gondoltátok azt, hogy az eddig csak magyar bandákból álló programot dúsítani kell?

"A Twisted Sister az a vendég, aki hírét viszi annak, hogy hazai fellépőkkel, jó fej látogatókkal ekkora tömeget lehet összekovácsolni. Ezt egy gesztusnak szántuk, velük szeretnénk ünnepelni az 5.szülinapunkat."


TWISTED SISTER - We're Not Gonna Take It (az 1984-es Stay Hungry albumról)Miért épp a Twisted Sister?

"Ha erre most azt válaszolom, hogy Iminél és nálam is fiatalkori kedvenc ez a banda, akkor azonnal kiderül, hogy már nem vagyunk tinédzserek! (nevet) Így inkább azt mondom, hogy a klasszikus rock/metal műfaj egyik meghatározó bandájáról van szó, és hogy sokan örülnek annak, hogy fellépnek nálunk. És persze mi is szeretjük őket! (nevet) Egyébként bármekkora névről is van szó, megfelelő kapcsolattal és tisztességes szándékkal kifejezetten könnyű volt szerződni velük."


Vannak különleges kívánságai a zenekarnak?

"Semmiféle olyan kérésük nem volt, amit furcsának, vagy teljesíthetetlennek tartanánk, úgyhogy 'rendes rocksztárokhoz' méltó ellátásban lesz részük. Épp olyanban, amilyet a világ minden pontján elvárhatnak. Allűrökről sem tudunk, de azért felkészültünk az esetleges egyedi kívánságokra is. Talán az a legbonyolultabb velük kapcsolatban, hogy külön időben, három különböző helyszínről érkeznek."


TWISTED SISTER - I Wanna Rock (teljes verzió - az 1984-es Stay Hungry albumról)
Egy ilyen fesztiválon a hazai csapatok is mind szívesen fellépnének. A magyar bandák közül hogyan válogattok?


"Elképzeljük azt a gerincvonalat, amely mentén felépítjük a szavazás során értékelt zenekarokból a fellépők listáját. Igyekszünk mindenkit megkeresni, és aki szívesen eljön, azzal megegyezünk. Zenekari részről mindig hatalmas az érdeklődés, de sajnos mi sem tudunk mindenkinek lehetőséget adni."


Hány színpad és hány fellépő lesz idén?

"Ebben az évben is négy színpadon dörög majd az élő zene: Port.hu Nagyszínpad, MR2 Petőfi Színpad, Borsodi Malátabár és Borsodi Bivaly Metal Sátor. De ezek mellett a Jagerbárban lesz karaoke, GuitarHero, stand-up comedy, és DJ-k is igyekeznek majd még kellemesebbé tenni a fesztiválon eltöltött időt. Összesen úgy 200 program és 150 zenekar segít ebben. Megszokhatták már a PaFéra járók azt is, hogy nálunk számos sportolási, szórakozási és játéklehetőséggel találkozhatnak. Természetesen idén is kedveskedünk újdonságokkal, ezekről részletesen a honlapon tájékozódhatnak a kíváncsi látogatók. A Mikulásgyár segítségének köszönhetően ebben az évben arra is lehetőség nyílik, hogy egy ilyen nem hétköznapi fórumon és időszakban is adakozhasson, aki ezt fontosnak tartja."


A Twisted Sister mellett te melyik programot várod a legjobban?

"Leginkább a Mikulásgyár akciójára vagyok kíváncsi. Ennek az a magyarázata, hogy civilben egy gyermekotthont vezetek, és fontos számomra, hogy ebben az öncélú világban egy kis fény irányuljon mindazokra, akik önhibájukon kívül kerülnek olyan élethelyzetbe, amit sokan el sem tudnak képzelni - szerencsére."


Az idei fesztivál felvezetésében komoly szerepet kaptak a klasszikus amerikai rajzfilmsorozat, a Flúgos futam szereplői, amelyek közé hazai zenészek is kerültek. Kinek az ötlete volt ez?

"Mindez a fesztivál főkoordinátorának, Hidvégi Juditnak az áldozatos és kitartó munkája. A figurák egyébként adták magukat, szinte mindegyikünk azokra a hazai művészekre asszociált, akik aztán láthatók a rajzfilmekben. Mindenesetre jókat derültünk a tervezés folyamán! (nevet) Szerencsére kedvezményes áron tudtunk megállapodni a jogtulajdonos Warner Bros.-szal és a Hanna-Barbera Productions-szel. A szerződés értelmében mi választottuk ki, hogy melyik jeleneteket használjuk a Flúgos futamból. Egy húsz másodperces főcím, valamint három, egyenként másfél perces kisfilm készült el végül. Ezekben a két főszereplő, Gézengúz Guszti és Mardel kutya mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozza több hazai rocksztár eljutását a fesztiválra. De nem járnak sikerrel!" (nevet)


PAFE 2011 - Flúgos Futam (reklám)
Talán kevesen kapcsolnak össze az Auróra zenekarral, holott már a '90-es évek második fele óta játszol Vigiékkel. Eleinte csak trombitás voltál náluk, igaz?

"Hivatalosan 1999-ben lettem az Auróra negyedik tagja. Valóban, eleinte csak trombitáltam, de 2003 óta - a teltebb hangzás érdekében - már gitárt is ragadtam. Fantáziadúsabbak lettek így a nóták. Több lehetőség rejlett a két gitáros verzióban, és ezt azóta is igyekszünk kihasználni."


2008-ban jött ki a legutóbbi Auróra album, a Tűréshatáron túl. Terveztek mostanában új lemezt?

"Igen, most ősszel jelentkeznénk új anyaggal, reményeink szerint mindjárt kettővel is. Egyrészt áthangszerelünk néhány olyan dalt, amelyek megérdemlik, hogy egy visszafogottabb hangulatban, egy új köntösben pompázzanak. Egyfajta akusztikus jellegű blokk lesz ez, amellyel elutazunk majd néhány erre alkalmas helyszínre is. Talán meglepő ez egy punk rock csapat részéről, de az évek során az Auróra közönségének egy része is érettebb, korosabb lett, és a visszajelzések alapján vannak, akik már nem tombolva kívánják élvezni az egyébként is sok esetben szövegcentrikus nótákat. Izgalmas vállalkozás lesz! (nevet) A másik anyag egy teljesen új projekt lesz."


Amúgy mi a helyzet most a bandával? A honlapotokon a várható bulik közt csak ezt a június 10-én esedékes PaFe-fellépést látom, valamint azt, hogy júliusban a pécsi Rockmaratonon is felléptek.

"Idén volt már egy rakás koncertünk, de való igaz, hogy most egy kicsit lazábbra vettük a figurát. A családdal és egyéb privát elfoglaltságainkkal töltöttük az időt, ami talán megbocsátható egy 1983 óta megállás nélkül koncertező banda esetében! (nevet) Nekem például már négy éves a fiam, és amióta óvodás, fontosak lettek a szabad hétvégék. Másrészt mi is dolgozunk, mint a 'rendes emberek', ezért is lényeges, hogy legyenek pihenősebb időszakok.

Egyébként a mostani felállást utoljára épp a PaFén lehet majd látni. Nem vertük nagydobra, és nem is akarjuk erre kihegyezni a dolgot, de Galacs (alapító basszer) elhagyja a fedélzetet. Ezúton is köszönjük neki az együtt töltött éveket és élményeket. Nem akartuk helyettesíteni vagy pótolni Galacsot, ezért úgy döntöttünk, hogy hárman maradunk, és némi belső átszervezéssel trióként folytatjuk a pályafutásunkat. Úgyhogy basszusgitárt ragadtam, mert ez volt a legésszerűbb megoldás. Na meg a hangszer sem volt annyira idegen... Óhatatlanul egy új időszaknak nézünk elébe tehát, egy kihívásokkal és reményekkel teli cirkálásnak. Ősszel eleget teszünk egy német-svájci és egy dán meghívásnak is. Nem fogunk unatkozni..."


AURÓRA - A jövő
(b-j): Víg Norbert (Kis Róra - dobos, 2008 óta, Vigi fia), Víg László (Vigi - gitáros/énekes, 1982 óta), Goreczki Szabolcs (Kisbé, Qka - trombitás, gitáros, a jövőben basszer, 1996 óta)
www.pannoniafesztival.hu  PaFe - Facebook
www.aurora.hu
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS