DEEP PURPLE - Nagyzenekarral az Államokban, de lesz új album is

Holnap indul a turné Kanadában

2011. június 2. (csütörtök) 10:34

Holnap startol a Deep Purple új észak-amerikai turnéja, és egészen június végéig tart majd. A túra különlegessége egyfelől az, hogy az Ian Gillan énekes, Roger Glover basszer, Ian Paice dobos, Steve Morse gitáros és Don Airey billentyűs felállású rocklegenda négy éve nem koncertezett arrafelé, ráadásul most minden egyes fellépésen egy 38 fős nagyzenekar is színpadra lép velük.
A turné alkalmából a pár napja újra apává lett 65 éves basszer, Roger Glover a Toronto Sun-nak nyilatkozott, és szóba került többek között az is, hogy már hat éve nem jelent meg új Deep Purple stúdióalbum.
"Akadt némi nézeteltérés a csapaton belül, hogy készítsünk-e új lemezt, vagy sem. Lemezekkel ma már nem lehet pénzt keresni. Az én véleményem azonban az, hogy mi egy albumos zenekar vagyunk, és akkor is kell új lemezeket készítenünk, ha pénzt veszítünk rajtuk. Mert ez a dolgunk. Talán túl hagyományosan gondolkodom, de hiszem, hogy meg kell maradnunk olyannak, amilyenek vagyunk. A zenénk révén fejlődhetünk, de a módszernek ugyanolyannak kell maradnia, amilyen mindig is volt. Ebben nincs semmi rossz. Egy album mindig az adott pillanat elcsípéséről szól. És egy olyan banda esetében, amelyik ilyen múlttal rendelkezik, ezek a pillanatok sokat jelentenek."
Kattints a folytatáshoz!

Miért épp egy nagyzenekaros turnét csináltok most?

"Néha nem árt, ha egy új fogasra akasztja az ember a kabátját. Annyit turnéztunk már, rengetegen láttak minket. Úgy gondoltuk, hogy ez egy friss kihívást is jelent. Leginkább a régi dalaink révén vagyunk ismertek, úgyhogy itt az ideje, hogy kipróbáljunk valamit, ami egy kicsit más."


Mit tud hozzátenni egy nagyzenekar az olyan dalokhoz, mint a Highway Star, a Hush, vagy a Smoke On The Water?

"Egyszerűen csak testesebb lesz minden, úgy gondolom. Az ismert riffek és dallamok nem maradnak el, de terjedelmesebb, bonyolultabb lesz az összkép. De a nagyzenekaros-szimfonikus elképzelés egy kicsit megjátszósabbnak hangzik, mint amilyen valójában. Azt hiszem, mi inkább a nagyzenekari zene jazzesebb ága felé hajlunk, és nem a szimfonikus dolgok felé. Szóval, lesz benne egy kis felforgatós elem is."

Azt gondolnám, hogy egy nagyzenekaros előadás némiképp bilincset tesz a zenekarra.

"Nos, lesznek olyan részek, ahol ez megesik majd. Nyilván akadnak olyan részek, amelyeket egészen pontosan kell eljátszani. Ugyanakkor ezek olyan dalok, amiket mindenki ismer, és mindenki eleve az ismert verziót akarja hallani. De mi a magunk részéről nem kötünk kompromisszumokat. A nagyzenekarokkal nagyon nehéz a megfelelő egyensúly eltalálása, mert a rockbandák annyira hangosak. Nos, mi azért már nem vagyunk annyira hangosak... Manapság már szeretjük, ha ép hallású embereket hagyunk magunk mögött. Az agyakat nem sajnáljuk, de a hallást..."


Kanadában indul a turné. Mivel érdemeltük ki ezt a megtiszteltetést?


"Ti húztátok a hosszabbat... De Kanada mindig is kedves volt hozzánk. Érdekes módon manapság Amerika egy kicsit kemény ügy. Úgy hiszem, hogy vagy 3-4 éve nem is turnéztunk ott. Egy kicsit esett is az ázsiónk, úgy vélem. Ez a turné másik indoka. Így is fel lehet kelteni újra az érdeklődést. Jelenleg egy új albumon is dolgozunk. Volt már egy dalírós találkozó, Spanyolországban töltöttünk el vagy 9 napot, és egy csomó jó ötlet született, amiken az év második felében akarunk dolgozni. Aztán meg visszatérünk egy feltehetően gyilkos albummal."


Ma már csak Ian Paice dobos számít eredeti tagnak. Uraskodik is felettetek?

"Nos, ha Jon Lord (ex-Purple billentyűs) itt volna velünk, ő uraskodhatna felettünk! - nevet Glover a 'lord' kifejezéssel kapcsolatos szójátékon. - De az a vicces, hogy mióta Jon kiszállt, Ian szinte önkéntelenül vált a banda lelkévé. Nem erősködik vagy ilyesmi, de van valami Paiceyben, egyfajta magabiztosság, ami 10 vagy 15 éve még nem jellemezte őt. Ha neki bejön valami, az a bandának is elég jó. De nehogy eláruld neki, hogy ezt mondtam!" (nevet)


Ha már Jon Lord szóba került, van esély rá, hogy még egy menetre vissza tudjátok majd csalogatni?

"És ezt vajon hogyan mondanánk meg Donnak? Abban biztos vagyok, hogy eljön még az ideje annak, hogy Jon színpadra lépjen velünk, de az nem egy teljes turné lesz, vagy ilyesmi. Nem fog visszatérni a bandába. De továbbra is jó barátok vagyunk, igazán remekül kijövünk egymással."


Jon Lord jelenleg az elsőként 1969-ben színpadra állított Concerto For Group And Orchestra stúdióverzióján dolgozik, amelyet idén fog rögzíteni a Royal Liverpool Philharmonic Orchestra közreműködésével, Paul Mann karmester irányításával. Ebben a munkában azonban a jelenlegi Deep Purple felállásból senki sem vesz részt.

Jon Lord utódja, a Rainbow és az Ozzy csapat soraiban is hírnevet szerzett Don Airey pedig augusztus 22-én adja ki All Out című új szólóalbumát, amelyen a Black Country Communion-ból is ismert blues gitáros, Joe Bonamassa gitáros vendégeskedik majd.

 

Hozzászólások

[007630]
szasza666
Hát, megtehetik, nem is csinálják szarul, de ez így már nem RNR.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS