STONEHENGE - Új dal és visszatérés a MetalFesten

10 éves az Angelo Salutante album

2011. május 19. (csütörtök) 08:13 | utoljára módosítva: 2011. május 20. (péntek) 16:55

Kereken 10 éve jelent meg a Stonehenge debütáló albuma, az Angelo Salutante, és a hazai prog metal színtér legsikeresebb csapata a jubileumot egy MetalFestes visszatérő fellépéssel ünnepli meg, amelyhez kapcsolódóan egy vadonatúj dalt is nyilvánossá tettek.
Az eredetileg 1992-ben, Veszprémben megalakult zenekar a '90-es éveket jószerivel végigdemózta, és játszott a Psychotic Waltz örök emlékű 1997-es, E-Klubos koncertjén is, majd az énekes Bátky "BZ" Zoltán csatlakozásával új lendületet kapott, elkészült a debütáló album. A 2002-es Szigeten a Pain Of Salvation főnöke, Daniel Gildenlöw is vendégeskedett náluk, egy évre rá pedig a hollandiai ProgPower fesztiválon léptek fel főműsoridőben. A neves fesztiválon sem korábban, sem azóta nem lépett fel magyar zenekar. Ez a lendület azonban nem tartott sokáig, készültek ugyan új dalok, de végül BZ kiszállt, és a 2005-ös Nerine EP-n már egy japán énekes volt hallható, majd a csapat szép csendben felszívódott.
Két éve lehetett először hallani arról, hogy a Stonehenge újra együtt dolgozik BZ-vel, és ennek mára konkrét eredménye is lett egy próbatermi felvételes új dal, a Shadow Man, valamint a MetalFestes koncert formájában. A csapat június 4-én, szombaton játszik a MetalFest nagyszínpadán, de hangsúlyozottan nem egy langyos nosztalgiabulira készülnek.
A további részleteket a frontember BZ árulta el a hammerworld.hu-nak.
STONEHENGE:
Bóta Balázs gitáros
Bátky "BZ" Zoltán énekes
Jutasi Sándor basszusgitáros
Czapár János billentyűs
Szabó Kristóf dobos
Két éve alakultatok újjá, de csak most rukkoltok elő egy próbahelyes új dallal. Nem túl gyors ez a tempó?

"Trükkös dolog ez az egész, ugyanis két éve még nem azzal a határozott szándékkal kezdtünk el zenélni, hogy azonnal visszakapaszkodunk a zenei köztudatba. Balázs (Bóta Balázs alapító gitáros)  alapvetően egy hosszabb szünet után csak zenélni, ötletelni szeretett volna, akár nem is feltétlenül Stonehenge néven. Elkezdtünk próbálni, dalokat írni, és menet közben derült ki, hogy a Stonehenge hangzás - és ezáltal a név - igenis életben akar maradni! (nevet) Egyszerűen mostanra érett össze az, hogy mit jelent a Stonehenge ma, ezért vártunk idáig. Épp ezért viszont az is tény, hogy a következő megmozdulásunkra már nem kell éveket várni! (nevet)


2003 táján miért is szálltál ki a zenekarból?

"Ez egy olyan döntés volt, amit mindenki másképp lát. Az egy nagyon kusza időszak volt ugyanis. Iszonyatos lehetőségek és elvárások nehezedtek a zenekarra a hatalmas szakmai sikert kiváltó lemezt követően. Én a saját oldalamról csak annyit láttam, hogy megakadt a tempó, pedig gyorsan kéne lépni, megragadni a lehetőségeket, 'jelen lenni'. Akkor viszont még nem láttam, hogy a többiek éppen olyan élethelyzetekben voltak, amikor egy kis időt kellett volna hagyni nekik.

A később megjelent Nerine EP anyagát még együtt írtuk meg, de a stúdiófelvételek közben, több beszélgetést követően döntöttem amellett, hogy aktívabb zenei életre vágyom. Mai fejjel persze egyértelmű, hogy lehetett volna ezt a két dolgot párhuzamosan is csinálni - megvárni, míg a Stonehenge erőt gyűjt, és közben csinálni másik zenekart - de persze távolról már mindenki okosabb..." (nevet)


Pontosan mi hozott újra össze titeket 2009-ben? Ki tette meg az első lépéseket?
 
"2008-ben Balázs kezdett el mocorogni... Egy jó ideig nem zenélt aktívan, viszont úgy gondolta, hogy az egykori Stonehenge alapító-basszusgitáros Jutasi Sanyival elkezdene 'csak úgy' zenélgetni, ötletelni. Akkoriban került képbe az ex- After@All és Haelo billentyűs Czapár Jani, és ebbe a képbe került vissza Kristóf is (Szabó Kristóf dobos), aki szabályosan azt álmodta egyik éjjel, hogy Balázs nélküle akar zenekarozni, és pánikban ébredt! (nevet) Látható, hogy nem is feltétlenül Stonehenge-nek indult ez az új történet. Engem Kristóf hívott le az első zenekaros beszélgetésre, még valamikor 2008 nyarán. Aztán, ahogy már mondtam is, a Stonehenge hangzás és név nem hagyta magát, visszaszivárgott!" (nevet)

STONEHENGE - Shadow Man (vadiúj dal - próbatermi felvétel)
Az elsőként nyilvánossá tett Shadow Man dalról mit kell tudni? Megváltozott valamilyen formában a Stonehenge irányvonala?

"A Shadow Man valójában már a sokadik új téma az 'újkori' zenekarban. Az alapját Balázs riffjei adják, de a Stonehenge műhelymunkája most már stabilan arról szól, hogy gyakorlatilag ütemenként együtt boncoljuk szét és rakjuk össze újra a dalokat. Általában a próbahelyen alakul ki a dalok váza, amit aztán nálam egy kis házi stúdiószerűségben veszünk fel, hogy tisztuljon a kép.

A Shadow Man szövege valahogy egy kicsit olyan, mintha a Between Two Worlds témáját folytatnám: persze egyáltalán nem második részről van szó, az ilyen Unforgiven IV jellegű dolgokért sosem rajongtunk. Viszont valahogy ez a kérdéskör mocorog folyamatosan a fejemben, az, hogy a régi döntések milyen hatással vannak a jelenre. Van egy másik új dal is, aminek hasonló az alapja, csak azt másfelé vezettem el.

A Shadow Man egyértelműen egy rossz döntés miatt bűnbánó ember egyfajta bocsánatkérése... talán önmagától is. Hogy a Stonehenge irány hogyan változott? Hm, ez jó kérdés, mert belülről, elmerülve magában a folyamatban ezt nem látom tisztán. Ezt inkább a hallgatóknak kell eldönteniük. Mindenesetre nem megyünk át glampunkba vagy elektrodiszkóba, ezt megígérhetem!"


Hány új nóta állt már össze és ezek közül hányat akartok elővenni a MetalFesten?

"A MetalFesten két új dalt tervezünk eljátszani, mivel a háromnegyed óra alatt azért az idén tíz éves Angelo Salutante lemezt is megünnepelgetnénk egy kicsit. A Nerine EP-ről is játszunk egyébként, ami nekem azért is fontos, mert bár még együtt írtuk azt az anyagot, a stúdióverzión már nem én szerepeltem, ezért ezeket a dalokat is szeretném 'visszakötni magamhoz'... (nevet)

Egyébként egy tonna új témán dolgozunk a 10 százalékos készültségtől a 80-ig - irgalmatlan jó és friss anyagokon. Ezen kívül akad még olyan dal is, aminek az első verziója majdnem felkerült az Angelo-ra, csak persze azóta ez a kedves szösszenet is kapott egy erőteljes turbót."


STONEHENGE - Angels feat. Daniel Gildenlöw (koncert a 2001-es Szigeten)
2002-ben a ProgPower feszten léptetek fel, előzőleg dolgoztatok a Pain Of Salvation főnök Daniellel is. Van esély arra, hogy újra ilyen szintre jussatok a bandával? Vagy ez már nem is cél?


"Nem tudom, hogy mire van esély, hiszen a Stonehenge megbillenése óta teljesen átalakult a teljes zeneipar, sajnos a kárára. Nincs lemezpiac, és a koncertközönség is egyre fogy, ezért teljesen más közegben kell helyt állnunk, mint amit Stonehenge-ként annak idején megszoktunk. Az tény, hogy semmiképp sem hobbicsapatként akarjuk folytatni, komoly és folyamatos visszatérést terveztünk, ami a MetalFestes fellépésnek köszönhetően valóban rangosan és hangosan indul. Ősszel mindenképpen szeretnénk egy nagyszabású koncertet, amely a 10 éves Angelo megünneplése mellett még több EP-s dal és új nóta bemutatója lehet. Utána pedig... Dolgozunk rajta."


A tíz éve kiadott debütáló albumról mi a véleményed mai füllel?

"Nagyon szeretem azt a lemezt, pedig persze már a stúdióból kimenet megvolt bennünk, hogy mit csináltunk volna másképp. Én személy szerint nagyon érzem, hogy baromi sokat fejlődtem azóta, ennek ellenére nagyon erősnek tartom azt az egész produktumot. Ráadásul máig jönnek oda hozzám a lehető leglehetetlenebb helyeken és helyzetekben, hogy mikor lesz megint Stonehenge, mert azt a lemezt eddig semmilyen magyar cucc nem tudta überelni. Azon vigyorgunk néha, hogy ahány arc jött már oda, hogy volt valamelyik koncertünkön, az már nem is lehet igaz, ugyanis akkor folyamatosan sportcsarnokokban kellett volna játszanunk!" (nevet)


STONEHENGE - Between Two Worlds (klip a 2001-es Angelo Salutante albumhoz)Távlatosan nézve várható egy teljes Stonehenge nagylemez is?

"Annak ellenére, hogy nem akarunk lazázni és pihenni, a mai Stonehenge mentalitása mindenképpen az, hogy a lemez majd akkor érkezik meg, ha teljes egészében 110 százalékosnak érezzük. Semmi nem siettet minket, csak a magunk mércéjének kell megfelelni, annak viszont nagyon. Készülnek a dalok, és folyamatosan szeretnénk jelen is lenni a zenei életben, de egyelőre nem dátumot tűztünk ki magunknak, hanem minőséget."


A Stonehenge mellett mivel foglalkoztok manapság?

"Balázs az egyik legnagyobb független reklámügynökségnél kreatív igazgató. Jani reklámgrafikával foglalkozik és fotós; zenekarfotókat is készít, hamarosan 'saját magunkat' is szénné fogja vakuzni. Sanyi egy ideig a Without Face tagja volt, azóta viszont a napi munka mellett Stonehenge-ezik. Kristófnak a napi 8 óra kötelezőn kívül vannak egyéb projektjei is. Például egy Eejit Midget nevű társulás, és ha jól tudom, egy Soundgarden tribute csapat. Ezen kívül pedig mindenki családozik. Van, aki feleség-gyerek kombóban, mások barátnősen.

Jómagam némi informatikai újságírás mellett megmaradtam a zenénél: az idén 25 esztendős After Cryinggal pár éve eMeRTon díjat szereztünk, folyamatosan játszunk itthon és külföldön, és készül az új lemez. A Wendigo zenekar a Fonogram díj és két lemez után kicsit pihen mostanában, de mindenképpen odacsapunk még, és ezek mellett is vannak mindenféle futó projektjeim. Most viszont kábé mindannyian olyanok vagyunk, mint a szemellenzős versenyló: a MetalFestes készülődéssel, az új dalokkal és a Stonehenge próbákkal kelünk-fekszünk. Összeszedetten és energikusan dolgozunk együtt, ami ráadásul iszonyatosan jó érzés - számomra már mindenképpen megérte felvenni a fonalat!"

Stonehenge - Facebook

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HELLOWEEN - Október helyett jövő májusban jönnek Budapestre, az egész turnét elhalasztották
2020. június 2. (kedd) 08:35

Ahogy az várható volt, az új albumon dolgozó Helloween szeptembertől mégsem folytatja a United Alive turnét, az egész koncertsorozatot 2021 tavaszára tették át. A budapesti koncert így október helyett 2021. május 3-án lesz a Budapest Arénában. Az új album is csak 2021 elején jelenik majd meg. Livesound: "A Helloween nehéz szívvel jelenti be, hogy elhalasztani kényszerül a United Alive Part 2 Európai turnéját. Az eredetileg szeptembertől november közepéig tervezett koncertsorozat 2021. áprilisától június közepéig tart majd, a magyarországi koncertre pedig május 3-án kerül sor, a Budapest Sportarénában. A megváltott jegyek változatlanul érvényesek. A zenekar a közleményében arra is kitér, hogy ez a generációk óta nem látott járvány mindenkit kihívás elé állít, és a fertőzésveszély még most is jelentős...   www.facebook.com/helloweenofficial A 2021-es koncert Facebook oldala A Livesounds...

SOULFLY - Koncertvideó az új EP mellé: Under Rapture
SOULFLY - Koncertvideó az új EP mellé: Under Rapture

Live Ritual NYC MMXIX címmel egy digitális koncert EP-vel jelentkezett nemrég a Max Cavalera vezette Soulfly. A 7 nótát tartalmazó anyagot a 2018-as Ritual album turnéjának New York-i...

MISFITS - 63 évesen elhunyt Joey Image dobos
MISFITS - 63 évesen elhunyt Joey Image dobos

63 évesen elhunyt a Misfits volt dobosa, Joey Image (Joey Poole), aki 1978-ban csatlakozott Glenn Danzigékhez. Joey dobolt a Horror Business és a Beware EP-ken, valamint a Night of the Living...

THIS CALLING - Gyors, ultradallamos HC/punk, itt az első album az új hazai csapattól
THIS CALLING - Gyors, ultradallamos HC/punk, itt az első album az új hazai csapattól

Methods Of Protest címmel megjelent a 2018-ban alakult This Calling zenekar első nagylemeze. A tempós és dallamos hardcore punkot játszó bandában Bödecs András énekes (The Idoru, Poison...

HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható
HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható

Bő egy évvel ezelőtt mutatta be Fekete nap című második EP-jét a groove metalos budapesti Hypocrites Breed, most azonban már a 205 címet viselő új lemez dalait teszik közzé - szép...

SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner
SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner

Feverish címmel még tavaly októberben tett közzé egy klippel kísért vadonatúj dalt a Soilwork, márciusban aztán jött az újabb klipes szám, a Desperado, most pedig itt a trilógia...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS