RUNNING WILD - Búcsúinterjú Rock'n'Rolffal

Június 24-én jelenik meg a Wackenes búcsúbuli felvétele

2011. május 15. (vasárnap) 22:33 | utoljára módosítva: 2011. május 19. (csütörtök) 00:53

A '80-as évek egyik legnépszerűbb német heavy metal bandája a Running Wild volt, amelynek elődjét, a sulizenekar Granite Heartot még 1976-ban alapította meg az akkor 15 éves Rolf Kasparek, azaz Rock'n'Rolf.
Az 1981-től már Running Wild néven ismert csapat 1984-ben mutatkozott be a Noise kiadó kultikus Death Metal válogatásán, olyan csapatok társaságában, mint a Helloween, a Celtic Frost-előd Hellhammer, illetve a Dark Avenger, majd Rock'n'Rolf gitáros/énekes vezetésével sorra jelentették meg a sikeresebbnél sikeresebb lemezeket, és akkori népszerűségüket jól példázza, hogy 1987 őszén Magyarországon öt (!) koncertet is lenyomtak az eredeti metal kalózok.
A pályafutása során több, mint 10 millió lemezt eladott banda főnöke 2009. tavaszán jelentette be a Running Wild feloszlását, majd abban az évben a Wacken fesztivál egyik főzenekaraként adták búcsúkoncertjüket, amelynek felvétele végre-valahára napvilágot lát dupla CD-n és DVD-n. A koncertanyag The Final Jolly Roger címmel június 24-én jelenik meg.
Jens Pohl a metal.de számára készített egy exkluzív interjút Rock'n'Rolffal a búcsúkoncert felvétele kapcsán, és engedélyezte, hogy a beszélgetés magyar verzióját a hammerworld.hu olvasói elé tárhassuk.
Kattints az interjúhoz!
A 2009-ben felvett koncertlemez és DVD júniusi megjelenése után a Running Wild már történelem lesz. Milyen most a hangulatod? Melankolikus? Vagy netán valamilyen értelemben megkönnyebbülést érzel?

"Egyik sem. Az a helyzet, hogy már néhány éve gondolkodtam ezen, és amikor felkínálták ezt a Wackenes koncertlehetőséget, egyből az jutott eszembe, hogy 'ez így tökéletes: 30 éves a Running Wild, 20 éves a Wacken - micsoda óriási alkalom, hogy lezárhassam a Running Wild-os tevékenységemet. Akkor már úgy két-három éve tudtam, hogy hosszabb távon egy másfajta irány felé akarok elmozdulni.

Több, mint 20 éven keresztül profiként dolgoztam a Running Wilddal, és a banda nagyjából 30 éve létezik. Egyszerűen ideje volt továbblépni, valami újba kezdeni. Éppen ezért a 2009-es Wacken koncerten sem voltam melankolikus hangulatban. Pontosan úgy játszottam, ahogy korábban bármelyik Running Wild bulin, mert már évekkel korábban megszületett bennem az elhatározás a zenekar feloszlatásáról."


RUNNING WILD - Soulless (Wacken Open Air 2009 - az utolsó koncert)
Nekem úgy tűnik, hogy ha nem is szándékosan, de a Rogues En Vogue című utolsó lemezen a Draw The Line dallal már világossá tetted a banda végét, és hogy nagyrészt már lezártad magadban a történetet. Akkoriban, amikor az a lemez született, már tudtad, hogy befejezed a Running Wildos tevékenységedet, és inkább előbb, mint utóbb?

"Nem, egyértelműen nem. A Draw The Line dalnak teljesen más a jelentése. Olyan élethelyzetekkel foglalkozik, amilyeneket mindenki ismer. Azt a szituációt írja le, amikor a dolgok már elviselhetetlenné válnak. És amikor utólag visszatekintesz rá, tudod, hogy már jó ideje azt kellett volna mondanod, hogy 'elegem van'. Ez a szöveg nem szorítkozott csakis a Running Wildra, hanem általánosságban írt le egy ilyen élethelyzetet. Amikor le kell zárni a dolgokat. Amikor azon a lemezen dolgoztam, még nem járt a fejemben a Running Wild vége. Az csak később jött.

A Rogues En Vogue albumot 2004. végén fejeztük be és 2005-ben jelent meg. Azt hiszem, hogy úgy 2006/2007 táján kezdtem el először azon gondolkodni, hogy belekezdek valami újba. Akkoriban már a Toxic Taste dalait készítettük elő (Rolf rock'n'roll bandája, amelynek 2009-ben jött ki a lemeze. Rolf itt csak gitározik T.T. Poison néven), ami eredetileg amolyan szórakoztató projektnek indult. 'Gyerünk, nyomjuk csak, mert élvezzük! Nagyon meg akartuk csinálni - hát most rajta!' De ahogy egyre több időt töltöttem a Toxic Taste dolgaival, egyre távolabb kerültem a Running Wildtól. Végül rájöttem, hogy már eleget dolgoztam vele. Ugyanakkor, ha rákérdeznél a döntésemet leginkább megalapozó okra, egyszerűen nem tudnék mit válaszolni, mert magam sem tudom. Ez egy hosszabb időszak során alakult ki, míg végül azt mondtam magamnak, hogy 'rendben, akkor ennyi volt'."RUNNING WILD - Conquistadores (klip az 1988-as Port Royal albumhoz)
Zenei szempontból a Running Wild nem sokat változott a 30 év során, aminek egyesek örültek, mások nem annyira. A Running Wild mindig is a dallamos, de kemény heavy metalt képviselte. Bizonyos korlátok között a Running Wild világa mindig változatlan maradt, ellentétben például a Judas Priesttel, akik a karrierjük során bemutattak néhány sikeres és kevésbé sikeres kísérletet is. Előfordult a zenekar története során, hogy a rajongókra való tekintettel nem akartál átlépni bizonyos korlátokat?

"Nem, ilyesmi nem történt. Szerintem a Running Wild egyfajta márkanévvé vált, ahogy márkanév az AC/DC is. Ez azt jelenti, hogy az emberek egy bizonyos zenei világra asszociálnak a márkanév láttán, és ezzel magam is így vagyok. Nekem is eszembe jutnak bizonyos asszociációk a Running Wild név kapcsán, és ezzel soha nem is volt semmilyen problémám. Sosem mondtam olyasmit magamnak, hogy 'itt és most meg kell állnod, ezt nem teheted meg a Running Wildban! Olyasmi persze előfordult, hogy néhány ötletem később nem bizonyult megfelelőnek a csapat számára, de ez tök normális dolog, minden bandával megesik.

A Toxic Taste album, a Toxification második dala, a Neon City Rock például régebbi, mint bármelyik Running Wild dal. Valamikor 1978-ban írtam, csak sosem használtam fel. Tudatosan került a fiókba, mert mindig is tudtam, hogy nem passzolna a Running Wildhoz. A Running Wild szerintem is mindig olyan volt, amilyennek leírtad, egy tipikus tradicionális heavy metal banda, saját stílussal, abszolút saját karakterrel. És mindig pontosan ezt is akartam csinálni.

Már annak idején is megmondtam az interjúkban, hogy ha valami másba akarnék kezdeni, akkor azt nem Running Wild név alatt tenném. Az amolyan hamis címkézés lenne, hiszen aki Running Wildot hallgat, az a Running Wildra számít, erre a zenei világra asszociál a név láttán. De ugyanez a helyzet az AC/DC, a KISS, vagy a Judas Priest esetében is. Ezek mind olyan bandák, amelyeknél eleve léteznek bizonyos elvárások. És ha te zenészként ezzel tisztában vagy, és ennek megfelelően ténykedsz, az rendben is van, de léteznek olyan bandák is, amelyek korlátokat állítanak maguk köré, és képtelenek azokat átlépni. Ez azonban velem sosem esett meg."


Mit gondolsz, az a város, ahol felnőttél, miféle hatással volt a zenédre? És milyen változást hozott, amikor Hamburgból átköltöztél Hannoverbe?

"Hamburg nyilván hatással volt rám, hiszen ott születtem és ott is nőttem fel. Hamburg egy sajátos aurával rendelkező nagyváros. Az ottani embereknek is vannak sajátos vonásai. Ebből a szempontból erős hatást gyakorolt rám a város. A hamburgi polgárok nagyon visszafogottan intézik a dolgaikat, és magam is mindig ilyen voltam. Mindig is szerettem ott élni, amíg a lemezeink munkálatai át nem kerültek Berlinből a Hannover melletti Hidesheimbe, az M stúdióba. Korábban minden Modern Music (Noise kiadó) kiadványunk Berlinben készült.

Egyre nyilvánvalóbb lett, hogy a legközelebbi barátaim mind Hannoverben élnek, így a költözés végül logikus volt. Egy csomó időt is megspóroltam azzal, hogy közelebb kerültem a stúdióhoz. A végén egyébként már nem is szerettem Hamburgot, mint várost, noha az a szülőhelyem. Azok a tipikus dolgok, amelyek számomra Hamburgot jelentették, addigra már eltűntek, ami csak megkönnyítette számomra a döntést."


El tudod képzelni, hogy egy nap majd visszatérsz Hamburgba?

"Határozott nem a válaszom. Nem. Nagyjából félévente szoktam felmenni Hamburgba, és akkor elmegyek Ottihoz a Ballroomba (Hamburg legnépszerűbb rock/metal klubja), vagy kisétálok például a kikötőbe. Egy napra ez rendben is van, de aztán elég boldogan jövök újra haza!" (nevet)


RUNNING WILD - Riding The Storm (az 1989-es Death Or Glory albumhoz)
Visszatekintve a múltra, melyik volt az a Running Wildos momentum, ami különösen megérintett? És melyik volt az a helyzet, amit a legszívesebben kitörölnél a zenekar történetéből?


"Az ilyen kérdésekre mindig nehéz választ adni. Rengeteg pozitív élményünk volt! A csúcspont persze az, amikor az emberek veled énekelnek, de ez minden bulit jellemezte. Az persze egészen más, ha 150 ezren énekelnek veled, ahogy ez a Wacken koncerten történt! (nevet) De nagyon jól emlékszem egy 1888/89 környéki koncertre is, amit egy prágai stadionban adtunk főbandaként, és ahol már nem is tudom pontosan hányan, de talán úgy 60-70 ezren lehettek. Már amikor lefelé sétáltunk a színpadra vezető lépcsőkön, mindenki megvadulva kiabált - tiszta libabőr voltunk!

Ez például egy nagyon különleges pillanat volt, mert egész más elvárásai voltak az ottani közönségnek, szemben mondjuk a német rajongókkal, akik akkortájt már jó párszor megnézhettek minket a különféle turnékon. Ezek az emberek azonban akkor láttak minket először. Szavakkal leírhatatlan az a hangulat. Óriási volt... aztán elkezdtük az első dalt... káprázatos volt! Persze, a Wacken bulik is mindig nagyon különlegesek. Rengeteg ember, amint a heavy metalt ünnepli - ez egyszerűen semmi máshoz nem fogható. Ilyen értelemben a Wacken is csúcspont, természetesen.

És az is biztos, hogy rengeteg dolgot kitörölnék a banda történetéből... (nevet) Például a teljesen balul sikerült koncerteket. De volt egy rakás vicces dolog is, ahogy olyanok is, amelyek nagyon kihoztak a sodromból. Mai szemmel például óriási hiba volt menedzsernek megtenni Torsten Hanlt. Rengeteg problémát okozott és nagyon keményen meg kellett aztán küzdenünk azért, hogy helyrehozzuk mindazt, amit a viselkedésével kiprovokált a sajtóból. Meg kellett győznünk az embereket, hogy ezekről a dolgokról nem mi tehettünk. De az ilyesmi mindig része az egésznek, így hát tanulni kell az elkövetett hibákból. Ez a normális. Nyilván megspórolhattuk volna ezt a zűrt, de akkor nem tanulhattunk volna belőle."


Sikerült mindazt megvalósítani a Running Wilddal, amit szerettél volna? Vagy akadt valami, ami kimaradt, amire azt mondod, hogy 'az azért óriási lenne'?


"Az ember mindig gondolkodhat még nagyobb léptékben (nevet), még nagyobb showban, még jobb felszerelésben. De ez mindig pénzkérdés. Azt mindig szem előtt kell tartani, hogy hányan jönnek el a bulira, miből lehet finanszírozni a terveket. Ingyen semmit sem adnak! Ebből a szempontból tehát van egy csomó minden, amit meg lehetett volna valósítani... például több pirotechnikát használni, vagy más spéci effektet. De végeredményben elégedett vagyok mindennel, azzal ahogy a bulijaink sikerültek, mindazzal, amit a zenekar elért. A Running Wild egy legenda, és az emberek ma is ünneplik a dalainkat. Elmondhatom, hogy a Running Wild egyike a világ legnagyobb heavy metal bandáinak, és emiatt büszkeséggel tekinthetek vissza a történtekre."


RUNNING WILD - Chains And Leather (live 1985 - a komplett korai koncertfelvételt megtalálhatod a YouTube-on - eredetileg a Noise videón is kiadta volna, de végül ez mégsem valósult meg)
Milyen benyomásaid voltak a 2009-es Wacken koncertről? Nekem úgy tűnt, hogy Jannak kellett némi idő, hogy belerázódjon a dolgokba, hogy a banda részévé váljon. Ugyanakkor téged ritkán láttalak ennyire jó hangulatban, a Branded And Exiled alatt még animátorként is helyt álltál...

"Az időjárás pocsék volt... (nevet) Számunkra inkább küzdelem vagy csata volt ez, mint egy koncert... Hadd fogalmazzak így: fél éven keresztül minden nap készülsz egy bulira, ahogy mi is tettük, egy rendkívül forró helyiségben, nyáron, és jó hogy megy közben a klíma, de így is pokoli módon izzadsz... de azért idővel hozzászoksz a körülményekhez. Aztán felmész a színpadra, ahol mínuszfokok repkednek, dúl a vihar, a hó (nevet), és ott az eső, meg minden más... Az ujjaid szinte odafagynak a gitárhoz, a dobos lába meg olyan merev a hidegtől, hogy alig bír kétlábgépezni. Ezek azért nem olyan körülmények, amelyekről a zenészek álmodnak. Senki sem álmodozik ilyesmiről!

Természetesen azért profiként kibírtuk ezt is, és eljátszottuk a bulit, ahogy kell, de azért jobb időre számítottunk. Nagy elismerés illeti a rajongókat, akik ebben a szaros időben is két órán keresztül ünnepelték a zenénket. Le a kalappal! De a színpadon sem volt jobb a helyzet, mert az eső bevágott oldalról, úgyhogy gyakran ott áztam én is, gitárral a nyakamban. Ez különösen kellemetlen volt..."


Azon kivétel nélkül mindenki elgondolkodott, hogy vajon miért nem hívtál meg egyetlen régi tagot sem erre a búcsúbulira, legalább egy-két dal erejéig. Biztosan nem mondtak volna nemet egy felkérésre...

"Ez nagyon egyszerű. Én nem olyan ember vagyok, aki a múltban él. Én a jelenben élek, a jövőért. Azok az emberek nagyon régen voltak a banda tagjai. És ez a banda, vagyis azok a srácok, akik ezen a bulin felléptek, mind ott akartak lenni velem, hogy lezárjuk a Running Wild fejezetet. Nem szeretek korábbi muzsikusokat színpadra vinni, olyanokat, akik vagy 20 éve nem játszottak a bandában. Ráadásul ez most a szervezés és az időpont miatt még bonyolultabb lett volna.

A két órás showba, ami elég szokatlan egy fesztiválon, minél több számot akartam belepréselni. Külön engedélyt kaptunk Holgertől (Holger Hübner, a WOA egyik fő szervezője), hogy hosszabb programunk legyen, több dallal. De köszönetet mondtam mindazoknak, akik az évek során a bandában zenéltek. Le a kalappal mindenki előtt! De ahogy mondtam, amikor a zenekar színpadra lép, csak azok láthatóak odafent, akik jelenleg a banda tagjai."


A júniusi CD/DVD anyag kiadása után valóban történelemmé, a múlt részévé válik a Running Wild, vagy van azért esélye annak, hogy valamikor visszatértek? Ha nem is a színpadokra, de mondjuk egy új album erejéig.


"Őszintén mondom, hogy ilyesmivel egyáltalán nem foglalkozom mostanában, mert a jövőben egy csomó mindent mást akarok csinálni. A DVD anyagán már 2010. júliusában befejeztem a munkát, és jelenleg Dirk Illinggel dolgozom a borítón. Már szinte kész van minden, már csak egy találkozóm lesz a vágást végző srácokkal. És van egy tervezési fázisban levő projekt, ami iránt máris érdeklődik néhány producer, valamint kiadó is.

Mivel a Modern Medianál és később a Sanctuary kiadónál megjelent régi albumok már nem kaphatóak, a Universalt pedig eddig nem érdekelte az újrakiadás lehetősége, felmerült egy dupla CD, egy Best Of album ötlete. És mivel 2006-ban visszaszereztem a dalok jogait, újra felvehetem a régi dalokat, legalábbis 22 vagy 23 darabot. Ez egy olyan projekt, amit még idén szeretnék befejezni, hogy legkésőbb jövőre kihozhassuk. Ez egy jó alkalom lesz az újabb rajongók számára, hogy begyűjthessék a régi dalokat, többek között az olyan albumokról, mint a Death Or Glory vagy a Port Royal."


RUNNING WILD - Bad To The Bone
(live 1989 - az 1989-es Death Or Glory albumról)

Vannak olyan dalötleteid is, amelyek nem kerültek még rögzítésre?

"Természetesen szeretnénk feltenni két vagy három teljesen új tételt is feltenni erre a Best Of CD-re, mert vannak még kiadatlan dalaim. Emellett pedig egy projekten is dolgozom a gitárosommal, P.J.-vel. Az EMI/Electrola már kiadott néhány olyan albumot, amelyre tv-show-k zenéit rakták fel, és ami a heavy metal területét illeti, elkészült egy Burning Wheels című dal az EMI számára. P.J. volt a zeneszerző, én pedig a szövegíró, illetve az énekes is. Jelenleg az a dolog tervezési stádiumban van. De akárhogy is alakul, ez egy stúdiós projekt lesz, de akár egy teljes album is kisülhet belőle. Ez a jelenlegi helyzet.

Jut is eszembe, lehet arról olvasni a neten, hogy a Burning Wheels az én dalom, de ez nem így van. A felvételében sem vettem részt, sem producerként, sem gitárosként, csak a szóló egy részét játszottam fel, illetve én énekeltem fel a dalt. A további projekteknél is hasonló lesz a leosztás. Ami azt jelenti, hogy nem én leszek a producer, csupán énekesként veszek részt a dologban, valamint megírom a szövegeket, és talán egy-két dalhoz hozzáteszek ezt-azt. De ennél több részlettel még nem szolgálhatok. Majd meglátjuk. Jelenleg csak a munka elején tartunk, és még egyeztetni kell néhány dolgot."


Ez tehát azt jelenti, hogy teljesen azért nem szakítasz a zenéléssel?

"Valóban nem. Mindig is azt mondtam, hogy ha valami másba kezdek majd, azt nem Running Wild név alatt fogom csinálni. Akadt néhány ötletem, ami nem illett a Running Wildhoz, de passzolhatnak ehhez az új dologhoz P.J.-vel..."


És olyan projekt nem érdekel, mint mondjuk a Tobias Sammet-féle Avantasia? El tudod képzelni, hogy valami hasonlóval előrukkolj, tehát hogy vendégzenészekkel hozz össze egy ilyesfajta projektet? Ha nem énekesként, akkor mondjuk gitárosként.


"Természetesen bármikor bármi megeshet. De ezzel a két projektekkel most rendesen el tudom foglalni magam, és ezek sok időt vesznek majd igénybe. Már a Best Of CD is komoly munka lesz, jó sok tervezést igényel, hiszen nem csupán öt dalról van szó, vagy ilyesmiről, hanem egy újonnan rögzített, legalább 22 dalos anyagról. És még ott van ez a másik projekt is P.J.-vel, amit szórakozásból hoztunk létre. Meg kell néznünk azt is, hogy abból mi sülhet ki."


Rendben. Jöjjön akkor valami egészen más... 2012 - szerinted valóban történni fog valami december 21-én, ami hatással lesz az emberiségre és a mai világra?

"A következő években bizonyosan történik majd valami. De azt nem hinném, hogy ez pont december 21-én következik majd be! (nevet) Ez a dátum a maják naptárához kötődik, illetve az általuk megállapított egyik ciklushoz, ami ha jól tudom, vagy 5 ezer éven át tart, és pontosan ezen a napon ér véget. Másrészt... azt mindenkinek észre kell vennie, hogy jelenleg komoly változások történnek a világunkban. Természeti katasztrófák, égből lehulló döglött madarak, elpusztult halak a tengerben - mindezekről az apokalipszis jut eszembe. De ezt nem szeretném egy adott dátumhoz kötni, ugyanakkor hiszem, hogy ezek elkerülhetetlen természeti változások, ugyanis nem folytatható mindaz, ami eddig működött. Az emberiség elérkezett egy bizonyos határhoz, és csak reménykedni lehet abban, hogy senki sem lesz annyira ostoba, hogy elkezdjen egy nukleáris háborút..."


RUNNING WILD - When Time Runs Out (a 2002-es Live DVD-ről)
Végezetül szeretném a legjobbakat kívánni neked, Rolf, és természetesen mindannyian azt reméljük, hogy a jövőbeni projektjeid is olyan sikeresek lesznek, mint a Running Wild. Szeretnéd kihasználni ezt az alkalmat, és mondani pár szót a rajongóknak?


"Már a Wacken koncerten is elmondtam, és ez is felkerül a DVD-re, hogy szeretnék minden egyes rajongónak köszönetet mondani az évek során felmutatott lojalitásukért. Nélkületek, a rajongók nélkül, a támogatásuk nélkül, a Running Wild létezése sosem lett volna lehetséges. Szeretnék nagy köszönetet mondani azoknak, akik megvették a lemezeinket, illetve később a CD-inket, hiszen ez tette lehetővé, hogy ennyi időn át zenélhessek, és hogy művészileg úgy fejezhessem ki magam, ahogy mindig is akartam. Nagyon köszönöm!"Jens Pohl exkluzív telefonos interjújának eredeti, német nyelvű verzióját a metal.de oldalán találhatod meg. Köszönet Jensnek és a metal.de-nek, hogy hozzájárultak az interjú magyar verziójának megjelentetéséhez a hammerworld.hu-n.

www.running-wild.net


RUNNING WILD - The Final Jolly Roger
(06/24 - 2CD, DVD, Box Set)

01. Intro
02. Port Royal
03. Bad To The Bone
04. Riding The Storm
05. Soulless
06. Prisoner Of Our Time
07. Black Hand Inn
08. Purgatory
09. Battle Of Waterloo
10. Der Kaltverformer
11. Raging Fire
12. Whirlwind
13. Tortuga Bay
14. Branded & Exiled
15. Raise Your Fist
16. Conquistadores
17. Under Jolly Roger

DVD-bónusz
01. Tour-Report 1994–1996
02. Studio-Report Masquerade
03. Keep Smiling
04. Interjúk April 2009 Pt.I / Pt.II / Pt.III / Wacken 2009

 

Hozzászólások

[007469]
apolo
köszi hammer az interjút!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS