GUTTED - Pénteken ingyenes lemezbemutató a Fezen Klubban

A Cadaveres is fellép

2011. április 28. (csütörtök) 11:15 | utoljára módosítva: 2011. április 29. (péntek) 20:10

A hazai underground egyik legjobb zenekara a death/grind durvulatot nyomató fehérvári Gutted, amely még 1998. körül alakult meg az akkor már pár éve létező Genocide formációból.
Az utóbbi öt évben számos probléma sújtotta őket, többek között egy súlyos betegség is, de azért csak elkészült a harmadik album, a Mankind Carries The Seeds Of Hell, amelyet egy moszkvai kiadó, a SoulFlesh Collector jelentetett meg.
A Gutted lemezbemutató koncertje most pénteken lesz a székesfehérvári Fezen Klubban, ahol a Cadaveres társaságában játszanak, de fellép még a Bloodiest, a Fueled, a Sleepless, az Eradication és a Gravity is.
Ezzel a Freefest Vol.5. elnevezésű ingyenes bulival nemcsak a klubszezontól búcsúzik a Fezen, hanem az elmúlt öt évben a klub helyszínéül szolgáló Hadiárva utcától is, ugyanis augusztustól már egy új helyszínen indul be a Fezen Klub.
A Gutted zenekarral az új albumuk kapcsán a márciusi HammerWorldben jelent meg egy interjú, amelyet Milán Péter készített.
Ha érdekel a beszélgetés teljes változata, kattints!GUTTED (b-j):
Drótos Gábor gitáros
Hajnali Sándor énekes
Kovács Zsolt dobos
 GUTTED
Érett őrlés

(A HammerWorld márciusi számában megjelent interjú teljes változata, Milán Péter Hajnali Sanyival és Drótival beszélgetett)


Sanyi, sokan máig nem tudják, hogy pontosan milyen betegségen estél át tavaly. Mi is történt valójában?

"Agyi aneurizmám volt tavaly májusban. Érelzáródás, ami megduzzadt, teljesen elfojtotta az eret, így az agyam nem kapott oxigént. Rá egy napra meg is operáltak."


Mára már teljesen felépültél?

"Igen. Már tavaly nyáron is bicikliztem. Elég kusza, hogy ki hogyan kapja el, a halálozási ráta is nagy..."


Egyébiránt mi minden történt a Gutteddal a Human Race Deserves To Die album óta?

"2005. áprilisában jelent meg a lemez, majd jött egy Európa-turné. Akkor vesztünk össze először, Zsolti (Kovács Zsolt dobos) ki is szállt. Megkerestük Garcia Dávidot, majd 2006. tavaszán újabb turné következett, ezúttal a keleti blokkban a Radikálissal és a Koroggal."


Zsoltnak mi volt a problémája?

"Csalódott, azt mondta, és hogy nem így gondolta a turnét. Hosszú volt, valóban nagyon sokat játszottunk, összesen 14 bulit adtunk, és persze punk körülmények közepette. Mi egyébként nem is számítottunk másra... Kibérelünk egy buszt, és megyünk. De az például a legvégén derült ki, hogy a szervezővel előre megbeszéltekkel ellentétben, mégsem fizetik a buszbérlést. Zsolt meg bekattant, és aztán elég sokáig nem beszéltünk. Aztán Garcia Dávid kiszállt, Zsolti pedig megkeresett bennünket, hogy mégis folytatni akarja.

2006. novemberében már játszott is a hollandiai Drachtenben. Akkor már nyomtunk új nótát is. 2007. májusában két koncertünk is volt: a Suffocationnel a Kultiplexben, egy pedig Eindhovenben, aztán Zsolti újra bekattant. Akkor mondtuk azt, hogy nem szenvedünk egy újabb dobossal, hanem ennyi volt, vége. Ez most biztos hülyén jön le, de akkor ezt komolyan is gondoltuk."


GUTTED - The Dark Comes Out (koncert Drachtenben)
A lényeg, hogy itt vagytok, és van új lemez is. A Mankind Carries The Seeds Of Hell egy új nem túl ismert underground kiadónál, a SoulFlesh Collectornál jött ki. Velük hogy alakult ki a kapcsolat?


"Úgy semmiképpen nem akartunk lemezt, hogy felvesszük önerőből, és majd talán valaki kiadja. Inkább felvettünk három számot, jelezve, hogy élünk, létezünk, ezek vagyunk mi. Ezeket el is küldtük különféle kiadóknak. Voltak érdeklődők, tetszett is néhánynak. De nagyobbaknak nem is küldtem el, csak a kisebb undergorund kiadóknak. A Regain volt az egyetlen nagyobb cég, ők válaszoltak is, de végül az SFC-vel állapodtunk meg.

Szerződés nincs, ez teljesen bizalmi alapon működik, ez az underground. Ha esetleg lesz majd negyedik lemezünk is valamikor, én szívesen dolgoznék majd velük. Persze, ki tudhatja, hogy ez mikor valósulhat meg. Talán 2016-ban... Az új lemezt végül 2007. végétől, 2008. elejétől kezdtük el írni. Nálunk ez egy nagyon lassú folyamat."

Milyen munkamódszerrel dolgoztok?

"Tudni kell, hogy Zsoltival nincs számítógépes munka. Mert manapság az szokott menni, hogy a gitárosok megírják otthon a témákat, átküldik e-mailben a dobosnak, aki szintén megírja a maga témáit, ez a próba. Nálunk viszont kijön Dróti, megmutogatja a témáit, Zsolti is, és nincs mailezgetés. Viszont a legközelebbi alkalommal esetleg már egész más ötletek jönnek, borul minden...

Nálam egyébként adott a megfelelő technika, tudok dobot írni, gitárt felvenni stb., de Zsolti teljesen ősember ezen a téren. De összetűzéseink emiatt soha nem voltak, csupán lassú a folyamat. És a próbákon is, a család meg a munka után, sokszor azt mondjuk, hogy ne csak az új témák mutogatásával teljen az idő, inkább zúzzunk már... Szóljon hangosan a zene! (nevet) 30-40 percet mindig azzal töltünk, hogy toljuk a régi nótákat. Mert jól esik."


Zsolt, aki a hazai underground egyik legjobb dobosa, ma is sokat gyakorol?

"Annyit már nem, mint régen. Volt időszak, amikor naponta 6-8 órán keresztül csak dobolt... Ha meg feldobol mondjuk egy lemezt, mindig azt mondja, hogy ez lassú. Az újat is újra meg akarta csinálni! (nevet) Mondtam neki, hogy nehogy újra feldobolja, mert ez bőven jó. Egyébként presztízst is csinál a gyorsaságból, azt hiszi, hogy a koncerteken is mindenki az ő dobolását figyeli."


GUTTED - Zsolt dobol
Az új lemez dalaiban mintha a riffek fogósabbak lennének, és maga a zene is kevésbé tördelt.

"Jó észrevétel. Annak idején, amikor a Human Race Deserves To Die készült, a témák nagy részét Zsolti írta, mert az akkori gitáros mással volt elfoglalva, nem hozott témákat. Zsolti megírta a dobvázakat, majd rájátszotta a basszust is, és ezek kaptak ilyen-olyan gitártémákat. Ez így eléggé öncélú volt. Most ez teljesen megváltozott. A témák nagy részét én hoztam, de persze Zsolti is hozott vázakat, ám ezek nagy része is gitárcentrikus volt. Arra törekedtünk, hogy legyen 4/4, ne tördeljünk, menjen előre az anyag, és pusztítson! (nevet) És arra is ráfeküdtünk, hogy atmoszférikusabb legyen a zene, legyen dallamvilága, karaktere. Én nem is vagyok híve ennek a kapkodós irányzatnak."


Mintha az énekhangod sem lenne most olyan mély...

"Érthetőbb is valamivel, artikuláltabb. Nem szeretem azt a mai röfögést. Sokszor van úgy, hogy tetszene egy adott zene, de ahogy megszólal ez a röfögés, el is rontja. Mivel nem találtam a színtéren kedvemre való új bandákat, elkezdtem hallgatni a régi kedvenceket, Entombed, régi amerikai death metal. És azt vettem észre, hogy énekelnek, legalábbis a röfögéshez képest! (nevet)

De Zsoltinak sem tetszett az az ugatós ének, amit korábban produkáltam. Régebben játszottunk a cseheknél, és náluk pedig mi megy? Persze, hogy ez rám is hatással volt. A klasszikus énekléshez nyilván ennek sincs köze, én sem énekelek, de ha kimegyek a színpadra, legalább beleüvöltök a mikrofonba. Az igazi énekesek is hangosan énekelnek, nem suttognak. Dickinson is úgy kiengedi a tüdejét, mint az állat!"


És a sajátosan beteg szövegek hova lettek?

"Ez a vonal is megszűnt. Zsoltinak egyáltalán nem tetszettek azok a szövegek, és szólt, hogy próbáljak meg valami mást csinálni. Fura, de nem nagyon tudok a szövegeimről beszélni. Szerintem mindenkinek mást mondanak, nem tipikus történetek, inkább gondolatok, elmélkedések, hangulatfestő témák. Aki meghallgatja a zenénket, és elolvassa mellé a szövegeket is, gondolkozzon csak el rajtuk. Nem filozófiai eszmefuttatásokról van szó, és nem is Shakespeare-i angolsággal íródtak... Egyszerűek a szövegek. Az első két lemeznél gyilkosságokról, megtörtént eseményekről írtam, és sokan mondták, hogy belezősek, pedig nem Cannibal Corpse szövegeket írtam. Inkább arról, hogy miért teszik ezt vagy azt az emberek, miért ölik meg egymást."


Az új borító félelmetesen jó lett. Nagyon durva, mégsem tipikus...

"Nekem már az ötlet sem tetszett. Zsolti valamelyik munkatársa javasolta, hogy legyen rajta karóba húzás stb. Az az elképzelés viszont bejött, hogy legyen olyan, mint egy festmény. Amikor elkészült, a családomnak is megmutattam, hogy ugye, milyen szép festmény... Csak később jöttek rá, hogy mi is van a képen! (nevet) Egyébként féltem egy kicsit a dologtól, mert Gyulának (HJules, a borító tervezője) vannak ugyan eltérő ötletei, de ha megnézem valami munkáját, azért csak meg lehet mondani, hogy ez egy Gyula-borító. Ez viszont nem ilyen. És ezért tetszett neki is az ötlet. A belső borító viszont visszafogott. Nem akartunk giccset, minden oldalra más képet."


Hosszabb távú tervek?


"Elsősorban a koncertezés. És lehet, hogy lesz majd egy negyedik Gutted lemez is. Én erre a mostanira sem mondtam volna, hogy összejön. 2-3 éve még azt mondtam volna, hogy a Guttednak soha nem lesz már új lemeze."


Mostanában sokan prognosztizálják a CD-korszak végét. Egy olyan underground zenekart, mint a Gutted, mennyire érintik a letöltések?

"Szerintem ez nagyon jó dolog, támogatom. Egy ilyen szintű zenekar számára ez pozitívum, egyben reklámot is jelent. Mi nem ebből élünk. Egyébként meg nem lenne ennyi kis kiadó, ha nem fogyna el a CD, amit legyártanak. Nem százezres példányokról van szó, de 1-2 ezer CD-t mindig el tudnak adni. És még hányan letöltik! Szerintem csak Magyarországon, illetve ebben a keleti régióban nincs keletje a CD-nek. Nyugat-Európában még fogynak a CD-k.

Vannak zenekarok, nálunk jóval nagyobbak, amelyeknek abból áll a turné, hogy Németország. És ezzel kész is. Óriási az a piac, így ezek a bandák nem is akarnak máshová menni, ott pedig megveszik a CD-ket. Szeretem az olyan nagy bandákat, mint például a Cannibal Corpse, csak az olyan kijelentéseiket nem szeretem, hogy ha nem veszed meg a lemezünket, akkor nem lesz kiadó, nem tudunk tovább zenélni. Miért nem tudnak? Én is így csinálom, pénz nélkül. Csakhogy ők nem akarnak visszamenni dolgozni. Elfelejtették, hogy valamikor ez nekik is hobbi volt. Mellesleg ők régen sem dolgoztak. Láttam a Corpse DVD-t. A Barnes-időszakban annyira fiatalok voltak, hogy egy percet sem dolgoztak, a szülők tartották el őket. Aztán a második Európa-turné után hazamentek és eldöntötték, hogy soha nem is fognak dolgozni. De hát ez a Metal Blade kiadó, nem a Soulflesh Collector, vagy az Eclipse Records."


GUTTED - Lurking In The Shadow (a 2011-es Mankind Carries The Seeds Of Hell albumról)
Azért nagyon sok ilyen zenekar nincs. Morbid Angel, Vader...

"Persze. De a Vadernek nagy szerencséje is volt, mert keleti zenekar létükre rögtön egy nyugati kiadónál jött ki anno az első lemezük is. Szponzoraik is voltak. Szerintem a Vadernél még mindig megy a sumákság... A kiadójuk ad egy összeget stúdióköltségre, mondjuk 5 ezer eurót, a Vader meg felveszi ezerért a lemezt."


A jelenlegi death metal, extrém metal színtérről mi a véleményetek?

"Szerintem követhetetlen. Amit új felfedezettnek nevezhetek, az a Man Must Die, az tetszik."

"Én szeretem a Facelesst például, de leginkább az olyan fiatal zenekarok tetszenek, amelyek old school zenét játszanak. Sokan támadták Kam Lee visszatérő zenekarát is, a Bone Gnawert, de nekem tetszik. Jó, nincs olyan hangja, mint annak idején a Massacre-ben, de simán effektezték a From Beyond lemezt, én fixen ezt mondom."

"Nekem a Septic Flesh tetszik még például."

"Az új Morbid Angelt nagyon várom, de az Origin is mindig hozza a formáját, vagy akár a Decrepit Birth, az Odious Mortem. Az a baj, hogy ma már az emberek nem szánnak annyi időt egy-egy lemezre. Én annak idején egy Slayer vagy Kreator albumot kétmilliószor is meghallgattam. Most meg sokan letöltenek egy lemezt, és rendesen meg sem hallgatják. És ezt látom azon is, hogy mit írnak itt-ott az új lemezünkről. Meg sem jegyzik például , hogy az utolsó szám lassú. Nincs idő kivesézni egy-egy lemezt."

"Sok mostani csapattal, a nagyon technikásakkal, mint mondjuk a Brain Drill, ahol végig arpeggio megy és nincsenek témák, az a gond, hogy a youtube-on fent vannak az oktatóvideók, és a srácok minden technikát pillanatok alatt megtanulnak. Csakhogy nem írnak jó zenét."

"És az érzést sem lehet megtanulni. Nem azt mondom, hogy mi nyomorban élünk, de vannak negatív hatásaink, és ezek hallatszanak is a zenénkben. De ezekben a lemezekben nincs düh. Ott van például egy svájci zenekar is, a Darkrise. Svájci death metal? Ők mire dühösek?"

Fotók, további infók: www.gutted.hu
 

Hozzászólások

[007283]
Gorebacsov
Gutted weboldaláról:

2011.ápr.28.
Üdv Mindenkinek!
Sajnálatos módon a holnapi, Fezen Klub-os koncertünk elmarad. Elnézést kérünk mindenkitől, reméljük sikerül bepótolni a koncertet valamikor a közeljövőben.
Üdv: Guttedhorde!

Bocs, hogy én raktam ki de ez van!!!
[007282]
Gorebacsov
Az de jó, hogy a koncert előtt 24 órával ez is kiderült!!! Már több mint egy hónapja meg volt hirdetve!!! Amúgy ebben a hónapban már volt ingyenes Gutted koncert!!!

Hail Gutted !!!
[007273]
ratsui
Mondjuk fejből nem tudtam az utolsó szám címét (hirtelen nem ugrott be,de azt tudtam hogy lassú),de ahogy közelítettem a cd felé, akkor már tudtam,hogy The Fountain a címe:)
Érdemes megvenni a lemezt, a cd tálca alatt elrejtettek 1 nagyon fainos matricát, és nem mellesleg baromi jó a zene is!
Csak így tovább, sok sok koncertet és lemezt \m/
[007272]
apolo
őrülök annak hogy ennyi év és ennyi nehézség után is létezik és alkot a gutted!sok sikert srácok!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
2021. április 17. (szombat) 08:46

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki az első szólólemezét Perfectamundo címmel, majd 2018-ban jött a The Big Bad Blues, az új lemez pedig Matt Sorum dobossal (The Cult, Guns N' Roses stb.) készült, aki már 2018-tól turnézott Billy Gibbons-szal. A dalokban Austin Hanks gitáros is játszik. Ellentétben az első két szólólemezzel, ezúttal a saját dalok vannak túlsúlyban, mindössze egyetlen feldolgozás született, a Hey Baby, Que Paso, amit eredetileg 1990-ben vett lemezre a Texas Tornados. A Stackin' Bones dalban vendégként a Larkin Poe duó is hallható. Az új anyag felvételei a kaliforniai sivatagban készültek, akárcsak az első klip, amit a Joshua Tree Nemzeti Park közelében forgattak, nem messze a Palm Springs-beli Escape stúdiótól. Billy Frederick Gibbons: "A nyári hőségben pár...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

SERJ TANKIAN - Új videó a System Of A Down énekesétől: Your Mom
SERJ TANKIAN - Új videó a System Of A Down énekesétől: Your Mom

Elasticity címmel egy 5 tételes EP-vel jelentkezett a múlt hónapban a System Of A Down énekese, Serj Tankian. Az EP Your Mom című dalához most egy friss szöveges videó is született....

GO AHEAD AND DIE - Animációs videóval egy friss dal Max Cavalera új csapatától: Toxic Freedom
GO AHEAD AND DIE - Animációs videóval egy friss dal Max Cavalera új csapatától: Toxic Freedom

Attól bizonyára már értesültél, hogy Max Cavalera (Soulfly, Killer Be Killed, Cavalera Conspiracy, ex-Sepultura) egy újabb projektet hozott össze Go Ahead And Die néven. A bandában...

AURORA - Májusban jön az új stúdióalbum, klippel a címadó dal: Teszt alatt a türelem
AURORA - Májusban jön az új stúdióalbum, klippel a címadó dal: Teszt alatt a türelem

Teszt alatt a türelem címmel május 21-én jelenik meg az új Aurora album, a klippel kísért címadó dallal pedig máris megismerkedhetsz. "Elkészült az új Aurora nagylemez! A május...

FEAR FACTORY - Korhatáros videóval az első dal a júniusi albumról: Disruptor
FEAR FACTORY - Korhatáros videóval az első dal a júniusi albumról: Disruptor

Azt már tavaly ősz óta tudjuk, hogy kijön idén egy új Fear Factory album, a tizedik a sorban, most pedig itt az első dal a június 18-án megjelenő Aggression Continuum lemezről. Ismerkedj...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS