MAYAN - Simone Simons és Floor Jansen közös dala

Interjú az Epica gitárosával az új csapata kapcsán

2011. április 21. (csütörtök) 13:08 | utoljára módosítva: 2011. április 23. (szombat) 08:10

Mark Jensen gitáros legutóbb április elsején koncertezett nálunk az Epicával, mostanság azonban nemcsak főzenekarára koncentrál, hanem arra a még 2009-ben létrehozott csapatára is, amely Mayan név alatt május 20-án adja ki Quarterpast című debütáló albumát.
A 32 éves holland gitáros (fotó: Audrey Diana Dujardin) nemcsak az Epica, de korábban az After Forever megalapítója is volt, azaz megkerülhetetlen alakja a holland szimfonikus metal színtérnek. Nagyrészt neki köszönhetjük, hogy olyan énekesnőkkel gazdagodott ez a színtér, mint Floor Jansen (ex-After Forever, ma ReVamp), vagy Simone Simons, aki Mark akkori barátnőjeként került a 2003-ban megalapított Epica élére.
Annak ellenére, hogy 2002-ben zenei nézeteltérések miatt került ki Jansen az After Foreverből, a Mayan megalapításában nemcsak régi csapatának első billentyűse, Jack Driessen vett részt, de az After Forever másik meghatározó dalszerzője is, Sander Gommans gitáros (ld. még Kiske/Somerville album). A rifforientált stílusáról híres Gommans azonban végül nem maradt a Mayanban, amelynek felállását Frank Schiphorst gitáros (ex-Symmetry, Control Human Delete), Rob van der Loo basszer (ex-Delain), Isaac Delahaye gitáros (Epica, ex-God Dethroned), valamint Ariën van Weesenbeek dobos (Epica, God Dethroned) teszi teljessé.
Az Epicánál karcosabb, súlyosabb, mogorvább zenét játszó, a prog, death és black elemeket szimfonikus aláfestéssel kísérő Mayan debütáló albumán hét énekhang is hallható lesz: Mark, Ariën és Jack hozza a súlyos témákat, Henne Basse (Sons Of Seasons) a hagyományos metal éneket, de vendégként Floor Jansen és Simone Simons is szerepel a lemezen, akárcsak egy még ismeretlen 20 éves olasz énekesnő, Laura Macri.
Mark Jensent a Mayan debütáló albuma kapcsán faggatta ki Huszár Tímea.
 


MAYAN (b-j):

Frank Schiphorst gitáros
Isaac Delahaye gitáros
Mark Jensen gitáros
Ariën van Weesenbeek dobos
Jack Driessen billentyűs

+
Rob van der Loo basszerMark, honnan jött a MaYaN megalapításának ötlete?

"Olyan fickó vagyok, akinek olykor szüksége van friss kihívásokra! (nevet) Két évvel ezelőtt ismét összefutottam Jackkel, és írtunk is együtt pár dalt. Annyi év után azonnal egymásra tudtunk hangolódni, egyből működött a dolog. Így született meg a Resign To Surrender dal, ami aztán fel is került a Design Your Universe című Epica lemezre. Aztán úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a közös dalszerzést.

Valami olyasmit akartunk összehozni, ami különbözik az After Forevertől és az Epicától is, így született meg a MaYaN. Az Epicával már feszegettük a súlyosabb hangzás határait, de tudtuk, hogy ennél tovább ott nem mehetünk úgy, hogy ne veszítsünk Simone vokálrészeiből. A MaYaN esetében viszont adott volt a lehetőség, hogy még extrémebb dolgokat próbáljunk ki, több hörgéssel. Számomra mindig is az Epica lesz az elsőszámú csapat, de a szünetekben a MaYaN-nal is dolgozni fogok. Reméljük, hogy sokat tudunk majd együtt játszani."


Projektnek vagy inkább igazi zenekarnak tekinthető a MaYaN?

"Ez teljes mértékben egy valódi zenekar. Igaz, hogy projektként indult, de minél többet dolgoztunk rajta, annál lelkesebbek lettünk. A végeredmény pedig egy turnézó zenekar lett!" (nevet)


Téged ismerve nem meglepő ez a névválasztás. Mi fogott meg ennyire ebben az ősi kultúrában?

"A MaYaN név ugyebár a közép-amerikai maja törzsre utal. Mindig is lenyűgözött ez a kultúra, és főleg az a hihetetlen tudás, aminek annak idején birtokában voltak. Elképesztően sokat tudtak az asztrológiáról, és készítettek egy nagyon precíz kalendáriumot is. Továbbá közeli harmóniában éltek a természettel, és ez egy olyan dolog szerintem, amit mi már régen elfelejtettünk."


A lemezborítót és a dalcímeket elnézve az az érzésem, mintha összevetnéd a két kultúrát, a múltat és a jelent. Összeköti valami közös koncepció az album dalait?

"Ezen a lemezen főleg a korrupció, a hatalommal való visszaélés a téma, sok szó esik a hazugságokról, az emberek félrevezetéséről, és arról is, hogy ezek hogyan jelennek meg a mai társadalom minden rétegében. A fejlődésünk kulcsa, hogy megszabaduljunk ezektől a betegségektől, valamint a korrupciótól is. A borítón is az ősi és a modern világ találkozása látható. Meggyőződésem hogy volna mit tanulnunk..."
Hogyan írnád le a MaYaN zenéjét?

"Őszinte, szívből jövő muzsika, kompromisszumok nélkül. Ahogy az alcím is mondja: 'szimfonikus death metal opera'. Olyan különböző stílusokat kevertünk a nótákban, amelyeket szeretünk, és ebből született meg valami friss dolog. De mindenkinek azt ajánlom, hogy inkább hallgassa meg a zenénket! Kicsit mindig kényelmetlenül érzem magam, ha a saját zenémet kell reklámoznom!" (nevet)


A lemezről elsőként meghallgatható Drown The Demon dal kapcsán ezt mondja Mark:

"Ez az első nóta, amelyben együtt hallani Simonét és Floort. Az After Forever és az Epica rajongói évek óta kérték már, hogy legyen egy közös daluk is, és ez most végre megvalósulhatott. Ráadásul a Drown The Demon jól mutatja a MaYaN világát is: súlyos riffek, gitárszólók, jó sok hörgés, de mindezek mellett maradt elég hely a finom dallamoknak is."


MAYAN - Drown The Demon (a Quarterpast albumról - 05/20)Hogy működik a dalszerzés a MaYaN esetében?


"Frank, Mark és jómagam még csak most kezdtünk el együtt zenét szerezni, ezért sok különféle stíluselem keveredik a dalokban - folyt bele a válaszadásba a billentyűs Jack is. - Ráadásul mind a hárman más-más módszer szerint dolgozunk. Nehéz ezt így elmagyarázni, de lényegében folyamatosan inspiráljuk egymást. Mark hozza a dallamokat és a nótavázakat, Frank és én pedig a zúzós thrash riffeket, és igyekszem egy kis szimfonikus színezést is belekeverni a végeredménybe, de csak ott, ahol ez tényleg indokolt. Általában úgy megy ez, hogy teszem azt, Franknek támad egy ötlete, mire Mark is hozzátesz valami újat, amitől aztán nekem is beugrik egy friss ötlet. Emiatt inkább csak az a kérdés, hogy melyikünk kezdi az ötletelést!"

"Igen, ahogy Jack is mondja, a legtöbb dalt hárman írtuk. Nyitott lélekkel ültünk le nótákat írni, aztán ha jött valami ötlet, keményen nekiálltunk a kidolgozásnak."


Szinte a '90-es évek közepe óta énekesnőkkel dolgozol, a MaYaN dalaiban azonban csak vendégként bukkannak fel a női hangok. Emiatt máshogy kellett közelítened ezekhez a dalokhoz?

"Ezt gyakran megkérdezik tőlem mostanában! (nevet) De az az igazság, hogy erre nem is gondoltam a dalszerzés közben, tudatosan legalábbis. Szerintem egy férfi vagy egy női hangra megírt dallam nem különbözik olyan sok mindenben egymástól. Az a lényeg, hogy megragadjon a hallgatóban! (nevet) Nyilván vannak olyan énekesnők, akik magasabb fekvésekben mozognak, vagy kicsit másképp énekelnek, mint a férfi kollégák... De elég sokat kísérletezünk a dallamokkal, és összességében azt mondhatom, hogy mindenkinek hagytuk, hogy azt a részt énekelje, ami hangszín szempontjából a legjobban fekszik neki."


Mi a véleményed a mai metal színtérről?

"Szerintem a mai színtér nagyon egészséges. A '90-es években volt egy törés, főleg ami a hard rock bandákat illeti, de manapság már azok a zenekarok is visszatértek a helyes útra."


Fontosnak tartod, hogy egy zenekar egyedi hangzással bírjon? Mi kell ahhoz, hogy valaki kialakítsa a saját, egyéni világát?

"Különösebben nem érdekel, hogy egy zenekar mennyire eredeti dolgokat alkot, amíg a zenéjük bejön. Azt persze én is értékelem, ha egy banda új dolgokkal, új elemekkel tud meglepni. Azt pedig, hogy hogyan válhat egy zenekar egyedivé, nagyon nehéz megválaszolni. Szerintem az a fontos, hogy mindig legyen az adott csapat előtt friss kihívás, hogy mindig keresse az új utakat. Egy új zenekar megalapítása, a hangzás kialakítása sosem könnyű feladat. Főleg az első évek tudnak baromi kemények lenni.".


A mai zeneiparban mi a túlélés kulcsa?

"Eltökéltnek kell lenni, keményen kell dolgozni, minden lehetőséget ki kell használni... És persze szeretni kell a zenét! (nevet) Kell, hogy legyen oka, miértje annak, hogy valaki zenél, dalokat ír. Mindemellett nem árt óvatosnak lenni a menedzserekkel, és általában mindenkivel, aki pénzt szimatol a bandában. Például, ha eléd tesznek egy szerződést, és már az elején látod, hogy az nem tetszik, azt később sem fogod megkedvelni... Erre amúgy sok példát látok magam körül. Egyébként az Epica és a MaYaN is menedzsment nélkül dolgozik. Ami szükséges, azt magunk is meg tudjuk oldani. Alaposan megválogatjuk azokat a koncertszervezőket is, akikkel dolgozunk, és van egy megbízható turnémenedzserünk is. Ugyanakkor nincs egy olyan menedzsment a hátunk mögött, amelyik megmondja, hogy mit és hogyan csináljunk. Mi magunk irányítjuk a zenekarunkat."
Ma már nyilvánvaló, hogy az illegális letöltések visszafordíthatatlan hatással voltak az egész zeneiparra. Nemcsak a kiadókra, a zenekarokra, hanem a stúdiókra, a hangmérnökökre is. Véleményed szerint létezhet elfogadható, megvalósítható megoldás arra a problémára, hogy nagyon sokan ingyen töltik le a lemezeket?

"Azok az emberek, akik őszintén szeretik a zenét, mindig meg fogják venni a végső terméket. A lebutított mp3-nak egyszerűen nincs olyan jó hangzása, mint egy CD-nek. Olyan, mint a mikrózott kaja, egyszerűen nem az igazi. Én magam is jobban szeretem kézbe venni az elkészült albumokat. Szerintem a kiadók és a zenekarok felelőssége, hogy olyan kiadványokat dobjanak piacra, amiket megéri megvásárolni."


Floor és Simone együtt a stúdióban, MaYaN lemezfelvétel
Az Epica turnéja éppen véget ért, a MaYaN pedig még nem kezdett el koncertezni. Ilyenkor mit kezdesz a nyakadba szakadt szabadidővel?

"Ha van egy kis időm, sokat sportolok, vagy új zenéket írok, olvasok, focimeccseket nézek. Most viszont az Epica turné óta egy csúnya megfázással küszködöm, így igyekszem sokat pihenni."


A MaYaN zenekar milyen jövőbeni tervekkel rendelkezik?

"Nem tekintünk túlságosan előre. Előbb annak kell kiderülnie, hogy milyen lesz a négy hét múlva megjelenő album fogadtatása. Aztán meg turnézunk egy kicsit. Mivel már születtek új számaink is, egy második album rögzítésére bizonyára sor kerül majd!" (nevet)

www.myspace.com/mayanofficial

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chymera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS