WISDOM - Saját szavaikkal az új album!

Már kapható az áprilisi Hammer, amelynek exkluzív CD melléklete a Judas lemez

2011. április 1. (péntek) 05:52 | utoljára módosítva: 2011. április 6. (szerda) 18:08

Már az újságosoknál is megvásárolható az áprilisi Hammerworld magazin, amelynek ehavi exkluzív CD-melléklete a Wisdom második nagylemeze, a Judas. Az utóbbi években kevesebbet lehetett hallani a klasszikus heavy metalt játszó csapatról, de hosszas kutatás után tavaly végre megtalálták azt az énekest, akivel hosszabb távon is el tudják képzelni a jövőt, így befejeződhettek a második album munkálatai, és 2010. végén már a koncertezést is elkezdhették.
Az új Wisdom album és az új énekes felvezetéséhez szorosan kapcsolódott a Live Forevermore dalhoz elkészült klip, és most végre fény derül a bulikon és a videóban is álarcot viselő új frontember kilétére! Az áprilisi Hammerworld magazinnal együtt nem csupán az új CD-t tudod beszerezni, amelyen még Mats Levén (Malmsteen, Krux, Therion stb.) is vendégeskedik, de a 12 oldalas, fullos bookletet is megkapod mellé, benne az új énekes nevével, fotójával, és ha ez még nem lenne elég, a lapban egy alapos Wisdom interjút is találsz!
A Judas című új lemez dalainak kivesézésére a MetalFesten is fellépő banda fő dalszerzőjét, Kovács Gábor gitárost, valamint a szövegírót, Molnár Máté basszusgitárost kértük fel.
Kattints a folytatáshoz!

 WISDOM (b-j):
Galambos Zsolt gitáros
Ágota "Balu" Balázs dobos
NG, the Mask énekes
Molnár Máté basszer
Kovács Gábor gitáros
FALLIN' AWAY FROM GRACE

Kovács Gábor: "Ez a refrén már nagyon régóta megvolt, de eredetileg még egy vontatottabb, Somewhere Alone tempójú verzióban. Egyszer azonban jött egy ötlet, hogy mi lenne, ha inkább egy speed himnuszt faragnék belőle. Szerintem jól döntöttem, ugyanis az egyik kedvencem lett a lemezről! Úgy érzem, hogy zenei szempontból is sikerült belepakolni néhány, a Wisdom eddigi munkásságát tekintve újszerű megoldást."

Molnár Máté: "A Judas mellett ez a másik leghosszabb ideig készült dalunk. Számtalanszor átírtuk, formálgattuk, hosszú hónapok során nyerte el a végleges formáját. De meg is lett az eredménye, mert zenekarilag talán ezt a dalt kedveljük most leginkább. A szövegére is nagyon büszke vagyok. Arról szól, hogy bármit tehet az ember, a sorsa sokkal nagyobb erők kezében van, és azokat nem képes befolyásolni, vagy irányítani. De nem elég a sok sorscsapás, néhány eltévelyedett ember gyermeteg ideológiák nevében még öl, pusztít is."SOMEWHERE ALONE


Gábor: "Mindig is szerettem volna egy ilyen lassabb, menetelősebb dalt írni. Talán a Judas mellett ez lett a legsúlyosabb dal az új lemezen, a refrénje azonban igazi fülbemászós Wisdom kórus..."

Máté: "Nagyon szeretem az ilyen jellegű dalokat, mert vérbeli koncertnóták. Játszani is jó őket, és rendesen be is mozgatják a közönséget. A mondanivalón itt egy kicsit egyezkedtünk Gáborral, mert ő nem érezte annyira bánatosnak a hangulatát, mint én, ezért végül egy köztes megoldás született. Egy olyan férfiról szól a szöveg, akinek az eljövetelét már régen megjósolták, és aki egy csata egyedüli túlélőjeként elgondolkozik azon, hogy mi az értelme ennek a sok öldöklésnek, szenvedésnek. Inkább halt volna meg ő is a többiekkel... De nem véletlen, hogy ő az egyetlen, aki életben maradt, ő volt a kiválasztott."AGE OF LIES

Gábor: "Ez a dal még közvetlenül az első albumunk, a Words Of Wisdom megjelenése után készült. Az alaptémák - a főriff és az énekdallamok - tipikusan a 'csak úgy kiesett az emberből' kategóriába sorolhatók. Utóbb nyilván ezeket is érlelgettük, finomítgattuk, de a lényegi rész pillanatok alatt összeállt. Érdekessége még, hogy akkoriban egy drasztikusabb lehangoláson gondolkodtunk, de élőben túl bonyolult lett volna a különböző hangolású dalok előadása, úgyhogy végül elvetettük az ötletet. Viszont ez a dal még 'h' hangolásban született, amit utána persze hozzá kellett igazítani a végső hangoláshoz. Emiatt most egy viszonylag kényelmetlen fekvésben kell ezt játszanunk, de annakérdekében, hogy az ének a legoptimálisabb tartományba kerüljön, meg kellett hoznunk ezt az áldozatot..."

Máté: "Azt hiszem, hogy ez volt a legelső dal, ami elkészült ehhez az albumhoz. Amikor megmutatta Gábor a fő dallamot, azonnal nagyon megtetszett a lendülete, és egyből be is ugrottak bizonyos képek arról, hogy mi lehetne a mondanivalója. Az első szöveg még a boszorkányüldözésről szólt, eléggé bele is mélyedtem akkoriban a témába, de aztán lassanként átalakult, és végül kicsit más tartalmat nyert a dal. Meglepő lehet, hogy a boszorkányüldözéstől a Hazugságok Koráig jutottam el, de ez az egyik szöveg, amire a legbüszkébb vagyok, mert úgy érzem, hogy ebben a pár sorban igen erőteljes mondanivaló rejlik. Az elmúlt ezer évben semmi sem változott: valaki mindig uralkodni akar mások felett, és a céljai eléréséhez semmilyen eszköz nem túl drága. Az At The Gates mellett ez volt a másik dal, amellyel Nahi távozása után új énekest kerestük. Az At The Gates nótát a pár éve megjelent EP-n mindenki hallhatta Kiss Zoli hangjával (Iron Maidnem stb, aki kisegítő énekes volt akkoriban), ennél a számnál viszont csakis magukra hagyatkozhattak az énekesjelöltek."


WISDOM - Live Forevermore (a Judas című második albumhoz)
LIVE FOREVERMORE

Gábor: "Ez a Wisdom első neoklasszikus hatású dala. Mindig is imádtam ezt a barokk zenén alapuló Malmsteenes vonalat! Írtam is régebben jó pár ilyesmi számot még a korábbi zenekaromnak, de a Wisdomból mostanáig ez valamiért kimaradt. Erre készült a felvezető klip, és a visszajelzések alapján nemcsak nekünk, hanem a közönségnek is nagyon tetszik."

Máté: "Ez szintén egy korai szerzemény, talán egyből az Age Of Lies után készült el. Gábor megmutatta a zenét, szinte teljesen készen, én pedig egyből azt mondtam, hogy ez így tökéletes, ahogy van, ne is változtassunk rajta semmit! A téma is szinte egyből adott volt, úgyhogy gyorsan felvázoltam Gábornak, hogy miről írnék, és rögtön meg is egyeztünk benne. A magyar népnek a letelepedése óta komoly viszontagságok közt kellett helyt állnia, de a mai napig létezünk, és akárhogyan is alakul a jövőnk, mi bármire készek vagyunk, hogy hazánk mindörökké fennmaradjon. Az sem volt kérdés, hogy erre forgassuk a Judas lemez első klipjét."WANDER THE WORLD


Gábor: "Ez az első triolás dalunk. Egy igen egyszerű szerkezetű, de nagyon kellemes kis szerzemény. A szöveg-zene összhatását pedig sikerült nagyon eltalálnunk. Mondjuk én még egy kis vidám, kalandokat kereső koboldot, vagy törpöt beleszőttem volna, de hát ez nem az a zenekar!" (nevet)

Máté: "Egy igazán vidám hangulatú dal, amelynél a téma is szinte egyből jött. Vándorlás mindenféle kötöttségek és szabályok nélkül... Teljes szabadság, felhőtlen, boldog életérzés..."HEAVEN AND HELL

Gábor: "Szerintem ez egy elég egyedi felépítésű szám lett, még ha elsőre nem is tűnik fel az embernek. Ráadásul hangulatilag is egy új szint hozott a Wisdom világába. Ez is egy viszonylag gyorsan összeállt dal, csak úgy adták magukat a témák, egyik a másik után. Mellesleg a nóta alapötletét eredetileg nem is kimondottan egy Wisdom nótának szántam, hanem csak úgy megszületett... Egy akkori mélypontom idején kezembe vettem a gitárt, és ez lett a végeredmény..."

Máté: "Ezt a nótát Gábor egy akusztikus gitáron mutatta meg először, és mellé halandzsázva énekelte a dallamokat. Azonnal azt mondtam, hogy rakjuk össze minél hamarabb, mert ez nagyon jó! Ez az egyetlen olyan dal az új lemezen, aminél Gábor megadta a témát is, de még a dalcím is tőle származik. Úgy érzem, hogy végül is teljesen sikerült ráhangolódnom az elképzeléseire. Ráadásul elég könnyen is ment, annyira vitt magával minden dallam. A szövegben végig egyfajta kettősségről van szó... Valakiről, aki néha nagyon mélyen, máskor meg nagyon fenn érzi magát, és ezt a kettősséget néha már nagyon nehezen viseli."SILENT HILL


Gábor: "Szinte minden egyes alkalommal, amikor megmutatok egy-egy újabb dalt, akkor az a többiek véleménye, hogy 'na, megint egy tipikus Gáboros dal' Ez már szinte szállóige nálunk! (nevet) Ezt persze ők kritikának szánják, de én inkább dicséretnek veszem! Ha megnézzük a legnagyobb bandákat, dalszerzőket, szinte kivétel nélkül mindegyik rendelkezik egy markáns, egyből felismerhető stílussal, és szerintem ez így is van rendjén. Elég csak olyanokra gondolni, mint Dimebag, Malmsteen, de akár az AC/DC-t vagy az Iron Maident is mondhatnám. Amikor Máté előrukkolt azzal, hogy született egy saját dala, egyből azt gondoltuk, hogy na, akkor lesz egy picit más felfogású Wisdom dal is! Erre leszállított egy tipikus 'Gáboros' számot!" (nevet)

Máté: "Ez a legelső Wisdom dal, amelynek a zenéje is tőlem származik. Bevallom, nagyon jó érzés, hogy átment a rostánkon. Nálunk ugyanis az megy, hogy minden egyes új dal elkészültekor megnézzük, hogy megüti-e az általunk felállított szintet, vagy sem. Rengeteg munkám volt vele, Gábor pedig folyamatosan dobálta vissza az ötleteimet, egészen addig, amíg ő is elégedett nem lett. Ahogy született, alakult a zene, úgy készült a szöveg is, a zenével párhuzamosan. Utólag sajnos azt kell mondjam, hogy ez az egyetlen olyan dal a lemezen, amelynél a szöveg más hangulatot idéz, mint maga a zene. Önmagában mindkettővel tökéletesen elégedett vagyok, viszont a zene vidámabb hangulatához nem biztos, hogy tökéletesen passzol ez a vérfagyasztó legenda. Fura, hogy Gábor összes dalára jobban ráéreztem, mint az egyetlen sajátomra!" (nevet)AT THE GATES

Gábor: "Zeneileg mit nem változott ez a dal a kislemezhez képest, csak NG mester éneke, és a vastagabb kórus miatt lett egy picit más a hangulata."

Máté: "Ez a szám még akkor készült, amikor Nahival különváltak az útjaink, és egy ideig Kiss Zoli segítette ki a zenekart, akinek ezúton is köszönünk mindent! A nóta akkoriban megjelent az At The Gates kislemezen, és sikert is aratott a közönség körében, így aztán nem is változtattunk semmit a bevált recepten. Azlrt tettük fel erre a nagylemezre is, mert amolyan átmenetet képez a Nahis és az NG-s éra között, valamint benne van a Zolival töltött fél évünk is."THE PRODIGAL SON

Gábor: "Ez egy nem túl bonyolult felépítésű, de hangulatos dal. Talán ehhez készült a legtöbb refrénverzió, legalább 8-10 változat közül választottuk ki a szerintünk legmegfelelőbbet. Igazából csak nüansznyi különbségek voltak köztük, de sokszor pont ezeken az apróságokon múlhat, hogy mennyire lesz valami fogós és karakteres."

Máté: "Bibliai történet a király tékozló fiáról, aki hibáit belátva hazatér, és megbocsátást nyer. Ennek a sztorinak számtalan feldolgozása készült szinte minden művészeti ágban, de megpróbáltuk a magunk szájíze szerint alakítani ezt az igen mély mondanivalóval, sok-sok tanulsággal rendelkező történetet."JUDAS

Gábor: "A címadó dalba is sikerült pár újdonságot belecsempészni. Van itt minden, a thrashes rifftől kezdve a modernebb szaggatáson, a folkos hatású dallamokon, a lírai énekeken át egészen a klasszikus power témákig. De mindezek ellenére pont abban rejlik a nóta egyik erőssége, hogy hangulatilag karakteres, és mindvégig egységes marad."

Máté: "Egy igazi címadó nóta. Igen változatosra sikeredett, ráadásul Wiseman történetéről szól, akárcsak az első albumnál a Words Of Wisdom. Különlegessége, hogy Judas szerepében azt a Mats Levént hallani, aki valamikor Yngwie Malmsteen csapatában is énekelt. Mats fantasztikus hangja egy extra színt hozott a dalba, tökéletesen személyesíti meg az árulót."


Mats Levén, mint Judas


www.wisdom.hu
 

Hozzászólások

[007106]
Rockazelet
Nagyon ott van az album. Nekem is a dob szúrja fülem, mint az előttem szólónak, de semmi szakértelmem nincs, szerintem velem van a baj. Sikerült beilleszkednie a bandába NG-nek, a következő cél, egy koncert lesz.
[007028]
Dens
Becsületes korrekt lemez lett, tartják abszolút a színvonalat ! Nagyon jó az új énekes a gitárok is rendben vannak, egyedül a dobhangzás szúrja a fülem, nekem gépiesnek tűnik, de ez csak az én véleményem.
[007019]
Guzu
Ez egy remekmű, legalábbis szerintem! Hajrá barátaim, Long live Wisdom!
Güzü
[006948]
Robidog84
Szerintem ez így is abszolút qrva jó album már vagy 5x lepörgettem,
pláne, hogy milyen zenéket adnak mostanság ebben a stílusba. Mekkora fos már az új hammerfall dal, ennek tükrében még nagyobb respect. Teljes mértékig nemzetközi színvonal, még egyszer óriási RESPECT srácok, így kell ezt csinálni.
[006945]
Gorebacsov
Ha ez 2000-ben jön ki aszt mondom: csúcs. De így 2011-ben erősen fáziskéséses. És az énektémák se tetszenek de ez az én bajom.
[006936]
Kardhordoz
Kibaszottul összetett album! Akárhol mehetne a világba...
[006930]
Maryenne
Szerintem is nagyon jó lett! Többszöri hallgatás után is!:)
[006927]
vinylfanatic
Az év magyar lemeze megszületett!!!
[006917]
nightwing
Grat, jó lett, örülök, h mellékletben volt kapható, 2 in 1:-))
[006907]
atilla79
Kb egy órája van a kezemben a cd, és most hallgatom másodszor. Már így első hallásra nagy kedvenc lesz belőle. :) Mégpár hallgatás, és egy igencsak jó kritikai születik belőle.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
KABINLÁZ - Új dal és videoklip: Nincs végzet
2019. december 7. (szombat) 14:13

Nincs végzet címmel egy klippel kísért új dallal jelentkezett a püspökladányi KabinLáz, amely őszre ter. A zenekar idei utolsó koncertje ma este lesz a hajdúszoboszlói Rock Caféban, ahol az Ørdøg és a Pit Of Saron társaságában játszanak. A Nincs végzet dal, akárcsak a korábban bemutatott Húsevő, a 2020 februárjában, a KabinLáz hetedik születésnapján megjelenő ötdalos EP-n kap majd helyet. A felvételek a debreceni MMP Stúdióban zajlottak SzegPisti irányításával. "Nem egy szokványos image-klip volt a célunk. A zenekar ezúttal csak asszisztált a dal szövegéhez kapcsolódó vaskos történetszálhoz, amelyben a Wan-Ted zenekarból ismerős Berkes Krisztián barátunk vállalta el a főszerepet."   www.facebook.com/kabinlaz KABINLÁZ - Nincs végzet (EP-előzetes, 2019) KABINLÁZ - Húsevő (szöveges videó, EP-előzetes, 2019)  

ROCK ON! TOUR-A 2020 - 5 zenekar indul közös országos turnéra az év elején
ROCK ON! TOUR-A 2020 - 5 zenekar indul közös országos turnéra az év elején

2020 elején öt hazai zenekar indul közös országos turnéra, a Kalapács, a Dalriada, az Alcohol, a Continoom ás a Palmetta. "A 20 éves születésnapot ünneplő Kalapács zenekar már a...

NEW FRIEND REQUEST - Jön az új album, friss klipes dal: Hiányzik
NEW FRIEND REQUEST - Jön az új album, friss klipes dal: Hiányzik

Lélekgyilkosság címmel még ebben a hónapban megjelenik a modern metal vonalas budapesti New Friend Request második albuma, a 2018-as Nem kel fel a Nap folytatása, amelynek friss előzetese a...

ARCHON ANGEL - Savatage-stílusú bandával tér vissza Zak Stevens énekes, klippel az első dal: Fallen
ARCHON ANGEL - Savatage-stílusú bandával tér vissza Zak Stevens énekes, klippel az első dal: Fallen

Fallen címmel jelenik meg február 14-én a bemutatkozó albuma annak az Archon Angel nevű új csapatnak, amelynek élén Zak Stevens énekes (ex-Savatage, Circle II Circle, T.S.O.) áll. Zak...

KORPIKLAANI - Klipes, bulizós óda született a Jägermeisterhez
KORPIKLAANI - Klipes, bulizós óda született a Jägermeisterhez

Jövőre is folytatja a Land Of A Thousand Drinks elnevezésű turnéját a folk metalos finn Korpiklaani és ennek örömére egy klipes új dallal jelentkeztek. A Jägermeistert ünneplő nóta...

WHILE SHE SLEEPS - Klippel a vadonatúj daluk: Fakers Plague
WHILE SHE SLEEPS - Klippel a vadonatúj daluk: Fakers Plague

Fakers Plague címmel egy klippel kísért vadonatúj dallal jelentkezett a modern metalos brit While She Sleeps, amelynek negyedik albuma, a So What? március elején jött ki. Sean Long...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS