LEANDER - Szombaton buli a Yukban!

Nyár elejére várható a debütáló Leander anyag megjelenése

2011. április 1. (péntek) 03:53 | utoljára módosítva: 2011. április 4. (hétfő) 06:18

Vörös Attilát legutóbb a Power Of Metal turné budapesti állomásán láthattuk a Nevermore-ral, de most, a körút végeztével pár héten át újra itthon akciózik, ami egyben azt is jelenti, hogy az első hivatalos anyagán dolgozó Leander zenekar ismét színpadra léphet. És persze egy ilyen alkalmat bolondok lennének kihagyni, így aztán a nagysikerű miniturnén részt vett formációk - a Scary Guyz nevű Metallica tribute és Attila Pantera klasszikusokat játszó projektje, a Vulgar Display Of Cover - társaságában a Leander pénteken Győrben támad, szombaton pedig Budapesten.
Ez a mostani pesti buli a Yukban lesz, és további csapatok is fellépnek majd: a Misfits dalokat játszó AngelEvil, a Slayer nótákkal taroló 213, valamint a török származású énekesnővel kiálló, hardcore/thrash vonalú The Stingers. Lénárd László a Nevermore turnéról, a Leanderről, a szombati buliról, és a 'hogyan tovább?'-ról kérdezte ki Attilát.

Mikor értél haza a Power Of Metal turnéról, és mivel telnek most a napjaid?


"Március 21-én, hétfőn értem haza, és azóta is pörgök! (nevet) Mondjuk kellett egy-két nap ahhoz, hogy a szervezetem egy kicsit visszaálljon a normális kerékvágásba, de azóta gyakorlatilag hajnaltól estig pörgök a Leander zenekarral és persze az egyéb dolgaimmal. Éppen tegnap volt egy Silverblade/Artec stb. gitáros workshopom Székesfehérváron, ahová a Leandert is elhívtam, így aztán 'elhakniztunk' három számot is!" (nevet)


Milyen volt maga a turné, melyik volt a legjobb állomás?

"Elsősorban az olasz bulikat emelném ki, és természetesen a pestit, de ezeken túl is volt jó néhány emlékezetes koncert. Az olasz bulik a közönség miatt voltak kimagaslóan jók. Utoljára talán Görögországban játszhattam ennyire lelkes arcok előtt, leszámítva a Leander klubturnét, ahol hasonló őrületek tomboltak a színpad előtt! (nevet)

Ez a pesti Nevermore koncert viszont sok szempontból talán még jobban is sikerült, mint a tavalyi a MetalFesten. Akkor még fejben, mentálisan nem igazán sikerült felkészülnöm arra, ami ott 'ért'. Az akkor egyszerre picit sok volt a jóból! (nevet) Most viszont már fejben is sokkal inkább ott tudtam lenni, és állítólag a hangzás is kifogástalan volt. A színpadon mindenképpen... De maguk a körülmények is kedvezőbbek voltak. Azért a pálinkázás ezúttal sem maradt el!"


Az új Silverblade cuccod bevált a bulikon?

"Az valami hihetetlenül jól szerepelt az egész turnén. Olyannyira, hogy Van (Van Williams, a Nevermore dobosa) például meg is kérte a dobtechnikusát, hogy szóljon a monitorkeverős Andrásnak annak érdekében, hogy a másik gitár is úgy szóljon, mint a Silverblade cumó. Gyakorlatilag az egész stáb odáig volt érte, a designért is, de ami természetesen még fontosabb, a hangzásáért is. Úgyhogy nagyon büszke voltam rá!

Külön büszkeséggel tölt el az is, hogy a Psychotic Waltz-os Brian szinte az egész turnén az én tartalék Silverblade fejemet használta. Ő is nagyon boldog volt vele. Sajnos pont a pesti buli előtt elszállt benne egy biztosíték, amit csak későn tudtak rendbe tenni, így Briannek aznap egy másik motyót kellett használnia."


Warrel Dane is nagyon jó formában volt Pesten. A többi bulin is ilyen jól énekelt?


"Abszolút hozta a szintet a turnén. Kicsit úgy érzem amúgy, hogy a pesti bulin talán még jobban is oda akarta tenni magát, miattam és a családom miatt is, na meg persze a magyar közönség miatt is. Végre sikerült betanítani neki egy-két rövidebb magyar mondatot és kifejezést is, amit aztán előszeretettel be is dobott a koncerten!" (nevet)

A Jim Sheppard basszer betegsége miatt beugrott lengyel származású basszerlánnyal, Dagnával láthatóan jól kijössz a színpadon. Neki is könnyen ment a beilleszkedés?


"Dagna már évek óta közelről ismeri a zenekart, ráadásul a legutolsó amerikai turnén is játszott velünk, így a beilleszkedés nagyon simán ment neki. Egy igazi profi basszerről van szó, a szó minden értelmében. Mivel Dagna is tagja a Warrel Dane szólócsapatnak, szinte őt ismerem a legrégebb óta, ráadásul az európai származása miatt egy külön kapocs is van köztünk, ami miatt talán még sokkal inkább megértjük egymást. Nagyon szeretek vele egy színpadon állni!"


Miért a Symphony X játszott utoljára? Nagyon szeretem őket, állati jók is voltak, de azért akadtak, akik már nem várták meg őket.
 

"Pontosan nem is tudom, hogy ez mi alapján dőlt el. Ahogy én hallottam, a helyi lemezeladások számítanak az ilyen döntéseknél, mindenesetre a megállapodás az volt, hogy a Nevermore játszik utoljára az összes osztrák, illetve német állomáson, a többin pedig a Symphony X, így végül is ez egy ún. co-headliner turné volt. Zeneileg amúgy félelmetes, amit képviselnek, hozzám mégis talán a Psychotic Waltz kísérletezős, utánozhatatlan világa áll közelebb. Emberileg viszont mindenkivel nagyon jól kijöttem az egész turnén. Egy-egy este után néhányszor a Symphony X, illetve a Mercenary/Thaurorod buszán kötöttem ki, ami általában rettenetes berúgáshoz vezetett..."


Azt lehet tudni, hogy a Nevermore manapság már óvatosan bulizik, de azért nálatok is voltak elhajlósabb esték?

"Elő-előfordult, de való igaz, hogy inkább az ilyen lazább borozás, sörözés ment az öltözőben, vagy akár a busz indulása táján. De ha éppen valamelyik másik busszal utaztam, számomra sem volt menekvés!" (nevet)


Mi most a következő lépés a Nevermore-nál?

"Ami már biztos, az az egyhetes ausztráliai turné június második felében, utána pedig jön a fesztiválszezon, amiről viszont még sokat nem tudok mondani. Azt hiszem, hogy jelenleg 3-4 nagyobb fesztivál már tuti, mint például a Brutal Assault, a Vagos Open Air."


Terveztek önálló európai turnét is erre az évre? Esetleg több régi dallal?


"Ilyen tervekről még nem tudok, de az biztos, hogy frissülni fog a repertoár, és szerintem valamivel több régi dal is lesz. Én szívesen játszanám például a Next In Line, vagy akár a Beyond Within dalokat, és nem csak azért, mert ezeket már tudom!" (nevet)


Az már kiderült, hogy Jim mikor térhet vissza? Mit lehet most tudni róla?

"Jelenleg is 'felépülőfélben van', de emiatt szerintem nem kell komolyan aggódni, minden rendben lesz vele. Talán már az ausztrál turnéra koncertképes lesz. Egy ilyen műtét után a felépülés hónapokig is eltarthat, de úgy tűnik, hogy nála ez a folyamat nem fog sokáig elhúzódni."


Elkészült egy honlapod időközben. Milyen terveid, elképzeléseid vannak vele?

"Igen, nem is olyan régen állítottam rajthoz a honlapomat a www.vorosattila.hu és  www.attilavoros.com címeken. Úgy tervezem, hogy a friss hírek és képek, illetve az endorseres dolgaim mellett egy interaktívabb blogot is vezetek majd, és ami talán még fontosabb, ingyenes gitárleckéket is közzé fogok tenni. Még javában folyik a munka rajta, de addig is csekkoljátok le, és várom az észrevételeket, a kérdéseket is!

Egy-két héten belül tervezem feltölteni az első kis videóimat. Emellett természetesen folytatom a GMC-s online oktatást is, így itt inkább a rövidebb, kisebb napi gyakorlatokra, figurákra fogok koncentrálni, de majd meglátjuk, mi sül ki belőle... Amúgy egy olyan dalt már most feltöltöttem, amit a többieknek is elküldtem a Nevermore-ban, és mindenkinek nagyon bejött. Könnyen elképzelhető, hogy ez a tétel valamilyen formában egy következő Nevermore lemezen is fel fog tűnni!"


És hogy áll most a Leander EP, amiről még a turné indulása előtt beszéltél?

"Folyamatosan dolgozunk rajta, írjuk az új dalokat, és a nóták többsége már felvételre is került. Nem akarunk senkit sem hülyíteni, de úgy érzem, hogy május-június táján ki tudjuk hozni az első 'egész estés' anyagunkat. De a klipkészítéssel addig sem állunk le, és alakul egy komolyabb költségvetésű projekt is, amihez egy TV2-s stáb szerzett több százezer forint támogatást. Ehhez már meg is írtuk a zenét, ami egy kicsit más lesz a megszokott dolgainkhoz képest. Elsőre talán komorabb, nehezebben emészthető lesz, de végül mégis jellegzetesen fülbemászó! (nevet) Nem egy világslágerre kell gondolni, inkább egy nagyon erős koncertnótára. Máris nagyon kíváncsiak vagyunk a fogadtatására!" (nevet)


Pénteken Győrben játszotok a Leanderrel, szombaton pedig egy újabb pesti buli jön, hasonló felállásban, mint legutóbb a Dürer Kertben. Szándékosan nem is akartatok más formációkkal fellépni?

"Úgy tűnik, hogy egyelőre nagyon jól működik ez a recept a Scary Guyz-zal illetve a Pantera tribute-tal, úgyhogy nem láttuk értelmét a változtatásnak. Viszont a Yukban fellép még három másik zenekar is, köztük egy Slayer tribute. Hatalmas buli lesz, azt garantáljuk!"


A mostani programotokban lesz változás a Dürereshez képest?

"Nem nagyon volt sem időnk, sem lehetőségünk a program módosítására, mivel én ugye külföldön voltam, Jozzynak (a Leander másik gitárosa) pedig időközben megszületett a gyermeke. Viszont egy jóval érettebb előadásra lehet számítani, mint az első koncerteken. Ami a Pantera tribute-ot illeti, sajnos csak egy számot tudtunk hozzáadni a múltkori programhoz, tehát a műsorunk gerincét ismét a Vulgar lemez adnja majd, amit ezúttal is elnyomunk majd az elejétől a végéig. A legnagyobb változás a Scary Guyz-nál lesz, akik ezúttal nem a Fekete lemezt, hanem a teljes Master Of Puppets albumot adják majd elő, ami ugyebár idén épp 25 éves."


Mi a tapasztalat, ez a februári miniturné dobott a Leander zenekar ismertségén?

"Az biztos, hogy elég sok új emberhez eljutott a zenénk, de ugyanilyen fontos eredmény az is, hogy a turné hihetetlen sikere miatt most már valóban felkerültünk a hazai 'térképre', azaz már komolyan számolnak velünk a szervezők, a klubok is. Azóta rengeteg meghívást kaptunk a legkomolyabb fesztiváloktól és kluboktól is, a pécsi Rockmaratonon például a nagyszínpadon fogunk debütálni, és ha minden jól megy, nemsokára hírt adhatunk egy komolyabb pesti fejleményről is!"


Melyik Leander nóta a legnépszerűbb?

"Talán a Szomorú vasárnap átirat, a Csak Te, illetve a Viharom Tavaszom, de a popfeldolgozások, főleg a Lady Gaga, valamint a SzívIdomár is kimagasló ovációt szokott kiváltani az emberekből. Azon viszont kicsit csodálkozom, hogy az Ördög naplója nincs annyira ott az élmezőnyben. Szerintem az egy nagyon erős nóta, hihetetlenül fogós refrénnel, és talán az egyik legjobb szöveggel."


LEANDER - Az Ördög naplója
Sokan nem értik, hogy mitől megy ennyire a Leander, hiszen nem hagyományos úton állt össze a formáció, és az sem hagyományos, ahogy rendre új klipekkel, letölthető zenékkel jelentkeztek. Szerinted mi a Leander-jelenség magyarázata? Ha lehet így fogalmazni...

"Ez egy elég nehéz kérdés, hiszen rengeteg nagyon tehetséges és jó zenekar van ma Magyarországon, a többségnek valahogy mégsem sikerül áttörnie egy bizonyos ponton. Nekünk akarva-akaratlanul is sikerült rálépnünk egy olyan útra, mind zeneileg, mind szövegileg, ami olyan mértékben hiteles, és talán a szó jó értelmében véve 'hétköznapi' is, hogy a dalainkkal a keményebb, súlyosabb zenék hívei, de a populárisabb dolgokat kedvelők is könnyedén tudnak azonosulni.

Valahol a nagyon kemény és a nagyon slágeres zenék között mozgunk, de úgy, hogy közben azért nagyon zenei is a produkció. A youtube pedig egy kedvező és gyors csatornája a mai zenei áradatnak, és ennek révén az 'igénk' a hagyományos 'szájról-szájra' úton tud terjedni, de egy valóban 21. századi formában. Itt nincs semmilyen média-nyomasztás, vagy hátszél, csakis a zene számít. Ez a youtube/facebook stb. vonal ilyen értelemben azért 'demokratikus' módon tud üzemelni. Akinek tetszik, tetszik, akinek nem, nem... (nevet) Ez tényleg ilyen egyszerű. Ami pedig a Leander leendő külföldi dolgait illeti, a feldolgozások esetében a jó dalválasztás is segíthet, illetve a Nevermore-os igazolásom is."


LEANDER - Viharom/TavaszomA Slayer-Megadeth bulin ott leszel? És ha igen, akkor inkább elől villázol majd, vagy inkább a keverőnél fogsz "szakmázni"?


"A jövő héten pont Frankfurtban leszek a Musikmessén, a nagy zenei vásáron, többek között a Silverblade-igét is hirdetem majd, így sajnos ez a buli kimarad az életemből. Hatalmas Slayer rajongóként nagyon szívesen lógtam volna velük, akár a Nevermore-ból a Megadethbe igazolt Chris Brodericken vagy épp a Slayerben kisegítő, de egykoron szintén Nevermore-gitáros Pat O'Brien-en (Cannibal Corpse) keresztül... Nem baj, ami késik, nem múlik! (nevet) Szakmázni amúgy semmiképpen sem szakmáztam volna, csakis a zenei és egyéb orgazmusoknak éltem volna!" (nevet)


Az utóbbi hetekben, hónapokban milyen zenéket pörgettél a leggyakrabban?

"Hajjaj... Mostanában nem sok alkalmam volt a zenehallgatásra. Leginkább írtam vagy játszottam a zenét, azt viszont olyan dózisban, hogy jelenleg leginkább a 'csend zenéjét' favorizálom! (nevet) De hogy mondjak is valami konkrétat is, hosszú idő után tegnap újra beraktam nyárköszöntőnek a Pantera Official Live-ját, majd könnyedebb vizekre evezve átváltottam az Ian Gillan-féle eredeti Jézus Krisztus Szupersztárra. Azóta is az ordít a kocsiban, ha meg nem, akkor leginkább a Bartók Rádió!"


Power Of Metal fotók: Carole Mehl (további képekért kattints!)

Tavalyi interjúnk Leanderrel.

Leander: letölthető dalok, klipek itt!
Leander:
Offical Facebook

Hozzászólások

[006998]
Kiskatai
Miért kell már megint leszólni valamit ami jó?
Lehet, hogy a világot nem váltják meg (talán nem is ez a céljuk) de attól még ez egy jó zene. A Viharom Tavaszom pedig egy k..va jó dal.
[006920]
vinylfanatic
Ha Attila nem lenne a Nevermore tagja,a kutyát nem érdekelné a Leander.A Hammer sem foglalkozna velük.Hát ennyi a titok.
[006919]
nightwing
Öhm..."Leander-jelenség"???
Ne már...
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
2021. április 17. (szombat) 08:46

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki az első szólólemezét Perfectamundo címmel, majd 2018-ban jött a The Big Bad Blues, az új lemez pedig Matt Sorum dobossal (The Cult, Guns N' Roses stb.) készült, aki már 2018-tól turnézott Billy Gibbons-szal. A dalokban Austin Hanks gitáros is játszik. Ellentétben az első két szólólemezzel, ezúttal a saját dalok vannak túlsúlyban, mindössze egyetlen feldolgozás született, a Hey Baby, Que Paso, amit eredetileg 1990-ben vett lemezre a Texas Tornados. A Stackin' Bones dalban vendégként a Larkin Poe duó is hallható. Az új anyag felvételei a kaliforniai sivatagban készültek, akárcsak az első klip, amit a Joshua Tree Nemzeti Park közelében forgattak, nem messze a Palm Springs-beli Escape stúdiótól. Billy Frederick Gibbons: "A nyári hőségben pár...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

SERJ TANKIAN - Új videó a System Of A Down énekesétől: Your Mom
SERJ TANKIAN - Új videó a System Of A Down énekesétől: Your Mom

Elasticity címmel egy 5 tételes EP-vel jelentkezett a múlt hónapban a System Of A Down énekese, Serj Tankian. Az EP Your Mom című dalához most egy friss szöveges videó is született....

GO AHEAD AND DIE - Animációs videóval egy friss dal Max Cavalera új csapatától: Toxic Freedom
GO AHEAD AND DIE - Animációs videóval egy friss dal Max Cavalera új csapatától: Toxic Freedom

Attól bizonyára már értesültél, hogy Max Cavalera (Soulfly, Killer Be Killed, Cavalera Conspiracy, ex-Sepultura) egy újabb projektet hozott össze Go Ahead And Die néven. A bandában...

AURORA - Májusban jön az új stúdióalbum, klippel a címadó dal: Teszt alatt a türelem
AURORA - Májusban jön az új stúdióalbum, klippel a címadó dal: Teszt alatt a türelem

Teszt alatt a türelem címmel május 21-én jelenik meg az új Aurora album, a klippel kísért címadó dallal pedig máris megismerkedhetsz. "Elkészült az új Aurora nagylemez! A május...

FEAR FACTORY - Korhatáros videóval az első dal a júniusi albumról: Disruptor
FEAR FACTORY - Korhatáros videóval az első dal a júniusi albumról: Disruptor

Azt már tavaly ősz óta tudjuk, hogy kijön idén egy új Fear Factory album, a tizedik a sorban, most pedig itt az első dal a június 18-án megjelenő Aggression Continuum lemezről. Ismerkedj...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS