HARD - Saját szavaikkal az Even Keel című új album

Március 18-án, a megjelenés napján koncert a Club 202-ben

2011. március 13. (vasárnap) 19:15 | utoljára módosítva: 2011. március 19. (szombat) 00:53

A Björn Lodin személyében egy svéd énekessel dolgozó HARD zenekar a megjelenés napján, március 18-án mutatja be élőben az új albumát, de az Even Keel 10 dalát máris meghallgathatod itt.
A hard rock fogat lemezbemutató bulija a Fehérvári úti Club 202-ben lesz (az egykori Wigwamban), az V. HARD találkozó keretében, és a belépő mellé minden jegyvásárló megkapja magát a CD-t is. Amennyiben nem tudnál eljönni a bulira, itt megrendelheted az Even Keel dedikált verzióját.
"Március 18-án jelenik meg a lemez, és aki eljön a koncertre, a belépő mellé kap egy Even Keel CD-t, amit ott helyben dedikálunk is - mondta a buli kapcsán a basszer Zserbó. - A próbák már az év eleje óta gőzerővel folynak Björnnel együtt, aki ősz óta Magyarországon lakik. Mondhatom, hogy a banda nagyon nagyot dörren a próbákon! Játszunk majd a régi lemezről is, és nyilván sokat az újról.
Két vendégzenekar melegíti be előttünk a hangulatot. A Radarnak tavaly jött ki az Új hajnal című lemezük, baromi jól tolják! Ez lesz a pesti lemezbemutatójuk. Még sokat fogunk hallani róluk! A másik fellépő a Cherry Bombs, egy csakis csajokból álló rock'n'roll banda. Nemcsak szépek, de nagyon jól bánnak a a hangszereikkel is. Szóval nagyon jó kis bulinak ígérkezik ez,.remélem, hogy mindenki eljön majd, aki kíváncsi ránk és szereti a hard rock muzsikát!"
Kattints, ha kíváncsi vagy, hogy Björn Lodin énekes és Vámos Zsolt gitáros hogyan mutatta be a Hammernek az Even Keel 10 dalát!


HARD (b-j):

Vámos Zsolt - gitáros
Björn Lodin - énekes
Borbély Zsolt - dobos
Kárpáti Zoltán - gitáros
Mirkovics "Zserbó" Gábor - basszusgitáros
HARD - Even Keel (2011)


01 Truth Or Dare
02 Bitten By You
03 Pretty Little Liar
04 Promises
05 I Wanna Rock You
06 Speeding Into Slow
07 Somewhere
08 Keep Out
09 Scream Out To Be Heard
10 In Your Arms


Az Even Keel lemez összes dalát meghallgathatod itt!

"Hallgasd végig az összes új nótát - és ha tetszik, vedd meg és támogasd a zenekart! Az albumot egyszerűen és kényelmesen megvásárolhatod a
honlapunkról is ( ingyenes kiszállítással). Minden példányt dedikálunk, így száz év múlva egy vagyont fognak érni! (nevet) Szóval gyerünk, tegyél valamit a rock'n'rollért!"HARD - Even Keel előzetes


TRUTH OR DARE

Björn Lodin: "Egy szimpla és direkt riffre épül a nyitónóta. 'Ettől bármelyik lány benedvesedik...' - nagyjából ez járt a fejemben, amikor megírtam a nótát. A nyitósor - 'Jó vagy az ágyban?' - egyből elárulja, hogy miről is énekelek itt..." (nevet)

Vámos Zsolt: "Ez Björn szerzeménye, egy tökös, tradicionális hard rock nóta. Ez az egyik kedvencünk az új lemezről. Hangszerelésében és tempójában idézi a '70-es és '80-as éveket, de belecsempésztük a mai kor fúziós - több stílust is összeolvasztó - törekvéseit is. A fő gitárszólóban megjelennek a jazz rock bizonyos érzetei, ráadásul egy kis bluesos vintage gitározással megspékelve. Szerintünk vagányság, lazaság és pozitív életérzés árad belőle."


Truth Or Dare
BITTEN BY YOU

Björn: "A fő riffekért Zsolt felelt, amúgy a dalnak kellemes késői '80-as évek hangulata van. A szöveg arról szól, hogy valaki teljesen behálózott..."

V. Zs.: "A nóta alapja tőlem jött, ideértve a riffeket, valamint a hangszerelést is, míg az énekdallamokat Björn hozta. A kezdő riff kicsit sötétebb hangulata után megjelenik egy hagyományos rock'n'roll stílusú alap, ami igazából a refrénben teljesedik ki. A refrén zenei érdekessége, hogy mivel nincsenek a lemezen billentyűk, gitárokkal kellett megoldani, hogy ne csak buta kvintek szóljanak, hanem legyen harmóniaérzet is.
Az egyik oldalon az egyik gitár hozza a hagyományos rock'n'roll stílusú kvintes kíséretet, míg a másik oldalon olyan kvartos fogásokkal egészítik ki ezt, hogy a kettő eredőjeként hármas és négyes hangzatok szólalnak meg. Ez a módszer jellemző amúgy az összes dalra.
A fő gitárszóló a '80-as évek egyik hangszerelési trükkjét idézi, amikor is modulációval egy felsőbb hangnemben megy a tekerés, ami feszültséget teremt és kiemeli a szólót. Ezt persze tudatos zeneelméleti megoldással utána vissza is kell vezetni az eredeti hangnembe."
PRETTY LITTLE LIAR

Björn: "Egyszerű és direkt ez is, de azért van benne némi csavar... (nevet) Egy tipikusnak mondható Lodin nóta. A zene és a szöveg egyszerre született. A szöveg a mythomániáról szól, azaz a beteges hazudozásról."

V. Zs.: "Egy ízig-vérig hard rock nóta, amit a refrének kivételével sodró erejű és a 'bridge' részben nehezebben eljátszható riffek uralnak, hogy aztán a refrén kicsit kitisztulva és nyersebben emelkedjen ki. Ez  a tétel ismét teljes egészében Björn alapötleteiből született. Ez volt az első dal, amelynek alapjait kint Svédországban feljátszottam. Ezzel kezdődött a kinti melóm. A lemez zöme kint készült, de a szólókat itthon rögzítettem a saját kis munkaállomásomon. Alapvetően a legtöbb szerzemény kint került feljátszásra Björn vikarbini stúdiójában, de az összes szólót itthon tettem fel. Ezeket aztán a neten keresztül küldtem el Björnnek."PROMISES

Björn: "Ez Zsolt dala. Lényegretörő és gitárcentrikus. A szövege pedig arról szól, hogy ne hagyd, hogy bárki is szarakodjon veled!"

V. Zs.: "Itt az alap, a riffek, a hangszerelés mind az enyém. Volt régebben egy instrumentális szerzeményem, ami egy rádióállomás-keresős effekttel kezdődött, és a kiinduló riffje megegyezett ezzel. Ebből alakult ki ez a tétel, amelyben nyomokban fellelhetők metal elemek is. Kifejezetten a refrénnél próbáltam eg kissé keményebb felfogásban tolni. Itt is a két oldal gitárjainak különbözősége adja meg a harmóniaérzetet. Egy modernebb felfogású dal. Úgy érzem, hogy ez inkább a '90-es évek végét idézi, keverve egy kis mai feelinggel. A szólókban kétszólamú, ikergitáros megoldások is vannak, valamint a fő szólóban ismét ott a hangnemváltás. Az 5. fokon vitézkedem, aztán ügyesen visszavezetjük az egészet az eredeti hangnembe."I WANNA ROCK YOU

Björn: "Az én szerzeményem. A cím akár az is lehetne, hogy I wanna fuck you..."

V. Zs.: "Ez az egyik favoritom a lemezen! Björn szerzeménye, én csak helyretettem benne pár apróságot. Nagyon erős 'rokkendroll' érzet megy végig, jó tempóban. A refrén kifejezetten csajozós stílusú! (nevet) A fő szóló alapja elég változatos, és ezt meg kellett támasztani a szólóval, ritmikailag és hangulatilag is. Ide sikerült 'becsempésznem' egy keveset abból a 'belassítós' technikából, ami nagy példaképeim, Steve Lukather és Kee Marcello palettáján is rendszeresen megjelenik. Rájuk nagyon jellemző ez a megoldás. Utána pedig jön a 'csirke-rész', amin mindig jót röhögök!" (nevet)SPEEDING INTO SLOW

Björn: "Ez az én nótám, és nem mellesleg az egyik kedvencem is. Király szólókat nyomat benne Zsolt! Az ellentmondásokról szól a szöveg, és már a dalcím is erre utal."

V. Zs.: "Na, ez számomra egy érdekes kakukktojás. Szerintem ez a tétel inkább tartozik a progresszív vonalhoz, már-már a jazz rockos világot súrolva, pedig ez az alapvető riff nagyon is hard rock! A ritmusok terén viszont nagyon sok játék van a nótában, és ez Björn agyából pattant ki! (nevet) A gitárszóló részt emiatt kifejezetten 'agyasabbra' is kellett vennem, ami Björnnek nagyon bejött. Azt mondta, hogy ez a kedvence. Valószínűleg ennek a szerzeménynek a 'leszedése' lesz az egyik legnagyobb falat egy esetleges tribute banda számára!" (nevet)

SOMEWHERE

Björn: "Ez a már tavaly ismertté vált magyar nyelvű dal, a Várj úgy angol verziója. Eredetileg Ildikónak (Keresztes Ildikó) kezdtem írni, de aztán úgy döntöttünk, hogy mi is felvesszük. Az angol szöveg nagyjából megegyezik a magyarral. Akivel találkozni akarsz, valahol odakint rád vár..."

V. Zs.: "Eredetileg a magyar nyelvű verzió volt a célunk, ez Várj úgy címmel aztán klipesítésre is került. Amolyan gesztusnak szántuk a magyar közönségnek, és persze különlegességnek is Björn miatt, de a lemezre már angolul került fel. Viszont a magyar verzió klipje is megtalálható lesz a CD-n. Kemény meló volt a hangszerelés, hiszen el akartuk kerülni, hogy 'nyálas' legyen a végeredmény, és azt sem akartuk, hogy tele legyen közhelyes dolgokkal. Egész nap ezen dolgoztunk, de még éjjel sem voltunk elégedettek a hangszereléssel.
Már csaknem feladtuk, és épp ki akartuk dobni az egész dalt, amikor dühömben egyfajta utolsó ötletként eszembe jutott egy riffszerűség, amellyel megoldottuk a refrén rejtélyét... (nevet) A magyar szöveg feléneklésénél én voltam jelen, és az nagyon kemény volt. Az előző héten Borbély Zsolti - aki előttem utazott ki, hogy feldobolja a lemezt - már adott Björnnek instrukciókat a magyar szöveg kiejtésére vonatkozóan, az a 'gyönyörű' feladat azonban nekem jutott, hogy élőben instruáljam Björnt.
Szinte szavanként és hangonként küzdöttünk meg a magyar szöveggel.. Amikor végre eljutottunk az első refrénig, majd visszahallgattuk az addig született sorokat, kicsit megrettenve szóltam Björnnek, hogy van itt egy kis probléma, újra neki kéne futni az egésznek... Björn akcentusa ugyanis erősen emlékeztetett egy adott kisebbség kiejtésére, és ez itthon nem biztos, hogy annyira szerencsés lett volna! (nevet) A gitárszólót a legnagyobb példaképeim, Gary Moore (RIP) és Kee Marcello stb. mintájára próbáltam dallamosra venni. Persze azért tettem bele egy kis tekerést is, hogy ne legyen már az olyan egyszerű!" (nevet)KEEP OUT

Björn: "Zsolttal közösen hoztuk össze ezt a számot, különféle ötleteinket összetéve. Szeretem ezt a tételt, és nagy élvezet lesz élőben játszani, mert tele van jóféle muzsikálással. A szöveg a meggyőződésről szól. Ha biztos vagy önmagadban, akkor semmi sem állíthat meg."

V. Zs.: "Az alapriff és koncepció az enyém, de mindezekhez Björn is sokat hozzátett. Talán a legmodernebb nóta lett a lemezen. Némiképp progresszív ízű is, egyben egy kicsit emlékeztet az amolyan mesélős, 'rockoperás' dolgokra. Ebbe is beleszőttük a modern metal stílusjegyeit. Lassan már 10 éve vagyok nagy rajongója a modernebb zúzdáknak, amelyekről azt gondolom, hogy igen jelentősen hozzájárultak a rockzene fejlődéséhez és fennmaradásához. Nem titkolt célom, hogy a HARD soraiban az ezirányú törekvéseimet is érvényre juttassam, persze csakis ízléses módon, hiszen ez mégiscsak egy vérbeli hard rock együttes."SCREAM OUT TO BE HEARD

Björn: "Egy rendkívül pörgős metal tétel. Egy igazán ihletett pillanat szülötte: épp egy új gitárerősítőt próbáltam ki a frissen húrozott kedvenc gitárommal. Ahogy a dalcím is mondja: néha szükség van arra, hogy mindent kiüvölts magadból!"

V. Zs.: "Ez az album mérges nótája! (nevet)  Na, ezzel fogunk mindent lebontani a bulikon! Björnnel együtt nagyon szeretjük, és szívesen is fogjuk játszani. Ez is az ő szerzeménye. Amikor először megmutatta a demóját, nem is tudtuk hova tenni, mert nagyon 'krikszkraksznak' tűnt, de aztán ahogy dolgoztunk vele és megírtam hozzá a gitártémákat, kezdett kialakulni a hangulata. Sokszínű dal, mégis egységes, és hatalmas energia árad belőle. A szólórész pedig szerintem kifejezetten izgalmas, hiszen itt is keveredik egy kis jazz rock és valami egészen más, a szokásos hard rockos, vintage stílusú tekeréssel. Szándékosan tettem bele némi blues rock figurát és egy kis Doug Aldrich-jellegű hősködésszerűséget is..."

Scream Out To Be Heard

 
IN YOUR ARMS

Björn: "Egy meseszép akusztikus líra Zsolttól. A szöveg arról szól, hogy milyen hálás tud lenni, ha az embert szeretik, ha gondoskodnak róla. Egyenesen a szívemből jöttek a sorok, és a feleségemhez szólnak."

V. Zs.: "A nóta alapötlete hosszú évekkel ezelőttre nyúlik vissza. Mindenképpen egyfajta nyugalom kifejezéséről van itt szó, a megbékülésről, a kiegyensúlyozás szándékáról. Nagyon régen az egyik legfontosabb lemezem egy szénné hallgatott Al Di Meola album volt. Talán sokan ismerik is, az 1982-es Electric Rendezvous lemezről van szó, és annak a végén is található egy olyan szerzemény, ami mindig megnyugvást és elgondolkodást váltott ki belőlem.
Mint amikor egy üres tengerparton az ember elmélázik egy kicsit, miközben a nap éppen lebukni készül a látóhatáron. Akusztikus a kíséret, a szóló is, ráadásul megtámasztottuk egy kis vonós zenekari kísérettel. Itt a melódia a lényeg, a dallamosság a legfontosabb jellemző, és ahogy Björn mondta egyszer, az isteni jelenlét helyét is beleszőttük, ezért olyan 'szellős' a refrén.
Talán egy kicsit erős kontrasztot jelent a többi dalhoz viszonyítva, de pont ez a lényeg. Az, hogy kiegyenlítsük a dolgokat, hiszen az élet minden területére igaz, hogy csakis egyensúlyban jó élni. A buddhistáknak is ez az alapkoncepciója, a túlságosan sarkos dolgok frusztrációt és szenvedést okoznak.
Reméljük, hogy ezzel az új lemezel, amely az Even Keel, azaz Egyensúlyban címet kapta, másoknak is átadhatunk valamit ebből az életérzésből. És közben senkinek sem okozunk felesleges frusztrációt!" (nevet) 

www.hardhungary.com
HARD Facebook oldal

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GYZE - Új dal és klip a japán metal szamurájoktól: Samurai Metal
2021. január 28. (csütörtök) 09:18

Oriental Symphony címmel egy új EP-t ad ki március 26-án a melodikus death vonalas japán Gyze, az új klipjük pedig a folkos témákkal kísért Samurai Metal dalhoz készült el. Ezt a nótát egy tradicionális japán hangszeren, a háromhúros samiszenen írták, az éneket pedig ezúttal a basszer Aruta vállalta magára. Vendégek is szerepelnek a nótában és a klipben: Marc Hudson énekes a Dragonforce-ból, Juuso, Joona és Eero a Battle Beastből, Nils Courbaron a Sireniából, Felipe Munoz a Frosttide-ból, Mika Lammassaari a Mors Subitából, valamint Pedro Almeida, akit az A&P Reacts Youtube-csatornáról lehet ismerni. A Gyze legutóbbi albuma a 2019-ben kiadott Asian Chaos volt.   www.facebook.com/gyzejp   GYZE - Samurai Metal (a 2021-es Oriental Symphony EP-hez) GYZE - Oriental Symphony (instrumentális demó, 2020) GYZE - Asian Chaos (a 2019-es album) GYZE - Oriental...

A DAY TO REMEMBER - Márciusban tényleg kijön az új album, dalpremier: Everything We Need
A DAY TO REMEMBER - Márciusban tényleg kijön az új album, dalpremier: Everything We Need

Eredetileg már 2019 végén kijött volna a metalcore, pop-punk, post-hardcore keveréket nyomató A Day To Remember hetedik nagylemeze, de végül 2020-ban sem jelent meg, most azonban már...

DOWN - Fülöpék feldolgozás albumra készülnek
DOWN - Fülöpék feldolgozás albumra készülnek

A Phil Anselmo vezette Down az utóbbi évtizedben egy EP-sorozat formájában adta ki az új dalait, a legutóbbi albumuk a 2007-es Down III: Over the Under volt, most pedig egy feldolgozás...

THE CROWN - Jöhet egy új dal a svéd death/thrash mesterektől? Itt a Driven To Disaster
THE CROWN - Jöhet egy új dal a svéd death/thrash mesterektől? Itt a Driven To Disaster

Royal Destroyer címmel március 12-én jelenik meg a Johan Lindstrand énekes vezette svéd death/thrasher The Crown új albuma, a 2018-as Cobra Speed Venom lemez utódja. Első előzetesként...

STÄLKER - Speed metal pokol, friss videó az új-zélandi triótól: Sentenced To Death
STÄLKER - Speed metal pokol, friss videó az új-zélandi triótól: Sentenced To Death

Black Majic Terror címmel pár hónapja jött ki a régisulis speed metalt játszó új-zélandi Stälker trió második albuma, a 2017-es Shadow Of The Sword lemez utódja, amelynek Sentenced To...

NOMAD - Juhász Marci énekes nélkül megy tovább a zenekar
NOMAD - Juhász Marci énekes nélkül megy tovább a zenekar

A Facebook oldalán jelentette be a Nomad, hogy Juhász Marci énekes és a zenekar útjai elváltak: "Közlemény! Az elmúlt időszak mindannyiunk számára, így a zenekarunk életébe...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS