DALRIADA - "Túlhajszolt nemzetimádat"?!

Beszélgetés az Ígéret album kétarcú fogadtatása kapcsán

2011. március 1. (kedd) 07:52 | utoljára módosítva: 2011. március 7. (hétfő) 01:36

Február közepén jelent meg a Dalriada hatodik albuma, az Ígéret, és annak köszönhetően, hogy a soproni folk metal csapat tavaly megállapodott a német AFM kiadóval, a magyar nyelvű album nemzetközi terjesztést és promóciót kapott.
Az Ígéret megjelenését egy rendkívül sikeres, Diesel Klubos lemezbemutató koncerttel ünnepelte meg a csapat, amelyen természetesen fellépett az Ígéret album elkészítésében is aktív szerepet vállalt, soproni népzenészekből álló Fajkusz Banda.
Az örömbe azonban némi üröm is vegyült, az Ígéret kapcsán ugyanis a zenekarról sorra jelentek meg negatív kicsengésű, lehúzó, ekéző írások, kivétel nélkül itthon, ráadásul olyan zenével foglalkozó oldalakon is, amelyek a 2003-as demó megjelenése óta mindeddig tudomást sem vettek a csapat létezéséről. Ficzek András gitáros/énekes, a Dalriada fő dalszerzője, az Ígéret lemez nemzetközi és hazai fogadtatásáról beszélgetett Lénárd Lászlóval, kitérve a nemtelen támadásokra is.


 

A hétvégén Debrecenben jártatok, milyen volt a buli? Mikor játszottatok ott legutóbb?

"Hatalmas koncert volt! Debrecenben nagyon szeretünk játszani, mert a helyi közönség mindig óriási hangulatot varázsol a bulikon. Ez a fellépés egyébként kisebb fesztiválnak is beillett, mi csak egy voltunk a sok csapat közül a Lovardában. A sikerről csak egy aprócska adat: több mint nyolcszázan voltak kíváncsiak az eseményre, amelyen a Szepultúra, az Angerseed, a Chrome Rt. mellett a Replika, az Ossian, és mi játszottunk. Legutóbb tavaly nyáron, a Campus fesztiválon léptünk fel Debrecenben, és arról a buliról is nagyon kellemes emlékeket őrzünk."Hány új dalt játszottatok most?


"Csupán három fért most a műsorba a szűkebbre szabott, fesztiválos műsoridő miatt: a Leszek a Csillag, a Kinizsi mulatsága, és a ráadásban a Hajdútánc. Utóbbit külön jó volt a hajdúsági közönségnek tolni! (nevet)A Korpiklaanis Jonnét felvonultató új dalt amúgy szoktátok játszani?


"A Leszek a Hold című tételt a Dieseles lemezbemutatón előadtuk, mégpedig úgy, hogy a finn részeket Barna, a billentyűsünk vezette elő - nagyon jól!"


DALRIADA - Hajdútánc (a 2011-es Ígéret albumról)

Nagy hűha lett Laura hörgéséből a Hajdútánc dalban, legalábbis a kezdeti reakciók alapján. Ezt a hörgős éneket kellett külön is gyakorolnia a lemezfelvétel előtt?


"Ezt a női hörgést-károgást nyilván nem mi találtuk fel, és szerintem nem is visszük túlzásba, néhányan mégis úgy érzik, hogy valamiféle szentségtörést követtünk el. Laura lemezen sem most használja ezt a hangját először, már a Szelek albumon is hallható volt, a koncerteken pedig hosszú évek óta teljesen természetesen működik ez, így nem egészen értettük, hogy most mire fel ez a nagy értetlenség.

Erről nagy vonalakban egyébként az a véleményem, hogy mindenkinek meg kell értenie, hogy egy zenekar, egy baráti társaságként - is - funkcionáló csapat elsősorban és leginkább azért zenél, hogy a saját belső közlési kényszerét kielégítse, mégpedig olyan eszközökkel, amilyeneket maga választ magának. Ha ez sokak ízlésével, tetszésével találkozik, az a legcsodálatosabb dolgok egyike a világon, de ez nem befolyásolhatja, és nem is szabad, hogy befolyásolja a csapatot a zene, az eszköztár kialakításában.

A zenét, annak stílusát, elemeit, eszközeit egyetlen tényező befolyásolhatja csakis: maga a zenekar. Sem a szakma, sem a közönség elvárásai, sem a pénz, sem nagyobb sikerek reménye, sem semmi más nem szabad, hogy teret nyerjen a zene kialakítása során, mert azzal a csapat eredeti céljai vesznének el. Azzal haknicsapattá válnánk, amely mindig a széljárásnak megfelelően fordul, és ebben szerintem egyikünk sem óhajtana részt vállalni.

Így tessék szemlélni: a zenekar szuverén joga, hogy hörgést, vagy bármi más elemet alkalmaz, ott, annyit, és úgy, ahol, amennyit, és ahogy ő jónak lát, neked pedig szuverén jogod, hogy ne hallgasd, ha nem tetszik. Ennyi."


A német AFM kiadó által biztosított háttér nemcsak a terjesztésben, de a kinti promóban is komoly előny. Ennek milyen konkrét jeleit tapasztaltátok már?


"A lemezmegjelenés tájékán hihetetlen mennyiségű interjút adtunk a világ minden tájára: török, német, brit, norvég, olasz, görög, brazil, és még a jó ég tudja hova valósi magazinoknak, fanzine-eknek, és azóta is folyamatosan jönnek az interjús felkérések. Nagyon örülünk ezeknek, mert ez azt mutatják, hogy van érdeklődés a csapat iránt. A külföldi koncertlehetőségek terén is tapasztalható némi fellendülés. 3-4 lekötött, és további jó néhány szerveződőfélben levő, jellemzően fesztiválos bulink van már, de folyamatosan keressük mi is a lehetőségeket, hogy Nyugat-Európában is bemutatkozhassunk."Milyenek a kinti reakciók a lemezre? Milyen kritikák jutottak el hozzátok?


"Konkrét eredményekről egyelőre nem tudok, viszont a Hajdútánc klipünk elképesztő nézettsége nagyon tetszett/tetszik AFM-éknek. Volt olyan nap, amikor a klipünk a 48. legnézettebb videó volt az egész világon, Németországban pedig a második, persze a youtube rendszerén belül. Ezen azért szerintem még ők is meglepődtek egy kissé! (nevet)

Rengeteg írás, kritika jött le az új albumról, és ezek csak az internetes médiumok, mert a kinti nyomtatott szaklapok anyagai még nem értek el hozzánk. Elsöprő többségében nagyon-nagyon pozitív hangvételű írások ezek, és akad köztük néhány egészen elképesztően jó is. Egy-két negatívabb kritikával találkoztunk csak, azokat is jellemzően a magyar nyelv használatának köszönhetjük, ezzel viszont nem tudunk mit kezdeni. (nevet)


DALRIADA - A Nap és a Szél háza (a 2008-as Szelek albumról)
Itthon viszont nem várt reakciókat is kiváltott az album. Amikor a kiadó kitette a Youtube-ra a Hajdútánc klipet, egy hardcore/metalcore közegből érkezett, de most már saját bevallása szerint death metalt játszó hazai banda egyik tagja gyorsan odavetette egy kommentben, hogy "borzalmas, német fesztiválszemét Finntroll módra". Veled előfordult már, hogy akár egy klipnél, akár más helyen a neten, nekiálltál magyar bandákat pocskondiázni?

"Nemhogy magyar zenekarnál nem, de külföldinél sem! (nevet) Nem szokásom, és pláne nem magyar bandákkal kapcsolatban, hogy mások munkáját, különösen ilyen formában minősítsem, mert sem etikusnak, sem elegánsnak nem gondolom az ilyesmit. Egy megjegyzés erejéig most mégis hadd menjek egy kicsit ebbe bele. Világos, hogy a zenekari identitás szintjén értendő kialakult énképpel és világképpel nem rendelkező csapatok, akik mindezt arroganciával takargatják, a frusztrációjukat valahol megkísérlik levezetni, ha mégoly lementábilis módon is. Erre mi most megfelelő alanynak tűnünk, úgy látszik.

Én mégis inkább azt tudnám javasolni ezen kedves kollégáknak, hogy a saját produktumukba fektetett munkamennyiséget növeljék. Saját tapasztalatból tudom, hogy a zenélés terápiás célra is kitűnően beválik! A zenekarozásban eltöltött 16-17 évem során összegyűlt tapasztalataim alapján, puszta jó szándéktól áthatva, azt tanácsolom nekik, hogy ne mással szemben, más - jó, vagy rossz, mindegy is - munkája alapján próbálják meg definiálni önmagukat, hanem arra törekedjenek, hogy ők legyenek az a viszonyítási pont, amihez a többiek mérik magukat.

Egyszerűbben fogalmazva: mindig az a zenekar jut el valahova, és viszi valamire, amelyik az energiáit nem mások pocskondiázására fecsérli, hanem a saját előrejutásán dolgozik, töretlen hittel, és lelkesedéssel, de nem másokon átgázolva, hanem adott esetben másokkal összefogva. Ez a mi magyar színterünk borzasztóan kicsi ahhoz, hogy felesleges veszekedésekkel, acsarkodással széthúzzuk a tábort, adott esetben megosztva akár a közönséget is."Én eddig úgy gondoltam, hogy ha egy magyar banda külföldön turnézik, ha egy hazai zenekar kinti szerződéshez jut, legyen az a Sear Blisstől az Ektomorfig bármelyik csapat, annak nagyjából mindenki örül, de most mintha kimondottan az lenne a trend, hogy rúgjunk egy nagyot a Dalriadába. Olyan honlapokon is célzottan lehúzó írások jelentek meg rólatok, amelyek eddig egyáltalán nem vettek tudomást a létezésetekről. Számítottatok ilyesfajta hazai reakciókra?


"Volt erre vonatkozóan előzetesen némi sejtésünk, de ezen megnyilvánulások hevessége és célzottsága azért okozott némi meglepetést! (nevet) Nyilván nem tetszhet mindenkinek a zenénk, nincs is ezzel semmi gond, és egy alapvetően lehúzó, ámde objektív kritikával meg pláne semmi baj, de a szubjektív, dezinformatív, hogy azt ne mondjam, tudatosan, és rosszhiszeműen hazug, némelykor becsületsértő állításokkal már akadnak problémák.

Most nemcsak a kritikákról beszélek, hanem közösségi oldalakon, hírportálok fórumain, videómegosztók kommentjeiben, blogszerű oldalakon és egyéb más helyeken tömegével megjelent írásokról. Ezek többsége egy adott körhöz köthető, természetesen képben vagyunk ezzel kapcsolatban.

Ami viszont tényleg meglepett, az az, hogy nem csak az általunk művelt stílustól eredendően távol álló honlapok, zenekarok részéről érkeztek ilyesfajta hangok, hanem a a kimondottan a hazai folk metal színtéren mozgó csapatok közül is akadtak olyanok, amelyek nemcsak beszálltak ebbe a sárdobálásba, hanem egynémely esetekben épp ők bizonyultak a legagilisabbnak, ha a Dalriada ekézéséről volt szó.

Tényleg érdekelne, hogy a többségében a zenét egyszerűen csak a zenéért szerető, mindenfajta ideológiai kategória iránt közömbös közönségünk mit szólna ezekhez a megnyilvánulásokhoz. Pláne, hogy ezek a zenekarok pont őket kívánják amúgy megszólítani... (nevet)


DALRIADA - Téli ének (a 2006-os Jégbontó albumról)
Többen azt is leírták, hogy a kinti kiadó miatt váltottatok ekkorát zenében, külsőben. Én mondjuk nem érzékeltem akkora zenei változást, de azért felteszem az álnaiv kérdést: van ennek valami alapja?


"Többször, több helyütt elmondtam, leírtam már ezzel kapcsolatosan a tényeket, de ezek a források - többek között a februári Hammerworld magazinban megjelent interjú - nyilván nem bizonyultak elérhetőnek ezen kollégák, szakújságírók számára. Ugyanis továbbra is jönnek ezzel a kérdéskörrel összefüggésben a minden valóságalapot nélkülöző - nyilván csak alulinformáltságból származó, amúgy teljesen jóhiszemű... - feltételezések.

Ismét megpróbálom rögzíteni a tényeket, bízván abban, hogy a Hammerworld.hu oldalon megjelenő írást talán azok is elolvassák, akik az innováció és a progresszió egyedüli hazai letéteményeseiként - nyilván egészen idáig tudatlanságból - sajnos nem találkoztak ezekkel, ugyanakkor ezen tényekkel homlokegyenest ellenkező, a valósággal még köszönőviszonyban sem levő állításokat bírtak megfogalmazni velünk, az új lemezzel, és az AFM-szerződéssel kapcsolatosan.

Az Ígéret dalainak megírása a 2009. őszén megjelent Arany-album megjelenésével egy időben kezdődött el, és 2010. kora nyarán fejeződött be. A zenekar tavaly augusztusban rögzítette az anyagot a stúdióban, majd szeptemberben, a keverés-master folyamán jött az első tapogatózó e-mail az AFM Records részéről.

A lemez kiadása körüli tárgyalások, valamint a hazai kiadóval történő egyeztetések egészen december legvégéig zajlottak, addigra a lemez borítóval, digipack verzióval, keverve, masterelve, tokkal vonóval együtt már 3 hónapja készen volt, leadva a kiadónál. Tehát semmiféle megfelelési kényszer, vagy a külföldi piachoz való igazodás szándéka nem merült, és nem is merülhetett fel a lemezanyag milyensége kapcsán."

Egyébként ha ez ennyire egyszerűen működne, akkor például a minket leghangosabban savazó kedves kollégák miért is nem alkalmazkodnak gyorsan, előre kitervelt szándékkal az AFM, vagy más kiadó igényeihez, és miért is nem szerződnek le velük ennek megfelelően? Valóságos zászlóshajójává, mintegy vörösen izzó, mindenki számára zsinórmértékként szolgáló fáklyájává válhatnának a magyar színtérnek ezzel a zseniális taktikával!

A külsőben történt váltásról ugyanez mondható el. A Hajdútánc klipjét 2010. májusában forgattuk le, azaz  4-5 hónappal az AFM megkeresése előtt, méghozzá a dal általam otthon összerakott demóverziójára. Elsőként a forgatáson használtuk a szőrös-bőrös cuccainkat. A ruhákat illetően egészen egyszerűen a továbblépés szándéka mozgatott minket, az az - ezek szerint - botrányos, vállalhatatlan elképzelés, hogy próbáljunk meg valami pluszt adni vizuálisan is azon kedves Barátainknak, akik megtisztelnek minket azzal, hogy érdeklődnek a dolgaink iránt, eljönnek a bulira stb.

A ruhák kialakításánál, megvarratásánál az elsődleges cél az volt, hogy a végeredmény passzoljon az általunk vitt stílushoz is, és mi magunk is jól érezzük magunkat bennük. Ennyiben valóban volt tudatosság a dologban, ha ez bűn, hát vállalom."Meglepett a rólatok mindeddig - a hatodik albumig - látszólag tudomást sem vevő nuskull online magazin eljárása is, ahol az egyik felelős szerkesztő a kimondottan az olvasói írásoknak fenntartott részen állt neki benneteket ekézni, a tényeket figyelembe sem véve. Pikáns adalék, hogy ez a webzine is benne van abban a tucatnyi webzine-re kiterjedő online csoportosulásban, amely Hangsúly név alatt díjakat oszt, és tavaly épp az Arany-albumot szavazta meg 2009. lemezének. Ennyit romlottatok a legutóbbi lemez óta?


"Ezt nem a mi feladatunk megítélni, mindenesetre érdekes tény, hogy az Arany-album és az új lemez megírása között kevesebb, mint egy év sem telt el, az alapötletek szállítója pedig épp úgy én voltam, mint az előző anyagnál. A fő dalszerző személye tehát nem változott, és ugyanaz a felállás dolgozott a próbateremben, ráadásul ugyanabban a stúdióban készült ez a lemez is, mint a legutóbbi... (nevet)  Mi tehát nem változtunk."Elképesztő mondatok olvashatók az írásban amúgy, például az, hogy "az utóbbi évek túlhajszolt nemzetimádatát remek érzékkel lovagoljátok meg", de szerintem a leginkább övön aluli ütés a Harcos-pólós, Kárpátiás párhuzam. Elég gyakran megfordulok Dalriada bulikon, ahol kifejezett metal közönséget látok, nem Harcos vagy Kárpátia, hanem metal pólókban. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy vajon miért akarnak titeket a szélsőjobb vagy az ún. nemzeti rock vonalra tolni?


"Én ezt egy nagyon erőltetett, és szánalmasan erőlködő kísérletnek tartom a zenekar degradálására, de ez legyen annak a baja, aki leírta. Mi egyszerűen csak egy metal zenekar vagyunk, magyar népzenei és egyéb hatásokkal. Ez a csapat sohasem politizált, és ez a jövőben is így marad! A kezdetektől fogva ezt mondjuk, és ennek megfelelően is visszük a zenekar dolgait."
A fenti írás a rajongóitokra is kitér, őket sem kíméli ("ivónótákat írjanak kevésbé igényes emberek számára", "azért nem írtam, hogy a „folk-rajongókat is”, mert népzene iránti tiszteletről nem lehet beszélhetni" stb. stb.). Ez azért fura, mert a honlap egyik szerkesztője egy olyan csapat tagja, amelyik a 'Hegyek között, völgyek között' mozgalmi dal feldolgozására vonatoztatja a népet a bulikon. Kettős a mérce itt is?


"A csapaton mindenáron fogást kereső törekvés érződik az idézett mondatokból is. A közönségünk 'leigénytelenezését' a leghatározottabban elítélem és visszautasítom, továbbá ezt egy olyan arrogáns és vállalhatatlan megnyilvánulásnak tartom, amely egyfajta kirekesztési szándéknak tekinthető a hazai rockertársadalommal, vagy annak egy részével szemben. És ez persze nemcsak velünk, vagy a mi közönségünkkel kapcsolatban fogalmazódik meg így.

Az említett honlapot jellemzően egy olyan bloggerekből, zenészekből, szervező arcokból álló kör szerkeszti, amely eddig valóban tudomást sem vett a létezésünkről. Így még inkább figyelemre méltó, hogy mitől váltunk számukra egyszerre ekézendő csapattá, amikor pontosan ugyanazt csináljuk, mint eddig. Lásd a 2003-as első demónkat. A választ nem tudom. De az nyilvánvaló, hogy megvannak a saját köreik, azok a bandák, akiket támogatnak, elismernek. Csak az nem világos, hogy mi most hogy kerültünk oda, és miért ilyen megkérdőjelezhető módon próbálnak minket támadni. A kettős mérce alkalmazása pedig ordító."A csapaton belül ki hogyan viseli ezeket a - nevezzük így - "kritikákat"?


"A megalakulásunktól kezdve, és azóta is töretlenül a saját dolgunkat csináljuk, a magunk keretein és műfaján belül, dolgozva azon, hogy a lehetőségekhez képest mindig fejlődést tudjunk felmutatni. Ennek megfelelően zenekari szinten nem is nagyon foglalkozunk ezekkel a dolgokkal, főleg, ha érezzük a nyilvánvaló rosszindulatot.

Persze mindenkinek megvan a saját magánvéleménye, és ha már engem kérdeztél, néhány szempontot korábban ki is fejtettem. De itt azért még mindig egy metal zenekarról beszélünk, nem pedig egy kib...ott bölcsész-filozófus vitakörről!" (nevet)Remélem, hogy a Fajkusz Banda tagjai már ki sem merik tenni a lábukat az utcára, amióta kiderült, hogy ők is részt vesznek az összeesküvésben, amelynek célja annak eltitkolása, hogy a népzene és a metal nem házasítható dolgok. Ezt a titkolós sztorit egyébként a Lángoló blog recenzense bírta megfogalmazni. Fajkuszék kaptak már hasonló kritikákat népzenei berkekből vagy csak a rock színteret sújtja ez a "turáni átok"?


"Az efféle kritikusok valóban nem veszik figyelembe - bizonyára elkerülte a figyelmüket -, hogy velünk együtt az új lemezt az a Fajkusz Banda készítette el, amelyik az autentikus magyar népzenei kultúrát, töretlen hittel, időt, energiát, fáradságot nem kímélve, évtizedek óta népszerűsíti hazánkban és Európa-szerte. A maga műfajában a Fajkusz egy elismert, és elfogadott népzenei együttes, és ők a lemez megírásában is részt vállaltak, ahhoz a nevüket adták.

Fajkuszék évtizedes, aktív népzenész, forrás- és adatgyűjtő munkája során talán már egész jól kicsiszolódott értékítéletét persze szabad bárkinek megkérdőjelezni, csak kérdés, hogy érdemes-e. Fajkusz Attila, a Fajkusz Banda, és a Dalriada prímása például egyben zenepedagógus is, Ernő bátyánk, a Fajkusz Banda nagybőgőse pedig a mostani harmincasok születésének időpontjára datálható sztorikat szokott mesélni az erdélyi táncházazásról...

Azt pedig, hogy a Lángolón megjelent írás kapcsán miként fogalmazott a brácsásuk egy Facebook-kommentben, a békesség kedvéért inkább csak részletként idézném (nevet): 'a Muzsikáson és a Csík zenekaron kívül nem ismernek mást, arról pedig, hogy az eredeti dallam hol található meg, fogalmuk sincs...' A Fajkusz Banda nemhogy kritikát nem kapott szakmai berkekből a velünk való közös muzsikálás miatt, inkább határozott elismerést váltott ki az, hogy a népzenét és a metalt ilyen formában segítettek, segítenek összehozni."

www.dalriada.hu

Hozzászólások

[006553]
apolo
vinyl,ajánlom a mgyar hang fanzinet.
[006552]
apolo
vinyl,15-20 évvel ezelőtt én is megszállottan gyűjtöttem a fanzineket,mint te vagy lénárd laci.death metal,thrash,vegyesmetal,minden jöhetett.de nagyon érdekelt az underground,így jöhetett skinhead fanzine,a positive front nevű hc fanzine vagy a zseniális genyószívó disztroly is.persze a nagy rock/metal mgazinokat,a hammert,korai rockinformot,rockert-a seb bach boritójú lapszám reklámját a kultikus popó magazinban láttam,ha-ha,ez van-metal mirrort,poster powert is fanatikusan vettük. nekem is hiányoznak ezek a dolgok...
[006551]
apolo
tibike74,jól szóltál!
[006472]
da1uluv2h8
apolo: csütörtöki bejegyzésedre reagálva, az új Jag Panzer tényleg odavág!
[006459]
RockerMartin
Már agyonra hallgattam az új albumot. Szerintem a Dalriada összehozta az eddigi legjobb albumát. Minden szám jó, kivétel nélkül, nincs üresjárat. Ha a következő albumaik is legalább ilyen jók lesznek, akkor nincs ok panaszra. Remélem ezt választják majd a 2011es év legjobb magyar albumának... Csak így tovább!!!
[006456]
tibike74
Szerintem a Dalriada és a Blind Myself is nagyon jó zenekarok ! Mondjuk nálam a Cynic, Atheist ,Nevermore vagy mondjuk itthonról az Eclipse a mérce.
Szerintem sem kellene egy legyintésssel - főleg meg fikázással elintézni egy-egy lemezkritikát. Inkább érdemesebb lenne kivesézni azokat. Akkor talán az olvasó is el tudná dönteni, érdemes-e számára meghallgatni az adott albumot.
Nem tudom egyeseket miért bánt, hogy a Dalriada zenekar azt az utat járja, ami éppen nekik tetszik.
Szerintem a szövegekkel sincs különösebben baj. Inkább halljak dalt a Hazámról, mint sárkányokról,trollokról meg mindenféle gonosz dologról :-D
Egyébként meg úgy vettem észre, divat lett a hazafiságot kihangsúlyozó bandák szövegeit köpködni. Teszik ezt főleg azok, akik a másik oldalon állnak (pl. liberális nézeteket vallanak ) Én nem vagyok sem náci, sem fajgyűlölő, de történelmi ismereteimet latba vetve máig sem tudok megbékélni olyan dolgokkal, mint a trianoni- békediktátum ( ami papíron már ezerszer érvényét vesztette, mert oly' szokszor sértették a szabályokat ), vagy az '56-os népfelkelés, amit egyesek még ma is ellenforradalomnak hírdetnek. Sajnos ilyen világban élünk !
Én itt lakom. Itt érzem jól magam. Ez az ország a Hazám .
Azt meg ne felejtse el senki sem, hogy akik hangot adnak véleményüknek ,szintén ennek az országnak az állampolgárai.Nekik is lehet véleményük.Csak nem lenne baj, ha úgy fogalmaznák meg, másokat ne bántsanak meg a stílusukkal - már ha van nekik olyan.
Sokszor hallottam, milyen rossz ez a hely. Elárulom, én több nyugati országban is laktam. Ott sem volt jobb .
Szóval ,ha valakinek nem tetszik itt - a baloldali ikon szavaival élve - " El lehet menni !" Én ezt szoktam mondani a panaszkodóknak,de még egy sem ment el innen - sajnos...
Bocs' ,hogy eltértem a METAL témától, de a dologban sértve éreztem kissé magam.
Hogy visszakanyarodjak az alap témához, sok sikert kívánok a Dalriada zenekarnak és minden olyan zenekarnak ,akik tesznek azért, hogy másfelé is megismerjék a zenéjüket !
[006455]
vinylfanatic
Hát Winternight te tudod.Én nem elsősorban a black metalt kedvelem,hanem a tradicionális speed-power megszállottja vagyok.Pl szeretem a Sonata Arcticat is.Mégsem haragszom Fodor Lacira az említett írás miatt-igaz konkrétan nem ő írta-mert tudomásul vettem,hogy ebben a lapban black metal bandáké a főszerep.Mellesleg ő sem tartott engem seggfejnek azért mert szeretek olyan bandákat mint a Sonata, Hammarfall stb.Tehát nekem nincs mit átgondolnom,a véleményem fenntartom Leslivel kapcsolatban.
U.I. Nagyon hiányoznak a fanzine-ek !!!!
[006453]
Mikkamakka
Winternight, Stygiantól függetlenül: ha saját félmilliómból kiadok egy saját szerkesztésű fanzinet, akkor abban azokról a zenekarokról írok, amelyekről én akarok és úgy, ahogy nekem tetszik. Bele lehet látni rosszindulatot, vagy bármi mást, de nem több az, mint személyes vélemény, még ha nem is osztja azt a többség. Bár az itteni hozzászólások nagy része is bizonyítja, hogy mindenkinek öröktörvényű és megdönthetelen igazsága van.
Nem mellesleg akár nyomtatott, akár netes 'zinekről van szó, a szerkesztők többsége lelkiismeretesen ír azokról a kiadványokról - akár pozitív, akár negatív a véleménye -, amit promóciós célból megkapnak a kiadóktól. Ez így korrekt mindkét fél részéről. Aki meg nem ért az adott cikkel egyet, biztosan megtalálja annak lehetőségét, ahol közreadhat egy ellentétes (akár pozitív, akár negatív) hangvételű kritikát, a lehetőség mindenkinek adott.
[006452]
Winternight
Machine Head, van akinek a holokauszt fáj, nekünk magyaroknak Trianon és a kommunizmus. Elismerem, az sem volt egy elegáns megoldás, amit Hitler alkalmazott, és mondjuk a törökök örményirtása sem, de a magyarságnak sokkal többet ártott a másik két "esemény".
Úgy tűnik egyesek nem tudnak különbséget tenni a patriotizmus és a sovinizmus között, és egybemossák a Dalriadát, Kormoránt, Ismerős Arcokat vagy a Kárpátiát a skinheadbandákkal. Pedig a különbség óriási. A Kárpátia amúgy nekem se kedvencem, eléggé ellaposodtak az utóbbi években, de semmiképpen nem nevezném őket hungaristának vagy nácinak.
[006450]
Winternight
Mikkamakka: Az utolsó mondatodnál a helyes fogalmazás az lett volna, hogy a véleményed továbbra is fenntartod.
Hogy a helyét miért nem állja meg, azt egy hozzászólással korábban leírtam.
De szerintem hagyjuk Fodort.
[006449]
Mikkamakka
Winternight: pont ezért kérdeztem, mert azokban, ami nekem megvan, nem volt ilyen írás. Nem mellesleg az ember a saját zsebéből finanszírozott újságában arról ír, amiről akar, szíve joga. Mindettől függetlenül a rosszindulat feltételezésével kapcsolatos megjegyzésem ugyanúgy megállja a helyét.
[006446]
Winternight
Vinyl, az utolsó mondatodat szerintem jobb ha átgondolod, mert kevés olyan ember van a hazai metal színtéren akivel az említett személynek ne lett volna valami afférja. Mondhatjuk, aktívan szította az ellenségeskedést.
[006443]
Winternight
Én nem Fodor elkötelezettségét vitattam, csak megjegyeztem, hogy nem láttam értelmét annak, hogy a Stygian profiljába nem illő Sonata Arctica-ról írjanak (amúgy nem ő követte el, hanem az egyik munkatárs) csak azért, hogy egy jót beszóljanak a zenekar és úgy általában a dallamos power metal hallgatóinak.
Mikkamakka, a 2002-es hatodik szám 68. oldalán volt az említett írás, tehát kicsit későn kezdted el a gyűjtést.
[006437]
vinylfanatic
Csatlakoznék Mikkamakka-hoz.Fodor László azon kevesek egyike aki megalkuvás nélkül kitart az általa szeretett metal műfaj mellett.Hitelessége megkérdőjelezhetetlen.Ez abból is látszik,hogy abba hagyta Stygian-t mert úgy látta,hogy itthon kevés az igazán elkötelezett metal rajongó. Lássuk be ebben igaza is volt.Elég csak elolvasni az alanti hozzászólásokat..Mindenki dobálózik a Hammer stáb pedig asszisztál ehhez,mert nekik fontos a népszerűség és az hogy minél többen vásárolják a lapot,mert nekik ez üzlet.Leslie is megtehette volna,hogy betesz a Stygian-be divat bandákat és akkor talán többen vették volna.Azonban ő inkább a leállás mellett döntött.Minden tiszteletet megérdemel a döntése.A magyar metal színtér azért ilyen ellenséges mert kevés az olyan elkötelezett metal arc mint Fodor László.
HAIL TO STYGIAN&LESLIE
[006431]
Trashfan
Machine Head:

Nem akarom én különösebben védeni a Kárpátiát, meg a Hungaricát, mert nem különösebben kedvelem a zenéjüket, de ismerem a szövegeiket, meg a hozzáállásukat. És itt ismét meg kell jegyeznem, hogy abba kéne hagyni már a hungaristázást.
Attól, mert valaki magyarnak vallja magát, erre büszke, még nem hungarista. Az sem, aki a a régi igazságtalanságokról énekel. Trianon pedig az egész magyarságot sújtotta, és annak idején messze nem csak a hungaristák célja volt az, hogy semmissé tegyék, hanem konkrétan az egész magyarságé. Így aztán ne keverjük már a hungarizmust, Trianont, és sok más dolgot, főleg úgy, hogy-anélkül a szándék nélkül mondom, hogy meg akarnálak sérteni-a legtöbb embernek fogalma nincsen arról, mi is az a hungarizmus.
Tisztában vagyok vele, hogy pl a Hungarica ugye erősen Jobbik-os zenekar, de a Jobbik sem hungarista párt, már csak azért sem, mert ha kissé utána olvasunk a hungarista eszméknek (ami egyébként egy komplett elmebetegség és egyszerűen az egyik létező legostobább és nevetségesebb "ideológia"), ideológiának, akkor hamar fel lehet fedezni, hogy noha vannak hasonló pontok, sok az eltérés.
Igazából nem mennék ebbe bele mélyebben, mert egyrészt nem akarok itt politikai meg történelmi vitát kezdeni, másrészt ez egy nagyon hosszú, sok kifejtést igénylő téma.
A lényeg az, mielőtt hungaristázunk, ismerjük meg azt, amivel dobálózunk.

Ja igen, mielőtt hozzám vágná valaki, hogy védem, nagyon nem szimpatizálok a Jobbikkal.
[006429]
immortal91
Machine Head! Amitöl neked lassan hányingered van amiatt zenészek régen börtönben ültek.Ld.:Nemzeti front,Archivum,stb. De ha ez a zenei stilus neked szemét akkor minek foglalkozol vele? Akkor ki is áll ki a nézetei mellett? TE meg a többi fikagép,vagy azok a zenészek akik hisznek valamiben? És még egy kérdés! Nézeted szerint akkor Lars Ulrich-tol is hányingered van,mert büszke rá hogy Dán,vagy a Primordialtol, mert harcos Irek?Vagy csak az zavar ha valaki büszkén vállalja hogy Magyar?
[006425]
Mikkamakka
Winternight: Ugyan Fodor Lez nem szorul különösebb védelemre, de azért megkérdezném, hogy melyik Stygianban olvastál fikázódó Sonata Arctica ismertetőt? Nekem a 7. számtól (2002) mind megvan, de az összeset átbogarászva se találtam egyikben sem effélét... Direkt rosszindulatot meg kár feltételezni, kábé annyi köze van ehhez, mint jelen vitának, Leslienek egyszerűen más az ízlése és az értékítélete, más műfajokat kedvel, mindazonáltal kő-metalos. Ennyi.
[006422]
Machine Head
Hát én nem azt mondtam,hogy kárt okoztak,mondjuk a Moby Dick rajongók nagyon várnak egy új albumot...Sajnálom...
[006421]
apolo
nem engem bántottál meg machine head,hanem sok ezer erdélyi,felvidéki,délvidéki,kárpátaljai rockert!
[006420]
apolo
machine head,nem értem a véleményedet,a dühödet,az elutasításodat.de ez az én nyomorom.sajnálom hogy így gondolod,én is a hazámért teszek minden nap,és örülök hogy te is így teszel,de szerintem a hungarica/kárpátia nem okozott kárt magyarországnak,ellenkezőleg.nem kell őket hallgatni,van ezer zene,sokféle témában.és ez a rohadtul elegem van ebből a kurva trianoni dumákból kissé erős volt.de leírtad,lelked rajta.
[006418]
Machine Head
Fanatikus Hammer rajongóként sajnálom ha valakit megbántottam,nem ez volt a cél.Viszont ahhoz tartom magam,hogy jó pár együttesnek semmi keresnivalója ezen újság hasábjain.
[006417]
Machine Head
Megmondom őszintén,az első két Dalriada albummal semmi bajom nem volt,de már lassan hánynom kell ezektől a hungarista felfogású zenekaroktól,Hungarica,Kárpátia stb,stb.Őersze,lehet rám köpködni,hogy nem vagyok magyar és ehhez hasonlók,Magyarabb vagyok,mint akik erről kornyikálnak,mert annak tudom nevezni,főleg a Kárpátiát.Sajnálom,nekem ez vicc.És rohadtul elegem van ebből a kurva trianoni dumákból is.Nagyon kiváncsi lennék,hogy azok az emberek,akik ilyen pólót,övcsatot,sapkát hordanak,vagy éppen az autójukat csúfítják az Árpád-sávos zászlóval,mit tesznek az országért!?Én minden egy nap a Hazámért teszek valamit,mégsem verem magam.Remélem ott voltak az árvizen,a vörösiszapnál...
[006415]
apolo
minden hozzáértőnek és a dalriada fanoknak is ajánlom az új jag panzer albumot!hatalmas lett!
[006412]
turisas
Igen, a videót eltávolítottam. Hammer fanatikusként nem akarok ártani a lapnak, pereskedni meg főképpen nem, holott szent meggyőződésem, hogy ezek a bukás-paródiák nem arról szólnak, hogy bárkit is a diktátorral azonosítunk. Messze nem. Az volt a célom, hogy rájöjjünk, nem kell ezt a szembenállást halálosan komolyan venni. Több ezer ilyen paródia készült már, ez egy külön műfaj a neten. Laci azonban sérelmezte, én pedig tudomásul vettem.
[006409]
Jandzsi
Ennek a nagyszerű zenekarnak azt kell tudomásul vennie, hogy minél több ember gyűlik mögöttük, úgy egyre több lesz a mocskolódó is a túloldalon. Nincs ezzel semmi gond. AFM kiadó, baszott erős/jól fogyó lemez, teltházas bulik... Én mindig kritikus voltam velük szemben, de láttam élőben is őket nemrég és tök őszintén mondom: nagyon nagyon egyben vannak ezek a kis taknyosok!:D:D:D
[006408]
SatanKmpfWagen
Csak hogy tiszta víz legyen a pohárban. Sosem voltam tagja nyugat magyarországi hardcore/metalcore zenekarnak. Ha már repkednek a jó tanácsok, akkor talán kevésbé kellene erőltetni a személyeskedést, főleg ha nincs képben az ember. Részemről ennyi a sztori lehet ezen tovább pufogni, csak értelme nincs.
[006406]
nightwing
Sajna a videó nem mén.
Thx =Machine=, h kontextusba helyezted az ügyet, így némileg más a leányzó fekvése (de tartok tőle, h mindez a lényegen nem változtat).
A Dalriada mindenesetre jó:-)
[006402]
Matulabacsi
Hát én azt hiszem =Machine= mindent elmondott, amit el kell, és a belinkelt Youtube videó a humort is hozzáteszi, tényleg zseniális. Midnenki nézze meg: http://www.youtube.com/watch?v=AP9mNZ0QLoc&feature=player_embedded#at=19
[006401]
=Machine=
A bukás paródia pedig az említett passziós kritika elkövetőjéhez kapcsolódik, erről így ír a blogján:

"2011.03.03. 11:12 | Dionysos | Szólj hozzá!

Nem teszek úgy, mintha kívülálló lennék a történetben, hiszen bőven van részem abban, hogy ekkora vihart kavart egy magyar lemez megjelenése.

Írtam egy talán elhamarkodott blogbejegyzést, mert nem hittem el, hogy Bali urat nem szándékos rosszindulat vezette, amikor a zenekar kapcsán megnyilatkozott.

Azóta elolvastam néhány írását, és egyre jobban megkedveltem a srácot, bár a legtöbb zenei dologban nyilvánvalóan nem fogunk a jövőben sem közös nevezőre jutni. Nem is kell, így van ez jól.

Az egész történetet lezárandó, készítettem nektek, magunknak egy Bukás-paródiát. Nagyon szeretném, ha az nem nyitna új frontvonalakat, hiszen a filmben név szerint megemlített embereket, zenészeket, különösen Lénárd Lacit, és igen, Paksi Endrét is, rendkívül tisztelem és sokra becsülöm.

A Hammer-stáb munkájáért nem lehet eléggé hálásnak lennünk, de meggyőződésem az is, hogy ha az Ossian munkabírásának és az ellenszélben való kitartásának csak töredékét tudná magáénak a legtöbb hazai csapat, nem kizárólag az Ektomorf és a Dalriada kerülhetne nemzetközi nagykiadóhoz.

Két rocker között a legrövidebb út egy jó röhögés, - Jó szórakozást!

Túrisas"
[006400]
=Machine=
Tehát ha valaki még mindig nem látná át: Olyan ez mintha Milán Peti egy sör mellett elmondta volna hogy szar a Green Day (ez ugye még nem bűn), erre egy Green Day fan aki ezt hallotta a kritikájába már szóról szóra idézné MP-t és sértegetni, hogy milyen csökött agyú.
Erre MP barátja, Olly kicsit keményebb hangnemben reagál, de úgy hogy elmondja egy fórumom, hogy mitől szar szerinte a Green Day (FÓRUMON, nem Hammeres cikk formájában).

Ezután ami normális lenne: a fórumon ott helyben megvitatja a kérdést a Green Day fanokkal, érvek ellenérvek hangzanak el és kész passz, egy hét múlval senki sem emlékszik az egészre.

Itt meg az történt, hogy göngyölődött tovább az ügy és elkezdték a Green Daynek interjőban beidézni sőt címlapsztorit (képletesen) csinálni abból, hogy itt micsoda szemét alakok vannak, mert utálják a Green Dayt ahelyett hogy összefogna a black metal és a pop punk szféra (amit az énekes abszolút korrekten lereagált).

Ugye hogy itt azt hiszem nem lehet kikiáltani bűnbaknak egyetlen egy személyt.
[006399]
=Machine=
Csak a tisztánlátás végett:

nightwing: ezt írta Bali Dávid abszolút magánvéleményként, és még a végén elnézést is kért, ha ez valakit sértene. Ezt idézte be abszolút gyerekes módon, immáron HIVATALOS kritikában a bizonyos Dionysosrising a passzión. Hangsúlyozom, az előzőt Dávid magánemberként írta, mint saját véleménye, nem jelent meg sem a Hammerben sem a nuskullon recenzió formájában.

Ez indította el az egészet különben, erre volt ellentámadás a nuskull írás, ami amúgy ismét a fórum részen jelent meg és nem pedig hivatalos ismertetőként. Mondhatni épp olyan magán vélemény volt mint az itt szereplő "ez meg az szar zenét játszik" bejegyzések. Igazságtalan dolgokat tartalmazott ugyan, de hivatalos cikként nem jelent meg. "Hivatalos üggyé" ez a Hammeres interjú tette, amit továbbra is úgy gondolok, hogy teljesen felesleges volt, mivel korábban azon kívül, hogy 10-20 komment érkezett a nuskullon rá, nagy port nem kavart.

Ui: ismét nem a Dalriadat támadó cikket védem, azzal én magam sem értek egyet, de mivel egy magánvélemény volt ezért lehet vele vitatkozni, lehet rá kommentelni, intelligensen reagálni rá (ahogy amúgy Ficzek Andris is megtette), de ez ez a hadjárat, illetve a magánvélemény beemelése hivatalos szintre, szerintem nem méltó a webes újságíráshoz (ez elsősorban a passziónak szól).
[006398]
jrpi
nem tudom ki az elkövető, de kibaszott jó lett :)
http://www.youtube.com/watch?v=AP9mNZ0QLoc&feature=player_embedded#at=19
[006397]
Gorebacsov
Végre!!! Demokrácia!!! A vélemény olyan mint a segg: van belőle mindenkinek és mint a valóságban is legtöbbször csak a szar hullik belőle.
[006395]
nightwing
"Az a bajom a magyar rock/metal és a folklór kapcsolatával, hogy akarva-akaratlanul magára vette azt a negatív konnotációt, amely eredményeként az eredendően "hazafi" vagy hasonlóképp képződő didaktikus szittya-badarság. Mindezt ahelyett, hogy tényleg saját kulturális örökségünkként legyen középpontba állítva, ne csupán kiszínezve és cukormázban kiforgatva tálalva. Szerinted az új Dalriada lemezen mennyi a mi tényleges "nemzeti" (sic!) értékünk? És az ott hallható dallamok mennyiben képzik részét minden ilyen örökségünknek? Szerintem nem sokban. Egy erősítővel megerőszakolt nemzetközi mulatóslemez lett a vége, ami már nem is feltétlenül a magyar népzenéből táplálkozik, hanem általános folklór-dallamképletekből épít fel teljesen karaktermentes és zsibbasztó számokat. Nekem ez a Dalriada nem kell. Bocsánat."
Ezt ki mondhatta?:-)
[006394]
nightwing
kár...:-(
[006386]
AngyalGyula
Mennek itt a sirámok, aztán az emberek pár nap múlva beszélgetni kezdenek, hogy hú, 2000 táján mekkora fikázás volt a nu/true metal-ellentét ügyén...A veterán (vagy csak tájékozott) rockerek pedig visszaemlékeznek a 80-as évekre, amikor lazán bunyózni kezdett egymással punk és metalfan...Szerintem 5 év múlva csak röhög mindenki az egészen, a Dalriada túl lesz a sokadik külföldi koncertjén, az USA-ban is járnak addigra... :-)
[006383]
tzar
nightwing: Dávidot senki sem rúgta ki sehonnan.
[006382]
nightwing
Ne már, Bali Dávidot kirúgták? Köszi, Dalriada!:-)))))
[006378]
apolo
igen,igen,a régi reflex,szart kavarni,az megy aztán "fasiszta" elmondja a véleményét-ez egy fórum!-és akkor már nemúgyvolt,mérnemhúzolel meg ne politizáljunk...a dalriadát lehet szopatni...most az volt a szélsőségesen jobbos duma hogy a szkr jó véleménnyel van az új dalriadáról?egyébként meg azt írkálsz pandeamonium,amit akarsz,itt mindenki elmondhatja a véleményét,ez a demokrácia.én meg csak ilyen ősprimitív,pongyola troll stílusban tudom elmondani.a misery meg tényleg az.de ez csak egy vélemény.az age of agony meg a 2.világháborús magyar hősöknek állít emléket,emiatt néhányótoknak biztos ők is szélsőjobbosok.ez is egy vélemény.
[006377]
Pandeamonium
apolo, miért nem húzol el innen ezzel a szélsőjobbos dumával? Erre itt senki nem kíváncsi (a Metalfestnél is jössz azzal, hogy a Misery Index milyen balos/anarcho brigád), ez nem az a fórum, pajtás! Jó volna, ha senkire nem erőltetnéd enyhén szólva "szagos" nézeteidet, főleg nem ilyen ősprimitív pongyola stílusban. Fárasztó és irritáló vagy.
[006373]
apolo
utánaolvasgattam itt-ott az új dalriada lemez kritikáinak és azok kommentjeinek-mármint hazai oldalakon,lángoló,nuskull,stb-és hát sok rosszindulatú,koncepciózus pocskondiázással találkoztam.eddig le se szarták a dalriadát,most meg beindult a legyalázás.van viszont egy sokak által lenézett oldal,ahol régebben is jókat írtak róluk és játszák is a dalaikat,valamint az új dalriadáról is jó hangon szóltak,minden agyaskodás,megfelelési kényszer nélkül.ez az oldal pedig a szentkoronarádió.com,ahol nem szégyellnek ossiant,lordot,nevergreent,hungaricát,pokolgépet,szkítiát,ismerős arcokat játszani a dalriada mellett.igen,itt volt műsora a magyar bin ladennek,budaházy györgynek és szoros kapcsolatot ápolnak a 64vármegye ifjúsági mozgalommal.ez már sok demokratánál kiveri a biztosítékot.de érdekes hogy itt évekkel ezelőtt is olyan hangnemben írtak lauráékról mint ma,őszintén,egyszerüen,tényszerűen,pozitívan.mondjuk néha szerintem túlzásba viszik a keresztény dolgokat,de semmi sem lehet tökéletes,ha-ha.mellesleg nekem is elég változatos a zenei ízlésem és nem hallgatom éjjel-nappal a szkr-t,de nekem így is ezerszer hitelesebb és őszintébb mint sok trendy webzine.
[006369]
kecskeszabo
Na bedurvult a nép...és köszönöm a folk-mathcore - ra a dicséretet, de rájöttem egy kis rap betétet kavarnánk ehez a párosításhoz akkor már Bali Dávid úrnak is tetszene... Folk-rap-mathcore :D
[006367]
Bucketheadfan
Bár nekem nem nagyon jött be a zenéjük (Black-Death-hez szoktam szóval nem rossz szándékból írom) de azért örülök hogy ilyen jól megy nekik és szarják le a rossz kritikákat magukért zenél szinte mindenki.
[006363]
FoxiMaxi
"Mint a "Lángoló blog recenzense" megszólíttattam, ezért hadd mondjam el a véleményem."

Kisfiam, ne a véleményed mondd el, mert azt már a review-ban leírtad, hanem inkább a nyilvánvaló mögöttes szándékról beszélj. Ami a LG-n most zajlik, az valójában a népi-urbánus vita kiterjesztése a metal stílusra. Ez egy kibaszott kulturkampf. Komolyan, szerinted ebben a feszült politikai helyzetben, az ezer sebből vérző Magyar Zenének tényleg erre van szüksége?
[006359]
Petrusss
Örömmel olvasom, hogy más problémátok nincs az életetekben csak az, hogy "a Dalriadának milyen szar az új lemeze". Elég undorító dolog más munkáját LESZÓLNI...nem az építő jellegű kritikákra gondoltam (legalábbis engem így neveltek). Jó lenne, ha mindenki magába nézne és megválogatná a szavait. Nameg ahelyett, hogy a gép elött ültök és fikázódtok, menjetek ki a természetbe élvezzétek a napsütést...ha meg annyira sok az energiátok fogjatok egy kapát és használjátok rendeltetés szerűen...

Dalriada Ti meg folytassátok azt amit elkezdtetek, mert a zenétek így jó, ahogy van! (legalábbis szerintem) :)
[006356]
Aikidoka
remélem az ehhez hasonló interjúk csak itt a honlapon fognak megjelenni :/
[006355]
Gorebacsov
És egy ami biztos: A Dalriada NEM Pomogács!!!!

Húzok a bótba azt megveszem a digipackot....
[006351]
GregBlind
Sziasztok! Úgy érzem, hogy a Blind Myselffel ártatlanul kerültünk bele ebbe az ügybe, amit nem is értek.

A Dalriada és a Blind jóban van egymással, Édes Gergő gitárosunk és Tadeusz (Dalriada dobos) közös projektben is játszanak együtt (Vashenger). A többiekkel is többször találkoztunk már és teljesen jó haveri viszonyt ápolunk, jókat dumáltunk többször is.

Nagyon örülünk, hogy még egy magyar banda viheti a hírét az országnak, sok sikert kívánunk nekik.

A vitáról azt gondolom, hogy nem lehet ízlésről vitatkozni, és nem is kell.

Mindenkinek el kell viselnie a kritikákat, még ha nem is örülnek neki. Szerintem ezzel megküzdenek Andrásék is, hiszen nagyon népszerűek, ez feledtet minden negatívumot. Nem hiszem, hogy kardjukba dőlnének. :)
A kritikusoknak meg kéne fejteniük a sikereik titkát is, nem csak a negatívumokat sorolgatni, valamint a tényekről is többet kéne tudniuk.

Az MTVs műsort fikázóknak elmondanám, a Dalriada többször szerepelt a Headbangers Ballban. Legutóbb az új lemez és az AFM szerződés kapcsán készítettem velük interjút pár hete.

A többieknek és acsarkodóknak: békepipa, szeretet, meleg sör!! :)
Tóth Gergő Blind Myself/Headbangers Ball
[006344]
=Machine=
Nem egészen értem, miért ne lehetne Lady Gagát elismerni, ha nem is szeretni? Mit számít hogy ez egy metal forum? És ha horror film forum lenne nem lehetne leírni, hogy milyen jó vígjáték ez meg az? De mondok jobbat: egyik kedvenc gitárosom, Zakk Wylde is abszolút elismerően nyilatkozott róla, egy metal magazinba. Sőt, egész konkrétan a Hammerworldben.

Aki értéket teremt stílustól függetlenül teremt azt. Lady Gaga szórakoztat, ez is egy érték. Megjegyzem, egész hasonló jelenség, mint anno Alice Cooper és David Bowie vagy épp egy Marilyn Manson, csak ők rock zene eszközeivel sokkoltak/szórakozattak. De ott sem a háttérzenészek eget rengető játéka (a fanatikusokon kívül tudja bárki is Alice Cooper 70-es évekbeli zenészeinek a nevét?) hanem a énekes, a showman volt az előtérben. Egy Lady Gaga is egy jól felépített show, nem az számít igazán, hogy miféle zenei alapok vannak. Megjegyzem pop mércével vérprofik, ráadásul saját maga a fő dalszerző, és történetesen elég kemény zenei képzettsége van, aki nem hiszi járjon utána. De még ha más is írná a dalait? Bon Jovinak elnézzük Desmond Childot ugyez egy pop sztárnál bűn? Na ez is kettős mérce.

Szóval éppen erről pofázok, hogy ameddig rajtunk kívül álló stílusokat utasítunk el anélkül, hogy valamit is konyítanánk hozzá, addig itt bizony várhatjuk a kölcsönös megértést. Nem kell szeretni mindent, nem kell mindenhez érteni, de szerintem az internet korában különösen fontos lenne, hogy ne vesszen ki a tolerancia, a másik (esetlegesen tőlem idegen) stílus elfogadása. Akinek nem inge ne vegye magára, de akinek igen elgondolkozhat, hogy vajon nem ugyan ilyen intoleráns vélemény miatt beszél itt mindenki habzószájjal jelenleg?
[006343]
vinylfanatic
Hát én itt most nem akartam hozzászólni,de apolo kérdésére válaszolva megteszem.Hát igen Lady Gaga mint igényes zene?! Hát ezt több mint nevetséges egy metal oldalon fejtegetni.
Egyébként csak kapkodom a fejem ahogy röpködnek itt az indulatos hozzászólások oda-vissza.Ennek nem sok értelme van.Soha nem fog véget érni.Ennek az egésznek a legfőbb okozója a Hammer,mert teret enged ennek a felesleges vitának.Barátaim,nem értem,hogy aki nem szereti a metal zenét az miért itt adja elő magát.Miért nem a nuskull és egyéb korszerű haladó szellemiségű oldalakon fröcsög. Ott bizonyára nagyobb egyetértésre talál.Ugyanez fordítva is igaz.Aki a metalra esküdött fel az mit keres ilyen fórumokon.Tehát nem értem Lénárd Lacinak mi a fenének kellett az ott megjelent negatív kritikákat itt felhozni,és így elindítani egy parttalan vitát.
A végére néhány rövid megjegyzés.Bali Dávid távozása jó döntés volt.A beszűkült metal zene és rajogóik nem az ő világa.
A Dalriada új lemeze nekem sem tetszik,de ettől bizonyára még jó lehet.Szerintem el kellene dönteniük,hogy metalt vagy népzenét akarnak játszani.
Végül pedig további kitartást minden igaz metal hívőnek,és engedjétek el a fületek mellett az un. haladó szellemű arcok sértő megjegyzéseit.
U.I. Hallgassátok meg a METAL INQUISITOR új lemezét!!!
[006342]
=Machine=
Ennek az egésznek nagyobb a füstje mint a lángja, szerintem a heves Hammer reakció egy dologra volt jó: reklámot csinálni a lemeznek, és ez be is jött.

"Valahol az old és a new (nu) school szembenállás jelképévé kezd válni ez az egész, úgy látom."

Ez az idézet tőlem származik, és most is tartom, hogy itt arról van csupán szó, hogy ahogy a régisulis metalarcok, mint a Hammer tábor egy jelentős része nem tudja, és nem is akarja nyomon követni az újabb zenéket, úgy az újsulis, modern zenékben jártas nuskull csapat is abszolút érdektelen a tradicionális stílusokban (kivéve extrém metal), illetve az olyan új keletű dolgokban, amik nem kapcsolódnak az általuk preferált vonalhoz (folk metal).

A kölcsönös meg nem értettség nem csak ebben érhető tetten, elég csak megnézni a kettőnégy című műsort, ahol rendszersen közröhej tárgya egy-egy régi banda (különösen az Ossian, amit hígfosnak is tituláltak már a műsorban), rendszeresen poénkodnak a Hammerfallal stb. Ennek ellenére Laci abszolút semleges hangnemben kérdezgette Bálintot a műsorról anno.

Én azt vallom, hogy a két táborra szakadás már régóta megfigyelhető a magyar metal színtéren, ez egy olyan dolog amivel együtt kell élni, elfogadni a másik ízlését, ahelyett, hogy fokoznánk az ellentéteket. Ebben a nuskullos cikk rossz példát mutatott, de legalább ilyen sáros a Hammer is, mivel azáltal, hogy ide kitette, jóval nagyobb tered adott a témának.

Ez most olyan, minta én most elsietnék egy hip-hop (repp) vagy pop fórumra és az itteni szűk látókörű kommenteket bemásolnám, hogy nézzétek, ilyen vélemények is vannak a zenétekről. Amúgy soha a büdös életbe el se olvasták volna ezeket, mert nem látogatják a Hammer oldalát, de most már csak azért is idejönnének, ezáltal is felfokozva az amúgy mondjuk szunnyadó "rokker/repper" (sic) ellentétet. Szóval ilyen mesterségesen generált ez a nuskull beidézés is, nem értem én se, hogy ez miért volt jó.

Természetesen nem az eredeti cikket veszem védelmembe, mert abban valóban olyan állítások vannak, amik alaptalanok, de ahogy írtam, ennek már abszolút nem a lemezhez és a bandához van köze, ez sokkal inkább műbalhé és hírverés, hivatalos szóval "hype".
[006341]
Ciril
A határtalan butaság és tudatlanság jelelmzi azon emebereket akik savazzák a Dalriadát! Milyen kifejezés az, hogy "Hungarista" és "Magyarkodó", ez mit akar jelenteni?! Azér Magyarkodó a Dalriada mert a saját nemzete ősi kultúrájáról és történelméről ír dalokat, és ezekben felhasználja a magyar népzene elemeit igényes módon? Akkor a nyugati folk rock/metal zenekarok is nácik mert a saját kultúrájukat gyakorolják?! Ugyan már, örülni kéne inkább, hogy van ilyen zenekarunk aki saját keretein belül felnyitja az emeberek szemét a kultúránk és történelmünk ill. irodalmunk megismerésére ( a KerecsenSólyom is hasonló elmélet mentén halad). Az pedig, hogy ez a zene Európa és a világ jónéhány országában is értéket teremt, csak hab a tortán. Eredendően az a baj, hogy az elmúlt 40-50 évben módszeresen kiölték az emeberekből az egészséges nemzeti öntudatot! A Dalriadát a Kárpátiához és az ún. Nemzeti Rock színtérhez hasonlítani pedig legnagyobb botorság! Hallgassátok már meg, hogy milyen zenét játszik a Dalriada és a fent nevezett zenekar és színtere, ég és föld a minőségi különbség, persze Ők is csak jót akarnak a salyát eszközeikkel. Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok a legnagyobb Dalriada rajongó, csupán kedvelem jó pár dalukat ill. albumukat.

Idevágó idézet Kalapácséktól:
"Mert eltűnik az a nép, aki elvesztette rég Ősei nyomát"
[006335]
Winternight
EsCs, Fodor Leslie jut rólad eszembe, aki annak idején azért tett be az újságjába oda nem illő lemezeket, pl. Sonata Arctica, hogy jól lefikázhassák a társaival. Ahogy azokból, úgy a te írásodból is sütött a rosszindulat és a műfaj iránti ellenszenv. Hozzáteszem, a Stygian amúgy egy jó lap volt, már ami a black, death, thrash tartalmat illeti.
Az, hogy a stílussal nem szimpatizálóként és hozzá nem értőként te írtál erről a lemezről, az olyan, mintha a Hammerben Milán Péter írna egy Green Day lemezről. Ő is megtehetné ez, de ő nem olyan. És amúgy is, minek?
Kisstílű lenne? Igen. Otromba? Az.
[006334]
cryhavoc
DALRIADA rulez!!!
[006330]
jrpi
kedves apolo! köszi a figyelmeztetést! a hungarista jelzőt összefoglaló szóként használtam a nemzeti rock helyett valóban helytelenül.
[006329]
EsCs
Mint a "Lángoló blog recenzense" megszólíttattam, ezért hadd mondjam el a véleményem. A helyzet az, hogy az újságírásnak vannak műfajai, azoknak vannak szabályai, és ha valaki a médiában ír, ezekkel illene tisztában lenni. A fenti interjú szerzője, úgy tűnik, nincs tisztában. A kritika műfaj szubjektív, írója a saját véleményét mondja el, amivel lehet egyetérteni, lehet anyázni őt stb. Ez meg is történt a megfelelő helyen. Az interjú műfaj viszont teljesen másról szól, ott enyhén szólva is visszás, ha a szerző interjúalanyába szinte beleszerelmesedve kérdez alá neki, tulajdonképpen meg is fogalmazza helyette a válaszokat, ráadásul mindezt indulatosan teszi. A kritika elbírja a dühöt, sőt sokszor jót is tesz neki, a jó interjú viszont tárgyilagos, a kérdezett véleményét, személyiségét helyezi előtérbe. Magyarán szólva a kutya nem kíváncsi a kérdező gondolataira.

Legközelebb kinézek egy 10/3 pontos lemezt a Hammerworldből, gyorsan összeütök az alkotóval valami beszélgetést, amiben kétszer leírjuk, hatszor utalunk rá, hogy gyomorforgatók a kritikák, amik születtek róla egyes újságokban (természetesen nevén is nevezzük ezeket), közösen piedesztálra emeljük a Művészt, aki elkövette a Nagy Művet, és a végeredményt felrakjuk a "Lángoló blogra". Otromba lenne? Az. Kisstílű? Az.

Úgyhogy a véleményem változatlanul az, hogy az új Dalriada-lemez sajnos rossz, sőt helyenként ízléstelen, viszont nem is tudom, akkor mi a megfelelő jelző erre az interjúnak álcázott szerecsenmosdatásra. Mondjuk propagandaanyagnak elmegy, még Rákosi elvtárs is boldogan mosolyogna, pozitív a cikk hangvétele, és az ellenség is a helyére van téve benne. Szerencse, hogy a fekete autó nem jön majd értünk, gaz reakciósokért.
[006327]
Trashfan
Tudjátok mi jutott eszembe ezt az egész szarságot olvasva itt meg a többi említett oldalon?
Az, hogy ez ilyen tipikus Magyar dolog. Sajnos. Szidjuk egymást jobbról-balról, kritizáljunk meg olyan zenéket, amiket nem bírunk, keverjünk össze magyarságot meg a hungarizmust, meg egymásnak köszönőviszonyban sem lévő stílusú zenékkel példálózzunk. Szánalom.
Ilyenkor, ezeket a cikkeket, oldalakat olvasva valahol nagyon elszomorít, hogy Magyar vagyok. Igen, ezt kel kimondanom, mert ezt érzem. Egyszerűen fel nem foghatom, miért kell ez. Olyan pici ez a mi kis hazánk, annak meg még kisebb a metal színtere, de nekünk még ez is bőven elég ahhoz, hogy anyázzuk egymást, egymás kedvenceit szidalmazzuk, no és persze ha már más az ízlésünk, akkor egymást is persze. Szomorú.
Egyszerűen fel nem foghatom, hogy miért kel ez az acsarkodás. Rendben van, nem kell szeretni a Dalriadát, vagy a népzenét metalba oltó zenéket, hiszen végül is valóban divatirányzat mostanában. De mi a túrónak kell szítani még az ellenségeskedést emberek, oldalak, elgondolások között. Nagy ez a világ, sok minden elfér a nap alatt, foglalkozzunk azzal, amit szeretünk, ami érdekel, ne pedig egymás köpködésével, anyázásával.
A hungarizmust meg nem értem, hogy keveredett ide. Nagyon úgy fest, fogalma nincsen nagyon sok embernek, mi is az a hungarizmus, mit tett ezzel az országgal, ahogyan arról sem, a "nagy nemzetvezető" milyen ideológiát hirdetett. Egy komplett baromságot, egy olyan szintű agybetegséget, ami párját ritkítja. Csak emlékezzünk arra, hogy a "nagy nemzetvezető" a japán nagykövetnek megnemtámadási szerződést ajánlott fel 1944 végén. Igen, mert megvolt az a nagy veszély, hogy a Japánok Magyarország felé fog terjeszkedni...Szóval nem dobálózni kellene ezzel a hungarizmus kifejezéssel, hanem tisztában lenni azzal, mit is takart, és nem állandóan szajkózni, ha valaki magyarnak vallja magát, és erre büszke.

Einstein egy idézetével zárnám:

"A világegyetem és az emberi butaság végtelen. Bár az előbbiben nem vagyok biztos, az utóbbiban igen."
[006324]
Winternight
Hát jó, legyen. Így legalább mindenki számára világossá válik, hogy a passziós irás Bali Dávid cimborád sznob förmedvényére volt válasz.
http://passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=22410
[006321]
Koltai
Winternight!
Az előzményt is rakd ki nyugodtan. A Passziós írást. Az gusztustalan volt, ez arra volt egy gúnyos válasz. Nem kellett volna ilyen komolyan venni.
Én végeztem, több szót nem érdemel ez a téma, így is túl lett lihegve.
[006320]
Metalharcos
Ne haragudj nem akartam senkit sem sértegetni.
[006319]
Winternight
Na, akkor hogy mindenki tudja miről van szó, itt a nuskullos írás, javaslom mindenkinek. Ha Koltai szerint ez nem inkorrekt, akkor vajon mi az? Érdemes elolvasni a drogos/fültágítós kommentelők élvezkedő hozzászólásait is. Szánalmas sznob társaság.

http://nuskull.hu/forum/topic/dalriada-igeret-2011
[006318]
Koltai
Metalharcos!
Te zsíroshajú, ápolatlan, paraszt rokker!

Ugye milyen szar, ha általánosítanak? Ne tedd. Ott se mindenkinek van fültágítója, ahogy szerintem te sem vagy ápolatlan.
[006317]
Koltai
Winternight!
Mivel nem létezik korrekt és inkorrekt vélemény, csak egyszerűen vélemény. Más kérdés a kritika, az lehet inkorrekt, de itt arról nem volt szó.
[006316]
Metalharcos
Aki még nem olvasta a Nuskullon a dalriadás fórumot az olvasson bele :D én szakadtam rajta :D
ezeknek a fültágítós-ugrándozós-óbégatós emberkéknek fogalmuk sincs a metal szintérről :D
amerika majmolós divatemberség az egész
[006315]
Winternight
Koltai, nem a vélemény a baj. Hanem amit írtam. Hogy amit ti írtok, az bármilyen sértő, a szemetekben korrekt vélemény. A kapott reakciók pedig minden esetben fröcsögések.
[006314]
Koltai
apolo!
Igen, ezt a Nuskullon is ugyanígy megtették. Elmondták a véleményüket szégyenérzet és kontroll nélkül. Na most akkor? :)
[006312]
Koltai
Nem tudod hova tartozok, mert nem ismersz. Nem tartozok sehova se. Egy egyszerű zeneszerető ember vagyok.
Azt lenne jó, ha megértenétek, hogy attól, hogy felháborodtok, még senkinek sem fog megváltozni a véleménye. Bármennyire is nehéz elfogadni, mindenkinek más az ízlése, és attól nem lesz senki több vagy kevesebb hogy szeret-e egy adott zenekart vagy sem.
[006311]
apolo
koltai,igen elmondjuk a véleményünket,szégyenérzet és kontroll nélkűl,magyarúl és metalosan!a fröcsögés meg gondolom az,ha az önmaga sírját ásó liberális agymosás nem tetszik.
[006310]
Robidog84
Apolo és Winternight szívemböl szóltatok.

[006308]
Winternight
Az az elszomorító Koltai, hogy a szemetekben a ti szándékosan sértő, provokatív, szinte a teljes magyar metaltársadalmat és magát a magyarságot gyalázó írásaitok vélemények, a jogos ellenreakciók pedig fröcsögések.
Tipikus sértődött sznob/deviáns/libsi hozzáállás.
A "ti" alatt nem konkrétan téged értettelek, hanem azt a jól behatárolható kört, ahova te is tartozol.
[006307]
apolo
szentkoronarádio.com
[006305]
Koltai
Az elég elszomorító, hogy most már gyakorlatilag tényleg azért megy a vita meg a fröcsögés, mert valakik elmondták a véleményüket.
[006303]
apolo
nosza hajdú,fürge varjú,járjunk egyszer táncot...
[006302]
apolo
na,a liberális agyhalott szemét megint éledezik...most hallgattam meg pár dalriada dalt és azt mondom hogy amíg a zene hallgatása közben végigfut a hátamon a hideg,addig nincs miről vitázni,főleg trendy emberekkel.baszottul nem kell dalriadát hallgatni,ahogy én sem hallgatok deftonest és blind myselfet,mert nem érdekel,de nem is fikázom!a nuskullon meg nyílván bekóstolnak egy olyan zenekart ami felvállalja magyarságát és hazafiságát.fújj-fújj.tzar,amúgy én láttam dalriada bulin nem egy embert harcos pólóban...
[006300]
apolo
vadász12,a lady gaga az tényleg jó.ha-ha-ha.vinylfanatic mit szól ehhez?
[006299]
apolo
vadász12,a diszkó és rapzenében is vannak élvezhető produkciók???ha-ha.még mindig a hammert olvasom?
[006298]
apolo
metalharcos,igen,a rap zene tényleg szar,például a kezzdet phiai nevű szerencsétlenség,ami bali dávid úr évvégi listáján benne volt az első ötben.mondjuk a patrióta/nacionalista rap,a fankadeli is megérne egy vitát...
[006297]
Buso
kecskeszabó!
Folk-mathcore nem is hülyeség a balkáni népzene brutális ritmusaival 7/8,12/8-ad :D és a leírhatatlan társaik :D
De én a folk-metalcore-ra szavazok :D

Témához pedig:
A zene maradjon zene,ne politika,izmusok és a többi,de úgyis ha már népzenével foglalkozik rá lehet sütni és meg is teszik....
[006296]
apolo
winternight,alkonyat,matulabácsi respect!
[006295]
kecskeszabo
Alapítsunk egy folk-Deathcore vagy egy Folk-Mathcore bandát! :D
[006294]
apolo
nonarrogant,ezt jól odamondtad,lehet hogy most már aludni sem tudok...
[006291]
apolo
csabillog,kezdődik a kimagyarázás,áthárítás,jó liberal szokás szerint.
[006290]
Buso
Pedig a breakdown-ok iszonyú jók egy kis népzenével ;)
És szerintem nem az öltözködésnél kéne fennakadni :)
[006289]
apolo
jrpi,megint elgurult a gyógyszer?a nemlétező történelmi/társadalomtudományi ismereteidet kell nyomatni?a kárpátia hungarista zenekar???mit tudsz te a hungarizmusról?a kárpátia egy patrióta/irredenta rock zenekar,némi folk beütéssel,a vádló bitófák vagy a hunor pl.kifejezetten hungarista zenekarok.ha tudni akarod mi a mai hungarizmus,ott a kitartás.hu,egyébként meg nem kell agyaskodni.valszeg neked minden radikálisabb magyar hungarista,holott számtalan-ám mégis együttműködő-árnyalat létezik.írom ezt úgy hogy sem a kárpátia fogadatlan prókátora,sem hungarista nem vagyok,csak a féliginformált,okoskodó netrockereket nem szeretem.erről ennyit.
[006288]
kecskeszabo
Te, Angyal Gyula cimborám neked milyen igazad van...
[006287]
kecskeszabo
Ez csak a magyar mentalitás, ha valami jó abba bele kell rúgni! A Nuskullon meg a Dalriada csak akkor tetszene, ha deszkás cipőt hordanának, 5 centis fültágító lenne a fülükbe és tele lenne minden szám brakedown-nal!
[006286]
Robidog84
"Valahol az old és a new (nu) school szembenállás jelképévé kezd válni ez az egész, úgy látom." Így van, a nézőpontbeli és generációs különbségé. Azt hiszem, anno azért kerültem be a laphoz, mert másként gondolkodom, most pedig valószínűleg emiatt kerülök ki onnan. De hát így élünk, a más vélemény az nem vélemény, legalább harmonizál majd ott is minden, nekem pedig több időm jut a NuSkullra. :-)

Szerk.: Pláne, hogy a New Noise-hoz mégis nyugodtabban írom a cikkeket, de ez már tényleg csak zárójelben.

ELKÜLDVE: 2011.03.01. 18:01
Bali úrnak a kommetje a nuskullról.
Csak menj barátom menj és vissza se nézz, jobb lesz így mindenkinek!
Lénárd úrnak respect a cikkért!
[006285]
Koltai
Ez az interjú nagyon gyerekesre sikerült :). Legyen már egy kicsi színvonal, erre semmi szükség nem volt.

Az interjú készítője is elgondolkozhatna. Teljesen alaptalan dolgokat állít, utána kéne nézni annak amiről kérdez.
[006283]
infernaldemon
Hát gyerekek néha vissza olvassátok ,hogy miket írogattok?Kezd nagyon alacsony lenni a szinvonal.Tény ,hogy ami a hazia piacon ünnepelt siker az a németeknél csak a lesajnált kategoriába fér bele (60.hely).Nem vagyok ellenük de zenében is több 10 évvel kullogunk európa után.Nem hiszem ,hogy ez egy igazán fontos kérdés: (kinek tetszik és kinek nem a Dalriada).. Ne kavarjuk már bele Józsit Katit meg Zsuzsát is...
[006281]
Metalharcos
hát vadász én gondolkodok erősen, de bizony így is szar a diszkó:D
egyébként azt sem mondtam hogy csak a metal jó, de máris ki lettek forgatva a szavaim...
A Dalriada külföldi kiadónál van, amit sok ember szerint nem érdemeltek meg mert szar a zenéjük, vagy a szerződés miatt megváltoztak. Na, ha tényleg szarok akkor úgysem fog sokáig tartani a sikerük, ha meg jók akkor meg de, ennyi az egész.
Amit meg az előbb írtam arra ment ki hogy éri elég külső támadás a rockzenét meg a rockereket, ne marakodjunk még mi is egymás között.
[006280]
Vadasz12
ez oké, de rengeteg igényes produkció van. Még itthon is. Pl ha már szövegelős zene, akkor pl DSP. Egyébként én szerintem átfogó véleménye csak olyannak lehet, aki mindenbe belehallgat, hogy mit is takar. Nem kell szeretni, de elismerni. Erre példa Lady Gaga. Zseniális zenész. Tehetséges, és ki is használta. Aki nem hiszi, az hallgasson bele például a pop-időszak előtti időkbe, amikor egyszál zongorával állt (ült) színpadon.

Most ezeket scak amiatt kevertem ide, h ne az jelentse az alapkérdést, h rokkmetál az király a többi fos.

Tudom, hogy Te nem így gondolod :)
[006279]
Winternight
Nyilván nem csak a rock/metal az egyetlen zene, hiszen a komolyzene, a népzene vagy a jazz is igényes és jó. Ahogy a dark/gothic is. De nekem a metal az igazi.
Diszkót 10-11 éves koromig hallgattam élvezettel, meg néha a Szigeten a Táncdalfesztivál-sátorban hajnalban sok-sok sör után gyerekkorom iránti nosztalgiából. :)
Rap-et életem során eddig csak véletlenül hallottam, de soha nem éreztem, hogy ez jó lenne. Sőt, számomra hallgathatatlan.
[006277]
Buso
Annyira tetszik mikor úgy írnak kritikikát-cikkeket,hogy fogalmuk sincsen a népzenéről. De nem is csodálkozom,ismerek én is pár embert akiknek az érvelése a 'csak' és 'én jobban tudom,mert öregebb vagyok',mert ugyebár amit nem elsőnek csinál az ember az már nem "trú" és ha véletlenül kitörnek az underground rétegből máris szarok. Na jó nem élem bele magam ,mert csak mérgesebb leszek... :)

Dalriada: Ne vegyetek tudomást és ne is foglalkozzatok a "hozzáértő" emberek dolgaihoz.
Remélem ezek után több magyar bandának is lesz lehetősége külföldön !
[006276]
Vadasz12
azért nem a diszkót meg a rapzenét fikázzuk, mert ott is vannak igényes produkciók. Aki szerint a rock/metal az egyetlen "zene", a többi meg fikáznivaló szar, az gyorsan gondolkodjon el.
[006275]
Metalharcos
Lassan odáig fajul a dolog hogy valami összetűzés lesz, aztán úgy felkapják a magyar folk metal színteret mint anno a norvég BM-bandákat, aztán legenda lesz a Dalriadából :D aztán répázhatja aki fikázta őket, mert ez a legjobb reklám nekik, mert ezzel is csak rájuk figyelnek
De egyébként teljesen igaz hogy össze kéne inkább fogni, mért nem inkább a diszkót vagy a repp"zenét" fikázzátok? Azok aztán tényleg szarok :D
Ja, és Matulabácsi, szívemből szóltál amikor BD-ról írtál :D
[006274]
Winternight
Sosem értettem, hogy a Hangpróbás pontozás miatt miért tudnak ennyire kiakadni néhányan. Az internet korában élünk, a zenekarok honlapjain vagy a youtube-on (hogy más lehetőséget ne is említsek) mindenbe bele lehet hallgatni és eldönteni, beruházzunk-e az adott cd-re.
Bali Dávid azért került a Hammerbe, hogy legyen valaki aki otthonosan mozog a metalontúli gitárzenék világában. És Dávid ennek a kívánalomnak megfelel. Az, hogy sokszor élvezhetetlen, sznobizmussal erősen átitatott lemezismertetőiből többnyire még az sem derül ki, hogy milyen műfajban mozog az adott zenekar és hogy ahelyett, hogy híveket szerezne kedvenc zenéinek, inkább elriasztja az olvasókat, legyen az ő baja.
A pontozás szintén. Tudja mindenki, hogy neki nem sok köze van a metal zenéhez, így aztán nem is érdemes komolyan venni a pontszámait. Egy Korn, Body Count, Green Day vagy (ha már szóba került korábban) Blind Myself lemezre én sem tudnék jó szívvel 2-3 pontnál többet adni. De ettől még az adott műfajok rajongói szerethetik őket.
A Hammer kezdeti éveiben rendszeresen szórták a nulla és egy pontokat mára klasszikussá érett death metal lemezekre. Én akkor sem foglalkoztam a pontszámaikkal, elolvastam mit írt róla Boz Cordolla, aztán elmentem a lemezboltba, belehallgattam és ha tetszett megvettem.
[006273]
musicpatrone
Az mondjuk nem tudom, hogy feltűnt-e valakinek, hogy az interjú egynémely kérdése sokkal-sokkal személyeskedőbb, vádaskodóbb és "ujjal mutogatósabb" (valamint hasonlóan szubjektív és pártállást foglaló), mint a pontosan ugyanez miatt kérőre vont és említésre került írások. Most akkor hogy is van ez?
[006272]
Matulabacsi
nátókatona: Köszönjük Emese :D
[006271]
natokatona
Matulabácsi ha Dávid csak tő mondatokat írna és minden albumra 10 pontot adna, akkor az jó lenne? Akkor elégedett lennél? Akkor úgy éreznéd, hogy a magyar zenei életben minden rendben és minden tökéletes?
[006270]
Vadasz12
akkor nyomjunk mi is acidot! :D
[006269]
Matulabacsi
BD más zenekar kapcsán is írt leoltó, okosodó, mitugrász, álművelt, nagyképű hangnemben a Nuskull-on, míg ugyan arról a zenekarról és ugyan arról a lemezről egészen más stílusban a Hammerben. Még pontozni is eltérően pontozott :) Vicces a srác nem? :) Annyira nyilvánvaló a szándék, és az hogy van egy olyan nagyképű és felsőbbrendűségi érzéstől megrészegült réteg, akik imádják a saját fingjukat szagolni, és másokon gúnyolódni... ez az egész csak megerősíti ezt az érzésemet...
[006268]
Winternight
Bkemeny, te azonos műfajú zenekarokról beszélsz. Itt viszont félmetal magazinok és "zenészek" támadják a nekik nem tetszőket, akik visszatámadnak. Nincs ezzel semmi gond. Ez egy egészséges vita, ami kell ahhoz, hogy rendeződjön a helyzet.
Annyira talán nem fog elfajulni a helyzet mint annak idején a norvég black metal színtéren.
Natokatona, oké, félreértettem az írást, de attól még nem lettek szimpatikusabbak az említettek.
[006265]
Gorebacsov
Nem csak itthon. A német Rock Hard hangpróbáján a 60.-ok lettek. Durván le lett pontozva és az az egyik legnagyobb példányszámú németnyelvű magazin.
[006264]
bkemeny92
Én csak szótlanul és döbbenten állok az egész helyzet előtt. Nem is értem, hogy miért pont a hazai színtéren megy ez az egész. Egyik oldal alaptalanul szemétkedik a másik meg visszaszemétkedik, hogy kisimítsa az önérzetét. Miért nem tudunk az angol black metál színtérről példát venni? Felvázolom a helyzetüket: van több tucat tehetséges banda, akik egymást segítve törnek előre a nemzetközi színtereken. Olyan az egész, mint egy nagy család. Itthon ez sajnos elképzelhetetlen.
[006263]
natokatona
Winternight te nagyon nem érted ugye? Nem tudom egyszerűbben leírni mert nem lehet, de ha ezt sem érted meg akkor nem tudok mit tenni. Tehát sem a Csabillognak sem pedig a Blind Myselfnek semmi köze nincs ahhoz, ami a nuskull fórumán történt. Ezt tényleg nem lehet felfogni?
[006262]
Winternight
Vadász ebben igazad van, tényleg túlmutat.
De az interjúban megemlített írások sem arról szóltak, hogy milyen az új Dalriada lemez.
[006261]
Vadasz12
Egyébként én a durva vitából kiszállok, mert annyira nem foglalkoztat a dolog, hogy ezen még X emberrel érdemes legyen összeveszni. Én úgy gondolom, hogy itt sáros ám minden résztvevő: aki támad, aki visszatámad, aki sunyul, aki a háttérből gajdolászik, aki az egészet terelni akarja, mindenki. Ráadásul ez a vita már rég túlmutat azon, hogy most milyen a dalriada.

[006260]
Winternight
Nyilvánosan is lezajlott a vita, ott a fórumon is. Megbeszéltük, tisztáztuk, hogy kicsit túlreagáltuk, és ennyi. De én akkor nem rosszindulatból fejtettem ki a negatívabb véleményemet, hanem pont azért mert szerettem a lemezeiket.
Ebben az esetben viszont nem ez a helyzet.
Amúgy igazad van, megvan a módja a megvédésnek. Például ez az interjú. Én kifejezetten örülök, hogy Laci ezt megcsinálta és András elmondhatta a véleményét a kialakult helyzetről.
[006259]
musicpatrone
Winternight: igazad van, bocs. Akkor viszont hagyjunk már békét annak, aki érdemben nem bántotta a szóban forgó zenekart. Köszi.
[006258]
Vadasz12
Én nem vagyok baromiraismert zenészarc, akinek foglalkoznia kell a renoméjával a közönsége érdekében :)

megvédheti magát, adott időben és helyen. Megvan ennek a módja.

Szerinted mikor te levelet kaptál, az volt a mód? Hogy András és Kristóf betámadtak? Nem lett volna tisztább ott, mindenki előtt például?
[006257]
Winternight
musicpatrone: "Ja, szóval a Blind Myself tagja írta. Így már érthető minden."
Ebben a két mondatban, hol látod a cikk szót?
[006256]
Winternight
Vadász tehát úgy gondolod, senki ne védje meg magát, hanem hagyja szó nélkül? Ugye ezt te sem gondolod komolyan. Vagy ha mégis, akkor miért reagálsz arra amit írtam? Miért nem emelkedtél felül rajta?
Amikor decemberben volt pár negatívabb vélemény Bali Dávidról, ő az egész 2010-es év csalódásaként azt nevezte meg, és keményen beszólt a "rajongóinak". Az nem zavart?
[006255]
musicpatrone
Winternight: a "A Csabi NEM írt semmilyen cikket amiben a Daldriadát szidta volna" mondat melyik szavának megértése okoz komolyabb nehézséget? Csak emiatt kérdem: "Ja, szóval a Blind Myself tagja írta. Így már érthető minden."
[006254]
Winternight
Vadász, úgy jön ide, hogy ő az egyik élharcosa ennek a "fikázzuk a tradicionális metal zenét játszó magyar zenekarokat, meg úgy általában mindent ami metal" című mozgalomnak.
[006253]
Vadasz12
Winternight:

attól még h rosszindulatú fröcsögés, az ember normális esetben egy ilyenen FELÜLEMELKEDIK, és nem megy BELE a fröcsögésbe, meg nem rákontrázik, hanem azt mondja: ki nem szarja le, h X és Y mit fröcsög?
[006252]
Winternight
nonarrogant, az nem kritika volt, hanem rosszindulattól vezérelt fröcsögés. Kritikát úgy is meg lehet fogalmazni, hogy az nem szándékosan sértő. Ez viszont arról szólt, hogy egy jót beszóljanak ennek a "magyarkodó" csapatnak.
[006251]
Vadasz12
Hogy a pics*ba jön Tóth Gergő is már ide? Komolyan mondom nem hiszem el.
[006250]
Winternight
Ja, szóval a Blind Myself tagja írta. Így már érthető minden.
Annak az "énekese" volt, aki a magyar music tévé állítólagos metal műsorát arra használta fel, hogy jó nagyokat rúgjon a magyar metalos társadalomba, és közkedvelt hazai zenekarokba, zenészekbe.
A magyarsághoz való viszonyuk is közismert.
Szánalmas figura, ahogy az egész zenekar az. Kár rájuk a betűket tovább pazarolni.
[006249]
nonarrogant
Szegény Ficzek András. Egy egész interjún keresztül képes boldogan lubickolni a saját művi cizellált mondatainak mocsárszagú posványában. Nem tűnik fel neki, hogy mennyi felesleges energiát fordít a vele szemben megfogalmazott kritikákra és a kesztyű felvételére. Egy egészséges személyiség nem törődik az ilyenekkel, nem háborog rajta, egyszerűen csak leszarja. De nem, ő mondatot csavar, cinikuskodik, megmond, ő ODABASZ. És nyíltan, bár indirekt módon kijelenti, hogy amit ő csinál, az egyéni. Ja és hogy a fika CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a magyar arctalan és egyéniségmentes irigy kis bandáktól jöhet. Ez nem is kérdés, sima ügy, igaz? Na és ki az, aki ehhez asszisztál? Lénárd László, a nagy ROCKÚJSÁGÍRÓ, az objektivitás és pártatlanság felkent papja. Aki jelentékeny időt képes elbaszni azzal, hogy kinyomozza, ki volt az az egyetlen szerencsétlen balfasz, aki rosszat mert kommentelni az ÚJ CSODÁról. Ez a mentalitás a Jay és néma Bob c. filmben még poén volt, itt viszont annyira kínos, hogy önkéntelenül is oldalra fordítottam a fejem, mert nekem fáj már ez.
Alapvetés, hogy a zenész abban a pillanatban veszett el, amikor megbizonyosodik felőle, hogy ő tökéleteset és egyedi dolgot alkot.
Nincs itt már mit részletezni, zárásul közvetíteném a Jóisten gondolatait az Aranyalbum youtube-os stúdióbeszámolójáról:
"És azt gondolom, hogyha lehetek egy kicsit nagyképű akkor azt kell hogy mondjam, hogy ilyen szintű és mélységű népzene és metál összeolvadásnak eleddig még nem igazán lehettünk tanúi..öööhh..példát mondjak: ritmus hangszerként használni brácsát és nagybőgőt én nem gondolom, hogy olyan szokványos dolog lenne..."
Több szerénység kisbarátom, vagy legalább kevesebb pofázás.
Nem? Nekem így is jó, egye fene:D
[006248]
natokatona
Csak, hogy kicsit tisztázódjanak a dolgok. A Csabi NEM írt semmilyen cikket amiben a Daldriadát szidta volna sőt a nuskull sem tett ilyet, mivel nem egy cikkről van szó. A nuskull egyik regisztrált tagja létrehozott egy új fórum témát ahol leírta a véleményét a lemezről és erre reagáltak emberek. Az meg, hogy a Csabi a Blind Myself basszerosa akik egy Beatrice feldolgozás játszanak, amit egy MTV-s műsorra írtak, hogy jön a cikkhez azt nem tudom, de majd valami okos biztos felvilágosít...
[006246]
turisas
Szegény Passziót rehabilitálnom kell, ugyanis az ő "bűnük" csupán annyi, hogy kitették a blogbejegyzésem, ami nem kritika volt, hanem egy, legyünk őszinték, erős kirohanás, amiért természetesen vállalom a felelősséget. A reagálásom pedig azért volt ilyen "hirtelen" és politikailag a legkevésbé sem korrekt, mert nem kritikai jószándékot, hanem kimondottan bántó előítéletet éreztem BD kiragadott idézetében. Azóta már történt néhány konstruktív hozzászólás (pro és kontra) a bejegyzést követően ,amelyben én is elismertem,lehet, hogy aludni kellett volna egyet a megírása előtt. A lényegen azonban ez nem változtat. A Dalriada nem a zene, hanem a nemzeti jelleg (szittya badarság?) miatt kénytelen elviselni a támadásokat. Ezt pedig aggasztónak látom, attól függetlenül, hogy nem vagyok a a csapat fanatikusa.
[006245]
STToma
Mint lelkes folk metal rajongó, egyet tudok érteni az előttem szólókkal; a durva fikázás pusztán irigység és rosszindulat vegyülete, ráadásul hozzá nem értő emberektől. A "túlhajszolt nemzetimádat" dologra mindig elmondom: ha valaki népi/es/ dolgokkal foglalkozik, esetleg egy kis hazaszeretet is kihallatszik, kis hazánkban rögtön fasiszta-hungarista-masiniszta-stb-ista lesz, ez elsősorban a komcsi agymosásnak, másrészt a liberális körök "kultúrpolitikájának" köszönhető. Nem kell vele foglalkozni.
Az építő kritikákat kell megfogadni (amit én is kifejtettem több helyen, például a kevesebb kísérletezős szintijátékkal kapcsolatban).
Mivel a hazai folk metal színtérrel napi szinten foglalkozok (http://www.facebook.com/#!/pages/Folk-Metal-Hungary/148896971827560) (illetve a nemzetközivel is kritikusként), a "hazai folk metal berkeken belüli agitációt" nem látom. Persze, tudom mire gondolt Andris, de más egy egymondatos magánvélemény, és más a vezető agitáció. Nem mindenki szereti ezt az irányzatot a folk metalon belül (megjegyzem, nekem sem a legfőbb kedvencem a Dalriada, ettől még látom az egyértelmű fejlődést), így azt a mondatot be lehet tudni magányvéleménynek, nem kell túlzásokba esni.
Szerintem az egyik legjobb lemez lett az új album (ha a Szeleket kiadnák Fajkusszal újrahangszerelve, az lenne a nyerő, de így ez), és büszke vagyok rá, hogy egy magyar banda nemzetközileg is elismertté vált. Csak így tovább!
[006244]
Winternight
Csabillog, ez itt egy metalmagazin oldala, ahova a metal zenét szerető emberek járnak olvasni és kommentelni. Ha egy félmetal vagy egyéb zenei oldalon rosszindulatúan pocskondiázzák kedvenc zenéinket, azt nem vesszük jó néven és ennek hangot is adunk. Ez így van rendjén. Ha valamit leírsz, annak vállald a következményét.
[006243]
shownomarcy
Legyünk pontosak, a linkelt passzió cikkben idézték azt a bizonyos írást, az alatt pedig arra reagálva egy normális írás található.
"Happy end"
[006242]
csabillog
Először is megköszönném ha a cikk írója nem keverné teljesen össze a dolgokat, mivel egyértelmű utalást tesz az én Nuskullos ténykedésemre (a zenekari kitérőről nem is beszélve), amivel soha egyetlen zenekart/tagot sem bántottam. Ahhoz pedig a legkevésbé sincs semmi közöm, hogy ki milyen formában nyilvánul meg a fórumban, mivel ahogy az az impresszumban is látható, én nem vagyok admin/főszerkesztő.
Csak hogy tiszta legyen a kép, a negatív írás a passzio.hu oldalon megjelent egyértelmű fikázásra volt egy válasz.
http://passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=22410
Az pedig ugye még érdekesebb, hogy Bali Dávid nem csak a Nuskull, hanem a Hammerworld stáb tagja is ugye. Úgyhogy a legjobb lenne ezt a nyilvános (és egyben nevetséges) online csatározást mielőbb befejezni.
[006241]
Alkonyat
A hozzá nem értő, inkompetens, sőt rosszindulatú emberek "kritikája", inkább véleménye teljesen hasztalan... Annyira sem méltó, hogy foglalkozzunk vele...
Számomra egyszerűen érthetetlen, hogy bizonyos emberek mi a jó fenéért fordítanak időt olyan dologra, ami nem is érdekli, sőt bosszantja őket...
Aki hallgatja a Dalriadát, annak teljesen egyértelmű, hogy ez az új lemez sem mondható teljesen másnak, mint az elődei.
Szerintem szép fokozatos fejlődés jellemzi a bandát, valamint a népi hangszerek egyre hangsúlyosabb jelenléte.
Nem hinném, hogy az egyre inkább minőségi munkára törekvés, valamint a népzenei motívumok és népi hangszerek alkalmazása olyan óriási nagy bűn lenne... elvégre folk metalról beszélünk...
[006240]
infernaldemon
Jelenleg nagyon megy ez a műfaj ennek is köszönhető a szerződésük.Szúrkolok ,hogy minnél messzebb jussnak és nyissák más zenekarok elött is a kapukat.Írom ezt úgy ,hogy egy nótát nem tudtam végig hallgatni annyira nem jön be!A friss Rock Hard-ban nem túl udvarisan fogadták a zenekart...de ezzel nekik nem kell foglakozniuk.
[006239]
jrpi
Kishazánkban igen kevés (nemzetközi mércét tekintve) igazán jó zenekar van (stílustól függetlenül) és nem értem miért kell támadni köztük is legjobbat, tehát a Dalriadát (van egy sejtésem hogy valszeg pont ezért). Az hogy folkmetalt játszanak egy dolog, már az elindulásuk óta azt nyomják és akkoriban még közel sem volt annyire ismertek ezek a zenék és bandák mint manapság.
Az meg hogy Kárpátiához hasonlítják őket egész egyszerűen vicces és szánalmas. Ha valaki nem kedveli (enyhén fogalmaztam) a hungarista zenekarokat akkor az bizony én vagyok, ugyanis náluk jóformán csak gyűlölködéssel találkozom. Az viszont nehogy probléma legyen hogy a Dalriada egyes szövegeiből hazaszeretet tükröződik.
[006238]
Nunu
Megmondom őszintén, én először 2005-ben, a Pacsában a Metalmania fesztiválon láttam először a Dalriadát, és akkor megtetszett. Aztán megjött a Jégbontó, és attól kész lettem, régen fogott meg lemez annyira, mint az. Még a Kikelet is tetszett, de onnantól kezdve viszont elmentek mellettem az újabb lemezek.
Nem tudom megfogalmazni, mi nem tetszik, mert olyan igazából nincs is a dalokban, de valahogy a megragadó témák elfogytak. Nos, lehet, hogy az európai közönség, aki az Ígérettel találkozik először a Dalriadával, annak bejön.
A lejárató kampánnyal viszont nem tudok mit kezdeni, szerintem az nem a Dalriadának, hanem magának a folk metalnak, mint műfajnak szól.
[006236]
Winternight
A második Dalriada lemez megjelenése után úgy éreztem, hirtelen jött a zenekarnak a nagy népszerűség, mintha kicsit elszaladt volna velük a ló, és a koncerteken sem tudták azt nyújtani amit a lemezeken. Ezt abban az időben szóvá is tettem a honlapjukon, amiből lett is egy kisebb levélcsatánk Andrással, sőt még Hartmann Kristóffal is.
Azóta viszont minden téren nagyon sokat fejlődtek. Emberileg és zeneileg is. De a legnagyobb javulás az élő teljesítményben vált érzékelhetővé. Egy igazán szerethető csapattá vált a Dalriada az évek során. Nyilván ennek köszönhető a külföldi lemezszerződés is, aminek magyar metalosként csak örülni tudok.
A szándékosan sértő hangvételű hazai megnyilvánulásokat el kell engedni a fül mellett, mert látható, hogy sok esetben az irigység és a rosszindulat beszél a cikk írójából.
A túlhajszolt nemzetimádat számomra értelmezhetetlen kifejezés. Ahogy a magyarkodás is. Nem tudom elképzelni, hogy az adott országokban létezik olyan kifejezés, hogy norvégkodás, olaszkodás, hondurasziaskodás stb. A saját nemzet szeretete egy természetes emberi érzés. Akiből ez hiányzik, azt csak sajnálni lehet, és nem érdemes vele foglalkozni, még ha bosszantó is. Hazánkban egy bizonyos jól körülhatárolható kör gerjeszti a nemzetellenes indulatokat, sajnálatos, hogy ez mostanra a metal világába is beférkőzött.
Most pedig megyek, és meghallgatom az Ígéretet.
[006235]
Matulabacsi
Na én pont az az ember vagyok, aki mentes az ideológiai és stilisztikai előítéletektől egyaránt, nem vagyok folk-metál rajongó, de egy tényt még én is meg tudok állapítani objektíven: A Dalriada egy jó zenekar.
[006233]
AngyalGyula
Bizony én is csak tátottam a számat az elmúlt hetek Dalriada-háborúját nézve. Szerintem a károgás klassz, bár a szőrmecuccok nekem sem jönnek be. A Finntroll-szőrme-párhuzamról annyit, hogy ezek szerint akkor minden zenekar, akik fekete-fehér arcfestést használnak (COF, Carpathian Forest, stb.) gyakorlatilag a Kiss seggéből másztak ki? Szerintem egy banda joga eldönteni, milyen kinézetben milyen zenét csinál.
Túlhajszolt nemzetimádat: idehaza még nincs a lakosság számarányát nézve annyi nemzetiszínű zászló a házak előtt, ruhákon, kocsikon (bár utóbbin gyarapodik), mint az USA-ban. Tehát a túlhajszolt nemzetimádat nem jellemző.
Remélem, hogy egy idő után ez a hisztéria lecsillapodik és egy zenekar albuma/klipje/dala nem az alapján kap utálatot vagy imádatot, hogy ki milyen identitást vél magában vagy másokban felfedezni. A zene az zene.
[006232]
turisas
Összességében továbbra is tragikusnak érzem mindazt, ami a zenekar körül zajlik. Messze nem arról szól már a történet, hogy jól, vagy rosszul játsszák a folk metalt.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
TOXIC TWINS PROJECT - A Pityesszel készült első dalukat hallottad már?
2021. március 6. (szombat) 09:23

Megközelíthetetlen címmel, egy videó kíséretében mutatta be első dalát még január végén a tavaly óta létező Toxic Twins Project, március közepén pedig érkezik majd a második nótájuk is. A Toxic Twins Projectben két gitáros fogott össze, Jozzy (The Hellfreaks, Live Life Hard, Ghymes, ex-Leander Rising, ex-Wendigo) és Kozó "Kozy" Tamás (ex-Wendigo, ex-Da Capo), az első dalukban Pityesz (ex-Neck Sprain, ex-FreshFabrik) énekel. "A zenei projektet 2020-ban hívtuk életre, hogy számunkra kedves zenét írjunk, és hogy olyan énekesekkel készítsünk dalokat, akiket nagyra becsülünk. Természetesen lesznek azért instrumentálisan hangszerelt zenéink is. 2004 és 2010 között a Fonogram-díjas Wendigo zenekarban játszottunk együtt, majd útjaink szétváltak. A barátság szerencsére megmaradt, így csak idő kérdése volt, hogy a szálak a zenei pályánkon is újra összefussanak..."   www.facebook.com/toxictwinsproject...

HELO ZEP! - Új dal és klip: Éltünk-e tényleg?
HELO ZEP! - Új dal és klip: Éltünk-e tényleg?

Életünk-e tényleg? címmel egy klippel kísért új dallal jelentkezett a Helo Zep! zenekar. A srácok második lemeze, a Mutass valami ujjat 2020 tavaszán jött ki, a friss nótát a világban...

APOCALYPTICA - A Papa Roach énekesével egy klasszikus rock nóta: White Room
APOCALYPTICA - A Papa Roach énekesével egy klasszikus rock nóta: White Room

A Papa Roach énekesével, Jacoby Shaddix-szel készítette el új felvételét a csellómetalos finn Apocalyptica. Nem saját szerzeményről van szó, hanem a legendás Cream zenekar nem...

SAXON - Jön az Inspirations album, új szöveges videó: Paperback Writer
SAXON - Jön az Inspirations album, új szöveges videó: Paperback Writer

Azt még tavaly jelentette be a brit heavy metal intézmény Saxon, hogy egy feldolgozásokat rejtő albummal kíván tisztelegni a számukra fontos inspirációt jelentő zenekarok és előadók...

WITHERFALL - Albumpremier és friss videoklip az amerikai prog-power brigádtól
WITHERFALL - Albumpremier és friss videoklip az amerikai prog-power brigádtól

Curse Of Autumn címmel megjelent és végig is hallgatható a progos power metalt komor dallamokkal, izgalmasan játszó amerikai Witherfall harmadik albuma, a 2018-as A Prelude To Sorrow lemez...

AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection
AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection

Ahogy ősszel már jeleztük, az Agent Steel egy új album kiadására készül: az UFO-megszállott eredeti énekes, John Cyriis vezette kultikus speed metal banda lemeze No Other Godz Before Me...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS