GARY MOORE - Természetes halállal halt meg

Az első jelentések szerint szívroham végzett a gitárossal

2011. február 9. (szerda) 06:33 | utoljára módosítva: 2011. február 9. (szerda) 07:00

A vasárnap, Spanyolországban elhunyt ír gitáros legenda az első halottkémi vizsgálatok alapján természetes halállal halt meg.
Az 58 éves Gary Moore a barátnőjével érkezett a spanyol tengerpartra egy hatnapos vakációra, a helyi mentőket pedig pár órával később, vasárnap hajnali négy tájban riasztották az esteponai Kempinski hotelbe, de a gitároson már ők sem tudtak segíteni.
Az előzetes szakértői jelentés szerint valószínűleg szívroham végzett Gary Moore-ral, de a hivatalos állásfoglalás kiadására és a holttest hazaszállítására csak azután kerülhet sor, hogy megérkezik a toxikológiai vizsgálatok eredménye is.
Az egykori Thin Lizzy gitáros temetésére várhatóan lakóhelyén, Brightonban kerül majd sor.
Kattints a kollégák részvétnyilvánításaihoz!
"Nekem úgy tűnik, mintha mindig is ismertem volna Gary Moore-t - mondta Ozzy Osbourne, aki a szólókarrierje indulásakor, majd pár évvel később, Randy Rhoads halála után is szeretett volna a gitárossal dolgozni, akinek akkortájt a későbbi felesége, Sharon volt a menedzsere. - Az évek során számos alkalommal találkoztunk, a kapcsolatunk sosem szakadt meg.

Megtiszteltetés volt számomra, hogy az After The War albumának egyik dalában, a Led Clones-ban együtt dolgozhattunk, és az a közös felvétel óriási móka volt.

Ha azt mondjuk, hogy halála egy tragikus veszteség volt, azzal még nem szolgáltattunk kellő igazságot. Egy fenomenális zenészt vesztettünk el és egy óriási barátot. Nyugodj békében, Gary."


GARY MOORE - Led Clones
(Ozzyal közös felvétel az 1989-es After The War albumról, a gitáros utolsó rocklemezéről. A dalt az akkortájt felbukkanó Led Zeppelin imitátor csapatok ihlették, különös tekintettel a Kingdom Come-ra, akik ráadásul elég arrogáns módon még azt is kijelentették, hogy nem rajongói a Zepnek.)ROGER TAYLOR
"A feleségemtől tudtam meg a hírt. Szörnyű: 58 évesen ez még túl korai - fogalmazott a Queen dobosa, Roger Taylor. - Phil Lynott esetében tragikus volt a halál, Garynek pedig még sokkal több év járt volna.

Óriási emlékeim vannak abból az időszakból, amikor Gary a Thin Lzzyben játszott és a Queennel turnéztak: mindig mosolygott, nagyon vidám volt és... túl fiatal a halálhoz. Akkoriban szállt be a Lizzybe, és remekül beilleszkedett: eszelős gyorsan gitározott, a staccato futamai nagyon jellegzetesek voltak, és némi jazzt is kevert közéjük. Egész máshogy játszott, mint Brian (Brian May), akinek a játékára a nagyon folyékony a legjobb jelző, de a zenészeknek rendszerint bejön, ha valaki másképp, de remekül zenél, és Brian igencsak élvezte Gary játékát.

Az évek során gyakran láttam a klubokban Garyt, a színtér egy óriási figurája volt. Szeretett piálni, ahogy visszaemlékszem, de akkoriban mindenki így volt ezzel. Ez nagyon szomorú. De úgy gondolom, hogy a zenéje továbbra is élni fog. A virtuozitás manapság hiánycikk: rengeteg óriási banda létezik ma is, de a hangsúly már nem ezen van. Akkoriban viszont csak arról szólt minden, hogy mennyire vagy király. Számtalan virtuóz gitáros játszott akkoriban és ő kétségtelenül közéjük tartozott. Sztárgitáros volt."


PAUL RODGERS
"Gary barát volt és egy igazán hatalmas ember - mondta Paul Rodgers, az ex-Bad Company és Free énekes, aki a Queennel is zenélt. - Tiszteltem őt, amiért a saját szabályai szerint játszott... Sosem blöffölt. Nála mindig is a zene volt a fókuszban, szenvedélyesen játszott, egyike volt a legjobbaknak.

Amikor legutóbb jammeltem vele, a különleges vendégem volt a londoni Royal Albert Hallban, és sikerült egy magasabb szintre emelnie az előadást... A hely valósággal felrobbant! Amikor játszott, olyan volt, mintha maga is tűzből lenne.

Ha nem választott volna el minket egy óceán, és ha Garyt nem zavarta volna repülés, biztosan sokkal többet alkottunk volna együtt.

Egy óriási brit blues arcot vesztettünk el, és nagyon, nagyon szomorú vagyok."ROGER GLOVER
"Mélyen megrázott és nagyon elszomorított Gary halála. Valóban az egyik legnagyobb gitáros volt, egy óriási tehetség, egy páratlan zenei erő. Magam is rajongó vagyok - fogalmazott közleményében a Deep Purple basszusgitárosa, Roger Glover. - Szívből jövő részvétem a családjának, a barátainak és a rajongóinak a világ minden táján."
EUROPE
"Szavakkal le sem írható, hogy mennyire szomorúak vagyunk Gary Moore halálhíre kapcsán - fogalmazott a svéd Europe. - El sem tudjuk hinni! Ez totálisan megrázó. Egyike volt a legnagyobb hatásainknak, mind gitárosként, mind dalszerzőként. Gondolataink most a családjához és közeli barátaihoz szólnak, együttérzünk velük."
JOHN SYKES
"Részvétünk a valaha létezett egyik legnagyobb gitáros, Gary Moore családjának - szól az ex-Thin Lizzy gitáros közleménye. - Ez a zenei világ egy nagyon szomorú vesztesége. Játéka azonban a következő generációkat is inspirálja majd. Isten áldja. Szeretet és tisztelet."ALEX SKOLNICK (Testament)
"RIP, Gary Moore. Egy brilliáns gitáros, noha nem közismert név, de egy olyan zenész, akinek nem volt szüksége trendekre, trükkökre vagy image-re, csupán a puszta tónusra és a lélekre."MICK BOX (Uriah Heep)
"Nagy szomorúsággal olvastam vasárnap, hogy Gary Moore elhunyt. Roppant feldúlt voltam, hiszen sok-sok éve ismertem Garyt, aki egy csodás gitáros és barát. Szomorúsággal tölt majd el a hiánya, de egy csodás zenei örökséget hagyott ránk. Szívből jövő részvétem a családjának. Nyugodj békében, barátom!"
 

Hozzászólások

[005663]
AngyalGyula
Egy újabb nagy öreg távozott sorainkból...
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NAGAARUM - Elkészült a Covid Diaries lemez limitált CD-verziója is
2020. augusztus 3. (hétfő) 19:05

Még májusban jött ki az új Nagaarum lemez, a Covid Diaries, a CD-verzió pedig pár napja látott napvilágot. Ez a projekt tizenkilencedik hanganyaga, sorlemezként pedig a tizenhetedik. "Egy hosszabb szervező és átszervező munka eredményeként végül megjelent a koronavírus járvány generálta rendkívüli közrend alatt komponált lemez fizikai változata. Az NGC Prod és az Aesthetic Death közös kiadványaként 300 darabra limitáltan érhető immár el a digisleeve CD. Az első 44 darabhoz jár egy hatoldalas leporelló, ami az eredeti magyar szövegeket tartalmazza - ezt nevezhetjük die-hard verziónak." 'Utólag visszatekintve, azért is érdekes számomra a lemez, mert hazánkat lényegében elkerülte a járvány. Érdekes figyelni a különböző emberek véleményét az okokról, az idejében meghozott intézkedésekről, vagy a mások által emlegetett elhazudott adatokról, a lakosság fegyelméről, vagy hogy ez az egész csak egy átverés,...

DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz
DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz

Eredetileg úgy volt, hogy június 21-én jelenik meg az új Deep Purple album, a Whoosh!, április elején azonban bejelentette a legendás hard rock csapat, hogy a lemez csak augusztus 7-én jön...

INCANTATION - Klippel a nyár végi album harmadik előzetes dala: Entrails Of The Hag Queen
INCANTATION - Klippel a nyár végi album harmadik előzetes dala: Entrails Of The Hag Queen

Sect Of Vile Divinities címmel augusztus 21-én jelenik meg az 1989 óta aktív amerikai death metal brigád Incantation tizenegyedik albuma, a 2017-es Profane Nexus lemez folytatása. Az...

KALT VINDUR - Új klipes dal a lengyel black metal csapattól: Eyes Ov Gods
KALT VINDUR - Új klipes dal a lengyel black metal csapattól: Eyes Ov Gods

.​.​.​And Nothing Is Endless címmel augusztus 7-én jelenik meg a black metalos lengyel Kalt Vindur második albuma, a 2017-es Delusions lemez utódja. A 2015 óta aktív csapat második...

BYPASS OF ANGER - Videoklip a debreceni csapattól: Pokol az Édenből
BYPASS OF ANGER - Videoklip a debreceni csapattól: Pokol az Édenből

Pokol az Édenből címmel júniusban jelent meg a Beholder tagokból 2016 végén alakult debreceni Bypass Of Anger bemutatkozó EP-je, a címadó dalhoz pedig most egy hivatalos klip is...

ANTI-MORTEM - Hat év után feltámadt a southern metal csapat, az első új dal: Old Wishita
ANTI-MORTEM - Hat év után feltámadt a southern metal csapat, az első új dal: Old Wishita

Hat év után új felállásban éledt fel az oklahomai southern metalos Anti-Mortem, az Old Washita című első friss dalukkal máris megismerkedhetsz. A banda 2014-ben adta ki első és eddig...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS