ÖRÖKSÉG - Élet a Kormorán után

A Kormorán rajongók már semmit sem értenek, de a mellőzött zenészek sem

2011. február 7. (hétfő) 09:04 | utoljára módosítva: 2011. február 9. (szerda) 08:59

A Magyar Örökség-díjas Kormorán zenekar rajongói nem kis megdöbbenéssel vehették kézbe a tavaly év végén megjelent új albumot, a Magyar kettőst, azt ugyanis nem az utóbbi tíz évben sikert sikerre halmozó felállás készítette, hanem egy teljesen más összeállítású csapat.
Az 1976-ban, Koltay Gergely vezetésével megalakult folk rock csapat legutóbbi albumán a 2000. óta ismert felállásból csupán Koltay Gergely és a billentyűs Szűts István szerepel, illetve egyetlen dalban - a szövegíró külön kérésére - Tóth Reni énekesnő.
Koltay Gergely így nyilatkozott az albumról nemrég: „Ez a Kormorán egyik legkülönlegesebb zenealbuma. Ugyanis a felvételen nemcsak az együttes muzsikusai zenélnek, soraikban a székely Gáspár Álmossal, hanem van valamilyen sajátos szimbolikus jelentése annak, hogy meghívást kaptak énekesek a Felvidékről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és Erdélyből. Mégpedig Vadkerti Imre és Fehér Nóra mellett Pál Eszter, Ferencz József és Simon Adorján.”
Az "új" Kormoránból kimaradt muzsikusok - Tóth Reni, Géczi Erika és Mr. Basary énekesek, Szabó Miklós gitáros, Nagy László dobos - egy nyílt levélben fogalmazták meg véleményüket a váratlan és meglepő körülmények közt lezajlott változások kapcsán, és egyúttal azt is bejelentették, hogy Örökség néven új formációt hoztak létre, amelynek munkájában részt vesz a basszer Zsoldos Tamás és a hegedűs Gáspár Álmos is.
Kattints a nyílt levélhez!


KORMORÁN - Ne sírj (2010. szeptember)
Kedves Kormoránt kedvelő Barátaink!

Kérünk Benneteket, olvassátok el levelünket figyelmesen, mert szeretnénk, hogy Ti is megértsétek, mi is történt valójában! Szeretnénk továbbra is látni Benneteket koncertjeinken, beszélgetni Veletek, és együtt erősíteni a szellemiséget, hitet, mely olyan naggyá tette ezt a közösséget...

Tavaly nyáron különös szóbeszéd kapott szárnyra, miszerint a Kormorán együttes énekesei (Tóth Reni, Géczi Erika, Mr. Basary) helyett más énekesek lesznek. A döbbenet és a csodálkozás egyszerre ült ki arcunkra, mert nem értettük a helyzetet. Értetlenül álltunk a történtek előtt. De ha bármit kérdeztünk, a válasz mindig az volt: „…minden rendben van, ne higgyünk a pletykáknak!...”

Van egy mondás: „Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja.” Ez a népi bölcsesség hosszú-hosszú évek alatt alakult ki, s talán érdemes rajta a történtek függvényében elgondolkodni.

Telt-múlt az idő, koncert koncert után, de ez a szóbeszéd csak nem szűnt meg, sőt mindig jöttek hozzá újabb információk. Úgy tűnt, hogy rajtunk kívül mindenki más rendkívül jól informált volt. A végén már mindenki tudott mindent, csak mi nem, az érintettek.

A döbbenet és a csodálkozás helyét felváltotta a szomorúság és a csalódottság. Igen, szomorúak voltunk, mert ha igaz, hogy mások énekelnek helyettünk a Kormoránban, akkor szétfoszlik egy álom. Az álom arról, hogy mi egy család vagyunk, hogy egy közösséget alkotunk, ahol azt csinálhatjuk, amit szeretünk: zenélhetünk, énekelhetünk, s ezzel örömöt okozhatunk sok-sok embernek, akik szeretik a mi előadásainkat, s zenénket.

És igen, csalódottak voltunk és vagyunk, mert a mai napig nem tudjuk, mi az igazság. Igen, csalódottak vagyunk, mert látjuk, ahogy darabokra hullik egy kép kilenc muzsikus összekapaszkodásáról. Ez mára már csak illúzió.

Viszont vannak tények... Tény az, hogy az elmúlt két évben megjelent Kormorán albumokon már egyre kevesebbet zenéltünk, énekeltünk, és egyre több volt a vendégmuzsikus. Persze ez önmagában nem probléma, hiszen minden zenész és énekes a Zenészek és Énekesek nagy családjához tartozik. Mi is örülünk annak, ha segítséget kapnak feltörekvő tehetséges fiatalok azáltal, hogy egy neves zenekar albumán énekelhetnek, vagy együtt énekelhetünk zenei palettánk nagyjaival.

A 2010-ben megjelent Magyar kettős című albumon már egyáltalán nem is szerepeltünk (kivéve Reni egy dalban - a szövegíró külön kérésre). S ki az a mi? Nos, Géczi Erika, Tóth Reni, Mr. Basary, Szabó Miklós és Nagy László.

Jött a Karácsony, s oly sok év után nem volt Kormorán karácsonyi koncert. Beköszöntött az Új Év. Már 2011. februárjában járunk, és még mindig nem tudunk semmit. Lesznek-e koncertjeink, lesznek-e próbák, egyáltalán mi van velünk? Fogunk-e idén együtt muzsikálni, fogunk-e egyáltalán muzsikálni?

Vártunk. De vajon mire? Sokáig vártunk, immár fél éven keresztül, hogy megtudjunk valamit. Hogy fogunk-e mi kilencen - akik eddig Kormorán zenekar voltunk - zenélni? Fogunk-e így kilencen együtt zenélni? Lesznek-e így kilencen együtt koncertjeink? Megannyi megválaszolatlan kérdés, és a választ a mai napig nem kaptuk meg!

Viszont vannak az igazságot elrejtő nyilatkozatok, amelyek megtévesztik az embereket. Szétszakadt országunk és szétszabdalt magyarságunk összefogása jó marketing fogás, mely mögé el lehet rejtőzni, ezzel álcázva az igazi szándékot. Szétszakadt országunk ma már jó üzlet lett! Hangzatos szép szavak, mondatok. S közben hol vannak az igazi emberi értékek, mint az őszinteség, az egyenes, nyílt beszéd, és a tisztelet?


KORMORÁN - Ki szívét osztja szét
Nagyon úgy tűnik, hogy mindaz, amit 10 éven keresztül az emberek Kormorán zenekarként ismertek, egy átalakuláson megy keresztül. A változás szele minket is elért, akárcsak az országot. S talán a változás néha nem is baj. A világban mindennek megvan az oka, semmi sincs véletlenül. A változás sokszor szükséges a fejlődéshez. Mint amikor a pillangó elhagyja bebábozott börtönét, és kiröppen a napfényre, s a tiszta kék ég felé fordítja tekintetét.

A Kormorán új zenészekkel, új énekesekkel szárnyal tovább, olvashatjuk a Demokratában. Az újságok hasábjairól tudtuk meg azt, amit fél éve mástól várunk...

Az „új-Kormorán” szárnyalásával párhuzamosan mi is tesszük tovább dolgunkat, amit eddig is. Énekelünk, zenélünk, mert szeretünk énekelni és zenélni. Ezt a képességet kaptuk Istentől. Nagy szavak és hangzatos mondatok nélkül. Nem mérnökök lettünk, vagy sofőrök, vagy üzletemberek, vagy valami mások, hanem zenészek, muzsikusok.

Szeretünk zenélni a zene öröméért, énekelni azért, hogy a szívünkben, lelkünkben megszülető gondolatokat üzenetként átnyújtsuk mindazoknak, akik nyitottak azokra, zenélni azért, hogy akik hallgatják, jól érezzék magukat, feltöltődjenek a zene hangjaival, energiájával, és az előadók szeretetével, odaadásával. A zene nem lehet eszköz. A zene egy magasabb rezgésű energia, mely azt a célt szolgálja, hogy akik zenélnek, és akik hallgatják, az előadás alatt összekapcsolódjanak, és kölcsönösen energiát sugározzanak egymás felé, amely nem más, mint a szeretet energiája, amely a legmagasabb rezgés a világon, s amely az összetartozást jelenti minden ember között.

Bárhogy is van, mi nem szálltunk el a Kormoránból, mégis arra kényszerítettek az események, hogy ha zenélni akarunk, akkor kezünkbe kell vennünk saját sorsunk irányítását, és új formációt kell létrehoznunk, új névvel.

Járjuk az utunkat és énekeljük tovább a dalainkat, visszük tovább azt az örökséget, ami a tarsolyunkban összegyűlt. Megőrizve a Kormoránnak az elmúlt években felvállalt eszmeiségét és hangzásvilágát, ötvözve saját gondolatvilágunkkal és zenei ötleteinkkel. Az élet néha furcsa fordulatokat hoz, de ha magasabb távlatból nézzük ezt a táncot, igenis meglátjuk a ritmusát és lüktetését, s akik képesek ezt a ritmust és lüktetést felvenni, mindig könnyedén és felszabadultan haladnak tovább. Mi sem tehetünk mást, mint tovább haladunk.

Kedves Barátaink! 2011-ben is szeretnénk ugyanúgy tovább zenélni, mint az ezt megelőző 10 évben. Ötünk mellett természetesen Gáspár Álmost és Zsoldos Tomit is velünk láthatjátok majd, valamint nagy örömmel vállalta a velünk való együtt zenélést Gulyás Feri, aki többek között a Nox együttesben is sok szép népi hangszeren játszott.

A nevünk: ÖRÖKSÉG

Egyelőre közösségi oldalakon (
facebook, iwiw) informálódhattok rólunk és a koncertjeinkről, néhány nap múlva pedig Tóth Reni honlapján - www.tothreni.hu - kapunk egy „oldalt” mindaddig, amíg el nem készül a saját honlapunk.

Kérünk Benneteket, küldjétek tovább ezt a levelet mindazoknak, akikről tudjátok, hogy szeretnek minket, és a jövőben is szeretnének eljönni a koncertjeinkre! Minél többen csatlakozzatok a közösségi oldalainkhoz („lájkoljatok”), így a közvetlen kapcsolattartást szorosabbra fűzhetjük! Mondjátok el véleményeiteket, észrevételeiteket, próbálunk válaszolni, mert mi hiszünk a párbeszédben! Legyetek partnereink, és együtt „harcoljunk” a nagybetűs Értékekért!


KORMORÁN - Maradunk
Ugyanúgy várunk Titeket nagy-nagy szeretettel előadásainkon, mint eddig. Érdekes, új műsorral készülünk a számotokra. A jó hangulat, a vidámság és a pergő ritmusok ugyanúgy velünk lesznek, mint a szívhez szóló szép szövegek és dallamok. Nagyon várunk Benneteket, és köszönjük, hogy eddig is annyi sok szeretetet kaptunk tőletek!

„Az élet olyan tapasztalat, melynek célja, hogy az embert a lét magasabb, elmélyültebb és kiterjedtebb síkjára vezérelje, tettei következményeinek megtapasztalása által.” (Shai Baba)

Sok szeretettel, Tóth Reni, Géczi Erika, Mr. Basary, Szabó Miklós, Nagy László

A következő vers legyen útravalónk az előttünk álló szép jövőben:

Prohászka Ottokár: Kő az úton

Gondolod, kerül életed útjába
Egyetlen gátló kő is hiába?
Lehet otromba, lehet kicsike,
Hidd el, ahol van, ott kell lennie.

De nem azért, hogy visszatartson téged,
S lohassza kedved, merészséged.
Jóságos kéz utadba azért tette,
Hogy te megállj mellette.

Nézd meg a követ, aztán kezdj el
Beszélgetni róla Isteneddel.
Őt kérdezd meg, milyen üzenetet
Küld azzal az akadállyal neked.

S ha lelked Istennel találkozott,
Utadban minden kő áldást hozott. 

Hozzászólások

[005616]
apolo
és persze a csodálatos dalriadát ki ne felejtsem,ami bali dávid szerint 2 pontos banda!
[005615]
apolo
tényleg meglepő volt,nem tudtam...amit a kormorán az utóbbi 10 évben összehozott,az a magyar folk/patrióta rock netovábbja volt...voltam nem egy koncerten,csodálatosak voltak!dalriada fanoknak különösen ajánlott!de kíváncsi leszek az örökségre is.a kormorántól ajánlom az istenem magyar volt...albumot!de folk rockban van még pár remek zenekar,mint a szkítia,c.s.í.t.,csillagösvényen,transylmania,déva,dobogókő,romer-mondák könyve,palmetta,virrasztók,kormorán memory band,ismerős arcok,moon and the nightspirit.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FIRSTBORNE - Friss videó Chris Adler és James Lomenzo új projektjétől: Roll The Dice
2020. augusztus 6. (csütörtök) 19:38

Még júniusban jelent meg a debütáló EP az ex-Lamb Of God dobos, Chris Adler új projektjétől, a FirstBorne-tól, a Roll The Dice dalhoz pedig most elkészült egy szöveges videó. A csapatban James Lomenzo basszusozik (ex-Megadeth, White Lion, Lynch Mob), az énekes Girish Pradhan (Girish And The Chronicles), a gitáros pedig Myrone. "A FirstBorne egy közösség. Innen senki sincs kizárva. Ez egy soundtrack mindenki számára, ezekben a sötét időkben egy pozitív jelzőfénynek szánjuk."   www.facebook.com/pg/firstborneofficial   FIRSTBORNE - Roll The Dice (szöveges videó a 2020-as FirstBorne EP-hez) FIRSTBORNE - FirstBorne EP (2020) Firstborne by Firstborne

BLACK STONE CHERRY - Október végén új album, klippel az első dal: Again
BLACK STONE CHERRY - Október végén új album, klippel az első dal: Again

The Human Condition címmel október 30-án lát majd napvilágot a southern rocker Black Stone Cherry hetedik albuma, első előzetesként pedig máris itt van a klippel kísért Again dal. A...

CONTINOOM - Klippremier Schrott Péteréktől: Not My War
CONTINOOM - Klippremier Schrott Péteréktől: Not My War

Új videoklippel jelentkezett a Schrott Péter énekes vezette Continoom gárdája. "Már a tizedik videoklipjét készítette el a fúziós, elektro-modern metalos Continoom zenekar - ezúttal...

CULT OF LILITH - Pusztító death metal Izlandról, új dal és klip: Purple Tide
CULT OF LILITH - Pusztító death metal Izlandról, új dal és klip: Purple Tide

Mara címmel szeptember 4-én jelenik meg a death metalos izlandi Cult Of Lilith bemutatkozó albuma, második előzetesként pedig a klippel kísért Purple Tide dalt tették közzé. A videót...

ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship
ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship

Május végén jelent meg az Alestorm új albuma, a Curse Of The Crystal Coconut, a Big Ship Little Ship című dalhoz pedig egy cseppet sem komoly videoklip érkezett most. Ismerkedj meg vele!...

ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki
ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki

25 évvel a Høstmørke lemez után egy harmadik albumot ad ki az Isengard, a Darkthrone-ból jól ismert Fenriz szólóprojektje. Az 1989 óta létező Isengard két lemezt hozott ki a 90-es...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS