OSSIAN - A nyertesek és a válaszok

Lassan befejeződnek az Az lesz a győztes album munkálatai

2011. január 31. (hétfő) 08:40 | utoljára módosítva: 2011. március 7. (hétfő) 01:38

Az új Ossian album felvételei lassan befejeződnek Törökbálinton, a lemez pedig március 7-én jelenik meg 'Az lesz a győztes' címmel. Az anyag limitált verziójú különleges kiadásához egy bónusz CD is tartozik majd, telepakolva a 2009-es PeCsa koncerten készült felvételekkel.
A január közepén meghirdetett 'Vendégül látnak a stúdióban' akció két nyertese, Ferenc Ildikó és Márton Attila ezen a héten tesz látogatást a stúdióban, ahol már az új dalokba is bele tudnak majd hallgatni.
Az akció kapcsán számos kérdés érkezett a csapathoz, amelyeket az intenzív stúdiómunka mellett is maximális alapossággal válaszoltak meg.
Kattints a kérdésekhez és az Ossian válaszaihoz!Klementik Zsolt:

Nagy elismerésem küldöm az Ossian minden tagjának a sok-sok koncertért és a nagyszerű albumokért, amelyek hitet adtak rossz napjaimban.
25 év után van bennetek még valami félelem a koncertek előtt, nehogy valami kellemetlen dolog történjen, nehogy közbeszóljon a technika?


"Természetesen mindannyiunkban van egy adag természetes lámpaláz és aggódás, hogy minden jól sikerüljön, de ez általában a koncertek első percében egy csapásra megszűnik…"

Minden embert és zenekart érnek rosszindulatú támadások. Ez az Ossiannal is így van? Csak a zenekar háta mögött történik ez, vagy előfordul, hogy szemtől-szemben is találkoztok a rosszindulatú emberekkel?

"Szemtől-szemben senki sem támad minket, többnyire névtelenül, vagy netes álnevek mögé bújva írogatnak egyesek különböző fórumokba."Németh Péter:

Emlékeim szerint Endrének az első Ossian-éra vége felé ('93-94 tájékán) volt egy olyan terve az akkori bandával, hogy készül egy kizárólag klasszikus versek feldolgozását tartalmazó album. (Ugye ott volt a Ballada a senki fiáról a Keresztút albumon.) A közeljövőben várható egy ilyen jellegű album, vagy alapvetően mások most a prioritások a bandánál?


Paksi Endre: "Ez az ötlet nincs teljesen elvetve, de a közeli jövőben nem valószínű, hogy megvalósul. Jelenleg inkább a Lélek hangja akusztikus-szimfonikus album folytatásán gondolkodom, mert szerintem még sok olyan Ossian dal van, amit érdemes lenne más hangszerelésben is megszólaltatni. De egyelőre ezek is csak távlati tervek."

A bónuszkérdésem pedig az volna, hogy Endrének nincs-e szüksége véletlenül egy CD-tartóra?

"Nagyon jó kérdés! (nevet) Égető szükségem lenne több darabra is, mert lassan elborítanak a CD-k…!"Nagy László:

Várható-e, hogy a régi Ossian dalok közül megjelenik majd valamelyik újra feldolgozva egy következő albumon? És várható-e valamikor DVD formátumban is a VHS-en kiadott Ossian koncert (1998. június 14.)?

"Valószínűleg lesz folytatása a Lélek hangja albumnak, és azon újra átdolgozunk majd régebbi Ossian dalokat. A '98-as VHS-felvétel képminősége nagyon gyenge, ez sajnos nem alkalmas digitális változatra."Beregszászi Tibor:
Az alábbi kérdéseim vannak a stúdióban tartózkodó Ossian tagjai - elsősorban Paksi Endre énekes - részére:

A 25 éves jubileum kapcsán elképzelhetőnek tartod/tartjátok, hogy akár 2011. év őszén vagy a közeljövőben a "régi" és "új" Ossian tagok más-más zenekarainak dalaival és vendégzenészekkel (pl. Machbeth, Sámán, Fahrenheit, Wellington stb.) és a jelenleg működő zenekarokkal (pl. Pokolgép, Omen, Beatrice stb.)közös fesztivált, koncertet vagy esetleg fesztivál-turnét tartsatok?

"A 2011-es programunkban a májusi jubíleumi nagy koncert és a nyári fesztiválok mellett szerepel egy sportcsarnokos országjárás a Lorddal, a Kárpátiával és néhány alkalommal az Eddával. Jelenleg más közös megmozdulást nem tervezünk."

A honlapotokat böngészve észleltem, hogy a tagok kedvenc zenekarai elég széles skálán mozognak. Terveztek-e valamikor a kedvenceitektől egy-egy dal feldolgozását bemutató Ossian koncertet, illetve albumot?

"Nagyon ritkán készítünk feldolgozásokat, és akkor is olyanokat, amelyekben igazi kihívást érzünk, mert a dalt jónak tartjuk, de a stílusunktól hangszerelésileg nagyon távol van. Ilyen volt a Moby Dick-től a Jusson eszébe, vagy a Padlás musical-ből a Fényév távolság. Biztosan lesz még olyan, hogy átformálunk egy-egy dalt a saját világunkra, de egy teljes album, vagy egy koncert ötlete még nem merült fel bennünk."Rónai Tamás:

Miért Ossian lett a zenekar neve?

Paksi Endre:
"Egy Arany János versben fedeztem fel a nevet és nagyon megtetszett a csengése. Szeretem benne, hogy egyéni, nem egyértelmű és utána kell olvasni a jelentésének."Szaniszló Szilvia:

1. A CD-borítóitok a zenekar ötletei alapján valósulnak meg, vagy inkább Sallai Péter saját elképzelései szerint?

Paksi Endre:
"Az alapötleteket általában én vázolom fel neki, Peti pedig nagyon profin megvalósítja őket. Az új album borítóját is ő készítette el, és szerintünk az eddigi legjobb Ossian-grafikája lett!"

Endre, igazán írhatnál egy könyvet a zenekar sztorijáról, a kezdetektől egészen napjainkig. Biztosan sokan kíváncsiak lennének rá. Van erre esély?


"Többször gondoltam már rá, de a zenekar 1994 előtti életében több olyan tényező is van, amelyekre a mai napig nem szívesen emlékezem vissza, és itt természetesen nem a koncertekre, a lemezekre, vagy az Ossian közönségére gondolok. Ezek a mai napig csodálatos élmények számomra."Fábián László:

Sziasztok! Sepsiszentgyörgyről írok, és az lenne a kérdésem, hogy Endre milyen érzéssel tért vissza Székelyföldre annyi idő után?

"Aki ott volt a 2004-es koncerten, tanúsíthatja, hogy az a hihetetlen szeretet és lelkesedés, amivel akkor és ott fogadtak, annyira meghatott, hogy az első néhány dalnál a könnyeimmel küzdöttem. Hála az égnek, manapság már egyre könnyebb Erdélyben koncertezni, évről-évre rendszeresen megyünk is játszani. Így lesz ez 2011-ben is!"Ramotai Zoltán:

A májusi 25 éves bulin fellépnek régi tagok is? Játszotok majd a Félre az útból lemezről?

Paksi Endre:
"Mivel Maróthy Zoltánék a 15. és a 20. évfordulón is elutasították a felkérésemet, nem láttam értelmét újra megpróbálni a dolgot. Még nem állt össze a májusi program, a bőség zavarával küzdünk, de elképzelhető, hogy játszunk egy-két dalt arról az albumról is."Czigány Judit:

21 éves győri lakos vagyok, és mióta az eszemet tudom, ti vagytok a kedvenc együttesem. Amikor még középsuliba jártam, a gólyákat én tanítottam a gólyabálra énekelni, a számot pedig én választottam, és persze mi más is lehetett volna ez, mint tőletek egy szám, a Hűség. Hatalmas sikere volt, hiszen sok sok ember rájött, aki más stílusú zenét hallgat, hogy milyen jó ez a szám.
Viszont még sosem jutottam el egy koncertetekre sem, ez a legnagyobb álmom, és remélem, hogy most februárban megvalósul majd, itt Győrben. Nagyon tisztellek titeket, és mindenki nagy álma, hogy ilyen sokra vigye, mint ti. Őszintén kívánok nektek további sok sikert és sok-sok albumot!


"Kedves Judit! Nagyon köszönjük a jókívánságaidat, és reméljük, hogy a februári győri koncerten találkozunk!"Tóth Péter:

Miért nincs vendégkönyv az Ossian honlapon? Ez csak azért is jó volna, mert az emberek beírhatnák oda a véleményüket.


"Néhány provokátor évekig folyamatosan írogatott különböző álneveken rendkívül sértő, személyeskedő, rágalmazó kommenteket a vendégkönyvünkbe, néha naponta több tucatot is. Meguntuk. Egyébként ugyanezért nincs vendégkönyve például a Pokolgépnek sem. Személyesen szívesen válaszolunk mindenkinek."

Miért nem változtattok radikálisan a koncertnótákon? Rengeteg jó Ossian dal van! Úgy gondolom, hogy egy ilyen koncertprogramos "vérátömlesztés" nagyon jó volna mindenkinek.

Paksi Endre:
"Kétféle koncertre járó Ossianos van: egyfelől vannak, akik sűrűn, évente többször is eljönnek a bulikra, az ország különböző pontjain. Én őket is megértem, hiszen nagyjából ugyanazt a programot adjuk Debrecenben vagy Szombathelyen. Viszont nekünk gondolnunk kell azokra is, akik évente csak egyszer jönnek el egy adott városban, és bizony ők vannak többségben. Azt hiszem, hogy ők szívesebben hallják az Acélszívet, mint mondjuk a Botrány-gyárt… Régi dilemma ez, de mindig igyekszünk egyensúlyt tartani: minden évben előveszünk néhány ritkaságot is."Likota Regina:

Lehetséges, hogy azokat a dalrészeket, amiket anno Maróthy Zoli énekelt, nem Endre fogja énekelni, hanem a zenekar valamelyik másik tagja?


"Nincs rá jelentkező a zenekarban!" (nevet)

Mi az, ami a leginkább ki tud borítani titeket? És mi az, amin a közös munka során össze tudtok szólalkozni?

"Ezek kizárólag szakmai kérdések. Mindannyian szeretnénk a legjobbat kihozni a zenekarból, és néha másképp látunk egy-egy dolgot, pl. egy dal felépítését, vagy hangszerelését. De a végén mindig közös nevezőre tudunk jutni…"Andorka Boglárka:

Azt szeretném megkérdezni Endrétől, hogy amikor arról énekelt, hogy "én azt mondom, egy életforma, más leszel, mint a többiek", ezt hogyan élte meg?

Paksi Endre:
"Ez is egy olyan kérdés, amire nagyon nehéz röviden válaszolni, de megpróbálom. Úgy gondolom, hogy a Rockzene szeretete elkísért 12 éves koromtól mostanáig, és adott egyfajta gondolkodásmódot és érzésvilágot, amely legtöbbször nem passzolt az általános normákhoz. Itt nem szélsőséges devianciára kell gondolni, de én hiszek abban és mindig is hinni fogok, hogy az egyénnek nem kell mindenben alkalmazkodnia a társadalom vélt elvárásaihoz. Nem kell a gyorsan változó divatokat, értékrendeket szolgai módon követni, hanem a saját érzéseink, gondolataink, elveink, ízlésünk mellett kell kiállni, még akkor is, ha így sokaknak nem felelsz meg… a saját belső harmóniád és a téged igazán szerető-megértő környezeted megteremtése legyen a legfontosabb. Egyébként köszönöm a jókívánságot, Neked is minden jót!"

Ricsitől pedig azt kérdezném, hogy most már biztos-e abban, hogy jól döntött, amikor a bringáját anno gitárra váltotta?

Rubcsics Ricsi:
"Abszolút biztos vagyok benne!" (nevet)Márton Attila:

Egy videomegosztó portál Ossianos kommentjeit rendszeresen olvasom, de én magam is írtam jó néhányat. Vannak olyan hozzászólók, akik több kemény dalt várnak egy-egy új album megjelenésénél. Befolyásolnak benneteket az ilyen észrevételek, vagy az album összeállításánál más feltételek dominálnak?


"Természetesen egy új album megírásakor gondolunk azokra, akik hallgatják, várják és szeretik a zenénket, de a legfontosabb tényező az, hogy mi öten elégedettek legyünk a dalokkal!"

Dalaitokban gyakran teret kap a becsületes embereket sértő korrupció, a pénz mozgatta érdekszervezetek és az abban közreműködő "emberek" tevékenysége. Volt már ebből a nyíltságból hátránya a zenekarnak?

"Nagyon sok hátrány származott ebből, és nem véletlen, hogy egy-két rockos lapot leszámítva a 'magyar' médiából totálisan ki vagyunk rekesztve…"Gebei Gábor:

Endréhez lenne egy kérdésem: milyen érzés a színpadról látni, hogy az emberek éneklik, fejből tudják azokat a dalokat, dalszövegeket, amiket írtál/írtatok? Ad ez valamilyen plusz energiát egy-egy turné vagy lemezfelvétel előtt?
(Sok-sok OSSIAN-t még!!!)

Paksi Endre:
"Természetesen igen! Ez segít a sok száz kilométeres utazások után, a hőségben-fagyban minket, mert a színpadra lépve azonnal létrejön egy különleges áramkör a közönség és a zenekar között, amitől már csak a zene marad a lényeg."Thaly Kristóf:

Endre régebben írt könyveket is. Várható új kötet, vagy egyáltalán ír-e még könyveket?


"Jelenleg nem írok könyveket, de tervezzük a 6 eddig megjelent regényem újra kiadását egy hetedik, kiadatlan kötettel együtt."

Konceptsztori lesz az új album? (Mint mondjuk a Maidentől a 7th Son) Vagy egy-egy témát körüljártok majd bővebben is, mint az Örök tűz albumnál?

"Az új album tulajdonképpen egy közös gondolat köré épül: az eltelt 25 évről szól, de ezen belül nagyon változatos lett, egyfajta zenei-szövegi esszenciája a megtett útnak. Egy klasszikus Ossian album lesz."Boros Gergely:

A 25. születésnap alkalmából nem terveztek régebbi felvételeket feljavítani, illetve újra kiadni? Gondolok itt például a demókra, vagy a fantasztikus 1998-as koncert VHS-re.


"A demók és a '98-as VHS-felvétel is olyan technikai állapotban maradtak fenn, hogy sajnos nem alkalmasak a digitalizálásra, viszont a májusi születésnapi koncertet nagyon komoly felszereléssel fogjuk rögzíteni."Rédei Gergely:

Endre mikor ír már egy igazán izgalmas könyvet az Ossian történetéről? Szerintem sok rajongó örülne egy ilyen jellegű kiadványnak, hiszen nagyon szép a zenekar életműve, felölelve a régi zenekari dolgokat is, és az "új" zenekar történetét is.


"Jelenleg rengeteg elfoglaltságom van a zenekar ügyeivel, ráadásul tervezzük a '90-es években megjelent 6 thrillerem újrakiadását, egy kiadatlan hetedikkel együtt. De egyszer bizonyára sort kerítek majd erre is."

Az utóbbi időben miért mellőzi a zenekar az Ossian-sasos emblémát? Sokunknak nagyon a szívéhez nőtt ez az embléma.


"Szó sincs mellőzésről, az új album borítóján is megtalálható lesz a turulmadár, amit annak idején a tatabányai szobor alapján készített el Cselőtei Laci. Azóta is minden koncertünkön ez a háttér, már 25 éve."

Láttok esélyt arra, hogy pl bónusznótaként feldolgozzatok valami régi igazi heavy metal nótát, mondjuk az Accepttől? Ez igazi bónusz lenne az igazi HEAVY METAL rajongóinak!

"Eddig még nem gondoltunk rá, de a következő 25 évben még sok minden történhet!"Papp Kristóf:

Szoktatok más magyar bandák koncertjeire járni? Nem furcsa ilyenkor a közönség soraiban lenni?


"Eléggé elfoglaltak vagyunk valamennyien, nagyon kevés időnk van ilyesmire, de mivel sok fesztiválon lépünk fel, ott azért adódik alkalmunk másokat is megnézni. Ilyenkor általában a színpad oldaláról nézzük a bulikat."Kálmán Imre:

A legfontosabb kérdésem talán az lenne, hogy ezt az eszeveszett tempót, amit diktáltok évről-évre, hogy bírjátok?
Szinte minden évben jobbnál-jobb lemezeket adtok ki, ezenkívül az ország minden egyes területén koncerteztek, sőt a határon túli magyar településekre is eljuttok, ami kevés zenekarnak adatik meg. Hihetetlen, hogy képesek vagytok mindezt végigcsinálni, rengeteg munkával és türelemmel! Remélem, még sokáig folytatjátok és végre méltóképpen felfigyel rátok a média is, nem pedig az agyonsztárolt "senkiket" mutogatják majd a tévében. Sok sikert kívánok nektek a továbbiakhoz és bárki bármit mond, soha ne adjátok fel! Rock'n'Roll, csak Rock'n'Roll!


"Lehet, hogy közhelyesnek tűnik, de minket a közönség szeretete inspirál és ez ad mindig új erőt! Köszönjük a jókívánságokat!"Mazán Tamás:

Magyarország egyik legnépszerűbb rockzenekarának tagjait mi motiválja még annyi év, koncert, utazás után? A rossz nyelvek szerint nem a zene és a közönség által adott szeretet, illetve a nekik való zenélés, valamint a zene szeretete... hanem sokkal inkább a pénz, amit a zenélésért kap a zenekar.

Paksi Endre:
"Ahogy már 1990-ben megírtam: '…rossz nyelvek voltak, vannak és mindig is lesznek' - ebből a szempontból semmit sem változott a helyzet 20 év alatt… Ezt az utat elkötelezettség, a zene és a közönség szeretete nélkül lehetetlen bejárni, mondhat bárki-bármit."

Attus: "Sajnos a rossz nyelvek folyamatosan dolgoznak a maguk provokatív, névtelen és rosszindulatúan rágalmazó stílusában, mert fáj nekik mások sikere, ezért irigyek! Ha a zenekart a pénz motiválná, akkor nem ezt a zenét és mondanivalót közvetítenénk és nem lennénk teljesen kirekesztve a médiából! Az Ossian nem divatbanda!!!"

A 25 éves jubileumi koncertre a banda korábbi tagjai semmilyen "formában" sem kíváncsiak? Akár mint fellépők, vendégzenészek, akár csak mint az Ossian sikertörténetéhez tartozó személyek.


"Ezt tőlük kellene megkérdezned."

Sokan hasonlítják még mindig a régit az újhoz. Maróthy Zolit Rubcsics Ricsihez. A jubileumi koncerten a két nagyszerű gitáros közös zenélése, azt hiszem, megfelelő válasz lenne az összehasonlításra. Nem arra, hogy melyikük a jobb, hiszen mindketten más időben, más korszakban zenélnek. Hiszen mindenkinek megvan az Ossianhoz tartozó kedvenc gitárosa.

"Mi szerettük volna, nem rajtunk múlt a dolog."

Nem volt arról szó a jubileumi koncert kapcsán, hogy Maróthy Zoli is fellépjen?

"A 15. és a 20. évfordulóra meghívtam, de visszautasította."Budai Péter:

Az új lemezen marad a régisulis hangzás, mint legutóbb, vagy egy kicsit modernebb Ossian hangzást kapunk?


"Egy klasszikus album várható zeneileg, erőteljes, korszerű hangzással."Busi Mihály:

Mély tengeri hódolattal írok a Heavy Metal örök "katonáinak". Érdekes és/vagy frappáns kérdéseket nem igazán tudok feltenni... Talán annyit, hogy milyen könnyű vagy nehéz munka volt összehozni ezt az új albumot és hogy mit vártok tőle? (illetve magatoktól) 100%-osra veszem, hogy ha az OSSIAN név rákerül egy lemezre, az csak zúzosan jó lehet! Amit az OSSIAN ad nekünk, rajongóknak, azzal már mind csakis győztesek lehetünk! Ezer köszönet és hála a bandának! Éljenek a rockerek!


"Köszönjük szavaidat! Egy-egy új album elkészítését sohasem tekintjük 'munkának', szeretünk zenélni, alkotni, de az tény, hogy évről-évre több gondot fordítunk erre. Többször átírjuk, csiszolgatjuk a számokat a felvétel előtt."Andorka Gábor:

Visszatekintve az elmúlt időszakra, melyik évet mondanátok a legsikeresebbnek?
Az Örök tűz album óta úgy vettem észre, hogy talán egy kicsit más irányt vett a zenei stílus, és kérdésem volna az is, hogy ez mennyire tudatos lépés volt? És hogy milyenek a visszajelzések ezzel kapcsolatban?


"A zenekar életében a 2004-es év volt az, amikor a Tűzkeresztség megjelenése után azt tapasztaltuk, hogy egyre nagyobb színpadokon játszuk és egyre többen hallgatnak-néznek bennünket. Szerencsére ez a folyamat azóta is töretlen, nem voltak mélypontjaink. Mi egyébként nem érezzük, hogy változott volna a stílusunk, tudatosan semmiképpen. Az, hogy milyen lesz egy-egy album, kizárólag az adott hangulatunk függvénye."Lipők András:

Mit gondoltok, milyen fiatalon lehet elkezdeni a rockzene szeretetét? Lehet szerintetek rockernek születni?
A sztori, amiért kérdezem: holnap lesz 6 hetes a kisfiam, akivel már magzati állapotában is voltunk koncerteteken. Megszületése óta megnyugszik a zenétekre és már az ördögvillát is gyakorolja! Mi persze alig várjuk, hogy vihessük a koncertetekre! (nevet)


Paksi Endre: "Engem ugyan csak 12 évesen kapott el a Rockzene, de nem tartom kizártnak a dolgot! (nevet) Szeretettel várjuk az egész családot a koncerteken!"Ládi Mónika:

Voltatok már igazi szatmári lagziban?


"Még nem voltunk."

Lennétek a nászajándékom?

"Lehet róla szó? (nevet) Kívánunk sok boldogságot az esküvődhöz és - ha elfogadod - küldünk neked ajándékba egy új albumot!"Fekete Zoltán:

Üdvözlet és tisztelet az uraknak! A tavalyi Pecsás buli óta töprengek ezen az egyszerű kérdésen, de nem találom a választ... Ott még 'életem érzelmével' tomboltam végig a jobbnál jobb dalokat, ám sajnos nemrég szét kellett válnunk az eltérő utunk miatt, és most már kapisgálom bánatomban a választ, de azért megkérdeze, mint énekes és mint kezdő szövegíró, illetve mint érző ember, hogy mi a titkotok?
Hogy lehet ennyi érzelmet és ennyi őszinteséget beletenni a zenétekbe? Hogy írtok ilyen remek szövegeket? Milyen lelki átszellemülés kell ehhez? Mert erre más nem képes az Ossianon kívül - ez vált erényetekké és védjegyetekké is. GRATULÁLOK!

Paksi Endre:
"Köszönöm szavaidat! Nagyon sokszor kérdezték már, hogy 'mi a titok?', és soha nem tudtam rá válaszolni. Ezek a dolgok 'csak úgy jönnek', és ezt nyugodtan mondhatom Ricsiék nevében is. Egy zenekar olyan, mint egy kémiai vegyület: van amikor teljesen a helyükre kerül minden elem és működik a történet, de előfordul az is, hogy külön-külön erősnek tűnő elemek együtt nem képesek hatékony reakcióra. Úgy érzem, nálunk szerencsére minden a helyére került…"Lakatos László:

A hivatalos honlapon -
www.ossian.hu - a gitár tab menüt mikor frissítitek?

"A közeli jövőben az egész honlap külsejét szeretnénk némileg felújítani a 25. jubilemi album grafikáit felhasználva. Utána remélhetően a tabok menüt is frissítjük majd."

Nem terveztek akusztikus koncertet?

"Ez egyelőre nincs tervbe véve."Szekeres Adorján:

Évről-évre adtok ki az új albumokat. Nos, mennyire nehéz felkészülni egy következő lemezre, szövegileg és témailag?

Wéber Attus:
"Nem nehéz, mert nem kényszerűségből tesszük, hanem folyamatosan jönnek a zenei ötletek, amikkel inspiráljuk egymást! Szövegi témát meg mindig produkál az élet és a tapasztalat! "

Endre! Számtalan dalszöveg és jobbnál-jobban megfogalmazott érzések... Hogy tudsz ennyi év után is ennyire jó szövegeket írni?

Paksi Endre:
"Ahogy Attus is említette, az életben zajló történések és az ember folyamatosan változó lelkivilága mindig ad új témákat, ötleteket."

Az új album felvételeire kész dalokkal mentetek vagy még egy két dolgot lehet javítani?

Attus:
"Mindig kész dalokkal megyünk stúdióba, de aprócska változtatásokat azért szoktunk csinálni, ha menetközben jön egy jobb ötlet!"

Rubcsics Richárd és Wéber Attus! Egy-egy számnál,hogyan osztoztok a szólókon?

Attus
: "Képességeink és adottságaink szerint, hogy kinek melyik téma fekszik jobban! Ez sosem okozott vitát köztünk!"

Mennyire elégíti ki a zenekar igényeit a törökbálinti hangstúdió?

Attus
: "Maximálisan, mert már 10 éve dolgozunk Küronya Miklós hangmérnök barátunkkal, aki tapasztalatával és zenei ötleteivel mindig segíti a munkánkat és mindezt kellemes, hangulatos körülmények között!"

Egy-egy dal szerkezetén mennyire változtattok a koncertek során?

Attus:
"Alapjában a dalok szerkezetein nem szoktunk változtatni, legfeljebb kiemeljük a főbb zenei és szövegi momentumokat az igazi koncerthangulat kedvéért!"

Milyen elárulható meglepetéssel készültök a május 21.-i PECSA-koncertre?

Attus:
"Az első, hogy a PeCsa szabadtéri színpadán lesz a koncert, ahol 17 éve játszott utoljára a zenekar! A második, hogy az elmúlt 25 év dalaiból válogatjuk össze a műsort, amiben szerepelnek majd rég nem játszottak is! A harmadik, hogy vendégeink is lesznek!
A 4.-ik, 5.-ik, 6.-ik már tényleg meglepetés!" (nevet)

Mennyire nehéz összeválogatni azt a 25 dalt, amit majd elnyomtok május 21-én? Mert az a 25 dal az OSSIAN 25 éves munkásságát kell, hogy átfogja...

Attus:
"Elég nehéz feladat több, mint 200 dalból kiválasztani 25-öt úgy, hogy az mindenki ízlésének és kívánságának megfeleljen - ez konkrétan lehetetlen... De garantáljuk, hogy senki sem fog unatkozni!"

Terveztek netán Ossian-Pokolgép-Omen-Kalapács-(Akela) turnésorozatot?

Attus:
"Most tavasszal a Lorddal, a Kárpátiával és az Eddával lesz egy közös országjárásunk, de a jövő mozgásban van, úgyhogy elképzelhető egy ilyen összefogás is!"

A 2009-es Pecsás bulin a két akusztikus dal (Éjféli lány, Magányos angyal) nagyon jól sikerült! Belátható időn belül nem terveztek akusztikus koncertet?

Attus:
"A közeljövőben nem, de már régóta szerepel ez is az elképzeléseink között!"

Milyen módszerrel készítitek otthon a számok demóit?

Attus:
"Régebben egy 4 sávos kis magnóval dolgoztunk, de most már jó pár éve számítógépre rögzítjük mindannyian külön-külön az ötleteinket és átküldjük egymásnak e-mailben! Mindenki hozzárakja a maga kis gondolatát és így állnak össze a dalok, amiket persze a végén élőben is kipróbálunk!"

Terveztek netán külföldi koncerteket is? (Erdély, Felvidék stb. nem ér)

Attus:
"Csak Erdélybe, a Felvidékre és a Vajdaságba megyünk, más irányban nem tervezünk!"

A jövőben elképzelhető lenne, hogy a koncerteken az OSSIAN tagságán belül mindig egy embernek a kedvenc előadójától elnyomjatok egy számot?

Attus:
"Az Ossian nem erről szól, nincsenek ilyen terveink!"

Ha az OSSIAN feloszlana (remélem, soha nem fog!) mivel foglalkoznátok?

Attus:
"Azzal, hogy újra összehozzuk!" (nevet)Rubos Renáta:

Milyen volt az első koncertélményeket? Milyen érzések játszódnak le bennetek, mielőtt színpadra léptek? Mit jelent nektek a zenekar?

Attus:
"Nálam konkrétan hányinger, hasmenés és nem alvás jellemezte az első koncert előtti 24 órát az izgulás miatt, de ez még tizenéves koromban volt! Ebből mára egy 'gombóc a torokban' maradt, ami sokkal egészségesebb! (nevet) Az izgalom és a drukk mindig megvan, anélkül nem lenne semmi értelme, de a színpadon mindez egy csapásra elmúlik, ahogy megdörren az első taktus!
A zenekar számomra az erő, hivatás, összetartozás és gyermekkori álmaim megvalósulása!"

Endre: "Nagyon lámpalázas típus voltam, ebből a mai napig is maradt némi izgalom a fellépések előtt, hogy minden stimmeljen és ne történjen semmilyen technikai malőr.
Az Ossian számomra - a kedvesem mellett - az életemet jelenti."

Hornyák Peti: "Szia Renáta! Nekem az első koncertem egy Slayer buli volt. A saját koncert előtt mindig van bennem egy kis drukk, hogy minden rendben legyen, és várom a pillanatot, hogy színpadra lépjünk. Nagyon jó érzés a közönséggel együtt átélni a koncerteket! Már akkor is szerettem az Ossiant, amikor még nem én voltam a dobos, de most, hogy én ülhetek a doboknál, az egész életemet meghatározza a zenekar. Nagyon sokat jelent számomra az Ossian!"Scheffer Bence:

Meddig érezhetjük, élvezhetjük még a Szenvedélyt a "Paksi Hangerőműben"?


Endre: "Köszönöm kérdésed! Úgy vélem, még egy jó ideig…"

Endrétől kérdezném szintén, hogy rengeteg költőnk énekelt már finom borainkról és esetleg hallhatunk-e majd egy Ossian dalt erről az isteni nedűről? Vagy még mindig sörivó vagy?

Endre:
"A Sörivók 25 évvel ezelőtt íródott, és már akkor is csak egy, az első albumunkat lezáró poénszámnak készült, hiszen az Ossian nem erről szól. A zenekar 'barátai' és 'jóakarói' azonnal rárugóztak és a mai napig is próbálják - a neten és egyébb helyeken - úgy beállítani a csapatot, hogy 'ez a szellemi színvonalunk'... Ettől függetlenül a mai napig kedvelem a jó sört és a minőségi borokat, de szövegírás tekintetében manapság más dolgok inspirálnak…"

Lemezen szóltatok már nekünk a "lélek hangján"... Egyszer az életben elképzelhető, hogy színpadon is megmutatjátok ezen arcotokat?

Endre: "Régóta tervezzük ezt, és 2007-ben tárgyaltunk is az Almássy-téri Szabadidő Központtal, mert az a hely alkalmasnak látszott egy ilyen jellegű előadásra, ám akkor ez nem jött össze. De ha majd lesz egy nyugodtabb időszak a zenekar életében, visszatérünk a dologra!"

A Wellington is a szívem csücske, illetve Endre egyik arca. Hallhatunk valaha még - mondjuk egy Ossian koncert keretén belül - egy-két dalt abból az időszakból?

Endre:
"Egyelőre nem tervezünk ilyesmit, mert az Ossian kétszázvalahány dalból álló repertoárjából is elég nehéz összeállítani a koncertprogramot úgy, hogy senki ne reklamáljon. Sőt, ez szinte lehetetlen…" (nevet)Lakatos László:

Az új albumhoz megint lesz bónusz CD is. Hogyhogy nem DVD? Pedig ha jól tudom rögzítettétek a 2009-es PeCsa koncertet?


"Úgy döntöttünk, hogy végül a 2011. május 21-i PeCsa-koncertet jelentetjük meg DVD-n."

A PeCsa-koncerteken mindig kitesztek magatokért. Hova tudjátok ezt még fokozni?

"Mindig vannak új világítás- és látványötleteink, a májusi bulin pedig két klasszikus Ossian dalt Kalapács Józsival együtt fogunk előadni, valamint lesznek más meglepetések. De pont attól lesznek azok, hogy nem beszélünk róluk..." (nevet)

Az új albumon lehet-e meglepetésekre számítani?

"Ugyanaz vonatkozik az új albumra is, mint a májusi koncertre… (nevet)

Endre, hogy látod a mai rock/metal szintért? Mi különbséget látsz a 20-25 évvel ezelőtti és mai koncertek között?

"Maguk a koncertek, tehát a zenekar és a közönség kapcsolata, a bulik hangulata nagyon hasonló a régi időkhöz, inkább a körülöttünk lévő világ változott rengeteget és sajnos azt kell mondanom, hogy nem igazán kedvező irányban.

A 'liberális' média tudatosan mindent megtesz azért, hogy a hagyományos magyar értékeket kigúnyolja, semmibe vegye és helyette a saját 'értékrendjét' plántálja az emberek agyába. És ez különösen káros és veszélyes a most felnövő generációk számára.

Mert mit is látnak-hallanak – tisztelet a kevés számú kivételnek – a kereskedelminek nevezett tévékben-rádiókban? Ezt az úgynevezett 'celeb-inváziót', ami azt sugallja, hogy nem kell értened semmihez, elég egy szobanövény értelmi szintje, elég egy kis 'másság', elég ha prostituált vagy és máris te vagy a király... mindent megkapsz, pénzt, autót, sikert, ismertséget.

Sőt a tudás, az önálló vélemény, a gondolkodás, valamint az elvek, a becsület, a hagyományok, a történelmünk ismerete és tisztelete kifejezetten nevetséges ezeknek a köröknek, hiszen a céljuk egy engedelmes, agyhalott, magyar zombie-társadalom felépítése.

Nos, ebbe a világba az Ossian totálisan nem fér bele, nem véletlen, hogy agyonhallgatják a zenekart, vagy gúnyolódnak rajta. Szerencsére egyre többen vannak, akik átlátják a dolgokat és ezért van az, hogy a médiából kirekesztett, tisztességesen dolgozó-alkotó magyar csapatok – pl. Lord, Ismerős Arcok és még hosszasan sorolhatnám – folyamatosan sikeresek."Kaldenecker Péter:

Krisztián, gondolkodtál már azon, hogy a jubileumi koncerten előadj egy basszusszólót?

Erdélyi Krisztián:
"Ezen még nem gondolkodtam, mert alapvetően a basszusgitár nem szólisztikus hangszer. Persze ez nem kizáró ok..." (nevet)

Ha felkérnének titeket egy születésnapi bulira vagy legénybúcsúra, játszanátok ilyen helyen?

Krisztián
: "Ilyen helyeken inkább szórakozni szeretünk!"Balogh Áron:

Lassan egy éve gitározom, és Ricsitől kérdeznék, mert ő a kedvenc magyar gitárosom. Ricsi, neked hogyan indult be a karriered?

Rubcsics Ricsi:
"Nem terveztem, hogy gitáros leszek. A bátyám gitározott, és egy napon elém állt azzal az ötlettel, hogy nekem adja a két gitárját a BMX biciklimért. Hetekig kérlelt, végül igen mondtam, mert azt mondta, többet ér a két gitár, mint a biciklim... Hát nem ért többet... Eléggé elkeseredtem, és szerettem volna visszacserélni, de már késő volt, mert továbbadta a biciklit.

Nem volt jobb ötletem, kínomban elkezdtem nyúzni a gitárokat, és kértem a testvéremet, hogy mutasson pár alapakkordot, dallamot a Judas Priesttől. Pár hét után egész jól mentek a feladatok, egyre jobban megtetszett a gitározás. Kezdtem nem bánni a cserét...

Egyre több részletet tudtam a kedvenc zenekaraimtól: Metallica, Judas Priest, Iron Maiden, Accept stb. Nem gondolkodtam még zenekarban, csak itthon lelkesen gyakoroltam, szerettem a kezembe venni a hangszert, nagyon jó időtöltés volt.

12 éves koromban kezdtem el, 13 éves koromban volt az első fellépésem Solymáron a művelődési házban. Ott ismertem meg Hornyák Pétert, aki a főzenekarban dobolt, és minket választottak előzenekarnak. Guillotine volt a nevünk, a testvéremmel alapítottuk a zenekart, és mindössze egy koncertünk volt... Nem gondoltuk nagyon komolyan, de volt egy lehetőség, és mi éltünk vele. Utána pár évig nem volt zenekarom, nem is terveztem ilyesmit.

A következő csapat a Neckrofight volt. Felkeresett egy ismerősöm azzal, hogy játsszak velük. 16 voltam akkor, majd pár évig működött is a banda, utána megint szünet. Később Hornyák Peti keresett meg szintén egy zenekari felkéréssel, és el is vállaltam. 21 voltam, és ez volt a Seneca. Volt pár közös fellépésünk is Endre akkori zenekarával, a Wellingtonnal.

Amikor feloszlott a Seneca, a Wellingtonban épp teljes tagcsere történt, Endre pedig minket keresett meg a Senecából azzal, hogy vállalnánk-e vele a Wellingtont. Örömmel igent mondtunk, aztán egy évig működtünk is. Endre aztán a sok rajongó felkérésére úgy döntött, összehozza a régi Ossian tagokat és csinál egy budapesti koncertet, ami azonban nem valósult meg, mert visszautasították a tagok. Ezért határozott úgy, hogy megcsinálja velünk, a Wellington tagokkal...

Nagyon jól sikerült az a koncert, így hát tovább vittük az Ossian zenekart.

Áron, köszönöm szépen az elismerést! Látom, nagyon elszánt vagy, ez maradjon is így! Rögös az út, sok nehézségbe fogsz ütközni, de ki kell tartani. Fontos, hogy nem szabad túl görcsösen hozzáállni, ne az legyen az első, hogy mit mutatsz meg. Találd meg a stílusodat, szeress zenélni! Ha meg hív a színpad, akkor mindent bele! (nevet) Ha úgy alakul, hogy találkozunk, akkor majd gitározunk egyet!"Banga Tamás:

A kezdetek kezdetén, amikor még csak gyakoroltátok a zenélést, hogy viszonyultak ehhez a szüleitek, a barátaitok, az ismerőseitek? Támogattak, bíztattak titeket, vagy esetleg ellenezték?

Attus:
"Engem a szüleim abszolút támogattak és bíztattak, örültek, hogy a csavargás helyett értelmes dologgal foglalom el magam! (nevet) A barátaimnak is ugyanez volt az érdeklődési köre, ezért maximálisan inspiráltuk egymást!"

Peti:
"Szia Tamás! Az első években, amikor elkezdtem dobolni, a szüleim csak legyintettek, hogy majd kinövöm. De aztán később látták, hogy nem múlik a hangszer iránti érdeklődésem, sőt erősödik, ezért igyekeztek mindenben támogatni. Nagyon sokat köszönhetek nekik!"

Van valami különleges szertartásotok, szokásotok a koncertek előtt?

Attus:
"Kézfogás, pacsi, ölelés!" (nevet)

Az elmúlt évek során, melyek azok az események, amelyekre a legszívesebben emlékeztek vissza, melyek voltak az Ossian legszebb percei?

Attus:
"Nekem az "Első Székelyföldi Rockmaraton" volt ilyen, ahol 6000 ember üvöltötte velünk együtt a dalainkat! A másik a marosvásárhelyi fesztivál volt, ahol tízezren kiabálták, hogy Ossian! Természetesen egy párszáz fős kisebb koncert is hatalmas élmény tud lenni, mert ott még közvetlenebb a hangulat!"

Peti:
"Már akkor ismertem és szerettem az Ossiant, amikor még nem volt lemezük. Sokszor néztem őket a színpadon, és arra gondoltam, bárcsak én lehetnék ott. Ezért minden perc, amit eddig eltöltöttem itt, nekem nagyon szépnek számít."

Milyen jellegű témák kaptak helyet az új albumon?

Attus:
"A tradicionális Ossian vonalat folytatva a gyors, ütős témáktól kezdve a középtempós málhán keresztül a lassabb, lírai dalokig minden helyet kapott! A téma pedig tömören: az elmúlt 25 év!"

A szabadidőtökben leginkább mit szoktatok csinálni?

Attus:
"Én a családommal vártúrákra szoktam járni, meg a ház körül is mindig van mit tenni! Hobbyból Tiffany ólomüveg lámpákat csinálok!"

Endre:
"Együtt vagyunk a feleségemmel, filmezünk, zenéket hallgatunk, összejárunk pár ismerőssel, baráttal. Mostanában megint sokat olvasok, főleg a történelmi könyveket szeretem, különösen a II. Világháborús szakirodalmat."

Peti:
"Szeretek horgászni, valamint dobfelszerelések felújításával is szívesen múlatom az időt."

Hogy születik meg egy Ossian dal? A kész zenei alapra jön a szöveg, vagy a már meglévö szöveget zenésítitek meg?

Attus:
"Ez teljesen vegyes! Egyszer így, egyszer úgy!"Gulyás Attila:

Endrétől kérdezném: rátalált-e már az "Éjféli lány"?

Endre:
"Már régen! 22 éve vagyunk együtt a feleségemmel."

Krisztiántól: 10 év hosszú idő... Mi volt az eddigi legnagyobb élményed az Ossianban?

Krisztián:
"Nagyon sok élményben volt részem, de talán azt a 2004-es koncertet emelném ki, amikor első ízben léphettem színpadra Székelyudvarhelyen a zenekarral. Sok ezer ember elött játszottunk és annak a bulinak valami hihetetlen hangulata volt."

Attustól: Ha jók az információim, akkor nagy gyűjtő hírében állsz. Melyik Ossian ereklyédre vagy a legbüszkébb?

Attus:
"Két kedvenc darabom is van! A 15.-ik évfordulóra kaptam egy gravírozott Zippo öngyújtót a PeCsa koncerten egy kedves ikerpártól, a másik meg egy hímzett csuklószorító, amelyre piros-fehér-zöld alapra hímezték rá az Ossiant. Ezt Hajdúböszörményben kaptam egy kedves leánykától!" (nevet)

Zenekartól: igaz-e, hogy Fémzene albumon lévő 'Másik világ' szám szövege eredetileg a Wonderful Life zenei alapjaira íródott?

Endre:
"Egy nagyon hasonló szöveg volt és annak gondolati tartalmát megtartva írtam meg a dalt."Ferenc Ildikó:

A zenekar háta mögött lévő termékeny 25 évben rengeteg remek ütős és lírai dal született. Úgy gondolom, nehéz feladat lesz ezek töredékét kiválasztani a jubileumi koncertre. Mégis milyen fontos érvek szólnak majd egy-egy dal kihagyása, vagy lejátszása mellett?

"Valóban nem könnyű több, mint 200 dalból kiválasztani 25-öt úgy, hogy az mindenki ízlésének és kívánságának megfeleljen, konkrétan lehetetlen, ezért a legfőbb érvek a tapasztalat mellett szólnak!"

Az állandóan növekvő és több korosztályból álló rajongókon kívül mi volt az Ossian életében a legnagyobb dicséret (vagy akár kritika), ami megerősítette a bandát abban, hogy így haladjon tovább, mert az ösvény, melyen jár, a jó út?

Attus:
"Olyan kiemelkedő dicséretre nem emlékszem, ami meghatározó pont lett volna, inkább a folyamatosan tapasztalt szeretet és a koncertek jó hangulata erősít bennünket a hitünkben! Az elképzelésünk mindig stabil lábakon állt a mondanivalót és a zenei stílust tekintve, sosem voltunk és nem is leszünk divatzenekar!
A videómegosztó portálokon olvasott pozitív hozzászólások is nagyon szívmelengetőek és komoly fölényben vannak a negatívokkal szemben, de ezek szintén építő jellegűek, mert képet kapunk a túloldalról is."

Endre:
"Talán amikor megláttam az Iron Maiden koncertvideóját, a Maiden Englandet és felfedeztem, hogy Adrian Smith az általunk ajándékozott Ossian-pólóban játssza végig a bulit."

A zenekar minden tagjának szól a következő kérdés: Melyik eddig született Ossian dal a legkedvesebb a számodra, és mi ragad meg benne annyira, hogy kedvencnek nevezd?

Attus:
"Nekem a líraiak közül a 'Többet ér mindennél' című dalunk a kedvencem, mert az egyik legszebben megfogalmazott és meghangszerelt eposzunk lett!
A rockosabb dalok között az "Árnyékból a fénybe", mert mondanivalójában lelkesítő, pozitív üzenete van, és zeneileg az általam nagyon kedvelt középtempós de mégis lendületes, riffelős, igazi koncert nóta, amit élvezet játszani!"

Endre:
"A lírai dalnál csatlakoznék Attushoz, bár még kapásból fel tudnék egy csomót sorolni: A hosszú álom, A Bátrakért, Bilincs vagy ékszer, Nincs menekvés... A rockos dalok közül talán az Acélszív, mert annak megírása egyfajta fordulópont volt az életemben."

Peti:
"Rengeteg kedvenc dal van, de ha egyet ki kellene emelni, az a 15 perc volna."

Ricsi:
"Jelenleg a vadonatúj Paganini feldolgozás a favorit nálam, de ez gyakran változik."

Krisztián:
"A szerelmed pokla az egyik nagy kedvencem!"

Hozzászólások

[006487]
yoda
A fenti valaszokbol 'copy-paste'-ezem a kov. sort,amit szivesen hallanek viszont egy kov. OSSIAN lemez valamelyik notajaban :

"...hiszen a céljuk egy engedelmes, agyhalott, magyar zombie-társadalom felépítése."

Amugy meg hozzafuznem hogy ez a "torekves" vilagszinten megy es sajnos (szerintem) par evtizeden belul sikerrel is fog jarni...
[005709]
apolo
nézzétek meg a nemzetirock.hu oldalt!
[005501]
Ciril
így van, ezt több zenekarral is el lehetne játszani. Éredekesek ezek a rajongói kérdések, jó olvasni.
Az albumborító valóban jó, remélem a zene is legalább ilyen minőségű lesz, bár én úgy igazán még nem csalódtam bennük, és vannak hatalmas újkori albumaik is (pl.: Fémzene, Tűzkeresztség, A szabadság fantomja, ...stb.).
[005474]
apolo
metal-trollzene by bali dávid.ha szerintem az ossian jobb mint a polar bear club,akkor troll vagyok?
[005398]
Kardhordoz
Iszonyat jó lesz az új album borító!
[005373]
pregcsilla
Király volt!
Ezt a Pokolnéppel is meg lehetne csinálni:
Meg a Kalapáccsal is!
Tamás
Erdély
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ARMORED SAINT - Ősszel érkezik John Bushék új albuma, az első dal: End Of The Attention Span
2020. augusztus 12. (szerda) 06:36

Punching The Sky címmel október 23-án jelenik meg a legendás amerikai power metal banda, az Armored Saint új stúdióalbuma, a 2015-ös Win Hands Down lemez utódja. Máris meghallgatható az első előzetes dal, az End Of The Attention Span, amelyhez a mai nap folyamán egy klip is érkezik majd. Az 1992 és 2005, valamint 2009 és 2010 között az Anthraxben éneklő John Bush, illetve a Fates Warningból is ismert Joey Vera basszusgitáros eredeti csapatának nyolcadik nagylemeze lesz a Punching The Sky. Joey Vera az új dalról: "...társadalmunk elektronikus kütyük iránti bűvöletéről van szó, és ironikus, hogy a legtöbben úgy érezzük, hogy a telefonjainkon és a képernyőinken keresztül összekapcsolódunk, de valójában éket képeztünk egymás közé. Az emberi interakciókat megfertőzte egy intenzív információ-éhség. Mindig kutatjuk, keressük a még többet. A végeredmény pedig egy nagyon sérült, lerövidült...

MACHINE HEAD - Hivatalos szöveges videó az egyik új dalukhoz: Bulletproof
MACHINE HEAD - Hivatalos szöveges videó az egyik új dalukhoz: Bulletproof

Még június közepén egy 2 dalt tartalmazó digitális kislemezzel jelentkezett a Machine Head. A Civil Unrest címet viselő single A oldalára a Stop The Bleeding dal került, amelyben a...

HAMMERFALL - Októberben masszív koncertanyag jön, videópremier: Never Forgive, Never Forget
HAMMERFALL - Októberben masszív koncertanyag jön, videópremier: Never Forgive, Never Forget

Live! Against The World címmel október 23-án egy új koncertanyaggal jelentkezik a Hammerfall, első előzetesként pedig máris itt a Never Forgive, Never Forget dal felvétele a svéd metal...

FINNTROLL - Jövő áprilisban visszatérnek Budapestre, jön az új lemez is
FINNTROLL - Jövő áprilisban visszatérnek Budapestre, jön az új lemez is

Vredesvävd (Wrath-woven) címmel  nem az eredetileg tervezett időpontban, augusztus közepén, hanem szeptember 18-án jelenik meg a Finntroll hetedik albuma. A finn folk mesterek hét éve...

STARDUST - Dal- és klippremier a Frontiers kiadó első magyar zenekarától: 2nd Hand Love
STARDUST - Dal- és klippremier a Frontiers kiadó első magyar zenekarától: 2nd Hand Love

Az AOR, melodikus rock vonalas budapesti Stardust még 2019 elején kötött szerződést az olasz Frontiers kiadóval, amely jelenleg az egyik legjelentősebb nemzetközi hard rock/metal...

AT NIGHT I FLY - Új karanténklip készült az Afterlife dalhoz
AT NIGHT I FLY - Új karanténklip készült az Afterlife dalhoz

Újabb élő karantén-videót készített az At Night I Fly zenekar, hasonlóan a májusi The Pit videóhoz. Ezúttal is különböző helyszíneken, de élőben játszották el a decemberben...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS