ÉLŐ FÉM - Thrashfest 2010: Kreator, Exodus Death Angel, Suicidal Angels

2010. december 16 - Ljubljana, Cvetličarna Mediapark

2010. december 25. (szombat) 11:20 | utoljára módosítva: 2011. január 8. (szombat) 09:11

Az utóbbi években reneszánszát éli a thrash metal, ez nem is kétséges. Egymás után bújnak elő a föld alól a fiatalabbnál fiatalabb bandák, olyan zenészekkel, akik még csak nem is éltek a műfaj megszületésekor.
Idén nyáron újra együtt turnézott a Big Four, a thrash Nagy Négyese, 2010. végén pedig két Bay Area legenda, az Exodus és a Death Angel állt össze a teuton thrash legnagyobb csapatával, a Kreatorrel, valamint a Suicidal Angels nevű görög reménységgel, hogy amolyan utazó fesztivál keretében járják be Európát.
Magyar dátuma sajnos nem volt a közel két tucatnyi állomásos turnénak, így Bécs és Ljubljana közül Kelemen Zoliék az utóbbi helyszínt választották. Ljubljanában is teltházas lett a buli, ahogy a Thrashfest állomások felénél kikerült a 'sold out' tábla a bajárathoz.
A 2010-es Thrashfest turnén több Hammeres kolléga is dolgozott, így várható egy fotós, videós backstage akciós beszámoló is.
Kattints Kelemen Zoliék ljubljanai élményeihez! 

 
A Cvetlicarna egy kb. 800-1000 fős koncertterem Ljubljana belvárosában, nagyon jó, erkélyes résszel, ahonnan tökéletesen rá lehetett látni az egyébként szokatlanul kicsi színpadra.Az athéni Suicidal Angels nyitotta percre pontosan az estet, slayeres, Beneath/Arise korszakbeli sepus zenéjük már komoly bemozdulást eredményezett a szlovén thrasherek körében. Főleg az idei, harmadik, Dead Again lemezükről játszottak, de volt két szám a tavalyi Sanctify The Darkness-ről is. A frontember Nick erős görögös akcentusa a konferálásnál kicsit megmosolyogtatóan hatott, de a zenében és az előadásmódban már a szigor és a precizitás uralkodott, ahogy kell. Jók voltak annak ellenére, hogy láthatóan nem akarnak mást mint a nagy elődök nyomdokain lépkedni.  

A Death Angel egyszerűen bárhol, bármikor hibátlan. Láttam már őket hajnali fél kettőkor klubban, matinéidőben fesztiválon, olvastam róluk jó pár koncertbeszámolót, úgy tűnik, ők mindig mindenhol olyan produkcióval állnak elő, hogy a beszámolókban nem lehet mást tenni  mint áradozni. A titok valószínűleg csak annyi, hogy a mai napig imádják amit csinálnak, abszolút pozitív energiát sugároznak (ez valami filippínó sajátosság lehet), iszonyat nagy zenészek, zseniális dalokkal és nem mellesleg, közel 25 év rutin van a hátuk mögött.

A ritmusszekció ugyan lecserélődött nemrég, de a két új arc, Damien Sissom basszeros (kiköpött Cliff Burton, a haj, a trapézfarmer) és Will Carroll dobos is új teljesítette, hogy itt már nosztalgiából fakadó hiányérzetem se volt a régi tagok után. Az új lemez Claws In So Deep dalának a levezető akusztikus témázgatása szolgált intróként, majd az I Chose The Sky-jal nyitottak.

Az idei lemezről eljátszották még a Truce-t, a River of Rapture-t és a Claws In So Deep-et az akusztikus rész nélkül. Az ős-fanoknak ott volt az Evil Priest, a Mistress of Pain, az Ultra-Violence bevezetője a Thrown To The Wolves előtt, a szerintem legtökéletesebb albumukról az Act III-ről a Seemengly Endless Time. Remélem Pesten előszednek még egy- két klasszikust erről és bízom benne, hogy ott mondjuk kétszer ennyit játszanak összesen.

Ha a Death Angel volt az est legzeneibb csapata, akkor az Exodus egyértelműen a Fest legtöményebb, legzúzósabb egy óráját prezentálta. Egyszerűen legyalulták az agyunkat! Gary Holt és Lee Altus félelmetes riffelési technikája, szólói megint csak a szavakat nem találok kategória, de Tom Hunting is magasiskolát mutatott be a dobok mögött.
Jack Gibson mellettük csak az alapokat vastagította, Rob Dukes-ról pedig az jött le, hogy kinézetre ugyan zorallabb mint mondjuk Kirk Windstein, de amúgy egy barátságos nagy thrash-medve.

A küzdőtér alattuk fortyogott a legjobban, repültek a cipők, repültek az emberek, teljes volt a káosz és az őrület. Ehhez a partyhoz olyan újabb keletű dalok szolgáltatták az aláfestő zenét mint a Ballad of Leonard and Charles, a Beyond The Pale, az Iconoclasm vagy zárásként a Good Riddance és olyan klasszikusok mint a Bonded By Blood, a Strike of The Beast, a Lesson In Violence és a Toxic Waltz. A visszatérő 2004-es lemezt is megidézték a War Is My Shepherd és a Blacklist nótákkal. Az Exodus nem jutott olyan magasságokba kortársai közül mint a Metallica a Megadeth vagy a Slayer, de intenzitásban simán felveszi bármelyikükkel a versenyt. 

A germán thrash nagyágyúját, a Kreatort valami különös vonzalom köti össze a volt keleti blokk ősrajongóival. Nálunk is rengeteget koncerteztek, a DVD-jük alapját egy kelet-berlini koncert adja, és Ljubljanában is már 1986-ban jártak először ahogy Mille azt büszkén meg is jegyezte. A kopaszodó fejekből és a retro-felvarrós farmerdzsekikből ítélve, jópáran ott lehettek azon a bulin is. 

Sokat változott a Kreator pályafutása során, de azzal a brutálisan aggresszív thrash metallal, amivel annak idején elindultak és amihez a 2000-es években modernebb formában visszatértek nem lehetett nehéz azonosulni a világnak ezen a táján. A Kreator tulajdonképpen mindig is Mille zenekara volt, mára ez még hatványozottabban így van. A basszeros Christian Giesler és a szólógitáros finn srác a két szélen meghúzódva szinte észrevétlenül játszottak és mivel a színpad méretei miatt itt vetítés se volt, minden figyelem a főnökre összpontosult. Akit lehet trve módon szidni a thrash-hez való visszatérés miatt a 90-es évek után, de azt elvitatni nem érdemes, hogy Mille ebben van otthon, ehhez ért nagyon. Violent Revolution, Hordes of Chaos, Enemy of God, Destroy What Destroys You, Amok Run, élőben is meggyőző dalok ezekbe nehéz belekötni.KREATOR - Violent Revolution (live, Ljubljana 2010)A 90-es évek közepi korszakból egyedül a Phobia volt műsoron az Outcast lemezről, a korai lemezek viszont rendesen megidéződtek. Terrible Certainty, Endless Pain, Pleasure To Kill, People of The Lie, Coma Of Souls, a ráadásban eljátszott Pestilence, Flag of Hate, Tomentor hármasról nem is beszélve. Hozzám valahogy közelebb állnak a kaliforniai thrash bandák technikásabb, zeneibb megközelítése, de a mai Kreatorről is csak elismerően tudok szólni. Profi produkció, megbízható zúzda.

Kelemen Zoli
EXODUS, DEATH ANGEL, KREATOR, SUICIDAL ANGELS - Dirty Deeds (a ThrashFest 2010 turnézárása Kölnben - a buli utolsó dala egy közösen előadott AC/DC klasszikus volt)

 

Hozzászólások

[004824]
horvathtibor
a turné utvonalába nem fért bele Budapest, bármennyire is akartuk.
[004816]
WallOfDeath
Mélyen tisztelt koncertszervezők.... IDE MIÉRT NEM EZ A CSOMAG JÖN!!!!!?????????
[004802]
horvathtibor
és a Dirty Deeds-ben Nick Barker dobolt :-)
[004798]
vinylfanatic
Pompás koncert lehetett.Thrash Forever !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NAGAARUM - Elkészült a Covid Diaries lemez limitált CD-verziója is
2020. augusztus 3. (hétfő) 19:05

Még májusban jött ki az új Nagaarum lemez, a Covid Diaries, a CD-verzió pedig pár napja látott napvilágot. Ez a projekt tizenkilencedik hanganyaga, sorlemezként pedig a tizenhetedik. "Egy hosszabb szervező és átszervező munka eredményeként végül megjelent a koronavírus járvány generálta rendkívüli közrend alatt komponált lemez fizikai változata. Az NGC Prod és az Aesthetic Death közös kiadványaként 300 darabra limitáltan érhető immár el a digisleeve CD. Az első 44 darabhoz jár egy hatoldalas leporelló, ami az eredeti magyar szövegeket tartalmazza - ezt nevezhetjük die-hard verziónak." 'Utólag visszatekintve, azért is érdekes számomra a lemez, mert hazánkat lényegében elkerülte a járvány. Érdekes figyelni a különböző emberek véleményét az okokról, az idejében meghozott intézkedésekről, vagy a mások által emlegetett elhazudott adatokról, a lakosság fegyelméről, vagy hogy ez az egész csak egy átverés,...

DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz
DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz

Eredetileg úgy volt, hogy június 21-én jelenik meg az új Deep Purple album, a Whoosh!, április elején azonban bejelentette a legendás hard rock csapat, hogy a lemez csak augusztus 7-én jön...

INCANTATION - Klippel a nyár végi album harmadik előzetes dala: Entrails Of The Hag Queen
INCANTATION - Klippel a nyár végi album harmadik előzetes dala: Entrails Of The Hag Queen

Sect Of Vile Divinities címmel augusztus 21-én jelenik meg az 1989 óta aktív amerikai death metal brigád Incantation tizenegyedik albuma, a 2017-es Profane Nexus lemez folytatása. Az...

KALT VINDUR - Új klipes dal a lengyel black metal csapattól: Eyes Ov Gods
KALT VINDUR - Új klipes dal a lengyel black metal csapattól: Eyes Ov Gods

.​.​.​And Nothing Is Endless címmel augusztus 7-én jelenik meg a black metalos lengyel Kalt Vindur második albuma, a 2017-es Delusions lemez utódja. A 2015 óta aktív csapat második...

BYPASS OF ANGER - Videoklip a debreceni csapattól: Pokol az Édenből
BYPASS OF ANGER - Videoklip a debreceni csapattól: Pokol az Édenből

Pokol az Édenből címmel júniusban jelent meg a Beholder tagokból 2016 végén alakult debreceni Bypass Of Anger bemutatkozó EP-je, a címadó dalhoz pedig most egy hivatalos klip is...

ANTI-MORTEM - Hat év után feltámadt a southern metal csapat, az első új dal: Old Wishita
ANTI-MORTEM - Hat év után feltámadt a southern metal csapat, az első új dal: Old Wishita

Hat év után új felállásban éledt fel az oklahomai southern metalos Anti-Mortem, az Old Washita című első friss dalukkal máris megismerkedhetsz. A banda 2014-ben adta ki első és eddig...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS