FRESHFABRIK - Mindenek dacára márciusban új lemez

Csupán hárman alkotják az újra beindult bandát

2010. december 22. (szerda) 16:36 | utoljára módosítva: 2011. január 8. (szombat) 09:11

2011. március 17-én jelenik meg az újra életre kelt FreshFabrik friss albuma, a lemezbemutató buli pedig március 11-én lesz az A38 Hajón.
A FreshFabrikot jelenleg csupán három ember alkotja, a 2006-ban beszállt Oláh Szabolcs a frontember, a dobos Szabó András, a basszer pedig Kovács Levente. 1992-ben András és Levente voltak azok, akik Vörös Andrással (Superbutt) életre keltették a modern metal zenekart.
A FreshFabrik utoljára 2008. tavaszán lépett fel, és pár nappal a 15 éves fennállást ünneplő, de valójában búcsúbulinak gondolt PeCsás fellépés után Levente egy drámai hangú levélben jelentette ki, hogy "A FreshFabrik zenekarnak az utolsó itthoni koncertjét láttátok."
Pár nappal később a nuskull.hu-nak adott interjújában már úgy fogalmazott, hogy a csapat nélküle is tovább létezhet: "Nem látok most semmilyen esélyt arra, hogy én még egyszer FreshFabrik név alatt színpadra álljak és játsszam a TapTap-ot. Ennek semmi értelme sincs nekem. Hangsúlyozom, csak a saját véleményemet mondom, mert nélkülem is lehet Fabrikot csinálni és valószínűleg fognak is."
2010. november elején azonban kiderült, hogy Levente mégis színpadra fog állni FreshFabrik név alatt, mégpedig elsőként az új anyag lemezbemutató buliján.
Kattints a folytatáshoz!


A benne lezajlott változásokat Levente meg is magyarázta a lángoló gitárok zenei blognak az új klip kapcsán:

"Akkoriban, amikor az az interjú készült, a pszichiátrián kezeltek. Egy lesötétített szobában ültem itthon, összeesküvés-elméleteket  gyártottam, és annyi gyógyszert toltam, hogy azt sem tudtam nappal van-e vagy éjszaka, nemhogy azt, hogy mit akarok csinálni és mit nem. Még aludni  sem  igazán tudtam. Az interjú ennek az időszaknak a csodás terméke  volt... Akkor ezt  komolyan gondoltam, ma már nem tudom visszacsinálni. Ha meg  ebből valaki ilyen  hitelességi kérdést farag, ám legyen. Egy  rockzenekarról beszélünk, könyörgöm,  nem a konvergencia programról."
FRESHFABRIK - Stealing The Sun (az első klipnóta a 2011-es albumhoz)

 


A dobos Szabó Andris néhány napja interjút adott az mr2.hu-nak, amelyben az új klip és az új nóta hozta változások kapcsán így fogalmazott:

"Igen, egy teljesen új koncepcióval, és technikával készítjük az új albumot. Az elmúlt másfél év során elkezdtünk számokat írni, amelyekkel egyenként stúdiózunk. Ez idő alatt született mondjuk húsz szám, és ebből elkezdtünk kiválasztani dalokat, amelyek a leginkább készen voltak, mint például a Stealing The Sun, és ehhez le is forgattuk a videóklipet.

Ezeknek forgatásoknak a koordinátora a basszusgitárosunk, aki gyerekkora óta fest. Kitanulta a vágást is, és a videóklipeket magunk gyártjuk egy operatőrrel, Szatmári Tamás barátunkkal. Az elmúlt egy évben gyártottunk két dalt, két klippel. Most fejezzük be a harmadik dalunkat, hiszen a lemez folyamatosan készül, és március 17-én jelenik meg.

Nagyon a szívünkhöz nőtt ez a szám, Brighton miatt is, meg minden olyan attitűd miatt, ami ránk jellemző. Egy picit a miszticizmust is belevittük ebbe a gondolatkörbe. A lemez megjelenéséig még két maxival jövünk ki, és szerintem a következő szám, ami egy kicsit a poposabb vonalat képviseli - reméljük az is tetszeni az MR2-Petőfi Rádió hallgatóinak."Kovács Levente a concertphotos.hu oldalnak is beszélt a változásokról és azok mozgatórugóiról:

"...2003-tól egészen az idei év elejéig úgy éreztem, hogy nem tudom már olyan mértékben rajtahagyni a kézlenyomatomat a  zenei életen, mint ahogy szeretném, vagy mint ahogy ezt lazán megtettük éveken keresztül anno... mindezt úgy, hogy sehol sem támogatott a közönségen kívül senki bennünket.

Ezt a rossz érzést sokáig annak tulajdonítottam, hogy a tagcserék miatt jöttek ezek a változások és hogy a név miatt mást vagy olyan dolgot várnak el tőlünk, amit az új felállással már nem tudunk megvalósítani. Rengeteget agyaltam ezen és az idei év elején kezdtem el rájönni, hogy szó sincs ilyesmiről, sőt, jobbak, frissebbek és sokkal erősebbek vagyunk, mint régebben.

Sok változás volt a csapatban előtte is és akkor is erősödtünk, tehát az ok másban volt keresendő. Amikor ez a kép kitisztult bennem, akkor rögtön minden a helyére került, újra eltökélten és hittel ki tudtam mondani azt a nevet, hogy FreshFabrik, ami előtte kételyekkel töltött el. Rá kellett jönnöm, hogy a populáris zene és kultúra, amit mi is művelünk, természetesen ki van téve a divatok, trendek folyamatos változásainak, szeszélyeinek, és hogy nincs egyetlen olyan underground előadó sem, aki évtizedeken keresztül, minden divattal és új hangzással dacolva folyamatosan ragyog és sikeres.

Be kellett látnom, hogy az elmúlt 8-10 év zenei irányzatai teljesen idegenek és hozzáférhetetlenek voltak számomra. Nem szégyen ezt bevallani, hisz' van olyan szerző vagy előadó, akinek egy jó korszaka sincs, nemhogy újjá tudna születni. Mindent összevetve tehát, képtelen  voltam magamévá tenni  a szinte már pojácáskodásba fulladó '70-es évek 'rock&roll'  mániát, az erőltetett, 'élőnek' csúfolt garázshangzással, visongással, new age dolgokkal, meg a halálfejekkel.

Mérhetetlenül untam már ezt a  külsőségekben, allűrökben tobzódó üres retro-dolgot. Nagyon a személyiségem ellen dolgozott ez az egész. Már tavaly is érezhető volt azonban a pozitív változás és idén már határozottan lecsengett ez a pár végtelennek tűnő év, szerencsére. Ebben a számomra műanyag, pojácáskodó közegben úgy éreztem már magam, mint egy partra vetett hal.

Valahogy képtelen voltam egy időben ráhangolódni a "divatozásra", emellett meg azokra a zenékre, amelyeket a mostani 60 évesek hallgattak fiatalkorukban. Az nekem nem 'rock&roll', hogy lenyúlok egy Zeppelin, T-Rex vagy Thin Lizzy lemezt és magamra aggatok mindenféle drága, de szakadtnak kinéző szar holmit.

Változatlanul  szeretek melegítőben, sapkában és pufidzsekiben járni , senki kedvéért nem voltam és vagyok hajlandó csőnadrágot felvenni, meg szakállat növeszteni, még akkor sem, ha ez volt a divat. Szóval úgy érzem most már, hogy olyan irányba indult el a zenei élet az utóbbi időben, ami jobban fekszik nekem, és ezért úgy gondoltam, megint tudok hozzátenni a dolgok alakulásához."

A teljes interjút itt olvashatod el!

www.freshfabrik.com

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HEATHEN - Ősszel jön az új lemez, itt a második dal: Empire Of The Blind
2020. augusztus 7. (péntek) 18:21

2010 elején egy méregerős albummal (The Evolution Of Chaos - 18 év kihagyás után) tért vissza a Heathen, a Bay Area egyik kultikus thrash/speed csapata, idén pedig jön majd a folytatás, az új lemezük címe Empire Of The Blind lesz. Az album szeptember 19-én lát majd napvilágot, második előzetesként pedig itt a címadó nóta - szöveges videóval. Vendégek is lesznek a lemezen: Gary Holt (Exodus), Rick Hunolt (ex-Exodus) és Doug Piercy (ex-Heathen), a borítót pedig Travis Smith készítette. A Heathen soraiba az utóbbi év során két új arc érkezett: Jason Mirza basszer (aki már évek óta koncertezik a csapattal) és Jim DeMaria dobos (Toxik), aki Sasha Horn helyét vette. Sasha és Jason Viebrooks basszer az Exhorderbe igazolt át a koncertfronton kevésbé aktív Heathenből.   www.facebook.com/heathen.official   HEATHEN - Empire Of The Blind (szöveges videó a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz) HEATHEN...

SKELETAL REMAINS - Új dal és klip a kaliforniai death metal brigádtól: Congregation Of Flesh
SKELETAL REMAINS - Új dal és klip a kaliforniai death metal brigádtól: Congregation Of Flesh

The Entombment Of Chaos címmel szeptember 11-én jelenik meg a kaliforniai death metal gépezet Skeletal Remains negyedik albuma, a 2018-as Devouring Mortality lemez folytatása, második...

VITRIOL - Klippremier a portlandi death metal brigádtól: Hive Lungs
VITRIOL - Klippremier a portlandi death metal brigádtól: Hive Lungs

A death metal vonalas portlandi Vitriol tavaly szeptemberben adta ki a debütáló albumát To Bathe From The Throat Of Cowardice címmel, idén márciusban pedig visszatértek volna Budapestre a...

JOHN PETRUCCI - 10 év után újra együtt dolgozott Mike Portnoy-jal, itt az új szólólemez első dala
JOHN PETRUCCI - 10 év után újra együtt dolgozott Mike Portnoy-jal, itt az új szólólemez első dala

Digitális verzióban augusztus 28-án, CD-n és LP-n pedig majd október 30-án jelenik meg a Dream Theater gitáros, John Petrucci új szólóalbuma, a Terminal Velocity, amely azért is érdekes...

METALLICA - Maszkban és négyesben, videón ahogy már együtt próbálnak
METALLICA - Maszkban és négyesben, videón ahogy már együtt próbálnak

Egy nyúlfarknyi videót tett közzé a Metallica arról, ahogy San Rafaelben, a főhadiszállásukon végre együtt jammelhetnek - maszkokban. Hetfielden ugyan nincs maszk, de hát neki énekelnie...

MOBILMÁNIA - Dal- és klippremier: Holnap a roncsokból
MOBILMÁNIA - Dal- és klippremier: Holnap a roncsokból

A zenekartagok otthonaiban, találkozás nélkül készült el a Holnap a roncsokból című, legújabb Mobilmánia dal. A friss szerzeményhez drónos, otthoni és stúdiós felvételekből...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS