CHUCK SCHULDINER - 9 éve ment el a Death főnöke...

A death metal úttörő egyénisége volt

2010. december 13. (hétfő) 13:15 | utoljára módosítva: 2010. december 31. (péntek) 07:36

9 évvel ezelőtt, 2001. december 13-án hunyt el a floridai Death alapító-gitárosa/énekese.
A death metal műfaj egyik úttörője, az 1967-ben született Chuck Schuldiner előbb Mantas néven alapított bandát 1983-ban, majd 1986-ban jött létre a Death, amely egyre komplexebb, egyre több progos hatással játszotta a brutális death metalt.
Chuck az anyabanda a '90-es évek végén megalapította a Control Denied-ot, ahol a hörgés helyét hagyományos power metal ének vette át, Tim Aymarnak köszönhetően. 1999-ben agyrákot állapítottak meg a zenésznél, és úgy tűnt, hogy az azonnali kezelés hatásosnak bizonyult, ám 2001-ben Chuck újra megbetegedett, majd a kezelés annyira legyengítette a szervezetét, hogy 2001. december 13-án tüdőgyulladásban meghalt. A társadalombiztosítással nem rendelkező Schuldiner kezelésének költségeihez számtalan ismerős és ismeretlen zenész járult hozzá jótékonysági koncertek tucatjaival. Chuck Schuldinert a közvetlen kollégák és a család mellett olyan zenészek kísérték el utolsó útjára, mint Mike Patton, Glen Benton, Dimebag Darrell, King Diamond, Ville Valo, Trey Azagthoth és Max Cavalera.
Az alapjaiban 2000 táján rögzített, de eddig még ki nem adott második Control Denied lemez az énekes Tim Aymar szerint valamikor 2011-ben jön majd ki. A When Man And Machine Collide című album befejezése a legendás Morrisound stúdióban zajlik majd.
Kattints egy 1995-ös Chuck interjúhoz!Mark Morton még 1995-ben készített interjút Chuck Schuldinerrel a Metal To The Masses elnevezésű turnén, és ugyan a szöveg akkoriban megjelent egy rosszul terjesztett fanzine-ben, a Morbid Voice-ban, Mark szerint sokak számára érdekes lehet.


A Death megalakításakor volt arról sejtésed, hogy ezzel felvállalod Amerika füleinek felnyitását egy új extrém zenei stílus előtt?

"Egyáltalán nem! Nem is tudom, hogy tényleg... mindenesetre az király, hogy az emberek elismerik a Deathet. Mi is kitartóak voltunk, de más csapatoknak is jár az elismerés, mint például Venom, Celtic Fost, és mindazok, akik a korai időkben inspiráltak bennünket. Nem csak a death metalról van szó, olyan bandákról is, mint az Anvil, az Exciter és a Raven. De még ha csak segítségről is van szó, akkor is óriási ez az elismerés."


A Death korai időszakában miféle iránymutató elképzeléseid voltak?

"A legsúlyosabb metalt nyomatni, amit csak lehetséges, ez volt a cél, és közben pedig egyre csak jobban csinálni a dolgot. Mint gitáros, mindig is egyre jobb akartam lenni, ugyanakkor hű maradni a zenéhez - semmi nyálasodás vagy ilyesmi, és semmi power líra."


A Death számít az első "igazi" bandádnak?

"Igen, egyértelműen. Játszottam korábban is egy csapatban, de jobbára feldolgozásokat nyomtunk. Gimibandaként Iron Maident játszottunk, ami szintén egy hatalmas zenekar és egy másik fontos hatás számunkra."

A teljes angol nyelvű interjút itt olvashatod el.


 

Hozzászólások

[004644]
velocyraptor
Erre a kettes Control Denied-ra nagyon kíváncsi vagyok már. Legalább 5-6 éve lebegtetik, hogy meg fogják jelentetni, de legalább így nem érheti őket az a vád, hogy pénzt akarnak csinálni Chuck emlékéből. Végül is 10 éve lassan, hogy elment.
[004600]
Trashfan
Egyértelműen az egyik legnagyobb hatású gitáros volt. Számomra pedig a Human albuma az egyik legmeghatározóbb metal mestermű, amit valaha is volt szerencsém hallani. Zseniális lemezek sorait alkotta meg ez a végtelenül őszinte gitáros fenomén.
Hiányozni fog örökké.
[004591]
farkaslaci
Végtelen tisztelet neki! R.I.P.
[004583]
apolo
mindenkinek őszintén ajánlom a death fantasztikus,szenvedélyes,technikás,egyéni atmospheric death/thrash zenéjét...ez tényleg egy különleges csapat volt.kevés ilyen van,atheist,coroner,nevermore,enslaved,voivod,mastodon,primordial,opeth... és a mai dillinger/converge fanoknak is illene ismerni chuck zenéjét.
[004580]
vinylfanatic
Ez az ember a True metal egyik legnagyobb alakja volt.Az igazi metal rajongók soha nem fogják feledni őt !!!!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
OZZY OSBOURNE - Először beszélt arról, hogy Parkinson-kórja van
2020. január 21. (kedd) 15:10

Ma reggel a Good Morning America műsor vendége volt Ozzy Osbourne és a felesége, menedzsere, Sharon, a beszélgetés során pedig a legendás énekes elsőként beszélt nyilvánosan arról, hogy Parkinson-kórja van. Ozzy: "Legutoljára 2018 Szilveszterén léptem fel, a koncert a Forumban (Los Angelesben) volt. Aztán volt egy komoly balesetem, elestem. Operálni kellett a nyakamat, ami rendesen elcseszte az idegeimet. Utána meg kiderült, hogy enyhe formában... Sharon: "...Parkin 2-ről van szó, ami a Parkinson-kór egyik típusa. Számos különféke típusa van a Parkinsonnak." ("A Parkinson-kór vagy 'reszkető bénulás' az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, dege­neratív idegrendszeri betegség. Legismertebb tünetei a jellegzetes kézremegés, a lelassult mozgás és az előredőlő tartás. Az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, viszont kezelhető.")     Sharon: "Ez persze távolról sem egy halálos...

GREEN DAY - Hamarosan itt a friss album, új dal és klip: Oh Yeah!
GREEN DAY - Hamarosan itt a friss album, új dal és klip: Oh Yeah!

Father Of All Motherfuckers címmel február 7-én jelenik meg az új Green Day album, a 2016-os Revolution Radio lemez folytatása, és a 10 tételes, mindössze 26 perces album legfrisebb...

TYR - Vörös Attila nélkül menetelnek tovább a viking harcosok
TYR - Vörös Attila nélkül menetelnek tovább a viking harcosok

Hat év után adott ki egy új lemezt 2019 tavaszán az eredetileg a Feröer-szigetekről származó viking metalos Týr, az volt a csapat első albuma a Dalriadából kivált Rieckmann Tadeusz...

BÜTCHER - Új dal és klip a belga speed metal csapattól: Iron Bitch
BÜTCHER - Új dal és klip a belga speed metal csapattól: Iron Bitch

666 Goats Carry My Chariot címmel január 31-én jelenik meg a speed metalos belga Bütcher második nagylemeze, a 2017-es Bestial Fükkin' Warmachine debüt folytatása, amelynek harmadik...

DEFILED - Brutális death metal Japánból, albumpremier: Infinite Regress
DEFILED - Brutális death metal Japánból, albumpremier: Infinite Regress

Infinite Regress címmel január 24-én lát napvilágot a brutális death metalt nyomató japán Defiled hatodik albuma, a 2016-os Towards Inevitable Ruin lemez folytatása, amely már végig is...

SODOM - Újra teljes a felállás, megvan az új dobos
SODOM - Újra teljes a felállás, megvan az új dobos

Csupán egy hete annak, hogy két év és három EP után kiszállt a Sodomból a dobos Husky, azaz Stefan Hüskens (Asphyx, Metalucifer, ex-Desaster stb.), a teuton thrash legenda felállása...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS