DESTRUCTION - Schmier a drogok és a metal kapcsolatáról

A német Rolling Stone-nak nyilatkozott a Destruction főnöke

2010. november 26. (péntek) 07:31 | utoljára módosítva: 2017. december 22. (péntek) 13:14

A Rolling Stone magazin német kiadásának új címlapsztorija a németországi droghelyzettel foglalkozik, különös tekintettel a zenei színtérre. Az Infratest Dimap közvéleménykutató 14 év felettieket kérdezett meg a drogokkal kapcsolatban, és az ezerfős mintán végzett kutatás azt a nem is annyira meglepő eredményt hozta ki, hogy egyre többen lazítanának a szigorú törvényeken.A Rolling Stone a teuton thrasher Destruction főnökét, Schmiert is kifaggatta a téma kapcsán.


Schmier, szerinted a zene és a drogok elválaszthatatlanok?

"A drogok hozzátartoznak a társadalomhoz. Amikor valaki bulizni akar, előkerül a kábszer, mindegy, hogy az elitről van szó, vagy a techno klubokról. A legtöbb koksz amúgy a legfelső szinteken fogy, ahol egyáltalán nem szól a zene."


Te magad mikor találkoztál először a drogokkal?

"Vidéken nőttem fel, Lörrach közelében. Talán a városiak nem is hiszik, de vidéken is komolyan megy a drog. Néhány akkori ismerősömet a heroin vitte a sírba. Én is olvastam annak idején Christiane F-et (Christiane F - A végállomás gyermekei, az 1979-ben megjelent könyv egy berlini drogos kislány sztoriját dolgozta fel, 1981-ben meg is filmesítették), és rendesen meg is rémisztett. De a mai kölykökben már kevesebb a tisztelet. Túl sok mindent kipróbálnak, nem kapnak útmutatást senkitől."Mennyire meghatározó ma a kábítószer a német metal színtéren?

"A srácok elsődlegesen isznak. Amikor a Wacken fesztivál felé vezető úton razziát tartanak a rendőrök, néha találnak egy kis füvet, egy kis kokszot, de semmi komolyat. A kemény drogok szinte egyáltalán nincsenek jelen."Korábban jobban ment a drog?

"Nem. Emlékszem, amikor az a nagy ecstasy-hullám bejött, egy csomó más körökből ismert haverom nyomta a cuccot. De mindez a metal színteret nem érintette."Pedig az olyan bandák, mint a Led Zeppelin akár ki is kövezhették volna az utat...

"Az egy másik korszak volt. Persze, magam is láttam olyan embereket, akik nem bírtak ellenállni a kísértésnek. Sokszor mondjuk, hogy a zsenit és az őrültet csak egy hajszál választja el. Ez néhány nagyon jól ismert német zenészre is vonatkozik, de ebben nincs semmi titok. Mindenki szeret bulizni - a turnékon mi sem fogjuk vissza magunkat. De azért tudni kell, hogy hol a határ."És mi a helyzet más országokban?

"Vannak különbségek. A legkeményebben Spanyolországban nyomják. Ott minden megy. Ha ott elmégy egy buliba, a mosdóban a kokszot tolják, a füvet pedig nyíltan szívják. Ez még engem is megdöbbentett, pedig sok mindent láttam már. De az amerikaiaknál is extrémmódon megy a cucc. Kifelé sokszor nagyon prűdnek látszanak, de a színfalak mögött minden elképesztően más: több szex, több drogok. Az európaiak sokkal visszafogottabbak."A kábítószerek segítik a zeneszerzést?

"Sajnos, igen. A mindennapok annyira unalmasak, szabályozottak, a drogoknak viszont megvan az az előnyük, hogy felszabadítják az agyat. Nyitottabbá teszik az embert, másfajta gondolatokat ébesztenek. A jól ismert klasszikus zeneszerzők zöme is élt drogokkal vagy alkohollal. Azonban mindez csak egy adott ideig működik. Az a zenész, aki ebben a háborúban nem képes tartani magát, problémával találja szembe magát."Szerinted szükség van arra, hogy a publikum drogellenes üzeneteket kapjon?

"A színtéren mindenki körberöhögne, ha ilyesmivel állnék elő. Hiszen én sem vagyok angyal, magam is szeretek bulizni. A dalainkban ezért másfajta üzenetek vannak. Azt sem gondolnám, hogy a társadalmunkra jellemző volna az alkoholprobléma. Korlátozni a szeszfogyasztást? Ez az, amit nem lehet megtenni. Ezzel tönkretennének egy kulturális örökséget."Kedvenc drog-nótád?


"A Brown Sugar a Rolling Stones-tól."
 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
VIO-LENCE - Az eredeti Overkill gitárost, Bobby Gustafsont állítják csatasorba
2020. január 28. (kedd) 08:25

Az első négy Overkill album gitárosa, Bobby Gustafson februárban a Bay Area thrasher Vio-lence-szel fog turnézni Japánban és Ausztráliában. A Machine Head szétrobbantása után lett újra aktív a Vio-lence, csaknem az eredeti felállásban, Phil Demmel gitárossal, Sean Killian énekessel, Perry Strickland dobossal és Dean Dell basszerrel, Robb Flynn helyén pedig azzal a Ray Vegas gitárossal, aki 1991 és 1994 között játszott a bandában. Vegas azonban most távozott, a helyére pedig a jó ideje Floridában élő Bobby Gustafson ugrik be. Bobby az utóbbi években két lemezt is kiadott a Satans Taint nevű szólócsapatával (Axe to the Head of My Enemies - 2017, Destruction Ritual - 2019). A Vio-lence tavaly tavasszal tért vissza hivatalosan és Phil Demmel szerint egyelőre nem terveznek új albumot, de ennek lehetőségét nem is zárta ki.    

ABSU - Proscriptor McGovern végérvényesen feloszlatta a zenekart
ABSU - Proscriptor McGovern végérvényesen feloszlatta a zenekart

Az amerikai black metal színtér egyik veterán csapata, a 2017-es turnéjával Budapestre is visszatért texasi Absu feloszlatta magát. A 80-as évek végén még Dolmenként indult, majd több...

CORROSION OF CONFORMITY - 53 éves korában elhunyt Reed Mullin dobos
CORROSION OF CONFORMITY - 53 éves korában elhunyt Reed Mullin dobos

53 éves korában elhunyt Reed Mullin, a Corrosion Of Conformity dobosa, a halál oka egyelőre nem ismert. Reed Mullin a C.O.C. alapítótagja volt, együtt hozta össze a csapatot Mike Dean...

ASENBLUT - Melodikus pagan death metal, dal- és klippremier: Seite An Seite
ASENBLUT - Melodikus pagan death metal, dal- és klippremier: Seite An Seite

Die Wilde Jagd címmel április 17-én jelenik meg a pagan metalos német Asenblut negyedik albuma, a 2016-os Berserker lemez folytatása, a melodikus death metal brigád első előzetes dalával,...

BÜTCHER - Régisulis speed metal, albumpremier: 666 Goats Carry My Chariot
BÜTCHER - Régisulis speed metal, albumpremier: 666 Goats Carry My Chariot

666 Goats Carry My Chariot címmel január 31-én, most pénteken jelenik meg a speed metalos belga Bütcher második nagylemeze, a 2017-es Bestial Fükkin' Warmachine debüt folytatása, amelyet...

VADER - Májusban jön ki az új album, itt az első dal: Shock And Awe
VADER - Májusban jön ki az új album, itt az első dal: Shock And Awe

Solitude In Madness címmel május 1-jén jelenik meg a Vader új stúdióalbuma, amely már a tizenhatodik lesz a sorban. A lengyel extrém metal színtér egyik veterán csapatától máris itt...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS