HOBO - Élet a Hobo Blues Band búcsúbulija után

Tavasszal már az új albummal turnézik Hobo és Bandája

2010. november 20. (szombat) 11:49 | utoljára módosítva: 2010. november 27. (szombat) 09:38

2011. február 12-én egy Sportarénás búcsúkoncerttel köszön el a közönségtől a Hobo Blues Band, de a búcsú csak a Blues Band végét jelenti, hiszen Földes László, azaz Hobo már egy új lemezen dolgozik a gitáros Madival.
"A 33 éves HBB utoljára ad koncertet a legendás Hobo, Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János felállásban" – fogalmazott a hivatalos közlemény, amiből kiderül, hogy a bulin fellép Deák Bill Gyula, valamint Hobo aktuális szerzőpartnere, Madarász 'Madi' Gábor gitáros is.
"A zenekar legnagyobb egyéniségeinek évtizedek óta saját útjai vannak, többüknek nagyon sikeres. A régi banda újbóli összehozására tett kísérletek 2009-ben mindannyiunk más elfoglaltsága miatt sikertelenek voltak, nekem pedig ma sincs kedvem a nosztalgiázásra. Ezért úgy döntöttem, hogy ennek a rögös, de gyönyörűséges útnak legyen szép a vége."
A Hobo Blues Band 1978-ban alakult meg, kvázi hobbizenekarként, és noha szinte hónapok leforgása alatt kinőtték a klubokat (képen a korabeli felállás), az akkoriban egyeduralkodó hanglemezgyártó vállalat csak nagy nehezen engedte őket stúdióközelbe, és jó pár daluk nem is csúszott át a szigorú szűrőn. A jó három évtized során Hobo körül gyakran változott a HBB felállása , viszont közel 3 ezer koncertet adtak és 26 nagylemez fűződik a csapat nevéhez.
Aggodalomra azonban semmi ok, Hobo a HBB búcsúbulija után is hallható, látható lesz:
"Madarász Gáborral dolgozunk a következő szólólemezemen, melynek 'Lépj be a rock and roll pártba!' a munkacíme. Három dalt már felénekeltem, december elejére befejezzük a dolgot, és t avaszra tervezzük a megjelenést. Hobo és Bandája idén még lenyomja 40. koncertjét december 27-én Szekszárdon, majd tavasszal már az új lemezzel nyit turnét. A HBB búcsúja kapcsán a Universal kiadott egy 16 dalos válogatást Halj meg és nagy leszel! címmel, és természetesen a februári búcsúbuli felvétele is kijön tavasszal DVD-n és CD-n.
Kattints, ha érdekelnek Hobo jövőbeni tervei!


Kedves Barátaim, tisztelt Hölgyeim és Uraim, Olvasók!

Közzétettük a Hobo Blues Band búcsúkoncertjének dátumát, helyszínét és okait. Ezek közül csupán annyit ismételnék meg, hogy a „régi banda”, azaz a Póka-Tátrai-Solti-Hobo felállás 2009-re tervezett újraindítása mindannyiunk elfoglaltsága miatt nem sikerült és ugyanez történt a tervezett lemezfelvétellel is.

Mivel az időm fogy, temérdek gyönyörűséges kihívás és kötelesség teljesítése áll előttem, nosztalgiázni pedig nem szeretek, valamint Hobo és Bandáj” név alatt játszom egy aktív zenekarban, úgy gondoltam, hogy „hajlott korom” miatt - a 2011. február 12.-i Búcsúkoncerttel, melyre a jegyek már kaphatók - megpróbálom szépen befejezni a HBB történetét. Ehhez kapcsolódóan jelent meg a napokban Halj meg és nagy leszel címmel az elmúlt 33 évet összefoglaló válogatáslemez is.

Egyetlen nap alatt „aggódó” levelek sorozata érkezett címemre, ezért szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy csupán a HBB fejezi be, én folytatom a zenélést és a színpadi munkát. Ennek „igazolására” – nem mintha szükség lenne rá – ismertetem terveim egy részét.
A Pilinszky János verseit bemutató Látja Isten, hogy állok a napon című előadást öt nappal ezelőtt mutattuk be a Budapesti Kamaraszínház Ericson stúdiójában, a decemberi dátumok már nyilvánosak.

Madarász Gáborral dolgozunk a következő szólólemezemen, melynek Lépj be a rock and roll pártba! a munkacíme, három dalt felénekeltem és december elejére befejezzük a dolgot. Tavaszra tervezzük a megjelenést. Hobo és Bandája idén még lenyomja 40. koncertjét december 27-én Szekszárdon, majd tavasszal az új lemezzel nyit turnét.


(Fotó: Juhász Balázs -
www.hobo.hu)


A nyersfordítások egy része elkészült a Gulagon gyűjtött verseknek, melyből lemez és előadás is készül majd.

Requiem a bluesért címmel készülünk egy színpadi mű létrehozására, melyhez a szöveganyag egy részét már megírtam. Ebben jelentős magyar muzsikusok is közreműködnek majd.
Nemes Zoltán (Hobo és Bandája) zongoristával készülünk egy „Fekete-fehér blues” műsorra.
(The Sun Is Shinin’ – Elmore James, Born Under Bad Sign- Albert King, I Believe To My Soul – Ray Charles, Call Letter Blues – Bob Dylan, Road To Piece- Tom Waits, valamint Moszkva tér blues, Banális Blues, stb…). Vele és másokkal szeretnék egy új Tom Waits estet is csinálni, első lépésként decemberre felújítjuk a régit.

A bolond levelei címmel egy zene nélkül elhangzó, csak dalszövegeket tartalmazó „hobózat” is készül, érzékeltetve az Irodalom Birodalom és a dalszövegírás között feszülő antagonisztikus (recece!) ellentétek bizonyítására, miszerint ez utóbbi az alantasabb. Akusztikus műsort csinálnék Bob Dylan dalok fordításaiból. Jack Kerouac „Úton”-jának részleteivel kötném össze a számokat. A Marina Vlady – Viszockij szerelemről is szeretnék színpadi művet írni.

Ismét forgatókönyvet kellene szülnöm a Vadászatból, hátha most, negyedik próbálkozásra kapnánk valami pénzt a filmre, melyet Vidnyánszky Attila rendezne.

2011 végére szeretnénk kijönni Juhász Balázs fotóművésszel (Senkifalva, Circus Hungaricus borítók stb.) egy 10 kilós szöveg és képgyűjteménnyel, melyet a Magyar Fogorvosok Szövetsége szponzorál majd, ugyanis ha valaki ezzel a könyvvel kezében elalszik, kiveri a fogait. Írások, szövegek és a hozzájuk kapcsolódó történetek, gondolatok próbálnak majd korrajzot adni az 1968-tól máig eltelt időről.

A magyar rockzene 50 éves történetével foglalkozó Utcazenész monodráma háromnegyed részben elkészült, ez valószínűleg 2045-ben kerül színpadra.

Deák Bill Gyulával legalább 10 éve tervezünk közös albumot, ennek megjelenését a kettőnk által vezetett (Ő az elnök, én a főtitkár) Szeretnénk Az Emberiségre Hakni mozgalom szigorú belső természetrajza akadályozza. Ennek ellenére a "Megmondom őszintén", a "Dukát dugja a szukát", a "Megküzdök a madárral", a "Szép mama, hogy kit szültél”, valamint a „Vakuljak meg, vagy egy liter rum” és a latinból fordított „Axum-saxum…” kezdetű szövegek már készen állnak a megzenésítésre. Ezek mind Bill tollából fakadtak. Ide Friderikusz Sándort kérnénk fel tanácsadónak.

Aztán – nyilván a tolókocsiban ülve – meg kellene írnom azokat a dolgokat, melyeket a magyar kultúra peremén tapasztaltam és láttam, eleinte mint néző, majd mint balettáncos.
Tervezek egy fikciós rock and roll regényt.

A Hobo Blues Band búcsúját képpel, hanggal együtt rögzítjük, jövőre kijöhet, egy HBB dokumentumanyaggal együtt.

Felvesszük a Circus Hungaricus mindhárom színpadi változatát is. (Koncert, monodráma, porondszínház.) A Pilinszky estet is.

Ennyi terv ellenére a legnagyobb álmom még mindig nem teljesülhet be. Nincs lehetőségem eljátszani Retteghy Fridolin szerepét A szabin nők elrablása című darabban. (Pedig ingyen is megtenném, csak már jönne!)

Bánatomban belefogtam Az alabárdos halála megírásába. Három felvonáson keresztül némán állnék, majd meghalnék a nyilt színen. Egyetlen mondat hangzana el a darabban:

„A szívem nem nehéz, ha úgy halok meg, hogy mindenki engem néz.”

Ezek jelenlegi terveim, melyek további szíves figyelmüket, türelmüket és pénzüket kérem!

Tisztelettel
Hobo
PiliscsabaHOBO BLUES BAND - Halj meg és nagy leszel!

A Hobo Blues Band 1978-ban indult Hobo “szombat esti blues-zenekaraként”, majd rövid idő alatt bombaként robbant be a hazai rock-életbe. 26 nagylemezt és egy kislemezt készítettek pályafutásuk során, amelyek a magyar nyelven valaha megjelent legfontosabb, legmeghatározóbb alkotások közé tartoznak a műfajban. Hobo 33 évesen alapította a HBB-t, jövőre, 66. születésnapja előestéjén a Papp László Budapest Sportaréna színpadán búcsúzik el a közönségtől és 33 éves zenekarától.

Ebből az alkalomból jelenik meg a “Halj meg és nagy leszel!” című válogatáslemez, amelyet maga Hobo szerkesztett. Az albumra 16 olyan dalt került fel, amelyek mind-mind valamilyen szempontból meghatározóak a Hobo Blues Band történetében.

1. Mindenki sztár
2. Vadember
3. 3:20-as blues
4. Nem hallod, üvöltök!
5. Kopaszkutya
6. Gyáva bohóc
7. Szabadíts fel!
8. Nem lehet két hazád
9. Mesél az erdő
10. Mata Hari
11. A három testőr D’Artagnan ellen
12. Országút blues
13. Rohadt rock and roll
14. Üvöltő vadállat
15. Középeurópai hobo blues 2.
16,. Halj meg és nagy leszel!

Hozzászólások

[004103]
Dens
Ezt a képet nem lehetne nagyobb méretben kitenni, kinyomtatnám annyira klasszikus ! Pajtás újság :D
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
VOLT FESZTIVÁL 2020 - Jön a Bring Me The Horizon, a My Chemical Romance és az Offspring is
2020. január 27. (hétfő) 11:57

A Bring Me The Horizon, a My Chemical Romance és a The Offspring, azaz három élvonalbeli rockbanda iratkozott fel – a korábban bejelentett fellépők mellé – a Telekom Volt Fesztivál idei fellépőinek listájára. "Ezzel, valamint a Tankcsapda, a Halott Pénz, a Bagossy Brothers Company és még néhány hazai kedvenc bejelentésével – öt hónappal a fesztivál előtt – elkészült a Telekom Nagyszínpad programja, ami július 1-től 4-ig várja Sopronba a rajongókat...   www.facebook.com/VOLTFesztival ...2013-as feloszlásuk után – a rajongók nagy örömére – 2019. decemberében újra összeállt a 21. század első évtizedének egyik legsikeresebb bandája, a My Chemical Romance. Idén pedig már turnéra is indulnak, hogy Ausztrália, Új-Zéland, Japán és az Egyesült Királyság koncerthelyei mellett, a soproni Volt fesztivál Telekom Nagyszínpadán is megörvendeztessék a fanokat. A Volt előtt 10 nappal Londonban...

TAKE A WAY - Az első klip a budapesti zenekartól: Nem kell várnom
TAKE A WAY - Az első klip a budapesti zenekartól: Nem kell várnom

2018 márciusában jött ki a dallamos rockzenét játrszó budapesti Take A Way zenekar első EP-je, a Nem kell várnom című dalhoz pedig a minap elkészült az első klipjük is. A Take A...

MASINA - Lemezelőzetes dal Mentes Norbival és Hoffer Péterrel: Nincs még késő
MASINA - Lemezelőzetes dal Mentes Norbival és Hoffer Péterrel: Nincs még késő

Nincs még késő címmel tette közzé lemezelőzetes dalát a groove/modern metalos Masina. A Smici irányításával a soproni MD stúdióban felvett dalban Mentes Norbert szólózik a Moby...

LOST SOCIETY - Új lemezelőzetes dal a finn thrasherektől: Artificial
LOST SOCIETY - Új lemezelőzetes dal a finn thrasherektől: Artificial

No Absolution címmel február 21-én jelenik meg a finn thrasher Lost Society negyedik albuma, a 2016-os Braindead lemez folytatása, Artificial címmel pedig itt a legfrissebb lemezelőzetes...

TO/DIE/FOR - Elhunyt a dobosuk, Santtu Lonka
TO/DIE/FOR - Elhunyt a dobosuk, Santtu Lonka

Elhunyt a melankolikus dark metalt játszó To/Die/For volt dobosa, Santtu Lonka, aki a finn banda három albumán (IV - 2005, Wounds Wide Open - 2006, Samsara -2011) játszott. Santtu az eredeti...

GRAMMY 2020 - A Tool kapta a Legjobb Metal Előadás díját
GRAMMY 2020 - A Tool kapta a Legjobb Metal Előadás díját

A 62. Grammy Díjkiosztót tegnap tartották Los Angelesben, ahol összesen 84 kategóriában osztottak elismeréseket. A Legjobb Metal Előadás díját a Tool kapta a tavalyi Fear Inoculum...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS