ÉLŐ FÉM - Epica koncert a Népligetben

2010. október 2 - Budapest, Diesel

2010. október 7. (csütörtök) 15:42 | utoljára módosítva: 2010. október 29. (péntek) 13:23

A szépséges hangú Simone Simons vezette Epica ismét eljött Magyarországra, és a holland szimfonikus metal csapat ezúttal két csajos vendégzenekart is magával hozott, a gót/nu metalos francia Kellst, valamint az egykori After Forever énekesnő Floor Jansen friss csapatát, a Revampot.
A pokoli hőségben lezajlott idei hegyaljás fesztiválbuli, a korábbi előzenekaros látogatás, a zánkai koncert, valamint a miskolci Operafesztiválos spéci fellépés után most végre önálló koncertre érkeztek hozzánk, mindenki legnagyobb örömére. A népligeti Diesel klub a 2009 őszén megjelent negyedik nagylemezük, a Design Your Universe turnéjának egyik helyszíne volt. Érdekesség, hogy a turnéállomásokra a csapat honlapján jegyeket is lehetett nyerni, és ahogy láttam, született is magyar nyertes.
Floor Jansenék indították a bulit, a Here's My Hell dallal, majd hihetetlen energiával advtk elő a debütáló album legjobb pillanatait. Az After Forever egykori énekesnője hangjával, megjelenésével, kedvességével, dinamizmusával azonnal levett mindenkit a lábáról.
A francia Kells modern metalos külseje éles váltás volt Floorék után, és a zenéjük is tele volt nu metalos hangulatokkal. Viszont ők is nagyon odarakták magukat, az énekesnő Virg a koncert végén még a tömegbe is bedőlt... Vajon miért nem ott álltam?
Kattints Dósa Miklós beszámolójához!
Fotó: savafan - www.a-cslp.hu

 

 
Floor Jansen - REVAMP


REVAMP


KELLS


Virg - KELLSAz Epica kezdését olyannyira tömött sorokban várta mindenki a színpad előtt, hogy a bárpultoknál könnyedén lehetett italhoz jutni. Már az új albumot indító Samadhi - Prelude kezdőhangjai alatt is erőteljes taps és ováció hallatszott. Az első hagyományos nótaként érkezett Resign To Surrender alatt pedig igazi ováció fogadta a hollandokat. Mintha csak egy frenetikus koncert fináléjánál lettünk volna, ám a buli még csak most kezdődött!
Simone Simons megérkezése egy brutál módon eltalált basszus- és dobtéma közepette csak fokozta az őrületes hangulatot. Az Epica zenéjének lényege itt egyből megmutatkozott: a kíméletlenre hangolt zúzdát náluk tökéletesen ellensúlyozzák a lágyabb részek és Simone óriási dallamvilága, és ez a kontrasztos váltás több ízben óriási tapsot is generált.

A vörös démon tökéletes 'Jó estét' köszöntésére fülsiketítő válasz érkezett! Kezek tengere meredt villába, betonbiztos volt a magyar közönség támogatása. Óriási szeretet fogadta az egész zenekart. A vadító cuccban, fekete mini bőrszoknyában színpadra lépő Simone előtt számos mobil és fotómasina kattogott. De ezen már nem lepődünk meg...
A folytatást a keleties betéttel kiegészített Fools Of Damnation jelentette, amit más állomásokon látványos piróval is megtámogattak. Mark Jansen gitáros zúzósabbra váltott, majd a kígyóbűvölős lágy hangokra - a veszett ritmusok mellett - mélységes hörgéssel válaszolt.
A klipre is került és irgalmatlan nézettséget produkált Unleashed gördülékenyen vitt át a Design lemezhez. A harmadik perctől elcsendesedő dalban fantasztikusan működött a finoman pulzáló ritmusra és kórusra felépített fekvésváltás. Simone abszolút könnyedén játszadozott az énekhangjával. Produkcióját azonnal taps is kísérte, egészen az extatikus kifejletig.

A Martyr Of The Free Word dalt a pörgős tempó mellett a gregoriánus betét tette még különlegesebbé. Meg egy röpke gitárszóló is, amit a Divine Conspiracy album után érkezett Isaac Delahaye-nek köszönhettünk. A taps talán még ma is dörögne, ha Simone nem vezet át minket roppant finoman a lírikus Tides Of Tide-ba. Ez a szám a zenekar nevéhez méltóan szólalt meg! Finom dallamvezetés a zongora mellett, majd íves, remegtető hangkitartás. Néhol egy mesefilm, néhol egy szerelmes dal hatását kelti ez az igazán epikus lassú nóta. Nem lehet nem imádni!


EPICA - Imperial March (Star Wars - Budapest, Diesel 2010)Egy vicces levonulás után jött a Star Wars-féle Imperial March metal arca, hatalmas ováció közepette. Kőkeményen vette mindenki a jól ismert dallamok „megfémesítését”.

Az Epica alaptételt, a Cry for the Moon-t is tapscunami fogadta, a refrént pedig szinte az egész klub nyomta. Kihasználva a kitűnő alkalmat, Simone gyorsan egyfajta visszhang-játékra fogta a közönséget, jött az énekeltetés, ami aztán átment 'EPICA! EPICA!' skandálásba. A 2007-es albumról az Obsessive Devotion került eztán terítékre, a rendes programot pedig a legutóbbi album címadója zárta.
A vad headbangelés és villázás után a szintis Coen Janssen is megvillantotta magyar tudását: - Kell még? –kiabálta a közönségnek, mire megérkezett a közönségkedvenc Sancta Terra, szintén a 2007-es Divine Conspiracy-ról, amit a 2005-ben kislemezen is kiadott Quietus követett.

Zárás gyanánt a második lemez nagyszabású címadója, a Consign To Oblivion tette fel a koronát erre a monstre koncertre. (Gyakran nyúltak is törülközőikhöz az alaposan izzadó zenészek, amiből aztán az lett, hogy dekorált törülközők repültek kifelé a szokásos pengetők mellett...)

A finálé hosszúra nyúlt, szűnni nem akaró taps búcsúztatta Simonét és társait. A mosolygós zenészek hálásan integettek, aki pedig eljött megnézni őket, az biztosan nagyszerűen érezte magát.

Az egész koncert olyan volt mintha valami exkluzív bulit adtak volna a legfanatikusabb rajongóknak! Persze, ehhez kellett a közönség is. Egy jó közönség!

Dósa Miklós

Fotók: www.a-cslp.hu


EPICA PROGRAM

Samadhi
Resign To Surrender
Sensorium
Fools Of Damnation
Unleashed
Martyr Of The Free Word
Tides Of Time
Star Wars - Imperial March
Cry For The Moon
The Obsessive Devotion
Design Your Universe
----
Sancta Terra
Quietus
Consign To Oblivion

Hozzászólások

[003266]
Azatoth
Bőven megérte az 5000 ft, mind3 együttes rendesen kitett magáért, köszönjük szépen, mielőbbi visszatérést
[003226]
nightwica
Nagyon jo beszamolo... na ilyen embereknek, mint Te kedves szerzo, kene beszamolokat irni... :D
Na most pl sajnalom hogy nemetorszagban vagyok, ugy elmentem volna... es latom ezek utan h banhatom is rendesen h nem vtam ott... :D
[003209]
Sabaton
Ez az este benne van az év koncertje top 5-ben!!! Remélem a jövő évi Metalfestre is meghívást kap a Revamp és az Epica :):):)
[003200]
csiga
jó estét kívánok volt az
[003196]
vinylfanatic
Nemcsak a hangja szépséges,hanem mint NŐ is csodaszép Simone! Na persze a zene sem rossz amit játszik az EPICA.Jó,hogy újra jönnek.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GOTTHARD - Eddig kiadatlan felvétel a 10 éve elhunyt Steve Lee énekessel
2020. augusztus 5. (szerda) 10:21

Ma lenne 57 éves a svájci Gotthard 2010-ben elhunyt, remek hangú énekese, Steve Lee, a szülinap alkalmából a csapat pedig egy eddig ki nem adott felvételt tett közzé. Máris meghallgathatod az Eye Of The Tiger című Survivor-klasszikus akusztikus feldolgozását Steve Lee-vel. Ez a felvétel nem sokkal az énekes tragikus közúti balesete előtt született, egyben előzetese egy Steve Lee tribute lemeznek, amit október 2-án ad majd ki a Gotthard. Három nappal az énekes halálának tizedik évfordulója előtt... Gotthard: "A mai napon büszkén adjuk ki a kiadás előtt álló album első dalát. Steve utolsó felvételei lesznek a lemezen. Boldog születésnapot, Steve!"   www.facebook.com/Gotthard GOTTHARD - Eye Of The Tiger (Survivor, 2020)    

ANAAL NATHRAKH - Klippel az októberi album címadó dala: Endarkenment
ANAAL NATHRAKH - Klippel az októberi album címadó dala: Endarkenment

Szinte napra pontosan két évvel a 2018-as A New Kind Of Horror lemez után egy új albummal jelentkezik a black metal és a grindcore tökéletes vegyítésén már a '90-es évek vége óta...

MACHINE HEAD - Álmában érte a halál az első dobosukat, Tony Constanzát
MACHINE HEAD - Álmában érte a halál az első dobosukat, Tony Constanzát

52 éves korában elhunyt Tony Constanza, a Machine Head eredeti dobosa, aki a Crowbarban és a Crisis-ban is játszott. Tony Constanza nem sokkal az 1991-es megalakulás után lett Machine Head...

VENOMOUS CONCEPT - Dalpremier a grindcore, hardcore punk "szupergrupptól": Simian Flu
VENOMOUS CONCEPT - Dalpremier a grindcore, hardcore punk "szupergrupptól": Simian Flu

Politics Versus The Erection címmel augusztus 28-án jelenik meg a Napalm Death, Brutal Truth, Lock Up zenészeket felsorakoztató grindcore, hardcore punk csapat, a Venomous Concept negyedik...

NEST OF PLAGUES - Új dal a budapesti bandától, már négyes felállásban: Choke
NEST OF PLAGUES - Új dal a budapesti bandától, már négyes felállásban: Choke

Choke címmel egy szöveges videóval kísért új dallal jelentkezett a budapesti Nest Of Plagues. A csapat első nagylemeze, a gyulai No Silence stúdióban rögzített és 2018-ban kiadott End...

THE DEVIL'S TRADE - Videoklippel a nyár végi album címadó dala: The Call Of The Iron Peak
THE DEVIL'S TRADE - Videoklippel a nyár végi album címadó dala: The Call Of The Iron Peak

Arról már tavasszal beszámoltunk, hogy a Haw és a Stereochrist éléről ismert Makó Dávid egyszemélyes projektje, a folk/dark/blues vonalas The Devil's Trade a francia Season Of Mist...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS