ÉLŐ FÉM - Epica koncert a Népligetben

2010. október 2 - Budapest, Diesel

2010. október 7. (csütörtök) 15:42 | utoljára módosítva: 2010. október 29. (péntek) 13:23

A szépséges hangú Simone Simons vezette Epica ismét eljött Magyarországra, és a holland szimfonikus metal csapat ezúttal két csajos vendégzenekart is magával hozott, a gót/nu metalos francia Kellst, valamint az egykori After Forever énekesnő Floor Jansen friss csapatát, a Revampot.
A pokoli hőségben lezajlott idei hegyaljás fesztiválbuli, a korábbi előzenekaros látogatás, a zánkai koncert, valamint a miskolci Operafesztiválos spéci fellépés után most végre önálló koncertre érkeztek hozzánk, mindenki legnagyobb örömére. A népligeti Diesel klub a 2009 őszén megjelent negyedik nagylemezük, a Design Your Universe turnéjának egyik helyszíne volt. Érdekesség, hogy a turnéállomásokra a csapat honlapján jegyeket is lehetett nyerni, és ahogy láttam, született is magyar nyertes.
Floor Jansenék indították a bulit, a Here's My Hell dallal, majd hihetetlen energiával advtk elő a debütáló album legjobb pillanatait. Az After Forever egykori énekesnője hangjával, megjelenésével, kedvességével, dinamizmusával azonnal levett mindenkit a lábáról.
A francia Kells modern metalos külseje éles váltás volt Floorék után, és a zenéjük is tele volt nu metalos hangulatokkal. Viszont ők is nagyon odarakták magukat, az énekesnő Virg a koncert végén még a tömegbe is bedőlt... Vajon miért nem ott álltam?
Kattints Dósa Miklós beszámolójához!
Fotó: savafan - www.a-cslp.hu

 

 
Floor Jansen - REVAMP


REVAMP


KELLS


Virg - KELLSAz Epica kezdését olyannyira tömött sorokban várta mindenki a színpad előtt, hogy a bárpultoknál könnyedén lehetett italhoz jutni. Már az új albumot indító Samadhi - Prelude kezdőhangjai alatt is erőteljes taps és ováció hallatszott. Az első hagyományos nótaként érkezett Resign To Surrender alatt pedig igazi ováció fogadta a hollandokat. Mintha csak egy frenetikus koncert fináléjánál lettünk volna, ám a buli még csak most kezdődött!
Simone Simons megérkezése egy brutál módon eltalált basszus- és dobtéma közepette csak fokozta az őrületes hangulatot. Az Epica zenéjének lényege itt egyből megmutatkozott: a kíméletlenre hangolt zúzdát náluk tökéletesen ellensúlyozzák a lágyabb részek és Simone óriási dallamvilága, és ez a kontrasztos váltás több ízben óriási tapsot is generált.

A vörös démon tökéletes 'Jó estét' köszöntésére fülsiketítő válasz érkezett! Kezek tengere meredt villába, betonbiztos volt a magyar közönség támogatása. Óriási szeretet fogadta az egész zenekart. A vadító cuccban, fekete mini bőrszoknyában színpadra lépő Simone előtt számos mobil és fotómasina kattogott. De ezen már nem lepődünk meg...
A folytatást a keleties betéttel kiegészített Fools Of Damnation jelentette, amit más állomásokon látványos piróval is megtámogattak. Mark Jansen gitáros zúzósabbra váltott, majd a kígyóbűvölős lágy hangokra - a veszett ritmusok mellett - mélységes hörgéssel válaszolt.
A klipre is került és irgalmatlan nézettséget produkált Unleashed gördülékenyen vitt át a Design lemezhez. A harmadik perctől elcsendesedő dalban fantasztikusan működött a finoman pulzáló ritmusra és kórusra felépített fekvésváltás. Simone abszolút könnyedén játszadozott az énekhangjával. Produkcióját azonnal taps is kísérte, egészen az extatikus kifejletig.

A Martyr Of The Free Word dalt a pörgős tempó mellett a gregoriánus betét tette még különlegesebbé. Meg egy röpke gitárszóló is, amit a Divine Conspiracy album után érkezett Isaac Delahaye-nek köszönhettünk. A taps talán még ma is dörögne, ha Simone nem vezet át minket roppant finoman a lírikus Tides Of Tide-ba. Ez a szám a zenekar nevéhez méltóan szólalt meg! Finom dallamvezetés a zongora mellett, majd íves, remegtető hangkitartás. Néhol egy mesefilm, néhol egy szerelmes dal hatását kelti ez az igazán epikus lassú nóta. Nem lehet nem imádni!


EPICA - Imperial March (Star Wars - Budapest, Diesel 2010)Egy vicces levonulás után jött a Star Wars-féle Imperial March metal arca, hatalmas ováció közepette. Kőkeményen vette mindenki a jól ismert dallamok „megfémesítését”.

Az Epica alaptételt, a Cry for the Moon-t is tapscunami fogadta, a refrént pedig szinte az egész klub nyomta. Kihasználva a kitűnő alkalmat, Simone gyorsan egyfajta visszhang-játékra fogta a közönséget, jött az énekeltetés, ami aztán átment 'EPICA! EPICA!' skandálásba. A 2007-es albumról az Obsessive Devotion került eztán terítékre, a rendes programot pedig a legutóbbi album címadója zárta.
A vad headbangelés és villázás után a szintis Coen Janssen is megvillantotta magyar tudását: - Kell még? –kiabálta a közönségnek, mire megérkezett a közönségkedvenc Sancta Terra, szintén a 2007-es Divine Conspiracy-ról, amit a 2005-ben kislemezen is kiadott Quietus követett.

Zárás gyanánt a második lemez nagyszabású címadója, a Consign To Oblivion tette fel a koronát erre a monstre koncertre. (Gyakran nyúltak is törülközőikhöz az alaposan izzadó zenészek, amiből aztán az lett, hogy dekorált törülközők repültek kifelé a szokásos pengetők mellett...)

A finálé hosszúra nyúlt, szűnni nem akaró taps búcsúztatta Simonét és társait. A mosolygós zenészek hálásan integettek, aki pedig eljött megnézni őket, az biztosan nagyszerűen érezte magát.

Az egész koncert olyan volt mintha valami exkluzív bulit adtak volna a legfanatikusabb rajongóknak! Persze, ehhez kellett a közönség is. Egy jó közönség!

Dósa Miklós

Fotók: www.a-cslp.hu


EPICA PROGRAM

Samadhi
Resign To Surrender
Sensorium
Fools Of Damnation
Unleashed
Martyr Of The Free Word
Tides Of Time
Star Wars - Imperial March
Cry For The Moon
The Obsessive Devotion
Design Your Universe
----
Sancta Terra
Quietus
Consign To Oblivion

Hozzászólások

[003266]
Azatoth
Bőven megérte az 5000 ft, mind3 együttes rendesen kitett magáért, köszönjük szépen, mielőbbi visszatérést
[003226]
nightwica
Nagyon jo beszamolo... na ilyen embereknek, mint Te kedves szerzo, kene beszamolokat irni... :D
Na most pl sajnalom hogy nemetorszagban vagyok, ugy elmentem volna... es latom ezek utan h banhatom is rendesen h nem vtam ott... :D
[003209]
Sabaton
Ez az este benne van az év koncertje top 5-ben!!! Remélem a jövő évi Metalfestre is meghívást kap a Revamp és az Epica :):):)
[003200]
csiga
jó estét kívánok volt az
[003196]
vinylfanatic
Nemcsak a hangja szépséges,hanem mint NŐ is csodaszép Simone! Na persze a zene sem rossz amit játszik az EPICA.Jó,hogy újra jönnek.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FATAL ERROR - Klippel az első angol nyelvű daluk: Comin' Around
2020. június 3. (szerda) 14:40

Comin' Around címmel elkészült a Fatal Error első angol nyelvű dala, és az is különleges, hogy az új nótát Balázs Mihály billentyűs énekli. A Dal 2020-ból is ismert banda klipet is forgatott a nótához, mégpedig a veresegyházi főhadiszállásukon, ahol a dalt is rögzítették. A klip operatőre Bikali Sándor volt, a vágást pedig maga Balázs Mihály végezte. "A Comin' Around a mondanivalóját és az atmoszféráját tekintve is agresszívebb a megszokottnál; kitörés, kiugrás a komfortzónából. Az embert néha, a sok átgondolt koncepció közepette elkapja az érzés, hogy 'azt csinálok, amit akarok', és ezt ösztönös formában ki kell adnia magából, akár az árral szemben is úszva."   www.facebook.com/fatalerrorzenekar   FATAL ERROR - Comin' Around (2020)  

WARKINGS - Klippel a maszkos power metalosok első új dala: Warriors
WARKINGS - Klippel a maszkos power metalosok első új dala: Warriors

Revenge címmel jelenik meg július 31-én az epikus power metalt játszó Warkings második albuma. A 2018-as Reborn lemez folytatásának első előzetes dala a Warriors címet viseli, és máris...

WARKINGS - Jön a maszkos power metalosok új albuma, dalpremier: Warriors
WARKINGS - Jön a maszkos power metalosok új albuma, dalpremier: Warriors

Revenge címmel jelenik meg július 31-én az epikus power metalt játszó Warkings második albuma. A 2018-as Reborn lemez folytatásának első előzetes dala a Warriors címet viseli, és máris...

MORDRED - Új dallal jelentkezett a thrash/funk kult csapat: Not For You
MORDRED - Új dallal jelentkezett a thrash/funk kult csapat: Not For You

Legutoljára 2015-ben lehetett hallani a San Francisco-i Mordredről, akkor egy The Baroness című új dalt tettek közzé, amely szintén felkerül majd a június 18-án megjelenő Volition...

CANNIBAL CORPSE - Már a stúdióban vannak, készül az új album
CANNIBAL CORPSE - Már a stúdióban vannak, készül az új album

Azt már az idei év legelején bejelentette a Cannibal Corpse, hogy készülnek egy új lemez felvételére, George "Corpsegrinder" Fisher énekes legfrissebb posztjából pedig az derült ki,...

ANTHRAX - Így nyomják a Skid Row gitárosával a Transylvania dalt az Iron Maidentől
ANTHRAX - Így nyomják a Skid Row gitárosával a Transylvania dalt az Iron Maidentől

Miközben az Anthrax a 40 éves jubileumát egy új stúdióalbummal készül megünnepelni, és már 6-7 nótát meg is írtak a lemezhez, Charlie Benante dobos fáradhatatlanul készíti az...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS