SWEET SAVAGE - Elhunt Trevor Flemings gitáros

A korai Metallicára nagy hatással volt az ír metal csapat

2010. október 5. (kedd) 15:30 | utoljára módosítva: 2010. október 12. (kedd) 08:11

Október 2-án elhunyt Trevor Fleming gitáros, aki alapítója volt a Brit Heavy Metal Új Hullámának egyik kultikus csapatának, az ír Sweet Savage-nek. Ez volt az a zenekar, ahol a mai Def Leppard (valamint Thin Lizzy), és az egykori DIO gitáros, Vivian Campbell elsőként felhívta magára a figyelmet.
A Sweet Savage legismertebb nótája a Metallica által feldolgozott Killing Time. (1991-ben jött ki a The Unforgiven kislemezen, de már 1982 márciusában feldemózták Hetfieldék). Ez a szám eredetileg az 1981-es kiadású Take No Prisoners kislemez B oldalas dala volt. Az 1979-ben Belfastban megalapított négyes többször fellépett a Motörhead és a Wishbone Ash előtt, de vendégek voltak a Thin Lizzy 1981 végi brit Renegade turnéján is, azonban a sikeres kislemezek után Vivian Campbell távozása a padlóra küldte őket. Vivian egyébként néhány Sweet Savage témát is magával vitt Ronnie James Dio csapatába.
A csapat feléledése egyértelműen a Metallica feldolgozásának, és a NWOBHM bandák iránti nosztalgiának volt köszönhető. 1996-ban jelent meg az első nagylemez, természetesen Killing Time címmel, majd két év múlva követte ezt a Rune. Az utóbbi években inkább a koncertezésre feküdt rá a Sweet Savage, 2008-ban a Metallica előtt léptek fel Dublinban, idén júliusban pedig az Iron Maiden előtt (a Heaven & Hell helyett) közben azonban folytak a munkálatok egy új albumon is, amely sokáig a Warbird címet viselte, de elképzelhető, hogy végül Regenerator címmel jön majd ki.
Fotó: Mark Hylands
Trevor Fleming halála kapcsán a Sweet Savage közleményt adott ki.
Kattints a folytatáshoz!


"Mély fájdalommal tudatjuk, hogy kedves barátunk és zenésztársunk, Trevor elhunyt. Az egész év folyamán nem volt rendben az egészsége, október másodikán, szombaton, a korai órákban pedig örökre eltávozott közülünk. Nagyon váratlanul ért minket Trevor halála, rettentően le vagyunk sújtva.

Trevor volt a banda lelke, nemcsak zenei értelemben, hanem a viccek terén is. Mókás volt, elbűvölő, rettentően okos, továbbá számos területen mutatott fel komoly tehetséget. Trevor bárkit képes volt megnevettetni, és ugyanígy képes volt a legfogósabb riffek, szövegek megalkotására is. Valójában a nagy T-vel kapcsolatban minden ragályos volt.

Mindannyiunknak rettentően fog hiányozni. Isten veled, barátom!"Vivian Campbell gitáros nagyjából az egyetlen arc a komplett rockszakmában, aki különösen rossz véleménnyel volt Dio-ról (miután a Whitesnake, majd a Def Leppard tagja lett), és ennek korábban gyakran hangot is adott. RJD halála kapcsán nem is szólalt meg Vivian, de Trevorról most ő is megemlékezett:

"Az elmúlt jó egy évben annyian mentek el örökre, hogy nehéz is felfogni. A szüleink egy idősebb generációhoz tartoznak, és noha nagyon keserves elveszíteni őket, az legalább beilleszthető a természet rendjébe. Amikor azonban a barátaink kezdenek elmenni, abba nehezebb beletörődni.

Trevor Fleming alapítótagja volt a Sweet Savage zenekarnak, és ugyan egy egész emberöltőnek tűnik az az idő, ami az első találkozásunk óta eltelt, mégis túl fiatalon veszítettük el őt. Jó ember volt, aki nagyon fog nekem hiányozni, akárcsak mindazoknak, akik ismerték."


SWEET SAVAGE - Killing Time (1981)
SWEET SAVAGE - Killing Time (vendég: James Hetfield - 2008/08/20 Dublin)

 

Hozzászólások

[003156]
vinylfanatic
RIP Trevor!HAIL TO ALL NWOBHM BAND !!!!!!!!!!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FATAL ERROR - Klippel az első angol nyelvű daluk: Comin' Around
2020. június 3. (szerda) 14:40

Comin' Around címmel elkészült a Fatal Error első angol nyelvű dala, és az is különleges, hogy az új nótát Balázs Mihály billentyűs énekli. A Dal 2020-ból is ismert banda klipet is forgatott a nótához, mégpedig a veresegyházi főhadiszállásukon, ahol a dalt is rögzítették. A klip operatőre Bikali Sándor volt, a vágást pedig maga Balázs Mihály végezte. "A Comin' Around a mondanivalóját és az atmoszféráját tekintve is agresszívebb a megszokottnál; kitörés, kiugrás a komfortzónából. Az embert néha, a sok átgondolt koncepció közepette elkapja az érzés, hogy 'azt csinálok, amit akarok', és ezt ösztönös formában ki kell adnia magából, akár az árral szemben is úszva."   www.facebook.com/fatalerrorzenekar   FATAL ERROR - Comin' Around (2020)  

WARKINGS - Klippel a maszkos power metalosok első új dala: Warriors
WARKINGS - Klippel a maszkos power metalosok első új dala: Warriors

Revenge címmel jelenik meg július 31-én az epikus power metalt játszó Warkings második albuma. A 2018-as Reborn lemez folytatásának első előzetes dala a Warriors címet viseli, és máris...

WARKINGS - Jön a maszkos power metalosok új albuma, dalpremier: Warriors
WARKINGS - Jön a maszkos power metalosok új albuma, dalpremier: Warriors

Revenge címmel jelenik meg július 31-én az epikus power metalt játszó Warkings második albuma. A 2018-as Reborn lemez folytatásának első előzetes dala a Warriors címet viseli, és máris...

MORDRED - Új dallal jelentkezett a thrash/funk kult csapat: Not For You
MORDRED - Új dallal jelentkezett a thrash/funk kult csapat: Not For You

Legutoljára 2015-ben lehetett hallani a San Francisco-i Mordredről, akkor egy The Baroness című új dalt tettek közzé, amely szintén felkerül majd a június 18-án megjelenő Volition...

CANNIBAL CORPSE - Már a stúdióban vannak, készül az új album
CANNIBAL CORPSE - Már a stúdióban vannak, készül az új album

Azt már az idei év legelején bejelentette a Cannibal Corpse, hogy készülnek egy új lemez felvételére, George "Corpsegrinder" Fisher énekes legfrissebb posztjából pedig az derült ki,...

ANTHRAX - Így nyomják a Skid Row gitárosával a Transylvania dalt az Iron Maidentől
ANTHRAX - Így nyomják a Skid Row gitárosával a Transylvania dalt az Iron Maidentől

Miközben az Anthrax a 40 éves jubileumát egy új stúdióalbummal készül megünnepelni, és már 6-7 nótát meg is írtak a lemezhez, Charlie Benante dobos fáradhatatlanul készíti az...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS