DREAM THEATER - Mike Portnoy dobos kilépett!

Jobban élvezte már a különféle projekteket

2010. szeptember 9. (csütörtök) 06:54 | utoljára módosítva: 2010. október 29. (péntek) 13:36

A számtalan projekt mellett jelenleg épp az Avenged Sevenfolddal turnézó Mike Portnoy dobos megdöbbentő bejelentést tett: kilép a Dream Theaterből!
"25 év után úgy döntöttem, hogy kiszállok a Dream Theaterből... a bandából, aminek alapítója, vezetője voltam és amit negyedszázadon át mélységesen szerettem. Sokak számára ez sokkoló lesz, mások bizonyára félreértelmezik majd ezt a lépést, de kérlek, hidd el, ez nem egy elhamarkodott döntés volt... már nagyjából az elmúlt év során is ezzel nyűglődtem...
Miután annyi csodás tapasztalatot szereztem a Hail!, a Transatlantic és az Avenged Sevenfolddal játszva az elmúlt év során, szomorúan jutottam arra a következtetésre, hogy mostanában jobban élvezem ezeket az egyéb projekteket, és jobbak is a személyes kapcsolatok, mint egy ideje a Dream Theaterben..."
Kattints a folytatáshoz!

"Kérlek, ne értsetek félre, nagyon szeretem a Dream Theater-beli srácokat, akikhez hosszú történelem, barátság és egy hihetetlenül mély kötelék fűz... arról van szó, hogy szerintem nagyon szükséges volna egy kis szünet.

A Dream Theater mindig is az én gyermekem volt... és ezt a bébit minden áldott nap pátyolgattam, az életem minden pillanatában egészen 1985-től kezdve... napi 24 órán, heti hét napon keresztül, évi 365... A csapat véget nem érő kötelezettségeit tekintve soha nem vonultam pihenőre (még akkor sem, amikor a banda két ciklus között kikapcsolta magát)... rendesen túlóráztam és jóval többet tettem a bandáért, mint amennyit a legtöbb normális ember kötelességtudatból megtett volna.

Azonban arra a következtetésre jutottam, hogy a Dream Theater gépezet elkezdett kiégetni engem... Nagyon nagy szükségem volt egy kis pihenőre, hogy megmenthessem a többiekhez fűződő kapcsolataimat és hogy a Dream Theater-lelkem éhes és ihletett maradjon.

Vég nélküli írós/felvevős/turnézós ciklusokban léteztünk csaknem 20 éven keresztül (amelynek MINDEN aspektusát felügyeltem, szünet nélkül) és noha az évek során az a néhány, a többiektől külön töltött hónap igazán kellett és segített is, őszintén reméltem, hogy a zenekar egyszerűen egyetért velem abban, hogy kéne egy kis "űr", hogy újratöltsük az elemeinket és hogy 'önmagunktól megmentsen'...

Szomorú, de ahogy a srácokkal végigbeszéltük ezt, az derült ki, hogy elszántak, és nem osztják a fenti nézeteimet, a pihenő helyett inkább úgy döntöttek, hogy nélkülem folytatják a munkát... Még azt is felajánlottam nekik, hogy néhány alkalmi feladatot 2011-ben is végeznék a bandával, szemben az eredeti elképzelésemmel, de ez nem jött össze...

Miközben még az is fájdalmat okoz, hogy a Mike Portnoy nélküli Dream Theaterre gondoljak (a pokolba, még a banda nevét is az apám adta!), nem szándékozom az útjukba állni... úgy döntöttem, hogy feláldozom magam és egyszerűen kilépek, így nem fogom vissza őket, ha ők mást akarnak.

Fura módon épp a minap olvastam egy elég friss interjúmat, amelyben a Dream Theater jövőjéről kérdeztek, én pedig arról beszéltem, hogy 'mindig a szívedet kell követned és őszintének kell lenned önmagadhoz'... Szomorúan kell mondanom, hogy ebben az adott pillanatban a szívem nem a Dream Theater oldalán van... egyszerűen csak rutinból nyomnám és kereken megmondva, NEM lennék őszinte önmagamhoz, ha pusztán a kötelesség miatt maradnék, anélkül, hogy a szerintem szükséges pihenőt megtartanám.

A legjobbakat kívánom a fiúknak és remélem, hogy az együtt létrehozott zene és örökség még évtizedeken át örömet okoz majd a rajongóknak... büszke vagyok minden egyes lemezünkre, minden megírt dalra, minden koncertre

A világ minden csalódott Dream Theater rajongójának: sajnálom... Igazán igyekeztem működő megoldást találni a kialakult helyzetre... Őszintén csak egy szünetre vágytam (nem egy elválásra)... de a boldogságot nem lehet kierőszakolni, annak belülről kell fakadnia.

Ti, Dream Theater rajongók, a világ leghatalmasabb fanjai vagytok és ahogy mindannyian tudjátok, mindig is széthajtottam értetek a seggemet is. Remélem, hogy jövőbeni zenei kalandozásaimra is velem tartotok majd, bármerre is vezessenek... (és ahogy ismeritek a munkához való hozzáállásomat, biztosan nem lesz hiány a jövőben sem a Mike Portnoy projektekből!)"


A Dream Theater az alábbi nyilatkozatot tette közzé a történtek kapcsán:

"Minden hűséges rajongónknak és barátunknak: mély szomorúsággal - sajnálattal - közöljük, hogy Mike Portnoy, az életre szóló dobosunk és barátunk, úgy döntött, kiszáll a Dream Theaterből.

Az évek során zenei, személyes és professzionális szempontból is rengeteget jelentett nekünk, hogy egy Mike kaliberű arc van a bandában. Nincs is vita ennek kapcsán: Mike számottevő erőt jelentett a Dream Theaterben.

Miközben Mike valóban azt választotta, hogy más feladatok, más kihívások elé áll, biztosíthatunk benneteket, hogy a Dream Theater ugyanolyan intenzitással halad előrefelé - és ugyanazon zenei hagyományok mentén - mint ami a segítségetekkel annyi sikert hozott, és ami valóban örömteli számunkra.

Rajongók és barátok: iktassátok ezen történéseket a Black Clouds And Silver Linings gyűjtőbe.

Ahogy terveztük, 2011. januárjában elkezdjük felvenni a legújabb lemezünket, amelynek megjelenését egy komplett világ körüli turné követi majd.

'The Spirit Carries On'

Mindannyian teljes szívünkből a legjobbakat kívánjuk Mike-nak a zenei utazása során. Hosszú és értelmes volt a közös pályafutásunk. Igazi reményünk, hogy megleli, amit keres, rátalál arra a boldogságra, amit megérdemel. Hiányozni fog."


Mike Portnoy október 20-tól november 24-ig Európában turnézik az Avenged Sevenfolddal, a Dream Theater énekese, James Labrie pedig szeptember 27-én jelenteti meg Static Impulse című új szólólemezét.

Hozzászólások

[008085]
suizidium
musiclifeman - a kérdésedre a válasz természetesen nem:-) dehát hallhatóan hajaz rá Train - és hát az újabb Dream lemezek csak a régiekhez képest nem túl innovatívak. Akinek a könyökén jönnek ki az Images/Awake/Scenes lemezek zsenialitása az érzi hogy az újakon nincs annyi innováció. ettől még hamarabb köt ki a lejátszóban Dream mint pl. Metallica - A Labrie-s jelenségre pedig bármi is a magyarázat: mit csináljak ha nem tudja hozni manapság azt amit anno a Voices-ban? Kössem össze azzal a gondolattal hogy ő is emberből van? inkább felteszem az Awake lemezes verziót mert hogy ott még nem volt emberből az hallatszik:-) a Dream is olyan ikon volt számomra mint pl. anno a Queensryche, a Mayhem, a Death vagy a Meshuggah - és hát utóbbi kivételével mindegyik banda kiesett az ikonstátuszból valamiért. nem könnyű fan-nak maradni, nah! Az csak a hallgató ideiglenes kiváltsága hogy bizonyos lemezeken ugyanazzal a bandanévvel azonosíthatja a minőségi mjuzikát - de ez sem tarthat örökké. Mástól is hallottam már hogy a Systematic a legtámadhatóbb - érdekes módon az utóbbi 3ból én pont azt kultiváltam. Mindenesetre Portnoy ikon marad ez nem kérdés.
[008047]
musiclifeman
Suizidium! Hadd legyen egy kérdésem: A Metallica működése alatt tett annyi muzsikát összesen a számaiba, mint amennyi zene van a Tran of thought akár egyetlen trackjében? ... Ja és vannak gyengébb számai a Dreamnek is mint minden bandának de az Octavariumhoz hasonló művet még ember nem alkotott, ha megbocsátasz:) A Systematic sok újat hozott, de ha vmelyik, akkor ez a támadható album. A többi "progresszív-metált" játszó bandához légyszives soha se mérd a Dreamet, mert a progmetál az amit a Dream játszik, a többiek csak úgy néznek ki mint akik meg sem próbálják hozni a stílust csak zúznak. A Porcupine tree néhány számán kívül semelyik nem prog. Labrie lehet hogy nem olyan mint régen csakhogy teszi ezt úgy hogy az ételmérgezés okozta hangszálsérülése (1995) óta az orvosok szerint énekelnie sem szabadna... Természetesen Mike-nak volt igaza szerintem is, de ezek mellett nem tudtam elmenni. Bocs.
[002911]
vinylfanatic
Egy rövid megjegyzést engedj meg suizidium. A Fates Warning-nak minden lemeze sziporkázó csúcs alkotás szerintem.
[002908]
suizidium
kb. 3 évente írok bármilyen zenei fórumra - legutóbb a 2007-es Mayhem-en borultam oldalra, ezért le is szóltam - és bár szinte semmi értelme itt pötyögni megteszem ismét.

hát akárki akármit mond - ez amellett hogy jó hírverés a Dream-nek egyben egy nagyon impresszív és progresszív gondolat. A Dream-be még Zonder is kevés lenne - mondom totál Fates buziként - ha valaki jelenség a metal ütősök közt az Portnoy. Ez érvágás lenne a javából mert ez a pali tényleg nem egy kirakat zenész (Ulrich, Lombardo stb.) ugyanakkor atom inspiráló lehet egy csomó Dream-fan dobosnak hogy lelküket kitegyék a melóért.
És személy szerint baromira szimpatikus a pali, ha tényleg ez fog történni hogy folytatják nélküle... A Six degrees volt az utolsó lemez amin Dream Theater-t lehet hallani. A Train egy Metallica nyúlás, az Octavarium szarul szól és sík mint az Alföld, a Systematic nem hoz újat(bár kibaszott jó)a Black Clouds meg szintén zenész. Maga a brigád attól volt csúcs anno hogy nem lehetett kiszámítani mi lesz a következő lépés. Emlékszem a Scenes első hangjainál azt hittem Opeth szól, akiknek a Deliverance után lett ugyanez a sorsuk - divatprogresszív zene. Technikás, csillivilli giccsparádé elvétve egy két jó cucc. A Dream addig volt csúcs amíg egy Space-dye vest után kaptál egy Beyond this life-ot és arra rá egy Morbid Angel-szólót a Misunderstood-ban. A 2002 utáni lemezek sablonosak, James árnyéka sincs önmagának, Jordan lusta mint a dög pedig a kisujjában van az egész, Petrucci Dimebag-utánérez és néha ellök egy baszom nagy szólót a These walls-ban, Myung meg a Vacant-tal épp elsutyorogja magát. Pofán kell vágni a bizniszt! Plusz pont a Pain of Salvation-nek hogy legalább nem ismétlik magukat és plusz pont Portnoy-nak hogy előrukkolt egy jó ötlettel! A Dream-es srácok tálentumok, ötleteljenek csak, Matheosnak is csak 8 lemez kellett hogy végül kidobjon egy Disconnected-et ami verhetetlen! A Scenes után Portnoy nélkül ez nem gyenge feladvány.
[002892]
vivaemptiness
A harmadik OSI lemezt nem a Porcupine Tree dobosa játszotta fel?
Mellesleg pótolhatatlan emberekkel van tele a temető...
[002879]
PayaV
Mike kiszállása hatalmas érvágás a bandának és nekünk, DT rajongóknak is. Én a Falling (amin voltak remek dalok is) kivételével minden albumukat szeretem, Mike is a kedvenc dobosom. Rengeteg projektben vett/vesz részt, én a DT- n kivüli munkásságát csak felületesen ismerem. További sikeres lemezeket kívánok neki és a DT- nek is. Azért titkom reménykedem, hogy egyszer még visszatér a Dreambe.
[002851]
Anark
Ez a kis kavarás jót fog tenni a csapatnak és Portnoynak is. Kizökkennek a megszokott kerékvágásból, remélhetőleg újra lesznek zenei kísérletek egy új DT albumon. Portnoy az utóbbi lemezeken már semmi izgalmas témával nem tudott előállni. Ha az Avenged Sevenfold-féle pop metalban érzi jól magát, akkor lelke rajta.
@Z04RD: Az O.S.I. Jim Matheos és Kevin Moore zenei szüleménye, Portnoy ott "csak" dobos.
[002833]
Z04RD
@farkaslaci: Köszi!

@tjoko:
Én részemről lehet jobban örülnék, ha az O.S.I. fejlődne tovább mintha vissza Dreamesedne... bár több mint hiú ábránd egy durván side projectet fő bandaként vízionálni.
De komolyra, inkább kezdjen bele valami másba, jóba, amit szívesen csinál olyan emberekkel akikkel szívesen dolgozik együtt. Ettől viszont nem féltem az öreget. :)
[002830]
drummzor
Szomorú ez bizony, de hátha láthatjuk még a későbbiekben a Dream kötelékében...
[002829]
tjoko
Most már csak arra kell várni,hogy visszamenjen(pár év és egy-két gyengébb Dream lemez után).Mindenki visszamegy (Tarja is)
[002826]
farkaslaci
Z04RD-dal egyetértek Jordan ügyben! Amúgy meg: Hajrá Portnoy, hajrá Dream Theater!!!
[002824]
habzsi
Ha figyelembe vesszük, hogy Portnoy mivel foglalkozott az utóbbi időben egyáltalán nem meglepő ez a bejelentés. Szomorú ez a dolog, de ami kétségbeejtő az az, hogy gyakorlatilag a fő zeneszerző távozik a bandábol. Nagyon kiváncsi leszek az új albumra, bár abban valszeg még benne van a keze. Kiváncsi vagyok hogy Portnoy nélkül mire jutnak.
[002820]
atus70
Ez rettenetes! Gondoljatok a szerencsétlenre, akinek pótolnia kell majd a pótolhatatlant! Bostaph is kíváló dobos, de a Slayer is csak Lombardo-val az ami. Végünk van!
[002818]
Z04RD
Hihetetlen, felfoghatatlan, és főleg tőle, mint az együttes mozgatórugójától, de mégis igaz és tökéletesen érthető.
Nekem a DT pusztulása Kevin kiszállásával kezdődött. Még érezhető volt az ő hatása a Falling into Infinity albumon és ott volt a még vele elkészült (de már nélküle újragondolt) Change of Seasons, de azóta a Dream valóban csak egy gép, ami színvonalas, minőségi, zeneileg tökéletes munkákat ad ki, de emocionálisan csak mérsékelten hat meg, és nem igazán indít meg (nem úgy az O.S.I. - Portnoy és Moore közös projektje, vagy Moore saját munkái). Talán pár új számuk volt amivel tudtam is mit kezdeni.
Rudess bár kiváló billentyűs a maga nemében, de az ő érkezésével a Dream nálam haldoklásba kezdett, ami Mike kilépésével meg is történt. Szomorú, de sajnos érthető, ellenben remélem, hogy ez a változás jót tesz majd Mike többi projektjének.
[002815]
vinylfanatic
Ezt nem tudom felfogni.Egyszerűen hihetetlen. Ez olyan mintha a Maidenből Steve Harris lépne ki.
[002814]
farkaslaci
Először sokkolt a hír, mint hatalmas DT rajongót. A következő pillanatban pedig megértettem, miért is döntött így egyik kedvenc dobosunk. Nem csodálom, hogy megújulásra, "elemcserére", új inspirációra van szüksége. Nekem túl sok volt, hogy a DT egyik évben új albumot dob ki, szinte már gépiesen, aztán jött a DVD, majd a turné, másik évben új album, stb... A DT az utóbbi időszakaiban számomra elég bizonytalan irányt vett, amit rajongóként elfogadtam, de éreztem, nem olyan természetes ez már, mint régebben. Ez egy természetes folyamat. Még ha a szívem mélyén sajnálom is ezt, akkor sem tudom elítélni. Remélem, hogy ez a DT-nek is újabb erőt fog adni, és rátalálnak ismét a saját hangjukra, egy ilyen (olykor túl)erős "igazgató" nélkül is. Inkább jöjjön egy fájdalmasan szükséges tagcsere, mint a banda feloszlása. Mikenak pedig sok sikert kívánok, és követni fogom, akárhol is nyomul majd! Ja, és az Avenged Sevenfold új albuma zseniális lett, nem csodálom, hogy feltöltődött a vendég munka során.
[002813]
turisas
kora reggel szórakoztok???????????????,
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
TENGGER CAVALRY - Elhunyt a mongol folk metal csapat énekese, főnöke, Nature G
2019. június 26. (szerda) 05:53

Elhunyt a folkos metalt játszó mongol Tengger Cavalry énekese, Nature Ganganbaigal, azaz Nature G. A kínai születésű multihangszeres zenész, énekes volt a csapat vezéralakja, holttestét június 13-án találták meg, halálának okát nem hozták nyilvánosságra. Zenésztársai akkor kezdtek gyanakodni, amikor Nature G. nem jelent meg a múlt hétvégi próbán, ráadásul egy új klip forgatására is készültek. 2018 februárjában ugyan bejelentették a csapat feloszlását, nem egészen öt hónappal később azonban Nature G már arról beszélt, hogy a Tengger Cavalry újra létezik. Idén májusban két lemezük is kijött, a Northern Memory Vol.1 és Vol. 2. Utóbbit Nature G egyedül készítette el, filmzenés jelleggel, az előbbit pedig az amerikai Patrick Reilly gitárossal. www.facebook.com/tengger0cavalry   TENGGER CAVALRY - Chasing My Horse (a 2018-as Cian Bi albumhoz) Northern Memory (Vol. 1) by Tengger Cavalry

KILLSWITCH ENGAGE - Az első dal az augusztusi Atonement albumról: Unleashed
KILLSWITCH ENGAGE - Az első dal az augusztusi Atonement albumról: Unleashed

Atonement címmel augusztus 16-án jelenik meg az új Killswitch Engage album, a 2016-os Incarnate lemez folytatása, amelyről máris meghallgatható az első dal, az Unleashed. Ez lesz a...

A.M.D. - 52 éves korában elhunyt Lörke, a klasszikus felállás gitárosa
A.M.D. - 52 éves korában elhunyt Lörke, a klasszikus felállás gitárosa

52 éves korában elhunyt Lőrincz Sándor, azaz Lörke, az A.M.D. klasszikus felállásának gitárosa, dalszerzője. Lörke 1990 nyarán lett a hazai hardcore színteret meghatározó A.M.D....

MAJESTY - Klipes új dal a június végi Legends albumról: We Are Legends
MAJESTY - Klipes új dal a június végi Legends albumról: We Are Legends

Legends címmel június 28-án jelenik meg a Tarek Maghary énekes vezette német Majesty új albuma, amelynek már a harmadik előzetes dalával, a klippel kísért We Are Legends tétellel is...

PENNHURST - Ősszel jön ki a nu metal csapat első lemeze, dalpremier: Crime Of Passion
PENNHURST - Ősszel jön ki a nu metal csapat első lemeze, dalpremier: Crime Of Passion

Crime Of Passion címmel máris meghallgatható az első dal a nu metalos budapesti Pennhurst ősszel érkező első albumáról. "Ígéretünkhöz híven, most közzéteszünk egy vadiúj dalt,...

ENTOMBED A.D. - Nyár végén új album LG Petrovéktól, dal- és klippremier: Torment Remains
ENTOMBED A.D. - Nyár végén új album LG Petrovéktól, dal- és klippremier: Torment Remains

Bowels Of Earth címmel augusztus 30-án lát majd napvilágot az LG Petrov énekes vezette Entombed A.D. harmadik albuma, a 2016-os Dead Dawn lemez folytatása, amelyről máris itt egy...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS